Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Δεκ 2015


Γράφει η Μελίνα Κονταξή

1854... Γαλλικά πολεμικά πλοία αποβιβάζονται στον Πειραιά για να εξαναγκάσουν τον Όθωνα να κηρύξει ουδετερότητα έναντι των εμπολέμων Ρωσίας και Τουρκίας (πολεμούσαν από το 1853) και να σταματήσει η υποστήριξη της Ελληνικής πλευράς στα επαναστατικά κινήματα που είχαν ξεσπάσει σε Ήπειρο και Θεσσαλία με αφορμή τον Κριμαϊκό πόλεμο και εξαπλώθηκαν και στην Μακεδονία.

Οι πρέσβεις των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων λοιπόν δίνουν τελεσίγραφο στον Όθωνα, του ζητάνε να ανακοινώσει την ουδετερότητα της Ελλάδας απέναντι στους εμπόλεμους και απαιτούν να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο εμπιστεύονταν για την εκτέλεση των Ελληνικών δεσμεύσεων.

Προτεκτοράτο δεν γίναμε το 2010, από το 1824 και τα Αγγλικά δάνεια είμαστε.

«Σκλαβωθήκαμε εις ανθρώπους κακορίζικους όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης»... όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης για να περιγράψει την υποτέλεια που αντικατέστησε την Τουρκική κατοχή.

Δώσαμε στους ξένους από την αρχή το δικαίωμα να μας θεωρούν αποικία, άλλωστε το έγραψαν και επίσημα στο πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 25 Απριλίου με 7 Μαίου του 1832 με το οποίο αποφάσισαν την υπόσταση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, την μορφή του πολιτεύματος και τα σύνορα της (τον Αύγουστο του 1832 καθορίστηκαν τα σύνορα) αφήνοντας έξω την Κρήτη και την Σάμο χωρίς να μας ρωτήσουν, κάτω από την εγγύηση τους.
Τι σήμαινε η εγγύηση το έδειξαν οι τρείς ναυτικοί αποκλεισμοί πριν το 1900 και όχι μόνο. Σήμαινε δικαίωμα επέμβασης όποτε ήθελαν, είτε άμεσα με αποκλεισμούς είτε έμεσα με υποδαύλιση εμφυλίων, είτε με οικονομικές κατοχές, πάντα με την συνεργασία ξεπουλημένων ή μέτριων πολιτικών.

Οι σύμμαχοι λοιπόν το 1854, κατά τον δεύτερο αποκλεισμό που συνοδεύτηκε από Αγγλογαλλική κατοχή, καταστρέφουν ανάμεσα στα άλλα και τα γραφεία φιλορωσικής εφημερίδας και φυλακίζουν τον εκδότη.

Με την πρόοδο και την παγκοσμιοποίηση, οι υπερεθνικοί αποικιοκράτες έμαθαν πλέον ότι τους εκδότες τους ελέγχεις καλύτερα με χορηγίες αντί με βία και αφήνουν την βία για κράτη σαν την Τουρκία (τους αναγκαστικούς τους συμμάχους, που τους στηρίζουν αλλά φροντίζουν να τονίζουν την διαφορετικότητα τους).

Οι Γάλλοι κατά την Αγγλογαλλική κατοχή του 1854 εξευτέλιζαν την Ελλάδα με κάθε τρόπο, ένας από τους οποίους ήταν οι παρελάσεις μπροστά από τα ανάκτορα χωρίς μάλιστα την απόδοση τιμών.

Σήμερα εξευτελίζουν την Ελλάδα αντιμετωπίζοντας την Ελληνική πολιτική ηγεσία ως υποτακτικούς και καθορίζοντας κάθε πτυχή της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας της χώρας (μέχρι και στο σύστημα επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης θέλουν να έχουν λόγο).

Κατά την Αγγλογαλλική κατοχή δημιουργήθηκαν και πλασματικοί ήρωες, όπως ο Νταβέλης που ηρωοποιήθηκε επειδή απήγαγε τον αρχηγό του Γαλλικού αποσπάσματος για λύτρα. Αλλά ένας λαός οργισμένος από την Αγγλογαλλική κατοχή, χωρίς ηγέτες (μέτριοι πολιτικοί συνωστίζονταν στις πρεσβείες ικετεύοντας για μια θέση), τον ηρωοποίησε μη δίνοντας σημασία στο γεγονός ότι η ενέργεια του αποσκοπούσε σε προσωπικό όφελος.

Επί μνημονίων ηρωοποιήθηκαν οπαδοί την βίας με σκοπό την επιβολή της δικής τους ιδεοληψίας, μόνο και μόνο επειδή λήστευαν τράπεζες, χωρίς αυτό όμως να προκαλεί ζημιά στους τραπεζίτες και χωρίς βέβαια να οδηγεί σε κοινωνικό όφελος.

Η Αγγλογαλλική κατοχή του 1854 έφερε την χολέρα, η τροϊκανή κατοχή που ξεκίνησε το 2010 έφερε την εξαθλίωση, καταστρέφοντας τις παραγωγικές δομές της χώρας.

Το 1857, Ρώσοι, Άγγλοι και Γάλλοι τα βρίσκουν, συστήνεται για πρώτη φορά διεθνής επιτροπή οικονομικού ελέγχου στην χώρα, για το δάνειο του 1832.
Έσοδα από κρατικά μονοπώλια εκχωρήθηκαν, για ένα δάνειο που φαγώθηκε από την βαυαρική συμμορία αλλά χρεώθηκε στον Ελληνικό λαό.

Ποτέ δεν μάθαμε ότι δεν έχουμε φίλους και αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία μας.

Μόνο συμφέροντα έχουν οι μεγάλοι και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις αντιθέσεις τους. Αυτό έκανε η Τουρκία και αυτό καθυστέρησε την αναπόφευκτη επικείμενη διάλυση της, όταν το Αμερικανικό κογκρέσο της επέβαλλε εμπάργκο 1975-1978, εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο. Η Τουρκία συνέχισε να παίρνει Αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό μέσω ΝΑΤΟ αλλά και από την Σοβιετική ένωση.

Μόνοι μας ήμασταν και είμαστε.

Πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας για να σταματήσει κάποτε να επαναλαμβάνεται, και να καταλάβουμε ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε με όλους.

Πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε για να πάμε παραπέρα και να μην χάσουμε ό,τι μας απέμεινε.
Από το 1922 πουλιέται και θυσιάζεται το έθνος κομμάτι κομμάτι... μοιραία φτάσαμε να απειλείται και η επιβίωση του ελάχιστου κράτους που μας άφησαν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Το μεγάλο αποβατικό «Καίσαρ Κουνίκοφ» [БДК- «Цезарь Куников»], του ρωσικού ναυτικού πέρασε το Βόσπορο με κατεύθυνση προς τη Μαύρη Θάλασσα, συνοδευόμενο από σκάφος του τουρκικού λιμενικού σώματος και ενός τουρκικού υποβρυχίου, όπως σημειώνει η ρωσική Κομμερσάντ επικαλούμενη το Ria Novosti.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι στο πλοίο αυτό κατά τη διάρκεια του προορισμού του στο Αιγαίο, ορισμένοι ναύτες επί του πλοίου είχαν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί από προβλήτα της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα- συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα- ο υπουργός της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προβεί σε αυστηρή δήλωση σχετικά με το πέρασμα του ρωσικού πλοίου από το Βόσπορο, σχετικά με τη συμπεριφορά των ναυτών επί αυτού.

Ο υπουργός απείλησε αντίποινα εάν ‘αισθανθεί ότι απειλείται’ και αποκάλεσε ως «προκλητικές» τις ενέργειες των Ρώσων ναυτών επί του «Καίσαρ Κουνίκοφ».

Οι Τούρκοι εικονολήπτες κατέγραψαν τους Ρώσους ναύτες επί του καταστρώματος του πλοίου και ένας από αυτούς- όπως είπαν- έφερε έναν φορητό μπαζούκας στο ώμο του, γράφει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο στρατός της Συρίας ήταν οπλισμένος με μεταχειρισμένα άρματα μάχης σοβιετικής εποχής, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

Με τα Τ-55, Τ-62, Τ-72, τα πήγαινε καλά στις μάχες, αλλά οι παραδόσεις στους αντάρτες, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, από τις ΗΠΑ των αντιαρματικών συστημάτων TOW, έχασαν το πλεονέκτημα που είχαν.

Η έλλειψη προστατευτικού θώρακα και ενεργητικής προστασίας έκανε αναποτελεσματική τη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων, αφού πάθαιναν μεγάλες ζημιές.

Οι μάχες στη Συρία είναι πολύπλοκες, εναντίον ανταρτών όλων των αποχρώσεων. Η ρωσική ηγεσία συνέστησε την κυβέρνηση της Συρίας να εξοπλισθεί με το εκσυγχρονισμένο άρμα Т-90.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, η 4η Μηχανοκίνητη ταξιαρχία του συριακού στρατού οπλίστηκε με τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα έστειλε αμέσως στη μάχη.

Το Т-90 είναι εξοπλισμένο με θερμικό τηλεσκόπιο απεικόνισης και «Буран ПА» [‘Μπούραν ΠΑ], που δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν οι στόχοι με υπέρυθρες ακτίνες και δίνουν ικανό αποτέλεσμα στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι Σύριοι στρατιώτες με τη χρήση αυτών κινήθηκαν γρήγορα και ευέλικτα και κατάφεραν να καλύψουν όλες τις πλευρές της πόλης Χαν Τούμεν που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Χαλεπίου, κλείνοντας τους τζιχαντιστές από όλες τις πλευρές.

Ένα πλεονέκτημα αυτού του άρματος μάχης είναι ότι πολύ δύσκολα θα υποστεί ζημία και συγχρόνως είναι εξοπλισμένα με σύστημα [ТШУ-1 «Штора-1»], που καταστέλλει τα ηλεκτρονικά συστήματα ATGM.

Επιπλέον, το Τ-90 είναι εξοπλισμένο με σύστημα απομακρυσμένης πυροδότησης των πυρομαχικών που έχουν υψηλή εκρηκτική δράση.

Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα της χρήσης των αρμάτων T-90 στη Συρία αποδείχθηκε θετικό.

Αφού, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, απελευθερώθηκαν επτά χωριά και περικυκλώθηκαν οι ισλαμιστές στην πόλη Τούμεν του Χαν αλ Καράσι, που βρίσκεται στο στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Χαλεπίου- Δαμασκού, γράφει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Συγκέντρωση δυνάμεων, εκκένωση περιοχών

Ολοταχώς σε ανοιχτό πόλεμο οδηγείται η Τουρκία με το ΡΚΚ. Τούρκοι και Κούρδοι συγκεντρώνουν δυνάμεις και εκκενώνουν περιοχές από αμάχους, οι τουρκικές δημόσιες υπηρεσίες και κλείνουν και οι υπάλληλοι αποχωρούν.

Για την Άγκυρα ένας πόλεμος κατά του ΡΚΚ θα σημαίνει την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στις κουρδικές πόλεις. Για το ΡΚΚ το σίγουρο σημάδι θα είναι η ανάπτυξη έμπειρων μαχητών του από τα βουνά στις πόλεις.

Ένα άλλο σημάδι θα μπορούσε να είναι η μετατροπή των αποκοπών που το ΡΚΚ έχει δημιουργήσει, εντός πόλεων, για την αποτροπή τουρκικών προσβολών σε αυτές, σε πραγματικά σημεία στηρίγματος, εφοδιασμένα με αντιαρματικά όπλα και προστατευμένα από ναρκοπέδια.

Όταν αυτές οι κινήσεις, εκατέρωθεν, γίνουν ορατές, το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας είναι κοντά και η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο. Και όλα τα σημάδια υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ειδικά στο Κιρζέ, το Σιλόπι, το Σιρνάκ, το Νουσιμπίν, τη Γουκσεκόβα, το Σεμντινλί και την ευρύτερη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Αυτό αναφέρουν επίσημες πηγές στην Άγκυρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες Τουρκία και ΡΚΚ ενημερώνουν πολίτες όλων αυτών των περιοχών να απομακρυνθούν. «Μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας ετοιμάζεται. Οι ουδέτεροι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν».

Την ίδια ώρα ο Τουρκικός στρατός μετακινεί μονάδες του στις ανωτέρω περιοχές. Σημεία ελέγχου έχουν ήδη στηθεί στις εισόδους πόλεων όπως το Κιρζέ, το Σιλόπι και το Νουσιμπίν, τα σχολεία έχουν πάψει να λειτουργούν με εντολή του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, το οποίο διέταξε και τους περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί να επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους για «επαγγελματική εκπαίδευση».

Και μόνο το γεγονός αυτό θεωρείται ξεκάθαρο σημάδι για το τι έρχεται, αφού η ίδια εντολή έχει δοθεί και στους Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι δεν μπορούν να πάνε αλλού καταφεύγουν στα τουρκικά παράλια. Στο Κιρζέ και το Σιλόπι όμως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων διατάχθηκε να μη φύγει, αν και οι πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν. Φήμες κυκλοφορούν πως τα νοσοκομεία επεκτείνουν τις ικανότητες των νεκροτομείων τους, προκαλούν φόβους για επικείμενη σφαγή.

Πως σκοπεύει να αντιδράσει το ΡΚΚ; Οι Κούρδοι γνωρίζουν πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον τους. Το ΡΚΚ έχει δύο επιλογές, να αποφύγει τη μάχη, καταφεύγοντας στα βουνά ή να πολεμήσει. Οι πηγές καταλήγουν πως οι Κούρδοι θα πολεμήσουν.

Αυτό καθίσταται εμφανές από τις μετακινήσεις έμπειρων μαχητών από τα βουνά στις πόλεις, προς ενίσχυση των τοπικών πολιτοφυλακών. Παλαιότερα το ΡΚΚ ακολουθούσε την τακτική να αποστέλλει έμπειρους μαχητές μόνο για λίγο, για να συντονίσουν τη δράση των πολιτοφυλάκων. Κατόπιν αποχωρούσαν για να μην υποστούν σοβαρές απώλειες. Τώρα όμως οι έμπειροι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν και θα διευθύνουν τις μάχες κατά των Τούρκων.

Και δεν έρχονται μόνοι. Φέρνουν μαζί τους και προηγμένα όπλα, όπως φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά Milan, TOW, αλλά και ρωσικά Kornet, τα θεωρούμενα ως τα καλύτερα όπλα της κατηγορίας τους, αυτή την στιγμή.

Το ΡΚΚ προετοιμάζει ακόμα και την οικονομική παράμετρο του επικείμενου πολέμου, αλλά έχει καταρτίσει και καταλόγους εχθρών και φίλων στις εν λόγω περιοχές με προφανή στόχο.
Το ερώτημα είναι αν οι συγκρούσεις που έρχονται θα προκαλέσουν γενικευμένο «εμφύλιο» πόλεμο στην Τουρκία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στο ερώτημα αυτό πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα. Ποιο θα είναι το κοινωνικό κόστος ενός πολέμου και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Αν οι απώλειες αμάχων είναι μεγάλες το χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων θα μεγαλώσει και η συμβίωση τους εντός του τουρκικού κράτους θα είναι αδύνατη. Επίσης η όποια νίκη των Τούρκων θα έχει περιορισμένη, σε βάθος χρόνου, αξία και απλώς θα μεγιστοποιήσει τον διχασμό.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το ΡΚΚ, πιεζόμενο στον Νότο, να επεκτείνει την σύγκρουση σε όλη την Τουρκία ως αντιπερισπασμό για χαλάρωση της πίεσης εναντίον στα νότια. Έτσι είναι πιθανές οι εκτελέσεις επιθέσεων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, οδηγώντας πραγματικά σε πόλεμο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εξοργίσει την τουρκική κοινή γνώμη και θα υποχρεώσει την κυβέρνησή της να αντιδράσει αναλόγως.

Η Άγκυρα χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη κατά των Κούρδων. Όμως το ζήτημα είναι αν θα επιτευχθεί αυτή η νίκη, πως θα επιτευχθεί και με τι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Πηγή AlMonitor


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ολόκληρη η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο καταπίεσης, φορολογικής τρομοκρατίας, οικονομικής εξαθλίωσης και αφαίρεσης περιουσιών που αποκτήθηκαν με κόπους και δάκρυα. Οι κοινωνικές ομάδες σπρώχνονται από το σύστημα, σε έναν εξοντωτικό αγώνα αλληλοεξουδετέρωσης και απεχθούς κοινωνικού αυτοματισμού. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο πλυντήριο συνειδήσεων. Οι πολίτες ταπεινώνονται, μειώνονται κοινωνικά και παραμερίζονται.

Η κοινωνική αδικία θεριεύει. Οι ολιγαρχικοί γίνονται ισχυρότεροι και οι νικημένοι πολίτες σπρώχνονται στην απόγνωση και στην αυτοκτονία. Φωτεινά επιστημονικά πνεύματα παραγκωνίζονται και οι προτάσεις τους δεν εισακούονται. Περνούν πλουσιοπάροχα μόνο οι υποτακτικοί κρατικοδίαιτοι πνευματικοί «ταγοί» με πολλαπλές θέσεις ο καθένας. Η ανασφάλεια βασιλεύει. Οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικροεπιχειρηματίες στοχοποιούνται ως φοροκλέφτες, για να προκληθεί κοινωνικός κανιβαλισμός εναντίον τους. Επιστήμονες σπρώχνονται στο περιθώριο και στη φτώχεια και όσοι μπορούν φεύγουν στο εξωτερικό. Εκπληκτικά ταλέντα σβήνουν στην αφάνεια. Απολυμένοι από τις δουλειές τους εγκαταλείπονται. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πτωχεύουν και παρασύρουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν από τις κομματικές κρησάρες και τα κομματικά φρονήματα σωτηρίας της εργασίας τους. Άνθρωποι μπαίνουν στις ουρές για σισίτια.

Με διαδοχικά σοκ καλλιεργείται η αίσθηση της κοινωνικής κατωτερότητας και της κοινωνικής ανημποριάς. Καλλιεργείται στα μυαλά μας η κοινωνική ισοπέδωση, η ανίκανη κοινωνία του καναπέ. Είναι λοιπόν ή όχι αυτό ένα τεράστιο στρατόπεδο καταπίεσης, εξαναγκασμού και τρομοκρατίας;

Μας αφήνουν μόνο δύο ελευθερίες που μας δίνουν την ψευδαίσθηση της «δημοκρατίας». Την ελευθερία να επιλέγουμε με την «ελεγχόμενη» ψήφο μας, έναν από τους προτεινόμενους από το σύστημα διοικητές του στρατοπέδου και την ελευθερία να επιλέγουμε κανάλια στις τηλεοράσεις του καθεστώτος. Φυσικά ελευθερία να αποφασίσουμε εμείς οι πολίτες για κάτι με λαϊκή πρωτοβουλία ούτε λόγος. Τη δυνατότητα να αποφασίσουμε με κάποιο δημοψήφισμα για τις συνθήκες του στρατοπέδου ή να βγούμε από αυτό, δεν το συζητάμε. Εξάλλου το παράδειγμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έπεισε το καθεστώς ότι δεν πρέπει να ξανακάνει αυτό το λάθος. Ακόμα και το ΠΔ για την ενεργοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν εκδίδεται από τον ΠτΔ. Οι ίδιοι οι πνευματικοί «ταγοί» του στρατοπέδου εξαπολύουν μέσα από τα ΜΜΕ του καθεστώτος την κατηγορία ότι ο λαός είναι ανίκανος να κρίνει ποιο είναι το καλό του.

Η μόνη λύση που μας μένει, πέρα από τα καθεστωτικά κομματικά μαγαζιά, είναι η ανάπτυξη από τη βάση, ενός γνήσιου πολιτικού κινήματος απαλλαγής το οποίο θα καλέσει την κοινωνία σε ένα πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος (που μας έφερε στο σημερινό κατάντημα) και εγκαθίδρυσης πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα μας, από την ίδια την κοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από τους ντόπιους και εξωτερικούς δυνάστες – νταβατζήδες, παίρνοντας τη χώρα και τη ζωή μας πίσω. Αργά ή γρήγορα, αναγκαστικά αυτό θα γίνει. Μακάρι να γίνει το ταχύτερο, πριν τα χάσουμε όλα. Όταν αρχίσουν να μας πετούν έξω από τα σπίτια μας θα είναι ήδη πολύ αργά.

Μας παίρνουν το μέλλον, θα τους πάρουμε την εξουσία.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πετρέλαιο, υποχρεωτικοί φόροι, λεηλασίες, εκβιασμοί και παράνομες πωλήσεις γεμίζουν καθημερινά τα ταμεία του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο φαίνεται ότι έχει εξαπλώσει τις οικονομικές του δραστηριότητες παντού –ιδιαίτερα μετά από τα πλήγματα που έχει δεχτεί από τις δυτικές δυνάμεις στις πετρελαιοπηγές του.

Η βρετανική εφημερίδα FinancialTimes επιχείρησε να ακολουθήσει το «δρόμο του χρήματος» των τζιχαντιστών και ανακάλυψε ότι υπάρχουν δεκάδες… μονοπάτια που επιτρέπουν στην οργάνωση να καλύπτει τα έξοδά της και να συνεχίζει την τρομοκρατική δράση της στη Συρία, τη Λιβύη αλλά και άλλες χώρες του κόσμου.

1,1 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα από πετρέλαιο

Με παραγωγή 34.000 έως 40.000 βαρελιών την ημέρα, οι τζιχαντιστές γέμιζαν τα ταμεία τους με αστρονομικά ποσά ημερησίως μέχρι τον Οκτώβριο. Μετά από τους βομβαρδισμούς των δυτικών και της Ρωσίας στις Συριακές πετρελαιοπηγές, η παραγωγή υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 30% τον τελευταίο μήνα. Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα υπολογίζει ότι ο ISISβγάζει περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από την πώληση πετρελαίου. «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε επακριβώς πόσα βαρέλια παράγονται στις ελεγχόμενες από τους τζιχαντιστές περιοχές. Αλλά είναι σαφές ότι η παραγωγή έχει πέσει από τότε που πήραν τον έλεγχο οι μαχητές του ISIS. Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της περιοχής είναι παλιές και η οργάνωση δεν έχει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από την ποιότητά του. Από κάποιες πηγές κοστολογείται περίπου στα 25 δολάρια ανά βαρέλι. Σε άλλες, όπως την πετρελαιοπηγή αλ Ομάρ, μια από τις μεγαλύτερες της Συρίας, η τιμή το βαρελιού ανέρχεται στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο ISISκερδίζει περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως». 

Υποχρεωτικοί θρησκευτικοί φόροι 

Μπορεί ο δυτικός κόσμος να μην αναγνωρίζει την τρομοκρατική οργάνωση ως κράτος, οι ίδιοι οι τζιχαντιστές, όμως, φαίνεται ότι διαφωνούν και από το καλοκαίρι έχουν υποχρεώσει τους πολίτες που ζουν στις περιοχές που ελέγχουν να πληρώνουν ζακάτ, δηλαδή υποχρεωτικούς θρησκευτικούς φόρους. «Ο Μανσούρ, ένας 26χρονος καταστηματάρχης από την ανατολική Συρία προσπάθησε να καθυστερήσει την πληρωμή μέχρι να “μαγειρέψει” τα βιβλία του. Μια εβδομάδα αργότερα, αξιωματούχοι του Ισλαμικού Κράτους έκαναν έφοδο στο κατάστημά του και έκαναν μόνοι τους το λογαριασμό» γράφει η εφημερίδα, που φιλοξενεί και την δήλωση του καταστηματάρχη.

«Μου είπαν: “Ψεύτη… Πώς θα νικήσουμε αν δεν πληρώνεις ζακάτ;»φέρεται να δήλωσε ο Μανσούρ στη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικοινώνησε μαζί του διαδικτυακά και δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία του για να τον προστατεύσει από αντίποινα.

Ζακάτ πληρώνουν πλέον όλοι. Είτε είναι επιχειρηματίες, είτε καταστηματάρχες είτε οδοκαθαριστές. Με το Ισλαμικό Κράτος να ελέγχει το ένα τρίτο του Ιράκ και σχεδόν τη μισή Συρία, το ποσό που συγκεντρώνεται από τον υποχρεωτικό θρησκευτικό φόρο –ο οποίος ξεκίνησε από την εποχή του προφήτη Μωάμεθ- είναι σημαντικό. Παρότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο οι τζιχαντιστές συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως. «Μετά από μήνες συνεντεύξεων, οι FinancialTimesανακάλυψαν ότι χρήματα έρχονται από το εμπόριο, τον αγροτικό τομέα ή από εμβάσματα –ακόμα και από κυβερνητικούς μισθούς που φαινομενικά μάχονται εναντίον τους. Όλα φτάνουν στα θησαυροφυλάκια του ΙSIS» εξηγεί η εφημερίδα.

Τα οικονομικά οφέλη δεν εμφανίστηκαν, όμως, ξαφνικά. Ακόμα και πριν κατακτήσει αυτές τις περιοχές, το Ισλαμικό Κράτος εκβίαζε συστηματικά επιχειρήσεις της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Το αμερικανικό thinktankRandCorporation υπολογίζει ότι πριν η Μοσούλη πέσει στα χέρια του ISISτον Ιούνιο του 2014, οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 875 εκατομμύρια δολάρια από εκβιασμούς και τρομοκρατία.

Στις αγορές τα «λάφυρα πολέμου» 

Η πώληση των λαφύρων πολέμου είναι άλλη μια πηγή εσόδων για την «επιχείρηση» Ισλαμικό Κράτος. Όσο οι μαχητές λεηλατούσαν πόλεις και χωριά του Ιράκ και της Συρίας, ό,τι είχε αξία ερχόταν στην κατοχή τους.

Έκαναν πλιάτσικο σε σπίτια, τράπεζες ή ακόμα και στρατιωτικές βάσεις. Τα όπλα κατάσχονταν αλλά όλα τα υπόλοιπα πωλούνταν σε υπαίθριες αγορές, από τις οποίες ψωνίζουν όχι μόνο οι μαχητές αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών. «Μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Πόρτες, ψυγεία, πλυντήρια, αυτοκίνητα, αγελάδες ή και έπιπλα» είπε στην εφημερίδα ένας καταστηματάρχης από χωριό κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Από αυτές τις αγορές υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές έβγαλαν άλλα 450 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Άλλες πηγές εσόδων 

1.    Οι φόροι στους μισθούς των κυβερνητικών υπαλλήλων της Μοσούλης μόνο υπολογίζεται ότι άγγιξαν φέτος τα 23 εκατομμύρια δολάρια. Για ένα διάστημα, το ιρακινό κράτος ουσιαστικά χρηματοδοτούσε τους τζιχαντιστές καθώς δεν μπορούσε να διακόψει τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν ζακάτ.

2.    Το ζακάτ για το σιτάρι και το βαμβάκι ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια. Αν δε υπολογιστεί ότι έχουν κατασχεθεί κυβερνητικά καταστήματα πώλησης σιταριού τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 200 εκατομμύρια. Κτηνοτρόφοι και αγρότες δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι οι τζιχαντιστές υπολογίζουν το ζακάτ με τιμές λιανικής και απαιτούν δυσβάσταχτα ποσά.

3.    Με τις συναλλαγές μέσω τραπεζών να έχουν σταματήσει, οι πολίτες που ζουν στις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές είναι στο έλεος των μαχητών. Για  να μπορέσουν να ζήσουν χρειάζονται εμβάσματα από μέλη της οικογένειας που ζουν σε άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό. Για να πάρουν αυτά τα εμβάσματα, όμως, πρέπει πρώτα να δώσουν ένα ποσοστό στο Ισλαμικό Κράτος. Ακριβώς επειδή οι συναλλαγές αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πια διατραπεζικά, οι τζιχαντιστές έχουν γεμίσει τους δρόμους της Συρίας και του Ιράκ με γραφεία χαγουάλα, όπως τα ονομάζουν, που ελέγχονται στενά από τους αιμοδιψείς μαχητές. Μέσω των γραφείων αυτών , μπορούν να λάβουν χρήματα από άλλες περιοχές αλλά με το… αζημίωτο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πολλά ακούγονται τελευταία για την πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Τουρκία, την Finansbank. Δεν θέλω να μείνω στα κακοπροαίρετα σχόλια που μιλούν για ξεπούλημα και εκχώρηση assets, θέλω να σταθώ σε ποιο μετριοπαθείς ανησυχίες σχετικά με την ορθότητα της αποεπένδυσης.

Άλλωστε για το αν είναι ξεπούλημα ή όχι έχει εξ αρχής και de facto τοποθετηθεί η Εθνική Τράπεζα. Το ελάχιστο τίμημα που θέτει ως όριο η ΕΤΕ είναι μια πολύ σημαντική δικλείδα ασφαλείας που αποδεικνύει ότι δεν πάμε σε ξεπούλημα μπιρ παρά -για να χρησιμοποιήσω και την τουρκική γλώσσα, αφού εκτιμάται ότι θα αποκομίσει τίμημα μία φορά το book value της Finansbank, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ. Την ώρα που συνολικά οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,8 του book value τους! Άλλωστε η σύγκριση πρέπει να γίνεται με ομοειδή δεδομένα και με βάση τις εκτιμήσεις για την απόδοση του τραπεζικού κλάδου της Τουρκίας.

Το σημαντικό λοιπόν είναι όταν κάποιος κρίνει μια εξαγορά ή μια πώληση να την κρίνει στο περιβάλλον που γίνεται και στη χρονική στιγμή που συμβαίνει. Εν προκειμένω, η εξαγορά της Finansbank από την ΕΤΕ είχε γίνει το 2006 την εποχή των χρυσών αγελάδων και της άκρατης ανάπτυξης όλων των δεικτών (χρηματιστηριακών, GDP, κ.λπ.). Σήμερα, που επιχειρείται η αποεπένδυση τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, ακόμα και γεωπολιτικό επίπεδο.

Κατ' αρχήν, η ίδια η τουρκική αγορά έχει αλλάξει: η πρόσφατη εμπλοκή των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία και τα συνεχή καθημερινά επεισόδια μεταξύ των 2 χωρών θέτουν εν αμφιβόλω την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αλλά και του συνόλου της αγοράς της γειτονικής χώρας, που μη ξεχνάμε ότι ταλανίζεται και από σκάνδαλα στο εσωτερικό της. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. Η γεωπολιτική αστάθεια της Τουρκίας επομένως είναι "ένα το κρατούμενο".

Σε δεύτερο πλάνο, οφείλει κάποιος να δει και πώς εξελίσσεται ο τραπεζικός χάρτης των επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με ένα διαρκώς επαπειλούμενο GREXIT και με τα καταστροφικά για το τραπεζικό μας σύστημα capital controls, όπου παραλίγο να μην είχαμε πλέον να μιλάμε για αυτό... Από την άλλη, όλα τα τραπεζικά μας ιδρύματα, αναζητούν τρόπους για την αποπληρωμή των CoCos που θα εκδοθούν υπέρ του ΤΧΣ. Έτσι, εκτός της ΕΤΕ που απεμπλέκεται από την απρόβλεπτη αγορά της Τουρκίας, στο ταμπλό των κινήσεων διακρίνει κανείς και τις εξής ενέργειες: την πώληση της Eurolife Ασφαλιστικής από τη Eurobank, του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank και την έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς από τις αγορές Ρουμανίας και Κύπρου.

Συνιστούν όλα αυτά άτακτη υποχώρηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; Όχι θα έλεγε κάποιος. Προσαρμογή στις επιταγές των καιρών. Και ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το προσδοκώμενο τίμημα της Finansbank, θα φέρει 3 δισ. ευρώ στα ταμεία της Εθνικής, κεφάλαια που θα μπορεί να τα διαθέσει με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας απ' ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ -και άρα να δώσει κεφαλαιακές ανάσες στις επιχειρήσεις που ζητούν δανεισμό για επενδύσεις και επομένως να ξαναρίξει νερό στον μύλο της ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς.

Πριν λοιπόν κρίνει κανείς "αν δίνουμε φλουρί Κωνσταντινάτο (ή αντίστοιχα βαρέλι δίχως πάτο)" στην υπόθεση της πώλησης της Finansbank, ας δει με ορθολογισμό τα σημάδια της αγοράς.

Γιώργος Μουρελάς (georgemourelas72@mail.com)
Ανεξάρτητος Τραπεζικός ΑναλυτήςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 By Metin Gurcan

It's time to revisit the topic of a potential civil war in Turkey. In my Aug. 13 column, "Speculation about Turkish civil war is just that," I concluded that because we had not yet seen large-scale operations supported by brigade-sized armored units and air forces, it was too early to discuss the likelihood of civil war.

But since Aug. 13, escalating clashes between Ankara and the Kurdistan Workers Party (PKK) have shifted to urban centers. There are certain thresholds of violence that could provide answers to the question, "Are we heading to civil war?"
For Ankara the signal could be its use of armored forces in cities — firing tank guns at PKK targets and bombing targets in cities and their fringes.
For the PKK, the sure signs of approaching combat would be if it deployed experienced mountain fighters with young and inexperienced Patriotic Revolutionary Youth Movement (YDG-H) militants in towns, forming hybrid units of mountain fighters and urban militants. Another sign would be if the PKK transforms the trenches it has dug in cities into reinforced strongholds — devising armored ambush locations and strengthening these defenses with improvised explosive devices.
When we see these moves, we will know that Pandora’s box has been opened and we can expect that both sides are heading to a level of violence that could become a civil war.
Unfortunately, all of these actions are likely to take place in the coming days, particularly in the urban centers of Cizre, Silopi, Sirnak, Nusaybin, Yuksekova and Semdinli and the Sur district of metropolitan Diyarbakir, according to information from the field and Al-Monitor sources in Ankara.
For the past 10 days, both Ankara and the PKK have been telling civilians in those locations to leave, warning, "A major clash is coming. Neutral civilians should leave. Those staying behind will have to live with the results of the inevitable destruction.”
At the moment, the Turkish army is moving tanks and armored vehicles to lay siege to those towns. Checkpoints have already been established at the towns' entrances. In many towns, particularly in Cizre, Silopi and Nusaybin, education has been halted with an extremely unusual move by the Ministry of Education, which sent text messages to about 3,000 public teachers instructing them to return to their hometowns for "on-the-job training." Since nobody believes such training would be done in the middle of the school year by closing schools, it is seen as a sign of approaching battles, further panicking the population. Now, teachers and other civil servants are rapidly evacuating these towns. Those who couldn’t find buses to get out were seen walking and hitchhiking.
Local sources told Al-Monitor that those who can leave these towns are escaping to the west of the country or to safer villages in the region. Half of Silopi and Cizre are already empty. Particularly in Cizre and Silopi, doctors and health personnel in public hospitals are not allowed to leave. Seriously ill patients in those hospitals have been moved to other cities. Rumors that there is intensive work to expand the capacities of hospital morgues have raised fears of mass killings.
How will the PKK defend itself? It understands that a major offensive against it is about to be launched. Will the PKK try to avoid combat by making its elements in towns invisible, or will it opt to fight? Al-Monitor’s sources and operations in the field suggest the PKK will fight. In the past, veteran PKK fighters reinforced young urban fighters by using a strategy of "come-coordinate-depart," but now the strategy has become "come-stay-direct." If these hybrid forces of veteran PKK fighters and young YDG-H militants in cities are equipped with advanced anti-tank missiles such as Milan, Kornet and TOW and shoulder-fired ground-to-air missiles that could change the entire nature of the anticipated clashes.
The PKK also is preparing for the economic facet of war. According to Al-Monitor sources, the PKK reportedly intends to regulate financial activity in clash locations, first of all by drawing up lists of “friends and foes.”
Will this grand operation by security forces that is widely expected in coming days lead to a civil war? For an answer we have to study two major issues.
The first: What will be the social costs of this seemingly inevitable grand operation? If these moves cause major losses for civilians living in clash zones, they will also be inflicting substantial damage to the hopes and willingness of the Turks and Kurds to live together in Turkey. A military victory in the field could in the long run result in a political and social defeat for the state.
The other important aspect is the potential PKK reaction to a major operation by security forces. The PKK could disappear from the field and Ankara might not be able to find anyone to fight with. Or, the PKK could opt for a strong defense in the combat zone. But the worst-case scenario many fear is that the PKK, to ease pressure in the combat zone, would spread the clashes throughout the country, particularly to major metropolitan centers such as Ankara and Istanbul. If this happens, Turkey could encounter a critical schism and head to a civil war.
Political decision-makers in Ankara feel the need for a military victory in the struggle with the PKK. But the question here is not how to score a military victory, but how to cope with the long-term political and socio-economic costs of such a "victory."
The basic problem in irregular warfare in recent years has been this: Decision-makers excessively focused on military victories for short-term gains can miss out on political success and peace in the long term. One can only hope that Ankara is aware of this paradox.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Την πρότασή της για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα στόχος είναι να αναπτύσσεται και σε χώρες μη-μέλη της ΕΕ ακόμη και χωρίς συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους.
Επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παρόντος συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των συνόρων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη FRONTEX.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η νέα υπηρεσία θα «βαφτιστεί» Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και θα έχει 1.000 μόνιμους υπαλλήλους και άλλους 1.500 που θα μπορούν να επιστρατευτούν σε περίπτωση κρίσης. Η υπηρεσία θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 322 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από αυτόν της Frontex που δεν ξεπερνούσε τα 143 εκατομμύρια ευρώ. 

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών. Το πακέτο προτείνει ταυτόχρονα και ένα εθελοντικό πρόγραμμα «ανθρωπιστικής αποδοχής», μέσω του οποίου μετανάστες θα μπορούν να μεταφέρονται από την Τουρκία σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης. Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θα διακοπεί εάν η Άγκυρα δεν εργαστεί σκληρά για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. 

Το προσχέδιο αυτό δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ένωσης να παρακάμψουν πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας και να στείλουν ενισχύσεις στη χώρα, ακόμα και εάν η κυβέρνηση το αρνηθεί. Αυτό θα ισχύσει ακόμα και εάν η Ελλάδα καταψηφίσει το προτεινόμενο σχέδιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Παρότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατονομάζουν τα πιθανά «προβληματικά σημεία», όπως χαρακτηρίζονται, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι πρόταση φαίνεται να είναι «κομμένη και ραμμένη» στα ελληνικά μέτρα. «Για αρκετούς μήνες η Ελλάδα αντιστεκόταν σε ευρωπαϊκά αιτήματα να ζητήσει βοήθεια από την Frontex και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να ανακόψει την εισροή μεταναστών» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, και συνεχίζει: «Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες δέχτηκε η Αθήνα βοήθεια και μάλιστα αφότου αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ απείλησαν να την βγάλουν από τη ζώνη του Σένγκεν».
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί την πιθανότητα ότι η αποστολή στρατευμάτων σε κάποια χώρα της ΕΕ χωρίς τη θέληση αυτής μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορντ, δήλωσε μάλιστα πως η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ τα κράτη-μέλη που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια σε εκείνα που έχουν εξωτερικά σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είσαι σε θέση να αναπτύσσει προσωπικό από μια νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής χωρίς, όπως απαιτείται τώρα, η συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Ζαν Άσελμπορν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η Frontex θα έχει επίσης ως αποστολή να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις απελάσεις. Τόνισε δε πως ο χώρος Σένγκεν θα επιβιώσει μόνο αν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Δεν θα είναι οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι που θα μας στείλουν τους ανθρώπους που θα κάνουν τους συνοριακούς ελέγχους – πρέπει να είναι Ευρωπαίοι... και θα έλεγα μάλιστα χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο ενεργά», τόνισε.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της FRONTEX.

O νέος οργανισμός φύλαξης των συνόρων, θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση της Επιτροπής, παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μια μερίδα χωρών-μελών που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.

Εξάλλου, υπεραμυνόμενος της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε στη φλαμανδική εφημερίδα «De Morgen» ότι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη. «Όλο και περισσότερο, αυτοί που καταφθάνουν στην Ευρώπη δεν είναι Σύριοι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο αλλά μετανάστες από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μετανάστες που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία». Αναφορικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, ο Φρανς Τίμερμανς τονίζει ότι «η εμπειρία δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο».

«Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες», δήλωσε ο Ολλανδός Επίτροπος.

Εξάλλου ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε πρόσφατα από τη Ρώμη ότι τα κράτη μέλη «δεν είναι έτοιμα» να αντιμετωπίσουν την τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο και «δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους». «Χρειαζόμαστε κάτι πιο ολοκληρωμένο και καλύτερα διαρθρωμένο από τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής «τολμηρό σχέδιο».

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Συνέχεια λέω ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, είναι ένα καλό οργανωμένο σχέδιο. Οι αποδείξεις υπάρχουν, αλλά δυστυχώς, κανείς δεν ανοίγει τα μάτια να δει την αλήθεια.
Είναι σα να είμαστε υπνωτισμένοι και οτιδήποτε και να συμβεί, εμείς πιστεύουμε ότι γίνετε κάτι διαφορετικό, παρόλο που είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Το σενάριο έχει παιχτεί τόσες φορές, και τόσες χώρες του κόσμου, αλλά εμείς δυστυχώς συμπεριφερόμαστε σαν να είναι η πρώτη φορά που τα βλέπουμε αυτά.
Δε θα πω για τα αεροδρόμια, που είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό που συμβαίνει!

Οι ισχυροί της γης καταστρέφουν την οικονομία χώρας που έχει «ασημικά» (στην προκειμένη περίπτωση τα αεροδρόμια, αλλά στη λέξη ασημικών μπορείτε να βάλε λιμάνια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ… κλπ), οι αφέντες (Γερμανοί) είναι ανένδοτοι για οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος (μνημονίου), οι Έλληνες πουλημένοι πολιτικοί, που δήθεν έκαναν διαπραγμάτευση, πωλούν τα αεροδρόμια σε τιμή ευκαιρίας. Τότε έρχεται Γερμανική εταιρία (δηλαδή εταιρία της χώρας που σε πολέμησε ανελέητα για να εφαρμόσεις το δήθεν πρόγραμμα χωρίς οίκτο), να αγοράσει τα αεροδρόμιο σε τιμή ευκαιρίας και να τα εκμεταλλευτεί για 40 χρόνια. Αν δε γνωρίζετε η γερμανική Hochtief, που διαχειρίζεται το Ελ. Βενιζέλος, χρωστάει 800 εκατ. ευρώ φόρους στο Δημόσιο! Άρα, η Γερμανική Fraport πόσα θα χρωστάει μετά από 40 χρόνια; Το απόλυτο ξεπούλημα!

Ας πάμε τώρα το απόλυτο σχέδιο!
Πριν βγει ο Σύριζα στην εξουσία, κατέβαινε στις εκλογές και τα εξής συνθήματα: «Σκίζω τα μνημόνια», «καταργώ τα μνημόνια με ένα νόμο», «Go Home Merkell» και φυσικά «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αυτά όμως άλλαξαν μετά τις εκλογές όπως γνωρίζουμε όλοι.

Ας πάμε στο περιβόητο σύνθημα: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»…

Πολλοί, όταν ακούσατε για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια θα αναρωτηθήκατε: «Καλά, τι θα το κάνει η τράπεζα το δυάρι στα Πατήσια;» Εδώ σας θέλω…. (για να δείτε πόσο οργανωμένο είναι το σχέδιο, και πόσο πουλημένοι προδότες είναι οι Έλληνες πολιτικοί!

Τα βήματα ήταν τα εξής:
1) Έχει ξεκινήσει η «κρίση» λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη. Κρίση-δημιούργημα, που δεν είναι άλλη από εισαγωγή φτηνών εργατών στις Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ισχυροί της Ευρώπης θέλουν φτηνά εργατικά χέρια, και μόνο αν εισάγουν εργάτες θα μπορεί να το πετύχουν αυτό. Πως γίνετε η Ελλάδα να έχει 40% ανεργία, η Ευρώπη να καταστρέφετε οικονομικά, αλλά παρόλο αυτά να επιτρέπουμε εισαγωγή λαθρομεταναστών; Η απάντηση είναι απλή: ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ! Τα πάντα είναι ΚΕΡΔΟΣ και ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Αν πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, θα τους δίνανε οδηγίες να πάνε σε hotspot κάπου στην Τουρκία. Αλλά ο σκοπός είναι η εισαγωγή φτηνών εργατών στην Ευρώπη.

Άρα η λαθρομετανάστευση θα συνεχιστεί ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ!

Μέχρι να Ισλαμοποιηθεί τελείως η Ευρώπη, και μαζί η Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι στην Ελλάδα δε θα δούμε ποτέ φαινόμενα Γαλλίας και Αγγλίας, αλλά όλα είναι θέμα χρόνου και μαθηματικών.

1)Κάποια στιγμή θα είναι περισσότεροι από μας, τότε να δω τι θα λέτε. Με την παράνομη εισβολή, και όπως είδαμε όλοι, την παράνομη παραμονή (αφού κανείς δε θέλει Πακιστανούς και Μαροκινούς – αλήθεια, η Ισπανία δεν είναι απέναντι από το Μαρόκο; Αυτοί έχουν πόλεμο; Αν γράψεις Morocco στο tripadvisor, εμφανίζεται ως Top 25 Destinations to visit! Άρα, ο Μαροκινός, που πάει; Θα σας πω εγώ: Λέγεται: Ανταλλαγή πληθυσμού και φτηνά εργατικά χέρια! Άρα, σε μικρό χρονικό διάστημα οι παράνομοι εισβολείς θα είναι περισσότεροι από τον γηγενή πληθυσμό, και τότε… καληνύχτα ελευθερία.. γεια σου μεσαίωνας!

2) Κερδίζει ο Σύριζα τις εκλογές με το σύνθημα: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»…

3) Ανακοινώνει πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
Μετά την ανακοίνωση, μερικοί βουλευτές το παίζουν καραγκιόζηδες αντιδρώντας στο νόμο αυτό. Να ξέρετε ότι αυτό (η αντίδραση δηλαδή) είναι και αυτό μέρος του σχεδίου. Πάντα θα βρεθούν κάποιοι βουλευτές που θα «αντιδράσουν». Οι λεγόμενοι καραγκιόζηδες που προέρχονται από όλα τα κόμματα.

4) Αποφασίζει η κυβέρνηση του Τσίπρα να πουλήσει τα κόκκινα δάνεια στα distressed funds. Δηλαδή, κρατάει την υπόσχεσή του ο Τσίπρας, οι κατοικίες μας δεν πάνε στους τραπεζίτες, αλλά σε εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες θα αναθέσει η τράπεζα τη διαχείριση του δυαρίου στα Πατήσια (και όλων των άλλων σπιτιών που θα κατασχεθούν). Κατόπιν απαίτησης της ΕΚΤ στον πλειστηριασμό το Fund θα αγοράσει όλα τα σπίτια σε τιμές ευκαιρίας!

5) Η Ελληνική προδοτική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δοθούν επιδόματα ενοικίου στους κακόμοιρους «πρόσφυγες». Μη μπερδεύεστε, Σύριοι υπάρχουν ελάχιστοι πλέον. Οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί, Μαροκινοί, από Μπαγλαντές, κλπ. Αυτοί θα πάρουν τα επιδόματα ενοικίου!… οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι εισβολείς!

6) Η εταιρία που θα διαχειριστεί τα καινούργια σπίτια που έχει πάρει σε τιμές ευκαιρίας θα βγάλει πολλά χρήματα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για τους «πρόσφυγες» , απορροφώντας τα σχετικά κονδύλια που έχουν ήδη δεσμευτεί για την Ελλάδα!

Και έτσι το δυαράκι, και το κάθε δυαράκι, θα βγάλει πολλά λεφτά!

Στην ουσία… Φέρτε επιπλέον Πακιστανούς, και πάρτε τα σπίτια από τους Έλληνες!
Αφού αν θέλετε να παίρνετε Ευρωπαϊκά κονδύλια επιδότησης κατοικίας για πρόσφυγες, πρέπει να έχεις λαθρομετανάστες να ζουν στα σπίτια.

Άρα, μία εταιρία θα «κλέψει» στην ουσία καμιά 300ρια διαμερίσματα. Αυτά τα σπίτια θα τα πάρει από Έλληνες που λόγω της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους. Δεν είναι εγκληματίες, απλά είναι άνθρωποι που η κακή οικονομική κατάσταση τους έφερε σε δύσκολη θέση. Όταν η οικονομία πήγαινε καλά και είχαν καλή δουλειά, αποφάσισαν να πάρουν δάνειο και να αγοράσουν σπίτι. Με την κρίση όμως, τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Έτσι, αυτά τα διαμερίσματα θα πάρει η εταιρία με τους πλειστηριασμούς. Και θα τα πάρει σε τιμή ευκαιρίας!

Τότε, η εταιρία αυτή θα τα νοικιάσει σε λαθρομετανάστες. Και ποιος θα πληρώνει; Η Ευρώπη φυσικά, με διάφορα κονδύλια. Η ίδια Ευρώπη που δεν χαλαρώνει το χρέος, η ίδια Ευρώπη δεν βοηθά τους Έλληνες που αντιμετωπίζουν κρίση. Η ίδια Ευρώπη που γίνει χρήματα στην Τουρκία (παρόλο που όλοι λένε ότι συνεργάζονται με τους τρομοκράτες του ISIS). Αυτή η Ευρώπη θα δίνει κονδύλια για ενοίκια λαρθραίων, γιατί ο σκοπός της Ευρώπης είναι τα φτηνά εργατικά χέρια.

Άρα, θα γεμίσει όλη την Ευρώπη σε γκέτο φτηνών εργατών.

Σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε μερικά χρόνια. Όταν αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Όταν η κρίση θα γίνει χειρότερη. Τα σπίτια των Ελλήνων θα πάνε στα χέρια εταιριών που θα τα νοικιάζουν με λαθρομετανάστες, και με τη σειρά τους, οι εταιρίες θα πληρώνονται με Ευρωπαϊκά κονδύλια! Και μιλάμε για ΠΟΛΛΛΛΑΑΑ ΛΕΦΤΑ!

Και σε όλο αυτό το σχέδιο… Οι Ελληνικές κυβερνήσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ… ήταν συνέταιροι!
Σκεφτείτε το λίγο… το απόλυτο σχέδιο ε;
Στην ουσία, αν ο Τσίπρας δεν άλλαζε το νόμο για τους πλειστηριασμούς και δεν θα πούλαγε τα κόκκινα δάνεια, τίποτα από όλα αυτά δε θα ήταν πραγματοποιήσιμα.
Άρα, ποιος είναι ο προδότης;

Κλείνοντας θα πω και πάλι, οι ισχυροί δε θέλουν ούτε πατρίδες, ούτε σύνορα, ούτε έθνη.
Θέλουν καταναλωτές, που θα πληρώνουν φόρους, πρόστιμα, επιτόκια, υπηρεσίες.
Φτηνά εργατικά χέρια, οικονομικοί δούλοι, χωρίς κριτική σκέψη.

Ο Σύριζα είναι το πουλημένο κόμμα αναρχικών του 3% που τους πήγαν στο 30% για να εκτελέσουν τις εντολές της ελίτ, αφού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν πλέον χάσει τη δύναμή τους. Οι ισχυροί έπρεπε να βρουν την επόμενη μαριονέτα, και αυτή δεν ήταν άλλη από τον Αλέξη Τσίπρα.
Έκαναν την Αριστερά μόδα, και σιγά σιγά καταστρέφει την Ελλάδα. Ό,τι έχει μείνει όρθιο δηλαδή. Ξεπουλάει τα πάντα και διαλύει ό,τι πατριωτικό έχει μείνει.
Οι προδότες, άθεοι, ανθέλληνες, εθνομηνενιστές, κλέφτες και απατεώνες έχουν ένα σκοπό μόνο: Την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας και την υποδούλωση των Ελλήνων.
Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά εμείς δυστυχώς κοιμόμαστε…
Και όταν θα ξυπνήσουμε… θα είμαστε δούλοι!

Πηγή «Στρουθοκάμηλος»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Παρένθετοι σωτήρες και πρόθυμοι υμνητές

Του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

Στη χώρα μας, όπου πολλές φορές η συνέχιση μίας δραστηριότητας, επιχειρηματικής η άλλης, φτάνει στα όρια της εξαιτίας της αδυναμίας τήρησης των νόμων που την καθορίζουν, ή από απλό οικονομικό αδιέξοδο, έχουν κατά καιρούς εφευρεθεί διάφοροι τρόποι ώστε η δραστηριότητα, η επιχείρηση να συνεχίσει στην γκρίζα ζώνη της παρανομίας ή του χρεοστασίου.

Η εικονική μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, ή της εκπροσώπησης, σε πρόσωπα που είναι είτε στο απυρόβλητο, λόγω μεγάλης ηλικίας η κακής υγείας, είτε που είναι πρόθυμα να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες, γιατί δεν έχουν τίποτε να χάσουν λόγω ανέχειας, η ανάγκης, είναι μία από αυτές τις μεθόδους που μετέρχονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα τους.

Το βλέπουμε στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρέη τους, στα νυχτομάζαγα που έτσι και αλλιώς λειτουργούν παραβιάζοντας ένα σωρό νόμους, στα αθλητικά σωματεία, για πολλούς λόγους.

Έχει εφευρεθεί και ο όρος «αυτοφωράκιας», για τα παρένθετα αυτά πρόσωπα.

Η εφαρμογή του στην πολιτική ζωή μας διέφευγε μέχρι σήμερα. Όμως, παρατηρώντας να κτίζεται μία συμμαχία των βαρόνων του παλαιού πολιτικού συστήματος με τον σημερινό πρωθυπουργό, τον οποίο περιγράφουν όλο και περισσότεροι από αυτούς σαν «Εθνάρχη», νοιώθει κανείς τον πειρασμό να κάνει έναν, πιθανόν ακραίο, παραλληλισμό.

Σε ελεύθερη μεταφορά, το πολιτικό σύστημα, ας πούμε οι «ιδιοκτήτες» της χώρας, μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπισαν στη διαχείριση της κρίσης, χρησιμοποιούν το σημερινό συνδυασμό διακυβέρνησης σαν ένα αναλώσιμο παρένθετο στοιχείο, που και τις ακάλυπτες επιταγές προς το κοινωνικό σώμα μπορεί να υπογράψει και στο «αυτόφωρο» των δανειστών μας μπορεί να παρευρεθεί.

Το ερωτηματικό είναι αν η εξουσία που δίνεται έτσι στον «παρένθετο» Τσίπρα μπορεί να επιστρέψει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, και με ποιους όρους. Γιατί αν μεν, παρά πάσα προσδοκία, επιτύχει στη διαχείριση αυτού του αδιεξόδου που βρίσκεται η κοινωνία μας, θα γίνει πράγματι «Εθνάρχης», αυτοδύναμος και αυτοκέφαλος. In his own right. Αν πάλι, όπως είναι και το πιθανότερο, αποτύχει και αποδειχθεί αναλώσιμος, το πράγμα ξαναγυρίζει στο αρχικό στρατηγικό ερώτημα του τρόπου αντιμετώπισης της ουσιαστικής χρεοκοπίας μίας πολιτικής 40 ετών, στην οποία βασικό ρόλο έπαιζε η διόγκωση του κράτους.

Ο κρατισμός σήμερα προσπαθεί να πετύχει μία παράταση ζωής με «αυτοφωράκια» τον Τσίπρα, προς τα μέσα και προς τα έξω.

Οι «πραγματικοί» ιδιοκτήτες πιθανόν ελπίζουν να επιστρέψουν με «δόξα και τιμή» σαν σωτήρες, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Ή όταν την τυπική χρεοκοπία την υπογράψουν οι παρένθετοι σημερινοί κυβερνήτες.

Εν τω μεταξύ αναπέμπουν επαίνους στον «Εθνάρχη» και καλούν σε συναίνεση.Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Tα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μεταξύ Ρωσικών ναυτικών μονάδων και τουρκικών σκαφών καθώς και οι συνεχείς «εμπλοκές» μεταξύ Ρώσων και Τούρκων ακόμη και σε επιχειρηματικό επίπεδο, δείχνουν μία προσεκτικά σχεδιασμένη ρωσική επιχείρηση στα πρότυπα του πάλαι ποτέ σοβιετικού ψυχολογικού πολέμου. Πρόκειται για μία προπαγανδιστική εκστρατεία η οποία εξελίσσεται και ενδεχομένως θα κορυφωθεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων.

Η εκστρατεία άρχισε με την πολιτική στοχοποίηση της ισλαμιστικής Τουρκικής ΜΚΟ γνωστής με τα αρχικά ΙΗΗ (γνωστής από την συμμετοχή της στο επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά) και συνεχίσθηκε με την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με προβολή των οδών του λαθρεμπορίου καυσίμων από το Ισλαμικό «Χαλιφάτο» προς τα τουρκικά διυλιστήρια.

Η εκστρατεία θα τροφοδοτείται σχεδόν καθημερινώς με πραγματικά ή ενδεχομένως φανταστικά επεισόδια, ώσπου η Τουρκία να κάνει την λάθος κίνηση και να απαντήσει η Ρωσία με τον πλέον εντυπωσιακό και δυναμικό τρόπο, ώστε να υπάρξει η πλήρης ταπείνωση του αντιπάλου. Αυτό θα είναι και το τέλος της ρωσικής εκστρατείας.

Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα, ποια θα είναι η τελική ρωσική ενέργεια σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία αποφασίσει να «ποιήσει την νήσσαν».

Νομίζω ότι θα είναι μία ειδική επιχείρηση, η οποία θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο εντός Τουρκίας… Τα περιθώρια ελιγμών των Τούρκων είναι πολύ στενά, διότι η μη αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες χαλάει την εικόνα του Ερντογάν, ενώ μία δυναμική αντίδραση θα μπορούσε να εξωθήσει τα πράγματα σε γενικευμένη σύγκρουση.

Πιστό στην παράδοσή του το τουρκικό κατεστημένο, θα στήσει και πάλι την προβοκάτσια του, ώστε να στρέψει την προσοχή των Τούρκων πολιτών και της διεθνούς κοινής γνώμης σε άλλο πεδίο, όπου η Τουρκία θα εμφανίζεται ως υπερέχουσα και έχουσα τον έλεγχο της καταστάσεως.

Γι’ αυτό η Ελλάς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. ‘Έχει καταντήσει ρουτίνα να λέμε το ίδιο κάθε φορά που οι γείτονες έχουν προβλήματα, αυτή τη φορά όμως, ίσως θα πρέπει η αναμονή να πάει ένα βήμα παραπέρα ώστε να αποτρέψει σκέψεις προβοκάτσιας.

Πρέπει να σκεφθούμε μήπως υπάρχει η πιθανότητα ΗΠΑ και Ρωσία να τα έχουν βρει στη Συρία και ότι οι Αμερικανοί έριξαν την «πεπονόφλουδα» στον Ερντογάν και τον διαβεβαίωσαν ότι θα τον στηρίξουν σε περίπτωση που αντιδράσει στις ρωσικές παραβιάσεις, αφήνοντας τον Πούτιν να βγάλει τον Ερντογάν από τον πολιτικό χάρτη….

Θυμίζω την ιστορικών διαστάσεων «πεπονόφλουδα» που είχε ρίξει η τότε Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ιράκ, April Glaspie, στον Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντάς του ότι η διένεξη Ιράκ-Κουβέιτ είναι αραβικό πρόβλημα και το Κουβέιτ δεν έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε πως θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενη ιρακινή ενέργεια. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Κάποιοι πιστεύουν ότι για την απάντηση αυτή ευθύνεται η ασυνεννοησία της αμερικανικής γραφειοκρατίας. Ως συνήθως οι ιστορικοί διχάζονται και αυτό αρκετές φορές είναι βολικό την επαύριον ιστορικών γεγονότων…

Αν ο Ερντογάν γίνει ο νέος Σαντάμ, τότε το επόμενο ερώτημα είναι ποια πορεία θα ακολουθήσει η Τουρκία μετά από μία εσωτερική διεργασία. Θα είναι μία πορεία προς τη Δημοκρατία, που θα επιτρέψει σε Ελλάδα και Τουρκία να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ή θα υπάρξει μία απλή αλλαγή… «γκριζο-λυκο-προβιάς» που θα εξυπηρετεί τους Αμερικανικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή;

Μήπως επίσης δεν ήταν η ρωσική Αεροπορία που έπληξε την ΙΗΗ; Αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί με τεχνικά μέσα, συν του ότι το ρίσκο θα ήταν μεγάλο στην πιθανή περίπτωση διαρροής, έγερσης υποψίας, ή ακόμα και αποκάλυψης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ελληνικά ΜΜΕ βομβαρδίζουν τον μέσο πολίτη, με θέματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων και τις χορευτικές επιδόσεις της κυρίας Γεροβασίλη. Αυτά.


Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Έκλεψαν μηχανήματα από τα εργοστάσια και τα πήγαν στην Τουρκία
Ο πρόεδρος του βιομηχανικού επιμελητηρίου του Χαλεπίου ξεσκεπάζει τη συνεργασία της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές 
"Οι Τούρκοι μετέτρεψαν το Χαλέπι σε μία πόλη ερειπίων"

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαλεπίου έδωσε συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα. Ο πρόεδρος ανέφερε πως η Άγκυρα ήταν εταίρος στην λεηλασία των εταιριών στο Χαλέπι και στο κλέψιμο των μηχανημάτων.

Πότε έγινε αυτή η καταστροφή;

Στα τέλη του 2011 πάνω από 100 βιομηχανίες ισοπεδώθηκαν.
Καταστροφή… Μετά από αυτό προσθέστε και 4 χρόνια βομβαρδισμών και βολών πυροβολικού. Βομβαρδίστηκαν ακόμη και νοσοκομεία και σχολεία.

Ζημιές υπέστη και η εταιρία σας;

Η βιομηχανία μου βρισκόταν στο Σεϊχ Νετζάρ στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο στην πόλη Χαλέπι. Το 2011 την έκαψαν και την κατέστρεψαν.

Και μετά;

Κατέσχεσαν την βιομηχανία και μου είπαν πως δεν έχω πλέον δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Το περιμένατε αυτό;

Νόμισα πως την βιομηχανία που έβγαζε ελαιόλαδο την είχε κατασχέσει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, αλλά τελικά έγιναν γραφεία της ISIS.

Και η εταιρία σας;

Όταν γύρισα πίσω είδα πως είχαν πάρει όλα τα μηχανήματα.

Πως καταλάβατε πως επρόκειτο για δάχτυλο της ISIS;

Στους τοίχους υπήρχαν ζωγραφισμένες σημαίες της ISIS. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν ρούχα και μπροσούρες της ISIS.

Πως αντιδράσατε;

Καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε σχολείο πια, μετέτρεψα την βιομηχανία μου σε σχολείο.

Μετά από την λεηλασία των βιομηχανιών στο Χαλέπι κατηγορήσατε τους Τούρκους αρμόδιους. Είστε σίγουρος για αυτό;

Μα φυσικά, υπάρχουν πολλές αποδείξεις.

Τι είναι αυτές οι αποδείξεις;

Υπέβαλα δύο μηνύσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης στα δικαστήρια του Στρασβούργου και του Aja. Σε αυτές πρόσθεσα μάρτυρες, καταθέσεις και βίντεο.

ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα στοιχεία;

Σχετικά με την λεηλασία και τις κλοπές των μηχανημάτων στην βιομηχανική περιοχή του Χαλεπίου έχουν υποβληθεί 5 χιλιάδες μηνύσεις. Κάποιοι εκ των επιχειρηματιών που κατάγονται από το Χαλέπι, περιέγραψαν πως οι μαχητές της ISIS ήρθαν εδώ συνοδεία Τούρκων ειδικών.

Ποια ήταν η δουλειά των Τούρκων ειδικών; Γιατί βρισκόταν εκεί;

Οι μαχητές δεν έχουν την γνώση και την εμπειρία να επιλέξουν από τα μηχανήματα και να τα μοντάρουν. Για αυτό βρισκόταν εκεί οι Τούρκοι ειδικοί.

Οι Τούρκοι τι σκεπτόταν;

Αυτοί επέλεγαν τα μηχανήματα που θα βοηθούσαν στις επιχειρήσεις τους και μετά τα έστελναν σε Γκαζιάντεπ και Άδανα.

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για αυτό;

Τα κλεμμένα υλικά μεταφέρονταν στην Τουρκία, αναμφίβολα τα κλεμμένα μηχανήματα έμπαιναν στην χώρα με άδεια από τους ιθύνοντες και τους αστυνομικούς της Τουρκίας.

Δεν γινόταν έλεγχος;

Παράλληλα με την συνοριακή πύλη σε απόσταση 20 μέτρων υπήρχαν εναλλακτικά δρομολόγια από όπου περνούσαν τα φορτηγά με τα μηχανήματα.

¨ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΗΜΟ ΕΡΕΙΠΙΩΝ¨

Υπάρχει λοιπόν ευθύνη των Τούρκων για αυτή την λεηλασία;

Οι Τούρκοι μετέτρεψαν την βιομηχανική περιοχή του Χαλεπίου σε μια έρημο ερειπίων.

Πως βλέπετε το μέλλον στο Χαλέπι;

Δεν ξέρω, το παλιό Χαλέπι δεν μπορεί να γυρίσει, το θέμα δεν είναι μόνο να γκρεμίζεις και να καταστρέφεις.

Αλλά ποιο είναι;

Πολλά άτομα μετανάστευσαν και συνεχίζουν να μεταναστεύουν. Αυτά τα άτομα δεν θα γυρίσουν πίσω. Ιδιαίτερα οι χριστιανοί που ζούνε στην παλιά περιοχή του Χαλεπίου πουλάνε τα σπίτια τους και φεύγουν.

Ποιοι εξ αυτών έμειναν στο Χαλέπι;

10 χιλιάδες Αρμένιοι. Προπολεμικά υπήρχαν περίπου 200 χιλιάδες Αρμένιοι.

Οι άλλοι;

Ιερείς και παπάδες που συνάντησα μου έχουν πει πως οι μουσουλμάνοι αντάρτες τους λένε να φύγουν από το Χαλέπι κι από την Συρία .

Εσείς τι πιστεύετε για αυτό;

Εγώ είμαι μουσουλμάνος, αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω στους ακραίους μουσουλμάνους πως οι χριστιανοί του Χαλεπίου δεν είναι φιλοξενούμενοι σε αυτή την χώρα.

Τι εννοείτε;

Οι χριστιανοί ζούσαν σε αυτή την πόλη πριν από τους μουσουλμάνους. Αυτοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Ελπίζω να γυρίσουν πίσω.

Πως βλέπετε το Χαλέπι στα επόμενα χρόνια;

Μαζί με την Συρία και αυτό, έχει ισοπεδωθεί, πλέον δεν υπάρχει τίποτε από την παλιά Συρία!

Πως ήταν η χώρα αυτή 5 χρόνια πριν;

Η Συρία το 2010 δεν είχε καθόλου εξωτερικό χρέος, τώρα έχει γονατίσει. Μπορεί μετά από 10 χρόνια να γίνουμε πάλι μια ισχυρή χώρα.

Από πολιτική σκοπιά;

Θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες γενιές για την επούλωση των πληγών και για το ξεπέρασμα των εσωτερικών διαιρέσεων.

Πρέπει δηλαδή να βγούνε μαθήματα από την ιστορία…

Στον Λίβανο παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια από τον εμφύλιο, ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές εντελώς.

Πηγή Haber
Τουρκικά ΝέαΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η αβάσταχτη γουρουνιά του πασοκισμού...

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Πότε θα απαλλαγούμε πιά απ' αυτή την γάγγραινα της κοινωνίας και της χώρας που λέγεται ΠαΣοΚ και πασοκισμός;
Ποιά βιβλική καταστροφή πρέπει επιτέλους να πέσει σ'αυτή την χώρα για να πάει μαζί της στον διάολο ο καρκίνος του έθνους  που ακούει στο όνομα ΠαΣοκ και πασοκισμός;

Τούτα τα πολλά και σκόρπια καρκινικά κύτταρα μέσα στην κοινωνία, και τον καρκινικό όγκο που έχει κάνει μετάσταση και έχει διηθήσει ολόκληρο το κυβερνητικό κόμμα, με ποιόν τρόπο θα τα εξουδετερώσουμε;

Όλοι έχουμε προσπαθήσει κάποια στιγμή να κάνουμε απεγκατάσταση ή delete σε ένα άχρηστο πρόγραμμα στον υπολογιστή μας και έχει βγεί το φοβερό μήνυμα:  

''Το πρόγραμμα δεν μπορεί να απεγκατασταθεί. Ορισμένα στοιχεία του χρησιμοποιούνται από το σύστημα''.
Ε, αυτό ακριβώς.
Αυτό είναι το ΠαΣοΚ. Ένα conflict της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, μιά δυσλειτουργία που έχει ενσωματωθεί στην λειτουργία του συστήματος και που μόνο με μορφοποίηση (format) ή με σπάσιμο του υπολογιστή θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε.

Τούτοι οι πράσινοι λεκέδες που τρωγοπίνουν με αστέρες της διαπλοκής, μέσα σε μιά κυβέρνηση ''αριστερή'' που χαρίζει επί της ουσίας τα δάνεια 98 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2021 στο μεγκάλο εργολαβικό κανάλι και γλεντάνε ανήμερα της συμφωνίας για πούλημα των δανείων του κοσμάκη σε κερδοσκοπικούς-δολοφονικούς οίκους του εξωτερικού, αυτά τα πράσινα μιάσματα, ο πράσινος εμετός, πώς θα καθαριστεί απ' την πατρίδα;

Θα πρέπει να βρεθεί άραγε πάλι κάποιος ζοφερός τρελός για να να κηρύξει ένα νέο ''πράσινο ολοκαύτωμα'', για να απαλλαγεί ο ελληνισμός από αυτό το άγοςΑλλιώς δεν γίνεται; 
Από ποιά τυφλή γκαβομάρα πάσχει ο ίδιος  ο λαός για να στέλνει ξανά και ξανά στο κοινοβούλιο όλα αυτά τα καθάρματα;

Το blog ομολογεί πως τρέφει ένα απύθμενο και άσβεστο μίσος προς ο,τιδήποτε πασοκικό. Ίσως αυτό και να είναι το μεγαλύτερο μελανό σημείο του χαρακτήρα του.
Το μίσος όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο μίσος που τρέφουν και εκδηλώνουν προς την κοινωνία όλοι ανεξαίρετα οι πασόκοι, ένα μίσος εκδίκησης προς τους φυσιολογικούς ανθρώπους, που ξεκινάει απ' το βαθύτερο ''είναι'' κάθε πασόκου και αιτία έχει την υποσυνείδητη κατανόηση της ελλειματικής του πνευματικής δυνατότητας και ηθικής του υπόστασης και της αδυναμίας του να ξεφύγει απ' τα ζωώδη ένστικτα που τον συνεγείρουν και ορίζουν την κοινωνική του ζωή.

Τα ζωώδη αυτά ένστικτα μαζί με την ανακήρυξη απ' το ίδιο το ΠαΣοΚ στα τριάντα τόσα καταστροφικά χρόνια της εξουσίας του, της ανηθικότητας σε μαγκιά και λάβαρο και καταφερτζίδικο τρόπο ζωής, σε εποχές κρίσης και διάλυσης της κοινωνίας όπως αυτή που ζούμε σήμερα στην χώρα μας, διατηρούν αλεξίσφαιρο και  απρόσβλητο τον πασοκισμό, και την πασοκική ''ηθική''.

Ηθική (πραγματική) στο σύστημα και στην εξουσία, με ζωντανά τα καρκινικά κύτταρα του πασοκισμού, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. 
Η κοινωνία και ο λαός θα βολοδέρνει έρμαιο των ακόρεστων πράσινων ορέξεων για εξουσία και χρήμα. 

Το ΠαΣοΚ είναι εδώ!
Ο λαός λείπει...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο σουλτάνος Ερντογάν άρχισε να ενοχλεί 
την στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Νέο πλήγμα δέχθηκε η Τουρκία, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, που αποφάσισαν -έστω και δια τηλεφώνου- να τονίσουν στο δίδυμο Νταβούτογλου - Ερντογάν πως η οποιαδήποτε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ είναι ανεπιθύμητη και μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως πηγή ανωμαλίας στην περιοχή.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Γιατί, όμως, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτό το "άδειασμα" απέναντι στην Τουρκία που την αντιμετωπίζουν ως "ειδική περίπτωση";
Η απάντηση είναι πολύ απλή και προέρχεται από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Αποτελεσματικότητα που κατεγράφη με ενδιαφέρον και από την Ιρακινή κυβέρνηση, στελέχη της οποίας σκέφθηκαν να προσκαλέσουν την Ρωσία σε εκτέλεση επιχειρήσεων εντός του Ιρακινού εδάφους. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφή για τις ΗΠΑ, οι οποίες προσέτρεξαν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και επέμειναν πως η ρωσική συμβολή δεν είναι απαραίτητη, αφού οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ιράκ.
Και μετά, ήρθε η Τουρκία και η εισβολή τουρκικού στρατού στη Μοσούλη, για να ταράξει την συμφωνία που επέτυχε η Ουάσιγκτον, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ συνέχισαν να βρίσκονται "μέσα στο παιχνίδι" κρατώντας την Μόσχα μακριά από το Ιράκ. Και αυτή η "αδυναμία" (επιλογής συμμάχων) των ΗΠΑ, που με μία ατέρμονη εξωτερική πολιτική έχει κατορθώσει να καταστρέψει τις αμερικανικέςε "θέσεις" και τις συμμαχίες, με το χαϊδεμένο της "παιδί", την Τουρκία, να της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα προβλεπόμενα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο και να υπενθυμίσει ευγενικά στην Άγκυρα πως παρανομεί (εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων).

Έτσι, σε άτακτη αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Άγκυρα και μετά από ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ έσπευσε να συμμορφωθεί, αποσύροντας τις δυνάμεις που είχε στείλει στις 4 Δεκεμβρίου έξω από την Μοσούλη προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις από τη Βαγδάτη, τη Μόσχα και το Ιράν.

Σε μια ακόμη αρνητική για την Τουρκία εξέλιξη και ενώ μόλις προχθές ο Ερντογάν κόμπαζε ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το Ιράκ, χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, αφού τηλεφώνησε στον Ahmet Davutoğlu, «καλωσόρισε τις αναφορές για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων» Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση για την αμερικανική «εντολή», ο κ. Biden επανέλαβε ότι «κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την απολυτή συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει αρχίσει η απόσυρση Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασικά, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς, αφού η Μόσχα με τους S-300 και S-400 έχει καταστήσει τη Συρία απαγορευμένη ζώνη για την Τουρκία, τώρα πλέον καθίσταται απαγορευμένη ζώνη και το Ιράκ, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να υποστηρίζουν την ιρακινή κυβέρνηση, για διαφορετικούς λογούς η κάθε μια.

Η επιλογή της Τουρκίας να προωθήσει δυνάμεις της στη Μοσούλη ξεσήκωσε κύμα αντιτουρκικών διαδηλώσεων στο Ιράκ και κινητοποίησε την σιιτική πλειοψηφία με τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Μ.Αλ Σαντρ.

Η Τουρκία, πάντως, μιλά για αναδιάταξη των δυνάμεων και ότι οι μονάδες που αποχωρούν θα παραμείνουν στο Βόρειο Ιράκ, αλλά, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η παραμονή με οποιοδήποτε τρόπο τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ θα συνεχίσει να πυροδοτεί ένταση. Η Τουρκία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει την ανοχή του Κούρδου ηγέτη του Ιράκ, Νετσερβάν Μπαρζανί, αλλά ενώ όλοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η δύναμη των Πεσμεργκά (το ένοπλο σώμα της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Βόρειου Ιράκ) στον αγώνα εναντίον του ISIS, κανείς δεν θα επιθυμούσε αυτήν τη στιγμή την αποσταθεροποίηση του Ιράκ. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμπίπτουν η Ουάσιγκτον, η Ρωσία και το Ιράν.

Για την Τουρκία η επομένη μεγάλη δοκιμασία θα είναι εάν η Βαγδάτη ή ακόμη και η Μόσχα απαιτήσουν τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, πλήττοντας, όχι φυσικά το ISIS, αλλά το PKK. Μία τέτοια εξέλιξη θα κάνει την Τουρκία να αισθανθεί ακόμη περισσότερο εγκλωβισμένη και θα εξαναγκάσει την Άγκυρα να αναζητήσει απελπισμένα πρόσκαιρες λύσεις μίας "επιτυχίας".

Να θυμίσουμε πως το Ιράκ είχε δώσει 48ωρη προθεσμία στην Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της, που υποτίθεται εκπαιδεύουν τους Πεσμεργκά και είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρωσίας. Η προθεσμία αυτή έχει ήδη εκπνεύσει και οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν εκτός Ιράκ με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση της Μόσχας στη Βαγδάτη, αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στην χώρα τρομοκράτη της περιοχής, πως η Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει να θίγονται τα αμερικανικά συμφέροντα από κανέναν. Την ίδια στιγμή κύκλοι στην Ουάσιγκτον και μερίδα του αμερικανικού τύπου δηλώνουν ευθαρσώς πως η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ, αφού συνεργάζεται με τη Δύση μόνο εάν εξυπηρετούνται τα τουρκικά συμφέροντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η Άγκυρα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τα οποία επιτρέπουν την δημιουργία ζωτικού χώρου υπέρ των ρωσικών συμφερόντων...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Του Δημήτρη Τσαϊλά

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν μια μακρά και ιστορική διάσταση φορτισμένη, ο δε ανταγωνισμός μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, καθώς αντανακλάται σε γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές πτυχές. Στη σημερινή πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από την αναταραχή στον αραβικό κόσμο, υπάρχει μια διαμάχη σε εξέλιξη για την επιρροή στην αναμόρφωση της περιφερειακής τάξης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία και η Τουρκία εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή και προσπαθούν, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα, να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επηρεάζουν τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και οι Δυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις πιθανές προοπτικές για τη σύσφιξη αυτών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θέλει να λογίζεται ως ένας ανεξάρτητος περιφερειακός παίκτης με τη δική της ατζέντα. Ειδικά στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα και ως εκ τούτου βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του λεγομένου γεωπολιτικού περιφερειακού παιγνίου. Η τριβή μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο, δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή, αλλά εκτείνεται στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στην ανάπτυξη συγκρούσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ειδικά στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η ρωσοτουρκική διένεξη έχει ενταθεί επικίνδυνα. Η Ρωσία, η οποία έχει επενδύσει πολλά σε μια συνεχή προσπάθεια να εδραιωθεί στην περιοχή ως ισοδύναμος παίκτης επιρροής με τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία διεκδικεί περιφερειακή ηγεσία για τον εαυτό της, τόσο αυτόνομα όσο και ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στη διεθνή κοινότητα εν γένει, με τα τρομοκρατικά κτυπήματα της οργάνωσης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Κατά συνέπεια, οι επίδοξοι μνηστήρες με συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, διαγκωνίζονται να αναλάβουν δράση, ώστε να ανανεώσουν την επιρροή τους εκεί και να προσαρμόσουν την πολιτική τους στις νέες προκλήσεις, προκειμένου να διαμορφώσουνε το μέλλον της περιφερειακής τάξης.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ακόμη και πριν από την αναταραχή, η τουρκική πολιτική είχε ένα νεο-οθωμανικό χαρακτήρα, που συνεχίζει δριμύτερα προς αυτήν την κατεύθυνση, βάζοντας σε έντονες ανησυχίες όλους τους γείτονες, ακόμα και τους συμμάχους της. Αυτό εκτιμάται ότι είναι το κύριο υπόβαθρο της νέας σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Πράγματι, μετά από μια διάρκεια «πολιτικής υποκρισίας» και μια προσπάθεια να παρουσιάσουν αμφότεροι μια εικόνα επωφελών σχέσεων, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον βρεθεί σε μια κρίσιμη καμπή.

Ένα άλλο θέατρο σύγκρουσης είναι η Μεσόγειος θάλασσα, όπου η τριβή έχει ενταθεί. Τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου είναι από τη φύση τους σημαντικά, λόγω της πρόσβασης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και των πλουσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μείζονος σημασίας για τη Ρωσία είναι οι σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η ναυτική παρουσία στην περιοχή, λόγω του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και του υφισταμένου στόλου του ΝΑΤΟ. Το ρωσικό ενδιαφέρον σε ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή έχει αυξηθεί πρόσφατα με τη συνδρομή του Άσαντ, από τη διασφάλιση ναυτικής βάσης στη Συρία.

Ένα άλλο υπό εξέταση θέμα αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. Η Ρωσία, μάλλον, έχει ισχυρό ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο θέμα του φυσικού αερίου, προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό μονοπώλιο της σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Τουρκία είναι μια ενδιαφερόμενη δύναμη, διότι χρειάζεται πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές ενέργειας, τόσο ως καταναλωτής, όσο και ως ρυθμιστής της διαδρομής για τη μεταφορά της ενέργειας, και προκειμένου να μην επωφεληθεί η Κύπρος από την εξαγωγή αερίου όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είναι υπό εξέταση.

Η Τουρκία, επίσης, επιθυμεί να βρει μια απάντηση στην αναδυόμενη συνεργασία της Ρωσίας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο περιορίζεται σήμερα στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, και το μέλλον παρουσίας είναι ασαφές. Γι’ αυτό η Ρωσία σίγουρα ενδιαφέρεται για την επέκταση της ναυτικής παρουσία της στην περιοχή με επιπλέον βάσεις. Επιλογές όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Μάλτα, για παράδειγμα, είναι υπό εξέταση στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει διατηρήσει μια ναυτική παρουσία στην περιοχή με αποστολή νηοπομπών και μεμονωμένων πλοίων εκ περιτροπής.

Ο ρωσικός στόλος επίσης πρόσφατα άρχισε να διεξάγει σημαντικές ασκήσεις στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, και φέτος η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφαση της να εγκαταστήσει ένα μόνιμο στολίσκο στη Μεσόγειο. Η μόνιμη παρουσία του ρωσικού στόλου στην ευαίσθητη εμπόλεμο ζώνη αποτελεί ένα σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, με χαρακτήρα αποτρεπτικό προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης απειλών κατά των συμφερόντων της Ρωσίας. Η απειλή σαφώς απευθύνεται στην Τουρκία, που είναι ο κύριος διάδικος που αμφισβητεί τη ρωσική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα.

Συνέπειες για την Ελλάδα

Η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να ενισχύσουν τη θέση και την ικανότητά τους να διαμορφώσουν το μέλλον της περιφερειακής τάξης στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα έχουν και περίπλοκες σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, εμπλεκόμαστε σε κάθε δυνατό περιφερειακό σενάριο και είναι σαφές σε όλους ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Για τους παραπάνω λόγους, η ένταση και η προκλητικότητα από μέρους των Τούρκων θα βαίνουν αυξανόμενες, καθώς θα χρησιμοποιούν την πολεμική τους ισχύ, για να αποτρέψουν το οποιοδήποτε εις βάρους τους αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου