Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς βαλκανική αποσταθεροποίηση

Προσφυγικό: Η βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί όλη την περιοχή

Γράφει ο Σπύρος Λίτσας

Tο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί καίρια την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά πιάστηκε απροετοίμαστη. Αφενός γιατί δεν έδωσε προσοχή στις συνέπειες που θα ακολουθούσαν τον συριακό εμφύλιο, την προέλαση του ISIS στο Ιράκ και την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αφετέρου γιατί πίστεψε ότι, σε περίπτωση κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης, οι Βρυξέλλες θα κατέθεταν μια συνολική στρατηγική, που θα συμπεριλάμβανε και τη χώρα μας. Εν ολίγοις, για άλλη μια φορά υποβαθμίσαμε το πρόβλημα και υπερβάλαμε ως προς τις δυνατότητες της Ε.Ε.

Ασφαλώς το έλλειμμα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Το ζήτημα της ολικής έλλειψης μιας υψηλής στρατηγικής γύρω από το Προσφυγικό φάνηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα έλαμψε διά της απουσίας του από όλα τα προεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ, ακολουθώντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί από το 2010 και μετά στο εσωτερικό της χώρας, με ένα πολιτικό προσωπικό που αρνείται να μιλήσει για διεθνή θέματα ύψιστου ενδιαφέροντος, τα οποία επηρεάζουν καταλυτικά τόσο την οικονομική πορεία της χώρας όσο και τις προοπτικές της εθνικής επιβίωσής μας.

Από την άλλη, όμως, παρακολουθώντας κάποιος τον διάλογο που άρχισε να παράγεται στο εσωτερικό της Ευρώπης σχετικά με το Προσφυγικό, κατανοεί τα αδιέξοδα -ιδεολογικά αλλά και πολιτικά- που παράγουν συνθήκες ολιστικής ασφυξίας στο ενωσιακό οικοδόμημα: Το επιχείρημα ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες του Παρισιού είχαν περάσει από την Ελλάδα, η υπέρογκη οικονομική βοήθεια που προσέφεραν οι Βρυξέλλες στην Τουρκία, δίχως η ίδια να κάνει κάτι ώστε να ανακόψει το ρεύμα ψυχών προς το εσωτερικό της Ευρώπης, και τώρα η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με το να μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε μέρος παραμονής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομικές ελαφρύνσεις στο χρέος.

Οι Βρυξέλλες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, λειτουργώντας με πρόσημο το στενό σήμερα και μην αναλύοντας τι μπορεί να σημαίνει η μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμο χώρο διαμονής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων: Τις συνέπειες που μπορεί αυτή η εξέλιξη να έχει για την εθνική ατζέντα ασφαλείας, επομένως και για όλη την Ευρώπη, αλλά και την εκλογική αβάντα που θα προσφέρει στην άκρα Δεξιά. Αν κάποιος θεωρεί ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει ως ντόμινο στα υπόλοιπα Βαλκάνια, προφανώς δεν έχει δει ποτέ το χάρτη της περιοχής και δεν έχει διαβάσει ποτέ την Ιστορία της ΝΑ Ευρώπη.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]