Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Νοε 2015

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ζήτησε από τη Γαλλία ένα χάρτη, με τις περιοχές της Συρίας στις οποίες δραστηριοποιούνται ομάδες που μάχονται το ISIS προκειμένου να μην τις βομβαρδίζει η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σύμφωνα με το Reuters.

Ο V. Putin συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande την Πέμπτη στο Κρεμλίνο.

Στις συζητήσεις που είχαν την Πέμπτη στη Μόσχα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την ανταλλαγή πληροφοριών για το ISIS και άλλες ομάδες ανταρτών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών που κάνουν οι δύο χώρες στη Συρία.

«Μας ζήτησε να καταρτίσουμε ένα χάρτη των δυνάμεων που δεν είναι τρομοκρατικές και μάχονται εναντίον του Daesh. Ο Vladimir Putin δεσμεύτηκε πως μόλις του δώσουμε τον χάρτη δεν θα τις βομβαρδίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius στην RTL.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι στοχεύει ως επί το πλείστον ομάδες που μάχονται ενάντια τον Πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, ο οποίος αποτελεί βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν βρήκε συμμάχους ο Πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό 
στο μαραθώνιο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ξεπέρασε τις πέντε ώρες η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία προέβαλαν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως ακούστηκαν φωνές. έγιναν “καυγάδες” και οι αρχηγοί έφυγαν χωρισμένοι μέσα σε έντονες διαφωνίες… Αυτό που τελικά έμεινε ήταν η πρόταση του κ. Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων καθώς εξέρχονταν του Μεγάρου Μαξίμου, αποτύπωσαν τις σημαντικές διαφωνίες που προέκυψαν κυρίως στο ασφαλιστικό. Εντός ολίγου αναμένεται το ανακοινωθέν με τα όποια σημεία σύγκλισης στα ακανθώδη θέματα όχι μόνο του ασφαλιστικού, αλλά και του προσφυγικού.

«Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης διέψευσε ότι μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν μείωση των συντάξεων, τόνισε.

«Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα έναν πρωθυπουργό πιό Ευρωπαίο από ποτέ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι είναι μια προσπάθεια πίεσης προς τους Ευρωπαίους προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι στο ασφαλιστικό, ενώ δίνει τα πάντα στο προσφυγικό.

Για το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι είναι ανούσιο, γιατί ήδη έχει συμφωνηθεί μείωση των συντάξεων. Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση είπε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα.

Για «πολύ γόνιμο διάλογο σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό και την συνταγματική μεταρρύθμιση», έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μετά την μαραθώνια σύσκεψη.

«Αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή την βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο-με τη διαφωνία της ΝΔ» δήλωσε ο Π. Καμμένος, επισημαίνοντας την διαφορετική στάση που κράτησαν στο ασφαλιστικό, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δυο κόμματα ότι «στηρίζουν τις πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο και διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η ανακοίνωση της Προεδρίας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
28 Νοεμβρίου 2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,
• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
• Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.
2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.
3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.
4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:
Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:
«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων».

Επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της αντιπολίτευσης: Αναζητούν μικροπολιτικά οφέλη

Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν πριν λίγο κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που τήρησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.

Ιδίως για τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων, απευθύνθηκε στην κα Γεννηματά λέγοντας τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;

Τέλος από κυβερνητικές πηγές γίνεται γνωστό ότι όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία Hot Spot στα νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Βασίλη Κωνσταντίνου Φούσκα

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά είναι ένα γεγονός σύνθετο και φωτογραφίζει την πολυπλοκότητα των συσχετισμών ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και παγκόσμια.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έδρασε έπειτα από παρότρυνση των ΗΠΑ ή/και ότι πήρε το «ΟΚ» από την υπερδύναμη προτού προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια.

Δεν συμφωνούμε μ’ αυτή την άποψη. Ακόμη κι αν αυτό πράγματι συνέβη, η Τουρκία έπραξε αυτό που έπραξε για λόγους που έχουν να κάνουν με δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και με δικούς της υπολογισμούς που υπαγορεύονται από τις εσωτερικές της ανάγκες.

Η ενίσχυση του Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές έδωσε επιπρόσθετη ώθηση στο νεο-ισλαμικό όραμα της αύξησης της τουρκικής επιρροής σε όλο τον πρώην οθωμανικό χώρο.

Αυτό το πρόγραμμα στηρίζεται από συγκεκριμένους οικονομικούς εξαγωγικούς και χρηματιστηριακούς κολοσσούς, που έχουν διεισδύσει εδώ και χρόνια στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι οι πολιτικοί εκφραστές της υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας και των τάσεων εκχείλισής της προς τα έξω.

Μάλιστα, κατάφερε να ανασυντάξει το κεμαλικό καθεστώς και να δημιουργήσει μια νέα σχέση με τον στρατό με άξονα μια νέα πολιτική επεκτατισμού σε όλα τα γειτονικά κράτη.

Κοντολογίς, μεγάλο κεφάλαιο, νεο-οθωμανικό/ισλαμικό ιδεώδες και στρατιωτικό κατεστημένο είναι ενωμένα σε ένα κοινό πρόγραμμα μικρομεσαίου ιμπεριαλισμού, που όμως είναι εξαιρετικά ανησυχητικό σε μια σειρά από γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ωστόσο, το νεο-οθωμανικό αυτό πρόγραμμα συναντά σφοδρές αντιστάσεις τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές.

Οι εσωτερικές αντιστάσεις είναι γνωστές και δεν θα επιθυμούσαμε να τις αναφέρουμε αναλυτικά ξανά εδώ (κοσμικά κινήματα, Κουρδικό, μερίδες του στρατού και της αστικής τάξης κ.λπ.).

Το Κουρδικό, βέβαια, δεν είναι απλά ένα «εσωτερικό» θέμα. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα και δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά μια σειρά από κράτη, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Οι Κούρδοι είναι από τους πιο λυσσαλέους και σταθερούς αντιπάλους των τζιχαντιστών του ΙSIS.

Η εμπλοκή της Τουρκίας των Ερντογάν-Νταβούτογλου στη Συρία από πολύ νωρίς, τουλάχιστον από το 2011, καθορίζεται έτσι όχι μόνο από τους εσωτερικούς συσχετισμούς υπερθέρμανσης της οικονομίας και το νεο-οθωμανικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά και από το άμεσο γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο η Τουρκία το διαβάζει ως απειλή της ενότητάς της ως ενιαίου κράτους.

Η Τουρκία ήθελε και θέλει την ανατροπή του Ασαντ στη Συρία προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία και την ενίσχυση του άξονα Ιράν-Συρίας-Χεζμπολάχ, τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν αμβλύνει τις διαφορές τους με το Ιράν.

Η όποια γεωστρατηγική αναβάθμιση του Ιράν στους γεωπολιτικούς υπολογισμούς της Δύσης θα υποβαθμίσει την Τουρκία ως ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο και πολύ πιθανόν να συμπεριληφθεί στη δυτική (και ισραηλινή) στρατηγική για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στην προοπτική ανατροπής μη φιλο-ισραηλινών καθεστώτων.

Αν το Ιράν προσχωρήσει στον δυτικό συνασπισμό συμφερόντων, τότε ο ρόλος της Τουρκίας υποβαθμίζεται ρητά και ο άξονας Συρίας-Χεζμπολάχ καταρρέει.

Αυτό το «remake» της Μέσης Ανατολής ήταν και το σχέδιο του Μπους, το οποίο φαίνεται να γίνεται και πάλι επίκαιρο προς το τέλος της δεύτερης τετραετίας του Ομπάμα.

Αυτοί είναι οι υπολογισμοί του Ερντογάν και του νεο-οθωμανικού κατεστημένου της Τουρκίας και αυτά είναι τα βαθύτερα αίτια της απόφασης για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.

Το «τζογαδόρικο» στοίχημα των Ερντογάν-Νταβούτογλου βρίσκεται ακριβώς στο εξής σημείο: να προσπαθήσουν να πείσουν ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, ότι ο βασικός εχθρός παραμένει ο Ασαντ και η συμμαχία του με τη Ρωσία και όχι οι τζιχαντιστές του ISIS, τους οποίους η Τουρκία μαζί με σειρά άλλων κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, υποστήριξαν και υποστηρίζουν τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά.

Οι ΗΠΑ μάλλον διστάζουν να πάρουν θέση και το χαρτί που έπαιξε ο Ερντογάν τις έφερε σε τρομερή αμηχανία επίσημης επιλογής φίλων και εχθρών.

Αν όμως ποτέ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρχίσουν να διαμορφώνουν μια άποψη σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν παράγει πια ασφάλεια στην περιοχή αλλά, μάλλον, καταναλώνει ασφάλεια με το να εξάγει ή να υποθάλπει τζιχαντιστές, οι οποίοι μάλιστα δημιουργούν μακελειά τύπου Παρισιού, τότε τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο ρόδινα για τον νεο-οθωμανισμό των Ερντογάν-Νταβούτογλου και για την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Από την πρώτη επέμβαση της Δύσης στον Περσικό Κόλπο με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης μέχρι σήμερα, η Δύση, με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της, έχει ξανανοίξει το Ανατολικό Ζήτημα. Δεν γνωρίζει όμως, όπως και ποτέ δεν γνώριζε, πώς θα το κλείσει.

* Ο Βασίλης Κωνσταντίνου Φούσκας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου
Πηγή EfSyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπέιρ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αποκαλύπτουν τα μυστικά της υπηρεσίας, αλλά και των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον και του υιού του Τζόρτζ Μπους, του τζούνιορ.

Έχει πολλάκις συλληφθεί και κρατηθεί. Ο Μιτ Γουόσπουρ, ένας προσωπικός του φίλος εργαζόμενος στη Γερουσία, ο οποίος του έδινε πληροφορίες, έχει δολοφονηθεί.

Ως πράκτορας της CIA ο Μπέιρ εργάστηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1991-94 και στη Μέση Ανατολή. Από την αποχώρησή του από την υπηρεσία και μετά έχει πολλάκις κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους ότι προκαλούσε πολέμους για το πετρέλαιο.

Σε συνέντευξή του, ο Μπέιρ προέβη σε εκπληκτικές αποκαλύψεις:

«Στη Γιουγκοσλαβία πήγα στις 12 Ιανουαρίου 1991, με ελικόπτερο, στο Σεράγεβο. Δουλειά μας ήταν να επιτηρούμε τους υποτιθέμενους Σέρβους τρομοκράτες ώστε να μην επιτεθούν στην πόλη. Μας είχαν ενημερώσει για μια οργάνωση με την ονομασία Ανώτερη Σερβία, η οποία σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη λόγω της επιθυμίας της Βοσνίας να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία.

»Στην πραγματικότητα αυτή η οργάνωση ούτε καν υπήρχε. Οι επικεφαλής μας, μας έλεγαν ψέματα. Η αποστολή μας ήταν απλώς να προκαλέσουμε πανικό στους πολιτικούς στη Βόσνια, να τους πείσουμε ότι επίκειται σερβική επίθεση. Η αποστολή αυτή τελείωσε για μένα σε δύο εβδομάδες. Ανέλαβα νέα στη Σλοβενία. Η επιχείρηση στη Βοσνία διήρκεσε έναν μήνα και είχε κωδική ονομασία Ίστινα (αλήθεια).

»Πήγα στη Σλοβενία διότι είχαμε πληροφορίες ότι σκόπευε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Διαθέσαμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων πολιτικών.

»Πολλοί πράκτορες που διαφωνούσαν εξαφανίζονταν όταν αρνούντο να εκτελέσουν αποστολές προπαγάνδας κατά των Σέρβων. Προσωπικά είχα εκπλαγεί από τα ψέματα τα οποία μας έλεγαν οι επικεφαλής και οι πολιτικοί μας. Πολλοί πράκτορες καλλιεργούσαν την προπαγάνδα χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν. Ο καθένας μας γνώριζε μόνο ένα μέρος της υπόθεσης και μόνο αυτοί που δημιούργησαν την όλη υπόθεση γνώριζαν το σύνολό της, δηλαδή οι πολιτικοί.

»Στόχος της προπαγάνδας ήταν να διχάσουμε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ώστε να αποσχιστούν. Έπρεπε να υπάρχει ένας αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίο θα έπεφτε το ανάθεμα. Επελέγη η Σερβία καθώς αυτή, κατά κάποιο τρόπο, είναι η διάδοχος κατάσταση της Γιουγκοσλαβίας.

»Δώσαμε χρήματα στον Στίπε Μέσιτς, στον Φράνιο Τούσμαν, στον Αλί Ιζετμπέκοβιτς, σε βουλευτές και μέλη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους, σε στρατηγούς του Γιουγκοσλαβικού στρατού, ακόμα και σε ολόκληρες μονάδες. Ο Ράντοβαν Κάραζιτς έπαιρνε χρήματα, για κάποιο διάστημα, αλλά σταμάτησε να δέχεται χρήματα όταν κατάλαβε ότι θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου που έγιναν στη Βοσνία. Όλο αυτό κατευθυνόταν από την αμερικανική κυβέρνηση.

»Κάποιοι αξιωματούχοι της CIA έγραφαν ακόμα και τις επίσημες ανακοινώσεις που διαβάζονταν στα δελτία ειδήσεων. Στόχος ήταν η πρόκληση μίσους, εθνικισμού και προβολή της διαφορετικότητας.

»Το 1992 ήμουν ξανά στη Βοσνία με αποστολή την εκπαίδευση μονάδων του Βοσνιακού στρατού, καθώς η Βοσνία είχε μόλις ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Η Σρεμπρένιτσα είναι μια παραφουσκωμένη ιστορία και πολλοί άνθρωποι την έχουν αποδεχτεί. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο ίδιος με τον αριθμό των Σέρβων και άλλων που σκοτώθηκαν, αλλά η Σρεμπρένιτσα πουλήθηκε στην πολιτική αγορά.

»Ο επικεφαλής μου, πρώην γερουσιαστής, έλεγε συνεχώς πως μερικά καθάρματα θα σταλούν στη Βοσνία. Έναν μήνα πριν την υποτιθέμενη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, μου είπε πως η πόλη θα «γίνει πρωτοσέλιδο» σε όλο τον κόσμο. Όταν ρώτησα το γιατί μου είπε απλώς «θα δεις». Ο Βοσνιακός στρατός πήρε εντολή να επιτεθεί σε σπίτια και σε αμάχους, στους κατοίκους της Σρεμπρένιτσα. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι δέχονταν επίθεση από την άλλη πλευρά. Προφανώς κάποιος είχε πληρωθεί για τους υποκινήσει.

»Ένοχοι για την Σρεμπρένιτσα είναι οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Αμερικανοί. Όλοι όμως ρίχνουν τις ευθύνες στους Σέρβους. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα που θεωρούντο μουσουλμάνοι ήταν Σέρβοι ή άλλων εθνικοτήτων. Πριν μερικά χρόνια, ένας φίλος πρώην πράκτορας ο οποίος τώρα εργάζεται στο ΔΝΤ μου είπε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν προϊόν συμφωνίας αμερικανικής κυβέρνησης και Βόσνιων πολιτικών. Η πόλη θυσιάστηκε για κερδίσουν οι ΗΠΑ μια δικαιολογία για να επιτεθούν κατά των Σέρβων.

»Είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι που προκάλεσαν τον πόλεμο και υπαγόρευσαν τους όρους της ειρήνης κατέχουν τώρα εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο των περιοχών αυτών. Απλώς υποδούλωσαν λαούς και τα παραγόμενα καταλήγουν στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Αυτοί είναι οι νικητές, καθώς οι λαοί υποχρεώνονται να εισάγουν, κατόπιν από αυτούς και καθώς δεν έχουν χρήματα αναγκάζονται να δανείζονται. Αυτή είναι η ιστορία στα Βαλκάνια.

»Το Κόσοβο, δια παράδειγμα, δημιουργήθηκε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά και δεύτερον διότι αποτελεί στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Είναι η μεγαλύτερη Νατοϊκή βάση στην καρδιά της Ευρώπης.

»Θέλω να πως στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ότι πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν. Χειραγωγήθηκαν τότε και είναι ανόητο να υπάρχει μίσος μεταξύ τους. Πρέπει να δείξουν ότι είναι οι ισχυροί και να καταλάβουν ποιος το δημιούργησε όλο αυτό. Προσωπικά ταπεινά ζητώ συγνώμη και αυτό γιατί για καιρό δεν αποκάλυπτα τα μυστικά της CIA και του Λευκού Οίκου.

Πηγή MIgnatiou
Ebritic


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Φαίνεται πως κάποιοι στην Άγκυρα τα έχουν χάσει τελείως και κινούνται σπασμωδικά και ανεύθυνα, με συνέπεια να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (που εκφράζει τον ίδιο τον Ερντογάν), η Τουρκία ετοιμάζεται να ασκήσει το «δικαίωμα» της που απορρέει από την συνθήκη του Μοντρέ να απαγορέψει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και του Ελλησπόντου των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τα Στενά, θα σημάνει αυτομάτως την κήρυξη πολέμου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Συνθήκη του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 μεταξύ των χωρών Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Ελλάδας, Ιαπωνίας, Ρουμανίας και των τότε Σοβιετικής Ένωσης και Γιουγκοσλαβίας, προβλέπει ότι σε περίπτωση κινδύνου και απειλής πολέμου η Τουρκίας έχει το δικαίωμα να κλείσει τα Στενά, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι εννοεί.

Η Άγκυρα προβάλλει την άποψη ότι έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κλείσει τα Στενά όχι μόνο στα πολεμικά, αλλά και στα εμπορικά πλοία όταν υπάρχει κίνδυνος πολέμου, μια άποψη που η ερμηνεία της αμφισβητείται έντονα από τους διεθνείς νομικούς κύκλους. Μάλιστα στην τουρκική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι την άποψη τους την αποδέχεται και ο ΟΗΕ.

Τώρα το θέμα είναι αν τελικά το τολμήσουν αυτό, χωρίς να υπολογίσουν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες καθώς ήδη έχουν εξοργίσει την ρωσική Αρκούδα, ή όλα τα κάνουν για το θεαθήναι, ή ακόμα χειρότερα, έχουν ήδη συνεννοηθεί γι’ αυτό με τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι βάζουν το κεφάλι τους στην… καρμανιόλα.

Αλλά… ίσως έφτασε με την τουρκική απερισκεψία και αλαζονεία η μεγάλη τους ώρα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Θα καταρρίψει και ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος ο Ερντογάν; Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται παράλογο,αλλά η λογική δεν συμβαδίζει ποτέ με όσα η Τουρκία υποστηρίζει για το Αιγαίο.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η Άγκυρα και το Γενικό Επιτελείο υποστηρίζει στα σοβαρά ότι η Ελλάδα… παρενοχλεί αεροσκάφη της στο Αιγαίο και κάνει…παραβιάσεις!
Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι ελάχιστοι -δημοσιογράφοι κυρίως- οι οποίοι επίσης στα σοβαρά …ψιθυρίζουν ότι μπορεί “κι εμείς κάτι να κάνουμε από παραβιάσεις”!!!

Το σενάριο που η Άγκυρα προωθεί τα τελευταία χρόνια μέσω ανακοινώσεων του Γενικού Επιτελείου δεν είναι ούτε τυχαίο ,ούτε αθώο βεβαίως . Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε κατάρριψη ενός ελληνικού F-16, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κώστα Ηλιάκη. Η Τουρκία έμεινε ατιμώρητη και οι κύριοι του NATO και της ΕΕ δεν είχαν βγάλει… τσιμουδιά για την τουρκική αλητεία ανοιχτά της Κρήτης!

Μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους άρχισαν τα δημοσιεύματα στην Τουρκία περί παραβιάσεων στο Αιγαίο! Για να προλάβουν τυχόν διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Κάποιες ιστοσελίδες κάνουν αναφορά στις ελληνικές θέσεις. Είναι θέμα χρόνου το καθεστώς Ερντογάν να επαναφέρει στη δημοσιότητα το παραμύθι… των ελληνικών παραβιάσεων.

Στην ιστοσελίδα DIKEN, αναρτήθηκε δημοσίευμα με τίτλο «Σύμφωνα με την Ελλάδα, η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο ακριβώς 2244 φορές» το οποίο αναφέρει ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκική Αεροπορία, άρχισε η συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας επί του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.

Στην συνέχεια το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα στην DAILY SABAH όπου δήλωσε ότι «η ασφάλεια στην περιοχή μας δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς ασφάλεια στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή πολέμου ή μέσω αυξημένων παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο».

Το δημοσίευμα κλείνει με το παρακάτω γράφημα με τίτλο «Απρόσκλητος επισκέπτης» το οποίο απεικονίζει τις παραβιάσεις του ΕΕΧ για τα έτη 2008-2014.

Η TURKIYE επιχειρεί μια ομαδοποίηση όσων υποστηρίζουν την πράξη της Τουρκίας και όσων εξέφρασαν άποψη εις βάρος της απόφασής της, να καταρρίψει το ρωσικό αεροπλάνο.

Το δημοσίευμα χωρίζεται με κάθετη γραμμή, όπου κάτω από το πρώτο μέρος του τίτλου («Μία πλευρά στηρίζει») και υπότιτλο «Δεν επιθυμεί σύγκρουση ΝΑΤΟ και Τουρκίας» παρατίθενται φωτογραφίες των J. Bush M. Rutte και P. Breedlove, ενώ κάτω από το δεύτερο μέρος του τίτλου («Μία πλευρά προβοκάρει») και τον υπότιτλο «Η Τουρκία έκανε μεγάλο σφάλμα» παραθέτει φωτογραφίες των A. Laricani, Νίκου Κοτζιά και S Gavrilov.

Κάτω από τον τίτλο «Μία πλευρά στηρίζει» αναφέρεται ότι:«Αυξάνεται ο αριθμός όσων υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δικαίως κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο». Προχθές εξέφρασαν την στήριξή τους φωνές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Jeb Βush, που θα είναι υποψήφιος των δημοκρατικών στις Προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε:
«Πιστεύω την Τουρκία. Μέσω της τεχνολογίας, μπορεί να επιβεβαιωθεί το οτιδήποτε» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνιστά ένα αδιαίρετο κομμάτι του ΝΑΤΟ. Ακολουθούν σχετικές δηλώσεις του Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ Philipp Breedlove και του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Mark Rutte. Σημειώνεται ακόμα, ότι το δίκαιο της Τουρκίας αναγνωρίζουν επίσης οι πρώην Πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, Francis Ricciardone και της Ουκρανίας, John Herbst».
Κάτω από τον τίτλο «Μια πλευρά προβοκάρει» αναφέρεται ότι: «Στο θέμα του αεροπλάνου που καταρρίφθηκε, η Ελλάδα και το Ιράν κατηγορούν την Άγκυρα. Μάλιστα, βουλευτής της Δούμα ως ένδειξη καλής πρόθεσης ζητάει την επιστροφή της Αγίας Σοφιάς στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

O Πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, A. Laricani, φέρεται να δήλωσε σχετικά με το επεισόδιο:  «Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία ήταν ένα μεγάλο σφάλμα. Ακόμα μεγαλύτερο σφάλμα φαίνεται να είναι η στήριξη του Ομπάμα» και συνέχισε: «Αυτό το γεγονός, θα εξελιχθεί σε σύγκρουση ανώτατου επιπέδου και θα αποτελέσει την αιτία να λησμονηθεί τελικά ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας».
Επιπλέον αναφέρεται ότι «Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα» (εννοεί την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ).

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δήλωση του βουλευτή της Δούμα, Sergey Gavrilov, ο οποίος εξέφρασε την «εξής αυθάδη απαίτηση» (σύμφωνα με την εφημερίδα: «Η Τουρκία, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα σε ένδειξη φιλίας, επιστρέφοντας την Αγια Σοφιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό τους που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια και να αποτελεί πάνω από το 10% των τουριστών στην Τουρκία την ίδια περίοδο. Η πώληση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού. Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως

Τα έσοδα της Τουρκίας από το τουριστικό συνάλλαγμα το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δις. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αυτό αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της.

Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική οικονομία είχε ήδη πληγεί από τη σύγκρουση στη γειτονική της Συρία και την κατάρρευση της τριετούς εκεχειρίας με τους Κούρδους μαχητές του PKK. Η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση. Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ένας οικονομικός μετανάστης, Μαροκινός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο και φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως «ο θεός είναι μεγάλος» και «προφήτης μας είναι ο Μωαμεθ». Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ’ όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Έχουμε πέντε μέρες εδώ χωρίς φαγητό και νερό κοιμόμαστε μέσα στην βροχή κάτω από τα δέντρα», είπε ένας εξ αυτών στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτή την ώρα ο νεαρός έχει μεταφερθεί σε σκηνή των γιατρών ανθρωπιστικής οργάνωσης, έξω απ’ την οποία είναι συγκεντρωμένοι πατριώτες του οι οποίοι προσεύχονται για την τύχη του.

Σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρεται αυτή την ώρα σε νοσοκομείο του Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης ο Μαροκινός οικονομικός μετανάστης που υπέστη νωρίτερα ηλεκτροπληξία στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, που φρουρεί την δίοδο απάντησε με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στις εναντίον της επιθέσεις με πέτρες και ξύλα των οικονομικών μεταναστών που εξαγριώθηκαν μετά το περιστατικό. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Τα Σκόπια γνωστοποίησαν νωρίτερα ότι ξεκίνησαν την ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα (σ.σ.στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης), με σκοπό, όπως ανέφεραν, τη δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (του ανώτατου οργάνου για θέμα εθνικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ) πριν από δύο εβδομάδες, ότι σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η ΠΓΔΜ, τις τελευταίες οχτώ ημέρες, ακολουθώντας ανάλογες ενέργειες της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας, επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πιο συγκεκριμένα τη διέλευση σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ απαγορεύει να εισέλθουν στο έδαφος της πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων (πχ. από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αλγερία κ.α), τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ενισχυόμενος από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ο Συριακός στρατός έχει σημειώσει θεαματική προέλαση τις τελευταίες 24 ώρες συντρίβοντας την αντίσταση των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Στόχος των επιθέσεων είναι οι δυνάμεις του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων οργανώσεων, μεταξύ αυτών και των λατρεμένων της Τουρκίας Τουρκομάνων, στις περιοχές του Ιντλίμπ, της Λατάκια, της Ντάραα, της Σουέιντα, της Χομς, του Χαλεπίου και της Δαμασκού.

Επιχειρήσεις διεξάγονται στο πέρασμα του Μπαμ Χουά, στο Ιντλίμπ και σε στρατηγικά σημεία σε άλλες περιοχές. Ο Συριακός στρατός απελευθέρωσε πολλά χωριά στην επαρχία της Χομς και κατέστρεψε θέσεις των τζιχαντιστών, σκοτώνοντας δεκάδες από αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων FARS, ο μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις ανώτεροι αξιωματικοί του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού στρατού, εκ των οποίων ο ένας είχε λιποτακτήσει από τον Συριακό στρατό.

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται και στην περιοχή της Παλμύρα με τον Συριακό στρατό να προετοιμάζεται για την ανακατάληψη τη ιστορικής πόλης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Κωμικοτραγικά όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να επισυμβαίνουν περί την εκλογή αρχηγού της συντηρητικής παράταξης. Χλεύη αντιπάλων και φίλων. Αν η διαλυτική εσωστρέφεια αφορά την παράταξη, δικό της το πρόβλημα. Αφορά όμως το πολίτευμα, τελικά την πατρίδα. Και αυτό είναι μείζον εθνικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά του λόφου η κυβερνητική πλειοψηφία είναι άκρως εύθραυστη με μόλις 153 βουλευτές, εξ ων οι 3 ελεγχόμενοι απολύτως από την Άγκυρα. Ενώ ορθώνονται ενώπιον της οι συμπληγάδες: ασφαλιστικό - αγροτική φορολόγηση.

Υπό τα δεδομένα αυτά αποτελεί εκ πρώτης όψεως πράξη ευβουλίας η καταφυγή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και αν οι αντίπαλοί του την είδαν ως ενέργεια απελπισίας. Ο ΠτΔ ομολογουμένως εκφράζει σήμερα την συνείδηση του Έθνους. Οι αναφορές του σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό με τρόπο που τα επαναφέρει στις καθαρές αφετηρίες τους μπορούν να φρονιματίζουν τους νυν διαχειριστές και το σύνολο του πολιτικού φάσματος, το οποίο ρέπει, από συνήθεια ή κεκτημένη ταχύτητα, στον ενδοτισμό.

Διανύουμε φάση ραγδαίας απορρύθμισης του δημοσίου βίου. Ενώ από το Έθνος δεν λείπουν οι σοφοί και οι σπουδαίοι στις θέσεις κλειδιά πλεονάζουν οι ασήμαντοι.

Διαθέτουμε μία κυβέρνηση που ολοφάνερα τά ’χει κυριολεκτικά χαμένα. Δεν γνωρίζει η αριστερά της τι ποιεί η υπόλοιπη αριστερά της… Και έχουμε μία αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν είναι δυνάμει κυβέρνηση, ως ώφειλε θεσμικά, αλλά ούτε αρχηγό μπορεί να εκλέξει. Κυβερνήσεις, έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος) «έχουν όλα τα καθεστώτα. Αντιπολιτεύσεις μόνον αι δημοκρατίαι». Εδώ δεν έχουμε ούτε αντιπολίτευση άγνωστο πόση δημοκρατία μας απομενει.

Εξυπακούεται ότι οι πολιτικοί ταγοί γνωρίζουν την γεωπολιτική μας πραγματικότητα. Και π.Μ. και μ.Μ. (= προ και μετά Μνημόνιο) η δραστική σμίκρυνση της εθνικής μας κυριαρχίας, η εν εξελίξει εκποίηση του εθνικού πλούτου, ο τελειωτικός αφελληνισμός των τραπεζών μας και η πανταχού και πάντοτε παρούσα διαπλοκή (βρέχει, χιονίσει, δεξιά, αριστερά… αυτή αμετακίνητη) έφτασε τη χώρα στην ολική καταστροφή.

Η πρωθυπουργική αχρείαστη επίσκεψη στην Άγκυρα, οι χλωμές σποραδικές αναφορές των υποψηφίων για την ηγεσία της Ν.Δ. στα μεγάλα εθνικά και οι ακόμη σπανιότερες του λοιπού φάσματος δεν συνιστούν πολιτικό προσωπικό μυημένο και au courant στα μείζονα εθνικά – διεθνοπολιτικά.

Κραυγαλέος ο εφησυχασμός μας για τις διαρκείς παραβιάσεις – προσβολές της κυριαρχίας μας από την Τουρκία, τα τεκταινόμενα στην Μεγαλόνησο, για τις μεθοδεύσεις του εσχάτως υπερδραστηριοποιηθέντος Βερολίνου που αυτοπροβάλλεται ως επιδιαιτητής στο Αιγαίο.

Όλα αυτά προκαλούν τον σκληρό πυρήνα του Ελληνισμού αλλά παραμένουν εν πολλοίς αναπάντητα.

Ιδιαιτέρως χρήσιμο το σχήμα Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ. Να συμπεριλάβει όμως άμυνα – ασφάλεια. Αυτό θα καθιστούσε νουνεχή τον Τούρκο.

Ο νεοοθωμανός εταίρος τού ISIS κατέρριψε επί συριακού εδάφους το ρωσικό Sukhoi. Χαρές και πανηγύρια το ΝΑΤΟ και ο ανώριμος Ομπάμα. Οι επιχαίροντες δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας. Αν δεχτούμε την τουρκική καταγγελία, το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο τους, οι προστατευόμενοι όμως του ΝΑΤΟ νεοοθωμανοί παραβιάζουν ώρες, ημέρες και έτη τον εναέριο, θαλάσσιο και το έδαφος της Ελλάδος. Αυτό δεν συγκίνησε κανέναν τους. Ντροπή!

Ο Πούτιν κατήγγειλε «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» (διάβαζε: Ερντογάν – Νταβούτογλου και όλα τα παιδιά). Δοκιμάζεται η συμμαχία Ρωσίας – Δύσεως που προοιωνίζονταν το γρήγορο τέλος της συριακής τραγωδίας και βαθαίνει το χάσμα Μόσχας – Άγκυρας.

Αναντίλεκτη αλήθεια: «Ο Μωάμεθ επιβλήθηκε σκοτώνοντας, ο Ιησούς Χριστός κάνοντας να σκοτώνονται οι δικοί του» (Pascal, Στοχασμοί, 599). Η διαφορά συγκλονιστική.

Τα τουρκονατοϊκά παιχνίδια με τη Ρωσία βρίσκουν τον μάστορή τους. Ο Πούτιν δεν (εμ)παίζεται. Η κλασική μας σοφία συμβουλεύει: «ου παντελώς δει τοις πονηροίς επιτρέπειν / αλλ’ αντιτάττεσθαι» (Μένανδρος).

Για να μετρήσουμε τις αντοχές μας ανιχνεύουμε τον κύριο εθνικό πυλώνα, την οικογένεια. Διάγνωση: προϊούσα αποσύνθεση. Ο ετήσιος αριθμός διαζυγίων που τα τελευταία δέκα χρόνια έκειτο μεταξύ 12 – 13.000, εκτοξεύτηκε το 2014 στις 18.353! Και μη μιλάτε για συριζαϊκές εκκεντρικότητες και ιδεοληψίες, η Ντόρα ψέγει τον Σαμαρά γιατί δεν νομοθέτησε τον γάμο των ομοφύλων οδυρόμενη ότι «τώρα θα το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να το ψηφίσουμε, αλλά έπρεπε να το είχαμε φέρει εμείς» ! [Παρόν, 22/11/15].

Οι ανθρώπινες κοινωνίες και η δική μας απέβαλαν προ πολλού την διάσταση του ιερού και της αγιότητας. Κοινωνίες χωρίς την αγιότητα πάσχουν από αποϊέρωση. Είναι ελλειμματικές. Ο Γιάννης Ρίτσος που οι φίλοι του τον θέλουν μαρξιστή κ.τ.τ, μας ανοίγει τα μάτια: «Ίσως η άλλη όψη του ωραίου να είναι η αγιότητα». «Τα φύλλα φέγγουνε κεριά στ’ αλώνι της πατρίδας/κι ένας αιτός από ψηλά διαβάζει το Βαγγέλιο» (18 Λιανοτράγουδα). Το Ευαγγέλιο σύντροφοι!

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Εμβρόντητοι παρακολουθούμε όλοι οι δημοσιογράφοι τη δράση του παλιού συναδέλφου εντιμότατου κυρίου Γιάννη Ρουμπάτη, που προς έκπληξη όλων μας ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΥΠ, πρώην ΚΥΠ.

Ακούγονται πολλά… κι εμείς εδώ έχουμε γράψει αρκετά αλλά το γεγονός είναι ότι πλέον και το Μαξίμου έχει καταλάβει ότι ο Ρουμπάτης δεν «τραβάει» και οι κακές γλώσσες λένε ότι με την ευκαιρία των χειρισμών που έκανε στην υπόθεση του Πανούση του ζήτησαν την παραίτησή του αλλά ο ίδιος αρνείται να την δώσει.

Αφήστε δε που έχει μπει και στο στόχαστρο του κυβερνητικού συνεταίρου του Αλέξη Τσίπρα του Πάνου Καμμένου ο οποίος ζήτησε και αυτός ανοικτά πλέον την παραίτησή του.

Οι λόγοι άγνωστοι προς το παρόν για την κόντρα Καμμένου Ρουμπάτη, ίσως να προέρχονται από πολύ παλιά όταν ο Ρουμπάτης ήταν το δεξί χέρι των Παπανδρέου και όλοι ξέρουμε τις «άριστες» σχέσεις του Καμμένου με το Παπανδρεϊκό κατεστημένο.

Βέβαια ο Καμμένος μιλάει και για μια απαράδεκτη επιστολή Ρουμπάτη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ λέγοντας άλλα από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για το προσφυγικό και τους τζιχαντιστες.

Εμείς σήμερα θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Γιάννη Ρουμπάτη κάποια πραγματάκια για την υπόθεση Πανούση, επειδή είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να τον καλέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας …

Κύριε Ρουμπάτη πότε έγιναν οι καταγραφές που αναφέρει ο Πανούσης;
Είχατε έγκριση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα γι αυτές τις καταγραφές;
Βάσει ποιων πληροφοριών ή καταγγελιών προχωρήσατε σ΄ αυτή την διαδικασία;
Εσείς τα στοιχεία αυτά τα θεωρείτε σοβαρά; Τι εκτίμηση έχετε κάνει ως Υπηρεσία;

Γιατί δεν το ανέλαβε το θέμα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή έστω η Ασφάλεια (Δνση Οργανωμένου Εγκλήματος) της ΕΛ.ΑΣ. που από το 2009 και από πέρυσι αντίστοιχα, διαθέτουν και αυτές οι Υπηρεσίες παρόμοια ή και πιο σύγχρονα από εσάς συστήματα νόμιμης επισύνδεσης τηλεφωνικών παρακολουθήσεων;
Όταν αναλάβατε τη Διοίκηση της Ε.Υ.Π. εξαγγείλατε ότι η Υπηρεσία δεν θα ασχολείται με το εσωτερικό αλλά μόνο με το εξωτερικό... Γιατί λοιπόν δεν τηρήσατε αυτήν σας τη δέσμευση και ασχοληθήκατε με παρακολουθήσεις στο εσωτερικό;
Ποιος και πότε έδωσε στον Πανούση τις καταγραφές;
Είναι αυτό νόμιμο; Δεν αποτελούν απόρρητα στοιχεία της Υπηρεσίας (άρθρο 14 του Νόμου 3649/2008) και μάλιστα στοιχεία προσωπικών δεδομένων;
Έχει σχηματιστεί κάποια δικογραφία για την υπόθεση για να μπορεί να τα κατέχει νόμιμα ο Πανούσης; Πως και τα πήρε μαζί του φεύγοντας από το Υπουργείο;
Παραδόθηκαν με κάποιο Πρωτόκολλο από εσάς;
Με ποια διαδικασία ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία απολύτως κυβερνητική ή άλλη κρατική θέση ή σχέση με την υπηρεσία κατέχει έγγραφα αυτής της υπηρεσίας;
Ο κάθε διοικητής ή ο εκάστοτε πολιτικός της προϊστάμενος όταν αποχωρούν παίρνουν έγγραφα της ΕΥΠ μαζί τους;
Που προβλέπεται ότι ο πρώην πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ μπορεί να κατέχει έγγραφα της υπηρεσίας στο σπίτι του ή στο προσωπικό του γραφείο;
Που προβλέπεται ο διοικητής της ΕΥΠ να ενημερώνει και μάλιστα μπροστά σε 10 άτομα όπως είπε ο Πανούσης, έναν απλό πολίτη όπως είναι τώρα ο Γιάννης Πανούσης ότι απειλείται η ζωή του;
Γνωρίζετε εάν αυτά τα στοιχεία είναι σε γνώση και του νέου Υπουργού κ. Τόσκα;
Τελικά για να ξέρουμε και τη δική σας θέση ενημερώσατε ναι ή όχι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή κάποιον εκπρόσωπό του στο Μαξίμου για αυτή την υπόθεση;

Πάντως στο Μαξίμου επιμένουν για την απομάκρυνσή του και ψάχνουν τρόπο για την αποδέσμευσή του.

Του έχουν και άλλα πολλά μαζεμένα που τα μαθαίνουν από διάφορους παράγοντες και από κάποιους συνδικαλιστές της ΕΥΠ, πρώην συντρόφους του Ρουμπάτη στο ΠΑΣΟΚ που έχουν πρόσβαση στο γραφείο του Ν. Παππά.

Διαβάσαμε ότι οι συριζαίοι συνδικαλιστές της υπηρεσίας εξέφρασαν τα παράπονά τους και στον Π. Καμμένο όταν πρόσφατα είχε επισκεφτεί τα γραφεία τους και μάλιστα του είπαν ότι τον θεωρούν τον χειρότερο διοικητή που έχει περάσει από την ΕΥΠ.

Για τα έργα όμως και τις ημέρες των συνδικαλιστών αυτών και για τα αίσχη που έγιναν στο πρόσφατο συνέδριό τους όπως μας κατήγγειλαν βουλευτές που παραβρέθηκαν σ΄ αυτό αλλά και για τα οικονομικά τους θα επανέλθουμε στο άμεσο μέλλον.
Ένα άλλο που του καταλογίζουν από το Μαξίμου είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις σχέσεις του με το κύκλωμα Δ. Μελισανίδη, Φ. Παπαγεωργίου και λοιπούς.

Και ήρθε και ο Μπόμπολας ο άλλος μεγάλος εχθρός του Μαξίμου που διέμεινε δωρεάν το βιβλίο του Παπαγεωργίου που το προλογίζει ο Ρουμπάτης κι έδεσε το γλυκό.

Και στο καπάκι βγήκε ζωντανά στον αέρα ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή σε κανάλι του Βόλου και είπε ότι γνωρίζει, καθότι έχει τον φάκελο της σχετικής δικογραφίας για τα στημένα του ποδοσφαίρου, ότι αυτός που πούλησε τις κασέτες στον εφοπλιστή Πατέρα τότε πρόεδρο του Παναθηναικού, είναι ο Φώτης Παπαγεωργίου.

Όποιος ενδιαφέρεται ας κάνει ένα κόπο και να δει την εκπομπή στο astra tv της Θεσσαλίας. Θα μείνει με το στόμα ανοικτό.

Και ρωτάμε εμείς τώρα τον κύριο Παρασκευόπουλο, τον κύριο Τόσκα και τον κύριο Παπαγγελόπουλο τι θα κάνουν γι αυτό; Θα το ψάξουν, θα υποβάλλουν μήνυση όπως έκαναν και στον Γ. Πανούση;

Ή μήπως αυτό το υλικό που λέει ο Α. Κούγιας δεν είναι απόρρητο υλικό της υπηρεσίας;

Επίσης του καταλογίζουν του Ρουμπάτη ότι δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την ηρεμία στην υπηρεσία και ότι έχει αναλωθεί σε όργιο ρουσφετολογίας ανθρώπων του παλαιοπασοκικού συστήματος.

Μέχρι και σε διαγωνισμό προσλήψεων προχώρησε και δύο φορές μάλιστα, έναν στις 16 Ιουλίου και έναν στα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει ενημερώσει με λεπτομέρειες το Μαξίμου.

Και το χειρότερο είχε βγάλει και Δελτίο Τύπου διαψεύδοντας το γεγονός.

Τώρα δεν πρέπει για λόγους ευθιξίας, τουλάχιστον, να υποβάλλει την παραίτησή του;
Κρατάει δε στη θέση τους ακόμα τους ανθρώπους του συστήματος Μπίκα Παπαγεωργίου. Όπως για παράδειγμα την διευθύντρια κατασκοπίας Μάνια Αλεβιζάκη που ήταν το «άλτερ έγκο» του Φ. Παπαγεωργίου και είχαμε αναφερθεί σχετικά για την δράση της σε παλαιότερη ανάρτησή μας, ενώ ξαναέκανε διευθύντρια στην αντικατασκοπία - αντιτρομοκτρατία τη Μαρία Ιατρίδου που διορίστηκε στην υπηρεσία το 1974 παρακαλώ και ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Φ. Παπαγεωργίου.

Πρόσφατα δε πριν λίγες μέρες την έστειλε και ταξιδάκι αναψυχής μαζί με τον υφιστάμενό της τμηματάρχη τρομοκρατίας, Νίκο Κλειτσίκα, στην κοντινή Ιαπωνία.

Ναι καλά διαβάσατε στην Ιαπωνία.

Τώρα τι σχέσεις μπορεί να έχουμε σε επίπεδο συνεργασιών σε θέματα αντικατασκοπίας-αντιτρομοκρατίας με την Ιαπωνία, αυτό μόνο ο Γιάννης Ρουμπάτης μπορεί να το γνωρίζει.

Κρατάει δε ακόμη ως διευθυντή ανάλυσης τον Μιχάλη Λιούμη ο οποίος πριν λίγο καιρό έγινε παπάς, ναι καλά διαβάσατε παπάς που ιερουργεί μάλιστα στην περιοχή της Κερατέας, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Έχει δε σπείρει ανέμους και θερίζει θύελλες σε όλο το προσωπικό με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του.

Τοποθετεί ανώριμο προσωπικό σε κρίσιμες μονάδες της παραμεθορίου, με θλιβερά αποτελέσματα για τα οποία θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες σύντομα, ενώ επαναστρατικοποεί την υπηρεσία μετά από πολλά χρόνια.

Τα ρουσφέτια ένστολων αστυνομικών και στρατιωτικών πάνε κι έρχονται. Ούτε επί χούντας… Έχουν γεμίσει οι μονάδες με αστυνομικούς, ενώ το τμήμα παρακολουθήσεων των κεντρικών γνωρίζει και πάλι ημέρες δόξας.

Στη Θεσσαλονίκη δε, όρισε ως υποδιοικητή ξηλώνοντας την έμπειρη υπάλληλο που κατείχε την θέση της μεγάλης διεύθυνσης εκεί, έναν νεαρό αστυνομικό αλλά αυτό βέβαια ήταν ρουσφέτι του Μαξίμου.

Και σε μεγάλο κλιμάκιο του εξωτερικού λέγεται ότι έστειλε πρόσφατα 9 στρατιωτικούς εντελώς άσχετους με το αντικείμενο, μεταξύ των οποίων και τον διοικητή και τον υποδιοικητή.

Φανταστείτε ότι ο ένας από αυτούς είναι σηματωρός του Πολεμικού Ναυτικού!

Μάλλον τον έστειλε για τροχονόμο.

Και το χειρότερο, για να τελειώνουμε για σήμερα, κάποιος από το προσωπικό της υπηρεσίας που έχει παιδάκι με καρκίνο υπέβαλλε μήνυση στον Ρουμπάτη και στην Αλεβιζάκη για λόγους που αφορούν τα θέματα υγείας του παιδιού του…

Τέτοια κατάντια πια από έναν «αριστερό» συνάδελφο δεν την περιμέναμε… Κρίμα.

"Ο Αρουραίος της… Εκάλης"
Πηγή ΑnapodosΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μεγάλη επίθεση κατά των Τζιχαντιστών στον θύλακα της πόλης Cerablus εξαπέλυσαν σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι Κούρδοι, με στόχο να ενωθούν με τιε ρωσοσυριακές δυνάμεις στο Χαλέπι και αφ’ ετέρου να ενωθούν με τον κουρδικό θύλακα στο Azez, υλοποιώντας τον λεγόμενο «Βόρειο Διάδρομο» που θα ενώνει σταδιακά τους Κούρδους της Συρίας με την Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, ο συριακός κλάδος του κουρδικού ΡΚΚ, δηλαδή το YPG, εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση δυτικά του ποταμού Ευφράτη εναντίον των Τζιχαντιστών με κύριο στόχο να καταλάβουν την συνοριακή με την Τουρκία πόλη του Cerablus και να ενωθούν με τις κοινές συριακές και ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Χαλέπι. Την κουρδική επίθεση στηρίζουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τους Τζιχαντιστές της περιοχής.

Η νέα αυτή σοβαρή εξέλιξη έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα που μέχρι σήμερα είχε διατυπώσει την θέληση της να μην επιτρέψει την προώθηση των Κούρδων στην περιοχή αυτή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία αδυνατεί να επέμβει στρατιωτικά, όπως είχε απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν στην περίπτωση κουρδικής προώθησης, γιατί υπάρχει το προηγούμενο της μεγάλης κρίσης με την Ρωσία και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Όπως φαίνεται η Τουρκία έχει αρχίσει να πληρώνει ακριβά την μεγάλη της πρόκληση στην ρωσική Αρκούδα.

"Συμπτωματική" δολοφονία διακεκριμένου Κούρδου στην Τουρκία

Ενώ έδινε συνέντευξη τύπου στον δρόμο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιαρμπακίρ, ο Κούρδος Tahir Elçi, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 11 π.μ. ώρα Τουρκίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι την δολοφονία αυτή την έκανε πρώτος γνωστή ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια έκτακτης ομιλίας του σε πλατεία της πόλης του Balıkesır, χαρακτηρίζοντας το γεγονός σαν… πολύ θλιβερό!

Ο Tahir Elçi ήταν ενα από τα πιο διακεκριμένα πρόσωπα του κουρδικού στοιχείου της Τουρκίας και είχε πρόσφατα υποστηρίξει ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και μάχεται για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Αυτό φαίνεται πως ήταν και η κύρια αιτία να απειληθεί επανειλημμένα η ζωή του, για να δολοφονηθεί σήμερα το πρωί.

Η δολοφονία του αποδίδεται στο τουρκικό Βαθύ Κράτος που ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και είναι άλλο ένα γεγονός του κύκλου αίματος των Κούρδων αυτή την χρονιά.
Εντυπωσιακό είναι πως η δολοφονία αυτή έρχεται μετά τις χθεσινές συλλήψεις δυο κορυφαίων Τούρκων δημοσιογράφων που είχαν γράψει για το σκάνδαλο της συνεργασίας του Ερντογάν με τους Τζιχαντιστές, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Οι συλλήψεις αυτές επικρίθηκαν έντονα από πολλά δημόσια πρόσωπα στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο βραβευθείς με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, Τούρκος συγγραφέας Orhan Pamuk.

Είναι σίγουρο πως η δολοφονία αυτή θα ανάψει ακόμα περισσότερο τα αίματα με το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

Όλα δείχνουν πως ο Ερντογάν τραβάει τα πράγματα στα άκρα και δίκαια χαρακτηρίστηκε σαν ο «μοιραίος» άνθρωπος της Τουρκίας!Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 O αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας για το ‘προσφυγικό’ επανάλαβε μία ακόμη φορά την ίδια αφήγηση που ακούμε εδώ και μήνες από σύσσωμη την κυβέρνηση αλλά και τον ευρω-Πάκη (τον πρώτο πολίτη της Ελλάδος!!!!) που ποτέ δεν ξεχνά να μας υπενθυμίζει ότι τα Ελληνικά σύνορα δεν είναι Ελληνικά αλλά της Ευρώπης!!!!

«Οι αυθαίρετες ενέργειες ορισμένων χωρών, η κατασκευή φρακτών οι οποίοι εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτών των ανθρώπων, δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης» Η ΕΕ πρέπει να «αποφασίσει με συλλογικό τρόπο ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη» δήλωσε ο Τόσκας και συμπλήρωσε ότι διαφωνεί με «το κλείσιμο των συνόρων».

Αναρωτιέμαι, όταν ο Καμμένος και ο Κοτζιάς απειλούσαν τους Ευρωπαίους ότι θα τους στείλουν τζιχαντιστές, πόσο ‘συλλογικά’ δρούσαν; Εκτός εάν όταν επρόκειται για εκπροσώπους των Ισραηλινών και των Αμερικανικών συμφερόντων η έννοια της ‘συλλογικότητας’ παύει να ισχύει. Γιατί είναι ‘αυθαίρετο’ να κλείνεις τα σύνορα και όταν τα ανοίγεις να μην είναι; Όταν μάλιστα τα δικά σου σύνορα είναι ακριτικά και εσύ ο ίδιος τα θεωρείς (ΚΑΚΩΣ ΚΑΚΙΣΤΑ) και σύνορα των άλλων, δεν θα έπρεπε (για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου) να ρωτήσεις και τους άλλους αν τα θέλουν διάπλατα ανοιχτά για να έχεις και ‘συ μετά το δικαίωμα να τους κάνεις την παρατήρηση όταν κλείσουν τα δικά τους; Γιατί εγώ πρέπει να θεωρήσω ότι είναι νορμάλ να ρωτάς τους Ευρωπαίους αν μπορείς να κρατήσεις χαμηλή την τιμή της τυρόπιτας και δεν είναι νορμάλ να τους ρωτάς αν μπορείς να ανοίξεις ‘τα σύνορά τους’; Πέρασε το θέμα από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών όπως πέρασαν τα ‘πακέτα’ που ψηφίστηκαν στην ‘Ελληνική Βουλή’ και δεν το ξέρω;;

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν υπό δύσκολες συνθήκες διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά» είπε ο Τόσκας.

Δεν μπορείτε; Μα τι είναι αυτά που λέτε κύριε Τόσκα; Δεν μπορείτε να τους σταματήσετε με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείτε να τους προσκαλείτε; Μα εσείς τους λέτε στους Οδηγούς που τους μοιράζετε, ‘Welcome to Greece’ και ότι η πολιτική της Ελλάδος άλλαξε!! Και δεν πτοείστε από το ότι πνίγονται για να φθάσουν, αλλά το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να φέρνετε ακόμα περισσότερους και να τους σπρώχνετε πιο μέσα.

Δεν μπορείτε να τους σταματήσετε όπως δεν μπορείτε να συλλάβετε τους δουλεμπόρους που πλουτίζουν από τα πνιγμένα όνειρα που πουλάτε στους λαθρομετανάστες; Πως γίνεται το 2014 με 35 χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας να έχουν πιαστεί 280 διακινητές και το 2015 με 200 χιλιάδες (και βάλε) ανθρώπους που πέρασαν, να έχουν πιαστεί μόνο 177; Αυτό μάλλον εννοούσατε κ. Τόσκα όταν είπατε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί «στις χώρες (κοντά στις) εμπόλεμες ζώνες, που προκαλούν τη μεταναστευτική ροή». Ότι θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει συνεργασία με τους δουλεμπόρους των χωρών που βρίσκονται κοντά στις εμπόλεμες ζώνες!!!!

Η παραπάνω προσέγγιση/απάντηση φυσικά κινείται στη ‘λογική’ των γελοίων προφάσεων που προβάλλει η εγκάθετη κυβέρνηση για ευρεία κατανάλωση. Εδώ, το απόστημα είναι πολύ βαθύ και η γλυκανάλατη συναισθηματική πέτσα των ‘ευρωπαϊκών αρχών’ και λοιπών πολιτισμικών διαφημιστικών προϊόντων της εγκληματικής Δύσης που ανέκαθεν επικαλούνταν και συνεχίζουν να επικαλούνται οι μαριονέττες πολιτικοί της Ελλάδος υποκρινόμενοι τις αγίες και παρεξηγημένες Τερέζες, κρύβει από κάτω το βρωμερό πύον της προδοσίας όπως μας το ομολόγησε η ίδια η Μπενάκη το 2005. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Οι πωλητικοί της Ελλάδος καίγονται διακαώς όχι μόνο να παραδώσουν γη και ύδωρ αλλά να μας βάλουν και μια Ευρωπαϊκή στρατιωτική μπότα (ευρωστρατός, europol) στο κεφάλι για να μας ελέγχει.

Ο Τόσκας που εναντιώθηκε στο «φιλτράρισμα» των προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκε:
α) στους ‘πρόσφυγες’,
β) στους ‘πρόσφυγες που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες’ και
γ) στους ‘μετανάστες’. Για τον Τόσκα δεν υπάρχουν φίλτρα, υπάρχουν μόνο ‘πρόσφυγες και περίχωρα’.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, ‘αγνώστων’ επινοητών που εκτέλεσαν τζιχαντιστές τρομοκράτες -κάποιοι εξ αυτών εισερχόμενοι από τα σύνορα της Ελλάδος- όπου πάνω από 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ΚΑΙ ΕΝΩ η κατάσταση στη γείτονα χώρα που μας προμηθεύει τους λαθρομετανάστες λαμβάνει εκρηκτικά πολεμικές διαστάσεις με κίνδυνο να εξάγουν το πρόβλημά τους στο Αιγαίο.

Είμαστε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που βαδίζει ολοταχώς στην πλήρη απορρόφησή της από την ΕΕ χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά. Ο Τόσκας, ο Πάκης και το καταρρέον αστικό πολιτικό κατεστημένο που εκπροσωπούν, με αυτές τις δηλώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να στέλνουν πρόσκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν την κατάσταση διότι αυτοί εκτός από προδότες είναι και άχρηστοι. Ταυτόχρονα, στέλνουν και ‘μήνυμα’ στους Έλληνες να αποδεχτούν την παράδοση του ελέγχου των Εθνικών Συνόρων της Πατρίδας στους ξένους (που τυγχάνει να είναι και οι δανειστές μας), να αποδεχτούν την εντατικοποίηση του ηλεκτρονικού φακελλώματος, την πιθανότητα συνδιοίκησης του Αιγαίου με τους Τούρκους, να μάθουν να ζουν ακόμα και με την απειλή της τρομοκρατίας. Ο τρόπος που το κάνουν είναι με το να γενικεύουν τη δημόσια συζήτηση με ‘ανθρωπισμούς’ και ‘ευρωπαϊκές αρχές’. Είναι ο μόνος τρόπος για να ‘ωραιοποιήσουν’ την κατάσταση στα μάτια των Ελλήνων και να αποσυνδέσουν τους εαυτούς τους από το μπάχαλο που δημιούργησαν. Παραδόξως, εάν ασχολούνταν με το συγκεκριμένο και το εφικτό όπως οφείλει να κάνει ένας σοβαρός πολιτικός και όχι με γενικόλογες αερολογίες, τότε και ανθρωπιστές θα ήταν, και λιγότερα θύματα θα υπήρχαν στο Αιγαίο, και αρχές θα είχαν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει την ελευθερία μας και τη ζωή μας κορώνα γράμματα. Την ώρα που γύρω μας συμβαίνει χαλασμός Κυρίου, η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε φυτώριο αστάθειας και τρομοκρατίας και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία υποβαθμισμένη επαρχία στοιβαγμένων ψυχών, εγχώριων και αλλοδαπών, υπό διεθνή επιτήρηση. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, τις τράπεζες των οποίων πληρώνουμε, θα αξιολογήσουν τις μακροοικονομικές επιπτώσεις από την εισροή των λαθρομεταναστών στο ΑΕΠ, στα δημόσια οικονομικά, στην αγορά εργασίας κ.λπ. Μπορούμε να κοιμώμαστε ήσυχοι ότι η κατανομή αυτών των ανθρώπων ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα διαμορφωθεί τελικώς θα είναι δίκαιη για εμάς όπως ήταν όλα έως τώρα και ότι δεν θα κληθούμε για άλλη μία φορά να σηκώσουμε τα βάρη των μεγάλων. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποιοι μπαίνουν στην Πατρίδα μας, αυτό που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πόσοι ακόμα θα μπουν και πόσους ακόμα θα σπρώξει στην υπόλοιπη Ευρώπη, σα να μην επρόκειται για Ελληνική κυβέρνηση αλλά ώρες ώρες ούτε καν κυβέρνηση Ευρωπαϊκής χώρας. Την ώρα μάλιστα που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στη γειτονική Τουρκία, εδώ στην Ελλάδα θα σουλατσάρουν ξένοι λιμενικοί και στρατιωτικοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο θλιβερή για να την περιγράψει κανείς. Ίσως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση είναι να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να προετοιμαστούμε καταλλήλως. Η πραγματικότητα λέει ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε αυτό που αποφάσισε σύσσωμο το δουλικό πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης εδώ και δεκαετίες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ, να υποταχθεί πλήρως στα κελεύσματα της Νέας Τάξης. Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΣΙΑ και το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα και θα την αφήσει να στέκεται όρθια μετά τη θύελλα που έρχεται.

Εντός της Πατρίδος μας, δυστυχώς, το νερό έχει μπει εδώ και χρόνια στο αυλάκι και ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.

Φαίη/Αβέρωφ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Επί δεκαετίες η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με αυτά της συμμαχίας, αναφέρει ο Τσέχος αναλυτής Μάρτιν Μπέργκερ.

Η πρόσφατη προβοκατόρικη ενέργεια της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούν την όποια κλιμάκωση με τη Ρωσία. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται μήπως η κίνηση της Τουρκίας τα φέρει αντιμέτωπα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 5», ανέφερε ο Μπέργκερ.

Η Δύση, προσπαθώντας να επιλύσουν το επικίνδυνο πρόβλημα που της δημιούργησε η Τουρκία, αναζητά τον «ένοχο» της υπόθεσης: «Ο αντιγακελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία σχετικά με την κατάρριψη του Su-24», είπε ο Μπέργκερ.

Έκανε δε λόγο για αναφορές των γαλλικών media, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασαν την κατάρριψη λέγοντας, πως «από τότε που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνά την Τουρκία η χώρα αυτή έχει μεταβληθεί σε πονοκέφαλο, αντί να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης».

Επιπλέον, η Τουρκία του Ερντογάν έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Κατά την Αραβική Άνοιξη η Τουρκία είχε συμμαχήσει με τον Άσαντ, αλλά μετά τον έπληξε πισώπλατα επιτρέποντας σε ισλαμιστές από όλο τον κόσμο να περάσουν, μέσω του εδάφους της, στην Συρία, ενώ η Άγκυρα δεν έπαψε ποτέ να προβάλει την απέχθειά της απέναντι στους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα και επιτιθέμενη εναντίον τους.

Όχι τυχαία ο πρώην επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων Ευρώπης, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, είχε πει για την Τουρκία: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το ΙΚ δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση».

Και προχώρησε στην ανάπτυξη του συλλογισμού του: «Αυτό σημαίνει ότι στοχοποιεί τους σιίτες και αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί απειλή και για τις χώρες αυτές».

Για να ρίξει το «δηλητήριο» σε ισχυρή δόση μάλιστα, στο τέλος: «Εξάλλου πάντα υπάρχει η σκέψη ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο υποστηρίζει το ΙΚ. Κάποιος αγοράζει το πετρέλαιο που το ΙΚ πουλά, το πετρέλαιο που διοχετεύεται μέσω του εδάφους κάποιων. Για μένα περνά μέσω Τουρκίας, αν και οι Τούρκοι ποτέ δεν το παραδέχτηκαν».

Ο Μπέργκερ μεταφέρει επίσης την άποψη του απόστρατού Αμερικανού υποστράτηγου Πολ Βάλελι, ο οποίος τονίζει ότι η σημερινή Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία συνεργάζεται στενά με το ΙΚ και για αυτό πρέπει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ.

«Επί δεκαετίες η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, τα οποία, κατά κανόνα, δεν συμπίπτουν με αυτά της συμμαχίας», καταλήγει ο Μπέργκερ…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Από την Τέταρτη 24 Νοεμβρίου έχει ξεσπάσει μια πρωτοφανής κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για πολλούς ξαφνική, αλλά για όσους μελετούσαν τις εξελίξεις αναπόφευκτη ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε με όλες τις συνέπειες της. Το μεγάλο και επίμαχο ερώτημα σε αυτή την κρίση είναι ποια είναι η θέση της χώρας μας, η οποία για πολλούς είναι αυτή την περίοδο άνευ εθνικής κυριαρχίας.

Και πρώτα πρώτα να πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή. Η εσωτερική σύγκρουση στην Συρία και ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος προκλήθηκε ουσιαστικά από την σύγκρουση δυο ενεργειακών αγωγών. Τον αγωγό του Κατάρ και του αγωγό του Ιράν. Ο πρώτος θα ακολουθούσε την διαδρομή Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Συρία και Τουρκία και ο δεύτερος την διαδρομή Ιράν, Ιράκ, Συρία, (Δαμασκός) Λίβανος, Κύπρος και Ελλάδα. Όπως βλέπουμε η Συρία ήταν το κομβικό σημείο των δυο αγωγών, ενώ στο βάθος και οι δυο αγωγοί είχαν σαν αντικείμενο την Ρωσία και την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Ο πρόεδρος Άσαντ, (μέχρι το 2011 μεγάλος «αδερφός» του Ερντογάν και στη συνέχεια… στυγνός δικτάτορας), σαν σύμμαχος της Ρωσίας φυσικά είχε απορρίψει τον αγωγό του Κατάρ, ενώ τον Μάρτιο του 2011 είχε υπογράψει την κατασκευή του αγωγού του Ιράν ο οποίος είχε ονομαστεί ο «Αγωγός της Φιλίας». Έτσι ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή έπρεπε να ανατραπεί. Φυσικά όλα αυτά ήταν εν γνώση του Πούτιν, ο οποίος γνώριζε τα αντιρωσικά σχέδια αλλά είχε μπλοκαριστεί από την Ουκρανία και γι’ αυτό στη αρχή οι αντιδράσεις υποστήριξης του στον Άσαντ ήταν χλιαρές.

Η Τουρκία είχε επενδύσει τα μέγιστα στην ανατροπή του Άσαντ την οποία υπολόγιζε μέσα σε ένα εξάμηνο το πολύ, και στην υλοποίηση του αγωγού του Κατάρ, γιατί θα γίνονταν ο κόμβος ενεργειακής παροχής της Ευρώπης συν τον αγωγό Μπακού – Τζευχάν. Για τον λόγο αυτό στήριξε με κάθε μέσο τους Τζιχαντιστές που ήταν το κύριο μέτωπο κατά του Άσαντ, καθώς εκμεταλλεύτηκε το θρησκευτικό στοιχείο για να προσελκύσουν μουσουλμάνους μαχητές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις πετρελαιοπηγές των Τζιχαντιστών και με την συνεργασία του Μπαρζανί του β. Ιράκ κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια με τα οποία ο Ερντογάν έκτισε το μεγάλο και σκανδαλώδες παλάτι του στην Άγκυρα.

Εκεί όμως που τα «χάλασε» ο Ερντογάν ήταν ότι κάποια στιγμή θεώρησε τον εαυτό του νέο σουλτάνο και γι’ αυτό έπρεπε να ηγηθεί μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας και από την άλλη νέο χαλίφη, όπως ήταν οι Οθωμανοί σουλτάνοι και να ηγηθεί όλου του ισλαμικού κόσμου. Γι” αυτό έκανε το λάθος να συγκρουστεί άμεσα με το Ισραήλ, δημιουργώντας μεγάλες αντιπάθειες μέσα στις ΗΠΑ τα σχέδια της οποίας είχε κληθεί να υλοποιήσει στην Μέση Ανατολή. Από την άλλη το άγχος των Κούρδων τον διακατέχει μόνιμα και ένεκα τούτου έχει πάλι πρόβλημα με τις ΗΠΑ που από την δεκαετία του ενενήντα μετά την εξουδετέρωση του Οτσαλάν, επιδίωξαν μαζί με το Ισραήλ να εκμεταλλευτούν το κουρδικό στοιχείο για ένα γέρο προγεφύρωμα τους στην Μέση Ανατολή.

Τώρα να έρθουμε στη κρίση. Σίγουρα ο Ερντογά δεν έκανε την προσχεδιασμένη κίνηση του να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος αν δεν είχε κάποιες «πλάτες». Το βασικό όμως αίτιο ήταν ότι ο Ερντογάν κατάλαβε ότι εξ’ αιτίας των Τζιχαντιστών που είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, είχε αρχίσει μια προσέγγιση ΗΠΑ Ρωσίας που θα τον ανάγκαζε να υποχωρήσει στο θέμα της Συρίας, ένα θέμα που γι’ αυτόν ήταν εθνικό κεφάλαιο γοήτρου. Έτσι προχώρησε στο μεγάλο βήμα που τον άφηνε όμως σε πολλά σημεία μετέωρο, καθώς οι αντιδράσεις των συμμάχων του δεν ήταν οι αναμενόμενες ενώ η ρωσική οργή ξέσπασε πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενε.

Στην διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες και συναισθήματα, αν και πολλές φορές οι κυβερνήσεις επηρεάζονται από την επικοινωνιακή πολιτική και τα συναισθήματα των λαών τους. Η οργή του ρωσικού λαού κατά της Τουρκίας η οποία οξύνθηκε ακόμα περισσότερο από το βίντεο των Τουρκομάνων, (ένα βίντεο που πολλοί στην Άγκυρα το θεώρησαν μεγάλο επικοινωνιακό λάθος), που σκύλεψαν το πτώμα του Ρώσου πιλότου, συνέβαλλε στην σκλήρυνση της στάσης του προέδρου Πούτιν. Το παράδοξο στην ιστορία αυτή είναι πως ωφελημένοι από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πρώτος ο Άσαντ, που σταθεροποιεί την στήριξη του από το Ιράν και την Ρωσία, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον Πούτιν να εγκαταστήσει του πυραύλους S-400 στην Συρία, αλλάζοντας όλα τα στρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ρωσίας. Δηλαδή με λίγα λόγια ο Ερντογάν χωρίς να το επιδίωκε, δούλεψε… υπέρ του Πούτιν.

Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και περά. Και κατ’ αρχή ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κάνεις δεν έλαβε υπόψη του ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις στον συριακό εμφύλιο, αν και η Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τους ορθοδόξους της Συρίας. Σε καμία διεθνή διάσκεψη για την Σύρια δεν κλήθηκε Έλληνας αντιπρόσωπος, αν και η Ελλάδα είναι χώρα γεωγραφικά «κλειδί» για την περιοχή. Θα μου πείτε ποιος υπολογίζει μια χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας ? Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως στην Άγκυρα θεωρούν την Ελλάδα σαν μη υπολογίσημη δύναμη και αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά από του ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε καν τις ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ!

Όσον αφορά την ρωσοτουρκική κρίση το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σταδιακά εκτόνωση, αν και ο Πούτιν θα το «φυλάει» από εδώ και πέρα για τον Ερντογάν και τις «πονηριές» του, εκτός και αν οι πονηριές αυτές και η αλαζονεία του Τούρκου προέδρου προκαλέσουν και άλλο θερμό επεισόδιο με αφορμή την ρωσική εξόντωση των Τουρκομάνων που είναι και οι κύριοι προμηθευτές του παράνομου πετρελαίου στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, παρά τις εθνικιστικές του κορώνες γνωρίζει πως έκανε ένα μετέωρο βήμα που ακόμα δεν ξέρει που και πως θα του βγει. Έχει ήδη προκαλέσει την μήνι του Ιράν, το οποίο σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Άγκυρα πάντα υπολογίζουν και παράλληλα συνεχίζεται να υπάρχει η εσωτερική «πληγή» («προσφερόμενη» στους εχθρούς της Τουρκίας), του κουρδικού, που αντί να κλείνει αιμορραγεί καθημερινά.

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι αφ’ ενός είναι «δεμένη» στην μνημονιακη της κατάσταση και αφ’ ετέρου είναι δεσμευμένη με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξωτερική της πολιτική. Και καλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εξωτερική πολιτική καθώς κάθε χώρα συχνά κάνει του κεφαλιού της, αλλά στο ΝΑΤΟ τα πράγματα είναι σοβαρά και εδώ έγκειται τι το πρόβλημα. Αν ζητηθεί εξ’ αιτίας των κλήσεων της Άγκυρας πιο ενεργό η συμμέτοχη της χώρας μας στην ρωσοτουρκική αντίθεση και όχι μόνο, το ερώτημα είναι τι πρέπει να πράξουμε ?

Ανεξάρτητα του ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς θεωρούν ότι είμαστε κράτος-δορυφόρος, μια σοβαρή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι ακριβώς να επικαλεστούμε την στάση της Τουρκίας που ενώ είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, ακολουθεί αυτόνομη εξωτερική πολιτική και συχνά απειλεί ακόμα και τις ΗΠΑ όταν παραβιάζονται τα εθνικά της συμφέροντα. Ποια χώρα του ΝΑΤΟ μέχρι προχθές συμμετείχε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ρωσία, ενώ μέχρι χτες οι Τούρκοι εκβίαζαν το ΝΑΤΟ με την αγορά των κινεζικών πυραύλων.

Γιατί άλλοι μπορούν και εμείς που έχουμε πολύ καλύτερη γεωγραφική θέση όχι;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η υπόθεση Νικαράγουας - ΗΠΑ θέτει ένα προηγούμενο

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι θα φέρει το ζήτημα της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων στο εσωτερικό της Συρίας - όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος - στα Ηνωμένα Εθνη, προκαλώντας εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δικαστεί σε διεθνή δικαστήρια για την στήριξη των τζιχαντιστών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Τουρκία επωφελήθηκε από το εμπόριο πετρελαίου με το ISIS και δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει πληροφορίες σχετικά με το πώς χρηματοδοτούνται οι τρομοκράτες. Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι έκανε τα στραβά μάτια στη διέλευση ισλαμιστών μαχητών στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS, αν δεν τους διευκόλυνε ανοιχτά να περνούν τα σύνορα.

Επίσης, συζητείται το κατά πόσον ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως άτομο, κατηγορούμενος ότι είχε γνώση, αν δεν διευκόλυνε ενεργά, την μεταφορά όπλων με φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε ριζοσπαστικές ομάδες σουνιτών στη Συρία, ανάμεσά τους και στο Ισλαμικό Κράτος.

Η υπόθεση Νικαράγουας-ΗΠΑ θέτει ένα προηγούμενο. Ο Ρίζα Τουρμέν, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο, είπε στην εφημερίδα Zaman ότι αν μια ισχυρή χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δικάστηκε και κρίθηκε ένοχη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για υποβοήθηση και υποκίνηση μαχητών στην Νικαράγουα, η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το 1984, η κυβέρνηση της Νικαράγουας κατηγόρησε τις  ΗΠΑ στο ΔΠΔ για παράνομες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δραστηριότητες στην Νικαράγουα και κατά της χώρας αυτής μεταξύ 1981 και 1984. Τον Απρίλιο του 1981, οι ΗΠΑ τερμάτισαν τις ενισχύσεις προς την Νικαράγουα και τον Σεπτέμβριο του 1981, σύμφωνα με την Νικαράγουα, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να αναλάβουν δραστηριότητες που στρέφονται κατά της Νικαράγουας.

Η ένοπλη αντιπολίτευση στην νέα κυβέρνηση της Νικαράγουας διεξήχθη κυρίως από την Fuerza Democratica Nicaragüense (FDN) και την Alianza Revolucionaria Democratica (ARDE). Η αρχική υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις ομάδες που μάχονταν κατά της κυβέρνησης της Νικαράγουας (που ήταν γνωστές ως «Κόντρας») ήταν μυστική.

Ο Τουρμέν πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σε θέση να ξεκινήσει έρευνες στο ΔΠΔ, το οποίο όμως δικάζει άτομα που κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως για παράδειγμα τον ηγέτη του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, όχι χώρες. Ο πρώην δικαστής τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, και είναι ελάχιστα πιθανό να δικαστεί εκεί ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Μπασκίν Οράν, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Αγκυρας, ο Ερντογάν ήλπιζε, μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης το 2011, να ηγηθεί μιας ομάδας χωρών, από την Τυνησία μέχρι την Συρία, που θα είχαν όλες ισλαμικές κυβερνήσεις.

Αλλά ο πρόεδρος της Συρίας αποδείχθηκε ανθεκτικός, και ο Ερντογάν «έδωσε εντολή να σταλούν όπλα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία με σκοπό να συμβάλουν στην ανατροπή του Ασαντ». Ο Οράν είπε στην Zaman ότι με την αποστολή αυτών των όπλων, η κυβέρνηση Ερντογάν παραβίασε σαφώς το ψήφισμα 2625 των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρει ρητώς ότι «κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να οργανώσει, να βοηθήσει, να υποθάλψει, να χρηματοδοτήσει, να υποκινήσει ή να ανεχθεί ανατρεπτικές, τρομοκρατικές ή ένοπλες δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος ενός άλλου κράτους».
Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Μάριου Νοβακόπουλου

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη Συρία από τουρκικά καταδιωκτικά έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι λεπτομέρειες είναι πλέον γνωστές: η παραβίαση των 17 δευτερολέπτων για την οποία όμως οι Τούρκοι έστελναν ειδοποιήσεις για κάποια... λεπτά, η πανικόβλητη καταφυγή του Νταβούτογλου σε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ χωρίς καν να επικοινωνήσει με τη Ρωσία, η απαίτηση του Ερντογάν για συγγνώμη, η άνανδρη δολοφονία του ενός εκ των δύο πιλότων από τους Τουρκομάνους αντάρτες, η οργίλη αντίδραση Πούτιν. [1] Για μερικά δευτερόλεπτα, στο μυαλό όλων πέρασε η σκέψη πως οδεύουμε επίσημα προς ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Το ενδεχόμενο αυτό ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Δικαιώνοντας τη φήμη του ως αποφασιστικού αλλά και σώφρωνος, ο Πούτιν δεν απάντησε άμεσα και βίαια, αλλά σταδιακά ξεδιπλώνει μία στρατηγική κυρώσεων και αποτροπής, που περιλαμβάνει την ενίσχυση της αεράμυνας στην περιοχή με τους φονικούς S-400, περιπολίες καταδιωκτικών, απελάσεις Τούρκων επιχειρηματιών, τουριστικό αποκλεισμό και ακύρωση οικονομικών project. [2] Η Τουρκία μένει για την ώρα αβλαβής, αν και είναι βέβαιο πως οι συμπαθείς της Τουρκομάνοι αντάρτες μέλλει να σφυροκοπηθούν μέχρι εξαϋλώσεως.

Αν ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη φήμη του, το ίδιο έκανε και η Τουρκία με το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου: αλαζονεία, παρατολμία, ασυνειδησία. Διότι δεν ομιλούμε περί μεμονωμένου περιστατικού. Πάντοτε η Τουρκία ήταν ο ταραξίας του Δυτικού στρατοπέδου, αλλά η υψηλή γεωπολιτική της αξία και η συνεργασία της με τις ευρωατλαντικές δυνάμεις λειτουργούσαν ως αντίβαρο για το ενδεχόμενο της διεθνοπολιτικής της απομόνωσης. Τα τελευταία χρόνια το νεο-οθωμανικό σουλτανάτο είναι εκτός ελέγχου. Έχει διαρρήξει τις σχέσεις με το Ισραήλ, έχει συγκρουστεί με όλους σχεδόν τους γείτονες και είναι ένας από τους κύριους διεθνείς παραγόντες που απεργάστηκαν υπερ της αποσταθεροποίησης και εν τέλει της καταστροφής της Συρίας. [3]

Η υψηλή στρατηγική των Ερντογάν-Νταβούτογλου τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η Άγκυρα είναι περισσότερο βάρος παρά ένας μη αναπληρώσιμος ζωτικός σύμμαχος.

Στην υπόθεση της Συρίας, η Τουρκία λειτουργεί ως αρπακτικό βγαλμένο από μογγολική ορδή. Εξ αρχής χρηματοδοτούσε και εξόπλιζε αντάρτες και τρομοκράτες, συνεργάστηκε με κάθε ακραία ισλαμιστική και σαλαφιστική οργάνωση, οργάνωσε νοσοκομεία και βάσης εκπαίδευσης για τους τζιχαντιστές, ενορχήστρωσε την παραπλανητική επίθεση χημικών όπλων (τα οποία, όπως όλα δείχνουν, εκείνη προμήθευσε τους αντάρτες) ώστε να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο.[4] Με τις ευλογίες και την αμέριστη υλική και διπλωματική της στήριξη οι παράφρονες σφαγείς του Ισλαμικού Κράτους εξετέλεσαν τις θηριωδίες τους και υπέβαλαν χριστιανούς και Γεζιντί σε γενοκτονία. Τώρα με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ρισκάρει παγκόσμιο πόλεμο για να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Για να μη σχολιαστεί η απερινόητη έπαρση, με την οποία δικαιολόγησε την κατάρριψη λόγω φερόμενης παραβίασης μερικών δευτερολέπτων ως υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας! Αν η Ελλάδα είχε δείξει όλα αυτά τα χρόναι τη υποδιπλάσια ευαισθησία στις παραβιάσεις εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις εθνικού εδάφους, σήμερα η Τουρκία δε θα είχε ούτε ένα αεριωθούμενο.
Ο ευρωατλαντικός συνασπισμός πρέπει το συντομότερο να αντιληφθεί πως πλέον η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, αλλά ένα επικίνδυνο, επεκτατικό και απρόβλεπτο rogue state που είναι μόνιμη απειλή για την ειρήνη, σταθερότητα και ανεξαρτησία των γειτόνων του. Μία τέτοια απόφαση εξοβελισμού της Τουρκίας από το Δυτικό Μπλοκ είναι πολύ δύσκολη, αυτό είναι πρόδηλο. Είναι αχανής χώρα, σε στρατηγική θέση, με μεγάλο στρατό, μεγάλο πληθυσμό, μεγάλη οικονομία. Η υψηλή στρατηγική των Ερντογάν-Νταβούτογλου τα τελευταία χρόνια όμως δείχνει ότι η Άγκυρα είναι περισσότερο βάρος παρά ένας μη αναπληρώσιμος ζωτικός σύμμαχος. [5]
 
Με τη νωθρή στάση τους οι δυτικές δυνάμεις κόντοφθαλμα θεωρούν πως εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρον χάριν της απομείωσης του ρωσικού παρεμβατισμού στην Μέση Ανατολή μέσω του καθεστώτος Άσσαντ. Η Τουρκία εμμονικά αρνήθηκε επί μακρόν να παραχωρήσει αεροπορικές βάσεις στους συμμάχους για να βομβαρδίσουν το ΙΚ (παρ' ότι με σπουδή σφυροκοπούσε τους Κούρδους του YPG, την πιο αξιόπιστη αλλά και μετριοπαθή πολιτικά δύναμη στη Συρία αυτή τη στιγμή), και τώρα ο Ομπάμα τη δικαιολόγησε για το τελευταίο ατόπημα, λέγοντας πως όντως επρόκειτο για προστασία της εθνικής κυριαρχίας και ασφαλείας. Φυσικά όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να τεθούν υπό το πρίσμα του ρόλου και της ευθύνης των ΗΠΑ για το ξεδίπλωμα της Αραβικής «Άνοιξης» και την εδραίωση ισλαμιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά αυτό είναι εκτός του παρόντος θέματος.

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τη διασφάλιση τερματισμού της κρίσης στη Συρία. Επιδεικνύει αποφασιστικότητα, ακρίβεια και φονικότητα, προξενώντας βαριές απώλειες στις διάφορες τρομοκρατικές ομάδες (χωρίς τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και «ακραίων ισλαμιστών»). Η Δύση πρέπει να συνεργαστεί μαζί της για να εξοντωθεί το κτήνος του ΙΚ, να βρει την ειρήνη ξανά ο λαός της Συρίας και να μην επαναληφθεί η τραγωδία του Παρισιού. Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία ανεξέλεγκτη, να τορπιλίσει τη συνεννόηση και να παρατείνει το συριακό σφαγείο. Η Δύση έρχεται προ των ευθυνών της: ή σωφρωνίζει την Άγκυρα, ή θα το πληρώσει ακριβά. Και η τύφλωση και η αβελτηρία θα είναι όλες δικές της, γιατί δεν θα έχει πατάξει την τουρκική ύβριν.

* To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο inspol.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου