Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο "ηλίθιος" έπαψε να είναι "χρήσιμος"...


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η προσβλητική ατάκα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε "είναι η εφαρμογή, ηλίθιε", σε παράφραση του γνωστού συνθήματος που χρησιμοποίησε ο Bill Clinton "the economy, stupid", το οποίο είχε εμπνευστεί ο James Carville, επικεφαλής της καμπάνιας του τότε κυβερνήτη του Άρκανσο, είναι προφανές ότι αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Και είναι ίσως η πιο άκομψη έμμεση -πλην σαφής- προσβολή που έχει γίνει σε τετ α τετ τόσο υψηλού επιπέδου! Όσο και αν προσπάθησε να το μαζέψει επικοινωνιακά το Μαξίμου με διαρροές, όσο και αν στη συνέχεια έριξε ένα σωρό "καρφιά" ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τον κ. Σόιμπλε, οι εντυπώσεις που δημιουργεί είναι και ξεκάθαρες αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες. Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά ο πρωθυπουργός μίας χώρας και αυτήν εκπροσωπεί στα διεθνή fora. Το blame λοιπόν στον κ. Τσίπρα, έχει συνέπειες και για ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον για όσο την εκπροσωπεί...

Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία και όπως εξελισσόταν στη συνέχεια η διαπραγμάτευση με την ασάφεια που οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά και τις παγίδες που στη συνέχεια του έστησαν οι Ευρωπαίοι οδηγώντας τον σε ένα δραματικό φινάλε με υπογραφή του σκληρότερου δυνατού Μνημονίου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν μήπως η χώρα και ο Έλληνας πρωθυπουργός έπαιζαν τον ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου". Έτσι, για να τρίζουν τα κόκαλα του συντρόφου Βλαδίμηρου Λένιν...

Για ποιον "χρήσιμος"; Αρχικά για όσους ήθελαν να προκαλέσουν τριγμούς στην Ευρωζώνη και να πλήξουν το ευρώ, στόχος που μεσοπρόθεσμα λειτούργησε..., αλλά και στη συνέχεια για τους ίδιους τους Ευρωπαίους που στο τέλος έφεραν πολιτικά το παιχνίδι απόλυτα στα μέτρα τους. Δίνοντας μέσω της ελληνικής υποταγής και ένα σκληρό μήνυμα και σε όποιες άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ευνοούσαν κινήματα (τύπου Podemos στην Ισπανία) που υπόσχονταν την αλλαγή της Ευρώπης...

Μόνο που φαίνεται ότι σε αυτόν τον ρόλο ο κ. Τσίπρας έχει πάψει να είναι και τόσο "χρήσιμος". Ίσως γιατί υποσχέθηκε μέσα στον πανικό του το περασμένο καλοκαίρι ότι θα καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι μπορεί. Ίσως γιατί υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και την επιρροή του στην ελληνική κοινωνία. Ίσως γιατί οι Ευρωπαίοι (αλλά και οι Αμερικανοί...) αντιλαμβάνονται ότι έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν τα πολιτικά ψωμιά του στη χώρα. Και πλέον θεωρούν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση κυβερνησιμότητας.

Δεν διστάζουν λοιπόν πλέον να τον στριμώχνουν. Έως και με βάναυσο τρόπο. Απαιτούν αυτά που τους υποσχέθηκε. Τι του είπε ο Σόιμπλε; "Είναι η εφαρμογή ηλίθιε". Ή με άλλα λόγια εφάρμοσε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκες και άσε τα επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται και έργα. Έλα όμως που τα έργα θα οδηγήσουν και στην πολιτική του θυσία. Αυτό όμως προφανώς και δεν ενδιαφέρει τον κ. Σόιμπλε.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο στον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά. Να τον ρωτήσει πώς του συμπεριφέρθηκαν οι εταίροι όταν διαπίστωσαν ότι αδυνατεί να υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις του δεύτερου Μνημονίου. Πώς τον άδειασαν οι εταίροι φλερτάροντας ανοιχτά με τον επελαύνοντα τότε πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τον σώσουν αυτά που θα μάθει. Αλλά τουλάχιστον θα τον προετοιμάσουν ψυχολογικά...

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ο ηλίθιος πάση θυσία θέλει να παραμείνει στην καρέκλα! Ξαφνικά κουφάθηκε και μουγκάθηκε!
    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα δύσκολα όμως τον Ιούλιο στον Καραμανλή κατέφυγε. .....
    Η χώρα είναι στα χέρια των μοσχαναθρεμενων νεαρών, ιδεοληψίες, έλλειψη πείρας, εξωτερικοί κίνδυνοι. ...Κάθε μέρα αντιλαμβανομαστε ότι τους τυλίγουν οι ξένοι σε μια κόλλα χαρτί εις βάρος της πατρίδας πρώτιστα. Όταν θα χάσουμε και εδάφη τότε θα ξυπνήσουμε αλλά θα είναι αργά. Θυμηθείτε πόσα χρόνια είναι σε κατοχή η Κύπρος κι όλοι κοροϊδεύουν. ....
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του αλλά τι να δει κι Αυτός έτσι που καταντήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "ηλίθιος" το εισέπραξε έμμεσα και ο ελληνικός λαός, πρωτοφανές παράσημο!
    Όπως και το οτι πρωθυπουργός είναι ομοτράπεζος υπ εξ.
    Δεν είναι αυτό εσωτερικό θέμα όπως η... σόλα του Κυριάκου.
    Ο κος πρωθυπουργός έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένος για το τι θα βρει και πως θα το λύσει μετά τις πρώτες εκλογές και έπρεπε να έχει το ΟΚ τουλάχιστον από την υπερδύναμη για κάθε "παρέκλιση".
    Δεν τον υποχρέωσε κανένας στο φινάλε να παίξει με την προεδρία εάν δεν ήταν σίγουρος για τις κινήσεις του.
    Θα απορροφούσε όλα τα μέτρα η προηγούμενη κατάσταση και θα ερχόταν τώρα σε εκλογές τροπαιούχος και με "δεμένα χέρια".
    Επειδή φαίνεται σκληρό να συνέπραξε εθελούσια στην δίνη, δύο πράγματα συμβαίνουν.
    Είτε του την "έστησαν", είτε είναι πολύ αδύναμο το επιτελείο του και αυτός για διαχείριση κρίσεων (μαθαίνουμε στου κασίδη το κεφάλι δηλ).
    Το σοφώτερο για αυτόν και το επωφελέστερο για την χώρα (εφ' όσον διεπίστωσε πως δεν περπατάει άλλη πορεία) θα ήταν να παραιτηθεί εγκαίρως (τότε, στα πρώτα βήματα) δηλώνοντας πως δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος μιας ολικής σύγκρουσης και πως διατηρεί τις θεωρητικές του απόψεις, όπως το ΚΚΕ πχ.
    Καί ο τόπος θα είχε κέρδος (διαπραγματευτική "πίεση" υπέρ του επόμενου πρωθυπουργού), καί αυτός ο ίδιος.
    Η πολιτική εξουσία (γενικώς) δεν κάνει αυτονόητη υψηλή πολιτική επ' ωφελεία της χώρας, σε τόσο μάλιστα δύσκολη περίοδο, και ο ορίζοντάς της δείχνει να είναι κυρίως η θεσιθηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρωθυπουργος του 19% των ηληθιων και τραβελο των κατακτητων ειναι το αεργο , αμορφωτο γιουσουφι .
    οσοι δε συνεχιζετε να πληρωνετε απλα ειστε ραγιαδες προς σφαγην και ολα τα αλλα ειναι του κωλου .
    Ολοι στους δρομους ηληθιοι γιατι τα παιδια σας , οσα ζησουν , θα φτυνουν στους ταφους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]