Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας συμβιβασμός θα σώσει την Ευρώπη από τις διαδοχικές κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη ενός συμβιβασμού ο οποίος θα την βοηθήσει να διασωθεί από την αλλεπάληλες κρίσεις που απειλούν την ύπαρξή της, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ανάλυσή του το πρακτορείο επισημαίνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας της, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από τη μαζική εισροή Σύρων προσφύγων. Για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι η βασική προτεραιότητα, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που δέχθηκε το παρελθόν έτος. Ούτε ο Ντέηβιντ Κάμερον, που προσπαθεί να κερδίσει το δημοψήφισμα για τηξν παραμονή στην ΕΕ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, που πασχίζει για την επανεκλογή του, σε μια χώρα που παραμένει σοκαρισμένη από τη τζιχαντιστική απειλή, μπορούν να την βοηθήσουν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό στη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αποτελεσματική δράση για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και θα διανέμει τα προσφυγικά βάρη, όπως και μια λύση, κοινά αποδεκτή, σχετικά με τις απαιτήσεις της Βρετανίας για τις αλλαγές στις συνθήκες.

Ακόμη μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων θα πρέπει να απευθύνεται στα πολιτικά και οικονομικά αιτήματα της Ιταλίας, στο α΄λιτημα της Ελλάδας για τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους και στην επιθυμία της Πολωνίας να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολή, ώστε να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.
Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΕ είναι σε κρίσιμο σημείο, αναφέροντας ότι υπάρχουν 6-8 εβδομάδες για να διασωθεί η Σένγκεν, ή να κλείσουν τα σύνορα για καιρό.

Αυτό αυξάνει την ανάγκη συμφωνίας για την Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες χώρες άφιξης των μεταναστών από την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική. Τα «παζάρια» για τα πολλαπλά εθνικά συμφέροντα είναι μία κλασική τεχνική. Η Ρώμη μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστών στην Ευρώπη, η Αθήνα κατηγορείται για την αποτυχία φύλαξης των συνόρων ή να καταγράψει όσους ζητούν άσυλο, η Βαρσοβία είναι υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών για τους νόμους που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ. «Κάθε μία απο αυτές της χώρες έχει υπαινιχθεί ότι είναι διαθέσιμη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους άλλους, αν τα δικά της συμφέροντα ληφθούν υπόψη», σημειώνει το Reuters.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει τη διάθεση να βοηθήσει τον Κάμερον με το δημοψήφισμα, ωστόσο η ίδια αισθάνεται ότι δεν έχει λάβει συμπαράσταση από τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Γερμανία και οι Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί σύμμαχοί της είναι πιθανότερο να χρησομοποιήσουν μαστίγιο παρά καρότο με την Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στην προειδοποίηση της Κομισιόν για να βελτιώσει η Αθήνα την φύλαξη των συνόρων.

«Η προθεσμία εκπνέει τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Οι εγχώριες θύελλες θα δυσκολέψουν την Μέρκελ να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιό της για να προσφέρει υποχωρήσεις στην Ελλάδα, στον αναπρογραμματισμό του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης. Πολλοί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αμφισβητούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρέχει αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων, ή να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν στις απρόθυμες χώρες της ΕΕ», γράφει το Reuters.

Ομως, η Καγκελάριος έχει εκφράσει κατανόηση για τα επιχειρήματα της Ελλάδας και λέει ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Κανείς δεν θέλει άλλη μία κρίση «Grexit» φέτος, που θα προσταθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ΕΕ.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την Τουρκία η οποία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τα 3 δισεκατομμύρια τα οποία έλαβε.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]