Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιγαίο - Συρία: Οι τουρκικές “εισβολές” και η ελληνική αδράνεια

Η Τουρκία βομβάρδισε το Σαββατοκύριακο, με το πυροβολικό της, θέσεις του Συριακού στρατού στην επαρχία της Λαττάκειας. Παράλληλα βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων της Συρίας του PYD/YPG, απειλώντας παράλληλα με λήψη των «αναγκαίων» στρατιωτικών μέτρων αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, η οποία, λίγες εβδομάδες πριν, συγκρότησε έναν σουνιτικό συνασπισμό «για να πολεμήσει την τρομοκρατία», έστειλε πολεμικά της αεροσκάφη στην Τουρκία.

Οι συμπτώσεις παραείναι πολλές για να είναι συμπτώσεις, θα έλεγε κανείς, καθώς ενδείξεις και πληροφορίες για τουρκική αν όχι εισβολή, τουλάχιστον στρατιωτική εμπλοκή στην Συρία πληθαίνουν και δυστυχώς όπου υπάρχει καπνός σπανίως δεν υπάρχει φωτιά.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία, που προφανώς έχει τις πληροφορίες της, μίλησε για κίνδυνο γενικευμένου πολέμου αν υπάρξει εισβολή στην Συρία. Αυτή την στιγμή η Ρωσία δεν έχει χερσαίες δυνάμεις ανεπτυγμένες στην Συρία, πέραν ορισμένων μονάδων πυροβολικού. Και τα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει εκεί δεν είναι περισσότερα των 50, ενώ μια μικρή ναυτική μοίρα περιπολεί στις συριακές ακτές.

Θεωρητικά λοιπόν αν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί της αποφασίσουν πράγματι να εισβάλουν στην Συρία, θα καταφέρουν να κερδίσουν έδαφος, απαντώντας με μια πραξικοπηματική ενέργεια στην, κατά την οπτική τους, αντίστοιχη πραξικοπηματική εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία άλλαξε άρδην τα εκεί δεδομένα. Άλλωστε ο βασικός ρόλος των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, πέραν από υποστηρικτικός των δυνάμεων του Άσαντ, είναι και αποτρεπτικός έναντι της Τουρκίας και των συμμάχων της.

Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα τολμήσει καθώς οι συνέπειες ακόμα και μιας περιορισμένης τουρκικής ενέργειας στην Συρία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Μόσχα, αλλά και στην Ουάσιγκτον. Το πιθανότερο είναι πως όχι.
Αν η Ρωσία απάντησε με οικονομικές κυρώσεις και έμμεσα πλήγματα κατά της Τουρκίας στην Συρία (βλ. βομβαρδισμούς Τουρκομάνων), στην περίπτωση τουρκικής εισβολής δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη χρήση πυρός στην Συρία, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, κάλεσαν τους Τούρκους να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν διόλου ευχαριστημένοι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής ή θερμής εμπλοκής της Τουρκίας στην Συρία, καθώς θα τιναχθεί στον αέρα κάθε ελπίδα πολιτικής λύσης που φαίνεται να προωθούν εκεί.
Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι κινούνται «δυναμικά» στην Συρία προβαίνουν σε προκλήσεις και ουσιαστική επίδειξη ισχύος και στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενοι, πριν καν αρχίσει, την Νατοϊκή εμπλοκή στο ελληνικό αρχιπέλαγος που η ελληνική κυβέρνηση τόσο αφρόνως προκάλεσε και υποστήριξε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εξελίξεις στην Συρία συνδέονται με αυτές του Αιγαίου; Φυσικά και συνδέονται καθώς αμφότερες λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείο-Μέσης Ανατολής και οι μεν επηρεάζουν τις δε.

Καταλήγοντας στο διά ταύτα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Τουρκία, η οποία είχε επικεντρωθεί στο παιχνίδι της Συρίας, εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό, επιχειρεί όχι μόνο να κερδίσει έδαφος στο Αιγαίο, αλλά ίσως και να δημιουργήσει παρακαταθήκες, σε περίπτωση που φάει τα μούτρα της για τα καλά στην Συρία.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σοβαρότερες των συνηθισμένων, ήταν σαφώς προμελετημένες και συνδέονται άμεσα με την ελληνική πρόσκληση στο ΝΑΤΟ να «βοηθήσει» στο προσφυγικό, με την Αθήνα να παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και κατ’ επέκταση τα σύνορά της. Και δυστυχώς, στην ιστορία κενά δεν υπάρχουν. Όταν κάποιος δεν ικανός να προασπίσει τα σύνορά του υπάρχει πάντα κάποιος άλλος πρόθυμος να τα ψαλιδίσει.

Δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη με την Ελλάδα, λόγω τραγικών επιλογών, να μη φαίνεται ικανή να αντιδράσει στις έξωθεν πιέσεις που νομοτελειακά περιορίζουν την κυριαρχία της, είτε το παραδέχονται οι κυβερνώντες, είτε όχι.

Γιατί τι θα συμβεί αν κάποιο τουρκικό σκάφος αρχίσει τις «διασώσεις» προσφύγων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ή κάποιο τουρκικό ελικόπτερο πράξει το ίδιο εντός του ελληνικού εναερίου χώρου; Τι θα πει η τότε η Ελλάδα; Ότι πρόκειται για Νατοϊκό πλοίο και Νατοϊκό ελικόπτερο;

Π.Κ.
Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]