Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Δεκ 2015


Διαδικτυακή ψηφοφορία για την ονομασία της Πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κάνουν οι Financial Times με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.

Στο άρθρο οι Σκοπιανοί αναφέρονται κυρίως ως Μακεδόνες, αλλά σημειώνεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, παρά το γεγονός ότι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων έχει στηθεί ένα τεράστιο άγαλμα του μεγάλου στρατηλάτη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για σύσφιξη των σχέσεών με την εξαθλιωμένη γειτονική της χώρα στον βορρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα και συμφώνησε σε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, οι δύο βαλκανικές χώρες απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη διαμάχη που σοβεί εδώ και 24 χρόνια και αφορά στην ονομασία της «Μακεδονίας», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα....

Οι Financial Times γράφουν πως οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι το όνομα της χώρας πρέπει να αλλάξει για να μην υπονοεί εδαφικές αξιώσεις στην παρακείμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μακεδονία. Αλλά οι Μακεδόνες κατοχύρωσαν την ονομασία.

«Τεράστια βουνά μας χωρίζουν πάνω στο ζήτημα της ονομασίας... Η δημιουργία ψευδών προσδοκιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο κ Ποπόσκι, διαψεύδοντας τις ελπίδες που εκφράστηκαν στην Αθήνα πριν από την άφιξή του ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε επιτέλους να είναι στα σκαριά.

Ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι Ελλάδα και Σκόπια μπορούν να φτάσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό που καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και στις δύο πλευρές.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι εδώ και δύο δεκαετίες η οικονομία των Σκοπίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν FYROM τη χώρα, παρά το γεγονός ότι 140 κράτη την έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι Financial Times καλούν τους αναγνώστες να εκφράσουν τη γνώμη τους και να ψηφίσουν ποιο είναι η σωστή ονομασία για τα Σκόπια, επιλέγοντας μεταξύ των παρακάτω επιλογών:

«Δημοκρατία της Μακεδονίας»,
«Νότια Σερβία», «ΠΓΔΜ»,
«Σλαβομακεδονία»,
«Μακεδονία του Βαρδάρη»,
«Βόρεια Μακεδονία»,
«Νέα Μακεδονία»,
«Άνω Μακεδονία»,
«Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκοπίων». 

Πηγή Financial Times


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στην Ελλάδα της Συριζοανέλ πληνκυβέρνησης προ ημερών είχαμε άλλη μία «νίκη»: ξένα επενδυτικά funds ανέλαβαν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Με τι όρους έγινε αυτό, δεν πολυκατάλαβα. Μπήκαν, λέει, σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που όμως έγιναν με όρους ξεπουλήματος.
Η τιμή της EUROBANK στο 1 λεπτό (!), της ΕΘΝΙΚΗΣ στα 2, της Πειραιώς στα 3 και της ALPHA BANK στα 4 λεπτά!
Η εικόνα δίπλα δείχνει το ισοδύναμο ενός πακέτου 80 μετοχών της ΕΤΕ!

Με τον τρόπο αυτόν εξαφανίστηκε η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε αυτές, παρότι αυτό το τελευταίο έριξε δεκάδες δισεκατομμύρια στην ανακεφαλοποίησή τους: στη EUROBANK βρίσκεται λίγο πάνω από τό …2% (από τό 35%!), στην ΕΘΝΙΚΗ υποδιπλασιάστηκε (από 57% στο 24%), ενώ στις άλλες δύο οι μειώσεις είναι ακόμη πιό τρομακτικές: στην Alpha Bank 11% από 64%, στην Πειραιώς 22% από 67%.

Κοντολογίς, τα κάπου 40 δισ. με τα οποία «σώθηκαν» τα προηγούμενα 3 χρόνια οι τράπεζες αυτές, εξαφανίστηκαν!

Πώς έγινε αυτό το θαύμα;
Με τις νέες τροποποιήσεις που πέρασε η Βουλή (παρ. 5, άρθρο 7, Ν. 4310/15), επιτρέποντας στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building και υποχρεώνοντας το κρατικό ΤΧΣ να αποδεχθεί τις νέες τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών.

Κάπως έτσι οι ξένοι «επενδυτές» αξιολόγησαν τις 4 τράπεζες στα 0,8 δισ. δολάρια (!), τέσσερεις φορές κάτω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία και την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ. δολάρια!

Κι έχεις και την Κυβέρνηση να επαίρεται πως έσωσε τις καταθέσεις των Ελλήνων!

Τι πρακτικά αποτελέσματα θα έχει αυτή η κατάσταση περαιτέρω;
Πρώτα - πρώτα όσοι βάλανε πέρυσι τα λεφτά τους σε τραπεζικές μετοχές, σήμερα τα έχουν χάσει σε ποσοστό περί το 95%.
Δεύτερον, διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν έχασαν (φυσικά) τον κομβικό τους ρόλο στη ζωή και καταστροφή της χώρας αλλά είναι επιπλέον και αλλοδαποί! Ο αφελληνισμός αυτός, σε συνδυασμό με την απώλεια του όποιου ελέγχου από το κράτος, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για κάθε είδους παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων που έχουν το παν υποθηκευμένο στις τράπεζες.

Η κατοχή λοιπόν βαθαίνει, οι τραπεζοτσολιάδες συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι και η πάλαι ποτέ αντιμνημονιακή Κυβέρνηση υπογράφει ασμένως τα εγκλήματα σε βάρος της χώρας μας.

Ζοφερός ο ορίζοντας, για να χρησιμοποιήσουμε ένα σχήμα λιτότητας…

Πηγή "Αντιφωνητής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Μόσχα: H ηγεσία της Τουρκίας δεν θα κυβερνά στο διηνεκές

H Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τον τουρκικό λαό διαμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι δεσμοί της Μόσχας με την Άγκυρα δεν θα βελτιωθούν ενώ βρίσκεται στην εξουσία η νυν τουρκική ηγεσία.

«Θέλω να το επαναλάβω τώρα: εμείς θεωρούμε ότι ο τουρκικός λαός είναι ένα φιλικό έθνος προς εμάς και δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας συγκεκριμένα με τους πολίτες της Τουρκίας» επισήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί αύριο, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όσον αφορά την νυν τουρκική ηγεσία, «τίποτα δεν είναι παντοτινό» τόνισε ο Πούτιν, "βάζοντας φωτιά" στους αναλυτές που άρχισαν να βλέπουν πολύ σοβαρή την πιθανότητα ακόμη και ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, αφού η νέα γενιά των τούρκων πολιτικών φαίνεται να μην λύνει προβλήματα, αλλά να δημιουργεί νέα, πολύ μεγάλα, που οδηγούν σε ένα ορατό μέλλον διάσπασης και σμίκρυνσης του σημερινού τουρκικού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ρωσία παραμένει θετική και έτοιμη να αναπτύξει την οικονομική και πολιτική συνεργασία της με την Ευρώπη, όπως επίσης να πολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία, παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στη Συρία

Oι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν αναπτύξει όλες τους τις στρατιωτικές δυνατότητες στη Συρία και ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν «περισσότερα στρατιωτικά μέσα» εφόσον καταστεί απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Βλέπουμε πόσο αποτελεσματικά οι πιλότοι μας και τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών συντονίζουν τις προσπάθειές τους με διάφορα είδη δυνάμεων- τον στρατό ξηράς, το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία- (βλέπουμε πόσο αποτελεσματικά) χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα όπλα» επισήμανε ο Πούτιν σε μια ομιλία που εκφώνησε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτά κάθε άλλο παρά αποτελούν όλες μας τις δυνατότητες» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

«Διαθέτουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε, εφόσον χρειαστεί».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα για την στάση των τουρκοφρόνων μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης, μετά την διαπίστωση (των καλοπληρωμένων τοπικών πρακτορίσκων που δρουν στην περιοχή) πως διαπιστώνεται μία «αλλαγή στάσης» απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή η «αλλαγή στάσης» δεν οφείλεται στην επιχειρούμενη αλλαγή προσώπων που επιβάλλει το καθεστώς Ερντογάν, επιχειρώντας την ανάδειξη και τοποθέτηση νέων προσώπων, φίλα προσκείμενων στην πολιτική του σουλτάνου, που θα αντικαταστήσουν τις παλαιές , φθαρμένες και φιλοκεμαλικές «προσωπικότητες» που «δρούσαν» στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης μέχρι πριν λίγο καιρό.

Πρώτο «θύμα» της αλλαγής προσώπων είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Αμπντουλαχίμ Ντεντέ, που περιθωριοποιήθηκε και υλοποιείται η αντικατάστασή του από τον Ομέρ Τζενγκίζ, σε πρόσφατο δημοσίευμα του οποίου υπήρξε και η πρώτη «επίσημη» καταγραφή της τάσης διαφοροποίησης από την Τουρκία εκ μέρους των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης…

Έτσι, σε μία απελπισμένη προσπάθειά του ο εν λόγω «δημοσιογράφος», Τζενγκίζ Ομέρ (ο οποίος σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να αιτιολογήσει τις επιχειρηματικές – δημοσιογραφικές του δραστηριότητες) επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα που διαδίδεται έντονα μεταξύ των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης, οι οποίοι μετά από μία σειρά διαπιστώσεων αναρωτιούνται: «Και τι μας νοιάζει εμάς η Τουρκία; Εμείς ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχισμένοι πολίτες της Ε.Ε.»…, δημιουργώντας μία σαφή κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης που διαχωρίζονται από την Τουρκία!

Αφού, λοιπόν, ο κουτοπόνηρος «δημοσιογράφος» (γνωστός για τις σχέσεις και τις συχνές του επαφές με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής) προσπαθεί να παραποιήσει τα ιστορικά δεδομένα (αναφέροντας μισές και βολικές αλήθειες), κατορθώνει να αποκαλύψει πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τους μουσουλμάνους της Θράκης, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Εμάς ως Τούρκους της Δυτικής Θράκης η κατάσταση της Τουρκίας μας αφορά άμεσα. Διότι εμείς αφεθήκαμε εδώ σε αυτή την γωνιά της Ε.Ε. από την Τουρκία χωρίς να ερωτηθούμε με μόνο τον όρο της εγγυήτριας χώρας. Κανείς δεν μας ρώτησε εμάς αν θέλουμε να μείνουμε εδώ ως μειονότητα. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που αφορά η Τουρκία, ότι δηλαδή εμείς εδώ μπορούμε κι αναπνέουμε χάρη στην Τουρκία. Ο Θεός να φυλάξει, αν συμβεί κάτι στην Τουρκία, η κατάσταση μας εδώ θα είναι πολύ δύσκολη».
Και, φυσικά, οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης εγκαταλείφθηκαν από την Τουρκία (απώτερος σκοπός του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν να τους χρησιμοποιεί –κυριολεκτικά- ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα), χωρίς όμως η Τουρκία να μπει εγγυήτρια δύναμη για την ύπαρξή τους, αφού σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, οι παραμένοντες στην Ελληνική Θράκη μουσουλμάνοι –κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922- δήλωσαν ότι είναι Έλληνες και όχι Τούρκοι) αφού είχαν δηλώσει Έλληνες και όχι Τούρκοι (σημ.: η επιλογή αυτή έγινε επειδή οι ίδιοι οι τότε μουσουλμάνοι της Θράκης διαπίστωσαν που θα μπορούν να ικανοποιούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, σε αντίθετη με την Τουρκία όπου το φιλοδυτικό Κεμαλικό καθεστώς διεξήγαγε πογκρόμ κατά του Ισλαμισμού, στο οποίο μάλιστα θανατώθηκαν και 7.000 περίπου δάσκαλοι του Κορανίου, επειδή το δίδασκαν χρησιμοποιώντας την αραβική ως γλώσσα εκμάθησης και όχι την νέο-εισαχθείσα τουρκική).

Ανησυχεί το δημοσιογραφικό όργανο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», και επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης (μία ακόμη επιχείρηση δημιουργίας απειλής από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους έγινε με την προβοκάτσια στα γραφεία του DEB, που είχε σκοπό να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους της Θράκης απέναντι στους "κακούς Έλληνες"), λέγοντάς τους ότι «μπορούμε και αναπνέουμε χάρη στην Τουρκία» και πως «η κατάστασή μας θα είναι πολύ δύσκολη εάν συμβεί κάτι στην Τουρκία»…

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ο συγκεκριμένος τουρκόφρονας «δημοσιογράφος» να εισάγει αισθήματα ανασφάλειας έως και μίσους μεταξύ Ελλάδας και μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης (δεν γνωρίζουμε εάν θα έπρεπε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη ή κάποια άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία), ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει έμμεσα την ροή τουρκικού χρήματος (με διάφορες μεθόδους) που καταλήγει στις τσέπες των τουρκοφρόνων της Ελληνικής Θράκης, αφού πρώτα τα μεγάλα ποσά «περάσουν» από τις προσωπικότητες που το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει υπό την προστασία του… ενώ, επίσης, ο ίδιος αρθρογράφος –σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της MilletGazatesi- αφού χαρακτηρίζει ακροαρισερή την κυβέρνηση Τσίπρα, στη συνέχεια ανησυχεί και ενοχλείται ιδιαίτερα από φωνές που λένε στην Αθήνα πως η Θράκη χάνεται, αλλά ο κ. Τζενγκίζ Ομέρ καταγράφει:
«Ο πρωθυπουργός της άκρας αριστεράς έχει εγκαταλείψει την δυτική Θράκη στον ακροδεξιό εταίρο του τους ΑΝΕΛ. Αυτοί λοιπόν εργάζονται με όλη τους την δύναμη για να περιορίσουν τον κόσμο μας. Με κραυγές του τύπου «η Θράκη χάνεται» ενοχλούν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης»,...
δικαιώνοντας με τα γραφόμενά του όλους εκείνους που επί χρόνια δεν έχουν σταματήσει υπενθυμίζουν τους καρεκλοκένταυρούς των Αθηνών της ευθύνες και υποχρεώσεις της Πολιτείας στα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Θράκη (την ίδια στιγμή που κάποιοι "διεθνιστές" από την Αθήνα, σε μία παράξενη "σύμπλευση" με τις διαμαρτυρίες του τουρκόφρονα "δημοσιογράφου", χαρακτηρίζουν ως γραφικούς και επικίδυνους όλους όσους αναφέρονται στα εθνικά ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Θράκη...).

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης πως ο τουρκόφρονας δημοσιογράφος εκφράζει και τις «ανησυχίες» του τόσο για την κυβέρνηση όσο και για άλλα ζητήματα που φαίνεται να τον απασχολούν ιδιαίτερα:
«Ο αριστερός Τσίπρας φέρεται σαν να μην υπάρχει η μειονότητα. Την ίδια στάση τηρεί και κατά των μουσουλμάνων προσφύγων που έρχονται στην χώρα». 
Αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης είναι  ένα σημαντικό λάθος, αφού έτσι εκφράζει (αποκαλύπτει ηλιθιωδώς) τους κρυφούς πόθους της Τουρκίας (ο ίδιος είναι γνωστό τουρκικό φερέφωνο), αλλά και «αποκαλύπτει» την επιτηδευμένη άγνοιά του για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, του οποίου ρυθμιστής –και με μεγάλα κέρδη- είναι η «μητέρα Τουρκία» που εμπορεύεται κυριολεκτικά την δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο, αλλά ο κ. Τζενγκίζ Ομέρ δεν κατορθώνει να αντιληφθεί…

Πέρα, όμως, από την αποτυχημένη προσπάθεια του τουρκόφρονα «δημοσιογράφου»...
  • Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που τον ανάγκασαν να επιχειρήσει αυτή την υπενθύμιση προς τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, οι οποίοι «κινδυνεύουν αν πάθει κάτι η Τουρκία»;
  • Τι πραγματικά συζητιέται μεταξύ των σκεπτόμενων Ελλήνων μουσουλμάνων;
  • Τι τους ανησυχεί, πλέον, όταν κοιτάζουν προς την Τουρκία;
  • Γιατί, επιλέγουν –σύμφωνα με τον κ. Τζενγκίζ Ομέρ- να δηλώνουν «Και τι μας νοιάζει εμάς η Τουρκία; Εμείς ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχισμένοι πολίτες της Ε.Ε.», παρά, μάλιστα, την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα;
  • Γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν επιλέγουν σήμερα την Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν, στην οποία είναι σαφές ότι θα μπορούν να ικανοποιούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ισλαμικό περιβάλλον;
Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης δεν επιθυμούν να έχουν καμία σχέση με το φανατικό ισλάμ και την ακραία εφαρμογή του. Δεν το επιθυμούν ούτε για τους ίδιους ούτε, φυσικά και για τα παιδιά τους. Σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφέρονται με απέχθεια στα όσα κάνουν οι τζιχαντιστές και νιώθουν να απειλούνται από "πολιτικές" που τονώνουν τον φονταμενταλισμό και τον σεχταρισμό. Στην Ελλάδα ασκούντα θρησκευτικά τους καθήκοντα ανεμπόδιστα, και ταυτόχρονα είναι μακριά από ακρότητες τόσο του Ισλάμ όσο και εκείνων που στο όνομα του Ισλάμ πραγματοποιούν πολιτικά εγκλήματα...

Πρέπει, επίσης, να καταστήσουμε σαφές πως οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την κατάσταση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία αλλά και τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Κι αυτό επειδή δεν βρίσκονται στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν, όπου η ενημέρωση ακόμη και από το διαδίκτυο είναι σε σημαντικό βαθμό ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση. Και αυτή η ενημέρωση των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης τους κάνει να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι (έως αρνητικοί) απέναντι στα όσα συμβαίνουν τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στη Συρία και το Ιράκ.

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τις μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων στις πόλεις και τα χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προβληματίζει τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης για την διάθεση της Τουρκίας περί διατήρησης ενός περιβάλλοντος ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως σε περίπτωση που η Τουρκία (παρά την ελληνική κυβέρνηση που δείχνει φοβική έως αδιάφορη στα ελληνικά εθνικά θέματα) εκδηλώσει κάποια (περισσότερο) επιθετική στάση προς την Ελλάδα, τότε οι τουρκόφρονες της Ελληνικής Θράκης θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει να "ενεργήσουν" σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και, ταυτόχρονα κατά των δικών τους συμφερόντων, με την βεβαιότητα πως θα "πληρώσουν το μάρμαρο" και θα γίνουν "κουρμπάνι"... Κάτι που διαφάνηκε και στην περίπτωση της Συρίας με τους Τουρκμάνους, οι οποίοι πλήρωσαν (και θα συνεχίζουν να πληρώνουν με αίμα έως εξαφανίσεώς τους από την Συρία) τα παιχνίδια της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία (κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24), ενώ ταυτόχρονα δέχτηκαν την δραστηριοποίηση τούρκων στρατιωτικών και Γκρίζων Λύκων στην περιοχή τους...

Επίσης, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας -βαίνει ολοένα και ταχύτερα- προς το χειρότερο, ενώ αποδεικνύεται σε καθημερινή σχεδόν βάση πως είναι μία οικονομία "στημένη" από την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο μέρος της από την κλοπή του ενεργειακού πλούτου της Συρίας και του βόρειου Ιράκ, ενώ το εμπόριο ανθρώπων (διακίνηση λαθρομεταναστών) φαίνεται πως επίσης στήριξε σημαντικά στην δημιουργία μίας εικονικής οικονομικής πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα "οικονομικό θαύμα" που είναι έτοιμο να καταρρεύσει με πάταγο...

Αυτά, με καταγεγραμμένη, επιπλέον, την παράξενη συνύπαρξη των δρατηριοτήτων στην Ελληνική Θράκη του Φετουλάχ Γκιουλέν (του ιμάμη που έχει επικηρύξει ο Ερντογάν και του οποίου την σύλληψη και παράδοση στις τουρκικές αρχές ζητά η Άγκυρα) με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, δημιουργούν ένα πλήθος αμφιβολιών στους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, οι οποίοι διαπιστώνουν, επίσης πως η Τουρκία τους "επιβάλει" αλλαγή των τοπικών προσωπικοτήτων, η οποία δεν έχει σχέση με την θρησκεία αλλά με την πολιτική της Άγκυρας...
Διαπιστώνοντας αυτό το συνονθύλευμα απόψεων και αλληλοσυγκρουόμενων τοποθετήσεων της "μητέρας πατρίδας", φαίνεται πως επιλέγουν να απομακρυνθούν από πιθανές "εστίες φωτιάς" και την (κατά πολλούς από αυτούς) πολύ σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν στο "μάτι του κυκλώνα" για να μπορέσει η Τουρκία να παίξει τα παιχνίδια της εξωτερικής της πολιτικής...

Ο Τζενγκίζ Ομέρ, ενεργώντας προφανώς κατόπιν εντολής, ανέλαβε την "εργολαβία" επιχείρησης τρομοκράτησης αλλά και υπενθύμισης υποχρεώσεων προς τους μουσουλμάνους της Θράκης, οι οποίοι φαίνεται να αποφασίζουν υπέρ της Ελλάδας, αφού θεωρούν ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία αρχίζουν να γίνονται από... βλαπτικές έως και... επικίνδυνες.

Σαν υστερόγραφο καταθέτουμε μία φράση ενός τουρκολάγνου (ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν υποδεχθεί με δάκρυα στα μάτια τον Ερντογάν στην επίσκεψή του στον Εχίνο) μουσουλμάνου της Ελληνικής Θράκης:
"Και χθες και σήμερα μιλάω σαν άνθρωπος προς άνθρωπο με τον κάθε αστυνομικό, απλό ή αξιωματικό. Κάτι τέτοιο ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει στην Τουρκία, ιδιαίτερα αν ο αστυνομικός ξέρει ότι δεν συμφωνώ με την κυβέρνηση"...

ΥΓ: Μπορεί η Τουρκία να έχει "απλώσει" ένα δίκτυο ανθρώπων, δραστηριοτήτων και συλλόγων στην Ελληνική Θράκη. Όμως, οι εξελίξεις αποδεικνύουν πωδς δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, το οποίο φοβίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ιδιαίτερα εκείνους πάνω στους οποίους θέλει να "πατήσει" η Άγκυρα για να καλύψει τους στόχους της εξωτερικής -επεκτατικής- της πολιτικής... Όσο για Ομέρ Τζενγκίζ θέλουμε απλά να του θυμίσουμε πως εάν ψήφιζε στην Τουρκία κάποιο αριστερό κόμμα (ακόμη και τύπου ΣΥΡΙΖΑ), τότε ο ίδιος θα είχε επικηρυχθεί από την κυβέρνηση, και το πιθανότερο θα ήταν να εξαφανιστεί, να δολοφονηθεί από ληστές ή να συλληφθεί, να ανακριθεί και κάποια στιγμή μετά από χρόνια να βρεθούν τα κόκκαλά του σε κάποιο τουρκικό χωράφι... Γιατί, αυτή είναι η δημοκρατία του Ερντογάν και οι τρόποι που αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του τουρκικού καθεστώτος...

ΥΓ2: Δυστυχώς, η μεταστροφή που καταγράφεται δεν οφείλεται σε πολιτειακούς ή κρατικούς παράγοντες, αλλά σε συγκυρίες. Πέρα από τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την προϊστάμενη αρχή του υπ. Εξωτερικών στην Ξάνθη και κάποιες λαμπρές παρουσίες αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας, οι υπόλοιπες "αρχές" προβάλλουν μία μεγαλοπρεπή απουσία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επικοινωνίας δια εκπροσώπων με τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης. Δυστυχώς ή ευτυχώς(;), είναι το φιλότιμο, οι πρωτοβουλίες και η διάθεση προσφοράς (και όχι απάθειας) μεμονωμένων προσώπων, που συνεχίζουν να διατηρούν ανοιχτές τις πόρτες επικοινωνίας (και επιστροφής) προς το μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας που στο παρελθόν παραμελήθηκε και σήμερα αγνοείται από τους κυβερνώντες...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τουρκική "φαγούρα" που προκαλεί την Μόσχα...

Απίστευτο θράσος, ανοησία ή πολιτική σκοπιμότητα; Ίσως όλα αυτά μαζί να συμπυκνώνονται στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος δήλωσε πως η Άγκυρα δεν εκλαμβάνει ως σοβαρές τις σκληρές δηλώσεις Πούτιν εναντίον της.

«Δεν παίρνουμε σοβαρά τις σκληρές δηλώσεις Πούτιν και δεν θα απαντήσουμε στα μη διπλωματικά και προσβλητικά σχόλια του Ρώσου προέδρου. Ίσως ο Πούτιν να θυμάται τις παλιές του μέρες της KGB. Αλλά η KGB έχει εδώ και καιρό εξαφανιστεί. Η εποχή της σοβιετικής προπαγάνδας δεν υπάρχει. Με κάθε δήλωση Πούτιν η διεθνής κοινότητα γελά σαρκαστικά. Δεν μπορούμε να τον πάρουμε στα σοβαρά», είπε, με σαφή ειρωνική διάθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Οι δηλώσεις Πούτιν είναι αταίριαστες με το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον και έτσι, αντί να του απαντήσω, απλώς χαμογελώ. Αν λαμβάναμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του θα ήταν προσβολή», είπε.

Στην πρόσφατη, ετήσια, συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία για τις σχέσεις της με τους τζιχαντιστές και το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ΙΚ, ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι ισλαμοποιεί τη χώρα.

«Φαίνεται πως ο Πούτιν θυμήθηκε πως η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα και ότι είμαστε ισλαμιστές ηγέτες», είπε ο Νταβούτογλου και ανέφερε πως ο Πούτιν κακώς προσπαθεί να διαχωρίσει το Ισλάμ από τις «αξίες» του κεμαλισμού.

«Έχω ήδη πει ότι οι κατηγορίες του Πούτιν εναντίον μας αποτελούν σοβιετικού τύπου προπαγάνδα εποχής Πράβντα. Κοιτάζοντας τον Πούτιν βλέπω ότι η Ρωσία δεν έχει ξεπεράσει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν έχει ωριμάσει ως δημοκρατία», είπε ο μέγιστος των δημοκρατών, o οποίος πάντως θα ήταν καλό να μην παίζει πολύ με τη φωτιά, ειδικά με αυτή που καεί στα νοτιοανατολικά της χώρας του και μπορεί εύκολα να φουντώσει με εξωτερική… βοήθεια.

Πηγή Hurriyet ΜIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η τουρκικό δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου συμπεριφέρεται δείχνοντας να έχει άγνοια της πραγματικότητας και του κινδύνου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Φαίνεται πως κάποιοι στην Άγκυρα δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει πως οι σχέσεις τους με την Ρωσία κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή και ότι βρίσκονται στο παραπέντε από μια σύγκρουση με την Αρκούδα, την οποία σίγουρα θα πληρώσουν πολύ ακριβά.

Έτσι μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλοτε φοβερός καταπέλτης κατά των Ισραηλινών, να προσεγγίσει ξανά το Ισραήλ για να αποδεσμευτεί ενεργειακά από την Ρωσία, τώρα έρχεται ο Νταβούτογλου να αναγγείλει έκτακτη επίσκεψη στην Ουκρανία και παράλληλα να καταγγείλει την «κατοχή» της Κριμαίας από την Ρωσία.

Η κίνηση αυτή του Νταβούτολγου εν μέσω θέρμων εξελίξεων στο μέτωπο με το κουρδικό ΡΚΚ, στο μέτωπο του βορείου Ιράκ και μετά το τηλεφώνημα Ομπάμα που κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την περιοχή, εκλαμβάνεται σε νέα σοβαρή πρόκληση προς την Μόσχα με την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας συνεχώς επιδεινώνονται.

Μιλώντας στο τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας με το εξωτερικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί την Ουκρανία και μάλιστα θα καλέσει προσωπικά τον Ουκρανό πρόεδρο να έρθει στην Άγκυρα σε ανταποδοτική επίσκεψη.

Παράλληλα ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κατάληψη και κατοχή της Κριμαίας από τους Ρώσους, (κοιτά ποιος μιλάει την ίδια ώρα που έχουν κατοχικά στρατεύματα στην βόρειο Κύπρο), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την ρωσική επέμβαση στην χερσόνησο της Κριμαίας. Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις των Τατάρων της Κριμαίας έχουν καλέσει στο παρελθόν την Τουρκία να καταδικάσει την ρωσική επέμβαση κάτι που απέφευγε συστηματικά μέχρι τώρα η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να παίζουν επικίνδυνα με την ρωσική «φωτιά», σε ένα αδιέξοδο δρόμο που μάλλον θεωρούν πως δεν έχει επιστροφή.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2001-2002, για παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ με ποσό 609 χιλιάδες δολάρια που εμφανίζονταν να διατίθεται για βοήθεια στην Σερβία.

Η δίωξη που ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου στρέφεται κατά τεσσάρων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η κατηγορία απαγγέλθηκε κατά του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, του Διευθυντή Β5 Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΥΔΑΣ και τουΓενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αναμένεται να διαβιβαστεί δια του Αρείου Πάγου στην Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν ενδεχόμενες ευθύνες των, κατά τον χρόνο εκείνο, Υπουργού και Υφυπουργού των Εξωτερικών.

Η υπόθεση απασχόλησε την εισαγγελία Διαφθοράς με αφορμή έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ),τον Σεπτέμβριο του 2015, του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στους εισαγγελείς αφορούσαν χρηματοδότηση «που έλαβε παρανόμως υποκατάστημα στη Σερβία του εδρεύοντος στις Η.Π.Α. ΜΚΟ (think tank) με την επωνυμία «East West Institute» κατά τα έτη 2001 και 2002».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ, ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Statesman of the Year Award. Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΙΟΥ 2000 ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Grand Hyatt: New York Hotel, Park Avenue at Grand Central, NY, NY 10017.

ΕΔΩ Η ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΜΠΡΑΙΤ: http://www.usembassy-israel.org.il/publish/press/state/archive/2000/may/sd30508.htm
http://www.hurriyetdailynews.com/cem-and-papandreou-receive-statesman-of-the-year-award-today.aspx?pageID=438&n=cem-and-papandreou-receive-statesman-of-the-year-award-today-2000-05-02
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισαν οι εισαγγελείς, η εν λόγω χρηματοδότηση προβλεπόταν να ανέλθει στο ποσό των 900 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ προοριζόμενη να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις κατά τα έτη 2001-2003. Τελικώς εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις συνολικά 609 χιλιάδες δολάρια, ενώ κατά το έτος 2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στην ΜΚΟ και το υπόλοιπο των «υπεσχημένων» εκ 300 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ. Οι χρηματοδοτήσεις ωστόσο έγιναν χωρίς να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, παρά τη σχετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η παράδοση των χρημάτων έγινε σε μετρητά, μέσω της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στη Σερβία, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές χωρίς να της έχουν τεθεί υπόψη ουσιαστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση.

Στην δικογραφία αναφέρεται πως τα χρήματα που έλαβε η επίμαχη ΜΚΟ, αποτελούσαν πιστώσεις του ΥΠΕΞ που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες δηλαδή προς αλλοδαπές κρατικές οντότητες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων. Τα ποσά αιτιολογήθηκαν ως χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στην δικογραφία τονίζεται πως η χρηματοδότηση δόθηκε σε αλλοδαπή ΜΚΟ, την οποία αγνοούσαν οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, «γεγονός που συνάγεται αδιαμφισβήτητα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση».

Επίσης, η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν, τόσο η Πρεσβεία Βελιγραδίου όσο και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ. Επιπλέον, από τους εισαγγελείς καταλογίζεται στους υπαιτίους πως η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη δράση και χωρίς να έχει σχηματισθεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί ή οι ευνοϊκές συνέπειες στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής. Καταλογίζεται επίσης πως η χρηματοδότηση έγινε μέσω έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, χωρίς να υπάρχει καμία επείγουσα ή ανυπέρβλητη ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας η οποία να δικαιολογεί την έκδοσή τους αλλά και χωρίς να οριστεί αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του «προγράμματος», με αποτέλεσμα αυτό να μην παρακολουθηθεί.

Όπως αποδείχθηκε δε από την εισαγγελική έρευνα, το επίμαχο ποσό τελικώς εξυπηρέτησε τις δαπάνες συντήρησης του γραφείου του ΜΚΟ στο Βελιγράδι, τη μισθοδοσία, τη μετακίνηση και τη συμμετοχή του προσωπικού του σε συνέδρια και ομάδες εργασίας και κατά συνέπεια η διάθεσή του δεν εξυπηρέτησε κανένα εθνικό συμφέρον.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ: Τζούλη Βινιεράτου, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία

Του Σενέρ Λεβέντ

Πώς μπορεί να εξηγήσει στον κόσμο την απαίτησή της για πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους η τουρκική κυβέρνηση, η οποία εγκληματεί κατά των μειονοτήτων στην Τουρκία, τις διώχνει από τους τόπους τους και καίει τα σπίτια τους;

Δεν θα τη ρωτήσουν γι’ αυτό; «Δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους και δολοφονείς όσους ζητούν αυτονομία χωρίς να ξεχωρίσεις γυναίκες και παιδιά. Πώς απαιτείς πολιτική ισότητα για μια κοινότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κύπρου;». Δεν ξέρω αν ανάμεσα στον εξαρτημένο Τύπο που κυριαρχεί στον κόσμο θα υπάρξει κάποιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος που θα τολμήσει να υποβάλει αυτό το ερώτημα. Και ειδικά στην τωρινή Ευρώπη. Σκεφτείτε, ενώ η Τουρκία προβαίνει σχεδόν σε γενοκτονία των Κούρδων, η ΕΕ ακόμα κάνει λόγο για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων!

Κλείνει τα μάτια στο έγκλημα. Γιατί; Διότι έχει προσλάβει την Τουρκία ως σκυλί-φύλακα. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά της! Δεν θα αφήσει τους εξαθλιωμένους Σύρους πρόσφυγες να πλησιάσουν τις πόρτες της! Όπως καταλαβαίνετε, ο Ταγίπ Ερντογάν τώρα έχει πάρει στα χέρια του το καταλληλότερο έδαφος για να κάνει ό,τι θέλει. Θα λιώσει τους Κούρδους. Θα χώσει στη φυλακή όλους τους αντιπολιτευόμενους συγγραφείς και δημοσιογράφους. Και εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους ως τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό.

Είναι ο νέος Σαντάμ της Μέσης Ανατολής ο Ταγίπ Ερντογάν. Και εσείς νομίζετε ότι θα μας φέρει τη λύση και την ειρήνη στην Κύπρο. Είστε πολύ αφελείς. Σαστίζω για τις τόσο υψηλές προσδοκίες για λύση και ειρήνη από έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει όλους να σιωπούν για κάθε κακό που διαπράττει και άδραξε την ευκαιρία να διαμορφώσει τα πάντα όπως επιθυμεί. Δεν σας λένε την αλήθεια όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί μας και κυρίως ο Μουσταφά Ακιντζί. Λένε κάθε λίγο ότι «η Τουρκία θέλει λύση στο νησί». Λένε ψέματα. Η Τουρκία απλώς προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της όρους στους Ελληνοκύπριους μέσω του Ακιντζί. Και ο Ακιντζί, όπως οι ηγέτες που προηγήθηκαν, ανέλαβε την αποστολή να επιβάλει στους Ελληνοκύπριους τους όρους της Τουρκίας.

Όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, προσπαθεί και αυτός να μας πείσει ότι εμείς έχουμε την πρωτοβουλία και όχι η Τουρκία. Και εκείνος κινείται στο πνεύμα ότι «δεν αναμιγνύεται η Τουρκία, εμείς κάνουμε τα πάντα». Κοιτάξτε πόσο γρήγορα ξέχασε ακόμα και τη σημαντικότερη υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά. Μιλούσε συνεχώς για το Βαρώσι. Μετά την εκλογή του, το Βαρώσι εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιό του. Δεν βγαίνει καν η λέξη Βαρώσι από το στόμα του. Έκοψε τη φωνή του για το Βαρώσι ο Ταγίπ Ερντογάν μετά που βρυχήθηκε τις πρώτες μέρες. Και πλέον έγινε και γι’ αυτόν μέρος της συνολικής λύσης το Βαρώσι. Και καυχιέται λέγοντας ότι «κάναμε σε πέντε μήνες όσα δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν μέσα σε 47 χρόνια».

Να μας πει τι έκανε. Μήπως θέλει να πει ότι επιβάλαμε ακόμα λίγο τους όρους της Τουρκίας στους Ελληνοκύπριους; Μήπως ανεβάσαμε στο 33% τα δικαιώματά μας; Εξασφαλίσαμε την εκ περιτροπής προεδρία; Μήπως πήραμε το δικαίωμα να μείνει στο νησί με άδεια εργασίας και διαμονής και ο υπόλοιπος πληθυσμός από την Τουρκία, από τον οποίο τουλάχιστον τις εκατό χιλιάδες επιβάλαμε ως πολίτες του νέου κράτους; Μήπως αυτά έγιναν; Αν έχει κάτι να πει, ας μας πει το εξής: Από ποιαν κόκκινη γραμμή της υποχώρησε η Τουρκία; Και αν τολμά, ας θέσει στο τραπέζι τον αφοπλισμό και την αποστρατικοποίηση.

Η αρθρογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας «Cyprus Reporter» Sarah Fenwick λέει ότι «και ο Μουσταφά Ακιντζί έγινε μαριονέτα της Τουρκίας όπως οι προηγούμενοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες». Αλλά, κατά τη γνώμη μου, οι σχέσεις του με την Αμερική είναι πιο ισχυρές από τις σχέσεις του με την Άγκυρα. Εσείς τις σχέσεις του με την Αμερική και την Αγγλία να κοιτάτε, όχι με την Άγκυρα. Κάποτε ο πιο πιστός άνθρωπος των χωρών αυτών στην Κύπρο ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς. Τώρα νομίζω ότι ο πιο ευνοούμενος είναι ο Ακιντζί. Μακάρι να μην γινόταν ποτέ πρόεδρος και να έμενε πάντα αντιπολιτευόμενος.

Πηγή "Πολίτης"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Το απόλυτο αδιέξοδο και η έλλειψη οποιασδήποτε δικαιολογίας οδηγεί την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον παραλογισμό

Να γελάσει ή να εξοργιστεί κανείς με την Τουρκία; Την ώρα που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καλεί τους Τούρκους να τα μαζέψουν και να φύγουν από το Ιράκ, αυτοί όχι μόνο κωφεύουν, αλλά κατηγορούν το Ιράκ ότι υπονομεύει τον αγώνα κατά του ΙΚ!

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε το Ιράκ ότι υπονόμευσε την παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το 15μελές ΣΑ συνεδρίασε για να εξετάσει το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Ο Τζααφάρι επισήμανε ότι το αίτημα αυτό προς το Συμβούλιο είναι μια λύση της υστάτης προσφυγής. «Το Ιράκ δεν φείσθηκε καμιάς προσπάθειας να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές οδοί και διεξήγαγε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ», είπε.

Η Τουρκία ανέπτυξε αρκετούς στρατιώτες της στην περιοχή Μπάσικα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα εναντίον του Ντάες», είπε ο Τσεβίκ στο ΣΑ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Να γελάσει κανείς ή να κλάψει; Η χώρα που βοήθησε όσο καμία άλλη στην άνδρωση της μάστιγας των τζιχαντιστών κατηγορεί μια άλλη, η οποία έχει δεχτεί συντριπτικά πλήγματα από τους προστατευόμενους της Άγκυρας. Φαίνεται όμως πως τα ανατολίτικα “τσαλίμια” της Τουρκίας δεν πείθουν και πως κάτι καλό θα προκύψει, κατά τις Τουρκίας, μετά τις τόσες αβελτηρίες του καθεστώτος Ερντογάν…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου