Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μετατροπή της Ελλάδας σε Ellis Island της Ευρώπης



Βαθιά στην παγίδα που, με αφορμή το προσφυγικό, έστησαν οι Βορειοευρωπαίοι εταίροι και κυρίως η Α. Μέρκελ, πέφτει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα κινδυνεύει πλέον να μετατραπεί σε ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που κατευθύνονται με κάθε τρόπο προς την Ευρώπη, έναντι απατηλών προσδοκιών ότι αυτή η "διευκόλυνση" της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του χρέους.

Ήδη δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ένα τέτοιο παζάρι που η Ελλάδα, θα μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εξυπηρετώντας την Γερμανία και την Καγκελάριο Μερκελ που βλέπει να κλυδωνίζεται η κυριαρχία της στο Γερμανικό πολιτικό σύστημα με αφορμή το προσφυγικό, εξασφαλίζοντας την θετική συμβολή της στην ελάφρυνση του χρέους…

Ενθαρρυμένοι προφανώς από τον «εκβιασμό» που σε άλλο επίπεδο και για άλλους λόγους κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι στην Γερμανία, αρνούμενος να συναινέσει στην βοήθεια των 3 δις προς την Τουρκία εάν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως ανταλλάγματα στο θέμα της δημοσιονομική προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση η οποία ακόμη δεν έχει κατορθώσει να βρει πεδίο συνεννόησης με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση, νομίζει ότι είναι σε θέση για να κάνει ένα τέτοιο παζάρι.

Ήδη δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου άλλα και του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημουλη επιχειρούν να κάνουν αυτή την διασύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση και το δημοσιονομικό κενό, άλλα και την γενικότερη συζήτηση για το χρέος…

Με ιδιαίτερη ελαφρότητα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής πριν δυο μήνες αποδέχτηκε μια συμφωνία η οποία ενώ περιελάμβανε μια σταθερά, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, στο άλλο σκέλος της περιελάμβανε τις ασαφείς υποσχέσεις της Τουρκίας ότι θα περιορίσει την μεταναστευτική ροή και την προαιρετική δέσμευση των ευρωπαίων για ποσόστωση στην μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι ροές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, καθώς ούτε η Τουρκία περιόρισε το μεταναστευτικό κύμα, εκβιάζοντας την Ευρώπη και ζητώντας μεγαλύτερα ανταλλάγματα, ενώ και οι Ευρωπαίοι αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους με αποτέλεσμα η μετεγκατάσταση να έχει περιορισθεί σε περίπου 200 πρόσφυγες.

Η Ελλάδα αντιθέτως πιέζεται να οργανώσει και να λειτουργήσει τα hot spots για την υποδοχή και καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων και όπως όλα δείχνουν έχει συνδεθεί με τελεσιγραφικό τρόπο η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών της χώρας μας άλλα και η (ασαφής ως το πραγματικό περιεχόμενο της) ασφάλεια των συνόρων, με την συνέχιση της συμμετοχής της στην Συνθήκη Σένγκεν.

Ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Γκιντεον Ράχμαν με άρθρο του «Το Ελληνικό χρέος είναι το κλειδί για την προσφυγική κρίση» διερωτάται εάν τα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο η Ε.Ε., η ελληνική κρίση χρέους και το προσφυγικό, μπορεί να συνδυάσουν σε ένα πακέτο που θα έδινε λύση και στα δυο. Κι όπως επισημαίνει, μέρος του Σχεδίου αυτού θα μπορούσε να ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή είτε δοκιμαστικά είτε από λάθος.

Η βάση τέτοιων ιδεών είναι ότι η ρύθμιση του χρέους θα είναι μια μόνιμη ανακούφιση για την Ελλάδα, ενώ η υποδοχή και φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών θα είναι προσωρινή. Και ένα τέτοιο παζάρι θα διευκολυνθεί εφόσον η Ευρώπη οδηγηθεί τελικά στον πλήρη διαχωρισμό της παροχής προσωρινής προστασίας στα θύματα πολέμων και συγκρούσεων, από την επιλογή της μόνιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε.

Όλα αυτά τα σενάρια όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο ή καλύτερη τύχη στην Ευρώπη είτε είναι οικονομικοί μετανάστες είτε πρόσφυγες προερχόμενοι από χώρες που έχει ισοπεδωθεί κάθε υποδομή, το πιθανότερο είναι να επιδιώξουν την μόνιμη εγκατάσταση στην Ευρώπη, πάρα την επιστροφή στις πατρίδες τους.

Πολύ περισσότερο εάν νέες εστίες έντασης δημιουργούνται στην Μέση Ανατολή, προσθέτοντας νέα κύματα προσφύγων, σε εκείνα που ήδη φθίνουν από την Κεντρική και Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία...

Πάρα τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, είναι σαφές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Συνθήκη Σένγκεν κρέμεται από μια κλωστή, καθώς αρκεί η μονομερής επαναφορά ελέγχων από μια μεγάλη χώρα (που θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες που συμμετέχουν στην Συνθήκη), σε όσους φθάνουν από την Ελλάδα, για να οδηγηθούμε στην ουσιαστική αναστολή της συμμετοχής της χώρας μας στην Συνθήκη Σενγκεν.

Οι απειλές ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα δεν είναι πια πειστικές, καθώς και η πΓΔΜ «τσιμεντάρει» τα σύνορα με την βοήθεια και ευρωπαϊκών χώρων, ενώ και όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δηλώνουν δεν πρόκειται να δηχθούν ανεξέλεγκτα μετανάστες στο έδαφος τους.

Και όσοι στην Αθήνα φλερτάρουν με τις ιδέες αυτές διασύνδεσης της υπόθεσης του χρέους με το μεταναστευτικό, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε Ellis Island της Ευρώπης είναι πολύ εύκολο να γίνει και ήδη συντελείται. Για τα ανταλλάγματα θα πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι της Ευρωζώνης, να ψηφίσουν τα Κοινοβούλια τους, να συμφωνήσει η ΕΚΤ και να συναινέσει το ΔΝΤ…

Μέχρι τότε η Ελλάδα απλώς θα αποτελεί τον κυματοθραύστη του μεταναστευτικού ρέματος που απειλεί να πνίξει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ενός ρεύματος, που αν δεν είναι τελικά «προσωρινό», θα πνίξει την ίδια την Ελλάδα, ακόμη κι αν οι εταίροι φανούν συνεπείς και έχουν κάνει το reprofiling του χρέους...

Μείωση του χρέους με αύξηση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα
Μουζάλας: Οι Βέλγοι ζήτησαν στρατόπεδο μεταναστών στην Αθήνα


Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000-400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που νέο δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες.

«Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής.

«Η συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, για την Ελλάδα κάνει λόγο στο μεταξύ το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Ο αρθρογράφος ουσιαστικά κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός απέραντου κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών ώστε να απαλλαγεί η Ευρώπη από το προσφυγικό, και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Αξιωματούχοι της ΕΕ είναι γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ‘στεγανοποίησης’ μπλοκάροντας τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, η οποία είναι η κύρια διαδρομή προς το Βορρά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό «πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου».

«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» σχολίασε ο υπουργός αντιδρώντας στο δημοσίευμα.

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους... Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 και το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί η ελληνική πλευρά να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη χώρα. Το περιοδικό επικαλούνταν πηγές από την γερμανική κυβέρνηση.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]