Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor: Οι επιλογές της Άγκυρας απέναντι στο ISIS



Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου δίπλα στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό έξι ξένων τουριστών.

Η επίθεση, που έγινε μπροστά από τον αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο του Θεοδόσιου και κοντά στο Μπλε Τζαμί στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, φέρεται πως πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Αν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε ανοιχτή σύγκρουση με πολυάριθμες τρομοκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, η τοποθεσία, ο στόχος και η μέθοδος της επίθεσης δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος ως τον βασικό ύποπτο πίσω από την επιχείρηση.

Με την ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και την ενεργή στήριξη επιχειρήσεων των ανταρτών που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στην Συρία, η Τουρκία έχει εν γνώσει της μετατραπεί σε στόχο πολλών ομάδων που είναι πιστές στο Ισλαμικό Κράτος. Εξοργισμένοι από τις διαταραχές στις ζωτικές γραμμές τροφοδότησης μέσω της Τουρκίας, που έχουν γίνει πιο έντονες μετά τον Ιούλιο του 2015, ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν υποσχεθεί να απαντήσουν με αντίποινα.

Η πρώτη σοβαρή επίθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στις 20 Ιουλίου, όταν οι τζιχαντιστές οργάνωσαν επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πόλη Σουρούκ, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Επιδρομές και συλλήψεις των τουρκικών αρχών απέτρεψαν και άλλες προγραμματισμένες επιθέσεις, αλλά όχι όλες. Στις 10 Οκτωβρίου, μια ομάδα τζιχαντιστών χτύπησε ξανά στην Άγκυρα.

Η τελευταία επίθεση, που χτύπησε την καρδία της παλιότερης συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ενίσχυση των τουρκικών δράσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πράγματι, η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να πιέζει τους συμμάχους της να την στηρίξουν σε μια επιχείρηση στην βόρεια επαρχία της Συρίας, Χαλέπι, με στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη απομόνωσης στην περιοχή Αζάζ - Ζαραμπλούς. Μια επιτυχημένη επιχείρηση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας επιφέροντας πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, ενισχύοντας την θέση τον ανταρτών στην Βόρεια Συρία, αποτρέποντας την επέκταση των μονάδων των Κούρδων μαχητών του YPG προς τα δυτικά και – επειδή η Τουρκία δεν θέλει να το κάνει μόνη της – εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία έχει περιπλέξει σημαντικά τα σχέδια της Τουρκίας για την εν λόγω επιχείρηση. Εν τω μεταξύ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από την Τουρκία, η Μόσχα συνεχίζει να παρεμποδίζει τις τουρκικές επιδιώξεις στην χώρα. Οι Ρώσοι για παράδειγμα, έχουν ενισχύσει τις αντιαεροπορικές της δυνάμεις και σε συνέντευξη που έδωσε στις 17 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε τους Τούρκους να πετάξουν πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αεροσκάφος τους θα καταρριφθεί εφόσον το τολμήσουν.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πιθανού πολέμου με την Ρωσία σε περίπτωση που προχωρούσε σε μια εισβολή στην Συρία, η Άγκυρα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδια της στο βόρειο Χαλέπι.

Η Τουρκία ωστόσο μπορεί να αυξήσει την εμπλοκή της στην Συρία παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κόντρα με την Ρωσία. Αυτή η τελευταία επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε τουρκική πόλη έγινε σε μια στιγμή όπου οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις, στις οποίες πρωτοστατούν Κούρδοι, έχουν περάσει τον ποταμό Ευφράτη και επιθέσεις των καθεστωτικών – με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν – έχουν αυξήσει την πίεση στους αντάρτες που στηρίζονται από τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι μπορεί να επιλέξουν να κάνουν επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την ασφάλεια των συνόρων τους, αλλά μεγαλύτερη τουρκική εισβολή στην Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]