Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνοτουρκική ένταση με τουρκική κορβέτα στην Κάρπαθο


Την κλιμάκωση των προκλήσεων προς την Ελλάδα, φαίνεται πως ακολουθεί η Άγκυρα, αφού εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ιταμή ανακοίνωση απαγόρευση έρευνας και διάσωσης για το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (επί ελληνικών χωρικών υδάτων), η Τουρκία επανέρχεται με νέα πρόκληση επί διεθνών υδάτων!!!

Έτσι νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στο Αιγαίο, ανοιχτά της Καρπάθου, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ναυλώσει ένα ιταλικό πλοίο, όπως μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης της Realnews Πάρις Καρβουνόπουλος στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

Συγκεκριμένα, από χθες δίπλα στο πλοίο έχει εμφανιστεί μια τουρκική κορβέτα στα διεθνή ύδατα και το καλεί να απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει μια φρεγάτα στο σημείο αλλά η τουρκική κορβέτα δεν απομακρύνεται από την περιοχή.

Η ένταση είναι δεδομένη, αλλά το ζητούμενο της Τουρκίας είναι σαφέστατο. Η μη συνέχιση ερευνών του ναυλωμένου πλοίου. Και η τουρκική απαίτηση γίνεται επί διεθνών υδάτων, εκεί δηλαδή όπου επιτρέπεται όχι μόνο ο πλους αλλά και οι έρευνες (όπως αυτές που κάνουν οι τούρκοι στα διεθνή ύδατα νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου, αλλά και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου…

Ενώ μέχρι στιγμής η τουρκική κορβέτα συνεχίζει να παρενοχλεί και να απειλεί, δημιουργώντας «εύφλεκτες» συνθήκες, καθίσταται σαφές ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει έναν επικίνδυνο δρόμο που απειλεί με ένοπλη σύγκρουση. Ίσως οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να καταγράψουν και αυτή την τουρκική συμπεριφορά, η οποία δεν δυναμιτίζει απλά, αλλά απειλεί ευθέως την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και την ειρήνη στο Αιγαίο.

Επίσης, το πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών «Τσεσμέ» ετοιμάζεται να βγάλει εκ νέου η Άγκυρα στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ΠΝ με νεκρούς τρεις χειριστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Χορός προκλήσεων από την Άγκυρα που αποσκοπεί σε δημιουργία ζώνης ανασφάλειας

Με μια νέα πρωτοφανή πρόκληση η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα δύο ημερες μετά την αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μια συμφωνία που έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η τελευταία πρόκληση της Άγκυρας με την παρενόχληση ιταλικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είχε μια ακόμη στόχευση, την Τριμερή Συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς το συγκεκριμένο σκάφος έχει αναλάβει την έρευνα για την επιλογή της διαδρομής στην οποία θα ποντισθεί το υποβρύχιο καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Ελλάδα, η πρώτη απευθείας ενεργειακή σύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Οπως έγινε γνωστό, ενώ το ιταλικό σκάφος Odin Finder πραγματοποιούσε έρευνες βάσει της NAVTEX 198/2016 που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, χθες τα ξημερώματα, το τουρκικό πολεμικό σκάφος Bordrum προσέγγισε το πλοίο και του ζήτησε να διακόψει τις εργασίες και να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τούρκικη υφαλοκρηπίδα.

Μόλις ενημερώθηκε η Αθήνα δόθηκε οδηγία στην φρεγάτα «Σπέτσαι» να κατευθυνθεί στην περιοχή και ζητήθηκε από το τουρκικό πολεμικό να απομακρυνθεί. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι νωρίς το απόγευμα το τουρκικό πλοίο δεν είχε απομακρυνθεί από την περιοχή και το ερευνητικό σκάφος Odin Finder πλέει υπό την συνοδεία της ελληνικής φρεγάτας.

Είναι η τρίτη πρόκληση μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα καθώς μετά την προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στην Κίναρο, όπου είχε καταπέσει το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, την Πέμπτη, επίσης, όπως είχε αποκαλύψει το Liberal.gr, είχε προαναγγειλει έρευνες του TCGCesme στο κέντρο του Αιγαίου με την NAVTEX 119/16.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]