Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχία από την «γκρίζα» συμφωνία!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου  

Την ώρα που οι καραβιές εξακολουθούν να μεταφέρουν πρόσφυγες και παράνομους ή παράτυπους μετανάστες (για να είμαστε και… politically correct) από τα ελληνικά νησιά προς το εσωτερικό, την ώρα που με την «Ειδομένη» συνεχίζεται ο εξευτελισμός του κράτους, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με αποκορύφωμα την δήλωση Μπαλάφα περί «μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας»! Απόκοσμη υπεραισιοδοξία ή απλά ανοησία; Η εμπειρία μας έχει διδάξει, ότι όταν θριαμβολογούν τα μέλη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρώτο από όλους τον κ. Τσίπρα… τότε είναι που θα πρέπει να ανησυχούμε! 

Από το βράδυ της Παρασκευής μελετούμε το πρωτότυπο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει καθόσον γνωρίζουμε ότι αυτά τα κείμενα είναι κατά κανόνα γενικόλογα και συμπεριλαμβάνουν ασάφειες που επιδέχονται πάνω από μία ερμηνεία. Αναπόφευκτη βέβαια ήταν η αντιπαραβολή με όσα ειπώθηκαν από τον κ. Πρωθυπουργό αλλά και με τις πρώτες μεταφράσεις αυτού του κειμένου που δόθηκαν ίσως με κυβερνητική «πρωτοβουλία» σε μερίδα του Τύπου και στα οποία έλειπαν τα «δύσκολα σημεία». Λυπάμαι γιατί υποχρεωνόμαστε να «επικυρώσουμε» τους πανηγυρισμούς Νταβούτογλου που μίλησε για «μια ιστορική ημέρα», αφού πήρε τα «λύτρα» που ήθελε από μία ΕΕ που την κράτησε και την κρατάει «όμηρο», και να «ακυρώσουμε» το πανηγυρικό «κάναμε ότι μπορούσαμε καλύτερο» του κ. Τσίπρα.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, να πούμε ότι αυτή καθαυτή η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των διεθνών ΜΜΕ (όχι μόνο κάποιων ελληνικών) ως ιδιαίτερα πολύπλοκη, τεχνικά εξαιρετικά δυσχερής με ασάφειες και αμφιλεγόμενα σημεία ενώ έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Αυτό κατ’ αρχήν σημαίνει ότι για την υλοποίηση της θα υπάρχουν καθημερινά, προβλήματα για την επίλυση των οποίων θα ασκείται πίεση στον αδύναμο κρίκο που δυστυχώς είναι η …Ελλάδα. Και αυτό γιατί στην συμφωνία δεν προβλέπεται μηχανισμός ελέγχου και υλοποίησης των συμφωνηθέντων (verification mechanism) προκειμένου η Τουρκία να ελέγχεται για την συμμόρφωση της συμφωνίας. Τα πάμπολλα γκρίζα σημεία για την Χώρα μας δείχνουν ότι δεν θα γλυτώσει τα χειρότερα. Με τις υφιστάμενες διατυπώσεις επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία η οποία όμως αφήνεται στην καλή της… θέληση για την υλοποίηση αυτών που «συμφώνησε». 

Πρώτα από όλα, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα περί τους 50.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες για τους οποίους δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη. Ο αριθμός και μόνο μας πάει συνειρμικά στις θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα το Φθινόπωρο και μας προκαλεί υποψίες για μία ίσως προσυμφωνία από τότε. Για να εφαρμοσθεί η συμφωνία από σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου, θα πρέπει τα ελληνικά νησιά να έχουν εκκενωθεί πλήρως, από αυτά τα «Παρανόμα Εισελθόντα Πρόσωπα» όπως μάλλον σωστά χαρακτηρίζονται κατά την γνώμη μου οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στην αλληλογραφία των ΕΔ.

Η Τουρκία θα παίρνει πίσω από σήμερα όλους τους παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Άντε τώρα να συνεννοηθείς με τους Τούρκους «Αξιωματούχους» που θα βρίσκονται στα νησιά. Εδώ όμως υπάρχει και μία αναφορά-παγίδα. Στην Τουρκία θα πηγαίνουν πίσω όσοι δεν ζητήσουν άσυλο, ενώ για αυτούς που θα ζητήσουν θα πρέπει να γίνει ατομική εξέταση και σε περίπτωση απόρριψης διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής με ότι αυτό σημαίνει σε χρονική διάρκεια αλλά και την υποχρέωση του Κράτους για εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δηλαδή(ς) αν σε μία εβδομάδα περάσουν 10.000 και ζητήσουν άσυλο όλοι τους, κανείς δεν γυρίζει στην Τουρκία μέχρι να εξετασθεί η αίτηση ασύλου αλλά και η προσφυγή σε περίπτωση απόρριψης. Μία κυβέρνηση βυθισμένη στην προχειρότητα και μία ανεπαρκής διοίκηση πως θα μπορούσε να δομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των μεταναστών και προσφύγων που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα;

Πάμε τώρα σε μία άλλη μεγάλη παγίδα. Ο ανώτατος αριθμός για τους Σύρους πρόσφυγες που θα μεταφερθούν για εγκατάσταση από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ είναι 72.000. Η διαδικασία μάλιστα δημιουργεί ερωτηματικά και μας θυμίζει λιγάκι τις ιστορίες του Ναστρεντίν Χότζα. Για κάθε Σύρο που θα στέλνεται πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι θα μετεγκαθιστούν έναν άλλον Σύρο από την Τουρκία. Άρα στους 72000 και… έναν καιγόμαστε! Όταν μάλιστα υπάρχουν 3 εκατομμύρια άτομα έτοιμα να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Η εγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ θα είναι σε εθελοντική βάση και σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει αυτή η ροή, τότε και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να σταματήσει την διαδικασία επανεισδοχής.

Το οξύμωρο που εξοργίζει είναι η ηθική επιβράβευση της Τουρκίας, ναι καλά διαβάζετε της Τουρκίας, για ότι έχει κάνει από πλευράς… αποτροπής για το προσφυγικό ονοματίζοντας μάλιστα την Τουρκική Ακτοφυλακή και την Αστυνομία! Μάλλον έχασαν την σχετική εκπομπή του βρετανικού Channel 4. Θα μου πείτε και γιατί όχι όταν το ίδιο έχει κάνει έμμεσα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Κοτζιάς. Λες και οι αυτοσχέδιες λέμβοι κατασκευάζονται στην Ελβετία και οι διακινητές είναι αόρατες δυνάμεις από την Νορβηγία και το Λουξεμβούργο. Άλλο ειρωνικό στοιχείο είναι ότι επιβραβεύεται η νατοϊκή επιχείρηση του… μηδενικού έργου Θα τρελαθούμε βέβαια.

Η Τουρκία λαμβάνει άμεσα τα 3 δις χωρίς να γνωρίζουμε όμως τι παίρνει η Ελλάδα και πως! Η Τουρκία επίσης θα μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετα 3 δις μέχρι το 2018. Σιγά και δεν τα ζητήσει! Σε ότι αφορά στην κατάργηση της «βίζας» για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο 2016 απλά να υπογραμμίσουμε ότι θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί εκτός και εάν η ΕΕ «κάνει σκόντο» στην Τουρκία προκειμένου έστω αυτή γκρίζα συμφωνία να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιρασθώ με τους αναγνώστες μας μία απορία. Ως αντιπολίτευση, και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντιδρούσαν σπαραξικάρδια για τον ερχομό 100 Γερμανών εφοριακών που θα ενίσχυαν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και κραύγαζαν για την… απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας. Τώρα οι αριστεροί ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ και οι 4Χ4 «υπερπατριώτες» των ΑΝΕΛ τι έχουν να πουν με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους 4.000 ευρωπαίους δικαστικούς, υπαλλήλους, αστυνομικούς αλλά και τους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες στα ελληνικά νησιά;

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]