Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Του Ιωάννη Κοραντή
Πρέσβυ ε.τ.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ επισημοποιεί την είσοδο της Τουρκίας στο Αιγαίο και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, άρα και συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό, με τον περιορισμό του ελέγχου της κυριαρχίας της Ελλάδας μόνο στα χωρικά της ύδατα, η χώρα μας χάνει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στον FIR Αθηνών, ο οποίος βαίνει πολύ πέραν των χωρικών υδάτων.

Άλλωστε, η εν λόγω απόφαση αναφέρει ρητά ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα ασκεί καθήκοντα αναγνώρισης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που η Ελλάδα θα ασκούσε έλεγχο ή παρατήρηση για διάσωση, δεν θα έχει πια αυτό το δικαίωμα!

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε απλά ζητώντας ο επικεφαλής να μην είναι ούτε τούρκος ούτε έλληνας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συλλογική ευθύνη. Ωθήθηκε να δεχτεί αυτή τη λύση υπό τη συντονισμένη πίεση ασφαλώς της Γερμανίας και όχι μόνο, με το επιχείρημα την ανάγκη της αντιμετώπισης του τσουνάμι των προσφύγων και των λαθρομεταναστών και ασφαλώς συνδέοντάς το ρητά με την αδυναμία, όπως ισχυρίζεται η Ε.Ε., αλλά και άλλα κράτη – μέλη χωριστά, να φυλάξει τα σύνορά της.

Εάν το καθήκον της ΝΑΤΟϊκής δύναμης απλά είναι να αναγνωρίζει και να ελέγχει τις παράνομες διελεύσεις, τότε πως θα εμποδίσει να διασχίσουν το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, εφόσον δεν έχουν καθήκοντα απώθησης;

Φοβάμαι ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου η Τουρκία θα μπορεί να διεκδικήσει μόνο αυτή αρμοδιότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, γεγονός που αποτελεί μία μόνο πλευρά άσκησης κυριαρχικής εξουσίας.

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]