Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άκουσε κανείς αρμόδιος τί είπε ο κ. Βαρουφάκης;


Η χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά αποδεικνύει αυτό που πολλοί από εμάς υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή: υπήρχε από την αρχή σχέδιο της Αριστεράς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα non papers του Μαξίμου όμως, έδιδαν εύκολη δουλειά στους δημοσιογράφους και έτοιμη τροφή στο κοινό, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά ήσαν απλά κακόβουλες φήμες.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα! Όποιος άκουσε προσεκτικά τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη καταλαβαίνει ότι όντως ένα ολόκληρο έθνος είχε επιβιβαστεί πάνω σε ένα πατίνι και έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην κατηφόρα, προς την νταλίκα που ερχόταν κατευθείαν πάνω του. Είναι θαύμα ότι απεφεύχθη το ατύχημα. Είναι ευχής έργο που ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τόσο γρήγορα άποψη και από υπέρμαχος της δραχμής πέρασε στο στρατόπεδο του ρεαλισμού. Αυτό όμως, δεν τους απαλλάσσει από τις σοβαρότατες ευθύνες που φέρουν για τα όσα συνέβησαν στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Εκείνη την περίοδο βέβαια, όποιος έλεγε εκείνα που σήμερα λέει ο κ. Βαρουφάκης, ήταν «πουτανάκι των δανειστών». Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι απαράδεκτοι του Μαξίμου έσπευσαν να διορίσουν τα τρολ του διαδικτύου και τους υβριστές σε θέσεις του Δημοσίου. Προφανώς θα έχουν πολλά να πουν στο μέλλον και όσοι ολιγάρχες έσπευσαν να στηρίξουν αυτό το βαθιά αντιδημοκρατικό καθεστώς. Οι άνθρωποι είχαν σχέδιο Χ! Προετοίμαζαν, δηλαδή, τη χώρα για να ζήσει στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τακτική τους και μόνο αυτή μας κόστισε capital controls και ζημιά μεγαλύτερη από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Καλά καταλάβατε, το κλείσιμο των τραπεζών ήταν σχέδιο, δεν ήταν ατύχημα!

Πώς μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε ένα καθεστώς; Ποιος τους είπε ότι δεν θα δώσουν λόγο για τα όσα έχουν συμβεί; Ποιος τους είπε ότι η συνομωσία της δραχμής θα περάσει δίχως συνέπειες; Υπήρξε λόμπι της δραχμής. Το ίδιο λόμπι στήριξε με νύχια και με δόντια όλο αυτό τον καιρό απίστευτες ενέργειες μιας μικρής ομάδας καρεκλοκένταυρων, οι οποίοι γλυκάθηκαν από την εξουσία και θέλουν να γαντζωθούν σε αυτήν.

Η Αριστερά θα μπορούσε πράγματι να φέρει καινούργια πράγματα σε ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα. Όσοι το πιστέψαμε αυτό, δεν διακρίναμε έγκαιρα ότι ακόμη και η Αριστερά είχε «μολυνθεί» από τον ιό της μεταπολίτευσης. Από την Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, του ρουσφετιού, της έλλειψης παιδείας και ήθους. Το ευρώ δεν είναι φετίχ! Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι πράγματι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του έθνους. Η δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει η Αριστερά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πριν έρθει στην εξουσία. Η έλλειψη θεσμών και η απουσία κανόνων είναι η πηγή του κακού. Όλα αυτά τα είχαν πει, τα είχαν επισημάνει και είχαν πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτοί θα έκαναν τη διαφορά. Ότι θα έκαναν όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να κάνει το παλαιοκομματικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν πίστευαν αυτά που έλεγαν. Δούλευαν για… παράλληλο κράτος, παράλληλο νόμισμα, παράλληλο σύμπαν. Το δικό τους σύμπαν, εκείνο στο οποίο έχουν θέση μόνο οι φίλοι και συγγενείς.

Η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΪ είναι ιστορικό ντοκουμέντο. Μία ολόκληρη χώρα έζησε επί σειρά μηνών και συνεχίζει να ζει στο ρυθμό των non papers. Δεν έχουν βάλει μυαλό, συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή. Η συνταγή των τρολς και των ψεύτικων διαρροών ήταν μέχρι χτες πετυχημένη, επειδή είχαν το ηθικό πλεονέκτημα. Ο λαός πίστευε ότι αυτοί δεν θα του έλεγαν ψέματα.

Θα μπορούσαν ακόμη και σήμερα να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Να τραβήξουν μία κόκκινη γραμμή από το κακό παρελθόν των καθεστωτικών τους αντιλήψεων. Να εγκαταλείψουν τη λογική του «ή αυτοί ή εμείς». Να καταλάβουν, έστω και τώρα, ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία κανονική μέρα. Διότι οι μέρες που έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο δεν ήσαν κανονικές. Ήσαν τοξικές! Το σχέδιο Χ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα νέο επεισόδιο του νέου κύκλου των Χ files. Όχι όμως ένα πατριωτικό σχέδιο λογικών ανθρώπων, όπως επιχείρησαν να το παρουσιάσουν.

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κ.Μαυριδη,γιατι χολοσκας;

    Πως ξεχωριζεις αραγε την αληθεια απο την προπαγανδα;

    Δεν γνωριζεις οτι ο Βαρουφακης απο τον Φλεβαρη του 2015 αποδεχτηκε το

    αγγλικο Δικαιο δια υπογραφης του τηρωντας τις "δεσμευσεις" απεναντι

    στους "Θεσμους";

    Δεν γνωριζεις τις αποψεις του για το ευρω;

    Σου υπενθυμιζω τι ελεγε ο Βαρουφακης το 2011:

    (πηγη: http://kostasxan.blogspot.com/2011/11/blog-post_5994.html)

    "Τι θέλουμε για την Ευρώπη;

    Να μην καταρρεύσει το ευρώ, είναι η απάντησή μου. Πρόκειται για μια απάντηση ανεξάρτητη του κατά πόσον θεωρούμε ότι το ευρώ έπρεπε ή όχι να έχει δημιουργηθεί. Πάγια θέση μου ήταν ότι το ευρώ χτίστηκε σε σαθρές βάσεις. Ότι ήταν λάθος μέγιστο η δόμησή του. Ότι, δεδομένης της αρχιτεκτονικής του, δεν έπρεπε να είχε εισέλθει η Ελλάδα σε αυτό. Ούτε και καμία άλλη χώρα (πλην της Γερμανίας και της Ολλανδίας). Άλλο όμως αυτό και άλλο το τι θέλουμε τώρα που το ευρώ υπάρχει και οι χώρες μας βρίσκονται εντός της ευρωζώνης. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια συμμετοχής σε αυτό, η κατάρρευση του ευρώ θα επιφέρει μεγάλα δεινά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο."

    "....Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

    Αν συμφωνούμε ότι η κατάρρευση του ευρώ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, με συνέπειες καταστροφικές και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει (όσο το ευρώ εξακολουθεί να υφίσταται) να ξεχάσουμε τα περί επιστροφής στην δραχμή. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. Πράγματι, κόντρα σε ανεδαφικές εικασίες διαφόρων κύκλων, το ευρώ δεν θα αντέξει μια ελληνική έξοδο (εθελούσια ή μη).

    Δεν είναι τυχαίο που η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει διαδικασία εξόδου και, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και αποπομπή από την ΕΕ. Ο λόγος είναι απλός: Μόλις ανακοινωθεί η ελληνική έξοδος, θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα Ιταλικά spreads θα φτάσουν το 25%, η αξιολόγηση του γαλλικού χρέους θα πέσει στο ΑΑ-, το Βέλγιο θα διαλυθεί και, πολύ σύντομα, η Γερμανία για ανακοινώσει την δική της έξοδο από το ευρώ."

    Καταλαβες κ.Μαυριδη ;

    Επειδη ολοι οι "αντιμνημονιακοι" πολιτικαντηδες μετατρεπονται σε

    μνημονιακους, απαιτειται νεο "αντιμνημονιακο" ρευμα για μια νεα

    "ελπιδα"!

    Ποιος δουλευει ποιον ;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Κάτι κάνει ή διαθέτει ο καθένας για να είναι αντάξιος ενός ξένου σκληρού συναλλάγματος.
    Ας αναλογισθούν οι προβεβλημένοι στα μμε αναλυτές πρώτα τί έπραξε όλο το... συναπάντημα, ας το βάζουν προμετωπίδα στις αναλύσεις τους, ας δεχτούν και το προσωπικό κόστος των "συμβουλών" τους σχεδόν 20 χρόνια και τέλος ας μετρήσουν όλοι από κοινού εάν εδικαιούντο τα ευρώ που εξόδεψαν και ποιός θα πληρώσει την γκαστρωμένη τώρα ταρίφα.
    Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που είναι ουσιατικά εκτός νομίσματος, αδιακρίτως το πως αυτό λέγεται, αιδώς!
    Εάν δεν είναι πειστικοί στην αυτοκριτική τους... και πρέπει να είναι πολύ ψαγμένοι για κάποια τέτοια στα οικονομικά, τότε καλύτερα "μπαι πας"... και δεν γίνεται ειδική εδώ αναφορά.
    Όλοι παντως (πλην ελαχιστο-τατων) έσπρωξαν και ξανάσπρωξαν το... κάρο με την "πραμάτεια", επιστήμονες άνθρωποι σου λέει ο άλλος.
    Είναι κουραστικό και εξοργιστικό η ίδιο μάντρα κάθε φορά χωρίς τις απαραίτητες τομογραφίες.
    Όλα δε τα μέσα (μικρά και μεγάλα) έχουν ιστορία, πιστότης μηδέν, μετά χριστόν προφήτες δεν γίνεται, και μνήμη υπάρχει άφθονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]