Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιούνκερ: Δεν θέλουμε να «χτυπήσουμε» την Πολωνία


Μία δήλωση που αποκαλύπτει την τακτική αντιμετώπισης των "απείθαρχων" και η οποία ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή ένωση και την αδυσώπητη πραγματικότητα που επιβάλλει το "διευθυντήριο" των Βρυξελλών και του Μονάχου. Μία δήλωση που πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ ο οποίος επεδίωξε σήμερα να αμβλύνει την ένταση με την Βαρσοβία όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για μια "πολύ εποικοδομητική προσέγγιση" και διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ δεν θέλει "να χτυπήσει" τη χώρα αυτή.

"Δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε υπερβολικά τις καταστάσεις. Η προσέγγισή μας είναι πολύ εποικοδομητική. Δεν πρόκειται να χτυπήσουμε την Πολωνία", σημείωσε ο κ. Juncker από το Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σώματος των Επιτρόπων με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο από την Ολλανδία.

Η Επιτροπή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά το αίτημα αξιωματούχου της ΕΕ να τεθεί υπό διαδικασία εποπτείας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας αυτής να ψηφίζει στην 28μελή ένωση.

Ωστόσο ο κ. Juncker έκρινε απίθανο να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, γνωστή ως Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Πολωνία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεπάγονται μια εφαρμογή του Άρθρου 7. Δεν έχουμε φτάσει εκεί και δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί", κατέληξε ο κ. Juncker.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks κάλεσε την Τρίτη τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda να μην επικυρώσει αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση "υπό τον άμεσο έλεγχο" της κυβέρνησης και ψηφίστηκε πρόσφατα από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τέσσερις οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας προσέφυγαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει ο επίμαχος νόμος.

Με βάση τον νόμο, τερματίζεται άμεσα η θητεία των διευθυντών της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να διορίζει και να παύει τους νέους διευθυντές. Η ψήφιση του νόμου, δύο μήνες μετά τη νίκη του συντηρητικού κόμματος PiS ("Νόμος και Δικαιοσύνη") του Jaroslaw Kaczynski στις εκλογές, προκάλεσε σάλο διεθνώς και ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία στις 13 Ιανουαρίου.

Μήπως, θα πρέπει η Αθήνα να αντιληφθεί -επιτέλους- πως η Ελλάδα στοχοποιήθηκε και "χτυπήθηκε" από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μήπως θα πρέπει, κάποια στιγμή, να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η παρεούλα του πως η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Γιούνκερ είναι αποτέλεσμα μίας υπερβολικής βεβαιότητας, αλλά και θράσους, της μετασχηματισθείσας Ευρώπης, επίσημα στελέχη της οποίας δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν επισήμως στρατιωτικού τύπου εκφράσεις;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]