Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Δεκ 2015

Η Τουρκία μοιάζει να έχει πέσει η ίδια την παγίδα που έστησε σε άλλους. Η συγκαλυμμένη στήριξή της προς το Ισλαμικό Κράτος την οδήγησε, σε πρώτη φάση, σε μια έμμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και η περαιτέρω κλιμάκωση των προβληματικών σχέσεών της με τη Μόσχα έχουν οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, γεγονός που έχει ενοχλήσει έντονα τους νατοϊκούς εταίρους της Άγκυρας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Huffington Post.

Ανάλυση: Sputnik News"
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η Τουρκία έχει προβεί σε μια σειρά από "ολέθριες αποφάσεις”. Πρώτα υιοθέτησε μια διφορούμενη στάση στο ζήτημα της Συρίας, ενώ στη συνέχεια πυροδότησε μια έντονη φιλονικία με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Δυτικών εταίρων της, σχολίασε ο δημοσιογράφος Romain Herreros έγραψε σε σχετικό άρθρο του για την εφημερίδα.

Τόσο η Μόσχα όσο και οι Δυτικοί δυσανασχέτησαν, αφ’ ενός με την αντιφατική στάση της Άγκυρας προς την ισλαμιστική ομάδα του ISIL και αφ’ ετέρου με το κυνήγι που έχει εξαπολύσει εναντίον των Κούρδων, το οποίο και η Γαλλία επεδίωκε, στα πλαίσια της εκστρατείας της κατά των τρομοκρατών.

Mέλος της κουρδοσυριακής πολιτοφυλακής του YPG περιπολεί σε μικρή απόσταση από ένα τουρκικό τεθωρακισμένο. Στο φόντο διακρίνονται έργα των Τούρκων για την οικοδόμηση ενός νέου οθωμανικού τάφου στο χωριό Εσμέ, στα περίχωρα του Χαλεπιού της Συρίας.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια διακρίνει τα τρία μεγάλα λάθη που οδήγησαν την Τουρκία στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα και στην πορεία προς μια διπλωματική απομόνωση.

1. Η στήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)

Παρά τις έντονες διαψεύσεις της Άγκυρας σχετικά με οποιαδήποτε αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές, υπάρχουν πολλές σαφείς ενδείξεις στενών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ άλλων αποδεικτικών στοιχείων, ο αρθρογράφος παραθέτει και στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και της Τουρκίας. Τα στοιχεία προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αποκτήθηκαν μετά από επίθεση στο κρυσφήγετο του Αμπού Σαγιάφ, επικεφαλής του ISIS στη Συρία, τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία. Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και δορυφορικές εικόνες, του λαθρεμπορίου πετρελαίου που διακινείται από τη Συρία στην Τουρκία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αξιωματικός του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” δήλωσε στην αραβόφωνη ιστοσελίδα του Sputnik News ότι o “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” έχει στα χέρια του αντίγραφα των συμβολαίων της αγοραπωλησίας πετρελαίου μεταξύ της Τουρκίας και του ISIS.

Εκτός από την ηθική πλευρά του θέματος, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, η δραστηριότητα αυτή δεν εμπόδισε την Τουρκία από το να γίνει στόχος του ίδιου του ISIS στο έδαφός της και έσυρε την Τουρκία σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, στα πλαίσια της οποίας απογυμνώθηκε ως ηθικός αυτουργός τρομοκρατικών δράσεων.

2. Η έμμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Η Άγκυρα, εδώ και αρκετό διάστημα, στηρίζει τους τζιχαντιστές επειδή αντιμάχονται τον Πρόεδρο Άσαντ και τους Κούρδους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεδίωκε την επίσπευση της παραίτησης του Προέδρου Άσαντ μέσω των δράσεων των τζιχαντιστών, προκειμένου να γίνει εφικτή η δημιουργία ενός σουνιτικού καθεστώτος κατά μήκος των συνόρων. Ο Ερντογάν ήταν σχεδόν βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα στήριζε το νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Συρίας.

Τουρκικά άρματα μάχης λαμβάνουν θέση στη θέση Suruc, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά την ρίψη τριών όλμων που χτύπησαν την τουρκική πλευρά., τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ακολουθώντας τη λογική του “οι φίλοι των εχθρών μου είναι και εχθροί μου”, η Τουρκία έχει συρθεί σε μια επιζήμια για την ίδια αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου λάθους είναι αφ’ ενός η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους Δυτικούς εταίρους της και αφ’ετέρου η επιδείνωση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

3. Το ανυποχώρητο πείσμα της Άγκυρας

Αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφεθεί στη λογική της κλιμάκωσης. Από μόνη της η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αποδεικνύει την ισχυρογνωμοσύνη της.

Όσο και αν ο Ερντογάν εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία του εναέριου χώρου του, είναι αρκετά σαφές ότι δεν υπολόγισε καθόλου τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας:
Η βραχυπρόθεσμη συνέπεια αυτού του λάθους είναι η αποδυνάμωση της προοπτικής για μια κοινή συμμαχία, τη στιγμή ακριβώς που οι Πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα πλησίαζαν σε μια θετική απόφαση.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία θα πάψει πλέον να θεωρείται σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, αφού το μόνο που κατόρθωσε είναι να συμβάλει στη "δημιουργία ενός τέρατος", του ISIS, ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί η δράση του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ένα ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ εισήλθε στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μία πηγή.

Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας για να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους, φέρεται να δήλωσε η πηγή αυτή.

Το Κρεμλίνο ωστόσο ανέφερε ότι δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για παρουσία ρωσικού υποβρυχίου στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις συριακές ακτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί στις ένοπλες δυνάμεις, εγώ δεν διαθέτω τέτοια πληροφόρηση", είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Συνελήφθη και κρατείται στο λιμεναρχείο Καλύμνου διακινητής μεταναστών, καθώς υπήρχαν ενδείξεις που τον κατέστησαν ύποπτο για συμμετοχή σε τζιχάντ, σύμφωνα την ιστοσελίδα της εφημερίδας Καθημερινή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο άνδρας, η καταγωγή του οποίου δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί, είχε στο κινητό του ύποπτες φωτογραφίες.

Κλιμάκιο με στελέχη της ΕΥΠ μεταβαίνει στο νησί μαζί με έναν αραβόφωνο υπάλληλο προκειμένου να εξετάσουν τον συλληφθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Λιμενικό σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε πραγματοποιήσει έρευνα για δύο αλλοδαπούς που μπήκαν παράνομα στη χώρα, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους δήλωσαν Σύροι πρόσφυγες, ωστόσο οι άνδρες του Λιμενικού τούς έκριναν ύποπτους και αποφάσισαν τον περαιτέρω έλεγχό τους, καθώς φέρονται να εμφάνισαν σημάδια νευρικότητας. Στην έρευνα φέρεται να ενεπλάκη και κλιμάκιο της ΕΥΠ που σταθμεύει μόνιμα στην Κω. Διαπιστώθηκε ότι στα κινητά τους τηλέφωνα υπήρχαν αποθηκευμένες φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ.

Οι δύο ύποπτοι μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων τους με λίστες υπόπτων για διασύνδεση με το «Ισλαμικό Κράτος». Πηγή του Λιμενικού διευκρίνισε ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα, ενώ άλλες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο ύποπτοι να συμμετείχαν σε άλλη, πλην του ISIS, ένοπλη ομάδα που μάχεται κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Εξάλλου, εξεταζόμενος ο ένας από τους δύο υπόπτους φέρεται να είχε δηλώσει «Σύρος αντικαθεστωτικός». Οι δύο άνδρες είχαν αφεθεί ελεύθεροι έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Την έντονη οργή της Μόσχας προκάλεσε η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την συστήματα αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας στην συνοριακή περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα (εφημερίδες Hürriyet, Radikal), η Ρωσία δια του μόνιμου αντιπροσώπου της στο ΝΑΤΟ, Aleksander Gruşko, κατήγγειλε με αυστηρά λόγια την διευρυνόμενη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας ΝΑΤΟ στην ευαίσθητη συνοριακή περιοχή με την Συρία. Σημειωτέον ότι στο ΝΑΤΟ με απόφαση που πάρθηκε στις 2 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων στα σύνορα με την Συρία, προκαλώντας έτσι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν εκεί.

Η ενέργεια αυτή του ΝΑΤΟ εκθλίφθηκε σαν εχθρική ενέργεια προς την Μόσχα, οι δυνάμεις της οποία μάχονται αυτόν τον καιρό εναντία στους δολοφόνους Τζιχαντιστές της Συρίας ενώ η Τουρκία κατηγορείται ανοιχτά από την Μόσχα ότι ενισχύει τους Τζιχαντιστές.

Η Αρκούδα, όπως δείχνουν πράγματα φέρεται αποφασισμένη να μην υπολογίσει τίποτα ούτε και το ΝΑΤΟ για να τιμωρήσει την Τουρκία για την μεγάλη πρόκληση της με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Ήδη σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού υπουργείου οικονομικών (εφημερίδα Zaman), ο πρώτος υπολογισμός των ρωσικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας είναι 9 δισ. δολάρια και έπεται συνέχεια.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ὁ Δημ. Νατσιός
Δάσκαλος-Κιλκίς
«Εἰς τὸν καιρὸν τοῦ προσκυνήματος ἐφοβήθηκα μόνον διὰ τὴν πατρίδα, ὄχι ἄλλη φορά». (Κολοκοτρώνης)
Σὲ περιόδους σὰν τὴν τωρινὴ ποὺ πιάνουμε τὶς μύτες μας ἀπὸ τὶς ἀναθυμιάσεις ποὺ ἀναδίδει τὸ ἀνίκανο κηφηναριὸ τῶν ποικιλώνυμων ἰθυνόντων καὶ λοιπῶν τζιτζιφιόγκων, ἀνάσα παρηγοριᾶς εἶναι ἡ μελέτη τῆς ἱστορίας μας. «Κι ἂν εἶναι πλῆθος τ’ ἄσχημα/κι ἂν εἶναι τ’ ἄδεια ἀφέντες» (Παλαμᾶς) ἔχουμε -δόξα τῷ Θεῷ- τὴν προγονικὴ εὔκλεια ποὺ καταπολεμᾶ τὴν πνευματική μας ἀφυδάτωση καὶ προσφέρει ἀνασασμό.

Γυρίζω πίσω στὰ χρόνια τῆς εὐλογημένης ἐπανάστασης τοῦ Εἰκοσιένα. Διάβασα πρόσφατα, ἀπὸ τὶς ἐξαιρετικὲς ἐκδόσεις τῆς «Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης», ἕνα βιβλίο γιὰ τὸν Δημήτρη Μακρῆ, τὸν Κλέφτη τοῦ Ζυγοῦ. Πῆρε μέρος, ὁ ἥρωας καπετάνιος, στὴν Ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου. Σώθηκε. Ἁγνός, φιλόπατρις, ἀνιδιοτελής, ἀνδρεῖος, ἄνθρωπος μαλαματένιος, πραγματικὸς Ἕλληνας «Ὁ ἀνεπίληπτος πατριωτισμός, ἡ ἔξοχος ἀνδρεία, τὰ ἁπλούστατα ἤθη καὶ χεῖρες ἀμίαντοι ἦσαν οἱ χαρακτῆρες τοῦ συμπολίτου μας αὐτοῦ» θὰ γράψει ἡ ἐφημερίδα «Αἰὼν» τοῦ Φιλήμονα μετὰ τὸν θάνατο καὶ τὴν ταφή του στὸν Κῆπο τῶν Ἡρώων τοῦ Μεσολογγίου. Καὶ ἂς προσεχθεῖ ἡ φράση «χεῖρες ἀμίαντοι».

Ἀπὸ τὸ προαναφερθὲν βιβλίο ἀποσπῶ ἕνα ἐπεισόδιο τοῦ βίου τοῦ καπετάνιου, «δεῖγμα χαρακτηριστικότερον τοῦ ὑπερηφάνου χαρακτῆρος του». Διαβάζω στὴν σελίδα 228: «Ἠθέλησε ποτὲ ὁ Ὄθων νὰ διορίση ὑπασπιστήν του ἀγωνιστήν τινα ἀμόλυντον ἀπὸ τοὺς Τούρκους, ἀπροσκύνητον Κλέφτην καὶ ὡς τοιοῦτον ὑπέδειξαν εἰς αὐτὸν τὸν Μακρῆν. Ἐκλήθη τότε καὶ ἦλθεν εἰς Ἀθήνας ὁ παλαιὸς ὁπλαρχηγός, ἀλλ’ ὅταν ἔμαθε διὰ ποῖον λόγον τὸν ἐζήτει ὁ βασιλεύς, ἐστεναχωρήθη πολύ, ἠρνεῖτο καὶ νὰ παρουσιασθεῖ κάν. Εἰς τοὺς φίλους του, τοὺς ἐρωτῶντας αὐτόν, διατὶ ἠρνεῖτο τοιαύτην τιμητικὴν θέσιν, ἀπῆντα σοβαρὸς καὶ κατηφής. “Δεν ξέρω ᾽γὼ νὰ τσακάω τ’ μέση μ’!”. Καὶ ἐπέστρεψεν εἰς Μεσολόγγι. Καὶ οὕτω πως ἔζησε τὸν ὑπόλοιπον βίον του μακρὰν τῶν ἐπιδείξεων, μακράν τῆς πρωτεύουσας μακρὰν τῆς πολιτικῆς…».

Μέχρι τὸ 1940 -ἂς προσθέσω καὶ τὴν πραγματικὴ Ἐθνικὴ Ἀντίσταση στοὺς Βούλγαρους καὶ Γερμανοϊταλοὺς- ἤμασταν λαὸς ἀγονάτιστος καὶ ἀπροσκύνητος. Ἀκόμη καὶ οἱ ἐθνικὲς συμφορὲς δὲν μᾶς λύγιζαν. Δὲν τσακούσαμε τ’ μέση μας στὰ «θεριὰ τοῦ κόσμου».

Τὸ κατρακύλισμα «στοῦ κακοῦ τὴν σκάλα» ξεκίνησε ἀπὸ τὸ 1950 καὶ ἐντεῦθεν. Καί, δυστυχῶς, στὴν γενιά μας ξεβράζονται ὅλες οἱ ἁμαρτίες τῶν παρελθουσῶν δεκαετιῶν. Προφανῶς γιατί εἴμαστε οἱ χειρότεροι Ἕλληνες ὅλων τῶν ἐποχῶν… Βλέπεις τοὺς κατ’ εὐφημισμὸν ἡγέτες μας καὶ φρίττεις!
Παρένθεση. Δὲν θυμᾶμαι ποῦ τὸ διάβασα –εἶναι καταγεγραμμένη παράδοση– τὸ ἑξῆς περιστατικὸ ἀπὸ τὴν «ἱερὰ» ἱστορία μας.

Τὸ 602 μ.Χ. ἀνῆλθε στὸ θρόνο τῆς αὐτοκρατορίας τῆς Νέας Ρώμης, ὁ Φωκᾶς, διαδεχθεὶς κατόπιν στρατιωτικοῦ πραξικοπήματος τὸν Μαυρίκιο.

Εἶναι ἴσως ὁ μοναδικὸς αὐτοκράτορας ποὺ χαρακτηρίστηκε τύραννος. Κτηνώδης καὶ σκληρόκαρδος, δὲν δίστασε νὰ δολοφονήσει, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Μαυρίκιο, τὴν γυναίκα του καὶ τὰ πέντε παιδιά του.

Τὴν ἐποχὴ αὐτὴ ἀκμάζει καὶ ὁ μεγάλος πατὴρ τῆς Ἐκκλησίας, ἅγιος Ἀναστάσιος ὁ Σιναΐτης, ἡγούμενος τῆς μονῆς τοῦ Σινᾶ. Ἀφουγκραζόμενος τὰ πάθη τοῦ λαοῦ ἀπὸ τὸν «ἀλιτήριο» Φωκᾶ, κατόπιν ἔντονης προσευχῆς, ζήτησε ἀπὸ τὸν Κύριο ἐξήγηση γιὰ τὴν παρουσία τέτοιου ἀνίκανου αὐτοκράτορα. Καὶ ἔλαβε τὴν ἑξῆς ἀπάντηση ἀπὸ τὸν… οὐρανό. «Τέτοιοι ποὺ εἶστε, δὲν βρῆκα ἄλλο χειρότερο». Βεβαίως τὸ 610 μ.Χ. ὁ Φωκᾶς βρῆκε τὸ τέλος ποὺ τοῦ ἄξιζε καὶ ἀνέλαβε τὶς τύχες τῆς αὐτοκρατορίας μας ὁ μεγάλος Ἡράκλειος.

Νομίζω τὴν ἴδια ἀπάντηση θὰ λαμβάναμε καὶ σήμερα. Μία «κυβέρνηση»ἀθέων, γονατισμένων καὶ πολυπολιτισμικῶν γραικύλων εἶναι ὅ,τι μᾶς ἀξίζει. Χειρότεροι δὲν ὑπάρχουν…

Τὸν τύραννο Φωκᾶ, γιὰ νὰ ἐπιστρέψω στὴν ἱστορία, ὁ λαὸς σὲ 8 μόλις χρόνια τὸν κρέμασε καὶ ἡσύχασε. Ἐμεῖς παρακολουθοῦμε «ἀπραγέστεροι τῶν βατράχων καὶ ἀφωνότεροι τῶν ἰχθύων» τὴν καταστροφή μας.

Ποιό εἶναι τὸ μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στὴν πατρίδα μας, τὸ ὁποῖο, μᾶς ἀπειλεῖ μὲ ἐξαφάνιση; Ἡ λαθρομετανάστευση (Ἑξαιρῶ τοὺς «χρήσιμους ἠλίθιους» τοῦ συστήματος, ποὺ περίπου θεωροῦν εὐλογία τὴν ἔλευση τοῦ Ἰσλὰμ στὴν Ἑλλάδα καὶ Εὐρώπη).

Ἂς μᾶς ἀπαντήσουν ὅμως ὅλοι αὐτοὶ οἱ ψευτοπροοδευτικοὶ χασομέρηδες, σὲ κάποια ἐρωτήματα ποὺ ἀπ’ ὅλους ἐγείρονται:

Πρῶτον: Εἶναι γνωστὸ ὅτι ζάπλουτοι Ἄραβες ἀγοράζουν ποδοσφαιρικὲς ὁμάδες καὶ παῖκτες στὴν Εὐρώπη, σπαταλώντας δίς, ἂν ὄχι τρίς, εὐρώ. Μὲ τόσα χρήματα ποὺ διαθέτουν θὰ μποροῦσαν ὁλόκληρες πόλεις νὰ οἰκοδομήσουν στὶς χῶρες τους καὶ νὰ ὑποδεχτοῦν τοὺς ὁμόπιστούς τους, μουσουλμάνους. Γιατί δὲν τὸ κάνουν; Γιατί ὅλες αὐτὲς οἱ «ἀνθρωποκάμπιες», οἱ Εὐρωπαῖοι ἡγέτες, δὲν πιέζουν γιὰ τέτοια λύση; Πόσους μουσουλμάνους δέχτηκαν οἱ ἀραβικὲς χῶρες τοῦ Κόλπου;

Δεύτερον: Μάθαμε πρόσφατα ὅτι ἀεροπλάνο μὲ 30 Πακιστανούς, τοὺς ὁποίους «ἐπαναπατρίζαμε» -τί σημαίνει ἄραγε «πατρίδα» γι’ αὐτούς;- δὲν ἔγινε δεκτὸ στὴν χώρα τους, τὸ Πακιστάν, καὶ γύρισε πίσω. Ἄρα, κοινὴ λογική, ὑπάρχει σχέδιο κατάκτησης τῆς Ἑλλάδας καὶ τῆς Εὐρώπης. Ὅσοι δὲν τὸ κατανοοῦν, εἶναι, ὅπως προείπαμε, οἱ χρήσιμοι ἠλίθιοι τοῦ συστήματος. Τὸ ἐρώτημα παραμένει; Γιατί δὲν δέχθηκαν οἱ Πακιστανοὶ τοὺς Πακιστανούς; Ἂν ἦταν Ἕλληνες, θὰ ἀρνοῦνταν ἡ Ἑλλάδα τὴν εἴσοδο στὰ παιδιά της;

Τρίτον: Γιατί τούτη τὴν παρανοϊκὴ ἐποχή, ἡ ἀξιοθρήνητη «ἡγεσία» μας, ἐπείγεται καὶ καταθέτει νομοσχέδια ἀποσύνθεσης τῆς ἱστορικῆς μας ταυτότητας καὶ ἰδιοπροσωπίας;

Γιατί τώρα τὸ τμῆμα ἰσλαμικῶν σπουδῶν στὴν Θεσσαλονίκη; (Τὸ ὅραμα τοῦ ἁγίου Ἀναστασίου τοῦ Σιναΐτου γιὰ τὸν Φωκά, θὰ περιλάμβανε σήμερα καὶ τοὺς καθηγητὲς τῆς θεολογικῆς τοῦ ΑΠΘ, ποὺ ὑπογράφουν, μὲ χέρια καὶ ποδάρια, μία τέτοια ἀπόφαση)

Γιατί τώρα τὸ ἰσλαμικὸ τέμενος στὴν Ἀθήνα;

Γιατί τώρα ἡ χορήγηση ἰθαγένειας μὲ συνοπτικὲς διαδικασίες;

Γιατί τώρα τὸ σύμφωνο συμβίωσης, τὸ ὁποῖο προσβάλλει τὴν Μεγάλη τοῦ Γένους Σχολή, τὴν οἰκογένεια;

Γιατί τώρα ἀκονίζουν οἱ νεοταξίτες τὰ μαχαίρια τους, γιὰ νὰ ἀποκεφαλίσουν τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν;

Θὰ μποροῦσα νὰ προσθέσω κι ἄλλα ἐρωτήματα, ποὺ περνοῦν ἀπὸ τὸ μυαλὸ τοῦ κάθε Ἕλληνα, τῆς κάθε Ἑλληνίδας.

Ἡ ἀπάντηση εἶναι μία καὶ μοναδική.
Γιατί μᾶς κυβερνοῦν ἄνθρωποι, ποὺ ξέρουν νὰ τσακοῦν τ’ μέση τους!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μ' αυτά και με τ' άλλα φτάσαμε και πάλι στα πρόθυρα των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων.

Τί διαφορά όμως πέρσι από φέτος!
Τα περσινά μαύρα Χριστούγεννα, τα χειρότερα μέχρι τότε,  τα φώτιζε το αστέρι κάποιας ελπίδας, πως δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως θα πάμε σε εκλογές, πως θα φύγουν οι δωσίλογοι προδότες που κυβερνούσαν.

Κάναμε υπομονή και απ΄ την αγωνία μας μας είχε σταθεί το μελομακάρονο στον λαιμό.
Κι όλα έγιναν όπως τα περιμέναμε.

Και τί έγινε;
Νά 'μαστε πάλι εδώ, την ίδια εποχή με ακόμα μαυρότερα των περσινών μαύρων Χριστουγέννων.
Με ένα τρίτο μνημόνιο, μακρύτερο, σκληρότερο, παρανοϊκότερο.
Με την 11η από καταβολής μνημονίων μείωση στις συντάξεις, με κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας απ' τους πλειστηριασμούς, με κατάσχεση μισθών για χρέη προς τα ταμεία (που τα λήστεψαν με το PSI του χοντρού εγκληματία)...
Με τον ΕΝΦΙΑ απέθαντο, σαν τον ''επίτιμο'' ένα πράμα...
Με το περιουσιολόγιο να κραδαίνεται απ' την ''αριστερή'' κυβέρνηση ως απειλή και ειρωνεία μαζί, αφού μετά από πέντε χρόνια σοσιαλο-δεξιάς κακουργίας, έρχονται οι ''αριστεροί'' να μας πάρουν ό,τι απέμεινε,...
Με την περσινή ελπίδα νάχει γίνει λεπίδα και γιαταγάνι στον λαιμό μας...
Με τους δωσίλογους να μην τελειώνουν, λες κι είναι η Λερναία Ύδρα που ένα κεφάλι της έκοβες και δύο φυτρώνανε.

Με ποιό κέφι να κάνει κανείς γιορτές, και με ποιά χαρά να περιμένεις την πρωτοχρονιά να σηματοδοτήσει σημειολογικά την ελπίδα μιάς καινούργιας αρχής;

Τούτο το σκληρό έτος μας έμαθε κάτι: Είμαστε μόνοι μας.
Εντελώς και απολύτως μόνοι μας.
Απέναντι σε ένα σύστημα παγκοσμιοποίησης που θέλει να καταργήσει τους λαούς και να εγκαταστήσει την εξαρτημένη μάζα, με όπλα τον φόβο, τον έρποντα νεο-ναζισμό, την οικονομική ομηρία.

Ο παντελώς σάπιος πολιτικός μας κόσμος, αυτά τα ομιλούντα δίποδα ανθρωποειδή, συναίνεσαν αντί πινακίου εξουσίας, και της τσέπης τους βεβαίως-βεβαίως, ώστε να γίνει ο ελληνικός λαός το πρώτο πειραματόζωο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. 

Οι λαοί όταν μένουν μόνοι τους ή διαλύονται κι εξαφανίζονται ή επαναστατούν, με σκαιά κι αιματηρά συνήθως αποτελέσματα. 
Οι λαοί είναι ζωντανοί οργανισμοί κι έχουν και αυτοί ανεπτυγμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Ο φασισμός, ο ναζισμός, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι ιδέες, είναι συστήματα, είναι η επιθυμητή επιλογή των  ''ολίγων''.
Οι λαοί είναι πραγματικότητα, είναι ζωή, είναι ζώσα ύλη. 

Οι λαοί είναι ισχυρότεροι.
Αρκεί να το καταλάβουν!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Ντροπή σε όποιον έγραψε ότι η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο! Το καράβι δεν είναι ακυβέρνητο… Σάπιο είναι! Σαπιοκάραβο… Και αυτό γιατί τόσα χρόνια και χρόνια τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν για την συντήρηση του, την βελτίωση του, τα έτρωγαν κάποιοι. Το πλοίο πήγαινε στο ναυπηγείο απλά για να φαίνεται ότι κάτι γίνεται, για καμιά προμήθεια από τις επισκευές, που δεν γινόντουσαν κιόλας. Όλα ένα θέατρο μόνο και μόνο για να καλοπερνά το πλήρωμα του, δούλευε, δεν δούλευε, ή για να περνούν τέλεια οι επιβάτες της VIP θέσης!!! Και φυσικά πάνω από όλα οι ίδιοι οι αξιωματικοί του πλοίου…

Για να φθάσουμε στο σήμερα όπου στα λόγια πολλά αλλάζουν αλλά από ουσία μηδέν. Η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι οι επιβάτες της οικονομικής θέσης, αυτοί που στήριξαν με την συνεισφορά τους, με το εισιτήριο που πλήρωναν χρόνια και χρόνια, γιατί βλέπετε το πλοίο έχει και πάμπολλους τζαμπατζήδες και κάποιος πρέπει να πληρώνει και για αυτούς, τους έβγαλαν ή πολύ σύντομα θα τους βγάλουν από τις καμπίνες τους. Θα στριμωχτούν όλοι στα αμπάρια του πλοίου. Βλέπετε όταν οι μηχανές δεν συντηρούνται, για να κινηθεί το πλοίο, κάποιος πρέπει να τραβήξει κουπί… Πήγαμε διακόσια χρόνια πίσω… Αλλά «ευτυχώς» οι καμπίνες δεν θα μείνουν άδειες! Θα τις πάρουν οι ξένοι… Και μην νομίζετε ότι θα πληρώσουν εκείνοι… Μπιτ παρά θα τις πάρουν… Οι είλωτες θα τραβούν και κουπί και θα πληρώνουν…

Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε ο καπετάνιος πιστεύει στο πλήρωμα του αλλά ούτε και το πλήρωμα του σε αυτόν! Και από πειθαρχία μηδέν. Άσε που το πλοίο λόγω οικονομικής κατάστασης δεν έχει ούτε χάρτες! Πηγαίνει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

Θέλετε να τα κάνουμε λιανά τα πράγματα;

Πόσο θλιβερή μπορεί να είναι η εικόνα μιας χώρας όπου καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική της σκηνή είναι πλέον ο κ. Λεβέντης ή ο άλλος του Ρυακιού; Πάνω στον κ. Λεβέντη δε σκέπτεται να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας αν τα βρει σκούρα. Το δε αστείο είναι ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πέραν της όποιας προϊστορίας του, γραφικότητας κλπ, μιλά απαξιωτικά για τον πρωθυπουργό της χώρας! Στην χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή ΕΝΙΚΟΣ και τι δεν είπε για τον κ. Τσίπρα…

Δυστυχώς ο κύριος Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ή δεν τον αφήνει ο περίγυρος του να αντιληφθεί ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη από τους δανειστές και κυρίως από τον «κολλητό» μας «φίλο» κ. Σόιμπλε. Αφού τον έφεραν σε αδιέξοδο, αφού τον ανάγκασαν να υπογράψει και να ψηφίσει το Μνημόνιο 3, τώρα τον στύβουν σαν λεμόνι μέχρι να τον «πετάξουν» όπως ακριβώς έκαναν και με τον κ. Σαμαρά. Ο οποίος ήταν και ο καλύτερος τους μαθητής!!! Δεν έφερνε καμία αντίρρηση και για τίποτα!!! Αν πέταξαν λοιπόν τον κ. Σαμαρά, τον δικό τους άνθρωπο, ακόμη και ιδεολογικά, ως στυμμένη λεμονόκουπα θα λυπηθούν τον κ. Τσίπρα; Αστεία πράγματα.

Ο κύριος Σόιμπλε μέσα στην έπαρση που τον διακρίνει είπε μεγάλες αλήθειες στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο του. Θα περάσει ένας αιώνας για να εμφανισθεί εκ νέου αριστερός πρωθυπουργός στην Ελλάδα μετά την καταστροφή που θα προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικός λαό, φέρεται να δήλωσε… Με λίγα λόγια αποκάλυψε στους δημοσιογράφους το σχέδιο του!!! Αυτό επιθυμεί και για αυτό οδηγούν την χώρα οι δανειστές στα βράχια. Και πάνω από όλα τους Έλληνες στην εξαθλίωση για να τους αναγκάσουν να επαναστατήσουν!

Και είναι πραγματικά ντροπή για εμάς τους Έλληνες, λαό και πολιτικούς, να δικαιώνεται ο κ. Σόιμπλε εξ αιτίας των όσων πράττει ή δεν πράττει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεσαία τάξη έχει εξαφανιστεί. Το μόνο που ακούμε όλοι μας καθημερινά είναι για το ανελέητο κυνηγητό για την είσπραξη φόρων, χαρατσιών, ασφαλιστών εισφορών κλπ. Ακούμε τίποτα άλλο; Μήπως ότι πιάσανε την μεγάλη φοροδιαφυγή; Μήπως ότι περιόρισαν στο ελάχιστο το λαθρεμπόριο καυσίμων; Μήπως ότι πλήρωσαν επιτέλους τα θαλασσοδάνεια που είχαν πάρει όλοι οι αεριτζήδες; Μήπως επιστράφηκε καμιά μίζα; Τίποτα από τα κλεμμένα, τα παστωμένα, τα εμβάσματα του εξωτερικού; Φυσικά και όχι!

Είδαμε μήπως να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας; Να μειώνεται η ανεργία; Όχι; Το μόνο που μάθαμε είναι ότι το 2016 θα προσληφθούν στο δημόσιο 20.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι θα πάρουν αύξηση από 15 έως 50 ευρώ το 55% των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων!!! Εεεεε, ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Η χώρα δεν έχει μόνον δημοσίους υπαλλήλους έχει και ιδιωτικούς… Και μετά μας πειράζει που ο κ. Σόιμπλε που δηλώνει ότι «Οδηγεί (ο κ. Τσίπρας) τους Έλληνες στην εξαθλίωση, αρνούμενος να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει για να μην πειράξει τους ψηφοφόρους του και κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους».

Ο Ελληνικός λαός έχει φθάσει στο «ως εδώ και μη παρέκει»! Δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχει άλλα μέτρα, άλλη φτώχεια, άλλη περικοπή μισθών, συντάξεων, επικουρικών. Και μην τάζει κανείς στην κυβέρνηση πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει όπως πχ ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις! Γιατί τον κάθε συνταξιούχο τον ενδιαφέρει πόσα μπαίνουν κάθε μήνα στον λογαριασμό του. Όχι αν ονομάζεται σύνταξη, επικουρικό, ΕΚΑΣ ή τρεχαγυρευόπουλος αυτό που λαμβάνει. Και αν ελάμβανε κάποιος πχ 1000 ευρώ σύνταξη και επικουρικό και αύριο θα παίρνει 800 € συνολικά, νομίζετε ότι θα πανηγυρίζει γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα του «έσωσε» την κύρια σύνταξη; Μην τρελαθούμε κιόλας…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμη στην εξουσία γιατί η αντιπολίτευση είναι ανίκανη και γιατί ο λαός έχει σιχαθεί τόσο πολύ τα πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας. Θα φθάσει όμως στο σημείο τέτοιας κοινωνικής πλέον αναταραχής και αδυναμίας πληρωμής που ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δεν μπορεί για παράδειγμα να κόβεται το ρεύμα από ανθρώπους που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία και κάποιοι μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ να κάνουν πάρτι και να μην τους ακουμπά κανείς!!!

Δεν μπορεί για παράδειγμα ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ να καυτηρίαζε την υπόθεση Παπασταύρου και από την άλλη στις περιπτώσεις του κ. Σταθάκη, του κ. Φλαμπουράρη να σφυρίζει αδιάφορα… Για λόγους ήθους, και μάλιστα αριστερού ήθους, που μια ζωή μας πιπίλιζαν το μυαλό για το ήθος της αριστεράς, ενώ η καταραμένη δεξιά ήταν πάντα ανήθικη (!) έπρεπε να φύγουν από την θέση τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. Και να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Όπως και να το κάνουμε είναι οξύμωρο, το λιγότερο, το υπουργός, βουλευτής, στέλεχος μιας αριστερής κυβέρνησης να είναι και εκατομμυριούχος… Πώς να το κάνουμε τέκνα της αριστεράς, δεν ταιριάζει… Ο κύριος Σταθάκης τώρα, αριστερός κάργα όπως δηλώνει, μας μιλά για κόκκινα δάνεια, περικοπές, φόρους κλπ με την τσέπη του να σκίζεται από την περιουσία που έχει!!! Σε λίγο, έτσι όπως πάμε και ο πρόεδρος των Ελληνικών Βιομηχανιών ή της Ένωσης Εφοπλιστών θα δηλώνει οπαδός του ΚΚΕ και θα γίνεται και υπουργός που θα διαλύει την μεσαία τάξη και θα λέει ότι πολεμά για την φτωχολογιά… Μην τρελαθούμε κιόλας!

Το σκηνικό είναι εκρηκτικό! Εν μέρει γιατί έτσι όπως έχει κυβερνηθεί η χώρα στα χρόνια της κρίσης και μόνο δεν περιμένει κανένας κάποιο άλλο αποτέλεσμα. Εν μέρει γιατί η ολιγαρχία του τόπου φοβούμενη το τι μπορεί να συμβεί, έστω και από «ατύχημα», λαμβάνει τα μέτρα της. Δικά της είναι τα περισσότερα και μεγαλύτερα ΜΜΕ, ότι θέλει κάνει! Αλλά έτσι δεν πάμε πουθενά! Ο καπετάνιος του πλοίου «Ελλάδα» δείχνει ότι κάτι προσπαθεί να κάνει κάτι, δυστυχώς όμως σε αυτή τη ζωή δεν μετράνε οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχουν αφήσει να πάρει ανάσα οι δανειστές. Όμως και ο ίδιος πρέπει να αποδείξει στην φουρτούνα το πόσο καλός καπετάνιος είναι! Και δυστυχώς δεν το κάνει. Τουλάχιστον ακόμη…

«Τα σχέδια μας αποτυγχάνουν όταν δεν έχουνε στόχο. Για το καράβι που δεν γνωρίζει προς τα που να πλεύσει δεν υπάρχει ούριος άνεμος» σύμφωνα με τον Σενέκα.

«Είμαστε σαν τους ναυτικούς που πρέπει να επισκευάσουν το πλοίο στην ανοικτή θάλασσα, μη μπορώντας να το λύσουν με την ησυχία τους στη στεριά και να το ξαναφτιάξουν με τα καλύτερα υλικά», όπως έγραψε ο Αυστριακός φιλόσοφος Otto Neurath.

Άραγε, αυτή η κυβέρνηση έχει κάποιο στόχο; Ή μοναδικός στόχος της όπως την κατηγορούν οι αντίπαλοι της είναι μόνον η επιβίωση της και η διατήρηση της στην εξουσία; Έχει την ικανότητα ο καπετάνιος και το πλήρωμα του να επισκευάσουν το πλοίο στην ανοικτή και μάλιστα τόσο φουρτουνιασμένη θάλασσα ή θα πάει άκλαυτο; Αυτή είναι η αγωνία των επιβατών του πλοίου, χωρίς καμία διάθεση αντιπολίτευσης, αφού τους λογικούς ανθρώπους τους ενδιαφέρει να συνεχίσει το πλοίο Ελλάδα με το αγέρωχο σκαρί του το ταξίδι του ανά τους αιώνες. Τους νοιάζει να σκίζει τα νερά των θαλασσών το καράβι όπως έκανε μια ζωή και όχι ποιος είναι ο καπετάνιος του… Καπετάνιος του ας είναι ο πιο άξιος!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Αέρα σιγουριάς για την «επιβίωση» της κυβέρνησης ακόμη και με την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών, προσπάθησε να αποπνεύσει ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση δηλώνοντας παράλληλα πως δεν έχει «αμφιβολίες για την κοινοβουλευτική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δε απέκλεισε τα σενάρια που τον θέλουν να διερευνά εναλλακτικές λύσεις όπως αυτές μιας συγκυβέρνησης με συμμετοχή κομμάτων πέραν των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή με τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

«Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει τίποτα. Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί μιλάμε υπό τον ΠτΔ δεν σημαίνει ότι συζητάμε για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλο η συνεννόηση άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας και συμπληρώνοντας με νόημα: «αισθάνομαι άνετα με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών» αλλά και πως η παρούσα κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση τετραετίας αναφέροντας με έμφαση πως «δεν χρειαζόμαστε μια συγκυβέρνηση» ενώ τόνισε πως «οι εποχές της μεγάλης πολιτικής αστάθειας έχουν περάσει».

Συνέστησε μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην «κοιμάται και ξυπνάει περιμένοντας να πέσει η κυβέρνηση όπως έκανε και έξι μήνες κατά τη διάρκεια της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. Κάνει κακό στην ίδια τη ΝΔ».

Δεν θέλουμε στήριξη. Η αναζήτηση συναίνεσης δεν είναι αδυναμία

Επιχειρηματολογώντας δε περαιτέρω, αναφέρθηκε στις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, κάτι που όπως είπε, έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη «όταν εκείνος είχε φτάσει στο σημείο να λέει πως μπορούμε ακόμη και να συγκυβερνήσουμε».

Αυτό βέβαια. όπως ανέφερε κατ' επανάληψη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν σημαίνει πως όταν πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν το μέλλον όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού, το ασφαλιστικό, το κυπριακό ή το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Το θέμα μας δεν είναι να έχουμε στήριξη από κανέναν. Το να αναζητούμε συναινέσεις σε τέτοια ζητήματα δεν είναι αδυναμία να κυβερνήσουμε». Θέλουμε να περάσουμε μια άλλη κουλτούρα», ανάφερε για να στηλιτεύσει για μια ακόμη φορά τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης που από τη μία, όπως είπε, ψήφισαν τη συμφωνία και όσα προέβλεπε αλλά τώρα δεν θέλουν να ψηφίσουν τους νόμους. Από αυτή δεν την κριτική δεν εξαίρεσε ούτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν αδυναμία να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αφορούσε και τα κόκκινα δάνεια.

Εκτίμηση για τον Λεβέντη αλλά... όχι και ρυθμιστής

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής ενέταξε και τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη ξεκαθαρίζοντας πως όπως επιδιώκει να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης- πέραν της Χρυσής Αυγής- θα πράξει το ίδιο στην περίπτωση του κ.Λεβέντη. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έκρυψε και τον εκνευρισμό του καθώς «ενώ κάποιοι καλούσαν τον κ.Λεβέντη για να του παραγγείλουν πίτσα, τώρα τον έχουν αναγάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής σκηνής». Έσπευσε πάντως να δηλώσει πως εκτιμά τον κ.Λεβέντη αλλά και πως συμφωνεί επί της αρχής με αρκετές από τις εννέα θέσεις που έχει διατυπώσει.

Καμία νέα μείωση των κύριων συντάξεων

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό, τόνισε πως «στόχος είναι η συνολική μεταρρύθμιση του που περιλαμβάνει ενοποίηση των ταμείων αλλά και μέριμνα ώστε διασφαλιστούν όλοι. Ακόμη και εάν κάποιοι έμειναν άνεργοι επί σειρά ετών θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη με 15ετή εργασιακό βίο δηλ την εθνική σύνταξη». Δεσμεύτηκε δε πως θα δε υπάρξει καμία νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε πως ειδικά «σε αυτό το θέμα ζητήσαμε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν την πήραμε. Έχουμε κόκκινες γραμμές απέναντι στους δανειστές και τις τηρούμε. Και έχουμε πει ότι δεν θέλουμε 12η μείωση των κύριων συντάξεων».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην καταστροφολογία που επικρατεί στη ρητορική της αντιπολίετευσης αλλά σε ΜΜΕ. «Λένε για φορολαίλαπα, φοροκαταιγίδα και διαλύουν την ψυχολογία μας και ξεχνούν ότι η οικονομία δεν είναι μόνο νούμερα αλλά και ψυχολογία».

Στο θέμα της διαπλοκής στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για τα ΜΜΕ τονίζοντας πως πρέπει να μπουν κανόνες ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να «βάλουν πλάτη» συνολικά στο μέτωπο κατά της διαφθοράς.

Το διαδίκτυο "ξεφώνισε" άγρια τον Αλέξη

Φαρμακερά βέλη έριξαν οι χρήστες του διαδικτύου στον Αλέξη Τσίπρα για ορισμένα λεκτικά... ατοπήματα από τη χθεσινή συνένυευξη στην ΕΡΤ. Οι επικρίσεις εστιάστηκαν κυρίως στην «αράβικη παροιμία», «τον πρωθυπουργό Κέρι» και τους «15.000 κατοίκους της Λέσβου».
Ορισμένοι, μάλιστα, πρότειναν στον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη μείωση των συντάξεων προκειμένου «να βγει ΟΧΙ, να τις μειώσεις να τελειώνουμε». Δριμεία ήταν, επίσης, και η κριτική για την ΕΡΤ και κυρίως τον οικοδεσπότη δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο και τις ερωτήσεις που έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Δείτε μερικά από τα πιο απολαυστικά tweets.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως προσπαθεί να αναστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Διαφορετικά θα θυμόταν πως δεν πρέπει να προκαλεί τη Ρωσία από την οποία οι Οθωμανοί τόσες ήττες είχαν υποστεί στο παρελθόν.

Αυτό αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian, ο γνωστός Βρετανός ιστορικός και δημοσιογράφος Νόρμαν Στόουν.

«Ενθαρρύνοντας τον πόλεμο στην Συρία, ο Ερντογάν δεν προέβλεψε τις συνέπειες για την Τουρκία. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καθίσταται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη, συνεχώς εξελισσόμενη με νέους δρώντες και τους αντιπάλους της Άγκυρας να αυξάνονται», δήλωσε.

Ο Ερντογάν φαντασιώνεται εαυτόν ως έναν παντοδύναμο ηγέτη, καθήκον του οποίου είναι να δημιουργήσει «αγνές γενιές» μουσουλμάνων και να βοηθήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους άλλους συμμάχους του στην Συρία.

Είναι προφανές πως η Τουρκία βοηθά το Ισλαμικό Κράτος καθώς στόχος του Ερντογάν είναι η ανατροπή του προέδρου Άσαντ. «Ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν έχει αποδειχθεί επιτυχής για την ώρα, όμως έχει μεταβάλει σε τέτοιο βαθμό την τουρκική εξωτερική πολιτική ώστε πλέον να διακινδυνεύει ακόμα και την καταστροφή της χώρας του», αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός.

Ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας σε συνδυασμό με μεγαλομανία κρύβονται πίσω από την πολιτική Ερντογάν και τον υποχρεώνουν να προχωρά σε τόσο επικίνδυνα βήματα. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η Τουρκία έχει κερδίσει και την οργή της Μόσχας.

Η κατάρριψη ήταν μια πρόκληση ώστε, εάν η Μόσχα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ να απαιτήσουν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή, ώστε να επιτρέψουν στον Ερντογάν να επικρατήσει επί των αντιπάλων του.

Ωστόσο η φιλοδοξία του δε επαληθεύτηκε. Τώρα οι δυτικές χώρες μπορεί και να ξεχάσουν τον Άσαντ και να αρχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ώστε να ηττηθεί ο χειρότερος αντίπαλος, το ΙΚ. Η Τουρκία μπορεί, λοιπόν, να απομονωθεί.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τη ακριβή εξέλιξη της σύγκρουσης Μόσχας-Άγκυρας. «Ωστόσο οι Τούρκοι, υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να θυμούνται. Μην προκαλείτε τη Ρωσία», καταλήγει ο Βρετανός ιστορικός.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιάννη Σιδέρη

Ο Βασίλης Λεβέντης ασχέτως με το τηλεοπτικό του παρελθόν, ασχέτως και με τις γενικόλογες προτάσεις του, εκφράζει συχνά την κοινή λογική. Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ, εξέφρασε την σκόπιμη απορία στον Χατζηνικολάου: Αφού δεν πρόκειται να κάνει καμιά περικοπή στις συντάξεις, τι τη χρειάζεται τη συναίνεση;

Απλώς ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και επιμένει σε περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση, προκειμένου να διαχύσει στους ώμους της αντιπολίτευσης μέρος της ευθύνης που οφείλει να επωμισθεί ο ίδιος, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές του. Στην περίπτωση που τα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται, πάλι θα τους αποδώσει μέρος της αποτυχίας (το επιχείρησε ήδη), επειδή δεν βοήθησαν την «εθνική προσπάθεια» - όπου εθνική προσπάθεια είναι η απροετοίμαστη ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης.

Γνωστά όλα αυτά, τα έχουμε ξαναγράψει, αλλά η πολιτική ζωή ανακυκλώνεται στα ίδια και τα ίδια, τα μη πειστικά επιχειρήματα επαναλαμβάνονται και τα διακυβεύματα της χώρας τα ανακαλύπτουμε εφόσον η πραγματικότητα έρχεται επάνω μας, σε ένα συνεχές μίζερο déjà vu.

Το ασφαλιστικό θα «στιγματίσει» την Αριστερά

Δύο τα βασικά σημαντικά θέματα που επιζητεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση.

Πρώτο σε προτεραιότητα και ιδιαίτερα επώδυνο είναι το ασφαλιστικό. Όχι γιατί κινδυνεύει να μην ψηφισθεί από τη Βουλή. Αυτό κατά μεγάλο ποσοστό - αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος - το έχει διασφαλίσει. Φρόντισε να το επαναδιατυπώσει χθες στην συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας μέχρι και ύποπτο το γεγονός της καταψήφισης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι αυτοί ήξεραν τι θα ψήφιζαν και δέχτηκαν να μπουν στη λίστα για να εκλεγούν. Ακούγεται εκβιασμός η λέξη «ύποπτο», αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προ τη προεδρικής εκλογής, πέρυσι τέτοιο καιρό, είχε αρχίσει να λανσάρει σενάρια για ύποπτες κινήσεις επιχειρηματιών προς άγραν επίορκων βουλευτών, οι οποίοι θα ψήφιζαν τον εκλεκτό υποψήφιο της ΝΔ.

Στο ασφαλιστικό, εκείνο που αποτελεί δυσβάστακτο βάρος για τον πρωθυπουργό, είναι η ιστορικότητα του εγχειρήματος. Για πρώτη φορά η βασική σύνταξη θα φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, και θα φτάσει με κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα στιγματίσει το κόμμα του, θα γίνει σημείο αναφοράς στο μέλλον, θα μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου, και όχι μόνο στην ιστορία της κοινωνικής Ασφάλισης...

Αν εξαιρέσει κανείς την προσπάθεια δημόσιας πίεσης προς τα κόμματα για συμμετοχή – συνενοχή, όχι στις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά στην κυβερνητική αποτυχία, δεν εντοπίζεται κάποιος άλλος λόγος που να δικαιολογεί την χθεσινή συνέντευξη. Συνήθως τέτοιες συνεντεύξεις πρωθυπουργών γίνονται για να βγάλουν κάποια είδηση, να δώσουν ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα, να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή πορείας της κυβέρνησης ή της χώρας. Ενίοτε βέβαια μετατρέπονται και σε τρύπιο σωσίβιο υπό το κράτος πανικού, που πνίγουν τον ναυαγό, σαν την περιβόητη συνέντευξη Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ.

Το Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συναίνεση και στο προσφυγικό, καθώς από τα Σκόπια περνούν μόνο οι θεωρούμενοι ως πρόσφυγες, άρα βλέπει να μας μένουν εδώ οι μετανάστες. Το γεγονός ότι το Πακιστάν αρνήθηκε να δεχθεί δικούς του πολίτες, αποτέλεσε πραγματικό σοκ για την κυβέρνηση. Τώρα άρχισε να συνειδητοποιείτο μέγεθος του προβλήματος.

Όμως συναίνεση με ποιους; Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, και νυν αποχωρήσας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων», δημοσίως σε τηλεοπτικό πάνελ, ότι «έπνιγαν τους μετανάστες» - προφανώς δια του λιμενικού, που τώρα, με τόση αυτοθυσία, τόσες ηρωικές προσπάθειες κάνει και τόσες ζωές σώζει, όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δρίτσας.

Όμως κοινή πολιτική και στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να υπάρξει. Στη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αμέτρητο το κόστος από τις μεγάλες προσφυγικές ροές. Αρχικά είχε επιχειρήσει να το συνδέσει με την ελάφρυνση του προγράμματος. Δεν του έγινε το χατίρι από τους δανειστές, και τώρα αντιμετωπίζει περιδεής το πρόβλημα. Η αθρόα ροή (που εξυπηρέτησε την Τουρκία στην εκβιαστική της πολιτική της προς την Ε.Ε.) είναι αποκλειστικό έργο της παρούσας κυβέρνησης, ή τουλάχιστον οι… δολοφόνοι που έπνιγαν πρόσφυγες, έτσι το θεωρούν.

Λίγες ημέρες πριν, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε εκ νέου «εγκληματία» τον Σαμαρά. Η αιτία ήταν ότι διέτασσε επαναπροωθήσεις μεταναστών και «αυτό είναι έγκλημα του ποινικού δικαίου», όπως είπε. Ώσπου βέβαια ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε πνεύμα πανανθρώπινης αγάπης, επέτρεψε να περάσουν καμιά 700ριά χιλιάδες στη χώρα μας, και - το χειρότερο- σε αυτή τη φιλάνθρωπη και άτσαλη υποδοχή, πνίγηκαν περισσότεροι μετανάστες από όσους είχαν πνιγεί με τις επαναπροωθήσεις Σαμαρά!

«Πρέπει να προσπαθούμε επιχειρήματα, όχι με κραυγές», δήλωσε εν τη ρύμη του λόγου του στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός, και κάποιοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων θα γέλασαν πικρά ενθυμούμενοι τον τρόπο που κραύγαζε εναντίον τους ο ίδιος και το κόμμα του.

Η κυβέρνηση είναι μόνη. Με την οίηση της παντοδυναμίας και την αυταρέσκεια της παντογνωσίας (αφού μόνο η Αριστερά τα ξέρει όλα), φρόντισε να κάψει τις γέφυρες, θεωρώντας τα κόμματα εχθρό. Τώρα που τους γνέφει σινιάλα, αυτά στέκονται στην άλλη μεριά της τάφρου και την παρακολουθούν αδιάφορα και αμείλικτα…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Ηταν αναμενόμενο ότι δεν θα προέκυπτε καμία εντυπωσιακή εξέλιξη από την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λευκωσία και την Αθήνα. Ο Τζον Κέρι, δυστυχώς και με την ενθάρρυνση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον προς τα κατώτερα στελέχη του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης, επιχείρησε σιωπηλά να κερδίσει μια δέσμευση για γρήγορη διευθέτηση του Κυπριακού και του Σκοπιανού, αλλά όπως αποδείχθηκε οι απέναντι πλευρές στην Αγκυρα και τα Σκόπια παραμένουν σταθερά σε θέσεις ταπεινωτικές για την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Ποιος δεν γνωρίζει ότι τα κλειδιά γι' αυτά τα δύο προβλήματα δεν βρίσκονται στην Αθήνα ή τη Λευκωσία; Οι πάντες εκτός των Αμερικανών, οι οποίοι με τη γνωστή αλλά δοκιμασμένη μέθοδο, να ζητούν δηλαδή υποχωρήσεις από τα θύματα, επιτυγχάνουν σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα κέρδη για τους αντιπάλους. Στην Κύπρο φτάσαμε στο σημείο να αποδεχθούν οι ηγέτες την κατάργηση και των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών, ενώ στα Σκόπια οι Αμερικανοί αφήνουν ανενόχλητο έναν αρρωστημένο φανατικό εθνικιστή να μολύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Εναν εθνικιστή που αρχικά τον στήριξαν. Ηταν ένα μεγάλο λάθος... 

Ο φανατισμός των Σκοπιανών είναι χειρότερος και από αυτόν των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον εθνικιστές στην Ευρώπη. Στις τάξεις τους περιλαμβάνονται και δολοφόνοι, όπως ο φονιάς που σκότωσε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού στη Δερύνεια. Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση αποδεικνύεται λίγη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και αυτό οφείλεται περισσότερο στον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είναι πολύ ανεκτικός αλλά και αναβλητικός. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ αφελής. Υποστήριξε τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» στηρίζοντας ισλαμοφασιστικά καθεστώτα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη μόνο και μόνο επειδή του το ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Και όταν τα χρειάστηκε πια, επέβαλε ένα δικτατορικό αλλά φιλοαμερικανικό καθεστώς στο Κάιρο, κόβοντας ταυτόχρονα κάθε σχέση με τον Ερντογάν. 

Ο τελευταίος, ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου ο πλέον αδίστακτος ηγέτης στον κόσμο, υλοποιεί σχέδιο εμπλοκής της Αμερικής στον εμφύλιο της Συρίας με τρόπο που θα ταπεινώσει τον κ. Ομπάμα. Η υπόθεση της κατάρριψης του αεροπλάνου «μπάζει» από παντού. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος μπορούν να περιμένουν οτιδήποτε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό του των Εξωτερικών. Δυστυχώς, αντί να ξεριζώσουν τη ρίζα του κακού, την ποτίζουν με ροδόσταγμα...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου