Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσφυγικό: Η Ευρώπη φαίνεται να υπνοβατεί στη κρίση!

Πρόσφυγες κατευθύνονται από το κέντρο μεταναστών στο χωριό Tabanovce στα Σκόπια προς τα σύνορα της Σερβίας. Η ένταση των μετακινήσεων μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη

Του Δημήτρη Τσαϊλά 

Η δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα ήταν ένα όραμα που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με πολλές δυσκολίες. Αυτό όμως σήμερα φαίνεται να εξασθενίζει γρήγορα.

Σύμφωνα με την άποψη των οικονομολόγων, οι συνοριακοί έλεγχοι ενεργούν ακριβώς όπως οι φόροι, που στρεβλώνουν τις δραστηριότητες, μέσω της αύξησης του κόστους των συναλλαγών και της μείωσης των διασυνοριακών ροών αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς αυτούς, αλλά και με ένα ενιαίο νόμισμα, η αγορά είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η ενιαία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους ελέγχους στα σύνορα ή τα πολλαπλά νομίσματα. Σημαίνει απλώς ότι η εν λόγω «επανεθνικοποίηση» θα φέρει τεράστιο κόστος, με τη μορφή ουσιαστικά μειωμένης παραγωγικότητας με σημαντικά μικρότερη απόδοση.

Η ειρωνεία σε όλα αυτά είναι ότι η Γερμανία, η οποία αδίστακτα επιβάλλει αυστηρά μνημόνια για τις οικονομικές κρίσεις χρέους στα Ευρωπαϊκά Κράτη, ζητεί τώρα την αλληλεγγύη, όσον αφορά το προσφυγικό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται τόσος λόγος για να αντιμετωπισθούν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, ώστε να μοιραστούν δίκαια σε όλη την Ευρώπη, που όμως φαίνεται είναι ένα άπιαστο όνειρο και η συνθήκη Σένγκεν... να πνέει τα λοίσθια. 

«Απόρθητο φρούριο» 

Αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια συμβολική απώλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες. Και, φυσικά, η εκ νέου ανέγερση των εθνικών συνόρων δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα. Οι πρόσφυγες απλά να ωθηθούν προς τα πίσω στην Ελλάδα, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Όμως οι πρόσφυγες θα εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπουν στην Ευρώπη, η οποία φοβάμαι πως με γοργούς ρυθμούς αρχίζει να μετατρέπεται σε «απόρθητο φρούριο», λόγω κυρίως της απροθυμίας του Βορρά και κάποιων άλλων κρατών με λαϊκίστικες κυβερνήσεις.

Τώρα πλέον το ερώτημα εάν η Ευρώπη και όχι μόνον η Ελλάδα μπορούν να ενσωματώσουν τα εκατομμύρια των προσφύγων που είναι εν... αναμονή αναχώρησης από τα εδάφη της Τουρκίας της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Αφρικής πρέπει να τροποποιηθεί. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε κάθε συζήτηση με το «εάν» και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε με το «πώς». Το ερώτημα δεν είναι αν η Ευρώπη μπορεί να εντάξει τους πρόσφυγες, αλλά πώς θα το πράξει. Η ένταξη, η μετανάστευση και οι πρόσφυγες είναι θέματα που συχνά εκλαμβάνονται ως προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, παρά ως πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε. 

Ζητούμενο η μακροπρόθεσμη πολιτική 

Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές μετακινήσεις αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά του σημερινού κόσμου. Η ένταση των μετακινήσεων μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να βρούμε μια συνειδητή και μακροπρόθεσμη πολιτική που αντιμετωπίζει τα δύο πραγματικά προβλήματα:
  • πρώτον, την απροθυμία που υπάρχει μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των μεταναστών και
  • δεύτερον, πως η Ε.Ε. να αποκτήσει ένα μηχανισμό διανομής του παραγόμενου πλούτου με σκοπό την ισόρροπο ανάπτυξη. Χωρίς αυτές τις στερεές βάσεις πολιτικής, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίζεται από μεμονωμένες εθνικές πολιτικές. Εάν συμβεί αυτό, θα δούμε την πλήρη ήττα της πολυπολιτισμικότητας και η ελεύθερη διακίνηση στη ζώνη Σένγκεν θα γίνει σύντομα μια ανάμνηση της ρομαντικής εποχής της Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στη «χιονοστιβάδα» των προσφύγων και να αδιαφορούμε για την ικανότητα να τους απορροφήσουμε. Η ανθρώπινη δυστυχία μας φέρνει προ των ευθυνών μας ως άνθρωποι και είναι επιτακτική η ανάγκη της αλληλεγγύης. Έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, απλώς και μόνο επειδή οι πρόσφυγες είναι ανθρώπινα όντα με δικαιώματα, όπως και εμείς. Η βασική διαφορά είναι ότι οι πρόσφυγες στερούνται οποιασδήποτε νομικής, πολιτικής, ή κοινωνικής προστασίας. Πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να ενσωματώσει όσους φτάσουν στις ακτές της; 

Η αλλυεγύη ως η μόνη ενναλακτική λύση 

Αυτό είναι και η πολιτική διάσταση του προβλήματος που η λύση του είναι η αλληλεγγύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της, και όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει:
  • πρώτον, να υλοποιήσουν άμεσα τις αποφάσεις για την αναλογική και δικαία διανομή/ποσόστωση και να δεχθούν τους μετανάστες χωρίς περιστροφές.
  • δεύτερον, πρέπει να θεσπιστεί ένα κοινό πλαίσιο για την ένταξη. Ένα πρόγραμμα που θα δεσμεύει όλα τα συμβαλλόμενα κράτη, και θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε κάθε κράτος να προσαρμόσει τις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και
  • τρίτον, να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του Νότου με σκοπό να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα της ολοκλήρωσης.
Η εύρεση μιας ηθικά σωστής πολιτικής απάντησης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ε.Ε. καθώς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η μόνη εναλλακτική λύση στο προσφυγικό είναι η αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα ακλουθήσουν το κοινό συμφέρον τους, που είναι η στήριξη διαρκώς στενότερης ένωσης, με αλληλεγγύη δημοσιονομική μεταξύ Βορρά και Νότου, και όχι να δημιουργούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι.

* Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Να κάνω μια αφελή ερώτηση; Αν αποφασίσουν οι Κινέζοι και οι Ινδοί ότι δεν μπορούν να συντηρήσουν από 200-300 εκατομμύρια κατοίκων τους η κάθε μία και ολοι αυτοί ζητήσουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη πως θα τους απορροφήσουν οι Ευρωπαικές κοινωνίες; Και κάτι ακόμα που αποσιωπά ο αρθρογράφος, αν αποφασίσει η Τουρκία να μας αποστείλει καμιά 10 εκατομμύρια Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες (πράγμα εύκολο σήμερα ελέω Ερντογάν) εμείς σύμφωνα με την άποψη του φιλάνθρωπου ναυάρχου θα πρέπει όχι μόνο να τους αποδεχτούμε αλλά και να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας. Απλά δηλαδή να δημιουργήσουμε μια μουσουλμανική-τουρκοελγχόμενη πλειοψηφία στη χώρα μας για να είμαστε σύμφωνοι με την έξωθεν επιβαλόμενη πολιτική ορθότητα-διεθνιστική ιδεοληψία. Παρεπιπτόντως ας τελειώνει επιτέλους το παραμύθι με τους πρόσφυγες. Φυσικά υπάρχουν και πρόσφυγες αλλά σύμφωνα πλέον και με επίσημα χείλη της ΕΕ οι μισοί και πλέον που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι νέοι άνδρες μόνοι που προέρχονται από χώρες όπως η Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και φυσικά το Πακιστάν-Μπαγκλαντές(ενιαία χώρα μέχρι το 1971) και άλλες μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και Ασίας. Αλήθεια γιατί δεν έρχονται καθόλου οι χριστιανοί Αιθίοπες, χριστιανοί Ααφρικανοί από υποσαχάρια Αφρική; Αυτοί φαίνεται είναι ζάπλουτοι στις χώρες τους. Γιατί δεν έρχονται πρόσφυγες από την Υεμένη; και εκεί πόλεμος γίνεται 4 χρόνια τώρα (εκεί βομβαρδίζουν οι καλοί Σαουδάραβες). Ας τελείωνει το παραμύθι που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με την ασύστολη προπαγάνδα από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Είναι φυσικό οι Ευρωπαικοί λαοί να αντιδρούν στη βίαιη αλλοίωση των κοινωνιών τους μέσω της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης (Πως θα εντάξουμε ανθρώπους-φορείς τελείως διαφορετικού πολιτισμού. Οι Βρετανοί μετά από πολλά χρόνια και απίστευτη βία και καταστολή κατόρθωσαν να ξεριζώσουν το βάρβαρο έθιμο της ταφής των ζωντανών γυναικών που εφαρμόζονταν σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας). Όταν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί θα αποκτήσουν την πλειοψηφία θα απαιτησουν την εφαρμογή της Σαρίας. Να δούμε τότε που θα κρύβονται όλοι αυτοί οι κατ΄επάγγελμα υπερασπιστές των δικαιωμάτων (ακόμα και διαστροφών). Ποιά είναι η θέση των γυναικών στο Ισλάμ;, Ποιά είναι η τύχη των ομοφυλόφιλων; Φτάνει πια η κοροιδία. Η χώρα μας κυρίως και κατ΄επέκταση η Ευρώπη υφίσταται μια ανεξέλεγκτη εισβολή-επικοισμό μουσουλμανικών πληθυσμών με το υπαρκτό βέβαια πρόσχημα της προσφυγικής κρίσης λόγω πολέμων στη Μέση Ανατολή. Σήμερα πραγματώνεται από τον Σουλτάνο Ερτνογάν η απειλή του Οζάλ από το 1991. Όσοι δεν το βλέπουν ή απλά εθελοτυφλούν (λόγω ιδεοληψίας) ή ακόμα χειρότερα είναι μίσθαρνα όργανα αλλότριων συμφερόντων πυ απεργάζονται την καταστροφή της πατρίδας μας και του Ελληνικού Έθνους (έννοια-λέξη που προκαλεί αλλεργία σε πολλούς από τους σημερινούς κβερνώντες αλλά και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας πάρουμε για παράδειγμα πως αντιμετωπίζουν οι ρατσιστές και φασίστες
    Αυστραλοί (λαός μεταναστών) την παράνομη!!!! μετανάστευση. Δείτε το
    επίσημο spot της Αυστραλιανής κυβέρνηση
    http://www.ibtimes.co.uk/austr...

    Μιλάμε για χώρα που εξ ορισμού αποτελεί χώρα μεταναστών. Παρόλα αυτά
    προασπίζονται τον δικό τους τρόπο ζωής και διασφαλίζουν την ελεγχόμενη
    μετανάστευση. Αν και οι δικοί μας πολιτικοί σταματούσαν τις αρλούμπες
    περί ανθρωπισμού (δικαίωμα προσφύγων έχουν οι προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες και μάλιστα κατευθύνονται στις όμορες τους χώρες). Οι πρόσφυγες - μετανάστες θα έπρεπε να προωθούνται σε κέντρα κράτησης σε ερημικά νησιά και να επιφορτιστούν οι φιλάνθρωποι ευρωπαίοι και οι ΜΚΟ με τη δική μας αναλογική συμμετοχή (μη μας πουν και απάνθρωπους) τη διαβίωση τους - να αποδείξουν έμπρακτα λοιπόν τον ανθρωπισμό τους. Μετεγκατάσταση μόνο όσων δικαιούνται άσυλο και παραμονή των υπολοίπων εκεί μέχρι την επαναπροώθηση τους στις χώρες τους. Αν εφαρμόζαμε τέτοια ακραία πολιτική και το διατυμπανίζαμε όπως οι Αυστραλοί θα ελαττώνονταν αυτομάτως ο αριθμός των ροών και αυτό θα συνεπάγονταν και μείωση του δουλεμπορίου της Τουρκίας - sic ανθρωπισμός. Η λύση αυτή είναι ακραία ίσως, αλλά σε ακραίες καταστάσεις χρειάζονται και σκληρές αποφάσεις. Εδώ έχουμε οργανωμένο σχέδιο επικοισμού της χώρας μας, τουρκικής έμπνευσης από το 1991 που εκτελείται σήμερα και σαφή προσπάθεια περιορισμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]