Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Το σχέδιο της Μέρκελ για τους πρόσφυγες διχάζει την Ευρώπη

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε έξι συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση με την ελπίδα να βρεθεί λύση στην προσφυγική κρίση. Αλλά καθώς η Άγκυρα κρατάει το κλειδί, η πρόοδος είναι αργή. Και το χειρότερο είναι, γράφει το «Spiegel», ότι τα σχέδια του Βερολίνου έχουν διχάσει την ΕΕ σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι αξιωματικοί της Frontex που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο έχουν δει πολλά. Αυτό που δεν έχουν δει ακόμη είναι την τουρκική ακτοφυλακή να επιστρέφει πίσω στις τουρκικές ακτές μια βάρκα με πρόσφυγες. «Καμιά φορά κινούνται γύρω από την βάρκα με τους πρόσφυγες και τους λένε ότι πρέπει να επιστρέψουν. Αλλά στη συνέχεια δεν συμβαίνει τίποτα και η τουρκική λέμβος απλώς αποχωρεί», λέει στο γερμανικό περιοδικό έλληνας αξιωματικός που επιβαίνει σε σκάφος της Frontex.

Αυτά δεν είναι καλά νέα για την γερμανίδα καγκελάριο. Η Άγκυρα αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα στην στρατηγική της Μέρκελ, γι' αυτό ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει προσκληθεί στη σύνοδο για το προσφυγικό αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, οι Βρυξέλλες λειτουργούν με νέους κανόνες: η Γερμανία, παρά την δύναμη και τα χρήματά της, δεν μπορεί να υπαγορεύσει την προσφυγική πολιτική της Ευρώπης.

Η Μέρκελ έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς ότι θα μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που πηγαίνουν στη Γερμανία και ότι το 2016 δεν θα αποτελέσει επανάληψη του 2015 με τους ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Ελπίζει όμως ότι θα πετύχει τους στόχους αυτούς χωρίς να κλείσουν ευρωπαϊκά σύνορα και να ανασταλεί η Σένγκεν. Αυτό ακριβώς περιπλέκει τόσο την κατάσταση. Η μοναδική ελπίδα της Μέρκελ είναι να βρει μια συμμαχία προθύμων να δεχθούν πρόσφυγες.

Η σύνοδος για το προσφυγικό είναι γεμάτη ερωτηματικά. Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τους βομβαρδισμούς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Χαλέπι που στέλνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια.

Η Μέρκελ έχει πολλά προβλήματα και στη Γερμανία. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CSU), σύμμαχος του κόμματός της στη Βαυαρία, αναφέρεται στην καγκελάριο σαν να ήταν ηγεμόνας εναντίον του οποίου οφείλουν να αντισταθούν οι Γερμανοί.  

Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η σύνοδος θα εκτραχυνθεί σε άνευ προηγουμένου σύγκρουση. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αντιτίθεται σφοδρά στη συμφωνία της Μέρκελ με την Τουρκία και, μαζί με τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους του, προσπαθεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές με κάθε τρόπο. Πολλοί από το δεξιό κόμμα της Μέρκελ, ακόμη και από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, εύχονται κρυφά να τα καταφέρει ο Ορμπάν.

«Πρέπει να σφραγίσουμε την βαλκανική δίοδο», λέει ο Άξελ Σάφερ από το SPD. «Όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν να διατηρηθούν ανοιχτά τα σύνορα πρέπει να είναι επίσης ικανοί και να τα κλείσουν».

Η Μέρκελ κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τους εναπομείναντες συμμάχους της και σχεδιάζει μια ειδική σύνοδο ύστερα από εκείνη αυτής της εβδομάδας.

Το σχέδιο της Μέρκελ είναι να δέχεται η ΕΕ έναν προκαθορισμένο αριθμό προσφύγων κάθε χρόνο _ μεταξύ 200.000 και 300.000. Αυτοί θα μοιράζονται σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους. Ιδανικά, όσοι θα προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο μόνοι τους θα αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στην πράξη, η Μέρκελ έχει πετύχει ελάχιστη πρόοδο. Από τον Οκτώβριο έχει διαπραγματευτεί έξι φορές με την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η Άγκυρα θα ήθελε να στέλνει όλους τους νεοφερμένους στην Ευρώπη. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ετήσιο πλαφόν που θέλει να επιβάλει η Μέρκελ.

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας και ο Εργοντάν το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. «Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς Ελλάδα και Βουλγαρία και μπορούμε να βάλουμε τους πρόσφυγες σε λεωφορεία», είχε πει τον Νοέμβριο στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.   

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της Μέρκελ θα λειτουργήσει μόνο αν οι τουρκικές αρχές καταφέρουν να αποτρέψουν τους διακινητές από το να στέλνουν πρόσφυγες στην Ελλάδα _ και η Άγκυρα δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμη και αν το ήθελε, ο έλεγχος της ακτογραμμής στο Αιγαίο, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, θα αποτελούσε ένα τεράστιο έργο.

Οι πολέμιοι του σχεδίου της Μέρκελ έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Ορμπάν ο οποίος επιθυμεί να βοηθήσει την πΓΔΜ να κλείσει τελείως τα σύνορά της με την Ελλάδα για να μπλοκάρει τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς Ευρώπη. Για την Μέρκελ, το σχέδιο αυτό έχει πολλά μειονεκτήματα. Αρχικά θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων αλλά, ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ολισθήσει στο χάος ενώ σύντομα οι πρόσφυγες θα έβρισκαν άλλη δίοδο προς Ευρώπη, πχ μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας.  

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]