Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία καταγγέλλει: "Η Τουρκία σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στη Συρία"

ΈρευναSputnik News  
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργάνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, κάνοντας χρήση διαφανειών και άλλου υλικού, αποκάλυψε ότι η Ρωσία διαθέτει απτές αποδείξεις ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εισβάλει στη Συρία.

“Όσα συμβαίνουν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μας δίνουν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται ενεργά για μια στρατιωτική εισβολή εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους: της Συρίας. Παρατηρούμε ανελλιπώς την περιοχή και έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιδίδονται σε μυστικές προετοιμασίες για άμεσες στρατιωτικές δράσεις στη Συρία”, δήλωσε ο Κονασένκοφ σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

“Το ρωσικό ΥΕΘΑ έχει καταγράψει έναν αυξημένο αριθμό ενδείξεων ότι συντελείται μυστικά μια προετοιμασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για άμεσες ενέργειες μέσα στην συριακή επικράτεια”, αναφέρεται σε tweet του ρωσικού υπουργείου. “Η σημερινή δραστηριότητα στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία».

“Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προηγουμένως θέσει στην διάθεση της διεθνούς κοινότητας οπτικοακουστικό υλικό σε βίντεο, στο οποίο περιέχονται αδιάσειστες αποδείξεις ότι τουρκικές αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού βάλλουν εναντίον οικισμών της Συρίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας.

Μας εκπλήσσει, επομένως, το γεγονός ότι οι συνήθως ομιλητικοί εκπρόσωποι του Πενταγώνου, του ΝΑΤΟ και των φορέων οι οποίοι υποτίθεται ότι υπεραμύνονται των δικαιωμάτων του συριακού λαού  παραμένουν σιωπηλοί παρά τις εκκλήσεις μας για άμεση αντίδραση σε αυτές τις ενέργειες”, παρατήρησε o Κονασένκοφ.

Τόνισε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει εντείνει κάθε είδος δράσης που αφορά στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή.

“Έτσι, εάν κάποιοι στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η ακύρωση μιας ρωσικής πτήσης παρατήρησης θα συμβάλει στην απόκρυψη κάποιων πραγμάτων, αυτή η κουτοπονηριά είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ερασιτέχνη, συμπλήρωσε.


Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφερόταν στην άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει στην Μόσχα να διεξαγάγει μια προγραμματισμένη πτήση παρατήρησης πάνω από τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της Συνθήκης Open Skies στις 1-5 Φεβρουαρίου. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε:

“Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει μια ρωσική πτήση επιθεώρησης πάνω από την επικράτειά της αποτελεί εμφανώς μια προσπάθεια της Άγκυρας να αποκρύψει την παράνομη στρατιωτική δραστηριότητά της στα σύνορα με τη Συρία”.

Μάλιστα, σε ένα άλλο tweet του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε Ρώσους ειδικούς επιθεωρητές να εκτελέσουν πτήση πάνω από περιοχές κοντά στη Συρία και αεροδρόμια με στρατιωτικό υλικό του ΝATO.

Η προέγκριση για την πτήση στα πλαίσια της Συνθήκης Open Skies είχε ήδη παραληφθεί από την τουρκική πλευρά εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τη Συνθήκη”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

​​“Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ υπονομεύουν τα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην Ευρώπη”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος  Κονασένκοφ.

“Το 2015, οι Δυτικές χώρες πραγματοποίησαν συνολικά 32 πτήσεις παρατήρησης πάνω από τη ρωσική επικράτεια σε διαδρομές που ορίστικαν από τις ίδιες στα πλαίσια της Συνθήκης Open Skies”, υπενθυμίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

​“Θεωρούμε ότι η κίνηση της Τουρκίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και μια προσπάθεια να κρύψει την παράνομη στρατιωτική δραστηριότητά της στα σύνορα με τη Συρία”, τόνισε ο εκπρόσωπος.

"Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν προτίθεται να αφήσει απαρατήρητη και δίχως την δέουσα απάντηση την παραβίαση αυτή της Συνθήκης Open Skies από την τουρκική πλευρά”.

​“Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία προμηθεύει όπλα και νεοσύλλεκτους στους τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

Θα ήθελα να σας επισημάνω άλλο ένα δείγμα των προκλητικών ενεργειών που διαπράττονται εκ μέρους της Τουρκίας στα σύνορα της Συρίας. Σε αυτή την εικόνα μπορείτε να δείτε ένα σημείο ελέγχου στα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή Ρεϊχανλί-Σαρμάντα. Αυτό ακριβώς το σημείο ελέγχου χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να περνούν λαθραία από το τουρκικό έδαφος μισθοφόροι και όπλα που προορίζονται για τους τρομοκράτες που κατέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων της Ιντλίμπ και Χαλεπιού της Συρίας, στα βορειοανατολικά της χώρας”, ανέφερε ο Κονασένκοφ στους δημοσιογράφους.

Επίσης, παρατήρησε:

“Οι εταίροι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βαφτίζουν αυτά τα καραβάνια της τρομοκρατίας «ανθρωπιστικές αποστολές», αλλά σας επισημαίνω ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να διερευνήσουν το τι ακριβώς περιέχουν τα φορτία που μεταφέρονται από τα εν λόγω κομβόι συχνά καταλήγουν να φυλακίζονται από τις αρχές”.

​​Ο Κονασένκοφ επέστησε την προσοχή των δημοσιογράφων σε κάποιες εικόνες που είζε στη διάθεσή του το υπουργείο Άμυνας:

“Σας καλώ να σύγκρινετε, επίσης, αυτές τις εικόνες από χώρους στάθμευσης φορτηγών σε μία από τις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπου η συριακή πλευρά αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τους τρομοκράτες. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχθηκαν στις 26 Οκτωβρίου του 2015 και στις 30 Ιανουαρίου του 2016.





Αυτοί οι χώροι στάθμευσης που βλέπετε στην πραγματικότητα επεκτάθηκαν και εξοπλίστηκαν με μέτρα ασφαλείας από κάποιους. Επίσης, σε αυτούς τους χώρους παρατηρήσαμε αυξημένη κίνηση τελευταία. Σε καιρό ειρήνης, κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Αλλά σε περίοδο πολέμου, οι κινήσεις αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη του ότι κάποιοι προετοιμάζουν τις απαραίτητες υποδομές σε μεταφορικά μέσα για την επικείμενη στρατιωτική εισβολή τους.

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, χώροι αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διευκόλυνση της ταχείας διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων που φέρουν όπλα και πυρομαχικά στο πεδίο της μάχης, αλλά και για την ταχεία ανάπτυξη και έξοδο στρατιωτικού προσωπικού.

"Υπάρχουν πολλές παρόμοιες θεάσεις στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, στις οποίες έχει παρατηρηθεί η παρουσία στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού. Συνεπώς, η Άγκυρα μπορεί μεν να ακύρωσε την πτήση παρατήρησής μας, αλλά αυτό δεν θα την βοηθήσει να αποκρύψει την παράνομη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή", κατέληξε ο Ρώσος υποστράτηγος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]