Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι στρατηγικές συντεταγμένες της εκεχειρίας στη Συρία


Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary

Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Στις 22 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τους όρους της εκεχειρίας στη Συρία και όρισαν ως ώρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27η Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού). Η εκεχειρία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί από όσους εμπλεκόμενους έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται και αποδέχονται τους όρους της. Φυσικά, δεν ισχύει για το ISIS, το Τζαμπάτ-αλ-Νούσρα, το Αράρ-ας-Σαμ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες έχει καταγράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση κλήθηκαν να δηλώσουν τη δέσμευσή τους για κατάπαυση του πυρός, το αργότερο έως τις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Δαμασκού) της 26ης Φεβρουαρίου 2016. Εν συνεχεία, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (χθες τα μεσάνυχτα), η Ρωσία και οι ΗΠΑ σε πρώτη φάση θα ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες και έπειτα θα προχωρήσουν στις διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόληψη ενδεχόμενων συγκρούσεων μεταξύ των πλευρών οι οποίες έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η Task Force για την εκεχειρία της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ISSG) έχει επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά έχει επίσης συσταθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην ειδική αυτή Task Force για την εκεχειρία συμμετέχουν Ρώσοι και Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ καθήκοντα γραμματείας έχει αναλάβει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών του Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία (ΟSΕ).

Τα κυρίως καθήκοντα της Task Force για την εκεχειρία είναι τα εξής:

Να χαρτογραφήσει το έδαφος που κατέχουν το ISIS, το Τζαμπάτ-αλ-Νούσρα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
Να εξασφαλίσει ότι η επικοινωνία μεταξύ όλων των πλευρών θα είναι συνεχής και ομαλή, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η τήρηση των όρων και η ταχεία αποκλιμάκωση των εντάσεων.
•  Να επιλύει τις οποιεσδήποτε διενέξεις, μετά από καταγγελίες για μη τήρηση των όρων της εκεχειρίας.
Να προβαίνει στην παραπομπή όσων από τους συμβαλλόμενους επιμένουν στη μη συμμόρφωση με τους όρους και να ορίζει τις κατάλληλες ενέργειες επιβολής ποινών.

Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να σταθούμε σε κάτι σημαντικό. Η επίσημη πλευρά της δήλωσης εγείρει ένα θέμα, το οποίο έχει αποσιωπηθεί από την ροή των μεγάλων μέσων ενημέρωσης: 
Εάν ο πυρήνας της Task Force και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχουν συσταθεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τότε ποιος πολεμάει εναντίον ποιού στη Συρία;

Η ρωσική στρατιωτική αποστολή είναι η μόνη δύναμη που έφθασε στη Συρία μετά από επίσημο αίτημα της συριακής κυβέρνησης. Οπότε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ είναι ένας επιτιθέμενος, ο οποίος προσπαθεί να αρπάξει τμήματα της επικράτειας της Συρίας, όχι με τα ίδιά της τα χέρια, αλλά με τα χέρια των περιφερειακών εταίρων της και των τρομοκρατικών ομάδων.

Παρένθεση: Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση της σύγκρουσης, διότι το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι ανεξάρτητος διεθνής παράγοντας.

Η ταχύτητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να συναινέσουν στην κατάπαυση του πυρός δείχνει ότι το μπλοκ υπό αμερικανική ηγεσία όντως βρέθηκε αντιμέτωπο με την απειλή μιας στρατιωτικής ήττας στη Συρία.

Είναι γεγονός ότι η συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία ούτε έχει το δικαίωμα ούτε είναι σε θέση να υπαγορεύει όρους στη Συρία και τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ο Συριακός Στρατός και οι συμμάχοι της Συρίας χρειάζονται χρόνο για να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις και τις εγκαταστάσεις τους, προτού συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]