Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκεχειρία με «μαύρες τρύπες» στην Συρία

Πολλές οι παραβιάσεις καταγράφηκαν στη Συρία από το πρώτο 24ωρο. Βομβαρδισμοί από τουρκικό έδαφος

Διάτρητη και εύθραυστη αποδεικνύεται η εκεχειρία στη Συρία, η οποία τηρείται σε πολύ «γενικές γραμμές» και δεν αφορά ούτε όλη τη χώρα -μόλις το 10% αυτής- ούτε όλα τα μέρη, καθώς απέχουν το Ι.Κ. και φίλα προσκείμενες τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό και στην Αλ Κάιντα.
Ηδη καταγράφονται πολλές παραβιάσεις - εννέα, κατά τους Ρώσους, το πρώτο 24ωρο, και 15, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση. Πέραν των δύο μεγάλων δυνάμεων, 69 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία συμφωνούν με τους όρους της εκεχειρίας που υπέγραψαν ΗΠΑ - Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς, όπως προβλέπει η συμφωνία, μετά και τη δέσμευση της Μόσχας να μην επιτεθεί εναντίον των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, επίθεση εξαπολύθηκε από το τουρκικό έδαφος με τη χρήση βαρέος πυροβολικού ενάντια στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ τζιχαντιστές του Ι.Κ. εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Χάμα, που ελέγχουν οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξαπολύσει επιδρομές για να τους απωθήσει, με δεκάδες αμάχους αλλά και 30 μέλη του Ι.Κ. νεκρούς στις μάχες.

Οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Συρίας, όμως επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και της κεντρικής Συρίας, και συνεχίζονται κυρίως στην επαρχία της Λαττάκειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Πλην της Τουρκίας, και αντάρτες αρκετών οργανώσεων παραβιάζουν την εκεχειρία, κατηγορώντας γι αυτό τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση τη διατήρησή της, δεδομένου ότι, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, αντίστοιχα, χαιρέτισαν την εφαρμογή της εκεχειρίας, αντιλαμβάνονται ωστόσο πως πρέπει να εξαλειφθεί η απειλή των τρομοκρατών. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τους όρους. Την αισιοδοξία του για την εκεχειρία ως σημαντική ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαγερ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι πουθενά μια συμφωνημένη εκεχειρία δεν έχει εφαρμοστεί μονομιάς και πλήρως.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]