Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέσω ΝΑΤΟ βάζει το Βερολίνο την Τουρκία στο Αιγαίο

Στον εκβιασμό της Τουρκίας υποκύπτει το Βερολίνο, με θύμα την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζει στην Άγκυρα, μέσω του ΝΑΤΟ και λόγω του μεταναστευτικού, ρόλο στο Αιγαίο.

Όπως αποκάλυψαν κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους στην Άγκυρα η κ. Μερκελ και ο Α. Νταβούτογλου, θα προτείνουν την Πέμπτη στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση η Συμμαχία στο προσφυγικό, ενώ θα καταβληθεί «κοινή» προσπάθεια των δυο χωρών για την αξιοποίηση των "μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο».

Με αυτή την πρόταση η Γερμανία και η Τουρκία προσπαθούν να παρακάμψουν την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί απευθείας κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, που ουσιαστικά θα αναγόρευε την Άγκυρα σε συνδιαχειριστή του Αιγαίου.

Όμως πλέον με την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο ουσιαστικά η Τουρκία που είναι από τα ισχυρά μέλη της Συμμαχίας, αποκτά εμμέσως ρόλο στο Αιγαίο, όπου πλέον και με «συμμαχικό καπέλο» θα επιβάλει το πλαίσιο των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του βέτο που διαθέτει στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ουσιαστικά (εκτός μιας περίπτωσης στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν) η Λήμνος και το αεροδρόμιο της εξαιρείται συστηματικά από τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ ,καθώς σύμφωνα με την Τουρκία υπάρχει η δέσμευση αποστρατιωτικοποίησης, ενώ στο ΝΑΤΟ αποφεύγεται ο σχεδιασμός ασκήσεων στην περιοχή του ελληνικού εναερίου χώρου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον χώρο αυτό ως ελληνικό.

Είναι προφανές ότι εφόσον τελικά υπάρξει εμπλοκή του ΝΑΤΟ όπως προωθούν από κοινού η Γερμανία και η Τουρκία ,θα υπάρχει καθημερινά μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Ελλάδα διελκυστίνδα ,όπου ντε φάκτο με το βέτο της η Τουρκία θα αμφισβητεί πλέον και σε επίπεδο Συμμαχίας και επί του πεδίου την ελληνική κυριαρχία.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ κορυφώνεται η πίεση από την Ευρώπη ,θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Ελλάδα είτε να αρνηθεί αυτή την εμπλοκή είτε να αποτρέψει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της ,καθώς κάθε καθυστέρηση στην εκτέλεση μιας επιχείρησης διάσωσης η περιπολίας από το ΝΑΤΟ θα στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και θα αφήνει νέα κύματα μεταναστών να φθάνουν στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην ελληνική στάση και στο πως θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εκτός φυσικά εάν η Αθήνα έχει ήδη συναινέσει στην γερμανοτουρκική πρόταση ,στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μερκελ.

Τέλος αξιζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου έπρεπε να παρίσταται και ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η σύνοδος είχε προγραμματιστεί ως τριμερής. Προφανώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θεώρησε πως ύψιστη προτεραιότητα ήταν η παρουσία του στο Ιράν και όχι σε μία συζήτηση στην οποία τέθηκε (παρανόμως) το θέμα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Να υποθέσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε καμία διάθεση να υπερασπιστεί την ελληνικότητα του Αιγαίου;
Να υποθέσουμε πως ο κ. Τσίπρας θεώρησε πως η γερμανίδα καγκελάριος μπορούσε (και ήθελε) να υποστηρίξει επαρκώς τα ελληνικά συμφέροντα;
Ή, να υποθέσουμε πως ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί παντελώς για την εθνική κυριαρχία και τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα επί του Αιγαίου;
Θα μπορούσαμε, φυσικά, να υποθέσουμε πως -με τις μέχρι τώρα αποδόσεις του- ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί εαυτόν ανίκανο να συμμετέχει σε κρίσιμες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις, οπότε υπέθεσε πως η απουσία του θα επέφερε λιγότερη ζημία στη χώρα... Αν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να έχει υποβάλει και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία...

Δυστυχώς, η πολιτική απουσία αλλά και ανεπάρκεια και οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του πρωθυπουργού σε ένα μείζον εθνικό θέμα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο εάν το ταξίδι στην Τεχεράνη έγινε μετά από πρόταση γιατρού, για να μπορέσει η αλλαγή περιβάλλοντος να βοηθήσει τον (νευρολογικά) καταρρέοντα φερόμενο και ως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδεικνύει πως είτε με την παρουσία του είτε με την απουσία του, αποτελεί το πλέον επικίνδυνο πρόσωπο για τα ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]