Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θολό τοπίο με εθελοντές στη Λέσβο


Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία και ο Frontex θα ξεκινήσουν επιτόπιους ελέγχους σε εθελοντές και ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά. Εκ πρώτης όψεως, η εν λόγω προσέγγιση μοιάζει περιττή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Μια προσεκτικότερη, όμως, εξέταση και η γνώση των συνθηκών του πεδίου εδώ μπορεί να μας πείσει για το αντίθετο» απαντά στην «Κ» από τη Λέσβο η κ. Φωτεινή Ράντσιου, που έχει εμπειρία 20 ετών από ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, και τώρα εργάζεται στο νησί για το Solidarity Now. «Εδώ δραστηριοποιούνται συνολικά 80 ΜΚΟ, εκ των οποίων μόνον 50 έχουν διαπιστευθεί στις αρχές. Εθελοντικές ομάδες σχηματίζονται και εμφανίζονται κυριολεκτικά σε κάθε κόλπο, βόρεια και ανατολικά του νησιού. Συχνά οι πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκες συναντούν ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, που μαλώνουν μεταξύ τους ποιος θα τους παράσχει βοήθεια» περιγράφει.

Ο τοπικός πληθυσμός έχει δυσαρεστηθεί, οι αλιείς που πρώτοι συνέβαλαν στις διασώσεις έχουν παραγκωνιστεί, ακόμα και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από θάλασσα ούτε καν από κολύμπι. «Οι ψαράδες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν, π.χ., ότι πρέπει να μη σταματούν τις βάρκες προτού φτάσουν στην ακτή αλλά να τις αφήνουν να έρχονται με το κύμα, προς αποφυγή ανατροπής». Ο Δήμος έχει καλέσει τις ΜΚΟ να καταγραφούν, μόνο μέρος αυτών το έπραξε. Το Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσε πάνω από 50 ΜΚΟ σε συνάντηση, μόνο 10 ανταποκρίθηκαν. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Οκτώβριο τη διαπίστευση των ιατρικών οργανώσεων, στην οποία μόνον μία προχώρησε.

Οσοι βρίσκονται στη Λέσβο γίνονται μάρτυρες πολλών οξύμωρων σχημάτων. «Εκατοντάδες εθελοντές έχουν έρθει από τη Δανία, τη στιγμή που η χώρα τους συζητεί την κατάσχεση μετρητών και κοσμημάτων για την κάλυψη των εξόδων τους. Δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να ασκούσαν πίεση ενάντια σε μια τέτοια πολιτική παραμένοντας στη Δανία;» αναρωτιέται η κ. Ράντσιου. Μια ομάδα των «Σουηδών Δημοκρατών» (ακροδεξιό κόμμα) επισκέφθηκε τη Λέσβο τον Οκτώβριο μοιράζοντας φυλλάδια στους πρόσφυγες που κατέφθαναν στις παραλίες, στα οποία τους ξεκαθάριζαν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Σουηδία. Την επόμενη βδομάδα, σημειώθηκε εισροή Σουηδών εθελοντών που εργάστηκαν για την «αναστροφή του κλίματος».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι αφίξεις μετακινήθηκαν από τα βόρεια στα νότια της Μυτιλήνης, αναπτύχθηκε μια νέα τακτική. «Πολλοί εθελοντές είναι σε επαφή με τους πρόσφυγες ή/και τους λαθρεμπόρους, προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τις ελληνικές ακτές. Αφενός, αυτό μοιάζει ως συνεργασία με τους ανθρώπους του λαθρεμπορίου» παρατηρεί η ίδια, «αφετέρου τίθεται και πάλι ένα εύλογο ερώτημα: γιατί οι εθελοντές να μη βρίσκονται στην τουρκική ακτή να βοηθούν εκεί τις οικογένειες των προσφύγων;». Και η Ύπατη Αρμοστεία ή άλλοι διεθνείς Οργανισμοί θα μπορούσαν αντίστοιχα να είναι στην απέναντι όχθη για να διαπιστώνουν εγκαίρως τη μεταχείριση των προσφύγων, προτού αυτοί αποτολμήσουν την επικίνδυνη διέλευση προς την Ευρώπη.

Ανησυχία προκαλούν και ορισμένοι εθελοντές με «ασαφείς» στόχους και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων ομάδων θρησκευόμενων -έως ακραίων- μουσουλμάνων από την Ευρώπη. «Με τόσες πολλές εκατοντάδες ανθρώπους σήμερα στα νησιά και τόση λίγη λογοδοσία από πολλές μικρές ομάδες, δεν εκπλήσσει η πρόθεση των αρχών να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης» καταλήγει η κ. Ράντσιου.

Συνελήφθη εθελοντής ΜΚΟ με εξοπλισμό υποκλοπών στη Λέσβο

Ένας 40χρονος Ισπανός, εργαζόμενος εθελοντικά σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην υποδοχή αλλά και την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Λέσβο, συνελήφθη από τις αρχές...

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αστυνομικοί κατά τον έλεγχο του αυτοκινήτου του 40χρονου στην περιοχή της Εφταλούς, διαπίστωσαν ότι είχε εγκατασταθεί σε αυτό κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλοι σχετικοί εξοπλισμοί.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εξετασθούν οι λόγοι της συγκεκριμένης λειτουργία, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων.

Στο μεταξύ, σε 24ωρη βάση συνεχίζονται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Frontex οι έλεγχοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεμονωμένων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Όπως είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 8 Ιανουαρίου, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων. «Στόχος», επανέλαβε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, «είναι να ελεγχθούν όσοι κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές, αλλά και να τονισθεί η παρουσία της Αστυνομίας».

Κατά τους ελέγχους ζητείται επίσης από όσους επιχειρούν στις ακτές, η αστυνομική τους ταυτότητα και το ποια οργάνωση εκπροσωπούν, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Φυσικά στη συνέχεια ελέγχεται και το αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη.

«Η όλη διαδικασία αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί», τονίσθηκε χαρακτηριστικά, ενώ όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Τον τελευταίο καιρό αυτό το κλίμα έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές, που επιχειρούν ανεξέλεγκτα παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]