Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Οκτ 2015

Γράφει ο The Realist 

Όποιος παρακολούθησε την κυριακάτικη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στη γειτονική Τουρκία, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ανήσυχος για το μέλλον των εθνικών θεμάτων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στο προσεχές μέλλον.

Ξεδιάντροπα η κ. Μέρκελ, προχώρησε σε παραχωρήσεις στον νέο Σουλτάνο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθήμενη στο χρυσοποίκιλτο, θρόνο που την έβαλε, με στόχο να ξεκαθαρίσει ποιος έχει το πάνω χέρι στο εν λόγω αλισβερίσι.

Για του λόγου το αληθές ακόμη και ο γερμανικός τύπος έφτασε να αναρωτιέται, εάν η Καγκελάριος μετέβη στην Τουρκία ως ικέτης.

Η κ. Μέρκελ αγνοώντας πλήρως το γεγονός ότι το έδαφος μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου, βρίσκεται υπό κατοχή των στρατευμάτων του Σουλτάνου, μετά από εισβολή, υπόσχεται χωρίς ίχνος αναστολής, άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παραχωρεί με προκλητική άνεση, χαλάρωση της διαδικασίας παραχώρησης βίζας σε τούρκους πολίτες, σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει, κατά γενική ομολογία ανεξέλεγκτο κέντρο διερχομένων και τόπος έντονης παρουσίας τρομοκρατικών στοιχείων, όπως απέδειξαν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Για να μην αναφέρει κανείς την πλήρη παράδοση των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, που σε λίγο διάστημα θα αλωνίζει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στην Αθήνα, σφυρίζει κλέφτικα, για να εξασφαλίσει τι; Μια απλή ανοχή στο μεγάλο, υποτίθεται, θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ακόμα και στο θέμα των προσφύγων-μεταναστών, ακολουθώντας πιστά την τακτική του πλήρους ξεπουλήματος, τα λίγα χρήματα, σε σχέση με την Τουρκία, που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση να τα επιστρέψει στους Γερμανούς μέσω άλλης οδού. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες η σίτιση των μεταναστών-προσφύγων στην Ελλάδα να ανατεθεί σε γερμανική εταιρία.

Και στη συνέχεια έρχεται το ήδη καλοστημένο επικοινωνιακό πανηγύρι της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά; Πάρα πολλά φούμαρα περί στήριξης της Ελλάδας, για το χρέος, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις κλπ.

Αλλά στην ουσία ακόμη ένα κεφάλαιο ξεπουλήματος, αφού η Γαλλία ενδιαφέρεται για μια σειρά φιλέτα με πρώτο και καλύτερο αυτό των ¾ της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται ξέχασε ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, τις μεγαλοστομίες για τη σημασία του νερού και τις κραυγές εναντίον του ξεπουλήματός του.

Αν έρθουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί και εάν υπάρχει δούλεμα. Μας έχουν πεθάνει στις μπαρούφες του κ. Τζάκ Λιού, με τις κατά κύριο λόγο, κατόπιν εορτής δηλώσεις του για το χρέος, και βέβαια τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά οι πιέσεις για την άμεση επίλυση του Κυπριακού (σχέδιο Ανάν από την πίσω πόρτα), οι πιέσεις στα ενεργειακά και την ΑΟΖ,  η πίεση για την άμεση κατάληξη στην ονομασία των Σκοπίων, αλλά και στα θέματα του Αιγαίου, καλά κρατούν.

Μέχρι στιγμής η εκστρατεία της πλάνης περιορίζονταν στο θέμα της οικονομίας  με αποτέλεσμα της εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Τώρα έχει αρχίσει να περνάει στο ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων σε όλο το μήκος και το πλάτος των εθνικών θεμάτων.

Παρέλαβαν κράτος. Τι θα παραδώσουν; Ο Θεός ξέρει τι…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ούτε να μιλήσουν δεν μπορούν οι Κούρδοι στην Τουρκία, στη χώρα το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της οποίας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλει να ανοίξει η ΕΕ.

Έτσι, “δημοκρατικά”, πάντα, ενεργώντας, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Κούρδο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με την κατηγορία της άσκησης προπαγάνδας υπέρ «της τρομοκρατίας», επειδή είπε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ελτσί, επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, προέβη σε αυτή τη δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk την περασμένη εβδομάδα, σε μία περίοδο κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και κλιμακώνεται η ένταση ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

“Ακόμη και αν ορισμένες από τις ενέργειες του PKK έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα, το PKK δεν είναι ένα ένοπλο πολιτικό κίνημα”, είπε στη διάρκεια μίας εκπομπής διαλόγου. “Είναι ένα πολιτικό κίνημα με πολιτικά αιτήματα και με πολύ ισχυρή στήριξη από την κοινωνία”.

Συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του, ο Ελτσί παρέμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο γραφείο του περιμένοντας την αστυνομία με το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του το οποίο εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

“Αν ένας πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου υφίσταται ποινική δίωξη και συλλαμβάνεται εξαιτίας μίας δήλωσής του, αυτό δείχνει ξεκάθαρα σε τι επίπεδο βρίσκεται η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο γραφείο του.

Ο Ελτσί είπε ότι περίμενε όλη την ημέρα στο γραφείο του, μέσα στην δικαστική αίθουσα του Ντιγιάρμπακιρ, για μία πρόσκληση να εμφανιστεί και να καταθέσει ένορκα.

Δυνάμεις της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τον μετέφεραν περίπου στις 2:20 πμ τοπική ώρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Δικαστήριο της περιοχής Μπακίρκεϊ της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να τον ανακρίνει, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ελτσί αντιμετωπίζει την κατηγορία της “προπαγάνδισης υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Η Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με μία δήλωση ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πρόσθεσε ότι το ένταλμα σύλληψης είναι “παράνομο” διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση που ο ύποπτος αρνείται να παρουσιαστεί και να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, ένας αγώνας που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ειρηνευτική διαδικασία με τον φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε τον Ιούλιο και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Κατά τα άλλα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να κάνει τα “στραβά” μάτια, ανοίγοντας τον δρόμο ένταξης στην Ένωση σε ένα κράτος που δεν σέβεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και καμία διεθνή συμφωνία ή απόφαση που δεν την εξυπηρετεί.

Πηγή Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ντιγιαρμπακίρ, Τουρκία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Γαλάρας

Πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, αναφέρθηκε (εκτός των άλλων αλλαγών στην δομή των αστυνομικών υπηρεσιών) και σε αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία εις το εξής θα ονομάζεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας. Σημειωτέον ότι ήδη υπάρχει μία υπηρεσία με τα αρχικά ΥΠΕΚ, είναι η Υπηρεσία Πληροφοριών Εναέριας Κυκλοφορίας που υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Αλλά η πομπώδης αλλαγή του ονόματος και η βούληση της παρούσας κυβέρνησης να βάλει ένα είδος «αριστερής σφραγίδας» στην υπηρεσία πληροφοριών είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την ουσία. O υπουργός μίλησε για νέες δυνατότητες και νέες δομές και σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και ορθώς αλλά αμέσως μετά μίλησε για προσλήψεις νέου και ικανού προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες. Kαι κάπου εδώ χάνουμε επίσης την ουσία.

Η νυν ΕΥΠ είτε με αυτήν την ονομασία είτε με άλλη, θα πρέπει να επιφορτισθεί αποκλειστικώς με την συλλογή πληροφοριών και την δράση στο εξωτερικό με τις έως τώρα αρμοδιότητές της εντός των συνόρων να περιέρχονται σε άλλες υπηρεσίες. Η ΕΥΠ ως υπηρεσία που θα είναι αποκλειστικώς δρώσα στο εξωτερικό χρειάζεται ασφαλώς νέο και ικανό προσωπικό αλλά δεν χρειάζεται καμία δημοσιότητα και καμία επίκληση «διαφανών διαδικασιών». Αυτό που χρειάζεται είναι στεγανά, πλήρη αποφυγή κάθε είδους δημοσιότητος και αυστηρή διαβάθμιση όλων των σχετικών με αυτήν, στελέχωση ,προϋπολογισμό, αγορές εξοπλισμού κλπ. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία ειδικού ολιγομελούς θεσμικού οργάνου που θα επιβλέπει την λειτουργία της ενώ ο εκάστοτε διοικητής της θα πρέπει προέρχεται από τα σπλάχνα της υπηρεσίας ως ειδικός στις πληροφορίες και στην μυστική δράση.

Το ερώτημα είναι ποια υπηρεσία θα αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια και τις αρμοδιότητες που τώρα έχει η ΕΥΠ όπως επί παραδείγματι την αντιμετώπιση της κατασκοπευτικής δράσης ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Στις ΗΠΑ για το εσωτερικό είναι αρμόδιο το FBI ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η MI5. Είναι μάλλον τολμηρή στην παρούσα συγκυρία η σκέψη για κάτι ανάλογο αλλά στο μέλλον θα πρέπει να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα για μία νέα υπηρεσία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτά όμως που είναι αμέσως απαραίτητα είναι δύο πράγματα.

Πρώτον, μία ακόμη ειδική μονάδα πρώτης γραμμής στα πρότυπα της Γαλλικής GIGN (Groupe d' Intervention de la Gedarmerie Nationale) που θα καλύψει το κενό μεταξύ αμιγώς αστυνομικών και αμιγώς στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό. Στην επική πλέον καταδίωξη των Αλβανών κακοποιών-δραπετών το 2013, η ΕΛ.ΑΣ κινητοποίησε την ΕΚΑΜ, μία μονάδα με συγκεκριμένο προσανατολισμό για δράση σε αστικό περιβάλλον και της ανέθεσε μία καθαρά στρατιωτική επιχείρηση σε δύσβατα εδάφη, μία αποστολή που ανήκει περισσότερο στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που φυσικά λόγω του θεσμικού πλαισίου και του ρόλου τους δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν. Και όχι μόνον αυτό αλλά οι ιθύνοντες ενέπλεξαν και την άλλη ειδική μονάδα πρώτης γραμμής, την ΜΥΑ (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών) του Λιμενικού Σώματος που έχει ως κύρια αποστολή την ειδική δράση σε θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Θυμίζω την πρόσφατη επιτυχή επέμβαση και αναίμακτη λύση της ομηρείας στο επιβατηγό «Κρήτη 2» τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν σαφής η έλλειψη μίας μονάδας που θα μπορεί να χειρισθεί στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις και συγχρόνως να βρίσκεται εντός πλαισίου αστυνομικής αρμοδιότητος. Toν ρόλο αυτόν θα μπορούσε να τον αναλάβει η χωροφυλακή, αν δεν είχε καταργηθεί και αν δεν υπήρχαν οι ιστορικές ιδεολογικές αντιπαλότητες που οδήγησαν και στην κατάργησή της. Στα σχετικά πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι με τις ταυτόχρονες ομηρίες, ενεπλάκησαν αμέσως και οι δύο κύριες μονάδες πρώτης γραμμής GIGN και RAID. Να μη νομίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα στο απυρόβλητο από παρόμοιες επιθέσεις και να μην φθάσουμε στο σημείο να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά περιστατικά με συμβατικές αστυνομικές δυνάμεις. Ήταν η πολύνεκρη επίθεση στο City of Poros το 1988 που οδήγησε στην σύσταση της σημερινής ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος. Για μια φορά ας προνοήσουμε.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός νέου, πλήρους , αυτόνομου κέντρου εκπαίδευσης με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα παρέχει εκπαίδευση σε όλες τις μάχιμες αστυνομικές (και όχι μόνο) μονάδες και θα δέχεται βάσει διακρατικών συμφωνιών και αλλοδαπούς εκπαιδευόμενους. Η μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία του χάθηκε προ των Ολυμπιακών διότι όπως σε όλους τους τομείς, οι πολιτικοί αυτής της χώρας δεν είχαν όραμα για τίποτα άλλο πλην καταλήψεως της εξουσίας. Και σήμερα η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου κοστίζει πολύ λιγότερα από ένα δημοψήφισμα. Αν κάποιοι θίγονται και με θεωρούν υπερβολικό, μπορούν να πληκτρολογήσουν στο διαδίκτυο τα αρχικά KASOTC και να δουν το πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης που έχει δημιουργήσει ο Βασιλεύς Αμπντάλα της Ιορδανίας έξω από την πρωτεύουσα Αμμάν, κυριολεκτικώς μέσα στην έρημο. Κάθε χρόνο διεξάγεται και ετήσιος διαγωνισμός ειδικών δυνάμεων με τίτλο ''Αnnual Warrior Competition'', με τα έπαθλα να κοσμούνται από ένα αρχαίο Ελληνικό κράνος.
Γιατί να μην διεξάγουμε εμείς τον παραπάνω αγώνα προσφέροντας στους καλεσμένους και ένα free tour στην Βεργίνα για να τους ανοίξουμε τα μάτια, δωρίζοντάς τους και ένα ακριβές ομοίωμα Κορινθιακού ή Μακεδονικού κράνους το οποίο θα κοσμεί το γραφείο τους ή τις εγκαταστάσεις της μονάδος τους πίσω στην πατρίδα τους; Έχουμε κατανοήσει το brand name που διαθέτουμε χωρίς να το αξιοποιούμε;
Υπάρχει μία είδηση που κυκλοφόρησε πριν αρκετά χρόνια, ότι Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εξελίξει τον κλασσικό ανιχνευτή ψεύδους σε ένα μηχάνημα που προσαρμόζεται στο κεφάλι του ανακρινόμενου και διακριβώνει (χωρίς ο ίδιος ο ανακρινόμενος να απαντήσει) αν ο ανακρινόμενος έχει στον εγκέφαλό του την απάντηση σε αυτό που ρωτάει ο ανακριτής. Αν παραβλέψουμε για λίγο το Οργουελικόν του πράγματος , ίσως να αγοράσουμε ως κράτος την πατέντα και να φτιάξουμε το «εγκεφαλόμετρο-οραματόμετρο» που θα φορούν υποχρεωτικώς όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές προ των εκλογών.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω (της Ιορδανίας).

Πηγή HuffingtonPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Τρύφωνα Λιώτα

Κλίνοντας το ρήμα "Νομίζω" στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα:

1. Νομίζω ότι έχω σπίτι, ελιές, ιδιοκτησία γενικώς και ειδικώς:
Μου άφησε ένα σπίτι ο πατέρας και ευτυχώς που ήταν ένα και παλιό. Δεν θα είχα να πληρώσω φόρο κληρονομιάς με τις αντικειμενικές αξίες του 2007 και θα το πουλούσα για να ξεχρεώσω από εκεί που δε χρωστούσα τίποτα. Αλλά και τώρα μάλλον θα μου το πάρουν. Με το νοίκι (ΕΝΦΙΑ) που μου έχουν επιβάλλει για το δικό μου σπίτι, τη ΔΕΗ στα ύψη με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ακόμα και αν είχα δουλειά, θα έπρεπε να βρω και δεύτερη για να πληρώνω τους νταβατζήδες που κληρονόμησαν την δικιά μου περιουσία.
Όσο για αυτούς που έχουν υποθήκη και χρωστάνε στην τράπεζα αυτοί δεν είχαν ούτως ή άλλως δικό τους σπίτι. Θα είχαν αν το αποπλήρωναν μετά από 30 χρόνια. Το σχέδιο είναι απλό: τα δάνεια και τα χρέη θα αποπληρωθούν μόνο με πλειστηριασμούς ιδιοκτησιών για να έρθουν μεγάλοι παίκτες του εξωτερικού ή γερμανοτσολιάδες του εσωτερικού (5 -10 εταιρίες όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό) για να τα αγοράσουν όλα και να στα νοικιάσουν στη συνέχεια.
Για τους αγρότες τα ίδια και πιο δύσκολα. Με τα νέα προαπαιτούμενα, τον φόρο στο 26% και το ανοργάνωτο της παραγωγής (με το κέρδος των μεταπωλητών, πάλι ντόπιων και ξένων) η κατάληξη θα είναι και πάλι η ίδια: μεγάλες εταιρίες, μονοκαλλιέργειες και ο πρώην ιδιοκτήτης θα καλλιεργεί μεγαλώνοντας απλά το χρέος του μέσω λιπασμάτων και σπόρων… Αν πάλι σκεφτείς να πουλήσεις στο δρόμο κάποια από τα καλαμπόκια σου μπας και σώσεις αυτά που δεν σώζονται, ξέρεις πια τι θα γίνεται.

2. Νομίζεις ότι έχεις κράτος δικαίου:
Σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας υπάρχει σήψη η οποία αναδύει την ίδια ακριβώς μπόχα, που σημαίνει ότι είναι βαθιά προχωρημένη και δεν πρόκειται να γιατρευτεί. Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω; Παιδεία, δημοσιογραφία, δικαστικοί, αθλητισμός, δημόσιες υπηρεσίες και γραφειοκρατία, πολιτισμός είναι μερικά από αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και που τα αυτονόητα περί αισθήματος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας ακούγονται πλέον ως γραφικά και ουτοπικά.
Η παιδεία από το κακό στο χειρότερο: με κακογραμμένα βιβλία και παραποίηση της ιστορίας οι επόμενες γενιές θα βγουν ακόμα πιο ηλίθιες. Η δημοσιογραφία, το λειτούργημα της ενημέρωσης, έχει πέσει πιο χαμηλά από τον κίτρινο τύπο με κουτσομπολιά, παραπληροφόρηση, διαφημίσεις, δημιουργία ψεύτικων επιθυμιών, εντυπώσεων, προβληματισμών και ειδήσεις των ξέκωλων και των σταρ. Η δικαστική εξουσία που "τα παίρνει" και κοιτά την πάρτη της ξεχνώντας την ιερή αποστολή της να προστατεύσει σύνταγμα, κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αθλητισμός που σήμερα έχει γίνει όσο ποτέ άλλοτε αλητισμός με διεφθαρμένους παράγοντες, στημένα παιχνίδια, πολιτική εκμετάλλευση και πρόβατα-δολοφόνους οπαδούς. Δημόσιες υπηρεσίες και γραφειοκρατία; Μιλάμε για τους υπαλλήλους της Κομαντατούρ. Νομίζουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο επειδή εκτελούν απλά εντολές. Αλλά πληρώνονται από τους δανειστές, παρασιτούν εις βάρος της κοινωνίας, σε αντιμετωπίζουν σαν νούμερο και σε εκτελούν σαν νούμερο για να έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη. Ο δε πολιτισμός είναι άλλη μια πικρή ιστορία. Ατάλαντοι, φιλόδοξοι, αγράμματοι, μπογιατισμένοι με τη σπάτουλα και το ψεύτικο βυζί σε μόστρα, αποτελούν την ομάδα με την υψηλή αποστολή να ελέγξουν την εξουσία, να διατρανώσουν τα στραβά της κοινωνίας και να μορφώσουν τους απλούς πολίτες…

3. Νομίζει ότι έχει εργασία:
Εξαιρώντας φυσικά τους ανέργους που έχουν χτυπήσει απίστευτα νούμερα με το κλείσιμο επιχειρήσεων, την διάλυση της παραγωγής και τους αβάσταχτους φόρους που καλείται να πληρώσει ο μικροεπαγγελματίας, όποιος έχει δουλειά θεωρείται πλέον τυχερός. Αλλά τι δουλειά έχει; Μια δουλειά που μπορεί να χάσει ανά πάσα στιγμή αν κάνει ένα λάθος, αν πει μια κουβέντα παραπάνω, αν η επιχείρηση πρέπει να κάνει περικοπές, αν πρέπει να μειώσει μισθούς. Μια δουλειά που θα δουλέψει επιπλέον ώρες χωρίς αντίκρισμα, απλά για να κρατήσει το κελεπούρι. Μια δουλειά που όλο και πιο πολύ πλησιάζει τα δεδομένα της Κίνας σε μισθούς και εργατικές ώρες. Μια δουλειά που είναι ημι-απασχόληση γιατί έτσι συμφέρει αφεντικά με τις κρατικές επιδοτήσεις και το κράτος για να δείχνει λιγότερο ανεργία.
Εδώ το μέλλον έχει φτάσει ήδη: μεγάλες εταιρίες «νοικιάζουν» εργαζόμενους σε άλλες μεγάλες εταιρίες όταν και για όσο αυτές τους χρειάζονται για να κερδίζουν και οι δυο. Οι μεν γλιτώνουν την αποζημίωση και έχουν πρόθυμο εργατικό δυναμικό όταν το χρειάζονται και οι δε καρπώνονται την «υπεραξία» ενοικίασης «αντικειμένων». Ο «μηχανοποιημένος» άνθρωπος στο μεγαλείο του.

4. Νομίζουμε ότι έχουμε πατρίδα:
Μπορεί να έχουμε ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικα, κουαρτέτα, προαπαιτούμενα, δανεικά, Vervey αλλά πάνω από όλα υπάρχει η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που όχι απλά δεν μπορεί να πάρει απόφαση αν δεν την εγκρίνουν οι δανειστές αλλά μάλλον παίρνει αποφάσεις που υποβάλλουν οι δανειστές. Έτσι μια κυρίαρχη ομάδα (που πάντα εκλέγεται με ψεύτικες υποσχέσεις αφού προαποφάσισε να μην έχει ποινικές κυρώσεις) ξεπουλάει δημόσια περιουσία λέγοντας ότι πρόκειται για δημόσιο όφελος. Ξεπουλάει Ελλάδα για να ταΐσει κομματικό στρατό.
Αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, νερό, βουνά, νησιά θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά για να χαθεί η έννοια του έθνους. Όχι όμως, ο εξευτελισμός έπρεπε να είναι μεγαλύτερος: κρατική περιουσία διαχειριζόμενη από ξένους, πώληση γης και ορυκτού πλούτου υπάρχοντος αλλά και αν βρεθεί στο μέλλον, υποθήκευση με υπογραφές ως το 2060 για την αποπληρωμή ενός χρέους αμφισβητήσιμου και που δημιουργεί νέο χρέος με την υπογραφή καινούργιων δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή του. Όπως καταλαβαίνει και ο πιο άσχετος το 2060 (έτος επανάκτησης της πατρίδας) είναι απλά ένα νούμερο για γέλια…

5. Νομίζετε ότι έχετε κοινωνικές παροχές:
Με κατάργηση επικουρικής και «εθνική» σύνταξη στα 390 ευρώ, μάλιστα ρυθμιζόμενη στο 60% του μέσου εισοδήματος που σημαίνει ότι όσο κατεβαίνει ο μέσος μισθός θα πέφτει και η σύνταξη, καταλαβαίνεις ότι όταν φτάσεις τα 67+ (γιατί έχει ως τότε ο Θεός) δεν θα μπορείς να ζεις. Με νοσοκομεία διαλυμένα με ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών και μηχανήματα που δεν λειτουργούν δεν έχεις και υγεία. Με ασφαλιστικά ταμεία διαλυμένα, χρεωμένα και με πλάνο την ιδιωτική ασφάλιση (έχεις - δεν έχεις δουλειά, όπως γίνεται ήδη στην Ευρώπη) καταλαβαίνεις ότι δε θα έχεις ούτε ασφάλιση. Το μόνο που θα έχεις θα είναι μια κάρτα σίτισης (δελτίο το λέγανε παλιά) και αυτό όχι επειδή το κράτος είναι φιλάνθρωπο και στοργικό αλλά γιατί κοιτά πώς να εμποδίσει μια αντίδραση του λαού που φυσικά θα ήταν αδύνατο να το κάνει αν το στομάχι του ήταν άδειο…

6. Νομίζουν (δικαίως) ότι έχουν να κάνουν με μ@λ@κες:
Όσο συνεχίζεις τα παραπάνω «νομίσματα» ξένοι κατακτητές και ντόπιοι νενέκοι θα αποκτάνε όλο και μεγαλύτερο δικαίωμα να σε αποκαλούν έτσι και να σου παίρνουν ακόμα καλύτερα τα μέτρα. Νομίζω;

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Αγγέλα Μέρκελ, η κόρη ενός πάστορα της κομουνιστικής ανατολικής Γερμανίας συνδεδεμένη με όλα τα σκοτεινά κυκλώματα εκείνης της περίφημης μυστικής υπηρεσίας της Stasi, η αρχιτεκτόνισσα της υποδούλωσης της Ευρώπης στην γερμανική οικονομική δικτατορία, η αρχιτεκτόνισσα της προέκτασης της γερμανικής κατοχής προς τα ανατολικά προς την Ρωσία, φαίνεται πως η λαμπρή της καριέρα βαδίζει προς ένα πραγματικά δραματικό τέλος.Οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας της μέσα στην ίδια την Γερμανία αυξάνονται καθημερινά καθώς η πυριτιδαποθήκη των μουσουλμάνων μεταναστών που με τις εντολές της Νέας Τάξης θέλησε να επιβάλλει στην Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, μάλλον θα αποδειχτεί η Λυδία λίθος της πολίτικης της κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικές σκηνές αποδοκιμασίας της : Στο Heidenau, στο Aschaffenburg και μέσα σε ένα στούντιο όπου την γιουχάισαν την Μέρκελ οι Γερμανοί. Όπως φαίνεται ξυπνάνε όλο και περισσότερο.

Κάπου όλα εδώ πληρώνονται!

Kanzlerin in Heidenau – «Wir sind das Pack» – Merkel wird ausgebuht


Angela Merkel ausgebuht in Aschaffenburg 18.07.2013 [HD ] Original Full-Version
Merkel wird ausgebuht! Was die Lügenpresse nicht zeigt


Στα χνάρια του Χίτλερ: Άλλος ένας παλαβός δικτάτορας που κατέστρεψε την Γερμανία, όπως τώρα τα καταφέρνει άριστα η κ Μερκελ, έλεγε ότι δεν διατάζει το κράτος αλλά… εμείς διατάζουμε.


Adolf Hitler – Rare Moments in Colour

Τα ίδια και από την φράου Μέρκελ. «Εμείς είμαστε η ομάδα», λέει η Μέρκελ και αμέσως το κοινό την γιουχάιζε.Μέχρι και οι λαθρομετανάστες άρχιζαν να καταλαβαίνουν ότι η Μέρκελ δεν πάει καλά και λένε να σταματήσετε να κάνετε προπαγάνδα να έρχονται όλο και πιο πολλοί λαθρομετανάστες γιατί η κατάσταση δεν υποφέρεται πλέον. Η κατάσταη είναι δραματική και συνάμα εκρηκτική. Στέκονται μέσα στην βροχή επί ώρες, και περιμένουν να πάρουν νούμερα για να εξυπηρετηθούν στο ταμείο υγείας και πρόνοιας . Τι θα γίνει αν αρχίσει και χιονίζει , ήδη υποφέρουν από την βροχή στους κατακλυσμούς , άρρωστα παιδιά, καταστάσεις απερίγραπτες.

Λαθρομετανάστες: «Τέλος με τους λαθρομετανάστες, μην φέρνετε άλλους μέσα στη χώρα»!!! Γιατί η βόμβα θα σκάσει και ποιους θα πάρει!Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση της παγκοσμιοποίησης και των δανειστών, θα πρέπει πρώτα να ηττηθεί ο εσωτερικός εχθρός της ελληνικής κοινωνίας.

Δηλαδή η εσωτερική κατεστημένη, παρασιτική, κρατικοδίαιτη και διαπλεκόμενη πολιτικοοικονομική ολιγαρχία που έχει συμμαχήσει μαζί τους και έχει δώσει κανονικά το λαό, για να συνεχίσει η ίδια την παραμονή της στην εξουσία και τη νομή της κοινωνίας.

Η ήττα της θα σηματοδοτήσει την εγκαθίδρυση πραγματικής δημοκρατίας και την ένωση του διασπασμένου λαού σε μια γροθιά, για την απελευθέρωση της χώρας και την απόκρουση της επίθεσης αλλοδαπών και διεθνών συμφερόντων, απευθείας πάνω στους πολίτες.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο φερόμενος ως υποψήφιος δράστης, εμφανίζεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και να έχει λάβει οδηγίες για την κατασκευή της βόμβας και την εκτέλεση της αποστολής του
Τρεις ανάλογες περιπτώσεις έχουν εντοπίσει οι ρωσικές αρχές τον τελευταίο μήνα

Βομβιστική ενέργεια με ασύλληπτες συνέπειες φέρονται να απέτρεψαν οι ρωσικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, υπήρξαν πληροφορίες για βομβιστική ενέργεια σε τρένο που κάλυπτε τις διαδρομές στην περιοχή του Κράσνονταρ. Ως ύποπτος δράστης συνελήφθη ο μηχανοδηγός του τρένου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο φερόμενος ως υποψήφιος δράστης, εμφανίζεται να είχε λάβει οδηγίες για την κατασκευή της βόμβας και την εκτέλεση της αποστολής του, ενώ στη συνέχεια σκόπευε να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί στον στρατό των τζιχαντιστών, πολεμώντας τις δυτικές δυνάμεις.

Από τον Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η Ρωσία τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με την επίσημη πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, οι ρωσικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας, «σκανάροντας» όλες τις επικοινωνίες, ακριβώς για να αποφεύγονται ανάλογες υποθέσεις. Όπως ανακοινώθηκε, σε αυτό το διάστημα έχουν εντοπιστεί τρεις περιπτώσεις που δρούσαν για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι στο Κράσνονταρ θα μεταβεί στις 5 Νοεμβρίου η αποστολή του ΠΑΟΚ, προκειμένου να αναμετρηθεί με την ομώνυμη ρωσική ομάδα, ενώ ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League, είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη (22/10), στη Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθησαν 20 ισλαμιστές τρομοκράτες που δούλευαν για το παγκόσμιο χαλιφάτο

O ρώσος υπουργός των εσωτερικών δήλωσε ότι 20 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Hizb ut-Tahrir («το κόμμα της ισλαμικής απελευθέρωσης») συνελήφθησαν σε περιοχή της Μόσχας. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που θεωρεί αυτήν την οργάνωση ως τρομοκρατική.Σύμφωνα με το υπουργείο είναι ενεργά μέλη της οργάνωσης Hizb ut-Tahrir και στρατολογούν μαχητές για εξτρεμιστικές οργανώσεις εδώ και καιρό. Υπολογιστές και απαγορευμένα εγχειρίδια με εξτρεμιστικό υλικό εντοπίστηκαν στην κατοχή των τρομοκρατών και κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση.

«Όλοι οι ύποπτοι διακρίνονται για την ριζοσπαστική τους θεώρηση και προπαγάνδιζαν τις ιδέες τους στην περιοχή της πρωτεύουσας για τη δημιουργία του παγκόσμιου ισλαμικού χαλιφάτου και συγκεντρώνουν λεφτά για τη χρηματοδότησή του »,ανέφερε πηγή των δυνάμεων της τάξης.Η οργάνωση Hizb ut-Tahrir είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ήταν έτοιμη να προστεθεί στην Daesh αλλά επίσημα δεν το έκανε. Σκοπός της ισλαμιστικής οργάνωσης είναι ν΄ανατρέψει τις μη μουσουλμανικές κυβερνήσεις και να εγκαταστήσει το βασίλειο του ισλαμικού νόμου σε ολόκληρο τον κόσμο με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ισλαμικού χαλιφάτου».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ε.Ε. προσεγγίζει την Τουρκία σε μια στιγμή που η αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν κινδυνεύει να τη μετατρέψει σε Συρία. Εκρηκτικό το κλίμα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Η αμφιλεγόμενη πολιτική απέναντι στο ISIS και το μέτωπο με τους Κούρδους.

Του David Gardner
Financial Times


Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ο πανικός που έχει καταλάβει την Ευρώπη μπροστά στα κύματα των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της, αλλά η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να είχε διαλέξει χειρότερη στιγμή για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της για την Τουρκία.

Υπό τις πιέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ε.Ε. είχε εγκαταλείψει την Τουρκία πριν από επτά χρόνια, όταν η χώρα γινόταν μια πραγματική δημοκρατία, με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη να λειτουργούν ως μηχανή για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Τώρα, επηρεασμένη από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, η Ε.Ε. προσεγγίζει ξανά την Τουρκία, σε μια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει υπό την αυταρχική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί περισσότερο σε μια Συρία.

Μετά τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η κ. Μέρκελ έδωσε τις ευλογίες της σε ένα καλάθι από δώρα ως αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες να συγκρατηθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα ξανανοίξει τις παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα, θα επιταχύνει την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας (το οποίο ισχύει για τους Μολδαβούς αλλά όχι τους Τούρκους) και θα δώσει στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία -η οποία ήδη φιλοξενεί 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες- να γίνει ένας χώρος αναμονής πριν την τελική έξοδο.

Δεν προκαλεί έκπληξη που ο κ. Ερντογάν, ο οποίος σπάνια χαμογελά δημοσίως τις ημέρες αυτές, έλαμπε στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ενδεχομένως να πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει μερικούς πόντους στις επερχόμενες εκλογές στις 1 Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε αφότου οι ψηφοφόροι στέρησαν τον Ιούνιο από το κυβερνών του κόμμα ΑΚP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά ίσως και όχι, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμμένουν στην ετυμηγορία του Ιουνίου και ούτως ή άλλως δεν είναι και πολλοί οι Τούρκοι που έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις για την Ε.Ε.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Άγκυρα θα ήταν απολύτως φυσιολογικό, αν ήταν και η Τουρκία μια φυσιολογική χώρα. Αλλά με τους θεσμούς να έχουν διαστρεβλωθεί από την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να μετατρέψει τη χώρα από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε ένα προεδρικό σουλτανάτο και με τις εθνοτικές διενέξεις στο Ιράκ και στη Συρία να διαχέονται στα σύνορά της, απέχει πολύ από το να είναι.

Κατά την περίοδο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Ερντογάν αγνόησε το συνταγματικό του καθήκον να διατηρήσει την ουδετερότητά του, όπως είχε καταπατήσει το κράτος δικαίου μετά τις πανεθνικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο του 2013 και τις έρευνες για διαφθορά στον στενό του κύκλο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ο πρόεδρος κάλεσε ανοιχτά τους ψηφοφόρους να εκλέξουν 400 βουλευτές του ΑKP (σε σύνολο 550).

Όταν έδωσαν στο κόμμα μόλις 258, αποφάσισε να σαμποτάρει τις συνομιλίες ανάμεσα στο AKP και στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι επιθυμεί μια μεγάλη πλειοψηφία για να εδραιώσει την υφαρπαγή εξουσιών αλλά και γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η έρευνα που έκλεισε άρον άρον ο κ. Ερντογάν μπορεί να ξανανοίξει. Αλλά ο πρόεδρος, ο οποίος σαν πρωθυπουργός άνοιξε τις συνομιλίες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα για να βάλει τέλος στην 30ετή καταπίεση, έκανε μεγαλύτερο κακό από αυτό.

Η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης του AKP αλλά και του ίδιου στις εκατοντάδες επιθέσεις σε Κούρδους ακτιβιστές -που κλιμακώθηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα αυτόν τον μήνα που σκότωσαν 102 ανθρώπους- έχει διχάσει την κοινωνία και έχει χαλαρώσει τους δεσμούς που κρατάνε την Τουρκία ενωμένη.

Ηταν το ξεπέταγμα του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών που έπνιξε τις φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν. Τον Ιούλιο ξεκίνησε και πάλι τον πόλεμο κατά του PKK, αν και οι αντάρτες του έδωσαν την αφορμή με τη δολοφονία δύο αστυνομικών μετά τον βομβαρδισμό κουρδικού πολιτιστικού κέντρου από το ISIS.

Τον Ιούνιο η κουρδική μειονότητα των 12 με 15 εκατομμυρίων της Τουρκίας έγινε πιο συμπαγής. Οι συντηρητικοί ισλαμιστές από το στρατόπεδο του AKP ενώθηκαν με τους αριστερούς Κούρδους υπό το όχημα του HDP, όπως έκαναν και πολύ Αλαουίτες Κούρδοι που ψηφίζουν υπέρ του CHP. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία του κ. Ερντογάν είχε να κάνει περισσότερο με τις ψήφους των Κούρδων για την υπερ-προεδρία του παρά με την συνύπαρξη των Κούρδων σε ένα τουρκικό κράτος που βλέπουν τώρα ότι δεν τους παρέχει προστασία.

Οι Κούρδοι κατηγορούν το AKP για συνέργεια με το ISIS, αν και τα στοιχεία δείχνουν μάλλον για αμέλεια παρά για σύμπραξη. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να απαντήσει στον βομβαρδισμό των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσά της. Η επεκτατική πολιτική στην περιοχή μέσω της οποίας οι κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου τράβηξαν την Άγκυρα μακριά από την Ευρώπη, προς την ψευδαίσθηση μιας νέας οθωμανικής Μέσης Ανατολής και η ανεκτική πολιτική στη Συρία που μετέτρεψε την Τουρκία σαν μια δίοδο για τους τζιχαντιστές η οποία επέτρεψε στο ISIS να φτιάξει θύλακες μέσα στη χώρα, καταλήγουν και οι δύο στο σημερινό κουρδικό ζήτημα.

Εντός της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν θέλει να οδηγήσει το HDP κάτω από το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Επίσης φοβάται ότι η επιτυχία των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που κερδίζουν εδάφη από το ISIS στη βόρεια Συρία και έχουν νομιμοποιηθεί από τις αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, θα δημιουργήσει άλλη μία κουρδική οντότητα στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Το ISIS έχει συμφέρον να στρίψει το μαχαίρι, από τη στιγμή που είναι προτιμότερο οι Κούρδοι και οι Τούρκοι να πολεμούν μεταξύ τους από το να πολεμούν εναντίον τους.

Οι τζιχαντιστές διευκολύνονται και από την ιδεολογία που έχει προωθήσει ο κ. Ερντογάν, ένα σουνιτικό υβρίδιο ισλαμισμού και εθνικού που παρά τη συμφωνία με την Ε.Ε. αποκόβει την Τουρκία από τις σχέσεις με τη Δύση και ενισχύει τις εθνοτικές διαιρέσεις.

Η Ε.Ε. έχει ανάγκη να κοιτάξει καλά τον εαυτό της και την Τουρκία, όπου οι πολίτες μπορεί να υποστούν διώξεις για tweets που επικρίνουν την πολιτική του προέδρου απέναντι στο ISIS.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα στο γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών.

Ακόμη επισημαίνει ότι η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε μια γερμανική «υπαγόρευση». Αντιθέτως υποστηρίζει πως αν η ίδια η χώρα μας θεωρούσε πως αυτή θα ήταν η λύση, τότε η Ε.Ε. θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα. .

Από τις ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το δημοψήφισμα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πηγαίνουν μαζί με οδυνηρούς περιορισμούς.

«Η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν ήταν γερμανική πρόταση»

Ο κ. Σόιμπλε, υποστηρίζει ότι η ιδέα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν μια γερμανική πρόταση. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών 18 υπουργοί Οικονομικών,απαίτησαν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας, καθώς αυτό το θεωρούσαν δεδομένο.

Παρ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν φαινόταν πρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους, καθώς πολλές φορές είχε υποσχεθεί την εφαρμογή τους, αλλά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Και σε εκείνοι το σημείο έπρεπε να γνωρίζουν αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα, μια άποψη που συμμερίστηκαν 15 υπουργοί Οικονομικών. Μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή, υπογραμμίζει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως αυτή είναι η αλήθεια και κάθε άλλη κουβέντα είναι είτε προπαγάνδα, στην χειρότερη περίπτωση, είτε παρανόηση στην καλύτερη.

Κατά τον υπουργό, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», πως πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεν υπήρξε καμία έκπληξη από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η διστακτική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά τους τελευταίους έξι μήνες πριν τις εκλογές, προεξοφλούσαν την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε συναντήσει εκείνη την εποχή στο Βερολίνο. «Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει».

Επιπλέον, αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν».

Απαντώντας στο ερώτημα για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, η οποία σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.

Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα. Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα , στις αρχές του 2010, τους είπαμε: «Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας.

Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.». Ο κ Σόιμπλε υπογραμμίζει ακόμα πως αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες για να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας επαναλαμβάνει πως υφίσταται ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν φέτος διά θαλάσσης στην Ελλάδα και ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται, καθώς περισσότεροι από 8.000 έφθασαν μόνο χθες, Δευτέρα, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.

"Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα", δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Έχει μέγιστη σημασία εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, οι συνθήκες υποδοχής να είναι οι κατάλληλες. Χωρίς αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά και μπορεί να αποτύχει".

Μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς βορράν μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα, όμως η Ουγγαρία σφράγισε την Παρασκευή τα σύνορά της με την Κροατία και η Σλοβενία επέβαλε ημερήσιους περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται από την Κροατία, αφήνοντας χιλιάδες στα σύνορα, στο κρύο και στη βροχή.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει τον στρατό για να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων της και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πληροφορίες Missing Immigrants Project

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Μπορούν οι νεκροί να αποπληρώνουν δάνεια; Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και στην Ελλάδα, όλα γίνονται
  • Δείτε τι μπορεί να σκαρφιστεί ο «τραπεζικός» νους για να περάσει τα stress tests χωρίς οι τραπεζίτες να βάλουν ούτε ένα σέντ από την τσέπη τους
Απίστευτες ιστορίες έχουν προκύψει από το άνοιγμα της ντουλάπας όπου ξεχύθηκαν τα «ζόμπι» των κόκκινων δανείων, καθώς ο λογαριασμός καθημερινά αυξάνεται με την αξία τους να υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ.

Το φετινό καλοκαίρι θα το θυμούνται για πάντα τα στελέχη των τραπεζών που κλήθηκαν εσπευσμένα από τις διακοπές τους για να ελέγξουν τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν δάνεια τα οποία ενώ είχαν να αποπληρωθούν από το 2008 και 2009 χρονιές που ξεκινούσε η μεγαλύτερη κρίση στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας εμφανίζονταν να αποπληρώνονται κανονικά μέχρι και τον φετινό Μάιο.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών τα συγκεκριμένα δάνεια ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα που είχαν αποβιώσει στα χρόνια της εξαετούς ύφεσης, είτε σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη πτωχεύσει. Συνεπώς τα δάνεια αυτά διαγράφονται και δεν μπορούν να διεκδικηθούν από τις τράπεζες.

«Μα είναι ποτέ δυνατόν να αποπληρώνονται τα δάνεια από πεθαμένους;», θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Κι όμως στην Ελλάδα γίνονται όλα.

Το μυστήριο που αναζητούν οι τράπεζες στο πλαίσιο του τελικού ποσού για τα stress tests που θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου είναι πως βρέθηκαν τα δάνεια αυτά να φαίνεται ότι εξυπηρετούνται και ενώ είναι η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιούν οι τράπεζες από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Άλλο ένα θέμα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι ότι πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι πίστεψαν ότι με το νόμο Κατσέλη θα διαγραφούν τα δάνεια τους, όχι μόνο δεν εμφανίζονται στις τράπεζες να δηλώσουν την οικονομική τους ανεπάρκεια αλλά όπως πληροφορούμαστε έχουν εξαφανιστεί αλλάζοντας τηλέφωνα και διευθύνσεις κατοικιών.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται οι δανειολήπτες από τα υποκαταστήματα των τραπεζών αρνούνται να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες για να βρεθεί μία λύση και υποστηρίζουν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να επιληφθεί και να διαγράψει τα δάνειά τους.

Εδώ κολλάει το ρηθέν: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Αν χρειαστεί δηλαδή, θα αναστηθούν και οι πεθαμένοι προκειμένου να σωθούν οι τραπεζίτες....

Πηγή NewsBomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Hans Rühle

Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (Bundesnachrichtendienst – BND) κατασκόπευε την Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν ήταν πάρα πολύ χαρούμενη. Ωστόσο, η BND έχει βάσιμους λόγους να παρακολουθεί προσεκτικά την Άγκυρα. Δεν είναι μόνο οι κρίσεις στο Ιράκ και τη Συρία, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων και τις δραστηριότητες του ΡΚΚ, που κάνουν την Τουρκία νόμιμο στόχο για τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Εδώ και αρκετό καιρό, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι συζητήσεις εντός της πυρηνικής κοινότητας σχετικά με τις αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις επικεντρωνόταν στους «συνήθεις υπόπτους»: το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Δεν αποτελεί έκπληξη, το ότι οι απόψεις αναφορικά με την πιθανότητα στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος διέφεραν. Στην περίπτωση του Ιράν, για παράδειγμα, τα στοιχεία εμφανίζονταν ισχυρά. Αντίθετα, η περίπτωση της Τουρκίας οικοδομήθηκε σε ασαφείς ενδείξεις.

Αυτός ο κατάλογος των πιθανών πυρηνικών υποψηφίων δεν έχει αλλάξει από τότε, αλλά η πιθανότητα ενός τουρκικού προγράμματος πυρηνικών όπλων έχει αυξηθεί δραματικά. Με απλά λόγια: η κοινότητα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών τώρα συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ότι η Τουρκία εργάζεται τόσο για πυρηνικά πυραυλικά συστήματα και των μέσων εκτόξευσής τους (means of delivery). Το Ιράν είναι το μοντέλο για να μιμηθούν. Κατά συνέπεια, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας «πολιτικό» πυρηνικό πρόγραμμα που δικαιολογείται από τις επείγουσες ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Το 2011, η Τουρκία συνήψε σύμβαση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη ρωσική εταιρεία Rosatom για ένα μεγάλο σύμπλεγμα πυρηνικών αντιδραστήρων. Δύο χρόνια αργότερα, μια παρόμοια συμφωνία υπογράφτηκε με μια ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία, αυτή τη φορά αξίας άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος Ερντογάν στο μεταξύ ανακοίνωσε επίσης ακόμη ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου εγχώρια.

Μέχρι στιγμής, όλα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Σε τελική ανάλυση, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να είναι μια λογική επιλογή για την τουλάχιστον εν μέρει κάλυψη της τουρκικής ζήτησης για οικονομικά προσιτή ενέργεια. Ωστόσο, μια διεξοδική ανάλυση των συμβάσεων, αποκαλύπτει ότι τα έργα αυτά δεν είναι μόνο για τη βελτίωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει επίσης ανοίξει συνειδητά την πόρτα στην πυρηνική στρατιωτική επιλογή.

Προτάσεις για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος συνήθως δεν αποτελούνται μόνο από μια δέσμευση για την κατασκευή της μονάδας σύμφωνα με συμφωνημένες προδιαγραφές και χρονοδιαγράμματα, αλλά και δεσμεύσεις για τη λειτουργία του συμπλέγματος για εξήντα χρόνια, για να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού και να παραλαμβάνουν τις χρησιμοποιημένες ράβδων καυσίμου. Οι προσφορές αυτές προβλήθηκαν τόσο από Rosatom και η ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία επέμεινε ώστε η συμφωνία να μην συμπεριλαμβάνει την παροχή ουρανίου, ούτε την επιστροφή των χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου. Η Άγκυρα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα ξεχωριστά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Τουρκία ποτέ δεν έδωσε εξήγηση για την απόφαση αυτή. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την πρόθεση πίσω από αυτούς τους ασυνήθιστους ελιγμούς. Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει τους αντιδραστήρες με το δικό της ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού και να επανεπεξεργάζεται μόνη της τις ράβδους καυσίμου. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι η Τουρκία προτίθεται να εμπλουτίσει ουράνιο, τουλάχιστον σε ένα χαμηλό επίπεδο.

Και υπάρχουν περισσότερα. Η επιλογή για την παροχή ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού στους οκτώ συμπεφωνημένους αντιδραστήρες – η Τουρκία σχεδιάζει είκοσι τρία έργα στο σύνολο – δείχνει την έκταση των προσπαθειών εμπλουτισμού που η Τουρκία έχει οραματιστεί. Το μονοπάτι που θέλει την Τουρκία να λάβει είναι σαφές: να ακολουθήσει τα βήματα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Rouhani, το Ιράν θέλει να κατασκευάσει δεκαέξι αντιδραστήρες μέχρι το 2030, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα τροφοδοτούνται από εγχώρια εμπλουτισμένο ουράνιο, αν και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, προορίζεται για υψηλό εμπλουτισμό και συνεπώς για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Φυσικά, η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόθεση για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα επιμένει σταθερά για τα “δικαιώματα” που απορρέουν από τη Συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), και ότι θεωρεί τον εμπλουτισμό για ειρηνική χρήση ως απολύτως νόμιμο. Το ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόρριψη της τροφοδοσίας από το εξωτερικό ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, ενώ δεν ομολογεί εθνικό συμφέρον στον εμπλουτισμό, καταδεικνύεται από τη δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Γιλντίζ υποστήριξε, ότι η άρνηση να ρυθμιστεί συμβατικά η προμήθεια ουρανίου με τις προαναφερόμενες εταιρείες, οφειλόταν στην επιθυμία της Τουρκίας να αντιληφθεί τον πλήρη κύκλο του πυρηνικού καυσίμου. Δεν είναι μόνο αδύναμη [μη πειστική] η εξήγηση του Γιλντίζ, η διακηρυκτική πυρηνική πολιτική της Τουρκίας, επίσης δείχνει να ακολουθεί τον δρόμο που ακολούθησε το Ιράν. Ομολογείς μονάχα ό,τι υπό το φως των αποδεικτικών στοιχείων δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί.

Τα κίνητρα της Τουρκίας για την απόρριψη της προσφοράς συνεχούς τροφοδοσίας ουρανίου από τους Ρώσους και τους Γαλλο-Ιάπωνες επιχειρηματικούς της συνεργάτες, μπορεί να φαίνεται αμφιλεγόμενη, η απόρριψη του να επιστρέφει τις χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου στις προμηθεύτριες χώρες, είναι εντελώς καταστροφικό, καθώς επιτρέπει ένα και μόνο συμπέρασμα: Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή όπλων.

Ενώ η επανεπεξεργασία θα επιτρέπει την εκ νέου αξιοποίηση του χρησιμοποιημένου ουρανίου, μια τέτοια επιλογή είναι απλά και μόνο θεωρητική, καθώς ράβδοι καυσίμου που έχουν παραχθεί από την εκ νέου επεξεργασία του υλικού είναι πολύ πιο ακριβές από ό,τι εκείνες που γίνονται από «νέο» ουράνιο. Είναι για αυτό τον λόγο, ότι η επανεπεξεργασία του αναλωμένου ουρανίου σπάνια διεξάγεται πια.

Με την απόρριψη του να επιστρέψει τις χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου, η Τουρκία έχει αρχίσει την πορεία προς την [πυρηνική] βόμβα. Το σύνηθες αντεπιχείρημα, σύμφωνα με την οποία ο διαχωρισμός του «βρώμικου» πλουτωνίου θα απαιτούσε ένα εξελιγμένο εργοστάσιο επανεπεξεργασίας που επί του παρόντος δεν υπάρχει στην Τουρκία, παραμένει μη πειστικό. Μελέτες έχουν, δείξει ότι μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μισό χρόνο και θα έχει το μέγεθος ενός κανονικού κτιρίου γραφείων. Επιπλέον, η διαδεδομένη πεποίθηση ότι, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πυρηνικό όπλο, απαιτείται πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση με το επίπεδο μη καθαρότητας το πολύ 7%, είναι πολύ παρωχημένες.

Ήδη από το 1945, στρατηγός Groves, επικεφαλής του «Σχεδίου Μανχάταν», σημείωσε ότι λόγω της έλλειψης καθαρού πλουτωνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει υλικά με το επίπεδο μη καθαρότητας να ανέρχεται μέχρι 20%. Το 1962, οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν μια βόμβα πλουτωνίου στη Νεβάδα, η οποία είχε επίπεδο μη καθαρότητας 23 %. Τέλος, αν οι ράβδοι καυσίμου ενός αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος δεν παραμένουν στο εσωτερικό του αντιδραστήρα για αρκετά χρόνια, το οποίο αποτελεί την οικονομικά βιώσιμη επιλογή, αλλά αφαιρούνται μετά από μόλις έξι έως δώδεκα μήνες, κανείς καταλήγει με πλουτώνιο κατάλληλο για στρατιωτική χρήση.

Ο ιρανικός αντιδραστήρας Μπουσέρ προσφέρει ένα εύγλωττο παράδειγμα. Εάν ο αντιδραστήρας σταματούσε τη λειτουργία του μετά από οκτώ μήνες και οι ράβδοι καυσίμου αφαιρούνταν, το Ιράν θα είχε στην κατοχή του 150 κιλά πλουτωνίου με το επίπεδο μη καθαρότητας μόλις 10%, το αντίστοιχο 25 βομβών της κατηγορίας που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκασάκι. Εν ολίγοις, η μετατροπή του πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση, έχει πολλές όψεις.

Η υπόθεση ότι η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υποστηρίζεται επίσης από τις δραστηριότητες της χώρας να δημιουργήσει ολόκληρο το κύκλο πυρηνικού καυσίμου. Όπως έχει αποκαλυφθεί από μια καλά δικτυωμένη πηγή πληροφοριών, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν, ότι ήδη από τον Μάιο του 2010, ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε ζητήσει να αρχίσει κρυφά την προετοιμασία για την κατασκευή χώρων εμπλουτισμού ουρανίου. Συμφώνως προς αυτό, η Τουρκία έχει αρχίσει να παράγει «κίτρινο κέικ» (Yellowcake), ένα χημικώς συμπιεσμένο μετάλλευμα ουρανίου.

Το «κίτρινου κέικ» μετατρέπεται σε αέριο, το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίζεται μέσα σε φυγοκεντρητές. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δημοσίως γνωστό για ένα εργοστάσιο μετατροπής στην Τουρκία, αλλά σύμφωνα με την BND, η Τουρκία έχει ήδη στην κατοχή της εμπλουτισμένο ουράνιο που προέρχεται από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία και μεταφέρθηκε λαθραία μέσω Κοσσυφοπεδίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τη βοήθεια της Μαφίας. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Τουρκία έχει ήδη συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία συμμετείχε στις δραστηριότητες του Πακιστανού πυρηνικού λαθρέμπορου, Abdul Qadeer Khan, ο οποίος μεταξύ των ετών 1987 και 2002, πούλησε χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρησης στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη. Τα ηλεκτρονικά συστήματα αυτών των φυγοκεντρητών προήλθαν από την Τουρκία. Ο Khan είχε ακόμη μελετήσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει το σύνολο της παράνομης παραγωγικής του δυνατότητας σε φυγοκεντριστές, στην Τουρκία.

Το 1998, ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ [σ.σ. DP: είναι και σήμερα…] προσέφερε στην Τουρκία μια «πυρηνική συνεργασία» στον τομέα της πυρηνικής έρευνας. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει μια οργανικός συνεταιρισμός μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από την εποχή της στήριξης της Τουρκίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν. Εκείνη την εποχή, πολλά από τα εξαρτήματα που το Πακιστάν δεν μπορούσε να αποκτήσει ανοιχτά, απεστάλησαν μέσω της Τουρκίας στο Πακιστάν. Με αυτό το σκηνικό, δεν αποτελεί έκπληξη, όταν μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν, ότι μέχρι σήμερα εξακολουθεί μια δυναμική επιστημονική ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών.

Το ερώτημα του κατά πόσον η Τουρκία έχει ήδη φυγοκεντρικές συσκευές και από πού μπορεί να προέρχονται, μπορεί πιθανώς να απαντηθεί και χωρίς την προσφυγή σε αποκαλύψεις υπηρεσιών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα τελευταία αινίγματα της ιστορίας της διάδοσης των πυρηνικών όπλων: Την αναζήτηση για τον «τέταρτο πελάτη» της AQ Khan. Στα μέσα του 2003, φορτίο τμημάτων φυγοκέντρησης και εργαλεία που προορίζονται για τη Λιβύη «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τη Μαλαισία μέσω Ντουμπάι, στην Τρίπολη.

Είχαν παραγγελθεί -και πιθανότατα εξοφληθεί- από τον πρόεδρο Καντάφι ως μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας για 10.000 συσκευές φυγοκέντρησης, με σκοπό να μετατρέψει τη Λιβύη σε πυρηνική δύναμη. Ο αποστολέας του φορτίου ήταν ο A.Q. Khan, ο οποίος είχε διατάξει μια εταιρεία στη Μαλαισία να αγοράσει τα εξαρτήματα από όλο τον κόσμο και να τα στείλει στη Λιβύη.

Παρά το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προσπάθησε για χρόνια να διαλευκάνει την υπόθεση, το τι συνέβη σε αυτή την αποστολή δεν θα μπορούσε να μην διαπιστωθεί ποτέ. Ακόμα, ο IAEA δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει απλώς την υπόθεση αυτή, δεδομένου ότι η εξαφάνιση αυτής της αποστολής θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: εκτός από τους τρεις γνωστούς πελάτες του AQ Khan, πρέπει να υπήρχε ακόμη ένας. Ως εκ τούτου, πολλοί ειδικοί αναφέρονται σε έναν μυστηριώδη «τέταρτο πελάτη».

Το αίνιγμα για τον «τέταρτο πελάτη», ο οποίος φαίνεται να λειτουργεί σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα με άκρα μυστικότητα, δεν έχει επιλυθεί, παρά το γεγονός ότι η επίλυση μοιάζει να γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αν συγκρίνει κανείς τον όγκο της παραγωγής του Πακιστάν με την παραγωγή που ο Khan πουλούσε στους τρεις πελάτες του, πέρα από τις εθνικές ανάγκες του Πακιστάν, βρίσκει κανείς σημαντικές διαφορές. Με άλλα λόγια, ο «τέταρτος πελάτης» έχει λάβει πολύ περισσότερο από ό,τι Khan αρχικά προόριζε για τη Λιβύη. Ο Khan, ωστόσο, παραμένει σιωπηλός. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, σύμφωνα με υπηρεσίες πληροφοριών, η Τουρκία έχει στην κατοχή της ένα σημαντικό αριθμό των φυγοκεντρητών άγνωστης προέλευσης, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Χαν, λίγο πριν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, είχε ταξιδέψει στην Τουρκία, το συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι ο τέταρτη πελάτης, δεν φαίνεται παρατραβηγμένο.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Ο Khan όχι μόνο παρέδιδε φυγοκεντριστές στους πελάτες του, αλλά και σχεδιαγράμματα για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων. Η CIA αποκάλυψε τέτοια σχέδια στη Λιβύη το 2003, που φυλάσσονταν σε ένα υπουργείο σε πλαστική σακούλα. Και κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Σαντάμ Χουσεΐν, ο IAEA βρήκε έγγραφο μίας σελίδας το 1998, που αποδείχθηκε να είναι μια ολοκληρωμένη προσφορά του Khan για να μετατρέψει το Ιράκ σε πυρηνική δύναμη εντός τριών ετών, έναντι τιμής 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η προσφορά ρητά αναφέρεται στην παροχή στο Ιράκ όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και σχεδιαγράμματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αν η Τουρκία ήταν όντως ο «τέταρτος πελάτης» του πακιστανικού πυρηνικού δικτύου λαθρεμπορίας, πρέπει κανείς να υποθέσει ότι η χώρα έχει πλέον στην κατοχή της όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα. Ακόμα κι αν η Τουρκία δεν ήταν ο τέταρτος πελάτης, πρέπει κανείς να υποθέσει ότι, δεδομένης της μακράς συνεργασίας για την παραγωγή φυγοκεντριστών, ο Khan συμβούλευσε τον προτιμώμενο συνεργάτη του, όχι μόνο για το πώς να χρησιμοποιεί συσκευές φυγοκέντρησης, αλλά και στη διαδικασία μετατροπής για χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς (weaponization).

Δεδομένων των ασαφειών γύρω από το επίπεδο της πυρηνικής τεχνογνωσίας των Τούρκων επιστημόνων, παραμένει δύσκολο να προσφερθούν σαφή στοιχεία αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Αυτό που φαίνεται ανησυχητικό, ωστόσο, είναι δηλώσεις από κύκλους των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με ένα προχωρημένο πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημέρωσε τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου στις 15 Μαρτίου 2010, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει πυρηνική δύναμη όποτε το αποφάσιζε.

Άλλη ένα έμμεσο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη τουρκικού προγράμματος πυρηνικών όπλων είναι το πυραυλικό πρόγραμμα της Άγκυρας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Τουρκία φαινόταν ικανοποιημένη με την ανάπτυξη πυραύλων μικρού βεληνεκούς, με εμβέλεια έως και 150 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διάφορες δημόσιες δηλώσεις υποδεικνύουν αλλαγή πορείας. Πολύ δημοσιότητα δόθηκε σε μια δήλωση του Δεκεμβρίου 2011 από τον πρόεδρο Ερντογάν, ιδίως το αίτημά του προς την τουρκική αμυντική βιομηχανία να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ ερμήνευσαν τη δήλωση του Ερντογάν ως έκκληση ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, δεν ήταν σαφές αν ο πρόεδρος πραγματικά σκεπτόταν με αυτούς τους όρους. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με βεληνεκές 2500 χιλιομέτρων. Το 2012, η Τουρκία δοκίμασε έναν πύραυλο με βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων και έγινε επίσης γνωστό ότι ο πύραυλος με βεληνεκές 2500 χιλιομέτρων θα καταστεί επιχειρησιακός μέχρι το 2015.

Ακόμα και αν η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει αυτές τις προθεσμίες, η πρόθεσή του να αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς είναι σαφής. Αυτό θέτει το ερώτημα ως προς τη στρατηγική λογική των όπλων αυτών. Η απάντηση είναι αρκετά απλή: Πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν νόημα μόνο αν μεταφέρουν πυρηνικό φορτίο. Έτσι, η ανάπτυξη εκ μέρους της Τουρκίας πυραύλων μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς, μπορεί να εξηγηθεί μόνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων. Με λίγα λόγια, η επιθυμία της Τουρκίας να κατασκευάσει πυραύλους μεγαλυτέρου βεληνεκούς, είναι ισχυρή απόδειξη για την ύπαρξη πυρηνικού προγράμματος.

Αλλά ποιες είναι οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας για το θέμα αυτό; Δεν υπάρχουν βέβαια δημόσιες δηλώσεις που να επιχειρηματολογούν υπέρ ενός εθνικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως στοχευμένες δηλώσεις προθέσεων. Τον Αύγουστο του 2011, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ναμίκ Ταν, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι το Ιράν αποκτά πυρηνικά όπλα». Η θέση αυτή έγινε πιο συγκεκριμένη, δύο χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε μια συνέντευξη στην επιθεώρηση «Foreign Affairs», ο Γκιουλ είπε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ότι μια γειτονική χώρα έχει όπλα που η ίδια δεν έχει».

Δεδομένου ότι θα πρέπει να είναι σαφές τώρα στους Τούρκους πολιτικούς, ότι το Ιράν, ανεξάρτητα από τη συμφωνία με το P5 +1, θα συνεχίσει να προωθεί ένα πυρηνικό πρόγραμμα, δεν έχει νόημα πια να εξαρτά το δικό του. Εγχώρια εμπόδια εμφανίζονται αμελητέα: Σε μια δημοσκόπηση του 2012, το 54% των 1.500 ανθρώπων που ρωτήθηκαν ήταν υπέρ των τουρκικών πυρηνικών, αν το Ιράν πυρηνικοποιηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, καθίσταται σαφές για ποιον λόγο η Τουρκία είναι ένας νόμιμος στόχος για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που δείχνει να οραματίζονται όλο και περισσότερο τον ρόλο του ως ένας εξοπλισμένος με πυρηνικά περιφερειακός ισχυρός «παίκτης», είναι μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας, που η Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη το όραμα του Ερντογάν για μια Τουρκία με αυτοπεποίθηση, διεκδικητική και δυνητικά ανεξάρτητη περιφερειακή ηγετική δύναμη στη Μέση Ανατολή και δεδομένης της ύπαρξης μιας δεδομένης (Ισραήλ) και μιας αναδυόμενης πυρηνικής δύναμης (Ιράν), η Τουρκία δεν έχει καμία πραγματική εναλλακτική λύση, από το να αποκτήσει επίσης πυρηνικά όπλα. Αν η Τουρκία δεν επιλέξει την πυρηνικοποίηση με πυρηνικά όπλα, θα παραμείνει δεύτερης κατηγορίας δύναμη, μια θέση την οποία ο Ερντογάν δεν μπορεί και δεν προτίθεται να δεχθεί.

* Πρώην επικεφαλής σχεδιασμού του γερμανικού υπουργείου άμυνας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για τροποποιημένη έκδοση άρθρου που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Πηγή Νational Interest


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε, μέσα σε τέσσερις μέρες, εντός των τουρκικών εδαφών χτες το απόγευμα, μετά την κατάρριψη ίδιου τύπου αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 16 Οκτωβρίου, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της γράφει ότι πρόκειται για αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες προς το παρόν πληροφορίες, το αεροσκάφος έπεσε στην Αντιόχεια, σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η τουρκική στρατοχωροφυλακή πραγματοποιούσε από χτες το βράδυ έρευνες για να βρεθεί το αεροσκάφος.

Στις 16 Οκτωβρίου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταρρίψει, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει εκείνη τη μέρα το τουρκικό γενικό επιτελείο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστων στοιχείων και εθνικότητας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σχέδιο νόμου κατήρτησε τη νύχτα η κυβέρνηση της Σλοβενίας, που εξουσιοδοτεί το στρατό να βοηθάει την αστυνομία στη φρούρηση των συνόρων, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία.

«Δεν πρόκειται για την επιβολή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόκειται για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στον εθνικό ραδιοσταθμό της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι η Λιουμπλιάνα οφείλει να αντιδράσει την ώρα που η Κροατία «αρνείται να συνεργαστεί» για τη διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο νόμου, που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί Άμυνας, θα κατατεθεί ήδη από σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοσταθμό.

Αυτό αποσκοπεί στην κατ'εξαίρεση διεύρυνση των εξουσιών επέμβασης του στρατού, οι οποίες περιορίζονται μέχρι τώρα σε μια επιμελητειακή υποστήριξη.

«Η εισροή προσφύγων αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες ξεπερνάει όλες τις δυνατότητές μας για τη διαχείρισή» της, διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα.

«Αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει να αναθέσουμε στους στρατιώτες επιπλέον καθήκοντα, σε πολύ ειδικές συνθήκες και με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου», προστίθεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στο έδαφός της μόνον τη Δευτέρα από την Κροατία, διασχίζοντας τα σύνορα από την ύπαιθρο, χωρίς να περάσουν από τα συνοριακά φυλάκια.

Την ίδια ώρα μόνον 2.000 μπόρεσαν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Αυστρία, σύμφωνα με την Λιουμπλιάνα, η οποία κατηγόρησε σήμερα τη χώρα αυτή ότι επιτρέπει μόνον σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων να διασχίσει τα σύνορα, κάτι το οποίο διαψεύδει η Βιένη.

«Είναι απατηλό να περιμένουμε ότι μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορέσει να σταματήσει, να διαχειριστεί και να επιλύσει αυτό που πολύ μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν», επισημαίνει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι «η Σλοβενία είναι η μικρότερη χώρα στο δρόμο που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω Βαλκανίων και ως εκ τούτου έχει περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων και παροχής καταλυμάτων στους μετανάστες».

«Ως εκ τούτου η Σλοβενία καλεί δημοσίως τα κράτη μέλη (της ΕΕ) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δεσμευθούν ενεργά και να αναλάβουν το φορτίο αυτό», καταλήγει η Λιουμπλιάνα στην ανακοίνωσή της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η χώρα έχει γεμίσει με αφίσες που θέτουν αυτό ακριβώς το ερώτημα… Καθώς τα χρέη βαραίνουν την οικονομία της Κένυας, οι οικονομολόγοι της χώρας ζητάνε να σταματήσει η διαφθορά και οι υψηλές δαπάνες του κράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Μάλιστα το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Κένυας (ICPAK) προειδοποίησε πριν μερικές μέρες ότι η Κένυα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια κρίση χρέους παρόμοια με αυτή που κατέρρευσε την οικονομία της Ελλάδας, αν η διαφθορά και οι υψηλές δαπάνες του κράτους συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.
Λεπτομέρεια: Το χρέος της Κένυας φθάνει τα 23,1 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% του ΑΕΠ της χώρας Κάποιες εφημερίδες κάνουν και πρωτοσέλιδα με το ερώτημα «Is Kenya Africa’s Greece?»

Τέλος, εκπομπές στην κενυατική τηλεόραση οργανώνουν συζητήσεις με θέμα «Is Kenya`s economy becoming Greece`s of Africa as huge debts put weight on Kenyans»...

Για "πρώτη φορά αριστερά" μπορεί να μην γίναμε Βόρεια Κορέα, αλλά έχουμε γίνει ρεζίλι του πλανήτη...
Και όμως, κανένας πολιτικός δεν μπήκε στην φυλακή (η περίπτωση του Άκη θεωρείται ως μην γενόμενη). Και, προφανώς, το "σύστημα" έχει δομηθεί με τους κατάλληλους νόμους, έτσι ώστε να μην μπει ποτέ κανένας στην φυλακή από όσους κατέστρεψαν την χώρα.

Παρατηρώντας τα όσα συμβαίνουν σήμερα υπό την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου, με απόλυτη βεβαιότητα βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι "το κράτος έχει συνέχεια".... Τέτοια που καλύπτει σε όλα τους προηγούμενους και εγγυάται στους παρόντες την απόλυτη ατιμωρησία...
Και γιατί όχι; Αφού οι Έλληνες επιμένουν να επιλέγουν μέσω της κάλπης να τους κυβερνούν ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες...;
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε σήμερα πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν να επεκταθούν από τη βάση τους στη Συρία και να αποσταθεροποιήσουν άλλες περιοχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

"'Έχοντας εγκαθιδρύσει μια βάση εξόρμησης στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι τρομοκράτες αναπτύσσουν σχέδια προκειμένου να επεκταθούν και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες περιοχές", δήλωσε ο Putin σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού, όπως μεταδίδει το RIA.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


H Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ροές μετακίνησης λαθρομεταναστώνH Τουρκία δεν είναι «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: "Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία". Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες» επέμεινε.

«Ωστόσο η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί» προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πρέπει επομένως να τεθούν σε ισχύ κοινοί μηχανισμοί (για να επιτευχθεί αυτό)», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Ένα χρόνο πριν, τον Μάη του 2014, ο Τσίπρας κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα έριχνε τις συντάξεις στα 360 ευρώ.
Σήμερα τις συντάξεις κάτω κι από τα 360 ευρώ τις ρίχνει ο ίδιος...

Κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι θα εξαΰλωναν τις επικουρικές και τα εφάπαξ.
Σήμερα τα εξαϋλώνει ο ίδιος…

Κατηγορούσε τους άλλους ότι θα απελευθέρωναν τις ομαδικές απολύσεις.
Σήμερα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων την συζητάει αυτός με την τρόικα…


Παραμονές των εκλογών του Γενάρη ο Τσίπρας έλεγε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτος τότε από το ίδιο βράδυ των εκλογών το Μνημόνιο δεν θα υπήρχε.

Σήμερα ο Τσίπρας λέει ότι το δικό του Μνημόνιο είναι καλό και ότι ο λαός δεν πρέπει να διαμαρτύρεται γιατί τον Σεπτέμβρη τον ψήφισε. Κι αφού τον ψήφισε γνωρίζοντας ότι είναι ψεύτης και ότι και εκείνος είχε φέρει Μνημόνιο, τότε ο λαός δεν πρέπει να μιλάει…Μετά τις εκλογές του 2012, τον Νοέμβρη μήνα, όταν οι Σαμαράς – Βενιζέλος ψήφιζαν το δικό τους πολυνομοσχέδιο, ο Τσίπρας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε σε ένα νόμο με ένα άρθρο όλα τα μέτρα λιτότητας εκείνου του πολυνομοσχεδίου.

Σήμερα ο Τσίπρας ψηφίζει το δικό του τερατώδες πολυνομοσχέδιο που έρχεται να προσθέσει αποκαΐδια πάνω στα ερείπια του πολυνομοσχεδίου των προηγούμενων. Εκείνου του πολυνομοσχεδίου που υποτίθεται ότι ο ίδιος θα το καταργούσε, αλλά που τελικά το τετραγώνισε…


Ο Τσίπρας μετά τις πρώτες εκλογές του 2015 έβγαζε λόγους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος ότι βάζει «οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της». Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «χαρτογιακάδες» τους τροικανούς, στους οποίους θα απαγορευόταν να συναντούν υπουργούς και να σουλατσάρουν στα υπουργεία.

Σήμερα, η «τελειωμένη» και «καταργημένη» τρόικα επιστρέφει και επισήμως στην Αθήνα. Χτες, δε, ο Τσίπρας συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο δίνοντας την εντολή στους υπουργούς του να κάνουν ό,τι τους πει η τρόικα – αυτή που δεν θα ξαναπατούσε το πόδι της στην Ελλάδα - και να είναι υπάκουοι και επιμελείς για να περάσουν την «αξιολόγηση»…Αρκετές φορές γίνεται λόγος για τους «ανίκανους» πολιτικούς. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν χειρότεροι από τους «ανίκανους». Αυτοί που είναι ικανοί για όλα…

Ο κ.Τσίπρας είναι προφανές ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Των ικανών...

Πηγή enikos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της ΕΕ για συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας με για κοινές περιπολίες των δυο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Παρ΄ ότι λοιπόν, η Ελληνική Κυβέρνηση εν πρώτοις απέρριψε αυτές τις εκ του πονηρού πρωτοβουλίες, η “Ελλήνων Πολιτεία” ωστόσο, εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση προκειμένου να της καταστήσει σαφές πως, θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι αρνητική στις πιέσεις που θα συνεχίσουν να ασκούνται από πλευράς της ΕΕ.

Στο παρακάτω δε, Δελτίο Τύπου προτείνουμε στην εθελόδουλη κυβέρνηση των Αθηνών και λύση στους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις της ΕΕ:
«Με αφορμή την χυδαία πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για κοινές περιπολίες Τούρκων και Ελλήνων στο Αιγαίο, η “Ελλήνων Πολιτεία” καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά να πάρουν σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις σε ένα άκρως Εθνικό θέμα που ξεπερνάει τα όρια του κυβερνητικού τους έργου και αφορά όλον τον Ελληνισμό. Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές να ξεκαθαρίσουν και οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουν από τους Έλληνες και την Ελλάδα, την οποία έχουν μετατρέψει σε πειραματόζωο τα τελευταία πέντε χρόνια με την επιβολή των μνημονίων.
Μεγάλη επίσης, είναι η ευθύνη και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου ο οποίος θα πρέπει άμεσα να κάνει διάβημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει δεσμεύσεις για την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και την προστασία των Εθνικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί και συμφωνηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και την ελληνική πολιτεία.
Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διαφυλάξουν τόσο τα σύνορα της ΕΕ όσο και των χωρών μελών από την εισβολή προσφύγων και λαθραίων στοιχείων μέσα στο έδαφός τους, θα μπορούσαν να αποφασίσουν μέτρα πιο αποτελεσματικά και ουσιώδη.
Για παράδειγμα θα μπορούσε η ΕΕ να συμφωνήσει με την Τουρκία τις κοινές πεζές στρατιωτικές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στα παράλια της Τουρκίας και όχι στις Ελληνικές ακτές.
Γιατί προφανώς το Αιγαίο δεν ανήκει…. στα ψάρια του, αλλά στην Ελλάδα. Ανήκει σε όλους εκείνους τους Έλληνες ήρωες που έδωσαν το αίμα τους στα γαλάζια νερά του Αρχιπελάγους.
Έτσι, μια απόφαση περί “κοινής περιπολίας” στο Αιγαίο με την Τουρκία, θα είναι ηθελημένη απόφαση προμηνύματος διχοτόμησης του Αιγαίου από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Μια τέτοια τετελεσμένη πράξη, αποτελεί για το κόμμα της “Ελλήνων Πολιτεία” Casus Belli και ανοίγει διάπλατα την πόρτα της παραπομπής των υπευθύνων στο Ειδικό Δικαστήριο με το ατιμωτικό αδίκημα της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ».
Ωστόσο, επειδή θεωρώ πως όλα είναι προσχεδιασμένα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και επειδή δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη στην παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση, είμαι υποχρεωμένος να δημοσιεύσω ένα σχετικό απόσπασμα κειμένου - παρ΄ ότι δεν το υιοθετώ σε όλα του τα σημεία - που έφθασε εις χείρας μου από ανώνυμο αποστολέα, που όπως γράφει αποτελούσε μέλος της ομάδος εξουσίας της παρούσας κυβέρνησης και ο οποίος αναλώθηκε κατά κυριολεξία επί πολλά χρόνια για να μπορέσει να έρθει η “αριστερά” στην εξουσία:
«…..παράλληλα αφέθηκαν ελεύθεροι χιλιάδες λαθρομετανάστες, που διαχύθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όλοι αυτοί, μαζί με εκείνους που θα έλθουν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες θα αποτελέσουν τον μεγάλο στρατό της καλά προετοιμαζόμενης “επανάστασης”….Όλοι μαζί προετοιμάζουν την επιβολή ενός ανελεύθερου καθεστώτος με βάση το λενινιστικό δόγμα “αν δεν μπορέσουμε κοινοβουλευτικά, τότε μας μένει ο δρόμος της επανάστασης μαζί ακόμη και με τον διάβολο”. Έτσι, συγκροτείται και σχηματίζεται ένας ιδιότυπος “στρατός” μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων φανατικών τζιχαντιστών, που φθάνουν στην Ελλάδα ως λαθρομετανάστες, που την κατάλληλη στιγμή θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την χώρα και θα καταπνίξουν κάθε αντίσταση…”.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μας ανησυχήσουν πάρα πολύ!! Να μας ξυπνήσουν από το λήθαργό μας και να μας επαναστατήσουν. Τα οικονομικά δεινά ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται. Τα Εθνικά δεινά όμως, είναι προ των πυλών.
Δεν “χορτάσαμε” Εθνικές ήττες τόσα χρόνια;
Δεν μας “χόρτασε” ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Σμύρνης το ’22; Δεν μας “χόρτασε” ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Πόλης το ’55;
Δεν μας “χόρτασε” η διχοτόμηση της Κύπρου το ΄74;
Δεν μας “χόρτασε” η παραχώρηση στους Τούρκους του δικαιώματος γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο (Ίμια) το ΄96;
Φθάνει πια!! Μην τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν νέα καταστροφή της Πατρίδος. Μια καταστροφή που κάποιοι κύκλοι επιμελώς απεργάζονται επί δεκαετίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω δυο κουβέντες στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, θεωρώντας πως απέμειναν μέσα του κάποια ελάχιστα ψήγματα πατριωτισμού!! Στον Πάνο Καμμένο που κατάπιε αμάσητο τον Εθνοκτόνο Νόμο για την παραχώρηση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς. Που κατάπιε αμάσητο το “δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα” του Αλέξη, που κατάπιε επίσης, αμάσητες τις προεκλογικές αναφορές του Αλέξη για την κατάργηση στο όριο του 3% για είσοδο κόμματος στη Βουλή, που έκανε πως δεν άκουσε τις δηλώσεις για την κυβερνητική παρέμβαση στην Παιδεία και στο μάθημα των Θρησκευτικών, που συζητά με ευρωπαίους αξιωματούχους για τον ευρωστρατό και για τα σύνορα της Ελλάδος και τη διαχείρισή τους από την Frontex, που δεν έκανε καμιά ανακοίνωση κατά της ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εθνικά ψηφοθηρίας στη Θράκη…

Θα του πω λοιπόν, πως του δίνεται από την Ιστορία η τελευταία ευκαιρία!! Να εγκαταλείψει αμέσως τον κυβερνητικό Τιτανικό. Να εναντιωθεί σε όλα τα δεινά που θα φέρει στην Πατρίδα ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο αριστερός τρόπος “διαχείρισης” των αποβλήτων είναι χειρότερος από τον δεξιό! ΦΥΓΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!! Θα βρει άλλους καλοθελητές ο Αλέξης για να συνεχίσει τον Εθνοκτόνο αγώνα του!

ΥΓ.: Αυτή την πρότασή μου στον Πάνο Καμμένο την λέω για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά δημοσίως! Η πρώτη ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2015, όταν και μου τηλεφώνησε ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου