Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό


Παρέμβαση για την εξομάλυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην πΓΔΜ, αλλά και για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι θα συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου στην ατζέντα θα βρεθεί και το κυπριακό και το σκοπιανό…

Σύμφωνα με το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας, στις μεταρρυθμίσεις και την δημοκρατική διαδικασία, την αύξηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας καθώς και σε θέματα ασφάλειας, όπως και στην διαδικασία ενσωμάτωσης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Η πΓΔΜ έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η πραγματοποίηση των πρόωρων εκλογών τις οποίες επέβαλε ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα, με την προσδοκία ότι η αδιάβλητη διεξαγωγή τους (πιθανότατα τον Απρίλιο) θα ανοίξει τον δρόμο για την ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM, δεν συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής, έχοντας καταγγείλει ευρύτατη νοθεία στις τελευταίες εκλογές.

Τα Σκόπια αντιμετωπίζουν εντονότατη πίεση και από το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη και πυρήνων αλβανόφωνων κυρίως, που συνδέονται με ακραίους ισλαμιστές, ενώ τα αδιέξοδα της χώρας και σε οικονομικό επίπεδο εντείνονται λόγω του παγώματος της ευρωατλαντικής πορείας της.

Στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την απόφαση του Βουκουρεστίου, διαμορφώνεται κλίμα για άσκηση πίεσης ώστε μέχρι τον Ιούλιο, όταν συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας, είτε να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, είτε να επιδιωχθεί η παράκαμψη της απόφασης αυτής, με την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM, κάτι που θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφόρα την Ε.Ε., η Κομισιόν αναμένει την διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο προκειμένου να εκδώσει την έκθεσή της για την πΓΔΜ, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει ισχυρή σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-πΓΔΜ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιούνιου.

Η Αθήνα κινείται πλέον με άλλους ρυθμούς, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς μετά την πρωτοβουλία για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φέρεται να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα που υπερβαίνει το γνωστό πλαίσιο της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes» κυρίως σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας και το χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Αν και ο υπουργός εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην επίσκεψή του στην Αθήνα χαρακτήρισε «βουνό» το θέμα της ονομασίας, ο ηγέτης του αλβανόφωνου κυβερνητικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, που συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά, διαπίστωσε όπως είπε «καλή θέληση και ετοιμότητα της Αθήνας για επίλυση του θέματος της ονομασίας» ενώ και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εργασθεί για να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ν. Γκρουέφσκι στην Ουάσιγκτον από το 2011, όταν είχε συναντηθεί επίσης με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και την τότε υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "..ο Νίκος Κοτζιάς μετά την πρωτοβουλία για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φέρεται να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα που υπερβαίνει το γνωστό πλαίσιο της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes» κυρίως σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας και το χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας"


    Αρα θα υπαρξει μια "συμφωνια" για την ονομασια που το ευρος χρησης της

    θα ειναι περιορισμενο και δεν θα ισχυει εναντι ολων, και θα εφαρμοστει

    παροδικα ΑΦΟΥ ενταχθουν τα Σκοπια στο ΝΑΤΟ ή αρχισουν οι ενταξιακες

    διαπραγματευσεις μεταξυ Σκοπιων - ΕΕ!

    Ποση ξεφτιλα πια!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ονομασια με γεωγραφικο προσδιορισμο δεν μπορει να περιλαμβανει τον ορο Μακεδονια γιατι στην περιοχη των σκοπιων δεν εσησαν ποτε Μακεδονες. Το ολο προβλημα ειναι μια φαρσα, μια απατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ουτε ενας ελληνας πολιτικος δεν μπορει να πει τα αυτονοητα; Οτι δηλαδη μακεδονια μπορει να ειναι μονο η περιοχη οπου εζησαν μακεδονες. Δεν μπορει μετα απο 1700 χρονια να λενε καποιοι οτι ειναι απογονοι των μακεδονων γιατι κατοικουν στην μακεδονια, ενω στην περιοχη αυτη κατοικουσαν Παιονες και δαρδανοι. Αυτο λεγεται απατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]