Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πηγές Κομισιόν: Οι μετανάστες της Ειδομένης δεν θα σταλούν στην Τουρκία

«Κανένας από τους μετανάστες που έχουν μπλοκαριστεί στην Ειδομένη δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, oι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τα άτομα που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δικαιούνται άσυλο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Οι δε οικονομικοί μετανάστες -προσθέτει το ιταλικό πρακτορείο- έχοντας ήδη παρέλθει δεκατέσσερις ημέρες από την είσοδο στην ελληνική επικράτεια (περίοδος κατά την οποία μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας) θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα με την προοπτική επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους αν και εφόσον υπογραφούν οι ανάλογες διμερείς συμφωνίες.

Δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας αναγνωρίζει η Κομισιόν

Τις δυσκολίες στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το προσφυγικό αναγνώρισε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο των αναφορών ότι οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο, επανέλαβε πως η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η χθεσινή ημέρα, 20η Μαρτίου. «Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι χθες Κυριακή, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας, 1.000 περίπου μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε: «λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες, ωστόσο η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο έγινε η πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των κρατών-μελών με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου τέθηκε κυρίως το ζήτημα των αναγκών της Ελλάδας για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (EASO και Frontex). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, οι εν λόγω ανάγκες εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ. Η αποστολή του προσωπικού, όπως είπε έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν» ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απριλίου, σύμφωνα με τη Ν. Μπερτό.

Κληθείς να σχολίασει το γεγονός ότι χθες πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας 1000 περίπου μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε: “λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες ωστόσο η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση της συμφωνίας».

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή κατέθεσε σήμερα πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για το σχήμα μετεγκατάστασης έτσι ώστε οι 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποια χώρα (αρχικά αφορούσαν την Ουγγαρία αλλά δε δέχτηκε να πάρει μέρος στο σχήμα) να μετατραπούν σε θέσεις επανεγκατάστασης για το σχήμα ανταλλαγής «ένας προς έναν». Αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18.000 θέσεις επανεγκατάστασης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε εθελοντική βάση τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, υπογράμμισαν πως πλέον επικεντρώνεται στους 50.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως στο μέλλον το σχήμα θα αφορά μόνο κάποια μικρά νούμερα προσφύγων, των οποίων η επιστροφή στην Τουρκία δεν θα είναι δυνατή για λόγους ασφάλειας. Οι αιτήσεις ασύλου όπως και οι ενδεχόμενες προσφυγές αυτών των ατόμων θα εξετάζονται στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε κάποιους από αυτούς, εφόσον πληρούν τα κριτήρια να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Υπηρεσία Ασύλου: Το νομικό πλαίσιο των νέων διαδικασιών ασύλου βρίσκεται σε επεξεργασία

Το νομικό πλαίσιο που αφορά στις διαδικασίες ασύλου, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, βρίσκεται σε επεξεργασία, επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως αναφέρουν, η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου που αφορά στις διαδικασίες ασύλου, τις επιτροπές που θα συσταθούν και το δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης των αιτημάτων, γίνεται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, καταλήγουν, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Διορίστηκε ο συντονιστής για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker διόρισε τον κ. Maarten Verwey ως Συντονιστή της ΕΕ για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό προκύπτει μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στα πλαίσια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βάσει της οποίας «η Επιτροπή θα συντονίζει και θα οργανώνει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της ΕΕ τις αναγκαίες δομές υποστήριξης για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας».

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επιστροφή όλων των νέων παράνομων μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν στην Ελλάδα τα αναγκαία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων συνοριακών φυλάκων, εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου και διερμηνέων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker δήλωσε: «Συμφωνήσαμε σήμερα ότι η Επιτροπή θα διορίσει ένα Συντονιστή της ΕΕ επιτόπου, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό το σχέδιο. Αποφάσισα ότι Συντονιστής θα είναι ο κ. Maarten Verwey, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και συμβάλλει σε ημερήσια βάση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Verwey θα οργανώσει τις εργασίες και θα συντονίσει την κατανομή των 4.000 στελεχών που θα χρειαστεί η Ελλάδα, τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο FRONTEX. Χρειαζόμαστε κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, δικαστές, υπαλλήλους που επιφορτίζονται με την επιστροφή και υπαλλήλους ασφαλείας».

Ο κ. Maarten Verwey είναι Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηγείται ομάδας που ήδη βρίσκεται επιτόπου στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2015 και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της επιτάχυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων, την αντιμετώπιση των διοικητικών δυσκολιών για αποσυμφόρηση και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση.

Ο κ. Maarten Verwey διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECIFN) πριν τον διορισμό του από τον Πρόεδρο κ. Juncker τον Ιουλίο του 2015 στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων παρέχει τεχνική βοήθεια προς τα κράτη μέλη, συνδράμοντάς τα στην εφαρμογή διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Frontex: Ζητά επιπλέον 1.500 αστυνομικούς και 50 εμπειρογνώμονες για την Ελλάδα

Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.

Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hot spots. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Τούρκος αξιωματούχος: Κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία

Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην οποία κατέληξαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά—τα 35 από τα 72—κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]