Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσφυγικό: Μία βόμβα στην ασφάλεια και την ενότητα της Ευρώπης

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντιμετωπίσει μία 18πλάσια αύξηση του αριθμού των παράνομων αφίξεων στο έδαφός του, δηλωσε ο επικεφαλής της FRONTEX Φράνκο Λέτζερι κατά τη διάρκεια ακρόασής του στο βελγικό κοινοβούλιο για την προσφυγική κρίση.
Ο Λέτζερι ανέφερε ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα την άνοιξη του 2015 βρισκόταν παράλληλα και σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, ήταν, δηλαδή, αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με δύο κρίσεις.

Η προσφυγική κρίση απασχολεί εξάλλου εκτενώς και σήμερα τον βελγικό Τύπο.
«Η κρίση της ΕΕ είναι σοβαρή» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Le Soir, επιχειρώντας να αναλύσει το πώς οδηγήθηκε στο σημείο αυτό η Ευρώπη και θέτοντας το ερώτημα για το κατά πόσο τελικά ευθύνονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι για την κρίση που διέρχονται οι κοινωνίες τους και όχι οι προσφυγικές ροές, όπως τείνει να πιστεύει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αναφορικά με την Ελλάδα και την επικείμενη παράταση των συνοριακών ελέγχων εξαιτίας των ελληνικών ελλείψεων και σε συνδυασμό με την προσπάθεια θωράκισης των συνόρων της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ η εφημερίδα επισημαίνει ότι μοιάζει πολύ με προσπάθεια απομόνωσης της χώρας με στόχο να παραμείνουν εκεί οι μετανάστες, παρόλο που αυτή η ερμηνεία αντικρούεται από όλους σχεδόν στην Επιτροπή, αρχής γενομένης από τον πρόεδρό της.

Κι ενώ είναι ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, δύο σκάφη της γερμανικής αστυνομίας και σταδιακά ως 100 υπάλληλοι θα σταλούν από την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ζητώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και γι’ αυτό αξίζει την στήριξη της Ευρώπης, δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μιλώντας σε εφημερίδες του Ομίλου RND και πρόσθεσε: «Επί της αρχής δεν ζητάμε πολλά, όταν ζητάμε να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες τις συμφωνίες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση αυτά θα πρέπει να κριθεί και η συνεισφορά από την Ελλάδα (...) Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασιστεί σε αυτή την ελληνική συνεισφορά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορέσει τότε να βασιστεί στην Ευρώπη».

Ο κ. Ντε Μεζιέρ ζήτησε όμως περισσότερη στήριξη και από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με την διάθεση, ειδικά, περισσότερου προσωπικού στην FRONTEX. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο μέτρο του πόσο αφορά τον καθένα μόνο του», τόνισε.

Απαισιόδοξος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωσή του το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ».
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το Λονδίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επέκρινε τη στάση κάποιων χωρών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων. «Η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στο σύστημα των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες αλλά πολλές χώρες είναι αντίθετες και δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το μέτρο. Εμείς δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκατό - διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες γιατί δεν το αντέχει η οικονομία μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που κάποιες χώρες νοιάζονται μόνο για τα εθνικά τους συμφέροντα. Και εμείς λοιπόν θα νοιαστούμε για τα δικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο περιθώριο της συνόδου για τους πρόσφυγες συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Το ζητούμενο είναι πως θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα που απειλεί την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και την Ελλάδας. Θα παραμεριστούν οι ιδεοληψίες ή θα συνεχιστεί η ατέρμονη πολιτική που θέλει να κρύβεται το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», εκθέτοντας την Ελλάδα, η οποία δημιουργεί εχθρούς και όχι φίλους, στην κρισιμότερη ιστορική περίοδο της νεότερης ιστορίας της…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]