Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα διεκδικήσει οθωμανική περιουσία στην Ελλάδα και όχι μόνο!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Τα οθωμανικά κτηματολόγια πιο γνωστά από την οθωμανική λέξη, Tapu, 26 χωρών άλλοτε υπό την επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ερευνώνται αυτές τις μέρες από την Γενική Διεύθυνση Αρχείων Κτηματολογίου της Τουρκίας, με πρώτο συμπέρασμα ότι πολλά κτήματα που βρίσκονται στις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής, είναι… διεκδικήσιμα από τους απογόνους του τελευταίου σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ, του γνωστού σαν τον σουλτάνο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, η καταγραφή που είχε γίνει από το 1847 είχε καταγράψει την κτηματική περιουσία πολλών χωρών που σήμερα είναι ανεξάρτητες ενώ τότε ήταν υπό την οθωμανική κατοχή. Στην καταγραφή αυτή που έχει καταχωρηθεί στα επίσημα αρχεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχαν καταγραφεί και τα κτήματα και βακούφια που είχαν παραχωρηθεί, φυσικά με το έτσι θέλω, στον σουλτάνο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, 5.619 Tapu σύμφωνα με τον διευθυντή των αρχείων του Οθωμανικού κτηματολογίου, Zeynel Abidin Türkoğlu, έχουν καταγραφεί σαν προσωπική περιουσία του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Τα κυριότερα από αυτά τα κτήματα βρίσκονται σήμερα στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα στις περιοχές όπου βρίσκεται αυτή η υποτιθέμενη κτηματική περιουσία αναφέρονται τα Σκόπια, η Βοσνία, η Δυτική Θράκη, η Κύπρος, η Ιερουσαλήμ, το Χαλέπι της Συρίας, η Μέκκα και η Μεδίνα, καθώς και τα ελληνικά νησιά όπου επίσης αναφέρεται ότι βρίσκεται μέρος της κτηματικής περιουσίας του τέως σουλτάνου. Η καταγραφή συνεχίζεται...

Αλλά το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την είδηση είναι ότι όπως αναφέρεται οι απόγονοι του σουλτάνου θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσουν τουλάχιστον μέρος της αυτής της κτηματικής περιουσίας του προγόνου τους που είναι επίσημα καταγεγραμμένη στα Tapu.

Καινούργια λοιπόν «ανατολίτικη» ιστορία που μας θυμίζει την γνωστή παροιμία: «ενώ μας χρώσταγαν τον γάιδαρο, μας πήραν και το... βόδι!»

Μάλιστα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis

Σχόλιο ιστολογίου: Να υποθέσουμε, άραγε, τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα προβεί σε μία παρόμοια κίνηση, απαιτώντας το σύνολο της τουρκικής επικράτειας, επειδή προηγουμένως ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία...; Ή να υποθέσουμε πως ο παραλογισμός της Τουρκίας είναι ένα θέμα που απαιτείται να αντιμετωπισθεί άμεσα πλέον από την διεθνή κοινότητα, της οποίας η ασφάλεια εκτίθεται εξαιτίας του νεο-οθωμανικού οράματος του Ταγίπ Ερντογάν;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καθ γιατί όχι! Τουλάχιστον θα προστατευθεί η κοινόχρηστη περιουσία της ολομέλειας των δημοτών, ενώ τώρα την οικειοποιούνται οι διαπλεκόμενοι ιθαγενείς στη κατάχρηση και οικειοποίηση της κοινόχρηστης περιουσίας, όπως αυτή που ήταν υπό την προστασία του οθωμανικού δίκαιου.

    Πάνω σ΄ αυτό το θέμα θα μπορούσαν να συνδράμουν και ένας Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος, αλλά για τέτοια θέματα προσέγγισης της ουσίας "(https://www.academia.edu/19792679/1835.03.28_Δημ.1838.04.27_ΦΕΚ_Α_15_-_ΣΥΜΒΙΒΑΣΙΣ_..._ΘΕΛΕΙ_ΕΧΕΙ_ΟΛΑ_ΤΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_ΠΟΥ_ΕΙΧΕ_ΕΠ_ΑΥΤΩΝ_Η_ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ_ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ) και άλλα σχετικά, ισχύει το "΄άλλα λόγια πείτε ρε παιδιά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]