Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Νοε 2015

Σε «θέατρο επιχειρήσεων» ξένων μυστικών υπηρεσιών επιχειρείται να μετατραπεί η Ελλάδα, σύμφωνα με κορυφαίους Ελληνες αξιωματούχους.

Στον απόηχο των τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ένα «κατασκοπικό θρίλερ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέρος του οποίου διαδραματίζεται και στη χώρα μας. Γιατί μπορεί επίσημα η ΕΕ να εμφανίζεται ενωμένη κατά της ασύμμετρης απειλής των φανατικών του ISIS, ανεπίσημα ωστόσο, από την επόμενη μέρα της «11ης Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», διαδραματίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας (power game) μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

Η ευκολία με την οποία χτύπησαν οι τζιχαντιστές στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου σόκαρε όλες τις διωκτικές Αρχές και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών, το λεγόμενο «blame game» στη γλώσσα των διπλωματών.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αρκετοί συνδέουν την ασφάλεια της ΕΕ με την προσφυγική κρίση. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα για ακόμη μία φορά «φωτογραφίζεται» ως ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής αλυσίδας, κυρίως λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχεται.

Σε δύο επίπεδα

Η διαπίστωση ότι ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού, ο Αχμάντ Αλμοχάμαντ, είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβρη στη Λέρο, μολονότι είχε «περάσει» απαρατήρητος από τέσσερις -τουλάχιστον- χώρες της ΕΕ, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών αξιωματούχων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι το «παιχνίδι κατασκόπων» παίζεται σε δύο επίπεδα. Στις επίσημες διπλωματικές οδούς, η Ελλάδα κατέγραψε μία πύρρειο νίκη την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το αρχικό κείμενο που προωθούνταν για συμφωνία ήταν δυσμενές για τη χώρα μας, αλλά τελικά αναχαιτίστηκε και τα μέτρα ασφαλείας που αποφασίστηκαν ήταν ήπια.

Το γεγονός ότι ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού, ο Αχμάντ Αλμοχάμαντ (αριστερά), είχε περάσει από τη Λέρο και «πληροφορίες» ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, «εγκέφαλος» της επιχείρησης, βρισκόταν σε κρησφύγετο στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Ελλάδα να «φωτογραφηθεί» ως ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής αλυσίδας ασφάλειας

Ομως, κατά την περασμένη εβδομάδα, τα ανεπίσημα, «υπόγεια» κανάλια επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών είχαν πάρει φωτιά. Ως Δούρειος Ιππος για τη «νομιμοποίηση» της παρουσίας επιχειρησιακών παραγόντων στη χώρα μας χρησιμοποιούνται οι ροές και το επιχείρημα αδυναμίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης κάνουν λόγο για παρουσία μικρών κλιμακίων πρακτόρων ξένων υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά. Οι πιέσεις που ασκούνται στις ελληνικές υπηρεσίες είναι εντονότατες έως και ασφυκτικές, από τις οποίες ζητούνται στοιχεία και πληροφορίες για «πρόσωπα ενδιαφέροντος».

Οπως αποκάλυψε το «Εθνος» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ την περασμένη Τρίτη, στη χώρα μας έχουν καταφθάσει ήδη γαλλικά κλιμάκια τα οποία συμμετέχουν στις όποιες έρευνες γίνονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί η παρουσία ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ελληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι συνεχείς αναφορές Ευρωπαίων ομολόγων σε τρία γεγονότα σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν είναι τυχαίες. «Το κλίμα είναι πολεμικό σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, όπου στρατιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους. Σ' αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται να ανοίξει η Κερκόπορτα και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες να κάνουν παιχνίδι στην αυλή μας. Ομως, οι υπηρεσίες μας που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη ασύμμετρων απειλών έχουν ανταποκριθεί πλήρως.

Η ανταπόκριση στην παροχή πληροφοριών προς τις ξένες και ειδικά τις γαλλικές υπηρεσίες ήταν και είναι άμεση. Ο μακελάρης του Παρισιού είχε καταγραφεί στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στάνταρντ. Τον περασμένο Γενάρη είχαμε από κοντά τους υπόπτους και μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις βελγικές αρχές, αποφασίστηκε επέμβαση και συλλάβαμε 4 υπόπτους στο Παγκράτι, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στη συνέχεια και όχι από δική μας υπαιτιότητα. Η συνεργασία μας είναι άψογη», αναφέρει, σχετικά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες «πατούν» πάνω και στην πιθανή παρουσία του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ -του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι που έπεσε νεκρός κατά την έφοδο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων-, στην Αθήνα. Αδιαβάθμητη αναφορά της NSA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, έκανε λόγο για προειδοποίηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Αμπααούντ βρισκόταν σε κρησφύγετο στην Αθήνα. Ομως, στέλεχος των ελληνικών υπηρεσιών υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ποτέ δεν υπήρξε σχετική πληροφορία από την NSA και υπενθυμίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν από κοντά τον πυρήνα ισλαμιστών που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις στο Βέλγιο.

Ο Γάλλος υπουργός

Επίσης, δημοσιεύματα αλλά και αναφορές κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ, επιμένουν σε στοιχεία για παρουσία του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι. Ελληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να εντάσσονται στις προσπάθειες να μπει η Ελλάδα στο κάδρο της διεθνούς σκηνής.

Η αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ήταν εντονότατη. «Με λύπη ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Καζνέφ ανέφερε ότι υπηρεσία πληροφοριών "εκτός Ευρώπης" τους ενημέρωσε πως ο Βελγομαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, ABDELHAMID ABBOUD, διήλθε από την Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς».

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε ενημερώσει επισήμως τη χώρα μας για τον Αμπααούντ. Μάλιστα, αναφέρει ότι μετά την αστυνομική επιχείρηση στο Παγκράτι, οι ελληνικές Αρχές είχαν αντιπαραβάλει τις φωνές που ακούγονταν στα ηχητικά μηνύματα του επίμαχου κινητού των τρομοκρατών με ακουόγραμμα της φωνής του Αμπααούντ, αλλά δεν ταίριαζαν.

Μετά την οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Παρασκευή, δημοσίευμα του Reuters ανάφερε ότι δύο από τους βομβιστές του Παρισιού εισήλθαν μέσω της Ελλάδας στις 3 Οκτωβρίου. Το δημοσιογραφικό πρακτορείο επικαλείται πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Αχμάντ, μαζί με έναν ακόμη τζιχαντιστή είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Λέρο και περιφέρονταν επί δύο μέρες, μετά την άφιξή τους στον Πειραιά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις κινήσεις τους. Οι δύο τζιχαντιστές που ανατινάχτηκαν στο Stade de France φέρονται να δακτυλοσκοπήθηκαν την ίδια ακριβώς ώρα στη Λέρο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, που επίσης αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα σε Μυτιλήνη, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά τις επιθέσεις. Λαμβάνουν άμεσα οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με γνωστούς τζιχαντιστές ή για υπόπτους, ενώ φαίνεται πως μεγαλώνουν οι λίστες παρακολούθησης ατόμων. Οι πράκτορες των ελληνικών υπηρεσιών έχουν στη διάθεσή τους ειδικά λογισμικά για σάρωση του περιεχομένου κινητών τηλεφώνων, ενώ συμμετέχουν ενεργά κατά την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επίλεκτες ομάδες του Λιμενικού.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ
Εφιάλτης για την ΕΛ.ΑΣ. το κλείσιμο των συνόρων


Αυξημένοι έλεγχοι συνόρων, ακόμη σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων τρίτων χωρών (PNR), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διωκτικών Αρχών και ενίσχυση της Europol, αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Είναι μερικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών την Παρασκευή. «Με απλά αστυνομικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η ριζοσπαστικοποίηση ούτε η λειψή ανταλλαγή πληροφοριών που υπήρξε κατά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι μεταξύ γαλλικών και βελγικών Αρχών. Χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία, αλλά και προσπάθειες αληθινής ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι αλλαγές στη Σένγκεν, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα σύνορα των βαλκανικών χωρών, προβληματίζουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που εκτιμούν ότι «αν κλείσουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών ή μετατραπούν οι όροι της συνθήκης Σένγκεν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να μετατραπεί σε... black box», αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενδέχεται να «εγκλωβιστούν» στη χώρα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησής τους.

Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συναγερμού με συνεχείς πλέον ελέγχους στα νησιά και την Αθήνα, όπου φτάνουν τα καράβια με τους πρόσφυγες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οργανωμένα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις «ανώδυνων» ύποπτων ατόμων -όπως οι δύο Σύροι στην Κω- που δυνητικά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαχητές ή υποστηρικτικά δίκτυα.

Ηδη, η απόφαση των Σκοπίων να περιορίσουν το πέρασμα των προσφύγων από την Ειδομένη έχει προκαλέσει «ασφυξία» στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής.

«Σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί και οριστικοποιηθεί, μεγάλα κομμάτια μεταναστευτικών πληθυσμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς, ενδεχομένως να αποτελέσουν εύκολα θύματα στην πλύση εγκεφάλου και τις "προσφορές" των οπαδών του ISIS. Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι εδώ...», εξήγησαν οι αξιωματικοί.


Πηγή εφημ. "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Έχουμε μια νέα εκδήλωση της κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, σε σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία: η Τουρκία απαιτεί να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στα χωριά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Σ' αυτές τις περιοχές ζουν συμπαγείς πληθυσμοί των λεγόμενων Τουρκομάνων, λαού που εθνολογικά είναι συγγενικός των Τούρκων –ενώ η Τουρκία δηλώνει πως υπερασπίζει τα συμφέροντα τους. Οι πραγματικοί λόγοι του διαβήματος μπορεί, ωστόσο, να είναι διαφορετικοί.

Πριν συμβεί αυτό φαινόταν ότι η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη και να ενταχθεί στο συνασπισμό της Ρωσίας με τη Γαλλία στη Συρία, παρά την προηγούμενη εγγύτητά της με το Ισλαμικό Κράτος. Αποδεικνύεται όμως ότι αυτές οι προσδοκίες δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή δημιούργησε νέο σκάνδαλο προς τη Μόσχα, κατηγορώντας τη Ρωσία για αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι κτυπούν σε περιοχές που κατοικούν Τουρκομάνοι, στη βόρεια Συρία. Ο πρωθυπουργός επίσης έκανε αναφορά σε «βόμβες διασποράς». Είπε ότι Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε με αυτή την αφορμή τον Ρώσο πρέσβη.

«Στις επιθέσεις στα τουρκομανικά χωριά παίρνουν μέρος και ρωσικά αεροπλάνα. Σε σχέση με αυτό την προηγούμενη νύχτα έδωσα εντολή στον Υπουργό εξωτερικών να καλέσει το Ρώσο πρέσβη, τον ενημέρωσα γι’ αυτό και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αναφέρθηκε με σαφήνεια στο Ρώσο πρέσβη ότι εάν οι δυνάμεις της ρωσικής αεροπορίας διεξάγουν πόλεμο με το ΙΚ, τότε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να κατευθύνονται εναντίον του ΙΚ. Αλλά εάν στα σύνορα με τη Τουρκία εναντίον πολιτών γίνεται χρήση βομβών διασποράς και μαζικής εξόντωσης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέο ρεύμα προσφύγων στη Τουρκία, τότε θα απαντήσουν αυτοί, που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση» είπε ο Νταβούτογλου. Κατηγόρησε επίσης το στρατό του Άσαντ για επιθέσεις σε χωριά Τουρκομάνων.

«Απεδείχθη ότι τα ρωσικά αεροπλάνα διεξήγαγαν εντατικό βομβαρδισμό εναντίον τουρκoμανικών χωριών στην περιοχή Bayir Bujak στην βορειο-δυτική Συρία, κοντά στη δική μας συνοριακή διέλευση Yayladaği» δήλωσε αργότερα το τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών. «Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του υπουργού ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα Αντρέι Καρλώφ κλήθηκε στο Υπεξ. Τονίστηκε ότι οι ενέργειες της ρωσικής πλευράς δεν συνιστούν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί ειρηνικών τουρκομανικών χωριών. Και αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Ανακοινώθηκε ότι η πλευρά μας θέλει από την Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις».

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι προειδοποιήσεις και τα αιτήματα είχαν επανειλημμένως επιδοθεί στον υφυπουργό εξωτερικών, ειδικό εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου για την Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνωφ. «Επιβεβαιώνουμε ότι εχθές αργά το βράδυ στο Υπεξ της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Ρώσου πρέσβη με τον υφυπουργό Ουμίτ Γιαλτσίν» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της διπλωματικής αποστολής Ίγκορ Μιτιάκωφ. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης».

Όπως υπενθυμίζει το Interfax οι Τουρκομάνοι, ή αλλιώς Σύροι Τούρκοι, είναι τουρκικός λαός που ζει στη Συρία και αποτελεί τη τρίτη εθνική ομάδα στη Συρία έπειτα από τους Άραβες και τους Κούρδους. Ο αριθμός τους φθάνει τις 100 χιλιάδες.

Οι Τουρκομάνοι είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας

«Οι Τουρκομάνοι είναι αυτοί οι Τούρκοι-Ογκούζοι [που προήλθαν από την Κεντρική Ασία μαζί με άλλα τουρκικά φύλα], οι οποίοι δεν αφομοιώθηκαν και δεν μετατράπηκαν σε Τούρκους», σημείωσε στη συζήτηση με την εφημερίδα VZGLIAD ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, πρώην βουλευτής, ε.α. συνταγματάρχης, Σιμιόν Μπαγκντασάρωφ. «Αυτοί ζουν στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Τούρκοι, κατά συνέπεια, τους υποστηρίζουν. Αυτοί, με τη σειρά τους, κινούνται ανάλογα με την τουρκική πολιτική. Ανέκαθεν η Άγκυρα εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των Τουρκομάνων. Σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Οι Τουρκομάνοι είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας».

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, τα τουρκομανικά φύλα προσανατολίστηκαν προς την Άγκυρα και συγκρούστηκαν με τη Δαμασκό. «Δεν εντάχθηκαν ούτε στο ΙΚ, ούτε στο Μέτωπο Αλ-Νούσρα. Έχουν τις δικές τους εθνικές ομάδες, τις οποίες de-facto καθοδηγεί η Τουρκία. Διεξάγουν ένοπλο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Για παράδειγμα, οι Τουρκομάνοι έχουν μια αρκετά ισχυρή οργάνωση ‘‘Ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ’’. Ζουν στη περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων, και ιδιαίτερα σε αυτά τα 98 χιλιόμετρα που ελέγχει το ΙΚ. Οι Τούρκοι τους στρέφουν πότε κατά του συριακού στρατού και πότε κατά των Κούρδων» συνόψισε ο εμπειρογνώμονας.

«Αιτία ενός ακόμα τουρκικού διαβήματος, είναι δυνατόν να βρίσκεται στο ότι η ρωσική αεροπορία, παράλληλα με τη γαλλική και την αμερικανική, άρχισε να βομβαρδίζει βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο του ΙΚ, τα οποία κατευθύνονται κυρίως προς τη Τουρκία. Μπορεί ακριβώς αυτό το γεγονός να στάθηκε η αιτία του διαβήματος της Άγκυρας» εξέφρασε την άποψη ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στη Τυνησία και στη Λιβύη, επικεφαλής του Κέντρου Συνεργασίας των Πολιτισμών της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Βενιαμίν Ποπώφ.

«Πολλά δυτικά μέσα έγραψαν πολλά και συνεχίζουν να γράφουν, ότι οι κακοποιοί του ΙΚ εμπορεύονται έντονα το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν. Παίρνουν έως και ένα δισεκατομμύριο το χρόνο από την πώληση του μαύρου χρυσού. Το πετρέλαιο του ΙΚ πηγαίνει κυρίως στη Τουρκία, Ο πρόεδρος της Ρωσίας στη σύνοδο των 20 υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τις μπίζνες των τρομοκρατών με το πετρέλαιο», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Όπως ανέφερε την παραμονή η εφημερίδα VZGLIAD, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται μαζί με τις ΗΠΑ να απωθήσει τους μαχητές του ΙΚ από τα σύνορά της με τη Συρία. Εάν οι Τούρκοι στρατιώτες περάσουν πραγματικά τα σύνορα και συναντήσουν αντίσταση, αυτή θα είναι η πρώτη χερσαία σύγκρουση του ΝΑΤΟ με το «Χαλιφάτο». Η αλήθεια είναι ότι, όπως δήλωσαν από την επιτροπή της Δούμας για την Άμυνα προς την εφημερίδα, στόχος των Τούρκων μπορεί να μην καν το ΙΚ.

Τη Τρίτη ο Τζων Κέρρυ επίσης υποσχέθηκε ότι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα αρχίσουν μαζί επιχείρηση, ώστε να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο της περιοχής των συνόρων με τη Συρία. «Απ’ όλα τα σύνορα του βορείου τμήματος της Συρίας, το 75% είναι υπό έλεγχο. Ξεκινούμε επιχείρηση με τη Τουρκία ώστε να αποκτήσουμε τον έλεγχο των υπόλοιπων 98 χιλιομέτρων» ανέφερε ο Κέρρυ, σύμφωνα με το RIA NOVOSTI.

Ανακοινώθηκε ότι από μια χερσαία επιχείρηση ο συνασπισμός αποφάσισε να απόσχει, ωστόσο τμήματα του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και στρατιωτικά αποσπάσματα των Τουρκομάνων, με την υποστήριξη της αεροπορίας, πρόκειται να εξαπολύσουν επίθεση στο «Χαλιφάτο».

Πηγή Σωτήρης Δημόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Απόρρητο έγγραφο της Ε.Ε. αποκαλύπτει τους φόβους και τα σχέδια των Ευρωπαίων για το λαθρομεταναστευτικό

Σχεδιασμός για υην αντιμετώπιση της διέλευσης έως και 3 εκατομμυρίων μεταναστών από τα σύνορά μας και ασκήσεις για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της νέας συνθήκης πραγματοποιεί η Ευρώπη, προωθώντας πλέον ανοιχτά, υπό αυτόν τον φόβο, καθεστώς συνδιοίκησης των συνόρων μας – ιδιαίτερα των θαλάσσιων.

Σύμφωνα με απόρρητο εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2015 για την προσφυγική κρίση, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται για νέες ισχυρές πιέσεις κυρίως στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να οδηγείται σε επιτροπεία ως προς τη φύλαξη της επικράτειας λόγω των παλινωδιών της στα θέματα μετανάστευσης. Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, οι διαρκείς απειλές για νέα χτυπήματα σε Λονδίνο και Ρώμη, η ανικανότητα των εγχώριων αρχών και τα λάθος μηνύματα που η κυβέρνηση εξέπεμπε επί μήνες, σε συνδυασμό με την επικείμενη ανθρωπιστική «βόμβα» που ετοιμάζεται να μας πλήξει βάσει των όσων προβλέπει το επίμαχο έγγραφο που φέρνουμε στη δημοσιότητα, οδηγούν τους Ευρωπαίους εταίρους στη λήψη άμεσων μέτρων.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες θεωρούν την Ελλάδα ευρωπαϊκό σύνορο και ετοιμάζονται να δώσουν εντός της επικράτειάς μας την αποφασιστική μάχη αναχαίτισης ή επί της ουσίας απορρόφησης, όπως διαφαίνεται, του κύματος προσφύγων και μουσουλμάνων μεταναστών, προετοιμάζοντας όμως το σκηνικό για τις μεταβολές που θα υπάρξουν ως προς το εγχώριο ΑΕΠ, τα δημόσια οικονομικά, την αγορά εργασίας και όλα τα κρίσιμα κοινωνικά δεδομένα που καθορίζουν τη λειτουργία της χώρας. Οπως και να ’χει, σε μεγάλο πλέον βαθμό τα σύνορά μας περνούν σε ξένο έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα με έντονα εθνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, το εσωτερικό (και διαβαθμισμένο ως απόρρητο) έγγραφο της Ε.Ε. που παρουσιάζουμε, στο ερώτημα «Προβλέπει η Κομισιόν ότι 3 εκατομμύρια μετανάστες μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2016;» απαντά πως «ως μέρος των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων του 2015, η Ε.Ε. έχει επιχειρήσει μια πρώτη προκαταρκτική αξιολόγηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων της εισροής μεταναστών… Ο αριθμός των 3 εκατομμυρίων (σ.σ.: μεταναστών εννοείται) πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτό: είναι μια τεχνική υπόθεση, δεν αποτελεί πρόβλεψη και σίγουρα δεν είναι πρόγνωση. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να κατανοήσουμε την πιθανή επίδραση της εισροής μεταναστών στο ΑΕΠ, τα δημόσια οικονομικά και την αγορά εργασίας…».

Σύμφωνα όμως με ευρωπαϊκές πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε κι ενώ είναι γνωστό πως από τη χώρα μας έχουν ήδη περάσει πάνω από 500.000 μετανάστες, το νούμερο των 3 εκατομμυρίων είναι «λογικό». Με δεδομένο επίσης πως το 90% των Σύριων και άλλων προσφύγων έρχεται πλέον από τα ανατολικά μας σύνορα και δευτερευόντως από την Ιταλία, είναι δεδομένο πως η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ανθρώπινη «βόμβα» που θα σκάσει στο Αιγαίο.

Ποια μέτρα συζητούνται

Μερικά από τα μέτρα που η κυβέρνηση συζητά -και, σύμφωνα με πηγές μας, σχεδόν έχει αποφασίσει λόγω της μεγάλης πίεσης που προκλήθηκε από τη σφαγή στο Παρίσι- είναι να επιτρέψει εντός των συνόρων κοινή διοίκηση των λιμενικών αρχών και της Ακτοφυλακής με αυξημένη συμμετοχή της Frontex, κοινές περιπολίες Ελλήνων και ξένων στο Αιγαίο, αλλά και μια σειρά αυστηρών παρεμβάσεων εντός των εθνικών συνόρων σε επίπεδο Europol, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, η οποία θα διενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών αρχών ελέγχους για υπόπτους τρομοκρατίας, με δικαίωμα ακόμα και καταδίωξης ή σύλληψης όσων κρίνονται επικίνδυνοι. Ταυτόχρονα θα ενταθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα ύποπτων πολιτών αλλά και όλων όσοι διέρχονται από τη χώρα μας βάσει του Passenger Name Record Data. Δηλαδή στη διάθεση των Ευρωπαίων ελεγκτών θα είναι ανά πάσα στιγμή ταξιδιωτικές πληροφορίες από και προς τη χώρα μας, ημερομηνίες, δρομολόγια, οι θέσεις ταξιδίου, πληρωμές και άλλα στοιχεία ταξιδιωτών. Παρά τις κάθετες διαψεύσεις περί άρσης της Συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας και την Ιταλία, οι παραπάνω μέριμνες, που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αποφασισμένες από την πλευρά των ελληνικών αρχών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο άβολων και επικίνδυνων συζητήσεων για το μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ανά την Ευρώπη.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ξένοι λιμενικοί και στρατιωτικοί – αστυνομικοί θα «αλωνίζουν» πλέον στα μέρη μας γεννά ένα πρόσθετο θέμα σε μια χώρα με αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Εγκυρη διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, με ευρεία γνώση όσων συζητούνται πίσω από τις κουρτίνες, αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ηρθε η ώρα λοιπόν να περάσουμε, λόγω της έκτακτης κατάστασης, στη δεύτερη φάση με αυστηροποίηση των ελέγχων, όπως όμως αυτή προβλέπεται από τις συνθήκες». Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν άμεσα ενδεχομένως και ως τις αρχές Δεκέμβρη, καθώς το πρόβλημα των τζιχαντιστών είναι επείγον. Σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή εξάλλου είχε κάνει αναφορά ήδη από τις 5 Νοεμβρίου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς προβλέποντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και γνωρίζοντας τα ζητήματα που υπάρχουν ως προς τη φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων -και όχι μόνο- συνόρων από τις τοπικές αρχές.

Λογικό είναι λοιπόν μετά τις φονικές επιθέσεις στη Γαλλία και τον τρόμο που επικρατεί, οι ελληνικές αστοχίες να μην περνούν απαρατήρητες και να υπάρχει πίεση να τεθούν οι έλεγχοι υπό ευρωπαϊκή διοίκηση και εποπτεία. Δεν είναι τυχαίο πως ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα, κυρίως στον βρετανικό και γαλλικό Τύπο, αναφέρθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε πιέσεις που η Γαλλία ασκεί για μερική άρση της Συνθήκης Σένγκεν από και προς την Ελλάδα. Η Κομισιόν διαψεύδει ξεκάθαρα αυτές τις πληροφορίες, όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εάν η κατάσταση του Μεταναστευτικού οξυνθεί και υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις άμεσα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Πολύ περισσότερο λόγω των πρόσφατων καταγγελιών περί ύπαρξης θυλάκων τρομοκρατίας εντός της κυβέρνησης που εξαπολύθηκαν από τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και οι οποίες προκάλεσαν εντύπωση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις χωρών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία είναι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Συνθήκη Σένγκεν β’ διαλογής, όπου θα συμμετέχουν η Ελλάδα και ενδεχομένως η Ιταλία. Κάτι τέτοιο όμως επίσημα δεν έχει γίνει αποδεκτό, ούτε και συζητιέται, βάσει πηγών μας στα κέντρα λήψης τέτοιων αποφάσεων.

ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε.


Το εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 10-11-2015 μιλά για ενδεχόμενο
3 εκατομμυρίων μεταναστών και πραγματοποιεί υπόθεση εργασίας για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της συνθήκης

Η Τασία κοστίζει ακόμα και σήμερα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε οργή των Ευρωπαίων εταίρων από την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών ως προς το θέμα της ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταναστών. Διπλωματική πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η Ελλάδα επί των ημερών υπουργίας της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου δήλωνε πως από τα σύνορα της Ειδομένης υπήρξαν μόλις 750 διελεύσεις μεταναστών από τη Συρία, την ίδια ώρα οι σκοπιανές αρχές έδιναν στις ευρωπαϊκές το εντελώς διαφορετικό νούμερο των 450.000 διελεύσεων! Για τον λόγο αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα 143 ξένοι ειδικοί που θα στελεχώσουν τα ελληνικά hotspots μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ 353 συνοριοφύλακες από την Ευρώπη ενεργούν ήδη, εκ των οποίων οι 50 είναι Γερμανοί.

Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει, εκτός των όποιων ενεργειών κάνει στην Τουρκία με την παροχή 3 δισ. ευρώ, να στείλει λιμενικές δυνάμεις ενίσχυσης και καθοδήγησης των ελληνικών, με τις πληροφορίες να μιλάνε ακόμα και για συνδιοίκηση σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Παράλληλα η Frontex ήδη από τον Οκτώβριο ετοιμάζεται για προώθηση και άλλων συνοριοφυλάκων (775 στον αριθμό) οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, θα περιπολούν στα αποκαλούμενα «ευρωπαϊκά σύνορα», δηλαδή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που διακινήθηκε στην Ε.Ε., υπάρχουν ακόμα και σενάρια τροποποίησης του περίφημου relocation, δηλαδή της μεταφοράς μεταναστών από τη χώρα μας. Σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχουν δοθεί, 54.000 μετανάστες θα πρέπει να κατευθυνθούν από τους ελληνικούς (και δευτερευόντως ιταλικούς) χώρους φύλαξης σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 2016. Η Κομισιόν θα έχει, λοιπόν, το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση τροποποίησης αυτής της απόφασης.

Η πίεση ως προς την Ελλάδα είναι πλέον μεγάλη, καθώς ευρωπαϊκές αναλύσεις (σ.σ.: συγκεκριμένα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) αναφέρονται σε 5.000 Ευρωπαίους που έχουν συμμετοχή σε οργανώσεις όπως οι ISIS, Daesh και Jabhat al-Nusra. Μάλιστα κύκλοι της Ευρώπης αναφέρονται σε διέλευση από τη χώρα μας πολύ μεγαλύτερης ομάδας τρομοκρατών από τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα η Ε.Ε. εξετάζει τρόπους συνεργασίας της ΕΥΠ με τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, την εκπαίδευση Ελλήνων πρακτόρων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ μελετούνται και αναμένεται να απαιτηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης κοινές υπηρεσίες πληροφοριών για τα δίκτυα ισλαμιστών στην πατρίδα μας.

Πληροφορίες από "Πρώτο Θέμα"
Πηγή Scoops


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Τοντενχέφερ, είναι ο πρώτος που του επετράπη να εισέλθει στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους.Πριν από ένα χρόνο, πέρασε 10 ημέρες μεταξύ των τρομοκρατών, ενώ επισκέφθηκε και τη Ράκα, την πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου.

Ο ίδιος μιλώντας στο Russia Today ανέφερε πως έκανε συζητήσεις μέσω Skype με μέλη στο Ισλαμικό Κράτος για έξι μήνες πριν συμφωνηθεί η επίσκεψή του.

Εν τέλει, οι τζιχαντιστές του έδωσαν επίσημη εγγύηση για την ασφάλειά του. «Ήταν προς το συμφέρον τους να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ότι θα γυρίσω πίσω ζωντανός – και έτσι έγινε», είπε ο Τοντενχέφερ.

Πώς είναι οι καθημερινότητά τους

«Οι δρόμοι της Ράκα ήταν γεμάτοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τα μαγαζιά λειτουργούσαν κανονικά και η ζωή έμοιαζε εντελώς φυσιολογική», είπε ο Τοντενχέφερ «αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι ισλαμιστές σκοτώνουν ή εκδιώκουν όλους τους σιίτες και τους Χριστιανούς, έτσι οι μόνοι άνθρωποι εκεί ήταν Σουνίτες».

«Οι τζιχαντιστές δεν ενδιαφέρονται για τους απλούς ανθρώπους, εφόσον συμμορφώνονται με το νόμο της Σαρία, τους ενδιαφέρουν μόνο οι σημαντικοί άνθρωποι», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο, ο φόβος παραμονεύει. «Εάν κάνετε κάποιο λάθος, μπορεί να σκοτωθείτε», δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης για αδικήματα όπως μια επίσκεψη σε μια φίλη ή η χρήση υπνωτικών χαπιών, τα οποία απαγορεύονται.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή εκεί είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Τοντενχέφερ , αλλά κάποιος που ζει εκεί δε νοιάζεται πολύ, γιατί «η ζωή του δεν ήταν πιο εύκολη, όταν τον έλεγχο της κυβέρνησης είχαν οι Σιίτες».

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες στους δρόμους της Ράκα, και αυτές οι λίγες είναι πλήρως καλυμμένες. Μόνο οι πολύ ηλικιωμένες γυναίκες δεν φορούν μπούργκες, υπενθύμισε ο Τοντενχέφερ.

«Γιατί αν δεν είναι πια ωραίες και νέες – τους επιτρέπεται να δείξουν το πρόσωπό τους».

Πώς γίνεται η στρατολόγησή τους;

Ο δημοσιογράφος είπε στο RT ότι στο έδαφός των τζιχαντιστών, συναντήθηκε με ανθρώπους από την καυκάσια Ρωσία, αλλά και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία και φυσικά τους ρώτησε για ποιο λόγο είχαν έρθει.

Ο δημοσιογράφος είπε πως είχε την εντύπωση ότι όλοι οι μουσουλμάνοι που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στις χώρες τους ήταν εντελώς ασήμαντοι, μη αποδεκτοί και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Τους λένε ότι στο ισλαμικό κράτος θα συμμετέχουν σε μια ιστορική μάχη, μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό».
«Οι νέοι άνθρωποι που ήταν εντελώς ασήμαντοι στις χώρες τους, θα είναι πολύ σημαντικοί στη Ράκα. Και για πρώτη φορά στη ζωή τους, κάποιος τους λέει ότι είναι σημαντικοί», είπε ο δημοσιογράφος.

Σε αυτούς τους νεαρούς άνδρες οι μαχητές στο Ισλαμικό Κράτος , είπαν ότι πρόκειται να γίνουν αστέρια και ήρωες, ότι θα έχουν από ένα Καλάσνικοφ και θα πολεμούν τους Αμερικανούς.

«Έπαιξαν όλα εκείνα τα βίντεοπαιχνίδια, στα οποία οι δολοφόνοι είναι σταρ. Και πιστεύουν ότι πρόκειται να γίνουν και οι ίδιοι σταρ».

«Φυσικά και είναι πλύση εγκεφάλου. Είναι ένα πολύ επιτυχημένος συνδυασμός φανατισμού και μιας πολύ έξυπνης στρατιωτικής άσκησης, κληρονομιά από τους πρώην αξιωματικούς του Σαντάμ Χουσεΐν» ανέφερε ο Τοντενχέφερ προσθέτοντας:
«Νομίζουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης ιστορίας τώρα και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Για την ευρωπαϊκή νεολαία που έρχεται στο Ισλαμικό Κράτος, ο δρόμος της επιστροφής κλείνει δια παντώς, καθώς εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θεωρούνται προδότες που πρέπει να θανατωθούν.

Επίσης, όσοι πίστευαν ότι επρόκειτο να πολεμήσουν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα σκοτώνουν αθώους μουσουλμάνους.

«Θα συνειδητοποιήσουν ότι η ιστορία που τους είπαν είναι εντελώς λάθος. Δεν θα ζουν στην πολυτέλεια, όπως τους είπαν στη Γερμανία, αντίθετα θα ζουν μια πολύ απλή ζωή, δεν θα έχουν φαγητό κάθε μέρα, ούτε καν νερό, θα ζουν σε κρύα φθηνά διαμερίσματα και θα πρέπει να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Αυτό δεν τους το είχαν υποσχεθεί» κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, διακοπή ηλεκτροδότησης σε 100.000 νοικοκυριά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, αύξηση φορολογικών συντελεστών σχεδόν παντού, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, φόρος στο κρασί, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και κάποιες εκατοντάδες ακόμα εκατομμύρια, που πρέπει να πληρώσουν πάλι οι ίδιοι και που είναι κρυμμένα καλά στον πρώτο αριστερό προϋπολογισμό της χώρας...

Στα εθνικά θέματα, η μία «γκάφα» μετά την άλλη. Από τις δηλώσεις Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων, μέχρι την αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το απίστευτο «κρέμασμά» του στην κυπριακή κυβέρνηση για το άνοιγμα κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης Τουρκίας-Ε.Ε.

Ε και; Και τι έγινε; Αντιδρά κανείς; Εκτός από τους αγρότες που διαδήλωσαν στην Αθήνα, έφαγαν τα «αριστερά» δακρυγόνα και το μόνο που έμεινε ήταν ο «κρητίκαρος με τα γαλάζια μάτια» και κάτι ψιλοδιαδηλωσούλες, που, όλως τυχαίως, διαλύθηκαν από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες, που κάποτε ήταν «παρακρατικοί» αλλά ξαφνικά έγιναν «άγνωστοι» δεν αντιδρά κανείς! Οι πολίτες είναι μουδιασμένοι σε βαθμό… εγκεφαλικού και οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή αντιμετωπίζουν την κατάσταση με… ομοιοπαθητική.

Τι κάνει η αντιπολίτευση; Χορεύει στα νταούλια και στους ζουρνάδες που της παίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Και χορεύει μια χαρά σε όποιον ρυθμό επιλέξει ο… μαέστρος! Μάλιστα όταν δει ότι μπορεί κάποιοι να χάνουν το βήμα και να «αγριεύουν», τους ρίχνει ένα τυράκι, το καταπίνουν αμάσητο και συνεχίζουν να χορεύουν…

Αυτή την περίοδο το τυράκι είναι ο «εθνικός διάλογος» ή «εθνική συνεννόηση». Ποιος; Ο Τσίπρας! Ζητά ο Αλέξης Τσίπρας «εθνική συνεννόηση» και συμβουλεύει τους πολιτικούς του αντιπάλους «να μην ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού». Ναι ναι! Μην απορείτε! Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους άλλους να μην λαϊκίζουν!

Και δεν «ανοίγει ρουθούνι». Και όχι μόνο δεν του απαντά κανείς επί της ουσίας, όχι μόνο δεν τον «ξεφτιλίζει» πολιτικά για τα όσα έχει κάνει και έχει πει και συνεχίζει να κάνει και να λέει, αλλά κάποιοι τρέχουν να δαγκώσουν το τυράκι, γνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμα και το τελευταίο τους…

Αυτό για όσους ασχολούνται. Γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου»… Που καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για τη χώρα και το μέλλον της και το μόνο που, τελικά φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους, η ματαιοδοξία και ο καθρέφτης τους. Εκείνοι που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν κερδίζουν πόντους στην κούρσα για την προεδρία ενός κόμματος, υβρίζοντας τους ανθυποψηφίους τους, αλλά ασκώντας ουσιαστική, τεκμηριωμένη και σοβαρή αντιπολίτευση, για το καλό του εξαπατημένου κοινωνικού συνόλου.

Τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας -και όχι μόνο- θα τους κερδίσει εκείνος ο υποψήφιος ο οποίος θα συνθέσει και δεν θα διχάσει. Εκείνος που θα δείξει στην πράξη ότι πραγματικός αντίπαλος είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Όχι εκείνος που χαριεντίζεται μαζί του. Εκείνος που θα πείσει ότι μπορεί να σταματήσει το καταστροφικό της έργο. Ο ίδιος! Καμία «οικουμενική» και καμία «κυβέρνηση συνεννόησης»… Εκείνος δηλαδή που θα κάνει επιτέλους «φύλλο και φτερό» την «πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά» και που θα επουλώσει πραγματικά τις πληγές της παράταξης. Εκείνος που θα καταφέρει να μετατρέψει και πάλι τον «μουδιασμένο» πολίτη σε ενεργό και αποφασισμένο.

Αν οι διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, αφιέρωναν τη μισή μόνο από την ενέργεια που καταναλώνουν στις εσωκομματικές τους κόντρες, για να «χτυπήσουν» τον Τσίπρα και την παρέα του, θα τον είχαν ήδη αποδομήσει και θα του είχαν ήδη προκαλέσει μεγάλα πλήγματα. Άλλωστε οι αφορμές και ευκαιρίες που δίνει αυτή η κυβέρνηση είναι πάμπολλες! Το τέρμα είναι κενό, η μπάλα στημένη στην άσπρη βούλα και στη ΝΔ διαμαρτύρονται γιατί είναι κόντρα ο ήλιος...

Στο τέλος τέλος, ας κλείσουν τα μάτια κι ας σουτάρουν… Κι όπου πάει… περισσότερο κακό δεν θα γίνει… Άσε που μπορεί να μπει και γκολ… έστω και κατά λάθος...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Volker Stanzel

"Πόλεμος", αναφωνεί ο Πρόεδρος François Hollande και το ίδιο αναφωνεί και ο Joachim Gauck, πρόεδρος της Γερμανίας.

Το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί εμείς οι Ευρωπαίοι να δεχτούμε ότι υπάρχει πόλεμος, εδώ στην Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εισέλθει στο πόλεμο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Κατά την άποψή τους, ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για κάποιο χρονικό διάστημα. Από την δική τους οπτική γωνία, ίσως το καλύτερο είναι αν τελικά η Δύση στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και βυθιστεί στο είδος του πολέμου στον οποίον το Ισλαμικό Κράτος ξέρει πώς να διεξάγει.

Το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί η επίθεσή του στο Παρίσι να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή αντίδραση όπως αυτή του Bush το 2001: μάχες στη Μέση Ανατολή, καταστολή στην Ευρώπη για τον οποιονδήποτε μπορεί να είναι ύποπτος, ανταγωνισμός για οποιονδήποτε και οτιδήποτε ισλαμικό (θυμηθείτε το Γκουαντάναμο!), να οδηγούν όλο και περισσότερους εθελοντές στο πλευρό του.

Ο πόλεμος ωστόσο, όπως τον αντιλαμβανόμαστε παραδοσιακά, είναι διαφορετικός από αυτό που συνέβη στο Παρίσι. Δεν έχουμε τον πόλεμο της Συρίας στην Ευρώπη, ακόμη. Αυτό που έχουμε, μέχρι στιγμής, είναι τρομοκρατικές επιθέσεις, το είδος της επίθεσης στην οποία οι ανοιχτές κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε χειρότερους και θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να το πράξουμε, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι μπορούμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το Ισλαμικό Κράτος ώστε να κάνει τους ανθρώπους του στην Ευρώπη να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Όσο δύσκολο και αν είναι οι τρομοκράτες να ακολουθήσουν τον μακρύ και αβέβαιο δρόμο μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων, σίγουρα θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή των προσφύγων.

Αλλά η προσφυγική κρίση δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της τρομοκρατικής απειλής. Οι μέρες της ανεξέλεγκτης εισροής, σε κάθε περίπτωση, ήταν σύντομες. Οι Ευρωπαίοι τώρα ψάχνουν για μια ισορροπημένη προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή και παρόλο που σε πραγματικούς όρους το πρόβλημα είναι πολύ λιγότερο σοβαρό από ό, τι, για παράδειγμα, η κρίση του χρέους, προσφέρεται πολύ περισσότερο για την αύξηση του λαϊκισμού από τα περίπλοκα οικονομικά θέματα που οι άνθρωποι αφήνουν πιο εύκολα στους ειδικούς. Έτσι, ο κίνδυνος και ο πειρασμός είναι ότι οι άνθρωποι θα συνδυάσουν τα αντιπροσφυγικά επιχειρήματα με τα αντιτρομοκρατικά. Ο διαχωρισμός των επιχειρημάτων αυτών αποτελεί τώρα μια τεράστια δεύτερη πρόκληση κοντά στην πρώτη, αυτή της ασφάλειας: δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή και έχουν υποφέρει περισσότερο από ό, τι εμείς. Ο ίδιος τρόμος μας απειλεί στην Ευρώπη. Η λύση του προβλήματος της δικής μας ασφάλειας θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Η πιο επικίνδυνη προσέγγιση είναι αυτή στην οποία εστιάζει, πλέον, το Ισλαμικό Κράτος: η χρήση μεγαλωμένων στην Ευρώπη παιδιών, στην εφηβεία τους ή γύρω στα είκοσι, τα οποία στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος, πριν να επιστρέψουν στο σπίτι, οπλίζονται και εκπαιδεύονται καλά, με την επιθυμία να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Γνωρίζουν πώς να ζήσουν στην καθημερινή ζωή στην Ευρώπη, χωρίς να τραβήξουν την προσοχή. Μια ημέρα πριν από τη σφαγή στο Παρίσι ένα τέτοιο παιδί συνελήφθη από την αστυνομία στη νότια Γερμανία, σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο γεμάτο όπλα, με ένα χάρτη μέσα που δείχνει ένα πάρκινγκ στο Παρίσι ως προορισμό του.

Ο πυρήνας απειλή για το πώς το Ισλαμικό Κράτος έχει μεταφέρει τον πόλεμο εντός της Ευρώπης αποτελεί ένα κοινωνικό και ένα διπλό πλεονέκτημα. Επικεντρώνεται στην στρατολόγηση υποστηρικτών από το εσωτερικό των κοινωνιών μας με μια θανάσιμη, ψευδο-θρησκευτική ιδεολογία. Με τον τρόπο αυτό, ταρακουνούν τη δική μας πίστη στις αξίες του Διαφωτισμού μας. Για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μπορούμε να πέσουμε στην ίδια παγίδα, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2001: θέτοντας τις αξίες μας εν αμφιβόλω, γενόμενοι ολοένα και πιο ανασφαλείς για το πώς να τις υπερασπιστούμε και εμπλεκόμαστε περισσότερο στην μάχη για χειραφέτηση των κοινωνιών της Μέσης Ανατολής.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, έναν πόλεμο τον χαρακτήρα του οποίου που δεν είχαμε γνωρίσει πριν. Πρέπει να επιλέξουμε τις στρατηγικές μας με νηφαλιότητα και περίσκεψη.

Πηγή Capital
ECFRΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το τι σημαίνει για ένα ευρωπαϊκό έθνος και μέλος του ΝΑΤΟ να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μιας απάτριδος τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό ζήτημα, που έγινε επιτακτικό μετά τη βάρβαρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι. Καθώς, όμως, η Ευρώπη και η Δύση ζυγίζουν τη στρατιωτική και πολιτική τους αντίδραση, θα πρέπει να βρουν τρόπο να επωφεληθούν από μια απλούστερη στρατηγική: ακολουθώντας το δρόμο του χρήματος.

Το Ισλαμικό Κράτος δείχνει την υπεροχή του στη συγκέντρωση μετρητών. Αντλεί έως και 10 εκατ. δολάρια μηνιαίως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αποκομίζει επίσης κέρδη από τα λύτρα που συλλέγει για αιχμάλωτους, από την πορνεία και από την λεηλασία και πώληση αρχαιοτήτων. Και ειδικεύεται στο να "ξεζουμίζει" τους ντόπιους με εκβιασμούς και φόρους.

Αυτή η λεηλασία προσφέρει στην οργάνωση πολλά πλεονεκτήματα. Της παρέχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους μαχητές της περισσότερο από ό,τι οι αντίπαλες τρομοκρατικές φατρίες, ενώ -σε αντίθεση με τους πρώην συναδέλφους τους στην αλ-Κάιντα- οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν χρειάζεται να στηρίζονται σε ξένους ευεργέτες ή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η οργάνωση μπορεί επίσης και χρηματοδοτεί ένα βασικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να παγιώνει την εξουσία της στις περιοχές που θέτει υπό έλεγχο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους απαιτεί την άσκηση οικονομικών πιέσεων, μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις.

Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις. Ο αμερικανικός στρατός βομβαρδίζει τις πετρελαιοπηγές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία και καταστρέφει τα φορτηγά που χρησιμοποιεί η οργάνωση για το λαθρεμπόριό της, πλήττοντας την κερδοφορία της. Επίσης, πολλοί από τους οικονομικούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιβαρυνθεί από κυρώσεις. Οι διεθνείς προσπάθειες να εντοπιστεί και να ανακοπεί η ρευστότητα του ΙΚ –όπως η ομάδα εργασίας Counter-ISIL Finance Group- εμφανίζουν με τη σειρά τους σημάδια προόδου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άλλα βήματα που θα βοηθούσαν πολύ. Καταρχάς οι χώρες πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα στο Ισλαμικό Κράτος και να ενθαρρύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να συντονίζουν καλύτερα τις έρευνές τους πάνω στους μεσάζοντες οι οποίοι διευκολύνουν τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι τράπεζες και οι οίκοι δημοπρασιών πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση για να σταματήσουν το εμπόριο των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί. Οι γειτονικές χώρες -κυρίως η Τουρκία- χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή του παράνομου χρήματος και εμπορευμάτων, μέσω του Ιράκ και της Συρίας. Και η κεντρική τράπεζα του Ιράκ πρέπει να βάλει όρια στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που διοχετεύουν αμερικανικά δολάρια στο Ισλαμικό Κράτος και τους συνεργάτες του.

Το σύστημα επέκτασης μέσω εκφοβισμού που χρησιμοποιεί η οργάνωση αποτελεί ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα. Η "απενεργοποίησή" του απαιτεί την εξασθένιση του ελέγχου που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος στους τοπικούς πληθυσμούς μέσω αεροπορικών επιθέσεων, την μείωση της στήριξης της οργάνωσης μεταξύ των δυσαρεστημένων Σουνιτών και τη σταθεροποίηση της γύρω περιοχής μετά από πολλά έτη βάναυσων πολέμων. Με άλλα λόγια, απαιτεί μια συνολική στρατιωτική και πολιτική λύση -και οι ολοκληρωμένες λύσεις δεν αφθονούν στη Συρία αυτές τις μέρες.

Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλεί μεγάλη ζημιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς συγκέντρωσης κεφαλαίων. Επιχειρεί να ανοίξει πόλεμο σε πολλά μέτωπα και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τζιχάντ, την ίδια στιγμή που έχει αναλάβει να μαζεύει τα σκουπίδια, να καλύπτει τις λακκούβες και να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατομμύρια άτομα. Η επικράτειά του είναι οικονομικά εξαντλημένη. Και τώρα που οι άλλες χώρες αρχίζουν να κινούνται πιο επιθετικά για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησής του Ισλαμικού Κράτους, η ημέρα της αναμέτρησης διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Bloomberg View
Πηγή CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Χαιρετισμό στη πανελλήνια συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, που διεξήχθη το Σαββατοκύρικο, απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος και πολιτικός «πατέρας»- κατά πολλούς- του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση φτάνοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως αυτή θα πρέπει να «φύγει με πίσσα και πούπουλα, δηλαδή με την ίδια ηθική αποδοκιμασία που έδειξε ο λαός στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ.Αλαβάνος υποστήριξε πως σήμερα ο κόσμος της Αριστεράς στην Ελλάδα, βιώνει συναισθήματα λύπης, ντροπής αλλά και ενοχές, παραίτηση και απογοήτευση και τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αδικήσει το Μεϊμαράκη όταν κατηγορεί την κυβέρνηση με χαρακτηρισμούς περί «μνημονιακής αριστεράς», «νεοφιλελεύθερης αριστερά».
Αναφέρθηκε όμως και στα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση: «Τι πίνεις; Κρασί. Αύξηση του ΦΠΑ. Πώς ξεδίνεις; Τσιγάρο; Αύξησε την τιμή. Πού αισθάνεσαι ασφάλεια; Στο σπίτι μου. Πλήρωσε ΕΝΦΙΑ. Πώς μετακινείσαι; Με το μετρό. Δώσε συν 20 λεπτά. Τι επιθυμείς για τα παιδιά σου; Υγεία, να μάθουν ξένες γλώσσες, να βρουν δουλειά. Θα έχεις και ΦΠΑ.
Με τι πληρώνεσαι; Με την σύνταξη. Θα είναι μικρότερη».

Και καταλήγει πως «δεν πρόκειται για μια αριστερή παρένθεση» αλλά για «μια τερατογένεση...για την πιο μαύρη παρένθεση προδοσίας και όνειδους στην ιστορία της Αριστεράς...Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό. Είναι ευθύνη όλων όσων ενεργοποιούνται σήμερα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα από όλα των βουλευτών του: καθηγητές Πανεπιστημίου με ηθικολογικά κηρύγματα, συνδικαλιστές με κραυγαλέες αντιμνημονιακές ομιλίες, δημοσιογράφοι με φλογερά γραφτά ενάντια σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουν σήμερα χωρίς ίχνος αιδούς μνημονιακές ρυθμίσεις χειρότερες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις....Αυτή η κυβέρνηση πρέπει κατεπειγόντως να φύγει. Όχι όμως μόνο να φύγει. Να φύγει με πίσσα και πούπουλα , με την ηθική αποδοκιμασία που έφυγε ο Παπανδρέου...».

Εκτίμησε δε πως το κόμμα δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς και πως ο χρόνος της κυβέρνησης Τσίπρα «με αυτή τουλάχιστον τη μορφή είναι μετρημένος...».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κινηματογραφικές σκηνές με καταγραφή συνομιλιών για μεταφορά οπλισμού 

Γράφει η Παπαδάκου Γιάννα 

Επιχείρηση που έλαβε χώρα πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, εντόπισε πρόσωπο αμερικανικής καταγωγής σε συναντήσεις του με τρία άτομα αραβικής καταγωγής τα οποία είχαν σχέση και με τη Συρία. Αιτήματα που αφορούν υποθέσεις με το πέρασμα τζιχαντιστών από τη χώρα μας και εξάρθρωση δικτύου εξοπλισμού τους έχουν φτάσει στην ελληνική Εισαγγελία Εφετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο. Ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών ασχολούνται με ενδιαφέροντα ευρήματα ενώ πληροφορίες επέμεναν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία συνεργάζονται ελληνικές με αλλοδαπές Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.

Πρόσφατη είναι η επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», βιντεοσκοπήθηκε συνάντηση υπό παρακολούθηση Αμερικανού με τρία άτομα. Συζητούσαν τον εξοπλισμό τζιχαντιστών στη Συρία με όπλα εφόδου (τύπος που αποτελεί εξέλιξη του Μ16). Στις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε και αμερικανός πράκτορας που είχε διεισδύσει στο κύκλωμα, καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τη διακίνηση όπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν αμέσως στις αμερικανικές Αρχές οι ελληνικές, τα όπλα παράγονταν στις ΗΠΑ και εξάγονταν με πλαστά πιστοποιητικά με τελικούς αποδέκτες ομάδες ακραίων ισλαμιστών.

Από την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών προέκυψαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους συνεργάτες του κυκλώματος, αλλά και για την κάλυψη που παρείχαν συγκεκριμένοι θύλακες της Δύσης. Ο αμερικανός υπήκοος φαίνεται ότι ακολουθούσε για τη διακίνηση τη διαδρομή ΗΠΑ - Λίβανος - Συρία. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες παράνομης διακίνησης όπλων, εξοπλισμού τρομοκρατικής ομάδας, αλλά και πλαστογραφίας. Στην επιχείρηση από πλευράς Αστυνομίας ασχολούνταν άνδρες του Τμήματος Οπλων και Ναρκωτικών και το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδρομή για τη μεταφορά τζιχαντιστών στη Συρία και αντιστρόφως ο εξοπλισμός ομάδων για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη είναι ακριβώς ο ίδιος που παραδοσιακά ακολουθούσαν οι έμποροι ναρκωτικών, όπλων και trafficking. Φαίνεται ότι η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως μετρήσιμο, όπως είπε στο «Βήμα» πρόσωπο που γνωρίζει από τέτοιες επιχειρήσεις, αποτελεί «τράνζιτ μεγάλου μέρους ανθρώπων (ενδεχομένως εκατοντάδων) που ξεκίνησαν από τη Συρία όπου εκπαιδεύτηκαν και κρυπτόμενοι στον τεράστιο όγκο των δυστυχισμένων προσφύγων πέρασαν από τα νησιά μας και μέσω πΓΔΜ ή Βουλγαρίας κατέληξαν στην Κεντρική Ευρώπη. Η Balcan Route (Βαλκανική Οδός) χρησιμοποιείται από τους εμπόρους του παγκόσμιου παντός είδους παράνομου εμπορίου».

Πολλά λέγονται και για πέρασμα τζιχαντιστών από τη χώρα μας. Διαβατήρια, τα οποία όμως είναι πλαστά σε κάποιες περιπτώσεις - στα συριακά δεν υπάρχουν τα βιομετρικά δεδομένα -, δείχνουν ότι μέλος ομάδας που έδρασε στις επιθέσεις στο Παρίσι πέρασε πράγματι από ελληνικό νησί. Ο νεκρός πλέον φερόμενος ως «εγκέφαλος» Α. Αμπούντ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν εμφανίζεται να είχε φυσική παρουσία στη χώρα μας. Κινητό τηλέφωνό του που χρησιμοποιούσε τους προηγούμενους μήνες πράγματι κουδούνιζε στην Αθήνα. Εφοδος όμως που πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι δεν έφερε αποτέλεσμα. Συνελήφθησαν άτομα συριακής καταγωγής, αλλά γρήγορα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με την άγρια ματιά και τη σκληρή σκέψη του αριστερού

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Παρ΄ ότι η διαπραγμάτευση τέλειωσε με τρόπο εκκωφαντικό, εν τούτοις η ρήξη επήλθε. ‘Όλα έγιναν εσκεμμένα και χωρίς προσχήματα. Είδατε τους πρωταγωνιστές, ακούσατε τις δικαιολογίες τους και τις ανοησίες τους, γίνατε μάρτυρες της αμετροέπειάς τους και της αλαζονείας τους, γευθήκατε ήδη τα αποτελέσματα των πρώτων δόλιων ενεργειών τους. Κατανοήσατε, φαντάζομαι, ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού με δεμένα τα μάτια και με τον κ. Τσίπρα και την ομάδα του πίσω μας έτοιμους να μας κλωτσήσουν στο βάραθρο. Αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν αντιδράσετε, μας περιμένει η άβυσσος και η κόλαση!!

Πολλοί μπορούν ακόμη και να δελεάζονται από την περιέργεια ή από την γοητεία του άγνωστου, της αβύσσου, της κόλασης και των σειρήνων της. όμως, οι περισσότεροι, οι νοήμονες, οι σώφρονες πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ξεφύγουμε από τη γοητεία των σειρήνων της κόλασης. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αντιδράσουμε στα δόλια σχέδια μιας παρανοϊκής κλίκας και στα παραληρήματά της! Πρέπει να αντιδράσουμε σ΄ αυτούς που εζήλωσαν τη δόξα του Ζαχαριάδη, του παραληρούντος Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, που έριξε την Ελλάδα στην άβυσσο του εμφυλίου πολέμου και στέρησε από την ελληνική αριστερά το δικαίωμα να υπάρχει δημοκρατικά επί πολλές δεκαετίες, που έφερε το λαό μας και τη χώρα μας πίσω επί τριάντα χρόνια, που δίχασε το λαό μας και άφησε πίσω θύματα και ποτάμια δακρύων και αίματος! Πρέπει να αντιδράσουμε στον διχαστικό λόγο τους και να μην πέσουμε στην παγίδα τους. Πρέπει να αντιδράσουμε στα ψυχοπαθολογικά παραληρήματά τους, στις ανοησίες τους!!

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την «αξιοπρέπεια» του λαού μας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν εξαρτάται από κηρύγματα παραληρηματικής ιδεολογικής παραφροσύνης περί «εθνικής περηφάνιας». Αξιοπρέπεια έχει ο λαός που ζει ειρηνικά, ελεύθερα, ο λαός που ευδαιμονεί συνεργαζόμενος, ο λαός που τιμά τους άλλους και τιμάται από τους άλλους, ο λαός που παραδειγματίζεται από τα λάθη του και δεν τα αποδίδει στους άλλους, ο λαός που μάχεται για την αλήθεια, την πρόοδό του και την ευημερία του, ο λαός που αναζητεί και ορίζει ηγέτες του και εκπροσώπους του πολίτες έντιμους, ευπρεπείς, ικανούς δημιουργικούς, που θα αποτελούν πρόταγμα για όλους τους πολίτες. Για του λόγου το αληθές θυμηθείτε τον Στάλιν, τον Εμβέρ Χότζα, και άλλους επιφανείς ερυθρούς ή φαιούς δικτάτορες, που προέτρεπαν τους λαούς τους να έχουν αξιοπρέπεια και «ας τρώνε καθημερινώς χόρτα». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι χόρτα έτρωγαν μόνον οι λαοί τους (αν βέβαια εύρισκαν χόρτα στις αγορές τους) και όχι οι ίδιοι, οι οποίοι μαζί με τις κουστωδίες τους περνούσαν βασιλικά. Μη σας γοητεύουν, λοιπόν, αυτά τα χιλιοειπωμένα κηρύγματα περί «αξιοπρέπειας» και «εθνικής περηφάνιας» γιατί πίσω τους κρύβουν ολοκληρωτισμό, δυστυχία και καταστροφή.

Άλλωστε, ακούμε συχνά τον πρωθυπουργό να λέει πως, οι χώρες δεν πτωχεύουν και δεν χρεοκοπούν αλλά πτωχεύουν οι Τράπεζες. Και σκέφθηκα πόσο δόλιος μπορεί να είναι ένας πολίτης – και μάλιστα ο πρώτος πολίτης της χώρας – που λέει τέτοια πράγματα. Ναι, «δόλιος» γιατί περί αυτού δεν έχω πια καμιά αμφιβολία, γιατί είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτά δεν είναι αληθή και γιατί οι χώρες πτωχεύουν και οι λαοί πτωχεύουν, όταν πτωχεύουν οι τράπεζές τους. Σκοπός του, όμως, είναι η καταστροφή όλων, η χρεοκοπία και η πτώχευση της χώρας, η χρεοκοπία και η πτώχευση των τραπεζών και των επιχειρήσεων, η καταστροφή όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των δομών της χώρας, γιατί μόνον έτσι, μέσα από την καταστροφή και την φτώχεια θα μπορεί να επιβάλλει το ανελεύθερο, ολοκληρωτικό καθεστώς, που μετά μανίας οραματίζεται.

Αυτή και μόνη είναι η αλήθεια και όσοι δεν την πιστεύουν, θα την ζήσουν σύντομα στο πετσί τους, όταν θα αναπολούν τον χαμένο παράδεισο ελευθερίας και δημοκρατίας, θα τολμούσα να πω και ευδαιμονίας, που με κόπο, αλήθειες και ψέματα δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια!!

Από το 1950 μέχρι σήμερα, δηλαδή επί 65 χρόνια, η χώρα μας είχε μια θαυμαστή πορεία. Ασφαλώς θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα, αν δεν υπήρχαν η ανοησία, ο άκρατος λαϊκισμός, ο ασυγκράτητος βερμπαλισμός, η παπαρολογία, η ανόητη μεσογειακή μαγκιά, η ιδιοτέλεια, η ανευθυνότητα και η αλαζονεία της εξουσίας και του νεοπλουτισμού, αν είχαν επικρατήσει στην τάξη και στον λαό η σύνεση, η σωφροσύνη και το κοινό συμφέρον και αν υπήρχε όραμα για το σήμερα και για το αύριο αυτής της χώρας.

Ωστόσο, μπροστά μας είναι πλέον ένα μεγάλο δίλλημα. Από τη μια οι μεγαλόστομες προσχηματικές, όπως αποδείχθηκε, διακηρύξεις της ηγετικής κλίκας του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων τους ΑΝΕΛΙΣΤΩΝ περί δήθεν αξιοπρέπειας και εθνικής υπερηφάνειας και πίσω από τις διακηρύξεις αυτές ο γκρεμός, το βάραθρο, η άβυσσος, η κόλαση. Από την άλλη η διασφάλιση ενός αδιατάρακτου μέλλοντος προσδεδεμένου σε χώρες και αξίες, που εξασφαλίζουν την ευδαιμονία όλων των ευρωπαϊκών λαών με αλληλεγγύη, δημοκρατικότητα, ελευθερία και ειρήνη….

Γι΄ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πως, κάποτε οι ίδιοι θα ζητούν επί πίνακι τα κεφάλια της σημερινής ηγετικής κλίκας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι ίδιοι θα είναι τα πρώτα θύματα της αλαζονείας τους και της αυταρχικής διάθεσής τους, γιατί οι ίδιοι θα βιώσουν την καταστροφή της χώρας. και δεν πρέπει να χειροκροτούν τους επίδοξους σταλινίσκους, γιατί αργότερα οι ίδιοι θα ζητούν την «αποσταλινοποίηση» του κόμματος και της χώρας….Να γνωρίζουν πως, αν πριν από μερικούς μήνες τους έλεγες όπως και στα στελέχη ή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Αμερικάνοι θα στηρίζουν μια αριστερή κυβέρνηση, θα είχε γίνει σεισμός και θα είχαν σηκωθεί οι πλάκες του πεζοδρομίου. Τώρα όλοι, δυστυχώς, σιωπούν αιδημόνως και με επαίσχυντη σιωπή αποδέχονται την πολιτική στήριξη των Αμερικανών χωρίς κανείς να νοιάζεται να μάθει τον λόγο, για τον οποίο παρέχεται αφειδώς μια τέτοια υποστήριξη. Όταν, όμως, νοιαστούν και το κατανοήσουν, θα είναι πολύ αργά για να διορθωθούν τα πράγματα, τότε η χώρα θα έχει χωθεί στην δίνη ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος…

Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Ατυχέστατα, η Ελλάδα «επελέγη» ως τόπος μεγάλου οικονομικού πειράματος. Είναι μακροχρόνια ασυμβίβαστο με τη δημοκρατία – κάποια στιγμή όλες οι «εφεδρείες» κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Βασικός σκοπός άλλωστε του «πειράματος» είναι να πάει σε πολιτική «αλλαγή καθεστώτος», πλήρη κατάργηση δημοκρατίας, εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας, αρχίζοντας από Ελλάδα και επεκτεινόμενο σε Ευρώπη.
Δεν μπορεί να γίνει δικτατορία με πρόγραμμα να πεθάνουν οι συνταξιούχοι και να μείνουν άνεργοι οι νέοι! Αν έχεις μια εθνική κρίση με την Τουρκία ή μείζονα τρομοκρατική απειλή, τότε όλα μπορεί να δρομολογηθούν/δικαιολογηθούν.

Το 2010 παρουσιάστηκε αίφνης στο προσκήνιο η «ιδέα» ότι η ΑΟΖ, νομική κατηγορία που υπάρχει από το 1982, χωρίς να απασχολήσει κανέναν, θα μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Η «ανακήρυξή» της θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τους «θησαυρούς των πετρελαίων» (που είχε στο μεταξύ υποθηκεύσει!).
Επί πολλά χρόνια, συχνά απελιπιστικά μειοψηφών, ο γράφων υποστήριξε την πολύ μαχητικότερη υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων και ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά δεν φιλοδόξησε ρόλο «χρήσιμου ηλίθιου», «ταύρου», που ερεθίζεται από κάθε κόκκινο πανάκι, αλλά δεν βλέπει τον ταυρομάχο.
Απλή ανάγνωση της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας επιτρέπει την διαπίστωση ότι τυχόν ανακήρυξη ΑΟΖ δεν επιφέρει την παραμικρή διαφοροποίηση της ελληνικής νομικής και πραγματικής θέσης ως προς την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων. Η ανακήρυξη θα προσέφερε μια φρούδα «ελπίδα στους χαχόλους», αποπροσανατολίζοντάς τους. Στη χειρότερη περίπτωση, θα προκαλούσε, άνευ λόγου και κέρδους, ελληνοτουρκική κρίση με την Τουρκία, στη χειρότερη στιγμή, με ανοιχτό μέτωπο με Ευρώπη-δανειστές. Εξυπηρετώντας παράλληλα τον ακόμα ασφυκτικότερο «εναγκαλισμό» της με τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ. Ευτυχώς, και ο κ. Σαμαράς, και ο κ. Τσίπρας, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για κάτι μεταξύ αρλούμπας και προβοκάτσιας και έκαναν εγκαίρως πίσω.

Να μη γίνουμε και «γεωπολιτικό πείραμα»!

Διαβάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του ‘Ελληνα Υπουργού ‘Αμυνας, θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα με τον κ. Τσίπρα, ανήμερα στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Μου ανέφερε την πρόθεσή του να διορίσει, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, τον Καμμένο στη θέση Υπουργού ‘Αμυνας.
Νομίζω ήμουν ο πρώτος που υποστήριξε, από το τέλος 2011, την άποψη «ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου, από τον Καμμένο μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» για την κοινωνική-εθνική σωτηρία της χώρας, εκτιμώντας ότι τίθεται ζήτημα εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας και επιβίωσης.
Εντούτοις, η γνώμη μου ήταν, την είπα στον κ. Τσίπρα και την επανέλαβα αργότερα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος αυτό το Υπουργείο. Σε περιόδους βαθειάς κρίσης, ο Υπουργός ‘Αμυνας οφείλει να ενσαρκώνει απόλυτα το κυβερνητικό-εθνικό σχέδιο. Αν υπάρχει.
Προ μηνών ο Υπουργός ‘Αμυνας επεσκέφθη το Ισραήλ, χώρα με το οποίο διατηρεί από μακρού στενές σχέσεις. Διακήρυξε την ολόθερμη συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (υιοθετώντας την φρασεολογία τύπου Μπους-Τσένεϊ!), χαρακτηρίζοντας μεγάλη απειλή για την περιοχή τους πυραύλους του Ιράν! (Σημειωτέον, ότι αυτό έγινε προτού συνθηκολογήσει η κυβέρνηση, που διερευνούσε τότε ακόμα τη δυνατότητα να στηριχτεί και στο Ιράν για τις ενεργειακές- χρηματοδοτικές της ανάγκες).

Ο Καμμένος υπέγραψε με το Ισραήλ την πιο προχωρημένη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που έχει υπογράψει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο πλην των ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας τη διάρρηξη όλων των ισορροπιών που τήρησε η Αθήνα επί δεκαετίες στο μεσανατολικό.
Η Ελλάδα «παραχωρεί» τον εναέριο χώρο της για δοκιμή πολέμων κατά Αράβων και Ιράν, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ιδιότητες των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων και επιτρέπει στο Ισραήλ να μελετήσει από κοντά τις λεπτομέρειες της ελληνικής άμυνας.
Πολλοί αεροπόροι εκτιμούν πολύ τη δυνατότητα συνάσκησης με τους Ισραηλινούς. Οι αεροπόροι είναι από τους πιο μορφωμένους αξιωματικούς. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στις τεχνολογικές δυνατότητες. Αλλά ο πόλεμος παραμένει συνέχεια της πολιτικής, όχι της τεχνολογίας.

Ελληνική ταυτότητα ως ισχύς και Ισραήλ

Με τούτα και πολλά άλλα, η Ελλάδα απομειώνει την τεράστια ακτινοβολία και το πολιτικό κεφάλαιο που συγκέντρωσε, τον προηγούμενο αιώνα στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς να κερδίζει τίποτα ιδιαίτερο. Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο και η ακτινοβολία υπήρξαν βασική «ασπίδα» που γλύτωσε την Ελλάδα από την τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες (αποτρέποντας και την αναγνώριση του ψευδοκράτους), επιτρέποντας την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών. Είναι η ελληνική «ήπια ισχύς».
Αν το Ισραήλ έθετε την τεράστια επιρροή του στην υπηρεσία διακοπής της μνημονιακής καταστροφής και δραστικής απομείωσης του χρέους, θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε τέτοια πολιτική. Επίσης, αν το Ισραήλ μπορούσε/ήθελε να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο ή να δώσει αμυντικές εγγυήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι επιλογές όμως της Αθήνας δεν απορρέουν συνήθως από σοβαρό στρατηγικό σχέδιο, αλλά, συνήθως, από την επιθυμία των πολιτικών της να ταυτιστούν, μονοσημάντως και ανεπιφυλάκτως, προς ίδιον και όχι εθνικό όφελος, με τους «πλούσιους και ισχυρούς», που έχουν συνήθως τεράστιες δυνατότητες εσωτερικής επιρροής στην Ελλάδα.

Η γαλλική εμπειρία είναι εξαιρετικά διδακτική. Χώρα με ιδιαίτερους δεσμούς με τους ‘Αραβες, η Γαλλία εγκατέλειψε τον γνωλισμό ταυτιζόμενη, επί Σαρκοζί και Ολάντ, με νεοσυντηρητικούς-Νετανιάχου, πρωταγωνιστώντας στη λιβυκή καταστροφή, την προσπάθεια ανατροπής του ‘Ασαντ και τορπιλισμού της επιχειρώντας να τορπιλίσει τη συμφωνίας με το Ιράν. Για να πέσει η ίδια θύμα των δυνάμεων που συνέβαλε να παραχθούν, αν όχι εκείνων που τους χειραγωγούν και η ίδια εξυπηρετεί!

Τυχόν ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μόνο ανυπολόγιστες καταστροφές μπορεί να μας επιφέρει, εκθέτοντάς μας σε κινδύνους αντιποίνων και προβοκατσιών. Δεν ξέρουμε γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε Τουρκία και Ισραήλ για τις πρώτες επισκέψεις μετά τις εκλογές. Ας προσέξει όμως αυτούς που τον συμβουλεύουν κι εμπιστεύεται. Είναι οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που τον οδήγησαν στην πανωλεθρία του Ιουλίου.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο να μείνουν μακριά από το μεσανατολικό ηφαίστειο.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε τη βασική αλήθεια που σχεδόν όλοι αποφεύγουν. Χωρίς επίλυση του παλαιστινιακού, δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, ούτε νίκη στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Η νεώτερη Ελλάδα γεννήθηκε, ως εθνικό σχέδιο, από την αντίσταση στους Σταυροφόρους τον 13ο αιώνα. Δεν υπήρξε τμήμα του δυτικού αποικιακού σχεδίου στην Αραβία. Είμαστε γηγενείς, δεν ήρθαμε να κατακτήσουμε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Η δική μας «στρατηγική ενδοχώρα» είναι η ακτινοβολία μας, οι αξίες που οφείλει να ενσαρκώνει η Ελλάδα και στην εξωτερική της πολιτική. (Ούτε βέβαια μπορούν να κερδίσουν διεθνή συμπάθεια οι Κύπριοι, παραβλέποντας την παλαιστινιακή υπόθεση, γιατί έτσι υπονομεύουν οι ίδιοι το ηθικό θεμέλιο των διεκδικήσεών τους).

Πηγή εφημερίδα “Παρόν”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το τζαμί Χάμζα που άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι «απευθύνεται» κυρίως στους μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αλλά και σε άλλους που βρίσκουν εδώ, σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, χώρο για να προσευχηθούν. Στην πράσινη πόρτα υπάρχει η πινακίδα και ο αριθμός αδείας. O Χελάλ Χελάλ από το Μπανγκλαντές, που είναι υπεύθυνος του τζαμιού, ζει είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζει ότι «νομιμότητα σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις...».

Υπάρχουν ακόμα δύο νόμιμα τζαμιά. Ενα των Ελλήνων Μουσουλμάνων στον Πειραιά και ένα Πακιστανών σε προάστιο της Δ. Αθήνας. Και στις τρεις περιπτώσεις το ελληνικό κράτος έχει δώσει τις σχετικές άδειες το 2014 και το 2015 σε μουσουλμάνους με γνωστή τη νομιμοφροσύνη τους απέναντι στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας. Ετσι,παρά το γεγονός ότι οι ιεροκήρυκες των ευκτήριων οίκων που υπάρχουν στην Αθήνα δεν έχουν σε όλες τις περιπτώσεις εγκύκλια μόρφωση, οι τρεις υπεύθυνοι των νόμιμων πλέον τζαμιών είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι των πακιστανικών κοινοτήτων ενημέρωσαν, πριν από μερικούς μήνες, με επιστολή τους τις ελληνικές αρχές για την περίεργη συμπεριφορά ιεροκήρυκα που κήρυττε σε τζαμί χωρίς άδεια πράγματα «ασύμβατα με το Ισλάμ», καλώντας τους σουνίτες σε ιερό πόλεμο εναντίον των «αποστατών» του Ισλάμ.

Ο ιεροκήρυκας εγκατέλειψε τη χώρα μας, αφού συνελήφθη και μετήχθη στην Αμυγδαλέζα. Εκ των πραγμάτων τα παράνομα τζαμιά της Αθήνας ακολουθούν τη διαδρομή όλων των μη δηλωμένων κατασκευών στη χώρα μας. Πρώτα φτιάχνονται και μετά παίρνουν άδεια. Τόσο οι μουσουλμάνοι της πόλης, που αριθμούν από 130.000 έως 200.000, όσο και οι αρμόδιοι αμφισβητούν ότι η ελληνική πολιτεία θα καταφέρει σχετικά γρήγορα να δώσει το δικαίωμα και στους μουσουλμάνους της Αθήνας να προσεύχονται.

Αλλά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι και η απόφαση που ακολούθησε στη Γαλλία να «καταργεί» τους ιεροδιδασκάλους που ασκούν πολιτική στους χώρους λατρείας, ρίχνει διαφορετικό φως στους αντίστοιχους χώρους στην Αθήνα, όπου ουδείς εκτός από τους πιστούς είναι σε θέση να ελέγξει το περιεχόμενο των λόγων που κηρύσσονται... Από πολλές απόψεις τα πράγματα βελτιώθηκαν την τελευταία δεκαετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η αστυνομία είχε καταγράψει ισλαμιστική δραστηριότητα σε ορισμένα τζαμιά του κέντρου της Αθήνας από τουλάχιστον έναν Λίβυο και έναν Σύρο ιεροκήρυκα.

Σήμερα υπάρχει η ιστοσελίδα www.islam.gr με online συμβουλές για τους νεαρούς κυρίως μουσουλμάνους, αλλά και μια σειρά από επιτροπές στα μεγάλα -παράτυπα- τζαμιά της Αθήνας, που όλα κινούνται σε διαδικασία νομιμοποίησης. Το ελληνικό κράτος έχει επισημάνει ότι μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου θέλει να νομιμοποιήσει όσα πληρούν τις προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν τις γνωστές άδειες που απαιτεί ο νόμος και για άλλους στεγασμένους χώρους όπου συγκεντρώνονται πλήθη (π.χ. άδεια από Πυροσβεστική κ.λπ.). Αυτό δυσκολεύει ακόμα και τα πιο «πλούσια» τζαμιά σε μια εποχή που αρκετοί μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας λόγω ανεργίας.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και το τζαμί στο Μοσχάτο, που άνοιξε τις πύλες του το 2005, έχοντας μεταφερθεί από την οδό Πανόρμου σε ένα παλιό εργοστάσιο όπου βρισκόταν το παλιό ελληνοαραβικό πολιτιστικό κέντρο, το οποίο αγοράστηκε από έναν πλούσιο Σαουδάραβα. «Αλλά εμείς δεν έχουμε χρήματα να πληρώνουμε τους υψηλούς λογαριασμούς και τον ΕΝΦΙΑ» λέει στην «Κ» ο Ιορδανός Γκιζάουι Τάρεκ, διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής εταιρείας φωτισμού, ο οποίος ζει δεκαετίες στη χώρα μας. Ενώ οι μουσουλμάνοι προσεύχονται, ο υπογράφων συναντά έναν Αιγύπτιο φίλο που ζει 37 χρόνια στη χώρα μας και έρχεται εδώ για να διδάξει το Κοράνι σε νεαρούς, κυρίως Πακιστανούς εργάτες.

Ο χώρος στην οδό Κύπρου που υπέστη επίθεση από ακροδεξιούς πριν από μερικά χρόνια είναι περιποιημένος και «οι τόνοι χαμηλοί». Ομως ούτε εδώ θέλουν να μιλήσουν για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή τις επιθέσεις στο Παρίσι. Αντίθετα στο τζαμί Αλ Τζαμπάρ στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει στην πόρτα η επιγραφή «θρησκευτικές υπηρεσίες» και οι εκεί υπεύθυνοι έχουν καταθέσει, όπως μας λένε, τα απαραίτητα έγγραφα για τη νομιμοποίηση του χώρου. Ενας πιστός, ο Νασίν από το Μπανγκλαντές, τονίζει ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε πρόβλημα γιατί οι Ελληνες δεν κάνουν κριτική στη θρησκεία μας και στον ίδιο τον προφήτη».

Την ίδια ώρα τα παιδιά μαθαίνουν το Κοράνι στην τάξη που υπάρχει σε κάθε τζαμί και «μοιάζει» με το δικό μας κατηχητικό. Οι σχετικές τάξεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και εγείρεται το ερώτημα πώς μπορεί να καθορισθεί, με ενιαίο τρόπο, το περιεχόμενο της όλης διαδικασίας. Τα βιβλία για το Κοράνι είναι από τη Σαουδική Αραβία, σε ελληνική και αραβική γλώσσα, αλλά ο «πυρήνας» είναι ο σχολιασμός του. Ενας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέει ότι το κρίσιμο ζήτημα στη διάδοση ακραίων θέσεων σε σχέση με το Ισλάμ δεν έχει να κάνει τόσο με τα τζαμιά.

«Εχουμε παρατηρήσει ότι εκείνοι που στρατολογούνται στο “Ισλαμικό Κράτος” δεν είναι πάντα ευσεβείς μουσουλμάνοι, αλλά επιλέγονται και άνθρωποι με άλλα χαρακτηριστικά: χωρίς δουλειά, χωρίς πολλούς φίλους (σ.σ. “μοναχικούς λύκους” τους αποκάλεσε ο αξιωματούχος) με οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα, παραβατικοί ή με εξάρτηση από ουσίες. Αυτούς δεν τους συναντάς πλέον στο τζαμί. Το πρόβλημα δεν είναι οι ιεροκήρυκες που είναι υπεύθυνοι ως προς τον νόμο, αλλά οι “επισκέπτες” που έρχονται για μερικά κηρύγματα».


Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Δύση αγωνιά και φρίττει με την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να τη σταματήσει. Μόνο η Ρωσία έχει προσφέρει σοβαρά δείγματα γραφής στην αντιτρομοκρατική πολιτική.

Ο πρόεδρος Πούτιν εννοεί όσα λέει και λέει όσα εννοεί για τους δολοφόνους αποκεφαλιστές του Ισλαμικού Κράτους. Γι' αυτό και έστειλε στρατεύματα στην περιοχή για να βοηθήσουν στον καυτηριασμό της πληγής που άνοιξαν οι εγκληματικές πολιτικές διάφορων χωρών.

Αν θέλει η Δύση να αποτελέσει αρωγό στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, δεν έχει παρά να απομονώσει και να επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις (οικονομικές, πολιτικές και άλλες, αν χρειαστεί) στις χώρες που βοηθούν τη Λερναία Υδρα του ισλαμικού φονταμενταλισμού να βγάζει διαρκώς νέα κεφάλια από το αποκρουστικό σώμα της. Η«κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε, με τη συνέντευξη της Ντιλέκ Οτσαλάν, την εμπλοκή μιας χώρας που παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαιώνιση του εφιάλτη του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή είναι η Τουρκία.

Η κυρία Ντιλέκ Οτσαλάν είναι η ανιψιά του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν και βουλευτής του τουρκικού Κοινοβουλίου με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Εκλέγεται στην περιφέρεια Ούρφα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ηρωικό Κομπάνι, όπου οι Κούρδοι αντάρτες κατάφεραν την πρώτη νίκη εναντίον των δολοφόνων του ISIS.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Οτσαλάν αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ότι η Τουρκία στο Κομπάνι «υποτίθεται ότι έστελνε φάρμακα με μεγάλα φορτηγά, αλλά κάτω από τα φάρμακα βρίσκονταν όπλα.

Μπροστά στα μάτια μας οι βάρβαροι του ISIS μπαινόβγαιναν άνετα από τα σύνορα της Τουρκίας. [...] Εχει αποδειχτεί ότι αυτοί που έκαναν τις επιθέσεις στο όνομα του ISIS και στο Σούρουτς και στην Αγκυρα είχαν εκπαιδευτεί στην Τουρκία. Ενας από αυτούς ήταν μέλος του AKP (σ.σ.: το κόμμα των Ερντογάν και Νταβούτογλου)».

Τώρα πια ουδείς μπορεί να ισχυριστεί άγνοια. ISIS και Τουρκία έχουν μια ανίερη συμμαχία. Είναι αυτονόητο ότι η νατοϊκή «σύμμαχός» μας πρέπει να πληρώσει για όσα διέπραξε.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στα πολύ βαθειά και δύσκολα έπεσε ο νέος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μιχάλης Κωσταράκος. Ο Έλληνας επικεφαλής της επιτροπής έλαβε σαφή εντολή από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και 'Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι: “Να έχεις έτοιμο το σχέδιο για τον Ευρωστρατό σε έξι μήνες”!

Η στρατιωτική “γύμνια” της ΕΕ φάνηκε ακόμη μια φορά στην υπόθεση των τζιχαντιστών. Αμέσως μετά από το ασύλληπτης αγριότητας τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και την αρνητική -μέχρι τώρα- στάση των ΗΠΑ και του NATO να ηγηθούν μιας στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι Ευρωπαίοι ….κοιτάζονται μεταξύ τους!
Η Γαλλία είναι σχεδόν υποχρεωμένη να δείξει ότι απαντα και με στρατιωτικά μέσα στους φανατικούς. Ζήτησε την υποστήριξη των εταίρων ,αλλά μέχρι στιγμής κάποιο ενδιαφέρον διαφαίνεται μόνο από χώρες που επιθυμούν διακαώς να γίνουν κάποια στιγμή “εταίροι” στην ΕΕ και είναι πρόθυμες για όλα. Ακόμη και για τη συμμετοχή τους σε μια πιθανή σφαγή!

΄Ετσι όπως έχει η κατάσταση δεν αποκλείεται να ζήσουμε και το παράδοξο από τη μία οι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία και από την άλλη να δέχονται να τεθούν υπό “την προαστασία της” για μια στρατιωτική επέμβαση στα εδάφη της Μέσης Ανατολής.

Σε ό,τι αφορά στον Ευρωστρατό. Δεν ξέρουμε τι σχέδιο θα παρουσιάσει ο Κωσταράκος, ο οποίος στα σχέδια πάντα τα πήγαινε καλά. Έτσι κι αλλιώς σύνθεση προτάσεων θα παρουσιάσει. Προτάσεων που θα καταθέσουν όλοι οι Αρχηγοί των χωρών μελών της στρατιωτικής επιτροπής στην οποία προεδρεύει.
Το ερώτημα είναι τι προθέσεις έχουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι. Θέλουν πράγματι να αυτονομηθούν από το NATO και τις δομές τους; Ή απλά θέλουν να φτιάξουν έναν “ευρωστρατό” ίσα,ίσα για να δώσουν πνοή στις πολεμικές τους βιομηχανίες. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων. Το ένα θα μπορέσει κάποια στιγμή να πολεμήσει. Το δεύτερο θα είναι ένα απλό ….καταναλωτικό σώμα. Τίποτα παραπάνω.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Στη λιακάδα» («Au plein soleil») είναι το όνομα του καφέ στην έξοδο του μετρό Παρμαντιέ. Και παρόλο που δεν έχει καμιά λιακάδα, το πολύβουο περιβάλλον και οι ζωηρές συζητήσεις εδώ, γύρω από ένα ποτήρι κρασί, δεν θυμίζουν καθόλου τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, μία από αυτές μάλιστα πολύ κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε.

Μου τις θυμίζει όμως, και με το παραπάνω, ο συνομιλητής μου, που έρχεται στο ραντεβού μας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με ξαφνιάζει χαρακτηρίζοντας μονολεκτικά την κατάσταση: «καταστροφική». Οι πολιτικοί διακρίνονται συνήθως από «επαγγελματική αισιοδοξία» και αποφεύγουν τέτοιες λέξεις.
Είναι ο Ερίκ Κοκελέρ, εθνικός συντονιστής του «Κόμματος της Αριστεράς», κυριότερου σχηματισμού της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Μην κυττάς, μου λέει, τι γίνεται εδώ, στο 11ο (διαμέρισμα του Παρισιού). Στην επαρχία η ρητορεία του «Εθνικού Μετώπου» για την ανάγκη της ασφάλειας αποδίδει, πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις σε Μουσουλμάνους, ακόμα και το συνδικάτο των αστυνομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση σοκαριστικής βιαιότητας εναντίον του συνδικάτου των δικαστών. Οι τελευταίοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την τάση μόνιμης καθιέρωσης, στο ίδιο το σύνταγμα (!), της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το μόνο θετικό που βλέπει ο Κοκερέλ είναι η στροφή που διέκρινε στον Ολάντ, σε ότι αφορά την διεθνή πολιτική του. ‘Ηδη έγινε σαφής με τη Ρωσία, ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, το Παρίσι αποφάσισε ήδη να κλιμακώσει τον εξοπλισμό των Κούρδων.

Η στροφή προς ένα αυταρχικό κράτος είναι τώρα πανταχού παρούσα στη Γαλλία, σε σημείο που να ανησυχεί και συντηρητικές εφημερίδες όπως τη Μοντ, που διερωτάται, στο κύριο άρθρο της «Ως που;». ‘Αλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η αντίδραση Ολάντ, ακόμα και οι λέξεις που χρησιμοποίησε είναι περίπου ταυτόσημες με τους όρους του Τζωρτζ Μπους όταν ξεκινούσε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η χριστιανική Croix επιχειρεί να δείξει πόσο αδικαιολόγητο είναι το αμάγαλμα μουσουλμάνων εν γένει και «Ισλαμικού Κράτους». ‘Αλλοι υπογραμμίζουν ότι μέτρα καθαρά αστυνομικά και στρατιωτικά έχουν αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματικά, όταν δεν συνοδεύονται από ένα πολιτικό όραμα που θα αντιμετωπίζει τις ρίζες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία. Θα τους ακούσει όμως μια πληγωμένη χώρα;
Διαβάζοντας το άρθρο του Ζακ Ζυλιάρ στο «Μαριάν» εκπλήσσομαι κάπως. Στο κάτω-κάτω αυτή η Γαλλία είναι η πατρίδα του Καρτέσιου και του Βολταίρου. Πως γίνεται σχολιαστές περιοπής να γράφουν τώρα λες και ζούμε στους καιρούς της πολιορκίας της Βιέννης ή της μάχης του Πουατιέ, όταν το Ισλάμ απειλούσε όντως να υποτάξει την Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές χτύπησαν στην καρδιά της ήπειρου, αλλά δεν ετοιμάζονται βέβαια να την καταλάβουν. Δεν μπορούν. Προς το παρόν τέτοιες επιθέσεις είναι καθημερινό γεγονός στην Αραβία, η Συρία έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο «πεδίο βολής» και έξη αραβικές χώρες έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς από επεμβάσεις προορισμένες, υποτίθεται, να φέρουν τη «δημοκρατία».

Δεν είναι όμως μόνο οι εξτρεμιστές Ισλαμιστές στο στόχαστρο. Στην έκθεσή του, που επαίνεσε μάλιστα ο Πρωθυπουργός Βαλς, ο βουλευτής Μαλέκ Μπουτί υπογραμμίζει την εμφάνιση μιας «ριζοσπαστικής γενηάς» της νεολαίας στην οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το ριζοσπαστικό Ισλάμ, αλλά και την ριζοσπαστική αριστερά της χώρας! Είναι αντίθετοι, γράφει, με τον τρόπο ζωής μας, ανοίγοντας το δρόμο για την αντιμετώπισή τους ως «εχθρών της κοινωνίας». Ο Ολλάντ και οι Σοσιαλιστές επιχειρούν να υιοθετήσουν τα συνθήματα της άκρας δεξιάς για να την περιορίσουν. Κινδυνεύουν όμως τελικά να διευρύνουν στην πραγματικότητα την επιρροή της. Οι άνθρωποι, συνήθως, προτιμούν το πρωτότυπο από την απομίμηση.

Ο Μωχάμεντ Χάρμπι μας δέχεται στο σπίτι του, σε μια λαϊκή και κάπως μαγκρεμπίνικη γειτονιά του Παρισιού για να διερωτηθεί: «Τι περιμένει ακριβώς η Γαλλία υποστηρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου γνωρίζουμε τις επαφές με τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό; Η υποστήριξη αυτή συνέβαλε σημαντικά στην επανεκλογή του», τονίζει ο συνομιλητής μας, ιστορικό στέλεχος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης, και μετά στέλεχος της κυβέρνησης Μπεν Μπέλλα.

Η Γαλλία, μας λέει ο Χάρμπι, ανέπτυξε εξαιρετικά στενές σχέσεις, τα τελευταία χρόνια, με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, κλείνοντας τα μάτια στην ευθύνη τους για την «παγκοσμιοποίηση» του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Αλλά, λέει, ο τζιχαντισμός είναι το παιδί των Σαούντ και των άλλων εμίρηδων, στους οποίους η γαλλική κυβέρνηση υπερηφάνως πουλάει τα όπλα της. Ποια η διαφορά της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους από τη βαρβαρότητα του σαουδαραβικού βασιλείου, ποια η διαφορά της ιδεολογίας του μεν από αυτή του δε, διερωτάται ο βετεράνος επαναστάτης και διανοούμενος από το Μαγκρέμπ.

Για τον Χαρμπί, που ζει στο Παρίσι και συνεργάστηκε στενά με τον «δικό μας» Μιχάλη Ράπτη (Pablo), την εποχή της επανάστασης και μετά, οι αιτίες ανάπτυξης του ριζοσπαστικού ισλαμισμού είναι πολλαπλές, εσωτερικές στη Γαλλία και διεθνείς. Περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη των γαλλικών προαστίων και ένα όλο και πιο ολιγαρχικό και άνισο σύστημα. Χωρίς να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της, η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιτρομοκρατικά μέτρα που λαμβάνονται «απόντος οποιουδήποτε πολιτικού οράματος».

Πράγματι. ‘Ένα τέταρτο έως ένα τρίτο των τζιχαντιστών που στρατολογούνται από τους Ισλαμιστές και πάνε στη Συρία να πολεμήσουν προέρχονται από λευκές, γαλλικές καθολικές οικογένειες, μας λέει ο Ρενέ Μονζά, από τους καλύτερους Γάλλους μελετητές της ριζοσπαστικής και άκρας δεξιάς. Συχνά, προσθέτει, είναι οι ίδιοι οι γονείς τους που απευθύνονται στις αρχές προσπαθώντας να τους εμποδίσουν να πάρουν το δρόμο για τη Συρία, που μπορεί να τους οδηγήσει στον θάνατο.

‘Όταν όμως μιλάμε για Ισλάμ και για Μέση Ανατολή, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση, η συζήτηση αναπόφευκτα φτάνει τελικά, στη «μητέρα όλων των ζητημάτων» κι αυτή δεν είναι άλλη από την παλαιστινιακή υπόθεση, η απόδειξη και το σύμβολο για κάθε ‘Αραβα και Μουσουλμάνο στον κόσμο της τεράστιας αδικίας και προσβολής που υφίστανται.
«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνια στη Μέση Ανατολή και εναντίον της τρομοκρατίας», μας λέει ο Μωχάμεντ Χάρμπι, «αν η διεθνής κοινότης δεν απαιτήσει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την επιστροφή του Ισραήλ στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967. Το ξέρω ότι θα γελάσουν οι οπαδοί της «ρεαλπολιτίκ», με αυτά που λέω, αλλά μόνο ερείπια έχει πετύχει ο δήθεν ρεαλισμός τους», υπενθυμίζει ο ‘Αραβας διανοούμενος.

Η Λίλια Γκάνεμ διευθύνει το περιοδικό «Μπαντα’λ» («Αμφισβήτηση») στη Βυρηττό και μοιράζει τον καιρό της ανάμεσα στις πρωτεύουσες του Λιβάνου και της Γαλλίας. «Επιχειρούν να πλήξουν τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενοι τις τρομοκρατικές επιθέσεις», μου λέει, συμπληρώνοντας ότι τώρα η δημοτικότητα του Ολάντ είναι πολύ υψηλή, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει.

Η Γκάνεμ θυμίζει ότι η στρατολόγηση για το Ισλαμικό Κράτος γινόταν σχεδόν απροκάλυπτα στη Γαλλία επί δύο χρόνια, όλος ο κόσμος ήξερε τι συνέβαινε, αφού το Παρίσι «έκλεινε τα μάτια», έχοντας επιλέξει ως βασική του προτεραιότητα την ανατροπή του καθεστώτος ‘Ασαντ.

Τώρα οι Γάλλοι ιθύνοντες προσπαθούν να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», όπως ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς, πρωτεργάτης (από τους πολλούς πρωτεργάτες της πλήρους εγκατάλειψης των γκωλικών παραδόσεων και της ταύτισης Γαλλίας και Ισραήλ). Η δήλωση που έκανε στο παρελθόν ότι «το μέτωπο Αλ Νούσρα κάνει καλή δουλειά στη Συρία» κάνει τώρα τον γύρο του διαδικτύου. (Το μέτωπο αυτό είναι μια ελαφρώς ηπιότερη εκδοχή του εξτρεμιστικού ισλαμισμού τύπου «Ισλαμικού Κράτους»). Ποτέ στην ιστορία δεν παρατηρήθηκε παρόμοια έκλειψη της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζει ο εκδότης της «Μοντ Ντιπλοματίκ» Σερζ Αλιμί.

Η Γαλλία διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία και αυτοί με τη σειρά τους με το Ισλαμικό Κράτος, υπενθυμίζει η Γκάνεμ. Σχέσεις που δεν ήταν μόνο κράτους προς κράτη, αλλά και Γάλλων πολιτικών με κράτη. ‘Οσο για το Ισραήλ η στάση του γεννά το λιγότερο ερωτηματικά. Βαριά ισραηλινά όπλα βρέθηκαν στα χέρια του μετώπου Αλ-Νούσρα, που έχει τον ίδιο κύριο αντίπαλο με το Ισραήλ, δηλαδή το κίνημα των Χεζμπολά του Λιβάνου.

Θα είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η ενότητα της Συρίας και να μην επιτύχουν τελικά τα σενάρια «τύπου Γινόν» των ισραηλινών εξτρεμιστών, για τριχοτόμηση αυτού του κράτους, την ίδια τριχοτόμηση που επιβλήθηκε στο Ιράκ, με καταστροφικά αποτελέσματα, υποστηρίζει η Γκάνεμ. Μόνο η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει το ενιαίο συριακό κράτος, λέει η Λιβανέζα διανοούμενη, και χάρι σε αυτή οι τελευταίες αποφάσεις της Βιέννης πάνε στη σωστή κατεύθυνση. Η Γκάνεμ αναπολεί με θλίψη τις μεγάλες ελπίδες που γέννησαν σε όλο τον αραβικό κόσμο οι επαναστάσεις του 2011 και το που κατέληξαν, είτε πρόκειται για την καταστροφή της Λιβύης και τον συριακό εμφύλιο, είτε για την αποτρόπαιη δικτατορία του Καίρου, που, εν ονόματι της καταπολέμησης του ισλαμισμού, καταδιώκει απηνώς τους (καθόλου ισλαμιστές) πρωτεργάτες της ανατροπής του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Βαθειά πληγωμένος από 15 χρόνια δυτικών στρατιωτικών επεμβάσεων εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο αραβομουσουλμανικός κόσμος παραμένει όσο ποτέ διχασμένος ανάμεσα στην πιο «λαϊκή», σιϊτική και την πιο «καθεστωτική» σουνιτική εκδοχή του Ισλάμ, αλλά στο εσωτερικό αυτών των ομάδων ανάμεσα στους ουαχαμπί αίφνης και τους «μετριπαθείς» Σουνίτες. Όσο για τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό σε όλους χρησιμεύει στην πραγματικότητα, είτε ως ασυνείδητος πράκτωρ, είτε ως «ιδανικός εχθρός», όπως σημειώνει στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Olivier Roy. Το Iσλαμικό Κράτος ελέγχει τώρα μια περιοχή που κατοικείται από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της περιοχής. «Η μόνη λύση είναι, η συμμαχία, να καταστρέψει πλήρως αυτή την περιοχή από αέρος, να την εξαφανίσει από τον χάρτη, όπως οι Σύμμαχοι την Δρέσδη, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προτείνει στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ Σαμπτάι Σαβίτ. (International New York Times, 18.11.2015)

Η «συμμαχία» μπορεί ασφαλώς να το κάνει. Κινδυνεύει όμως να εξασφαλίσει έτσι μια άβυσσο μουσουλμανικού μίσους για χίλια χρόνια και να σπρώξει ίσως σε νέες, ανήκουστες μορφές τρομοκρατίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου