Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ετοιμάζεται για ένα ακόμη πραξικόπημα…

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε για την ποιότητα και την πιστότητα των πληροφοριών μας για το εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτή τη φορά (κι ενώ είχαμε ήδη δημοσιεύσει τις από την δική μας πλευρά πληροφορίες, αλλά και τις αιτίες) ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει τις καταγεγραμμένες ανησυχίες ομάδας ή ομάδων τούρκων στρατιωτικών που είναι δυσαρεστημένοι με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία του Ερντογάν και που ταυτόχρονα κατανοούν πως η λύση -σε όλα τα ισχύοντα προβλήματα- βρίσκεται στην με κάθε τρόπο και μέσο απομάκρυνση του «σουλτάνου» από την Προεδρία (και την πολιτική ζωή της Τουρκίας).

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, τόσο με τον πόλεμο κατά των Κούρδων (και όχι μόνο του ΡΚΚ), με τις βομβιστικές ενέργειες που πλήττουν σε καταστροφικό βαθμό τόσο την οικονομία όσο και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά και τα προβλήματα – επώδυνες ήττες της εξωτερικής πολιτικής και των προσωπικών επιλογών του Ταγίπ Ερντογάν που οδήγησαν στην διάλυση της εικόνας μίας πανίσχυρης Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον η συγκεκριμένη επιλογή του αναθεωρητικού νεο-οθωμανισμού και της δημιουργίας και κάλυψης ζωτικών χώρων που ακολούθησε ο Ερντογάν, κατόρθωσε -μετά και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 και την εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πιλότου- να μπει στο στόχαστρο της Μόσχας, εισάγοντας τον τρόμο επικείμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με την ρωσική αρκούδα.

Η υπόθεση της διαχείρισης του «προσφυγικού» ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία μεταβλήθηκε σε χώρα δουλέμπορο – διακινητή που εκβιάζει και απαιτεί τεράστια ποσά για να διαχειρισθεί(!) τις ροές του μεταναστευτικού ρεύματος, εκβιάζοντας την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η ίδια ως χώρα φέρει τεράστια ευθύνη για την δημιουργία των προσφυγικών πληθυσμών από τη Συρία και το Ιράκ, είναι ένα ακόμη σοβαρότατο παράπτωμα του Ταγίπ Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα και δη την ευρωπαϊκή, την οποία δεν δίστασε να εκβιάσει εν ψυχρώ στο συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας οικονομικά ανταλλάγματα…

Οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος –αλλά και του ίδιου του Ερντογάν- και ειδικότερα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού με τους φανατικούς εξτρεμιστές ισλαμιστές - τζιχαντιστές (από εκπαίδευση, εξοπλισμό, logistics και νοσοκομειακή περίθαλψη έως και συνέδρια του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα), κατέστρεψαν και τα τελευταία ίχνη της τουρκικής αξιοπιστίας και σοβαρότητας στη διεθνή σκηνή απέναντι στην ισλαμική διεθνή τρομοκρατία.

Σε όλα τα παραπάνω, η στάση του τούρκου προέδρου προς την ανεξαρτησία των τουρκικών ΜΜΕ, με φυλακίσεις μη αρεστών στον ίδιο δημοσιογράφων, με διώξεις εισαγγελέων, αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού, αλλά και με την ποινικοποίηση των δηλώσεων των πολιτικών του αντιπάλων και τις προφυλακίσεις έως και ανηλίκων που τόλμησαν να γράψουν αρνητικά σχόλια στο facebook ή το twitter για τον «σουλτάνο», δημιούργησαν ένα πρωτοφανές σκηνικό, πολιτικής δικτατορίας, ενός μισαλλόδοξου και επικίνδυνου -για την ίδια την χώρα- αρχηγού κράτους, το οποίο συζητήθηκε σε τουρκικές στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους με ιδιαίτερη ένταση μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Σήμερα οι τουρκικές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, όπως Sözcü και Cymhurriyet, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα ανατροπής του τούρκου προέδρου, και κυκλοφόρησαν φήμες που αναφέρουν ότι προετοιμάζεται στρατιωτικό πραξικόπημα (με την βοήθεια ξένων χωρών) από ομάδες δυσαρεστημένων αξιωματικών εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει. Αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων ήταν να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο με έκτακτη ανακοίνωσή του απέρριψε όλες αυτές τι φήμες και τονίζει την νομιμότητα και την υπακοή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις νόμιμες πολιτικές αρχές.

Μετά από αυτή την «εισαγωγή» του Τύπου για επικείμενη ανατροπή του Ερντογάν (θα ακολουθήσουν μυστικές δημοσκοπήσεις για τις αντιδράσεις των τούρκων πολιτών σε μία τέτοια εξέλιξη), αλλά και την αρνητική καταγγελτική επιστολή των φίλων της Τουρκίας στις ΗΠΑ (η οποία σηματοδοτεί την κόκκινη γραμμή για πιθανή εγκατάλειψη της Τουρκίας), είναι σαφές πως τα γεγονότα στην γείτονα χώρα θα κυλήσουν ταχύτατα. Το ζητούμενο, όμως, είναι το πώς θα αντιδράσει ο πολύ άσχημα στριμωγμένος Ερντογάν. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο «ιδιαίτερος χαρακτήρας» του τούρκου προέδρου και οι επιδιώξεις του τόσο για την Τουρκία όσο και για τον ίδιο.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει ανατροπή του τούρκου προέδρου (και του κυβερνώντος κόμματος) με παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που έφεραν την Τουρκία σε δυσμενέστατη θέση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αλλαγή στάσης και αντιμετώπισης της Τουρκίας από όλες τις δυτικές χώρες, και όχι μόνο. Αλλά και με μία τέτοια εξέλιξη, δηλαδή ένα τουρκικό στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι δεδομένο πως από τους πραξικοπηματίες θα αναζητηθεί και μία «νίκη» που θα τονώσει το ηθικό των τούρκων πολιτών (εκείνων που σήμερα στηρίζουν τον Ερντογάν) και θα προσφέρει ικανές βάσεις για την συνέχεια είτε με κάποια στρατιωτική δικτατορία είτε στην μετάβαση σε κάποιας μορφής πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, η οποία θα στηριχθεί ποικιλοτρόπως και από την Δύση.

Η Ελλάδα οφείλει να παρατηρεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας που ενέχουν σοβαρή πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό. Εάν λάβουμε, επίσης, υπ’ όψιν, την κατεστραμμένη –κυριολεκτικά- τουρκική τουριστική οικονομία (ενώ υπάρχουν πρόσθετες πρόσφατες απειλές για βομβιστικές ενέργειες σε τουριστικά θέρετρα στις ακτές του Αιγαίου), αντιλαμβανόμαστε πως ακόμη κι ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο δεν θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά μόνο στην Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση είναι απολύτως προφανές πως δεν έχει καν τη διάθεση να βρεθεί σε θέση διαχείρισης μίας σύγκρουσης μερικών ωρών ή εικοσιτετραώρων με τον απελπισμένο και άσχημα στριμωγμένο (και ως εκ τούτου αποφασισμένο για όλα) ημιπαράφρονα τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται πραξικόπημα στην Τουρκία;



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]