Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Οκτ 2015

Τα αίτια, ο σκοπός και ο χρόνος
Με τον κόσμο να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, υπάρχει ανά πάσα στιγμή η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια αναμέτρηση. Ένα τέτοιο σενάριο εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, αποκαλύπτοντας το που, το πότε και το γιατί θα αρχίσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Γράφει ο Αναστάσιος Πανάς

Στο πρώτο μέρος αυτής της ανάλυσης (περιοδικό Στρατηγική, τεύχος 250), θέσαμε το ερώτημα: «Γιατί τα κράτη συγκεντρώνουν τόσα πολλά όπλα, αν δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν;» Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό. Κατά τις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου (1947 – 1991) η ανθρωπότητα εκπαιδεύτηκε στην λεγόμενη «ισορροπία του Τρόμου». Συνήθισε δηλαδή να ζει με τον φόβο μιάς πιθανής γενικευμένης σύρραξης. Την εποχή εκείνη οι δύο υπερδυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) ήταν οι μόνες που είχαν πυρηνικά όπλα, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς τους (υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά, βαλλιστικοί πύραυλοι κ.λ.π.), αλλά και την οικονομική δύναμη να τα συντηρούν και να τα αναπτύσσουν.

Κάθε πλευρά διέθετε από ένα κολοσσιαίο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βέβαιη ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου εάν αυτός επιχειρούσε πρώτος επίθεση με ατομικά ή συμβατικά όπλα. Το δόγμα αυτό είναι γνωστό σαν Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Desctruction ή MAD). Ωστόσο, κανείς δεν ήταν τόσο τρελός ώστε να πατήσει πρώτος τη σκανδάλη. Οι μεταξύ τους εντάσεις εκτονώνονταν σε περιφερειακές συγκρούσεις (Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν κ.α.) και ο υπόλοιπος κόσμος έμενε ήσυχος. Στο τέλος, έφτασε στο σημείο να θεωρεί ότι η αυτή την ισορροπία Τρόμου ως3 προϋπόθεση για την διασφάλιση της ειρήνης.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Πυρηνικά όπλα διαθέτουν πλέον πολλές χώρες, ενώ έχουν υπεισέλθει νέοι παράγοντες (κλιματική αλλαγή, υπερπληθυσμός, μείωση ενεργειακών αποθεμάτων, τρομοκρατία) που δίνουν μία διαφορετική τροπή σε αυτό το παιχνίδι που απειλεί την ίδια τη μοίρα της ανθρωπότητας. Έτσι, σύμφωνα με το Ρολόι της Κρίσης, βρισκόμαστε σήμερα μόλις τρία λεπτά πριν από την Ώρα Μηδέν!

Το Ρολόι της Κρίσης

Το Ρολόι της Κρίσης, που επινοήθηκε από μία ομάδα ατομικών επιστημόνων το 1947, αναφορικά με το που βρίσκεται ο πλανήτης από άποψη πυρηνικού κινδύνου, βρίσκεται τώρα στις 23:57, μόλις τρία λεπτά πριν από την 12η ώρα. Προηγουμένως ο δείκτης βρισκόταν 5 λεπτά πριν από την Ώρα Μηδέν, στις 23:55 και μετακινήθηκε μπροστά κατά δύο λεπτά. Αιτία η υπερθέρμανση του πλανήτη και η απειλή από τα χιλιάδες πυρηνικά όπλα που έχουν στοιβαχτεί στην επιφάνεια ή στα έγκατα της Γης.

Το 2010 βρισκόταν 6 λεπτά πριν από την 12η ώρα, στις 23:54, λόγω της «ελπιδοφόρας κατάστασης» που είχε διαμορφωθεί στον κόσμο, εξαιτίας της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και την σταθεροποίηση του κλίματος.

Σήμερα, εν έτει 2015, βρίσκεται μόλις τρία λεπτά πριν από τα καταστροφικά μεσάνυχτα και αυτό είναι το πιο κοντινό σημείο εδώ και 30 χρόνια.

Την τελευταία φορά που ο λεπτοδείκτης είχε μετακινηθεί στις 23:57 ήταν το 1984 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν αναπτύχθηκαν στη Δυτική Ευρώπη οι αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Pershing II και Cruise, επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, στοχεύοντας –πάντα- τη Ρωσία.

Αντί η ανθρωπότητα να ακολουθήσει το δρόμο της παγκόσμιας συνεργασίας και της από κοινού εξεύρεσης λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα στον πλανήτη, επιστρέψαμε στο ίδιο σημείο, όπου βρισκόμασταν το 1984. Μάλιστα τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα. Με την άδεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Αμερικανοί εγκαθιστούν συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας σε Πολωνία και Ρουμανία, πράγμα που κάνει πλέον τις χώρες αυτές στόχο των ρωσικών πυραύλων.

Ωθούμενοι από μία ανεξήγητη ψύχωση απέναντι στους Ρώσους, οι Αμερικανοί, μέσω του ΝΑΤΟ, μεταφέρουν την περίοδο αυτή βαρέα όπλα, άρματα μάχης και συστοιχίες πυροβολικού στις χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία συν τις δύο χώρες που προαναφέραμε. Όλα αυτά δημιουργούν μία επικίνδυνη κλιμάκωση.


Μία επικίνδυνη κλιμάκωση

Τα σύννεφα της παγκόσμιας σύρραξης πυκνώνουν. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έως σήμερα έχουν υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ πολλές συνθήκες απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Το 1987 υπεγράφη από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντίστοιχα, η συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF), με στόχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Cruise με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Την περίοδο αυτή, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει τα ενδεχόμενα διάλυσης αυτής της συνθήκης, με το πρόσχημα ότι η Ρωσία την παραβίασε, προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου Cruise.

Από την κρίση στην Ουκρανία και μετά, ο στόχος των Αμερικανών είναι η εγκατάσταση σε ευρωπαϊκό έδαφος, και πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, συστοιχιών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το ίδιο σχεδιάζουν να κάνουν και επί ασιατικού εδάφους. Η είδηση αυτή, την οποία μετέδωσε στις αρχές Ιουνίου το Associated Press, φέρνει στη μνήμη τις χειρότερες σελίδες του Ψυχρού Πολέμου, όταν στη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην Ευρώπη τους βαλλιστικούς πυραύλους Pershing-2, τους οποίους η τότε Σοβιετική Ένωση αντιμετώπισε με την ανάπτυξη των SS-20 Pioneer.

Η υπόθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έστειλε στον ρώσο ομόλογό του επιστολή με την οποία κατηγορούσε τη Μόσχα ότι προέβη στη δοκιμή ενός πυραύλου Cruise επιφανείας – επιφανείας μεγάλης εμβέλειας, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη INF του 1987.

Από την πλευρά τους, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, οι ρώσοι απάντησαν ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο σκηνικό, μέρος της αντι-ρωσικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, ώστε να δυσφημιστεί η Ρωσία. Η Μόσχα κατηγόρησε με τη σειρά της την Ουάσιγκτον ότι η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης, προσθέτοντας ότι μία ενδεχόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων Cruise στην Ευρώπη δεν προσθέτει τίποτα ουσιαστικό στην ασφάλεια των ίδιων των ΗΠΑ.

Όπως είπαμε στο προηγούμενο τεύχος, ο κόσμος έχει διαιρεθεί σήμερα σε δύο στρατόπεδα, όπως συνέβαινε και στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι δύο συνασπισμοί διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:
Δυτικός Συνασπισμός
  • Κύριοι σύμμαχοι: ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πακιστάν, Ιαπωνία, Ταϊβάν
  • Δευτερεύοντες σύμμαχοι: Ιράκ, Αφγανιστάν, Μεξικό, Παναμάς, Γρενάδα (Καραϊβική Θάλασσα), Καναδάς
  • Πιθανοί σύμμαχοι: Ονδούρα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα (και στις τρεις αυτές χώρες οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις)
Ανατολικός Συνασπισμός
  • Κύριοι σύμμαχοι: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική
  • Δευτερεύοντες σύμμαχοι: Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Σερβία
  • Πιθανοί σύμμαχοι: Συρία, Βιετνάμ, Αίγυπτος.
Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να συγκροτηθεί σε ενιαία κοινωνική, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη, ώστε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για την εκτόνωση της έντασης.

Δεν βλέπουμε όμως πως θα το πετύχει αυτό όταν ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες αλωνίζουν πλέον ελεύθερα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι μία ανεξήγητη πολιτική που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Ευρώπη είναι υποτελής των Αμερικανών.

Από στρατηγική άποψη, και παρά τη διεθνή υπεροχή τους, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πλήξουν με χερσαίες δυνάμεις την ευρωπαϊκή ήπειρο, επαναλαμβάνοντας, ας πούμε, μία νέα απόβαση τύπου Νορμανδίας. Ούτε φυσικά να την προστατεύσουν από τους Ρώσους.

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία αυτής της μεγάλης χώρας. Οι ΗΠΑ, παρά τις πολυάριθμες βάσεις που διατηρούν σε πολλά σημεία του κόσμου, είναι κατά βάση εσωστρεφής. Η εσωστρέφεια οφείλεται στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν σαν τον κάβουρα, που πρωτίστως ασχολείται με το σπίτι που κουβαλάει βαριά πάνω στη ράχη του και εξαφανίζεται στην κρυψώνα του με το πρώτο σημάδι κινδύνου. Ας θυμηθούμε τη μεγάλη απροθυμία τους να εμπλακούν στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τις μετέπειτα αστοχίες τους στους πολέμους του Βιετνάμ, της Σομαλίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Που, πότε και γιατί θα αρχίσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες και εκτιμήσεις, η παγκόσμια συμπλοκή είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από την αυλή που θα λέγαμε της Ελλάδας, το Λιβυκό Πέλαγος, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Τριπολίτιδας, με αφορμή τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της Λιβύης (βλ. χάρτη).

Αυτά τα ενεργειακά αποθέματα ενδιαφέρουν πρωτίστως τις ΗΠΑ, που δεν θα διστάσουν να τα οικειοποιηθούν, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η εξαρτημένη Ευρώπη από αυτόν τον ενεργειακό πακτωλό. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, συμμαχώντας με την Ρωσία.

Μετά την Αραβική Άνοιξη, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν ασταθή καθεστώτα, η δε Λιβύη είναι το πιο ασταθές κράτος από τα υπόλοιπα. Παρ’ όλο όμως που είναι τύποις ανεξάρτητο κράτος, κατέχει την 9η θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη (πιο πάνω και από τις Ηνωμένες Πολιτείες) λόγω των τεραστίων αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!
Και θέλει να κρατήσει αυτή την υπεροχή. Θυμηθείτε την κατηγορηματική δήλωση που έκανε στις αρχές του 2013 ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ στον τότε ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι η χώρα του αρνείται να συναινέσει σε ενδεχόμενο ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Λιβυκού Πελάγους.

Όμως, τα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης είναι εξόχως σημαντικά για τις ΗΠΑ, οι οποίες θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχό τους με τις αεροναυτικές βάσεις που διατηρούν στη Βρετανία, στην Ιταλία (η Νάπολη είναι έδρα του 6ου Στόλου) αλλά και στη Σούδα της Κρήτης.

Ένα αβέβαιο μέλλον

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 1,3 τρισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου σε διάφορα σημεία του κόσμου. Από το 2016 τα επίπεδα παραγωγής θα αρχίσουν να μειώνονται και το 2040 η παραγωγή πετρελαίου θα έχει πέσει στα 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα –περίπου το 20% από αυτά που καταναλώνουμε σήμερα- ενώ οι ανάγκες θα είναι τότε 200 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την ίδια περίοδο ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί από 7.325 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο του 2015 στα 8 δισ. το 2024 και στα 9 δισ. έως το 2040. Η κατανάλωση όμως της ενέργειας δεν θα αυξηθεί αναλογικά, αλλά θα διπλασιαστεί και θα τριπλασιαστεί. Ταυτόχρονα η μέση ετήσια θερμοκρασία θα έχει ανέβει παγκοσμίως κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα.

Το τελευταίο σημαίνει μείωση της αγροτικής παραγωγής και αύξηση των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, άρα μεγαλύτερες ανάγκες σε πετρέλαιο.

Επομένως, πολύ πριν φτάσουμε στο 2040, και καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα έχουν μειώσει την παραγωγή τους για να κάνουν οικονομία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα θελήσουν να βάλουν «στο χέρι» τα διαφορετικά πετρελαϊκά αποθέματα για να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών τους. Γι αυτό μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι ΗΠΑ θα ρίξουν την πρώτη πιστολιά.

Ας δούμε τον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη. Τα 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκονται στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία 268.350 εκατ. βαρέλια, Ιράν 157.300 εκατ. βαρέλια, Ιράκ 140.300 εκατ. βαρέλια, Κουβέιτ 104.000 εκατ. βαρέλια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 97.800 κατ. Βαρέλια).

Οι ΗΠΑ κατέχουν την 11η θέση στον κατάλογο των παγκόσμιων αποθεμάτων με 30.259 εκατομμύρια βαρέλια, πίσω από τη Λιβύη που κατέχει την 9η θέση με 48.014 εκατ. βαρέλια και τη Ρωσία στην 8η θέση με 80.000 εκατ. βαρέλια. Την πρώτη θέση κατέχει η Βενεζουέλα με 297.740 εκατ. βαρέλια.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην Βρετανίας) κατέχει την 23η θέση με μόλια 6.700 εκατ. βαρέλια, θα τη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες επιχειρήσουν –και όπως όλα δείχνουν θα το κάνουν- να καρπωθούν τα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης. Επειδή όμως δεν μπορεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ στηριζόμενη στις δικές της μόνο δυνάμεις, αναγκαστικά θα στραφεί για βοήθεια στη Ρωσία.

Είπαμε μέχρι τώρα από πού θα ξεκινήσει η επόμενη παγκόσμια σύρραξη και για ποιόν λόγο. Ο χρονικός όμως προσδιορισμός είναι πιο δύσκολος, καθώς αναμένονται αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη που δεν μπορούν να εκτιμηθούν τώρα. Επομένως η σύγκρουση μπορεί να αργήσει ή να συντομευθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που θα παρουσιαστούν από την κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά διαθέσιμα και τον υπερπληθυσμό. Αναπόφευκτα η προσθήκη ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ψυχών στον ήδη υπάρχοντα πληθυσμό, θα διαταράξει την παγκόσμια ισορροπία σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να τον φανταστούμε.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά, μία παγκόσμια σύρραξη θα μπορούσε να ξεσπάσει πολύ σύντομα, μεταξύ των ετών 2025 και 2040. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι αμετάκλητο και μπορεί ως κίνδυνος να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει συλλογικά η ανθρωπότητα, υιοθετώντας έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθεί έως σήμερα.

Η ανθρώπινη ιστορία μπορεί να παρομοιαστεί με ένα τεράστιο βιβλίο όπου καταγράφονται όλα τα δεδομένα, δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς και γι αυτό γράφονται και ξαναγράφονται.
Έρχεται όμως μία στιγμή κατά την οποία οι καταστάσεις παίρνουν τη μορφή τετελεσμένων αποφάσεων. Μπορεί κανείς να αποφύγει το μοιραίο μόνο όταν έχει αναπτύξει αυτό που ονομάζουμε «οραματική στρατηγική σκέψη». Γι αυτό το θέμα όμως θα πούμε περισσότερα αργότερα…

Πηγή περιοδικό «Στρατηγική»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Με ένα "λάθος" μπορούν να κόψουν τις επικοινωνίες και την ενέργεια από τα ελληνικά νησιά
  • Οπτικές ίνες και αγωγοί ρεύματος γίνονται "παιχνίδι" από τις πορείες των ρωσικών υποβρυχίων...
Τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επανειλημμένα τους τελευταίους έξι μήνες να περιπολούν πάνω από τα καλώδια παροχής ενέργειας και και οπτικών ινών (μεταφοράς δεδομένων φωνής και εικόνας) από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από δύο ελληνικά Επιτελεία.

Τα καλώδια μεταφέρουν τόσο ηλεκτρικο ρεύμα όσο και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στα νησιά και η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι τα τουρκικά υποβρύχια (ένα Type 209/1400 κι ένα εκσυγχρονισμένα Type 209/1200) έδειξαν με την κίνησή τους ότι ανίχνευαν τα κατάλληλα, «προσβάσιμα» σημεία που θα μπορούσαν να προσβληθούν και να κοπούν από ROV (Remotely Οperated underwater Vehicle).

Το αποτέλεσμα θα ήταν να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται και φυσικά οι τηλεπικοινωνίες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ελληνική άμυνα στα νησιά αφού την κρίσιμη ώρα μόνο οι γεννήτριες θα μπορούσαν να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλα σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες πολύ δύσκολα θα βρισκόντουσαν έστω εν μέρει λύσεις.

Τα τουρκικά υποβρύχια πλέον έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων και μπορούν να κόψουν τα υποβρύχια καλώδια όχι μόνο μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των μεγάλων νησιών (π.χ. Ρόχου, Χίου κλπ) και των μικρότερων (Σύμης, Οινουσσών κλπ).

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι πορείες των τουρκικών αυτές εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου συμπτωματικά η Αγκυρα θεωρεί ότι θεμελιώνει νομικά δικαιώματα κυριαρχίας, απαραίτητο υπόβαθρο για μια εισβολή, όπως συνέβη το 1074 στην Κύπρο, όταν εισάβαλλαν ως «εγγυήτρια» δύναμη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι φυσικά ότι σε κάθε ελληνική NOTAM ή NAVTEX που απορρίπτουν, επικαλούνται τις συνθήκες του 1914, του 1923 και του 1947 σε ότι αφορά τα Δωδεκάνησα που μιλούν για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών η οποία παραβιάζεται από την Ελλάδα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα τουρκικά υποβρύχια αναζητούν προσάσιμα σημεία στα μεγαλύτερα δυνατά βάθη όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι αδύνατον να επισκευαστούν σε περίπτωση κρίσης.
Οι μόνες επικοινωνίες που θα ήταν δυνατές είναι μόνο οι δορυφορικές, αλλά πόσες ελληνικές μονάδες διαθέτον δορυφορικές επικοινωνίες στα νησιά;

Και φυσικά πάντα «παίζει» το σενάριο της τοποθέτησης συστημάτων παρεμβολής στα καλώδια οπτικών ινών και επιτυχούς υποκλοπής δεδομένων…

Ολα αυτά ενώ σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και στον Εβρο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, λόγω των επικείμενων εκογών στην Τουρκία και οι Ελληνες επιτελείς αναμένουν να χειροτερέψει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Συνεχίζονται οι μαζικές και επικίνδυνες παραβιάσεις από αέρος

Οι προχθεσινές μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ίσως και να ήταν ένα μήνυμα, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου.

Κι αυτό γιατί πέταξαν 20 μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο, προχωρώντας σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα μαχητικά της Άγκυρας ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή του Έβρου προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως μία τουρκική πρόκληση.

Αυτή την περίοδο οι Τούρκοι πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις (αύριο ολοκληρώνεται μία αποβατική στο βόρειο Αιγαίο), ενώ έχουν προγραμματίσει και άλλες το επόμενο διάστημα δεσμεύοντας περιοχές ιδίως στο βόρειο Αιγαίο και μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.

Ακόμα και σήμερα ανήμερα της 28ης Οκτωβριου υπήρξαν παραβιάσεις, από τουρκικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας ωμά τα ΜΟΕ…

Πηγή Greek National Pride


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφουν οι Νίκος και Σουλτάνα Χειλαδάκη

Ο Leo Lyon Zagami, είναι ένας Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και μπλόγκερ από τη Ρώμη. Μεγάλωσε μέσα στο Βατικανό και είχε πάρει μια αυστηρή παπική παιδεία, γι’ αυτό και όπως μαρτυρεί στο αποκαλυπτικό βίντεο, αυτά που παραθέτει έχουν ιδιαίτερη αξία σχετικά με το δαιμονικό Βατικανό, με το οποίο κάποιοι Ορθόδοξοι ιεράρχες επιδιώκουν την ένωση. Από το 2006 έχει δική του ιστοσελίδα και με διάφορα ρεπορτάζ προσπαθεί να ξεσκεπάσει την Νέα Τάξη Πραγμάτων και πιο συγκεκριμένα τις υπόγειες νεοταξικές διαβολικές διαπλοκές του Βατικανού. Στο συγκεκριμένο βίντεο ξεσκεπάζει όλη αυτή την αμαρτωλή πραγματικότητα του Βατικανού που κυριολεκτικά σαν ένας οχετός ξεχύνεται από το σκοτάδι.

Την στιγμή που κάνει το ρεπορτάζ ο Leο ισχυρίζεται ότι τους παρακολουθούν από το Βατικανό. Κάνει λόγο για την στενή σχέση του Βατικανού με την παιδοφιλία που έχει σχέση με το σατανισμό. Παπικοί ιερωμένοι χρησιμοποιούν ψεύτικα ασθενοφόρα και πάνε σε διάφορες περιοχές στην Ρώμη από όπου «ψαρεύουν» μικρά παιδιά μέχρι 14 ετών, κυρίως από την Ρουμανία και στη συνέχεια τα πηγαίνουν κατευθείαν στο Βατικανό για να τα βιάσουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ένας Αμερικανός σκηνοθέτης που ήρθε στο Βατικανό και τραβούσε με το συνεργείο του μια σκηνή σε μια εκκλησία, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν και τους έδιωξαν έξω από την εκκλησία. Ο σκηνοθέτης τότε φώναξε διαμαρτυρόμενος, -Μα εγώ πιστεύω στον Ιησού Χριστό. Τότε ο εκπρόσωπος του Βατικανού του απάντησε χαρακτηριστικά -Δεν νοιαζόμαστε εδώ για τον Ιησού Χριστό.

Ο Λέον ισχυρίζεται ότι το Βατικανό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της Ν.Τ.Π. Το Βατικανό, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία. Είναι κράτος και πολιτική, ένα παγκόσμιο παιχνίδι επιρροής. Ακόμα και για τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, έχει σημαντικό λόγο επιρροής. Όλοι περιμένουν ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, το Βατικανό δεν ευνοεί ούτε την Χίλαρι Κλιντον, παρά του ότι έχει διασυνδέσεις με τους Ιησουίτες, ούτε τον Τράμπ. Αυτόν που θέλει το Βατικανό είναι ο Μπους ο πιο νεώτερος. Αυτός είναι ο εκλεκτός του Βατικανού διότι είναι καθολικός. Είναι σημαντικό πως ο πνευματικός του δάσκαλος, ο Carl Anderson, «κάθεται» στο θρόνο της τράπεζας του Βατικανού. Η τράπεζα αυτή ανακυκλώνει χρήματα από λαθρεμπόριο, μαφία, καρτέλ ναρκωτικών, ξεπλένοντας αυτά τα λεφτά. Όλα αυτά προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να τα αποκρύψουν και να παρουσιάσουν ένα πιο «ανοιχτό» στον κόσμο Βατικανό, για το μοναδικό λόγο να φαίνεται ότι όλα κινούνται με διαφάνεια. Ο Πάπας ενισχύει επίτηδες παγκοσμίως αριστερές πολιτικές κινήσεις γιατί επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουν την παγκόσμια θρησκεία.

Πριν από χρόνια η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ έκανε μια σημαντική σύσκεψη μέσα στο Βατικανό, γεγονός που δείχνει την στενή της σχέση μαζί του. Η συνάντηση έγινε μέσα στο μουσείο του Βατικανού, στο οποίο συνήθιζαν πάντα να γίνονται οι συναντήσεις με τους μυστικούς πράκτορες στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι το μουσείο του Βατικανού είναι ένα τουριστικό μέρος. Είναι γνωστό ότι αν θέλεις να βρεις έναν κατάσκοπο, μπορείς πάντα να τον βρεις εκεί. Οι intelligent agencies κάνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών μέσα σε αυτούς τους τοίχους.

Οι Ιησουίτες, το πιο σατανικό κομμάτι του παπισμού που τους είχαν διώξει το 1773 από την Ρώμη και από όλα τα άλλα καθολικά κράτη εξ’ αιτίας των πολλών παρανομιών τους, μετά το 1814 με το θάνατο του Ναπολέοντα ξαναγύρισαν με ένα μοναδικό σκοπό: κάποτε να αποκτήσουν την παλιά τους δύναμη. Τώρα έχουμε έναν Ιησουίτη Πάπα, Jesuit pope.

Όλες αυτές οι σατανικές κλίκες που εργάζονται μέσα στο Βατικανό πριν από χρόνια ήδη ανέφεραν για τον ερχομό του «Μαύρου Πάπα». Όταν λέγανε για black pope, όλοι νόμιζαν ότι θα είναι ένας Πάπας μαύρος από την Αφρική. Αλλά η φράση αυτή ήτανε μεταφορική και η πραγματική της σημασία είναι, «ο Πάπας ο Σκοτεινός», ο σατανιστής. Όλα αυτά μας οδηγούν και πάλι στον πάπα Φραγκίσκο. Όλες οι προφητείες από το παρελθόν ακόμα και ο Νοστράδαμος είχε αναφερθεί σε αυτά τα γεγονότα τα έσχατα χρόνια. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έχουμε ουσιαστικά 2 Πάπες. Τον προηγούμενο τον υποχρέωσαν οι Ιησουίτες να παραιτηθεί για να βάλουν τον δικό τους στην θέση του.

Στο βίντεο ο Λεό επισημαίνει επίσης κάποια στοιχεία για την αληθινή φύση του ISIS και όπως τονίζει, το ISIS είναι εκτός των άλλων μια μασονική οργάνωση που κατευθύνεται από την ηγετική κλίκα της διεθνούς Μασονίας. Έχει διαπιστωθεί ότι το κατευθύνουν οι πιο σκοτεινοί ηγέτες της Μασονίας. Ενας από τους πνευματικούς καθοδηγητές του, όσο και αν αυτό δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ο γνωστός ισλαμιστής ηγέτης που ζει εδώ και χρόνια στην Αμερική, ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι συνεργάζεται με την CIA και προστατεύεται από τις αμερικανικές αρχές. Ο Γκιουλέν έχει γράψει ένα ειδικό βιβλίο για την Νέα Τάξη το οποίο προλογίζει ο Τόμας Μισέλ, ο οποίος είναι γραμματεύς των διαθρησκειακών υποθέσεων των ΗΠΑ. Από τον Νοέμβριο και μετά, όπως αναφέρει ο Ιταλός δημοσιογράφος, αναμένονται σημαντικότατες εξελίξεις σχετικά με την ISIS, την Νέα Τάξη, το Βατικανό και τον Πάπα της Ρώμης, ο οποίος είναι προάγγελος του Αντίχριστου με την συνεργασία του ισλαμικού χαλιφάτου, που θέλει να «καταλάβει», (ενωθεί) με την Ρώμη.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στο Kalergi Plan, σύμφωνα με το οποίο ο Σουλτς και η γερμανική μαφία έχουν σχεδιάσει την καταστροφή της Ευρώπης με την μαζική εισβολή και εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες. Eίναι καθαρά ένα εγκληματικό σχέδιο καταστροφής της Ευρώπης, όπως και της χώρα μας που χρηματοδοτείται από την Νέα Τάξη. Στους μουσουλμάνους που έρχονται τους δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα από τους εντόπιους, σπίτια, ξενοδοχεία και χρήματα για να διαλυθούν οι εγχώριες κοινωνίες.

Ο δημοσιογράφος πηγαίνει στα άδυτα των Ιησουιτών στο Βατικανό και αποκαλύπτει τις σύγχρονες διαβολικές τους συνομωσίες για την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης. Στα σχέδια αυτά πρωτοστατεί ο ίδιος ο Ιησουΐτης Πάπας. Μέσα στην έδρα των Ιησουιτών γίνονται οι μυστικές συναντήσεις για το μέλλον της εκκλησίας. Το σύμβολο των Ιησουιτών είναι ένα ειδικό σύμβολο που το βρίσκεις και στην σημαία της Αργεντινής. Συνεργάτες με τους συνωμότες Ιησουίτες ειναι οι Δομινικανοί, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για πολλές συνομωσίες κατά της ανθρωπότητας και για τις αγριότητες της Ιεράς Εξέτασης. Αυτοί είναι που στην ουσία κυβερνούν και σήμερα το Βατικανό.

Ένας καθολικός ιερέας ο οποίος τώρα είναι συνταξιούχος, ο Luigi Marinelli, εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «I Millenari» στο οποίο περιγράφει πως οι καθολικοί ιερείς εκβιάζονται να μη μιλάνε για τα αίσχη του Βατικανού και τις διαπλοκές του με την μαφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός που πραγματικά κάνει κουμάντο ακόμα και πριν αποχωρήσει ο προηγούμενος Γερμανός πάπας, ο Ράτσιγκερ, είναι ο καρδινάλιος Tarcisio Evasio Bertone. Ο καρδινάλιος αυτός έχει φακελώσει όλους τους ανώτερους καρδιναλίους, γνωρίζει τα πάντα σχετικά με κυκλώματα ναρκωτικών, με ομοφυλόφιλους καρδινάλιους, με παιδεραστές και ελέγχει τους πάντες. Ο ίδιος ζει σε εν παλάτι με πολυτελείς συνθήκες.

Το Βατικανό έχει και ακαδημία των Ιλουμινάτι που εδρεύει στην Piazza di Spagna. Ο υπεύθυνος της ακαδημίας αυτής είναι κάποιος Giulliano Di Bernardo, που έχει και την ευλογία του Πάπα γι’ αυτή την ακαδημία των πιο σκληρών νεοταξικών. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην Νότιο Ιταλία και όπως αναφέρεται, στο Βατικανό υπάρχει πλήθος μασόνων και μάλιστα υψηλών βαθμών. Για τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Τζέημς Μποντ δώσανε 7 εκατομμύρια δολάρια στο Βατικανό για να τους παραχωρήσει ορισμένα μέρη για να τραβήξουν σκηνές της ταινίας. Η ταινία αυτή είναι συμβολική και στέλνει ειδικά μηνύματα για τους Ιλουμινάτι και για τα επόμενα βήματα της Νέας Τάξης. Ένας από τους κορυφαίους Ιλουμινάτι είναι και ο Δούκας της Αγγλίας.

Συμπέρασμα του Leo Lyon Zagami: Έχουμε έναν πάπα που δεν απαρνιέται το σφράγισμα αυτό που η Ορθοδοξία και ειδικά ο Πατριάρχης της Ρωσίας το καταδικάζει σαν σύμβολο του διαβόλου, ενώ ο Πάπας δεν λέει τίποτα. Στο Βατικανό δεν μιλάνε ποτέ για την Νέα Τάξη. Το Βαθύ παγκόσμιο μασονικό κύκλωμα με την συνδρομή του Βατικανού, με τις χορηγίες του Σόρος, προκαλεί τον νέο ψυχρό πόλεμο με ανοιχτή σύγκρουση με την Ορθοδοξία κάνοντας αρχή στην Ουκρανία. Ο Σόρος συνδέεται με την οργάνωση, Saint Stanislaus, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξάρθρωση της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος ο Πάπας συνδέεται στενά με τον Σόρος και την οργάνωση αυτή σε αυτό το σχέδιο εναντίον της Ρωσίας. Προσπαθούν να υποτάξουν τον Πούτιν απειλώντας τον ότι αν δεν συμβιβαστεί θα διαλύσουν την ρωσική οικονομία και θα καταστραφεί η Ρωσία, αφού δεν μπορούν να τον πλήξουν με στρατιωτικά μέσα.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος μας δείχνει ένα περίεργο οίκημα δίπλα στο Βατικανό που δεν είναι ιδιοκτησία του Βατικανού και αποκαλύπτει ότι είναι το μυστικό κέντρο των Ναϊτών που είναι σημαντικοί παράγοντες για την εγκαθίδρυση της αυτοκρατορίας του Αντίχριστου Ένας σπόνσορας της Νέας Τάξης είναι και ο Τόνι Μπλερ που έγινε καθολικός.

Έβαλαν μας λέει ένα κομουνιστή σαν δήμαρχο της Ρώμης, που έχει αφήσει του ξένους να κάνουν ότι θέλουν, ακόμα και μαύροι να κάνουν μπάνιο στην κολυμβήθρα- μνημείο της Piazza di Spagna για να σοκάρονται οι ντόπιοι και να αυτοδιαλύετε η κοινωνία σύμφωνα με το νεοταξικό σχέδιο.

Το γκέι λόμπυ του Βατικανού έχει τις δικές του οργανώσεις, έχει το δικό του σάιτ και τους δικούς του οργανωμένους γκέι παπάδες. Συναντιούνται κάθε βράδυ οχτώ η ώρα και μετά πηγαίνουν στα μεγαλύτερα γκέι κλαμπ στην Ιταλία. Κάνουν τα όργια τους που συνδέονται με σατανισμό σε ένα κτίριο που ανήκει στο Βατικανό έξω από την Ρώμη, στο εξοχικό σπίτι του Πάπα στο Castel Gadolfo, κοντά στην λίμνη Lago Albano. Εκεί ένας παπικός ιερέας έκανε σατανικές λειτουργίες σεξουαλικής λατρείας με την ευλογία του Βατικανού.

Εμείς αναρωτιόμαστε, αν είναι δυνατόν με όλη αυτή την διαβολική μαυρίλα να θέλουν κάποιοι ιεράρχες της Ορθοδοξίας να συνομιλούν και ακόμα χειρότερα να συνπροσεύχονται και να συλλειτουργούν με τους παπικούς ;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Είναι ένας νέος φόρος ή η αύξηση ενός υπάρχοντος. Το ισοδύναμο του ισοδύναμου είναι η μείωση εισοδήματος. Το ισοδύναμο του ισοδύναμου είναι η μείωση της αγοραστικής αξίας του εναπομείναντος εισοδήματος. Εν τέλει, τα ισοδύναμα είναι το ανέκδοτο με τον διοικητή του Άουσβιτς ο οποίος ένα πρωί μάζεψε τους κρατούμενους και τους ανακοίνωσε ότι εκείνη την ημέρα θα άλλαζαν επιτέλους εσώρουχα κι ύστερα άρχισε να τους δείχνει και να λέει «εσύ με εκείνον, εσύ με αυτόν, εσύ με τον άλλον». Μεταξύ τους άλλαζαν τα εσώρουχα οι κρατούμενοι, μεταξύ μας αλλάζουμε αυξήσεις φόρων και μειώσεις εισοδημάτων εμείς.

Τώρα, όλο αυτό που ζούμε στο στρατόπεδο της δικής μας αιχμαλωσίας, το ζούμε επειδή καταδικαστήκαμε με την κατηγορία της συνενοχής στο «όλοι μαζί τα φάγαμε». Αυτό νίκησε, όσο κι αν κάποτε κάναμε πως αντιδράσαμε. Μέσα μας ξέρουμε ότι δεν ισχύει, «αλλά και τι να κάνουμε;».

Ας πούμε, ξέρουμε ότι στα μνημόνια μάς έχωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Όμως ποια είναι η ποινή που εκτίει; Ιδού: «Ευχαριστήρια επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την απόφασή του να μετακινηθεί σε μικρότερο γραφείο στο κοινοβούλιο απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο αίτημα να δεχθείτε ένα γραφείο λιγότερων τετραγωνικών μέτρων στο κτίριο της Βουλής, για την επιτέλεση του έργου σας» ανέφερε ο κ. Βούτσης στην επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Αυτοί, βλέπετε, έχουν τα δικά τους εσώρουχα. Δεν τα αλλάζουν με κανέναν. Όπως και ο Κώστας Σημίτης. Η αρχή του Κακού. Τα ψευδή στοιχεία, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τα σκάνδαλα των δισ. επί θητείας του. Ποια είναι η δική του ποινή; Ιδού: «Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρνήθηκε να παραδώσει το γραφείο των 70 τ.μ. που διατηρεί για να εγκατασταθεί σε μικρότερο γραφείο ή να μετακινηθεί σε μεγάλο χώρο σε άλλο κτίριο της Βουλής». Αυτός έχει μεταξωτά σώβρακα και επίσης έχει δικούς του ανθρώπους στην «αριστερή» κυβέρνηση καθώς και τον συνένοχό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα ισοδύναμα των θυσιών δεν ισχύουν για όλους αυτούς, επειδή απλώς δεν έκαναν ποτέ την πρώτη θυσία. Θυσίασαν και θυσιάζουν εμάς. Αυτοί, μια φορά κουφάλες για πάντα κουφάλες. Εμείς, μια φορά μαλάκες, για πάντα μαλάκες. Έτσι διατηρείται η δύναμη των ισοδύναμων και η ισοτιμία λαού – κυβερνώντων. Αυτή η ιστορία βέβαια είναι παλιά. Μπορεί να την εκμεταλλεύεται τώρα και να βολεύεται μια χαρά η «αριστερή» κυβέρνηση, αλλά ας μην ξεχνάμε ποιος μετέτρεψε την ΓΣΕΕ σε ισοδύναμο της κατάργησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό ακριβώς το βόλεμα της σημερινής κυβέρνησης πάνω στο τερατούργημα των προηγούμενων είναι που της στερεί κάθε δικαίωμα επίκλησης «ηθικού πλεονεκτήματος».

Όπως επίσης της στερεί κάθε δικαίωμα επίκλησης «ηθικού πλεονεκτήματος» ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ καθώς η υποχρέωση της … τηλεοπτικής Α.Ε. περί ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου καταργείται ουσιαστικά από το παραθυράκι ότι στην περίπτωση που … η τηλεοπτική Α.Ε. έχει ως έδρα κάποια χώρα στο δίκαιο της οποίας δεν προβλέπεται υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών, τότε ο εκπρόσωπος της Α.Ε. προσκομίζει σχετική βεβαίωση από αρμόδια αρχή της χώρας αυτής κι όλα μέλι γάλα, όπως παλιά.

Όπως επίσης της στερεί κάθε δικαίωμα επίκλησης «ηθικού πλεονεκτήματος» η ανακοίνωση στο «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2015» η οποία ενώ δείχνει για το 2014 οριακή αύξηση πωλήσεων 0,99% δείχνει ταυτόχρονα και αύξηση κερδών κατά 12,65%. Τι σκατά, σε χαβιάρι μπελούγκα και σαμπάνιες Moet & Chandon πήγε αυτό το 0,99% της αύξησης πωλήσεων και εκτινάχθηκαν τα κέρδη; Με τα super market να κάνουν διαρκώς προσφορές, κάτι άλλο συμβαίνει. Και είναι παντελώς ανήθικο να το αφήνεις αυτό να συμβαίνει σε μια κοινωνία ρημαγμένη που εκβιάζεται κάθε μέρα να ψάχνει τα φτηνότερα και να τ” αγοράζει ακριβότερα. Είναι ανήθικο και βρωμερό να μην εκφράζεις έστω και μια ανησυχία, να μην ανακοινώνεις έστω κι ένα μέτρο, μια υπόσχεση ότι το 2015 κάτι θα σωθεί από το πανηγύρι των κερδών.

Όπως επίσης της στερεί κάθε δικαίωμα επίκλησης «ηθικού πλεονεκτήματος» η ιστορία με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθότι ο τιμοκατάλογος υπηρεσιών των ιδιωτικών σχολείων αναρτάται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και ο ΦΠΑ είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου καμία σχέση δεν έχει με το θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, ούτε το υπουργείο Παιδείας, ούτε ο υπουργός Παιδείας και το θέμα το μονοπώλησε στα ΜΜΕ ο κ. Φίλης για να ξαναβαπτιστεί αριστερός μνημονιακός εμφανιζόμενος ως κυνηγός των ευπόρων.

Οι οποίοι εύποροι και «εύποροι», παρεμπιπτόντως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο μέγας κράχτης που χρησιμοποιούν όλα τα ιδιωτικά σχολεία είναι τα ποσοστά του 90% – 95% επιτυχίας των μαθητών τους στα ΑΕΙ. Θέσεις στα ΑΕΙ πουλάνε οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εμπόριο επιτυχιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουν. Και αυτό το εμπόρευμα, ακόμη και στον αριστερό καπιταλισμό, φορολογείται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα. Οι διαμαρτυρίες τους, λοιπόν, το μόνο που κατάφεραν είναι να αναδείξουν τον Φίλη σε φίλια δύναμη των φτωχών ή έστω του έδωσαν την ευκαιρία να το προσπαθήσει.

Κι αυτό θα μείνει ως εντύπωση ασχέτως του τελικού αποτελέσματος, δηλαδή ασχέτως αν τελικά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία «κλειδώσει» στο 13%, στο 113% ή στο 0%. «Η προσπάθεια είναι που μετράει. Ο αγώνας που δόθηκε κι ας χάθηκε». Ούτως ή άλλως, αυτό που μάθαμε καλά είναι ότι η πολιτική προστυχιά απαιτεί τον σεβασμό μας στις καλές προθέσεις της. Κι εμείς, για άγνωστους λόγους, της τον παρέχουμε.

Πηγή "Καρτέσιος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Οικόπεδο Αφροδίτη εκτείνεται κάτω από την ισραηλινή ΑΟΖ, άρα διεκδικεί συν-κατοχή τμήματος του Οικοπέδου

Ενώ ήταν όλα έτοιμα για να υπογραφεί η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του αερίου στα σημεία που εφάπτονται οι ΑΟΖ των δύο κρατών, οι Ισραηλινοί καθυστερούν την υπογραφή, εγείροντας αξιώσεις στο κυπριακό Οικόπεδο Αφροδίτη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Οικόπεδο Αφροδίτη εκτείνεται κάτω από την ισραηλινή ΑΟΖ, άρα διεκδικεί συν-κατοχή τμήματος του Οικοπέδου. Η κυπριακή πλευρά υποβαθμίζει το γεγονός, υποστηρίζουσα ότι υπάρχει καλή θέληση μεταξύ των δύο πλευρών και η διαφωνία θα διευθετηθεί.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε εάν οι απαιτήσεις των Ισραηλινών επί του κοιτάσματος Αφροδίτη -έτσι όπως παρουσιάζονται στον Τύπο του Ισραήλ- είναι θεμιτές, και απάντησε:

«Είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ εδώ και τέσσερα χρόνια σε ό,τι αφορά την συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Μια παρόμοια συμφωνία υπογράψαμε με την Αίγυπτο το Δεκέμβριο του 2013. Τον Ιούλιο του 2014 έγινε ανταλλαγή γεωλογικών δεδομένων.

» Εμείς δώσαμε τα γεωλογικά του Αφροδίτη και το Ισραήλ, μάς έδωσε τα αντίστοιχα του Ισιάϊ για να διαπιστωθεί εάν το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται στο ισραηλινό τεμάχιο. Έχει συμφωνηθεί μια διαδικασία η οποία ακολουθείται. Υπάρχει καλή πρόθεση και από τις δυο πλευρές και υπάρχει και συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου για να συζητηθεί εάν το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται ή όχι.

» Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει, όπως είπα, καλή πρόθεση ότι η κάθε πλευρά θα σεβαστεί τα δικαιώματα της άλλης πάνω στους φυσικούς της πόρους».

Όπως υποστηρίζουν ισραηλινά ΜΜΕ, το Τελ Αβίβ επιδιώκει να έχει ένα ρόλο στην έγκριση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο εν μέρει βρίσκεται και μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οι Κύπριοι με την σειρά τους υποστηρίζουν ότι μόλις το 3% του Αφροδίτη βρίσκεται μέσα στα ισραηλινά νερά και συγκεκριμένα στο οικόπεδο Γισάι, ενώ οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι το ποσοστό ίσως να είναι υψηλότερο και πρέπει να γίνουν σχετικές δοκιμές.

Την άδεια στο οικόπεδο Γισάι κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι Τέντι Σαγκί και Μπένι Στάινμετς, από κοινού με την Israel Opportunity Energy Resources, όπως έγραψε το energypress. Οι εταίροι πραγματοποίησαν το 2012 ερευνητική γεώτρηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν το Αφροδίτη εκτείνεται στην δική τους πλευρά, αλλά τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν θετικά.

Παρόλα αυτά, το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας επέκτεινε ως τον Φεβρουάριο του 2016 την άδεια έρευνας που διαθέτουν, πιθανώς ώστε να μπορεί να ασκήσει πίεση στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, το επιχείρημα του Ισραήλ είναι ότι αν δεν συμπεριληφθεί στη συμφωνία ο όρος για κοινή αδειοδότηση του Αφροδίτη, τότε οι εταίροι του Γισάι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στη δική τους πλευρά και να εκμεταλλευτούν το Αφροδίτη.

Στην πράξη, ενδέχεται να είναι απλά μια μπλόφα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή του Αφροδίτη μπορεί να είναι βιώσιμη μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ. Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Globes πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, έχει αναβάλει το ταξίδι του στην Κύπρο, όπου αναμένεται να υπογράψει την σχετική συμφωνία, όταν απομακρυνθεί και αυτό το τελευταίο εμπόδιο.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα του Αφροδίτη ώστε να δοθεί τέλος στην όλη υπόθεση σύντομα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνεκμετάλλευσης έχει καθυστερήσει πλέον πέντε χρόνια λόγω διάφορων διαφωνιών και τεχνικών θεμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», ο κ. Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις. Και εξήγησε ότι η πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Αίγυπτο είναι ακόμη εφικτή, παρά την τεράστια ανακάλυψη στο αιγυπτιακό Οικόπεδο Ζορ και την παρούσα κατάσταση στο Ισραήλ.

Μακεδών
Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πηγή Πρακτορείο FARS
Μετάφραση - Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων ταξίαρχος Άλι Μαϊχούμπ προέβη σήμερα σε ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία, στις 26 Οκτωβρίου, πάνω από 500 μέλη του ISIS μεταφέρθηκαν από τη Συρία στην Υεμένη με τέσσερα αεροσκάφη προερχόμενα από Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Σύριο ταξίαρχο, δύο από τα αεροπλάνα αυτά ανήκουν σε τουρκικές αερογραμμές, ένα σε αεροπορική εταιρεία του Κατάρ και ένα σε εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
"Βάσει πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι συριακές μυστικές υπηρεσίες, τα τέσσερα αεροσκάφη που προέρχονταν από την Τουρκία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άντεν στην Υεμένη, την ίδια μέρα (26 Οκτωβρίου). Στα αεροσκάφη, δύο από τα οποία ήταν τουρκικών αεροπορικών εταιρειών, επέβαιναν περισσότεροι από 500 τρομοκράτες μισθοφόροι του ISIS, που φυγαδεύθηκαν από τη Συρία για να σωθούν από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις",
δήλωσε ο Μαϊχούμπ.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Ε.Ε. πληροφόρησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων υπό την σαουδαραβική ηγεσία που μετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις στην Υεμένη συναντήθηκαν με τζιχαντιστές του ISIS στο αεροδρόμιο του Άντεν.

Ο Σύριος ταξίαρχος διευκρίνισε:
“Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουμε, οι τζιχαντιστές κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι μισθοφόροι του ISIS συναντήθηκαν με αξιωματικούς του συνασπισμού υπό την Σαουδική Αραβία, οι οποίοι τους οδήγησαν εκτός του αεροδρομίου του Άντεν, χωρισμένους σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα προωθήθηκε στην πόλη αλ-Μπαμπ της επαρχίας Μαντέμπ της Υεμένης, η δεύτερη στο Μάριμπ, ενώ η τρίτη μετέβη στις σαουδαραβικές επαρχίες Τζαζάν και Άσιρ”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις προθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων και τον λόγο μετάβασης των τζιχαντιστών εκεί, ο Σύριος ταξίαρχος απάντησε:
“Οι τζιχαντιστές αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος στις υπό εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπου οι χερσαίες δυνάμεις του συνασπισμού έχουν υποστεί πρόσφατα σοβαρές απώλειες σε συγκρούσεις με τους αντάρτες Χούτι”.
Kαι υπογράμμισε:
“Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δράσεις που αποσκοπούν στη μεταφορά τζιχαντιστών του ISIL από τη Συρία πρόκειται να συνεχιστούν άμεσα”.
Εκατοντάδες τρομοκράτες, μέλη του ISIS και του μετώπου αλ-Νούσρα, εγκατέλειψαν τα πεδία μαχών στη Συρία μετά από ένα αυξανόμενο κύμα κοινών στρατιωτικών επιθέσεων του Συριακού Στρατού και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε όλη την συριακή επικράτεια, και ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες εντατικές επιδρομές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, στη Συρία, έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο τριήμερο 285 επιθέσεις κατά των τρομοκρατών, όπως σημειώνει η αραβική ‘αλ Χαντάθ’ [Γεγονότα].

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε, σήμερα, στους δημοσιογράφους, ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, διενήργησε 164 εξορμήσεις και επιτέθηκε σε 285 στόχους των τρομοκρατικών ομάδων «Ισλαμικό Κράτος» και «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 59 απογειώσεις κατά τις οποίες βομβαρδίστηκαν 94 στόχοι τρομοκρατών στις περιοχές Χάμα, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, περίχωρα Δαμασκού, Χαλέπι και Ντέιρ αλ Ζορ.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι μαχητικά Su-25 κατέστρεψαν τρία κέντρα των τζιχαντιστών στη Σέλμα της επαρχίας Λαττάκεια.

Επίσης, κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών που ανήκει στην οργάνωση ‘αλ Νούσρα’ στην ανατολική περιοχή της Γούτας, στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από τη Δύση για την προπαγάνδα της στη Συρία

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει καλέσει τους στρατιωτικούς ακολούθους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, να εξηγήσουν τους ισχυρισμούς τους, ότι η Μόσχα βομβαρδίζει άμαχους στη Συρία, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ.

Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, είπε ότι η Μόσχα έχει ζητήσει από τους ακολούθους των διπλωματικών αντιπροσωπειών και από τη Σαουδική Αραβία, να δικαιολογήσουν, τους ‘εξωφρενικούς’ ισχυρισμούς τους, ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν νοσοκομεία στη Συρία ή να αποσύρουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πηγή "Εχέδωρος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Αυστρία θα υψώσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, επίσης κράτος μέλος της ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

«Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», εξήγησε η Μικλ Λάιτνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Oe1.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι, επιθετικοί» και θέλουμε «να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις», εξήγησε η ίδια.

Μέλος του συντηρητικού κόμματος OVP, συμμάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, η υπουργός εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «σκληρά, διαρκή μέτρα» μπροστά στον κίνδυνο συμπλοκών μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν ώρες στο κρύο για να περάσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά η Μικλ- Λάιτνερ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη μορφή που θα έχει αυτός ο φράχτης, ο οποίος σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης θα έχει μήκος αρκετά χιλιόμετρα από τη μία πλευρά ως την άλλη του μεθοριακού περάσματος μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει πολλές αναφορές στην ανάγκη να ενισχυθούν τα αυστριακά σύνορα, όπου κάθε ημέρα φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σλοβενία. Μάλιστα, χθες Τρίτη είχε κάνει λόγο για «δομικά μέτρα», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Η Μικλ- Λάιτνερ είχε γίνει στόχος επικρίσεων στην Αυστρία την προηγούμενη εβδομάδα όταν είχε ζητήσει να δημιουργηθεί «μια Ευρώπη κάστρο». Όμως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν δεν φαίνεται σήμερα να διαφωνεί με την ανακοίνωση της υπουργού.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Γκέραλντ Κλουγκ, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ένα σύστημα επιβολής μέτρων περιορισμού, «ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την άφιξη προσφύγων με οργανωμένο τρόπο».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αυτό το παληκάρι έχει εξελιχθεί σε μείζονα γάγγραινα. Όπου πάει για να διαπραγματευτεί, τα έχει κάνει μαντάρα, για να μην πω τίποτε χειρότερο.

Δημόσιος κίνδυνος. Κάλλιστα θα μπορούσε να του απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα. Περιοριστικά μέτρα. Και εμφάνιση 1η και 15η στο ΑΤ της κατοικίας του.

Το χειρότερο είναι ότι πανηγυρίζει μετά από κάθε "επιτυχία" του.

Διαπραγματεύτηκε (ήτοι δούλεψε για πρώτη φορά στην ζωή του) επί 15 ώρες και "πέτυχε" την επιβολή και 3ου μνημονίου, 90 δισ., με τα πιο φορομπηχτικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ. Τον είχαν κλείσει τότε σε ένα δωμάτιο η Μέρκελ και ο Ολάντ και δεν τον άφηναν να βγει έξω μέχρι να τα υπογράψει όλα. Ούτε τουαλέτα δεν τον άφηναν να πάει.

Πωλούσε ότι διαπραγματεύεται επί έξι μήνες με τους δανειστές και το κομμάντο "πέτυχε" να κλείσουν οι τράπεζες, τα capital controls να μην έχουν ακόμη αρθεί, να επανέλθει η ύφεση στην οικονομία και να κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις με κούρεμα, αφού οι τράπεζες κατέρρευσαν και χρειάζεται νέα - τρίτη - ανακεφαλαίωση. Χρήματα όμως για την ανακεφαλαίωση δεν υπάρχουν και οι δανειστές είναι έτοιμοι να βάλουν χέρι στις καταθέσεις μας.

Εχθές, αυτός ο μπαλαδόρος της πολιτικής, ουχί μόνο δέχθηκε να εγκατασταθούν στην χώρα μας 50.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σε νησιά, Αθήνα και σε άλλες περιοχές, αλλά το πανηγύρισε κιόλας ως μέγιστη επιτυχία. Φυσικά τόσα καταλαβαίνει, τόσα λέει. Άλλωστε το μόνο που τον νοιάζει είναι να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του. Και θα παραμείνει εκεί, μόνο με τα χρήματα των Ευρωπαίων. Έτσι είναι έτοιμος να αποδεχθεί τα πάντα. Εχθές δέχθηκε 50.000, αύριο 100.000, σε ένα μήνα, αν οι Ευρωπαίοι δεν του δώσουν τις δόσεις του νέου μνημονίου, ο Αλέξης θα δεχθεί 1.000.000. Μήπως θα μείνουν στο σπίτι του;

Ενδεικτικό της μέγιστης αυτής "επιτυχίας" του είναι ότι οι Ευρωπαίοι επαίνεσαν την "θαρραλέα" στάση του Αλέξη. Γιατί να μην τον επαινέσουν, αφού απεδέχθη ασμένως όλους τους όρους που του έθεσαν. Δεν είναι και αγνώμονες. Όσο πια μακρυά είναι αυτοί οι Ασιάτες από την Ευρώπη τους, τόσο καλύτερα.

Με αυτά και με αυτά αποδεικνύεται ότι καλύτερα είναι να μην τον στέλνουν για διαπραγμάτευση. Καλύτερα να τον κρατήσουν εδώ να υποδέχεται ξένους ηγέτες, με το μοναδικό αυτό τρόπο που μόνο οι Συριζαίοι γνωρίζουν. Ένας κάθε εβδομάδα να έρχεται, θα περάσει η θητεία. Άλλωστε είναι εμφανές ότι ο Αλέξης βαριέται να πηγαίνει στην Ευρώπη και το δείχνει.

Και αυτοί οι κακοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τον παίζουν καθόλου, τα παλιόπαιδα.

Τα Σέβη μου

Μυστήριος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τον Ιανουάριο του 15 γίνανε εκλογές και ο λαός προτίμησε τον Τσίπρα από το ζέχνον πολιτικό σύστημα που επικρατούσε τις τελευταίες δεκαετίες στη ζωή του τόπου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 15 γίνεται ένα ερμαφρόδιτο δημοψήφισμα που το ΟΧΙ του λαού στις πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ και Σόιμπλε, μετατράπηκε ΝΑΙ σε όλα και ο λαός μένει κάγκελο με την απορία, τι τέλος πάντων ψήφισε ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Τον ίδιο μήνα γίνονται πάλι εκλογές, γιατί κάποια πλατφόρμα και κάτι συνιστώσες του ΣΙΡΙΖΑ ξενερώσανε που γίνανε κυβέρνηση, λακίσανε και σηκώσανε το δικό τους μπαϊράκι της μόνιμης διαμαρτυρίας του πεζοδρομίου.

Η παραγωγή έργου είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει ευθύνες που ο Λαφαζάνης με την παρέα του δεν τις άντεξαν. Έτσι βγήκανε στο κουρμπέτι υπερήφανοι πως αντισταθήκανε στο ευρώ και στο Σόιμπλε.

Στη διάρκεια αυτών των μηνών ο Τσίπρας πηγαινοερχότανε στα διάφορα συμβούλια και διαβούλια προσπαθώντας να… διαπραγματευτεί με τον Σόιμπλε τα όσα είχαν υπογράψει όλοι οι προηγούμενοι πολιτικοί από το 1982 μέχρι σήμερα που μας έχουνε δεμένους χεροπόδαρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Τον Σόιμπλε τον έχετε δει σε εφημερίδες, σε τηλεόραση και διαδίκτυο και σου κόβονται τα γόνατα, φαντάσου να τον δεις κι΄ από κοντά τι τραμπάκουλο θα πάθεις. Άσε αν τον δεις στον ύπνο σου… μπορεί και να τα κάνεις απάνω σου.

Ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις είχε απέναντί του τους υποκρινόμενους “αδιάφθορους” Γερμανούς, που διέφθειραν την οικουμένη με μίζες για να παίρνουνε τις δουλειές οι εταιρίες τους και να πλουτίζουν αυτοί εις βάρος των υπολοίπων λαών.

Διέφθειραν το ελληνικό κράτος σε όλα του τα επίπεδα με τους αχυρανθρώπους που προώθησαν, και που εμείς τους ψηφίσαμε βεβαίως βεβαίως. Κατέστρεψαν την ελληνική βιομηχανία και δολοφόνησαν στην κυριολεξία την ΙΖΟΛΑ για τα συμφέροντα της ΖΙΜΕΝΣ, τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες μας Παπαστράτος και Κεράνης με τεράστια παραγωγή και χιλιάδες εργαζόμενους, για τα συμφέροντα της Φιλιπς Μορρις.

Ενδεικτικά ανέφερα μόνο αυτές τις βιομηχανίες για να μη ξεχνιόμαστε.

Μας χρωστάνε τα κέρατά τους από τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου και τολμάνε και μας κουνάνε το δάχτυλο ότι θα μας το βάλουνε… γιατί είμαστε διεφθαρμένοι και τεμπέληδες που ζούμε εις βάρος τους.

Εάν όμως φθάσαμε εδώ που φθάσαμε είναι γιατί ακολουθήσαμε τη λάθος συνταγή που μας δώσανε για να ανακάμψουμε οικονομικά, αλλά και από το λάθος συντελεστή όπως λέει η Λαγκάρντ.

Το δίκιο το έχει πάντα ο ισχυρός και το άδικο μονίμως ο αδύνατος.

Και αδικημένος και δαρμένος!!!

Άντε να γυρίσουμε πάλι στις διαπραγματεύσεις που η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τσίπρα πως υπέκυψε στους εκβιασμούς του Σόιμπλε και της διατεταγμένης παρέας του, που αποτελείται από Βόρειους ομοφύλους, ομοφυλοφίλους και ομόθρησκούς του.

Αυτοί της αντιπολίτευσης δεν είναι εκείνοι που τον κατευόδωναν με την εντολή να γυρίσει πίσω με την υπογραφή του μνημονίου πάση θυσία;

Αυτοί δεν είναι εκείνοι που ψήφισαν όλοι μαζί τους όρους του χειρότερου μνημονίου που μας έχουν επιβάλλει έως τώρα;

Τώρα εν χορό κατηγορούν τον Τσίπρα πως υπέκυψε στο Σόιμπλε!!!

Σα δεν ντρέπονται λιγάκι. Η δειλία να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να ρίχνεις τα βάρη στους άλλους, είναι ό,τι χειρότερο στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

Αυτοί που σκούζουνε σήμερα είναι εκείνοι που φέρανε και επιτρέψανε στους δανειστές τοκογλύφους να παρεμβαίνουν στη διακυβέρνηση του τόπου.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που γλύτωσε την παντελή διάλυση λόγω μνημονίου, τώρα έχουμε και την επερχόμενη διάλυση της ΝΔ. λόγο έλλειψης αρχηγού και όλη μέρα τα κανάλια και οι εφημερίδες ασχολούνται με αυτό το θέμα λες και αυτό είναι που μας καίει.

Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μ…ι χτενίζεται λέει μια παροιμία.

Μας κόψανε μισθούς και συντάξεις, καταστρέψανε τη μεσαία τάξη, φτωχοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, κινδυνεύουμε να χάσουμε το Αιγαίο από τους πάντα αρπακτικούς Τούρκους και οι πολιτικοί μας αντί να δουν όλα αυτά τα προβλήματα που απειλούν τη συνέχεια αυτού του τόπου και να προσπαθήσουνε να βρούνε λύσεις, αυτοί σφυρίζουνε κλέφτικα.

Οι φόροι έρχονται ο ένας μετά τον άλλο στα κεφάλια μας κι’ αντί να καθίσουν όλοι μαζί με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον να βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα της πατρίδας μας, ασχολούνται με το πως θα αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες δεκαετιών, προσαρμόζοντας το λόγο τους στο πως θα ξεγελάσουν άλλη μια φορά τους ψηφοφόρους, ενώ τα προαπαιτούμενα και τα ισοδύναμα μας κάνουν να βλέπουμε εφιάλτες.

Η ΝΔ έχει καταντήσει σα γριά ξεδοντιασμένη και ρυτιδιασμένη απ’ τα χρόνια, με ελάχιστους πλέον θαυμαστές που θυμούνται τα παλιά της μεγαλεία.

Τώρα τι την θέλουν αυτή την παλιόγρια τέσσερις γαμπροί δεν μπορώ να το καταλάβω. Λέτε να πιστεύουν πως η γριά κότα έχει το ζουμί; Ή μήπως τη θέλουνε για την προίκα;

Όλα αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου.

Εγώ πιστεύω πως πάλι ετοιμάζουν τον πρόθυμο που θα αντικαταστήσει τον Τσίπρα για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο εις βάρος της Ελλάδας.

Σπέρνουνε πάλι το μίσος στους οπαδούς της μιας παράταξης εναντίον των οπαδών της άλλης, με αποτέλεσμα την άνοδο της ΧΑ με τα γνωστά επακόλουθα και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων είναι ανιστόρητοι, θεοπάλαβοι και δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ποιός άλλος λαός στην οικουμένη αντιμάχεται ο ένας τον άλλο; Άσπρο ο ένας μαύρο ο άλλος. Αυτό συμβαίνει από την αρχαιότητα των κλασικών χρόνων μέχρι σήμερα να τρωγόμαστε. Την Έριδα που οι πρόγονοί μας θεοποίησαν την έχουμε στο αίμα μας, θέλουν και άλλη καλλίτερη απόδειξη από αυτή;

Εδώ μας έχει πέσει η κεραμίδα στο κεφάλι και ένα μέρος των πολιτικών μας νοιάζεται ποιός θα αρπάξει την ξεδοντιάρα ΝΔ και οι υπόλοιποι ανταγωνίζονται ποιός θα φορέσει ποιό στραβά τη σκούφια του Τσε Γκεβάρα.
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδετε»
Θουκυδίδης
Πηγή "Θεοφίλου Έργα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Και τώρα τι γίνεται;», δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε, επιχειρώντας να κάνουμε ταμείο έχοντας παρατηρήσει τις πρώτες κινήσεις και την εν γένει διαχείριση της νέας κυβέρνησης, οι οποίες μάλλον δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε τελείως λάθος. Στην ουσία, η «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν διαφέρει σε τίποτα από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ίδια αρρωστημένη πολιτικάντικη νοοτροπία διακατέχει τους σημερινούς με τους προηγούμενους.

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Η πεμπτουσία της πολιτικής τους ήταν η υφαρπαγή της εξουσίας και είναι η με κάθε τρόπο και κόστος παραμονή τους στην εξουσία. Όλες τους οι κινήσεις δείχνουν ότι η προτεραιότητά τους είναι η δημιουργία μηχανισμών που θα τους επιτρέψει να μακροημερεύσουν στην εξουσία, όλα τα υπόλοιπα έπονται και αυτό με ερωτηματικό.

Το να επαναλάβουμε εδώ τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ, μικρή αξία έχει. Το να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση δείχνει να συνεστήθη για άλλη μία φορά με κυρίαρχο στοιχείο την εξόφληση πολιτικών γραμματίων και τη συναλλαγή, είναι και αυτό ανιαρό και χιλιοειπωμένο.

Το να σατιρίσουμε όλους αυτούς τους επί δεκαετίες «επαγγελματίες δημοκράτες», που εν μια νυκτί μετατράπηκαν… σε νέους Ντούτσε, φοβάμαι ότι αντί για γέλιο θα βγάλει κλάμα και δυστυχώς αυτό το κλάμα αφορά όλους εμάς και όχι αυτούς.

Η Εξουσία ως αυτοσκοπός έχει μετατραπεί σε ένα είδος Ζόμπι, που εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στις ταινίες, στην δική μας πραγματικότητα δεν εξοντώνονται με τίποτα. Όποιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές μολύνεται και μετατρέπεται σε Ζόμπι της Εξουσίας.

Κινείται επικίνδυνα στα όρια της παράνοιας, κυριολεκτικά, το να παρακολουθείς τις συζητήσεις στη Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Το θέμα τους δεν είναι το σωστό και το πρέπον, δεν είναι πως θα ανακουφίσουν τον κοσμάκη που υποφέρει, δεν είναι το πως θα ισορροπήσουν δικαιότερα τα βάρη, αλλά το «σταμάτα να μου ξηλώνεις το πουλόβερ (τους Μηχανισμούς), σταμάτα να μου κλέβεις τους πελάτες (δεξαμενή ψήφων)», εκεί επικεντρώνεται όλος ο καβγάς… ο καβγάς είναι για το πάπλωμα, για τους χαχόλους (όπως αντιμετωπίζουν όλους εμάς) δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Η αναφορά στον Λαό και τη Δημοκρατία στις αποστροφές του λόγου τους, είναι ο φερετζές της ξετσιπωσιάς και τίποτε άλλο. Πραγματικά, θα ήθελα κι εγώ όπως και άλλοι, να πιστέψω ότι υπάρχει Ελπίδα κάπου στο βάθος, ότι όλες οι θυσίες που γίνονται τώρα δεν είναι άσκοπες, ότι κάποια στιγμή θα γίνουμε μία φυσιολογική Χώρα όπως οι άλλες.

Δεν βλέπω όμως το πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, έχοντας το Ζόμπι της Εξουσίας να κυβερνάει το καράβι «η Ελλάς»…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία ερευνά παντού το δίκτυο του Ιμάμη

Η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε το διεθνή νομικό οίκο, με έδρα το Λονδίνο, Amsterdam & Partners LLP, για να διεξάγει έρευνα για τις δραστηριότητες παγκοσμίως του οργανισμού του οποίου ηγείται ο εγκατεστημένος στις ΗΠΑ Τούρκος κληρικός, Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen).

Την πρόσληψη ανακοίνωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, ο ιδρυτής του νομικού οίκου Ρόμπερτ Άμστερνταν, λέγοντας ότι η εταιρεία του έχει προσληφθεί από την Τουρκία «για να αποκαλύψει τις κατ’ ισχυρισμό παράνομες δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν παγκοσμίως».

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών μηχανισμών προπαγάνδας, η κάλυψη της συνέντευξης Τύπου από τα αμερικανικά ΜΜΕ ήταν ελάχιστη.

Ο Ρόμπερτ Αμστερνταμ ανέφερε ότι «οι δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν, συμπεριλαμβανόμενης της διείσδυσης του στο τουρκικό δικαστικό σύστημα και την αστυνομία, όπως και στο πολιτικό λόμπι στο εξωτερικό, θα πρέπει να ανησυχούν κάθε έναν που ενδιαφέρεται για το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι η δημοσιογραφική διάσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τύπου – που έκλεισε εδώ και αρκετές μέρες – συνέπεσε με την δίωξη που ασκήθηκε την ίδια μέρα από τις τουρκικές αρχές σε βάρος 122 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Φετουλάχ Γκιουλέν, με την κατηγορία της δημιουργίας ψεύτικης τρομοκρατικής οργάνωσης,

Το δίκτυο Γκιουλέν διευθύνει χιλιάδες σχολεία σ’ όλο τον κόσμο και περισσότερα από 100 σχολεία τσάρτερ στις ΗΠΑ. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν ως ιδιωτικά, όμως οι μαθητές δεν πληρώνουν δίδακτρα, καθώς το κόστος της λειτουργίας τους πληρώνουν οι πολιτείες. Στα σχολεία αυτά διδάσκεται η τουρκική γλώσσα και μέχρι τη διάρρηξη των σχέσεων Γκιουλέν – Ερντογάν, εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές από την Τουρκία εργοδοτούνταν σ’ αυτά. Σε βάρος των σχολείων αυτών υπάρχουν νομικές υποθέσεις σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, καθώς και υποθέσεις για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για παροχή βίζας εισόδου στις ΗΠΑ.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρόμπερτ Αμστερνταμ μίλησε για την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις και στις διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με την Αφρικανική Ενωση, για το άνοιγμα 1.000 σχολείων στην αφρικανική ήπειρο.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών σε μία ομάδα που ενώ ισχυρίζεται ότι αποδέχεται την ‘`αλήθεια του φωτός’’, η ίδια καλύπτεται από σκότος».

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει την απέλαση και έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, ωστόσο η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει καν φέρει το αίτημα ενώπιον δικαστή.

Πηγή ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – Νέα Υόρκη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Φαίνεται πως κάποιοι εκεί στην Άγκυρα και στην Σαουδική Αραβία καθώς βλέπουν τους Ρώσους να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Συρία κατά των δολοφόνων Τζιχαντιστών, κάπου τα έχουν «χάσει», και τώρα κομπάζουν ότι είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ανοίγοντας έτσι τους Ασκούς του Αιόλου που πρώτοι τους ίδιους θα σαρώσουν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, την τουρκική εφημερίδα Sözçü, αλλά και την λιβανέζική εφημερίδα El Ekber, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας για μια δυναμική παρέμβαση κάτω των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Συρία τους δολοφόνους Τζιχαντιστές, έχουν φτάσει στο τέρμα τους με την οριστική απόφαση να χτυπήσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δυο χώρες θα προχωρήσουν εκτός των άλλων και στην αποστολή στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που μάχεται το νόμιμο καθεστώς Άσαντ, πυραύλους SAM-8 και SAM-9 ουκρανικής κατασκευής, για να χτυπήσουν τους Ρώσους.

Σίγουρα οι ειδήσεις αυτές δείχνουν πως το παιχνίδι έχει αρχίσει και «χοντραίνει» επικίνδυνα στην περιοχή μετά και τις πρόσφατες απειλές του Κατάρ ότι θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία, και όλα δείχνουν πως κάποιοι στην Άγκυρα, στο Ριάντ και στην Ντόχα, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και απειλούν την Αρκούδα με φωτιά, που όμως πρώτους και καλύτερους θα κάψει αυτούς του ίδιους.

Ίδωμεν!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Τον κίνδυνο διεθνούς διασυρμού, με απρόβλεπτες συνέπειες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και στην εσωτερική ασφάλεια, αντιμετωπίζει η Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, που αναβιώνει σε λίγες ημέρες στις αίθουσες του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Επειτα από δαιδαλώδεις διαδικασίες επτά ετών, αναμένεται τελικώς να εκδικαστεί στις 9 Νοεμβρίου η αγωγή που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2008 ο Κούρδος ηγέτης εναντίον του ελληνικού Δημοσίου εγκαλώντας το για παράνομη συμπεριφορά, παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήθος άλλων αξιόποινων πράξεων, συνεπεία των οποίων «το ελληνικό κράτος από κοινού με τις κενυατικές Αρχές και προφανώς με τις αμερικανικές οργάνωσαν την παράδοσή μου στο τουρκικό κράτος», τον Φεβρουάριο του 1999.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ

Η οικονομική αξίωση του Οτσαλάν είναι συμβολική (20.100 ευρώ). Αν όμως καταδικαστεί το Δημόσιο, τότε ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο για τον επί μακρόν διεθνή δικαστικό αγώνα του, καθώς παραμένει έγκλειστος επί 16 χρόνια στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, «τις οποίες οι τουρκικές Αρχές είχαν φροντίσει να εκκενώσουν πριν από την παράδοσή μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο μεσοδιάστημα από τον χρόνο υποβολής της αγωγής έχουν εκδοθεί πλήθος αποφάσεων, εγχωρίως και διεθνώς, υπέρ των προσφύγων, ενώ αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω οι προστατευτικές δικλίδες για τους αιτούντες άσυλο που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο ζωής.

Στο δικόγραφο περιγράφεται η οδύσσεια του ηγέτη του ΡΚΚ από τον Οκτώβριο του 1998, όταν απελάθηκε από τη Συρία, μέχρι την ημερομηνία της σύλληψής του. Συνοπτικώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, ο Οτσαλάν ήλθε στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου 1998, έπειτα από συνάντηση στη Δαμασκό με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κων. Μπαντουβά, «ο οποίος με διαβεβαίωσε, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ότι μπορώ να έλθω και να λάβω άσυλο». Οταν προσγειώθηκε όμως στο αεροδρόμιο, με ιδιωτικό αεροσκάφος, όπου τον περίμενε ο διοικητής της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκης (απεβίωσε το 2007), «άκουσα έκπληκτος τον διοικητή να μου λέει ότι δεν πρόκειται τελικά να με δεχθούν».

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Ακολούθως, μετέβη στη Ρωσία, όπου ζήτησε άσυλο. «Το ρωσικό Κοινοβούλιο όντως έκανε δεκτό το αίτημά μου να αναγνωριστώ ως πολιτικός πρόσφυγας… Ομως, η κυβέρνηση Πριμακόφ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αυτή» και έτσι τον Νοέμβριο μετέβη στην Ιταλία, όπου παρέμεινε για δύο μήνες. Στις 11 Δεκεμβρίου τον επισκέφθηκαν στη Ρώμη (σ.σ.: «χωρίς δική μου πρόσκληση») ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Π. Σγουρίδης, με τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Αντ. Ναξάκη, τον Κ. Μπαντουβά και τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, «οι οποίοι μού δήλωσαν ότι έρχονται με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου (…) και μου κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα ήταν στο πλευρό μου».

Στις 31 Ιανουαρίου 1999, δόθηκε εντολή από τον διοικητή της ΕΥΠ για μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με τη συνοδεία του Σ. Καλεντερίδη και ενός Κύπριου επιχειρηματία, επίσης στελέχους της ΕΥΠ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Καλεντερίδης και ο Κύπριος τον ενημέρωσαν ότι απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τους Λευκορώσους, αφού δεν δέχθηκαν την εκεί παραμονή του, ενώ διεξήχθησαν άλλες συνομιλίες για τη μετάβασή του στην Ολλανδία, «αλλά το σχέδιο πτήσης δεν εγκρίθηκε από τους Ολλανδούς».

Την επόμενη ημέρα και ενώ το αεροπλάνο είχε επιστρέψει στο Μινσκ, πραγματοποίησε νέα πτήση για Κέρκυρα, όπου ο Οτσαλάν πληροφορήθηκε από τον διοικητή της ΕΥΠ ότι θα τον μετέφεραν με ασφάλεια στη Νότιο Αφρική.

Κορύφωση του δράματος στην Αφρική

Για το κομμάτι της περιπέτειάς του στην Αφρική, ο Α. Οτσαλάν υποστηρίζει: «Ενημερώθηκα για πρώτη φορά ότι το ταξίδι μου προς τη Ν. Αφρική θα είχε ενδιάμεσο σταθμό αρκετών ημερών στην Κένυα όταν είχα ήδη επιβιβασθεί στο αεροπλάνο, ώστε να μην μπορώ να αντιδράσω, αφού ήταν γνωστό σε όλους ότι η Κένυα αποτελούσε κέντρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών». Φτάνοντας στο Ναϊρόμπι, διέμεινε στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη, αλλά μετά από μέρες διαπίστωσε πως «δεν πραγματοποιήθηκε καμία επαφή μεταξύ ελληνικών Αρχών και Ν. Αφρικής, ώστε να μου χορηγήσει πολιτικό άσυλο η τελευταία». Παράλληλα, η Αθήνα ζήτησε τη μετακίνησή του από την πρεσβευτική κατοικία «σε κάποιο αγρόκτημα στην Κένυα».

Και ενώ προτάθηκε από την ελληνική πρεσβεία «να με παραδώσουν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στα κτίρια του Οργανισμού στο Ναϊρόμπι, όπου εκείνη την ημέρα βρίσκονταν εκεί 150 υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. απέρριψε το αίτημα, εμμένοντας στην απομάκρυνσή μου πάση θυσία από τον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας». Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου 1999, «ημερομηνία την οποία το ΥΠ.ΕΞ. και η ΕΥΠ είχαν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδίωξή μας (σ.σ.: Ο Οτσαλάν συνοδευόταν από 4 ομοεθνείς του φρουρούς)», ο Καλεντερίδης τού δήλωσε ότι ο Θ. Πάγκαλος του είχε εξασφαλίσει άσυλο στην Ολλανδία και έτσι κάμφθηκε η άρνησή του.

Αμέσως μετά την έξοδό του, δύο Κενυάτες αστυνομικοί τον επιβίβασαν σε όχημά τους, με προορισμό το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση επιβιβάστηκαν σε τέσσερα άλλα αυτοκίνητα. Φτάνοντας εκεί, το όχημά του αποσπάστηκε από την υπόλοιπη αυτοκινητοπομπή «και κατευθύνθηκε σε σταθμευμένο αεροπλάνο, όπου οι συνοδοί μου με παρέδωσαν σε εκπροσώπους του τουρκικού κράτους».

Και μια λεπτομέρεια που έως σήμερα δεν έχει αναδειχθεί: Ο Οτσαλάν στις 2 Φεβρουαρίου ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κένυα με πλαστό κυπριακό διαβατήριο (C015918), «το οποίο φυσικά μου προμήθευσαν οι ελληνικές Αρχές», ως Λάζαρος Μαύρου. Στη γλώσσα της κατασκοπείας «Μαύρος» είναι ο επικίνδυνος αλλοδαπός και «Λάζαρος» ο εντοπισθείς καταζητούμενος.

Πηγή Εφημερίδα "Παραπολιτικά"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου