Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Που βρισκόμαστε ως χώρα και ως Έλληνες;

Ραντεβού με το κρίσιμο σταυροδρόμι

By the Realist

Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εάν είναι ένας άνθρωπος που σκέπτεται και τον απασχολεί το αύριο, υποβάλλει ένα σκληρό ερώτημα. Που βρισκόμαστε ως χώρα και ως Έλληνες;

Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι βλέπουμε μια χώρα με μεγάλη ιστορία, μια χώρα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Δυτικού πολιτισμού, να γίνεται κομμάτια μπροστά στα μάτια μα;. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχει δρόμος που να οδηγεί στο να ξεπεραστεί αυτή η καταστροφική πορεία. Η διαφθορά, η επιβράβευση της ανικανότητας, το βόλεμα των ημετέρων, η απουσία σχεδιασμού και στρατηγικής, έχει οδηγήσει σε μια παραίτηση. Έχει οδηγήσει την κοινωνία στο να πει, «βαρέθηκα, ας πάει από εκεί που ήρθε».

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία, που εδώ και αρκετά χρόνια έβλεπε την καταστροφή να έρχεται, αγωνιούσε, μιλούσε, έγραφε, αλλά το σάπιο σύστημα σε όλα τα επίπεδα, είχε καταφέρει να περιθωριοποιήσει αυτό το ποσοστό και να το καταγράψει ως γραφικό. Αρκετές φορές μάλιστα, του απέδιδε τον χαρακτηρισμό του «πράκτορα» κάποιας διαβολικής εξωτερικής δύναμης που είχε ως στόχο να πλήξει την απαράμιλλη Δημοκρατία, που εφάρμοζε αυτό το σάπιο σύστημα.

Και σήμερα το ποσοστό αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει κουραστεί από την κακομεταχείριση πολλών ετών και την απογοήτευση του να βρίσκεται στο περιθώριο, συνεχίζει να σκέφτεται, να αναλύει, να μιλάει, να γράφει, να προσπαθεί να σπάσει τα στεγανά της διαφθοράς, της παντοκρατορίας των χωρίς προσόντα ανίκανων λαϊκιστών, που λυμαίνονται την εξουσία και καταστρέφουν το μέλλον της χώρας.

Αργά (δυστυχώς), αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται μια υποβόσκουσα οργή, ένα αίσθημα που θέτει σκληρά ερωτήματα του τύπου, μήπως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε σημασία στη μέχρι σήμερα αισχρή μειοψηφία αυτών που για χρόνια αποκαλούσαμε πράκτορες και πολλά άλλα κοσμητικά επίπεδα;

Με πολύ αργούς, πράγματι ρυθμούς, η χώρα και η ελληνική κοινωνία πλησιάζουν σε μια ιστορική στιγμή στην οποία διακυβεύεται η επιβίωση αυτού του τόπου, αυτού του έθνους. Κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα φυσήξει αυτός ο άνεμος της ριζοσπαστικής και εκ βάθους αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ένα αυτό που έρχεται θα είναι καλύτερο από αυτό που γκρεμίζεται.

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι έχει πλέον διαμορφωθεί ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του συστήματος, της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει, και της κοινωνίας, του πραγματικού κόσμου.

Υπάρχει πλέον μια άβυσσος όσο αφορά το τι αποτελεί «βασικό συστατικό» για την επιβίωση στην πραγματική καθημερινότητα.

Εάν αυτή η πορεία συνεχιστεί, και η ιστορία έχει αποδείξει ότι δύσκολα τέτοιες πορείες ανατρέπονται, και το σύστημα προσπαθήσει να την εκτροχιάσει υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος η κοινωνία να εκραγεί, και το συνολικό οικοδόμημα να καταρρεύσει.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, και το βλέπουμε πλέον καθημερινά αυτό, είναι οι δυο πλευρές να αντιδράσουν έντονα και κάθε μια να συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί, Με αποτέλεσμα η συνύπαρξη την επόμενη ημέρα να είναι αδύνατη.

Το διεφθαρμένο και ξεπερασμένο από την πραγματικότητα σύστημα, άργησε ή δεν ήθελε να δει τι συνέβαινε και καμιά φορά η άρνηση είναι αυτοκτονία. Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να δει τι έρχεται, διότι δεν αντιλαμβάνεται πως η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη βιώνει την καθημερινότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σύστημα – κατεστημένο, να έχει απεμπολήσει τη βασική του ευθύνη, το να αντιλαμβάνεται αυτούς που δεν αποτελούν το σύστημα – κατεστημένο, να ενδιαφέρεται για αυτούς και να λύνει τα προβλήματά τους.

Όταν ηγείσαι είσαι υπεύθυνος να μην προκαλείς χωρίς λόγο, να μην επιβάλλεις δεδομένα με τα οποία εσύ μπορείς να επιβιώσεις, αλλά όχι η κοινωνία.

Σήμερα ακριβώς γι αυτούς τους λόγους η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν έχει κανένα σεβασμό για το σύστημα, κανένα σεβασμό για τους θεσμούς. Η πολιτική αποτελεί κάτι το αποκρουστικό. Αυτός είναι ο λόγος που επιβραβεύουν αστείες περιπτώσεις τύπου Λεβέντη, αλλά και πιο επικίνδυνες τύπου, Χρυσής Αυγής. Η κοινωνία μισεί πλέον αυτό που αποκαλείται πολιτικά ορθό.

Επιβραβεύεται αυτός που είναι απρόβλεπτος, και αυτό θεωρείται προτέρημα. Θεωρείται προτέρημα διότι μέσα από αυτό το μη προβλέψιμο ο κόσμος βλέπει μια πιθανότητα πλήγματος στο σύστημα που τον έχει απογοητεύσει. Βλέπει ότι αυτή η ακραία αντίδραση είναι ίσως το μοναδικό όπλο έναντι αυτών που αισθάνεται αδύναμος να αντιμετωπίσει. Πιστεύει ότι αυτό απαιτεί η στιγμή.

Κι εδώ ακριβώς είναι το κρίσιμο ραντεβού με το σταυροδρόμι μεταξύ της καταστροφής και της πορείας προς τη λύτρωση. Είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν από το εάν θα βρεθεί κάποιος που θα ανοίξει την πόρτα σε αυτούς που για χρόνια βρίσκονται λοιδορούμενοι στο περιθώριο, παρά ότι σταθερά και υπομονετικά σκέφτονταν, ανέλυαν, μιλούσαν, έγραφαν, και προειδοποιούσαν. Εάν αυτός ο κάποιος βρεθεί και η πόρτα ανοίξει τότε ίσως να υπάρχει σωτηρία και μέλλον. Εάν δεν βρεθεί και η πόρτα παραμείνει κλειστή, τότε το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και η καταστροφή είναι δεδομένη.

Το ραντεβού έχει κλείσει και είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω άρθρο, που έγραψε γνωστός πολιτικός επιστήμονας, που εδρεύει στην Ελλάδα, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας στο πλαίσιο της αρχής μας ότι η λογοκρισία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Στην ιστοσελίδα μας αποκλείουμε ΜΟΝΟ κείμενα υπέρ της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, και βεβαίως τα υβριστικά. Είναι απόφασή μας και τη δηλώνουμε δημόσια. Με αυτό το δεδομένο, ότι ΔΕΝ λογοκρίνουμε κείμενα που μας στέλνετε, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι όσα φιλοξενούμε εκφράζουν την ιδεολογία ή τις θέσεις του ιδρυτή της ιστοσελίδας μας.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]