Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεγάλη παγίδα της Τουρκίας στον Πούτιν

Φάκελο κατηγοριών κατά της Ρωσίας και... τούρκο ήρωα ετοιμάζει η Άγκυρα στο μέτωπο της σκληρής αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει με την Μόσχα 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Την ίδια ημέρα που ξεκίνησε η ρωσοτουρκική κρίση, με την κατάρριψη του Su-24 στη Συρία, ο γράφων είχε τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια: «Ο Πούτιν είναι ισχυρός, όχι ηλίθιος». Από τότε μέχρι σήμερα, υπήρξε απόλυτη επαλήθευση του άρθρου που κατέγραφε συνοπτικά τις ρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες ήταν μακριά από την «τουρκική παγίδα» για εμπλοκή της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Τα "χτυπήματα" της Μόσχας ήταν μεθοδευμένα, συνεχή και επηρέασαν τόσο την τουρκική οικονομία όσο και το ηθικό των τούρκων πολιτών. Το χειρότερο όλων όσων συμβαίνουν είναι πως υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι "η Ρωσία μόλις έχει αρχίσει", έχοντας εξασφαλίσει και την σιωπηλή συναίνεση της Δύσης...

Σήμερα διαπιστώνουμε πως «η Μόσχα έχει ξεδοντιάσει τον σουλτάνο» και «η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», και έχει περιοριστεί σε λεονταρισμούς που αποσκοπούν περισσότερο στην ανάκαμψη της κυβερνητικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, παρά στην αντιμετώπιση της οργισμένης Μόσχας. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση αλλά το σύνολο των τούρκων πολιτών γνωρίζουν πως βρίσκονται σε ένα στάδιο αναμονής της αναπόφευκτης «ρωσικής σκληρής απάντησης». Και αυτή η αναμονή οδηγεί στα όρια την τουρκική κυβέρνηση, η νευρικότητα και η απελπισία της οποίας την οδηγούν σε κινήσεις στο εσωτερικό (πόλεμος κατά των Κούρδων), αλλά και στο εξωτερικό (εισβολή στο Ιράκ, στήριξη των τουρκμάνων στη Συρία και μη συνεργασία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους διατηρώντας ανοιχτά περάσματα εφοδιασμού των τζιχαντιστών). Ταυτόχρονα η Άγκυρα προκαλεί στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια, δημιουργώντας ένα μέτωπο δυσφορίας και αντίδρασης στους κόλπους του ΝΑΤΟ αλλά και στις ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε, με τους δικούς του όρους, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα να επανορθώσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν και το Κρεμλίνο και να επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση τις σχέσεις των δύο χωρών. Η αλαζονεία όμως του τούρκου προέδρου, που δεν δέχθηκε τους όρους συμφιλίωσης που πρότεινε η Μόσχα (μεταξύ των οποίων ήταν η σύλληψη και παράδοση του Αλπαρσλάν -τούρκου Γκρίζου Λύκου, προφανώς ανθρώπου των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- δολοφόνου του ρώσου πιλότου του Su-24, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται υπό την προστασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) δεν επέτρεψε την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, οδηγώντας τον τούρκο πρόεδρο σε γελοίους λεονταρισμούς κατά της Μόσχας την οποία απείλησε με… πόλεμο, προκαλώντας τόσο τα χαμόγελα όσο και την ανησυχία της Ουάσιγκτον, η οποία προτίμησε να καλύψει τον ημιπαράφρονα σύμμαχο και να συνεχίσει να τον μεταχειρίζεται για τα δικά της παιχνίδια στη Μέση Ανατολή.

Τελευταία, όμως, από την τουρκική πλευρά υπήρξε μία ιδιαίτερη κινητικότητα, τόσο με την αιφνίδια δημόσια εμφάνιση του Αλπαρσλάν, όσο και με την ανακοίνωση για παραβίαση του τουρκικού εθνικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος…! Ένα «δίδυμο» κινήσεων, που έγιναν από την τουρκική πλευρά, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του Ερντογάν είτε να ενισχύσει το τουρκικό φρόνημα είτε να αποκτήσει κάποιον δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει την Τουρκία ως χώρα τρομοκράτη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα ρωσικό αεροσκάφος, τύπου SU-34, εισήλθε στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 11,46 π.μ. στον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή νότια του Γκαζιαντέπ.
Η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος χώρας του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και θα πρέπει η νατοϊκή συμμαχία να επιληφθεί του θέματος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις «επιπτώσεις» των «ανεύθυνων ενεργειών» της, όπως για παράδειγμα της νέας παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας την Παρασκευή.
«Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
«Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη».
Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θέλει να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας να μεταφέρει την επιθυμία μου να συναντήσω τον κ. Πούτιν κατ’ ιδίαν. Προς το παρόν δεν έχω λάβει απάντηση σχετικά με αυτό» προσέθεσε ο Ερντογάν προτού αναχωρήσει για τη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά της Ρωσίας, υπήρξαν δύο ανακοινώσεις, με ειδική βαρύτητα. Στην πρώτη, το ρωσικό υπουργείο εθνικής άμυνας ειρωνικά απευθυνόμενο στην τουρκική ηγεσία, δηλώνει πως δεν υπήρξε καμία ρωσική παραβίαση του τουρκικού εθνικού εναέριου χώρου, και καλό θα ήταν οι χειριστές των ραντάρ να μάθουν να τα χειρίζονται καλύτερα, αφού δεν αναγνώρισαν το ίχνος του αεροσκάφους που ανήκε σε άλλη χώρα (αφήνοντας αιχμές πως επρόκειτο για αμερικανό μαχητικό αεροσκάφος). Η δεύτερη ρωσική δήλωση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δουμάς, Λεονίντ Καλάσνικοφ, ο οποίος δήλωσε στο Νόβοστι ότι ο Ερντογάν στήνει τέτοια περιστατικά για να βρει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πούτιν. Ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμας Φραντς Κλιντσεβιτς δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου της γίνονται για να νομιμοποιηθεί εκ των ύστερων η κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Σε απάντηση της ρωσικής τοποθέτησης, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νατβούτογλου δήλωσε πως τα ραντάρ που κατέγραψαν την ρωσική παραβίαση δεν ήταν μόνο τουρκικά αλλά και ΝΑΤΟϊκά (υποβιβάζοντας έμμεσα την ικανότητα των τούρκων χειριστών) μεταβιβάζοντας την ευθύνη της καταγραφής στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, τους οποίους έμμεσα αλλά σαφέστατα καλεί η τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν την «κατάσταση»…
«Η Ρωσία δεν μπορεί να συγκαλύπτει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Είναι αδύνατο να αποκρύψει κανείς ένα τέτοιο περιστατικό εφόσον έχει συμβεί ή να επινοήσει μια παραβίαση εάν αυτή δεν έχει συμβεί» επισήμανε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ.

To NATO, με μία «χορευτική» ενέργεια, άμεσα ταυτιζόμενο με τις τουρκικές ανακοινώσεις, κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του, αφού η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου, κατηγόρησε τη Ρωσία για μια νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της.
«Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας  την Παρασκευή, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές Αρχές. (Ανάλογα) περιστατικά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι τέτοιου είδους συμπεριφορά» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Καλώ τη Ρωσία να ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εμφάνιση του κρυμμένου Αλπαρσλάν έγινε, σύμφωνα με όσες πληροφορίες διαθέτουμε, μετά από την βεβαιότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πως οι ρώσοι είχαν επαρκείς πληροφορίες για τον τόπο απόκρυψης του τούρκου δολοφόνου Αλπαρσλάν. Με την εμφάνιση του Γκρίζου Λύκου, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα τουρκικής γενναιότητας και θάρρους προς την Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε τη δημιουργία ενός νέου τούρκου ήρωα, που δεν φοβάται ούτε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ούτε την Ρωσία του Πούτιν…! Η δημόσια εμφάνιση του τούρκου δολοφόνου αποσκοπεί στην τόνωση του ηθικού των τούρκων πολιτών και, ενδεχομένως, θα υπάρξει συνέχεια με την εμφάνιση και του τούρκου πιλότου που στόχευσε και κατέρριψε το ρωσικό Su-24.

Όμως, όπως μου είπε γνωστός μου, τουρκόφιλος μουσουλμάνος, σε πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση στην προσπάθειά του να μου μεταφέρει το σκεπτικό ενός «καλού τούρκου»: «Δεν υπάρχουν ζωντανοί ήρωες… ήρωας γίνεται κάποιος όταν γίνεται μάρτυρας»!!! Και, ο Αλπαρσλάν, δυστυχώς για τον ίδιο, πρόκειται σχετικά σύντομα να γίνει… «μάρτυρας» (και να συναντήσει τις 72 παρθένες), αφού όσο είναι ζωντανός είναι μία συνεχής απειλή τόσο για την ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) όσο και για την τουρκική κυβέρνηση. Κι αυτό, επειδή είναι γνωστό πως τόσο ο Αλπαρσλάν όσο και ο τούρκος πιλότος έχουν στοχευθεί από την VSR (ρωσική μυστική υπηρεσία που δρα εκτός Ρωσίας) προκειμένου να συλληφθούν ζωντανοί και να οδηγηθούν –μετά από ανακρίσεις- στην Ρωσική Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν για το έγκλημά τους, την δολοφονία του ρώσου πιλότου του Su-24.

Εάν, όμως, ο Αλπαρσλάν (που έχει γίνει γνωστός από τις πρώτες ώρες της κατάρριψης του ρωσικού Su-24) πέσει θύμα μίας δολοφονικής ενέργειας από τις ρωσικές υπηρεσίες, τότε, αυτομάτως γίνεται «μάρτυρας» και εθνικός ήρωας!!! Δηλαδή, αυτομάτως μετατρέπεται από απειλή σε ένα πολύ καλό πολιτικό εργαλείο που θα συσπειρώσει εθνικά τους τούρκους πολίτες (ένα μεγάλο ποσοστό) κατά του εχθρού, δηλαδή της Ρωσίας του Πούτιν, την οποία θα καταγγείλει στη διεθνή κοινότητα, φυσικά, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τις κατηγορίες του «κράτους-δολοφόνου» που έχει επιθετική συμπεριφορά προς την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ… Μία επιθετική συμπεριφορά που επιβεβαιώνεται από τη νέα ρωσική παραβίαση του τουρκικού εθνικού εναέριου χώρου…

Η «παγίδα» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχει πολύ συγκεκριμένη βάση, και στηρίζεται κατά πολύ στην «σύμπνοια» που θα θελήσει να επιδείξει το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τις καταγγελίες Νταβούτογλου και Ερντογάν κατά της επιθετικότητας της Μόσχας. Επίσης, η χρονική περίοδος και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη με την λαθρομετανάστευση, θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ιδανική, αφού η Ευρώπη θα εξαναγκασθεί έμμεσα να στηρίξει την Τουρκία κατά της Ρωσίας, προκειμένου να μην υπάρξει στο εσωτερικό της γείτονος περαιτέρω αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να θέσει εκτός κάθε ελέγχου την λαθρομετανάστευση, δημιουργώντας μία παράπλευρη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη…

Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα κινείται εκτός ορίων και, ενδεχομένως, εκτός ελέγχου. Και αυτή η νευρικότητα της γείτονος, που φαίνεται πως έχει πέσει στην παγίδα που έστησε η ίδια, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Γιατί, σε περίπτωση αποτυχίας των σχεδίων της η Τουρκία θα αναζητήσει εύκολα εξιλαστήρια θύματα για να ανακάμψει… Και, δυστυχώς, τόσο η συγκυρία όσο και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προοιωνίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις, αφού τα εθνικά ανακλαστικά της κυβέρνησης είναι δεδομένα. Και κανένας, πιστεύουμε, δεν θα ήθελε να σχολιάσει το εάν η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη να δώσει αγώνα ζωής και θανάτου για τα σύνορα της Ελλάδας…

ΥΓ: Η αντίληψη περί αξίας της ανθρώπινης ζωής έχει καταγραφεί επαρκώς τόσο από τις αποφάσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τους Κούρδους (και όσα συμβαίνουν αιμοσταγή σήμερα μέσα στην Τουρκία), όσο και από τις δράσεις – επιχειρήσεις και συνεργασίες που αναπτύσσει η ΜΙΤ τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και σε γειτονικές με αυτήν χώρες…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι μογγολοι,πιθανοτατα, θα "εξαφανισουν" τον πρακτορισκο τους μεσω

    των ρωσικων βομβαρδισμων!

    Θα πεσει ως "θυμα" και "μαρτυρας", χωρις τη δυνατοτητα ταυτοποιησης

    και θα τον κρυψουν σε "φιλια χωρα" και μπορει να του κανουν 1-2

    πλαστικες!

    Ολα αυτα βεβαια αν αποφασισουν να τον "εξαφανισουν".


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]