Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κορύφωση της προσφυγικής κρίσεως με πιο ενεργή εμπλοκή των ΕΔ!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου  

«Όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πας το πιθανότερο είναι να βρεθείς εκεί που δεν θέλεις..». Όποιος το είπε μάλλον είχε προφητέψει την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο προσφυγικό πρόβλημα! Με την Ελλάδα να έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο «hot spot» και τον ελλοχεύοντα κίνδυνο να συσσωρευθούν στην επικράτεια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με ότι αυτό σημαίνει, η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται δυστυχώς στο υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα τόσο από πλευράς σπουδαιότητας όσο και από πλευράς επείγοντος. 

Η έλλειψη προβλεπτικότητας (ακόμα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση), οι ιδεοληψίες και η συνολική κυβερνητική ανεπάρκεια μας εξέθεσαν ως Χώρα. Όμως δεν είναι δυνατόν  οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση… «Ένωση» σε εισαγωγικά βέβαια, να προβαίνουν σε  μονομερείς ενέργειες και να βρίσκουν έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο και μία χώρα για «αποθήκη ψυχών». Μία Ένωση(!) που για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε «άνευρη και πλαδαρή» και ως εκ τούτου ανίκανη να ανταποκριθεί στις σοβαρές προκλήσεις της προσφυγικής κρίσεως. Αν και  σημειώθηκε κάποια πρόοδος και προς στιγμή φάνηκε (μάλλον λόγω ..κακοκαιρίας) ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί επήλθε κορύφωση και η Κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε σύγχυση και παρακολουθεί σαστισμένη τις εξελίξεις. Βέβαια σαστισμένη-ξεσαστισμένη τους εξυπνακισμούς και τις λεκτικές τσαχπινιές δεν τις εγκαταλείπει…

Για να πούμε την αλήθεια το τελευταίο τρίμηνο καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια! Όμως η πρόοδος που επιτεύχθηκε δεν ήταν ανάλογη της προσπαθείας, καθόσον  πολλά πράγματα έγιναν ασυντόνιστα και  με  προχειρότητα ενώ αποκαλύφθηκε και η  ανεπάρκεια αποτελεσματικών των κρατικών δομών και θεσμών. Και κάπου στο τέλος Ιανουαρίου αποφασίζεται πλέον η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ),  οι οποίες ολοκλήρωσαν  ένα τιτάνιο έργο σε χρόνο ρεκόρ. Χωρίς καμία δόση υπερβολής εάν οι ΕΔ δεν  είχαν εμπλακεί ως η  μόνη ουσιαστικά οργανωμένη κρατική οντότητα σε αυτήν την Χώρα, ο κ. Μουζάλας θα έψαχνε ακόμα τα  hotspots, για τα οποία όπως ήταν γνωστό από το Νοέμβριο 2015, υπήρχε ελληνική δέσμευση στην ΕΕ! Αλλά τι άλλο μπορούσε να γίνει όταν το κλειδί επίλυσης του προσφυγικού το έχει η δύστροπη Τουρκία. 

Μας αρέσει ή όχι, είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα,  σε πανεθνική κλίμακα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και μέσα που διαθέτουμε. Οι ΕΔ, αν και η στελέχωση τους είναι σε ανεπίτρεπτα χαμηλά επίπεδα και στερούνται πόρων λόγω της 6ετους οικονομικής κρίσεως παραμένουν όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε η μόνη σε υψηλό επίπεδο οργανωμένη κρατική οντότητα που  μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εθνική προσπάθεια στο προσφυγικό. Ακόμα και σήμερα έχοντας ως πρώτιστο καθήκον την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας,  έχουν την δυνατότητα με κάποιες προϋποθέσεις να αναλάβουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Οι ΕΔ είναι «μαθημένες» ότι η  εκτέλεση επιχειρήσεων δεν γίνεται ούτε με οκτάωρα ούτε με «ρεπό ή αδιάθετα».

Οι ΕΔ θα μπορούσαν να εμπλακούν περαιτέρω στην ασφάλεια συνόρων. Με την ευκαιρία να διευκρινίσουμε ξανά ότι η ασφάλεια συνόρων χερσαίων και θαλασσίων είναι θεσμική  αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας (Συνοριοφυλακή) και της Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα ενώ η αποστολή των ΕΔ είναι η προαναφερθείσα στην προηγουμένη παράγραφο. 
Βρίσκω επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,  λογική και υλοποιήσιμη την πρόταση του Προέδρου της Κοινωνίας Αξιών Στέλιου Φενέκου (Υποναύαρχου ε.α.)  σύμφωνα με την οποία για να αποφύγουμε τις  όποιες «ανεπιθύμητες» παρενέργειες από την νατοϊκή επιχείρηση, να διακηρυχθεί άμεσα  «Εθνική Αεροναυτική Επιχείρηση» (γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα άραγε;) για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προσφύγων/μεταναστών σε όλο το Αιγαίο, με τις δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής  που επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου να τάσσονται υπό τον Επιχειρησιακό έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί σε όλη τη περιοχή εθνικής αρμοδιότητας για την «Έρευνα- Διάσωση», εντός του FIR Αθηνών  και να συνδεθεί με συγκεκριμένη αναφορά με την αντίστοιχη Νατοϊκή επιχείρηση! Είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να δηλώσουμε έμπρακτα ότι δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! 
Εδώ να πούμε παρενθετικά ότι είναι πλέον αυταπόδεικτη η έλλειψη Αστυνομικής Δυνάμεως με στρατιωτική δομή και νοοτροπία για αποστολές εσωτερικής ασφαλείας που φαίνεται ότι έχει δυσχέρεια να εκτελέσει η ΕΛΑΣ,  όπως ήταν η εντελώς ανόητα  καταργηθείσα Χωροφυλακή το 1985. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο διαθέτουν τέτοιο Σώμα. 
Για οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των ΕΔ σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας απαιτείται νομική ρύθμιση, ανάλογη με αυτή που είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας ενισχύσουν τις απαραίτητες Μονάδες μεταθέτοντας τα αμέτρητα ημέτερα «παιδιά που υπηρετούν» στην Αθήνα και περί αυτήν και ας δώσουν τους οικονομικούς και άλλους πόρους που χρειάζονται οι ΕΔ για την οποιαδήποτε επιπρόσθετη αποστολή που θα αναλάβουν.

Αντί επιλόγου θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες,  ας γίνει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ότι δεν έγινε στις κορυφώσεις της οικονομικής κρίσεως και στις σχετιζόμενες διαπραγματεύσεις. Όλοι μαζί στις Βρυξέλλες με αρραγές το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στο θέμα αυτό. Με περίσσια υπευθυνότητα και χωρίς κλαψουρίσματα ας δείξουμε ότι κάναμε όλα αυτά που έπρεπε και ακόμα παραπέρα. «Η παρτίδα» μπορεί ακόμα να σωθεί.

Πηγή Liberal
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]