Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χρονικό της προέλασης του Συριακού Στρατού στην Παλμύρα και την Λατάκεια

Ημερολόγιο των σημαντικότερων πρόσφατων εξελίξεων στις πολεμικές επιχειρήσεις του Συριακού Μετώπου από το South Front και το Al-Masdar News.
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η προέλαση στην Παλμύρα


Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει στρέψει τελευταία την προσοχή της στο ανατολικό μέτωπο της Χομς, όπου η 67η Ταξιαρχία της 18ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων του Συριακού Στρατού, σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις Qawat Al-Nimr του Συριακού Στρατού (γνωστές ως “Τίγρεις”) αλλά και τις ειδικές δυνάμεις Liwaa Suqour Al-Sahra (γνωστές ως “Γεράκια της Ερήμου”), επιχειρούν να προχωρήσουν προς την στρατηγική πόλη της Παλμύρας (Ταντμούρ), η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Την Κυριακή το πρωί, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τις θέσεις του ISIS κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, καταστρέφοντας πολλά οχήματα του εχθρού και αναγκάζοντας την τρομοκρατική ομάδα να φύγει από την εθνική οδό όπου διεξάγεται η μεταφορά του κλεμμένου πετρελαίου τους και οδηγεί στο κυβερνείο της πόλης Ράκα.

Χάρη σε αυτές τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, οι “Τίγρεις” και οι σύμμαχοί τους μπόρεσαν να καταλάβουν την υπόλοιπη περιοχή γύρω από τα Λατομεία της Παλμύρας μετά από μια σφοδρή μάχη εναντίον των τρομοκρατών του ISIS, που είχαν σκορπιστεί γύρω από αυτό το μέτωπο της ερήμου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προέλασης, οι “Τίγρεις” και οι σύμμαχοί τους κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το Κάστρο της Παλμύρας (Καλάτ Ταντμούρ) για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τη δυτική πύλη της αρχαίας πόλης.

Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο τους την απελευθέρωση της πόλης της Παλμύρας, μετά από αρκετές προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρείται επιτυχώς η ανακατάληψη της Παλμύρας και η απελευθέρωσή της από το ISIS.

Τι προηγήθηκε 

Οι τρομοκράτες του ISIS άρχισαν να προελαύνουν προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Ντέιρ-εζ-Ζορ, το οποίο ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στις 3 Μαρτίου οι δυνάμεις του ISIS έφτασαν στις νότιες πύλες του αεροδρομίου μετά από μια επιτυχημένη μάχη εναντίον του Συριακού Στρατού. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να σπάσουν την άμυνα του Συριακού Στρατού. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Η 555η ταξιαρχία της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας του Συριακού Στρατού προχωρεί προς τη βορειοανατολική πλευρά της Χάμα. Η διασταύρωση Ζακίγια, που βρίσκεται δυτικά των συνόρων μεταξύ των επαρχιών της Ράκα και της Χάμα, παραμένει ο στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων. Στις 3 Μαρτίου κατέλαβε τις Θέσεις 4 και 5, το Κιρμπάτ αλ-Μπάιντα, και αρκετές κορυφές λόφων κατά μήκος της διαδρομής προς αυτές. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο χωριό Ζακίγια, το οποίο βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σαλαμίγια-Ράκα.

Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Στρατός συνέχισε να προελαύνει προς την πόλη της Παλμύρας, καταλαμβάνοντας την κορυφή του όρους Τζαμπάλ Τζαζάλ και τις παρακείμενες πετρελαιοπηγές του. Νότια της Παλμύρας, ο Συριακός Στρατός προχώρησε προς το Ουάντι-αλ-Ντακίρα, και κατέλαβε ένα τμήμα της κοιλάδας του μετά από μια σφοδρή μάχη με το ISIS.

Η φιλοκυβερνητική ομάδα "Λίγουα Σουκούρ αλ-Σαχρά" αναπτύχθηκε στο μέτωπο της Παλμύρας. προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του Συριακού Στρατού στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν την πόλη.

Στις 3 Μαρτίου, το ISIS και το Μέτωπο αλ-Νούσρα επεχείρησαν για άλλη μια φορά να κόψουν στα δύο την εθνική οδό Χαλεπίου-Κανάσερ-Ιτρίγια. Ωστόσο, ο Συριακός Στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις αναχαίτισαν αυτή την επίθεση.

Δεδομένου ότι η εθνική οδός Κανάσερ-Χαλεπίου είναι τώρα εκτός κινδύνου, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ετοιμάζονται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Νοτιοανατολικό Χαλέπι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Γενικό Επιτελείο του Συριακού Στρατού αποφάσισε να αναπτύξει μια σημαντική δύναμη στην πόλη της Ιτρίγια, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της επαρχίας Χάμα. Η πόλη συνορεύει με την επαρχία του Χαλεπίου στα βόρεια και βρίσκεται 15 χλμ δυτικά του άξονα της Ράκα.

Ο Συριακός Στρατός προελαύνει στην Λατάκεια



Η Συριακός Στρατός ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας κωμόπολης Καμπάνι, η οποία ελέγχεται από το Μέτωπο αλ-Νούσρα και τους συμμάχους του. Έτσι, η 103η ταξιαρχία του Συριακού Στρατού επιτέθηκε στη νότια πλευρά του Καμπάνι και οι Σύριοι πεζοναύτες συνέχισαν την προέλασή τους κατά μήκος της εθνικής οδού Χαλεπίου-Λατάκειας (Μ-4). Αν το Καμπάνι ανακαταληφθεί, ο Συριακός Στρατός θα είναι σε θέση να προχωρήσει προς τις περιοχές νότια του Τζιζρ-αλ-Σουγκούρ. Η πόλη αυτή είναι ένας μεσοπρόθεσμος στόχος της συνεχιζόμενης προέλασης των Συρίων.

Ο Συριακός Στρατός έκανε έφοδο στις θέσεις του ISIS στο χωριό Φαχ και ανάγκασε την τρομοκρατική ομάδα να αποσύρει τις δυνάμεις της από το χωριό και τα παρακείμενα αγροκτήματα στην επαρχία του Χαλεπίου.

Σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών πολιτοφυλακών και του ISIS έλαβαν χώρα στην περιοχή ανάμεσα στην συνοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ και στο αλ-Καντάρι, κοντά στην εθνική οδό Ράκα-Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, τα συριακά στρατεύματα αναπτύχθηκαν σε περιοχές νοτιοανατολικά του Χαλεπίου και βορειοανατολικά της Χάμα, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για μια κοινή επιχείρηση κατά των τρομοκρατών, με στόχο την απελευθέρωση περισσότερων εδαφών στην επαρχία της Ράκα.

Στις 2 Μαρτίου, είχαν υπογραφεί συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τέσσερις διοικητές μονάδων που ανήκουν στην λεγόμενη “μετριοπαθή αντιπολίτευση”, οι οποίες μονάδες ελέγχουν τις κωμοπόλεις Καφάρ, Σαμς και Γκουμπγκίμπ της επαρχίας Νταράα. Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 40, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με άλλες 11 ομάδες.

Το ρωσικό “Κέντρο για τη Συμφιλίωση των Αντιτιθέμενων Πλευρών” διένειμε 6 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους των οικισμών Κινέιμπα, Βάλι-Σεϊχάν και Χαναμπούς.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. https://www.youtube.com/watch?v=FmVplf4QRPU

    Αυτοί είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία;Αφγανοί και γυναικόπαιδα στην Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το Ιστολογιο
    μια ασχετη ερωτηση
    καμποσο καιρο πριν ειχατε μια σειρα αρθων για την Ξανθουλα καρανικα που ειχε φτιαξει στο ΦΒ αν θυμαμαι καλα μια ομαδα που απαιτουσε την επανεισδοχη Σκοπιανων και την αποδοση ταχα περιουσιων τους
    αν το βρειτε μας το ξανα θυμιζεται Ευχαριστω

    Φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]