Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι “αξιόπιστος” σύμμαχος για τον Ομπάμα η Τουρκία;

Στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης The German Marshall Fund of the United States δημοσιεύονται δυο άρθρα που απαντούν θετικά και αρνητικά αντίστοιχα στο ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο για τις ΗΠΑ.

Απαντώντας θετικά ο Francis Ricciardone, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, σημειώνει ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί μια συμμαχία στην οποία οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται.

Στην επιχειρηματολογία του ο κ. Ricciardone, που ήταν επιτετραμμένος στην ‘Αγκυρα κατά την κρίση των Ιμίων και έπαιξε περίεργο ρόλο, επισημαίνει ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του ΝΑΤΟ, όπως η αποχώρηση, το 1966, της Γαλλίας από το στρατιωτικό κομμάτι της συμμαχίας. Η διαφοροποίηση αυτή, παρά το ότι είχε κάποιες συνέπειές, δεν προκάλεσε κρίση στο ΝΑΤΟ και απέδειξε ότι οι χώρες-μέλη του μπορούν να βασίζονται η μία στην άλλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας του Ερντογαν.

Απαντώντας αρνητικά, ο Michael Leigh, υπότροφος του German Marshall Fund of the United States, επισημαίνει τις προσπάθειες τις Τουρκίας να επανορθώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, όμως μόνο μετά την έναρξη των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να σταθεί στην περιοχή χωρίς την υποστήριξη της Δύσης, αν και η Τουρκία διαφοροποιήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αναφορικά με τις κυρώσεις στην Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο συγγραφέας σημειώνει ότι η ηγεσία του ΑΚΡ έχει αρχίσει να τείνει προς ένα απολυταρχικό, ισλαμικό καθεστώς και επισημαίνει ότι αν η Τουρκία υποστηρίξει μια λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ, και καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, τότε θα πείσει ότι συνεχίζει να επιθυμεί να ανήκει στη Δύση.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]