Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν επικίνδυνος τα σπάει και με τους δικούς του!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Κρίση που αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες μέρες μέσα στο ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έφερε τον Ερντογάν στην εξουσία και στην σημερινή αυτοδυναμία. Αυτή η αυτοδυναμία όμως δημιούργησε μια μεγάλη αλαζονεία που αρχίζει και προκαλεί σοβαρές ρωγμές στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα που κυριάρχησε εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Κάθε άνοδος έχει και την κάθοδο της, μόνο που εδώ εξαρτώνται πολύ μεγάλα και σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η κρίση ουσιαστικά άρχισε με μια σημαντική συνέντευξη που έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ισλαμικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, την Παρασκευή 29/1 το βράδυ στο τουρκικό κανάλι CNNTürk, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει με την στάση της καταρρεύσει την ειρηνική διαδικασία επίλυσης του κουρδικού, ενώ αναφέρθηκε και στην ισραηλινή στροφή του Ερντογάν την οποία χαρακτήρισε σαν άκρως οπορτουνιστική.

Παράλληλα επιτέθηκε ανοιχτά κατά των υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματος Yalçın Akdoğan και Efkan Ala, ότι εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές με πρόσωπα που βαρύνονται με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία έχει κατηγορηθεί το ΑΚΡ για οικονομικές ατασθαλίες. Οι δηλώσεις αυτές όπως φαίνεται εξόργισαν τον ίδιο τον Ερντογάν, που χαρακτήρισε τον πρώην στενό του σύντροφο, τον Αρίντς, σαν μη έντιμο, ενώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος τις χαρακτήρισε σαν Hain, δηλαδή προδοσία.

Μετά από δυο μέρες ο γενικός πρόεδρος του κομματος και προεδρικός συμβουλος, Hüseyin Çelik, υπέβαλλε την παραίτηση από το κόμμα συντασσόμενος με τον Αρίντς. Ο Hüseyin Çelik σε δηλώσεις που έγραψε στο twitter ανέφερε ότι παραιτείται απ το κόμμα μετά τις κατηγορίες που εκτοξευτήκαν κατά του Μπουλέντ Αρίντς, ενώ έριξε και αιχμές κατά του ίδιου του Ερντογάν, ότι κατά κάποιο τρόπο συντηρεί την εσωτερική αιματηρή διαμάχη με το ΡΚΚ γιατί τον συμφέρει για να ισχυροποιεί την θέση του.

Το θέμα όμως αρχίζει να παίρνει ευρύτερη διάσταση και όπως αναφέρεται υπάρχει ζήτημα και μεταξύ του Αχμέτ Νταβούτολγου και του Ερντογάν. Ο αιφνίδιος πριν από πέντε μέρες διορισμός πέντε καινούργιων συμβούλων του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου χωρίς να ερημώσει τον Ερντογάν, προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στον Τούρκο πρόεδρο.

Σήμερα η εφημερίδα Aydınlık αναφέρει ότι μεγαλώνει η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους του κόμματος καθώς ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ο Mehmet Ali Şahin, με δημόσιες δηλώσεις του τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της έντονης κριτικής του Μπουλέντ Αριντς προς την πολιτική της κυβέρνησης και προς τον ίδιο τον Εντογάν, για τον οποίο πολλά κυκλοφορούν τελευταία για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα σχετικά με τον μεγάλο Σαράι-παλάτι του στην Άγκυρα.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ, που φέρεται άκρως δυσαρεστημένος από την υπερφυσική πολιτική του Εντογάν, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος που θα αντιπαραταχτεί στο κυβερνών κόμμα.

Το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον ένεκα της συγκυρίας με την ολοένα και εντεινόμενη κρίση της Συρίας την οποία χειρίζεται μια απρόβλεπτη και τώρα διχασμένη τουρκική πολιτική ηγεσία, με όλες τις συνέπειες και το κυριότερο, ο Ερντογάν εμφανίζεται ακόμα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Αυτή όμως η απρόβλεπτη κατάσταση, εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους και προς την δική μας πλευρά.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]