Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για την στάση της Τουρκίας

Διχασμένοι μεταξύ τους αλλά και προβληματισμένοι με την άρνηση της Τουρκίας να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη ήταν χθες οι Eυρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Με την απουσία μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης για το Προσφυγικό αλλά και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τις χώρες της ΕΕ ως προς την αντιμετώπισή του, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ήταν μόνο το πρώτο σετ του αγώνα που θα ακολουθήσει τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στις Βρυξέλλες με διαφορετικές λύσεις για το Προσφυγικό, όμως όλοι δέχτηκαν πιέσεις να αφήσουν στην άκρη τις εθνικές στρατηγικές και να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη στιγμή που η Αυστρία επέμενε ότι θα επιβάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που περνούν τα σύνορά της, η σκληροπυρηνική ομάδα Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) απειλούσε με φράχτες και νέα μέτρα. Από την άλλη, οι σύμμαχοι της Γερμανίας επέμεναν ότι πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να δοθεί έμφαση στη συνεργασία με την Τουρκία.

«Όχι σε φράχτες»

Κατά της ανοικοδόμησης φραχτών τάχθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το Προσφυγικό. «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους ''αλά καρτ''», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και αλληλέγγυες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των συμφωνημένων ευρωπαϊκών πολιτικών για το Προσφυγικό, τόσο όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης αλλά και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Στη συζήτηση για το «Brexit», o πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες από κάποιες χώρες στο θέμα του Προσφυγικού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δεν γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι, ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για Ευρωπαίους πολίτες).

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Τσέχο ομόλογό του, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Τσέχο πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή παράτυπες επαναπροωθήσεις μεταναστών (push backs). Δεύτερον τόνισε ότι όταν μια χώρα στέλνει στρατό και χωροφύλακες στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας (βλέπε ΠΓΔΜ) δεν συνιστά «φιλική ενέργεια». Ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως βοηθάει και άλλες χώρες.

Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και την καταπολέμηση των διακινητών αναφέρθηκε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι θέλει να δώσει «προτεραιότητα» στην ατζέντα της ΕΕ-Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου αλλά και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα μετριάσουν τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο

Παρά την απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Αγκυρα, η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για το Προσφυγικό. Για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Αγκυρα να εντείνει τις προσπάθειές της στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Επίσης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετέθεσε για αργότερα τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τους ηγέτες των δέκα ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας νόμιμης μεταναστευτικής οδού προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Εξάλλου, έντονες επικρίσεις από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες δέχτηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας για την απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της.

«Είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζοντας ότι η χώρα του έχει ήδη υποδεχτεί 100.000 πρόσφυγες και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Ο Γιούνκερ

«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι. Δεν την καταλαβαίνω αυτήν τη μόδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την απόφαση της Αυστρίας να επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους. «Δεν μου αρέσει αυτή η απόφαση» τόνισε ξεκάθαρα.

Νωρίτερα, ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με επιστολή του στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας τόνιζε ότι η απόφαση είναι αντίθετη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Είναι αλήθεια ότι η Αυστρία αντιμετωπίζει τεράστια πίεση», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Αλλά υπάρχουν ορισμένες αρχές και νόμοι που όλες οι χώρες υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν», πρόσθεσε.

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με την καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Στην τριμερή συνάντηση θα συζητηθούν τόσο το Προσφυγικό όσο και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς καθώς και το θέμα της αξιολόγησης.

Βρυξέλλες: Μαρία Αρώνη
Πηγή "Έθνος"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]