Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσφυγικό: Η άσκηση της κακής διπλωματίας

Της Κύρας Αδάμ

Η επίσημη εμπλοκή του υπουργείου Άμυνας στην υλοποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο στο προσφυγικό, ( δημιουργία των 4 hot spots και παραχώρηση – για την ώρα – δύο στρατοπέδων για τους μετανάστες προς επανεισδοχή στην Τουρκία),μαρτυρά την εκ των υστέρων προσαρμογή της κυβέρνησης Τσίπρα στην σκληρή πραγματικότητα του προσφυγικού προβλήματος, που για την Ελλάδα σημαίνει παραμονή μεταναστών- ανεπιθύμητων στην Ευρώπη, στο έδαφος της, για απροσδιόριστο διάστημα.

Μια πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση έχει συστηματικώς μέχρι τώρα αρνηθεί να αποδεχθεί, ζημιώνοντας πολλαπλώς τη χώρα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ Τσίπρας προσωπικώς στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό τον περασμένο Οκτώβριο, πιεζόμενος άγρια από τους εταίρους, είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (!) θα ήταν έτοιμα σε ισάριθμα ελληνικά νησιά τα 5 hot spots ελέγχου, ταυτοποίησης στοιχείων και εγγράφων των προσφύγων – μεταναστών, ακριβώς για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Δηλαδή, να διαχωριστούν οι πρόσφυγες –αιτούντες άσυλο από τη Συρία, από τους λοιπούς, στην πλειοψηφία τους οικονομικούς μετανάστες. Οι τελευταίοι αυτοί θα παρέμεναν σε ελληνικό έδαφος, μέχρις ότου επαναπροωθηθούν, ήτοι, επιστρέψουν στην Τουρκία.

Εδώ ακριβώς έγκειται και το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο η κυβέρνηση όχι απλώς δεν χειρίστηκε επαρκώς, τουναντίον το κακομεταχειρίστηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε τώρα να έχει προκαλέσει την μήνιν των ευρωπαίων, πολλοί από τους οποίους ανερυθρίαστα προτείνουν την αποπομπή της χώρας από το σύστημα Σένγκεν.

Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να φτιάξει τα υπόλοιπα 4 hot spots, εν πρώτοις μπορούν να καλυφθεί, με τη γενικόλογη και εύκολη αιτιολογία της «ανικανότητας» ή «βραδυπορίας» της ελληνικής γραφειοκρατίας, της άρνησης αρμοδίων υπαλλήλων να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτές, της έλλειψης χρημάτων κλπ.

Η ουσία όμως της υπόθεσης είναι αλλού: Αν η κυβέρνηση έφτιαχνε στην ώρα τους και τα 5 hot spots, τότε θα ήταν υποχρεωμένη να ξεχωρίζει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και να κρατά τους τελευταίους στο έδαφος της μέχρις ότου αυτοί επιστρέψουν στην Τουρκία.

Με δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση- και δεν πιέζεται από κανέναν- να εφαρμόσει την ισχύουσα, αλλά ουδέποτε εφαρμοσθείσα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί σε νεκροταφείο ψυχών που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι και στα αζήτητα.

Λίγο η αφελής και ρομαντική, αλλά ουδόλως ρεαλιστική αντίληψη, ότι η «αριστερή» Ελλάδα είναι γη ανοιχτή στους απανταχού πρόσφυγες, ( από πολιτικούς και οικονομικούς μέχρι τους ειδικού «σκοπού» και ειδικών «στόχων»), λίγο η εδραιωμένη, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου, ελληνική αντίληψη «άστο μωρέ για αργότερα», έφτασε ο κόμπος στο χτένι και έτσι ευρωπαίοι, αλλά και αμερικανοί είναι έτοιμοι να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα για το προσφυγικό, λες και η Αθήνα προκάλεσε την επικίνδυνη αυτή κατάσταση.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής, ότι η Αθήνα, το επόμενο διάστημα, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνον τους ευρωπαίους στο προσφυγικό μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία όλο και περισσότερο εγείρει το θέμα της έλλειψης ασφαλείας στα διαβατήρια, απειλώντας ευθέως με αποπομπή της Ελλάδας από το σύστημα ελεύθερης βίζας.

Η απόδειξη ότι η ελληνική γραφειοκρατία, όταν θέλει, μπορεί, είναι η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση με την οποία τα hot spots και τα δύο στρατόπεδα υποδοχής μεταναστών θα γίνουν αστραπιαία με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όμως η κυβέρνηση είχε τρόπους και μέσα να προλάβει αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη, αν είχε ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικώς με το προσφυγικό πρόβλημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το θέμα πήρε φωτιά στην ΕΕ με τους πανικόβλητους από τότε ευρωπαίους εταίρους να δίνουν γη και ύδωρ στην Άγκυρα για να..συγκρατήσει τους πρόσφυγες- μετανάστες στο έδαφος της..από το καλοκαίρι και μετά, όταν θα ισχύσει η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας.

Ο πονηρός πρόεδρος της Κομμισιόν κ Γιούνκερ, στην απαντητική επιστολή του στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, στις 25 Ιανουαρίου, επιμένει ξεδιάντροπα ότι «…μέχρι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί στενά τόσο με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές για να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία σύμφωνα με την ισχύουσα διμερή Ελληνοτουρκική Συμφωνία...». Ξεδιάντροπα και πάλι ο κ Γιούνκερ δεν προσθέτει ότι η Άγκυρα γράφει ήδη στα παλιά της τα παπούτσια αυτή την Ε/Τ συμφωνία.

Αλλά υπάρχει και ο δυσάρεστος αντίλογος. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε απολύτως τίποτα όταν διαμορφωνόταν η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, ώστε:

- να επαναφέρει στο προσκήνιο την Ε/Τ συμφωνία επανεισδοχής,

- να απαιτήσει την άμεση ενεργοποίηση της,

- να απαιτήσει πρόσθετες ευρωπαϊκές ρήτρες από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας αν δεν την εφαρμόσει αμέσως;

Γιατί ακριβώς η κυβέρνηση Τσίπρα είχε υποβαθμίσει το προσφυγικό και είχε βρει ένα επιπλέον πεδίο να βρίζει ιδεολογικώς τους αντιπάλους ευρωπαίους, νομίζοντας ότι έτσι ασκεί την «μοντέρνα αριστερή διπλωματία» της.

Εκτός και αν είχε η κυβέρνηση προς στιγμήν στο μυαλό της ότι πηγαίνοντας «πάσο» στο προσφυγικό, θα κέρδιζε πόντους στο μνημόνιο...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]