Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όχι παιχνίδια με τα εθνικά θέματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με αφορμή την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, μπορεί να κρύβουν πολλούς κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα. Κατ’ αρχάς, την απόφαση αυτή, η οποόα επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από την ελληνική πλευρά ως δική της πρόταση, προκειμένου να πιεστεί η Άγκυρα, η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας την πληροφορήθηκε μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν!

Το ζήτημα, μάλιστα, περιλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον είναι ορθές οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη μετάβασή του στο Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αλλάξει σχέδιο πτήσης και να φθάσει στον προορισμό του μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας, και Σαουδικής Αραβίας(!).

Μπορεί η Τουρκία να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στο ανατολικό της μέτωπο, με τους Κούρδους και τη Συρία, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν εγκαταλείπει και τις βλέψεις της στο Αιγαίο. Είναι αντιληπτό δηλαδή ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με άλλοθι την παρουσία του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, που δεν είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσει τον έλεγχο των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία, είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει, κατά την πάγια τακτική της, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» μέσω αμφισβήτησης χωρικών υδάτων στις βραχονησίδες, αλλά και να αμφισβητήσει εκ νέου τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Με ορατούς τους κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να επιδείξη τη δέουσα σοβαρότητα και επαγρύπνηση στη διαχείριση τόσο μεγάλων ζητημάτων. Ελαφρότητες και επιπόλαιες προσεγγίσεις που γίνονται με σκοπό να δείξει η κυβέρνηση ότι η χώρα μας είναι αυτή που έχει τον έλεγχο στο Αιγαίο, όταν όλοι βλέπουν ότι έχει χάσει το προσφυγικό μέσα από τα χέρια της, δεν χωρούν.
Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα δεν επιτρέπονται.

Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]