Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: «Θα χτυπήσουμε όποιον δεν τηρεί την εκεχειρία»

Η Μόσχα προειδοποιεί με μονομερή δράση, εάν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για κυρώσεις στο θέμα της Συρίας

Τη στιγμή που η πολιτική διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία παραμένει σε τέλμα, με την αντιπολίτευση να δηλώνει (χθες) ότι δεν βρίσκει κοινό έδαφος με τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ, την οποία κατηγορεί ότι εντείνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις, οι Ρώσοι διαπιστώνουν ότι και η εκεχειρία στο πραγματικό μέτωπο κινδυνεύει από τις συνεχείς -κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα- παραβιάσεις.

Χθες, ο επικεφαλής του γενικού επιχειρησιακού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι προειδοποίησε ότι η -με ευθύνη των ΗΠΑ- καθυστέρηση στη χάραξη κοινά αποδεκτών κανόνων για την αποφασιστική απάντηση σε όσους σπάνε την εκεχειρία είναι «απαράδεκτη». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία θα προχωρούσε μονομερώς στην έναρξη άσκησης βίας εναντίον των παραβατών της κατάπαυσης πυρός, εάν μέχρι χθες οι ΗΠΑ (για τις οποίες υποστήριξε ότι δεν δείχνουν την αναγκαία αποφασιστικότητα να επιβάλουν κυρώσεις) δεν συμφωνούσαν σε κοινούς κανόνες. Ο Ρώσος στρατηγός πρότεινε μάλιστα έκτακτη συνάντηση των επιτελείων των δύο χωρών που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την παρακολούθηση εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο υπερδυνάμεων.

Το ρωσικό κέντρο για την ειρήνευση στη Συρία επιβεβαίωσε χθες ότι μέσα σε 24 ώρες είχε καταγράψει έξι παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός. Πέντε εκδηλώθηκαν στη Λαττάκεια (πατρίδα του Ασαντ, με έντονη σήμερα παρουσία τουρκμάνων και σουνιτών) και μία στη Χάμα. Μία ημέρα νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 26 Σύρους στρατιώτες στα δυτικά της Παλμύρας, όπου είχαν κατορθώσει να προωθηθούν.

Η κλιμάκωση της δράσης των μαχητών των φανατικών ομάδων που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός, μποϊκοτάροντας την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, ενθαρρύνθηκε από την απόσυρση μεγάλου όγκου των ρωσικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα, κυρίως όμως από την ατιμωρησία τους. Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία συνεχίζει, βέβαια, τις επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι αντάρτες δρουν ανεμπόδιστοι.

Την ίδια στιγμή, η σιιτική Χεζμπολάχ επισήμανε χθες την ανασταλτική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας στη διπλωματική ειρηνευτική διαδικασία. «Εμποδίζουν την επίτευξη προόδου στην εξεύρεση πολιτικής λύσης» δήλωσε ο ηγέτης της Σαγέντ Νασράλα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντάρτικες ομάδες (ίσως και στο πεδίο των μαχών).

Ο τρομοκράτης Ντουρμάζ του Βοσπόρου

Η αναβολή του ντέρμπι ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαχτσέ το μεσημέρι της Κυριακής (μία ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Πόλη) έγινε καθώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να χτυπήσει με καμικάζι αυτοκτονίας στο γήπεδο, το οποίο αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Hurriyet». Τον συντονισμό του νέου χτυπήματος, που θα ακολουθούσε τα πρότυπα του Μπατακλάν (πυροβολισμοί προς πάσα κατεύθυνση για την πρόκληση χάους και πανικού), είχε ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της Αγκυρας (με 102 νεκρούς τον Οκτώβριο του 2015) Γιουνούς Ντουρμάζ ή «Εμπού Αλί» κατά την κωδική ονομασία του. Εκτός του γηπέδου, το Ι.Κ. είχε στείλει στην Τουρκία τρεις καμικάζι για συντονισμένες επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]