Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Οκτ 2015

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Η “Νέα Δημοκρατία” είναι το πολιτικό κόμμα που αποτέλεσε τη συνέχεια του “Ελληνικού Συναγερμού” του Στρατάρχου Παπάγου και της “Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης”. Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά την μεταπολίτευση, στις 4 Οκτωβρίου 1974 και στην ιδρυτική της διακήρυξη μεταξύ των άλλων αναφερόταν: “Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την Πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την Εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, αυτές οι αξίες ξέφτιζαν κάθε μέρα και περισσότερο. Έτσι, η ΝΔ μεταβλήθηκε σε ένα κόμμα των προυχόντων και μερικών πολιτικών οικογενειών που στηρίζονταν σε άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα, που με ψευδεπίγραφα διλλήματα και ατέρμονες φρούδες υποσχέσεις υφάρπαζε την ψήφο του λαού και κυβερνούσε με μεγάλες πλειοψηφίες.

Ωστόσο, από τις μεγάλες πλειοψηφίες και τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις της ΝΔ, περάσαμε στον Αντώνη Σαμαρά και την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Μια συγκυβέρνηση που μετά βδελυγμίας αποκήρυσσε ο πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς, όταν διατυμπάνιζε πριν τις εκλογές του 2012 σε όλα τα μήκη και τα πλάτη πως: “μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένα νέο χουντικό πραξικόπημα”!! Και από αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που διέλυε την Πατρίδα και το λαό, μπορούσε να γίνει μόνο από αυτόν τον πολιτικό σαλτιμπάγκο, ο οποίος το 1993 έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργώντας δικό του πολιτικό φορέα (Πολιτική Άνοιξη) – που αργότερα υπό την κατακραυγή του λαού διαλύθηκε - για να προτείνει ως λαγός και ακολούθως να στηρίξει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα για την Προεδρεία της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο (εκλογή 8 Μαρτίου 1995). Έναν άλλο πολιτικό σαλτιμπάγκο της κεντροδεξιάς παράταξης που αποχωρώντας από τη ΝΔ και ιδρύοντας δικό του πολιτικό φορέα, την “Δημοκρατική Ανανέωση”, ανάγκασε τον Ευάγγελο Αβέρωφ να πει την παροιμιώδη φράση: “Το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος”.

Έτσι, στα χρόνια του Αντώνη Σαμαρά, η ΝΔ μεταλλάχτηκε οριστικά της ιδεολογικής και πολιτικής της ταυτότητας από τη στιγμή που η πολιτική του καμαρίλα που τον περιστοίχιζε ανήκε σε παλαιότερα ακραία ή σε νεοφερμένα ακροδεξιά στοιχεία, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Θανάσης Πλεύρης, η Μισέλ Ασημακοπούλου κ.α. Μοιραία λοιπόν, το καράβι μπάταρε ολοσχερώς και στη ΝΔ αποφάσισαν την εκλογή νέου αρχηγού. Και οι υποψήφιοι για την προεδρεία της ΝΔ θα είναι ο σημερινός πρόεδρός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος καθυστέρησε την κατάθεση της υποψηφιότητάς του αφού πρώτα έπρεπε να πάρει την έγκριση του “ιδιοκτήτη” του κόμματος, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή, του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται από την “αγία οικογένεια”, του Αδώνιδος Γεωργιάδη – είναι τουλάχιστον ντροπή όσοι ψήφισαν το δικαίωμα υποβολής της πρότασής του και παρουσιάζει στην πράξη την πολιτική μετάλλαξη της ΝΔ -, και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα!!

Ενισχυτικά όλων των παραπάνω είναι πως, τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά γνώσεως λόγου, κατήγγειλε πως στη ΝΔ πίσω από κάποιες υποψηφιότητες υπάρχουν επιχειρηματικά τζάκια και πως αν χρειασθεί θα μιλήσει με ονόματα. Υπερθεμάτισε δε, λέγοντας: “Δεν θα μας επιβάλλουν οι επιχειρηματίες τον αυριανό αρχηγό της ΝΔ. Η ΝΔ ανήκει στους πολλούς και ανώνυμους και όχι στους λίγους και επώνυμους”.

Όμως, αυτές τις πολύ σκληρές δηλώσεις Κακλαμάνη, εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, είναι αποκαλυπτικές για την πάγια και σταθερή διασύνδεση της ΝΔ με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία και δεν έπαψε ποτέ να εκπροσωπεί”. Και λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη: “Η ιστορία της παράταξής μου δεν χρειάζεται την προστασία σας. Φροντίστε τα του οίκου σας, αφού όσοι έχουν μάτια βλέπουν και όσοι έχουν αυτιά ακούν”!!

Βέβαια, ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος διακρίνεται για την ευστροφία του, απέφυγε να μας πει για την ταμπακέρα. Στηρίζεται σε αδιαφανή επιχειρηματικά συμφέροντα η ΝΔ ή όχι; Ποιοι υποψήφιοι στηρίζονται από αυτά τα συμφέροντα, που αύριο μεθαύριο θα ζητούν την εξαγορά της “επιταγής”; Μήπως γνωρίζει να μας απαντήσει ο “ιδιοκτήτης” της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής από το αρχηγείο του στη Ραφήνα; Μήπως επίσης, μπορεί να μας εξηγήσει γιατί στη συνάντηση που είχε με τον Τζιτζικώστα προ ημερών στο ησυχαστήριό του, προσπάθησε να τον αποτρέψει από την κατάθεση της υποψηφιότητάς του; Προσπάθησε να διατηρήσει το κληρονομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας του κόμματος; Γιατί, ο Τζιτζικώστας δεν στηρίζεται από τα τζάκια των επιχειρηματικών συμφερόντων που κατήγγειλε ο Κακλαμάνης; Γιατί, είναι νέο πολιτικό πρόσωπο στην κεντρική πολιτική σκηνή; Γιατί, έχει φρέσκες ιδέες και δεν έχει ψηφίσει Μνημόνια; Γιατί, χαλάει τη σούπα της οικογενειοκρατίας; Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει ο Κώστας Καραμανλής πως, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε ανθρώπους που τον πίστευαν και τον στήριζαν και συνάμα έχει ιστορική ευθύνη για το που οδηγεί την παράταξη!! Έχει τεράστιες ευθύνες από τη στιγμή που στήριζε τον χειρότερο και αχρηστότερο πρόεδρο της ΝΔ, τον Αντώνη Σαμαρά!!

Κλείνοντας, θα ήθελα να γράψω “δυο” λόγια στο Τζιτζικώστα. Του δίνεται η χρυσή ευκαιρία να διακηρύξει πως θα ξεθεμελιώσει από τη ΝΔ τους βαρόνους και τις φατρίες που λυμαίνονται την παράταξη και την καθιστούν έρμαιο επαγγελματιών πολιτικών που εκλέγονται επί δεκαετίες βουλευτές χωρίς να προσφέρουν κανένα όφελος στην Πατρίδα και το λαό της. Και τέτοια φατρία, εκτός της Καραμανλικής και της Μητσοτακικής, είναι και η φατρία του Σαμαρά!! Που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι η πιο επικίνδυνη!! Με τον εκπρόσωπό της, τον Άδωνι Γεωργιάδη. Που κατεβαίνει στη διεκδίκηση της προεδρίας ως λαγός του Συστήματος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η αποχώρηση του Βορίδη, που δεν ήθελε σε αυτή τη φάση να εμπλακεί και να τσαλακώσει το προφίλ του!! Και όλοι γνωρίζουν την πολιτική “υποταγή” Γεωργιάδη και Βορίδη στον Αντώνη Σαμαρά που τους υποδέχτηκε με ανοικτές αγκάλες στη ΝΔ!! Που χαίρουν των ευλογιών της καθοδηγήτριας του Σαμαρά, της εκλεκτής πεθεράς του, Τέτης Κρητικού!! Όμως, όπως και να έχει, ο Τζιτζικώστας είναι το πρώτο φαβορί για να εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ, αρκεί να προσέξει τις μπανανόφλουδες που θα του ρίξουν οι “σύντροφοί” του!! Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο πως η Μισέλ Ασημακοπούλου στηρίζει Τζιτζικώστα και όχι Άδωνι!! Μα ο Άδωνις δεν την εξέλεξε βουλευτή στη Β΄ Αθηνών – προφανώς κατ΄ εντολή Σαμαρά – όταν ήταν “κυνηγημένη” από την εκλογική της περιφέρεια, του νομού Ιωαννίνων;; Γιατί λοιπόν δεν στηρίζει Άδωνι; Γιατί;;;; Έτσι, ας προσέξει ο Αποστόλης Τζιτζικώστας τα πιθανά εκβιαστικά διλλήματα που αποκρύπτονται αυτή τη στιγμή δολίως!!


Κατ΄ αποκλειστικότητα!!
Μάκης Βορίδης και Τέτη Κρητικού στο Ναύπλιο, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, υπό το βλέμμα της συζύγου του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργίας Σαμαρά – Κρητικού.

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας “ανεβάζει στροφές” στη Συρία . Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγο Ίγκορ Κονασένκοφ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εντατικοποίησαν την αεροπορική τους εκστρατεία κατά το τελευταίο 24ωρο, με 64 αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν 55 στόχους.

Ο Κονασένκοφ ανέφερε πως οι στόχοι που επλήγησαν ελέγχονταν από το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας ότι ανήκαν σε «μαχητές» και «τρομοκράτες», ενώ επισήμανε πως ανάμεσα στους στόχους ήταν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες οπλισμού, βάσεις εκπαίδευσης σε θέσεις στις επαρχίες Ράκα, Χάμα, Δαμασκό και Χαλέπι.

Ενώ η Ράκα αποτελεί το βασικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, στις άλλες τρεις επαρχίες στη δυτική Συρία η οργάνωση είναι πρακτικά αδύναμη. Παρόλα αυτά, την Παρασκευή, άνδρες του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν χωριά στην ίδια επαρχία του Χαλεπίου, εκδιώκοντας αντίπαλες ομάδες ανταρτών σε μάχες που διεξήχθησαν κοντά στο Χαλέπι.

Ο Κονασένκοφ ανέφερε πως οι στόχοι που χτυπήθηκαν κοντά στο Χαλέπι ήταν μια κρυφή βάση με στρατιωτικά οχήματα, η οποία ανέφερε πως δέχτηκε απευθείας χτύπημα από ένα βομβαρδιστικό τύπου Su-24M.

Περισσότερα από δέκα οχήματα καταστράφηκαν, ανάμεσα τους και δύο τεθωρακισμένα και πέντε οχήματα πεζικού, τόνισε σε δηλώσεις που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παράλληλα χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε πως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιθέσεων σε περιοχές της δυτικής Συρίας σήμερα και ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια συγκλονίστηκε από μια τεράστια έκρηξη.Πηγή ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Σαουδική Αραβία, ενίσχυσε με αντιαρματικούς πυραύλους BGM-71 TOW τη συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να αντισταθεί στο στρατό της Συρίας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η παροχή τέτοιου είδους όπλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Το συγκρότημα των φορητών BGM-71 Tow στο συριακό πόλεμο είναι το πιο επικίνδυνο αντιαρματικό όπλο.

Έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει και να καταστρέψει άρμα μάχης από απόσταση 4 χιλιομέτρων.

Το αντιαρματικό αυτό όπλο βρίσκεται στην κατοχή περισσότερων από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και το μοντέλο BGM-71 είναι μια πρόσφατη τροποποιημένη εκδοχή του, που το καθιστά πολύ επικίνδυνο, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι απόψεις διίστανται αναφορικά με όσα λαμβάνουν χώρα στην πολύπαθη Συρία, καθώς ο πόλεμος της προπαγάνδας γιγαντώνεται «θολώνοντας» τον πραγματικό πόλεμο στο έδαφος, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα κυριολεκτικά να «λένε ό,τι θέλουν».

Εάν πιστέψουμε όσα για παράδειγμα λέει το αντι-Ασαντ στρατόπεδο (που απαρτίζουν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Τουρκία, συριακή αντιπολίτευση, συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.), τότε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής δεκάδες άμαχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ρώσοι δεν στοχοποιούν τους τζιχαντιστές στη Συρία, αλλά αντιθέτως πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν το καθεστώς Ασαντ.

Οι ρωσικές επιδρομές πραγματοποιούνται «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση», ρωσικά μαχητικά «παραλίγο να συγκρουστούν» με αμερικανικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας και πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία στην Κασπία έπεσαν όχι στη Συρία αλλά, από λάθος, στο έδαφος του Ιράν. Ολα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τη δυτική προπαγάνδα.

Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι η είδηση για τους ρωσικούς πυραύλους που «έπεσαν στο Ιράν» προήλθε από «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι καταστράφηκαν μερικά κτίρια και ίσως να τραυματίστηκαν πολίτες», σημείωνε στο «αποκαλυπτικό» του ρεπορτάζ το CNN. Μόσχα και Τεχεράνη έσπευσαν ωστόσο να διαψεύσουν την είδηση.

Εάν πιστέψουμε τώρα όσα λένε γενικώς οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους του καθεστώτος Ασαντ, τότε τα πράγματα στη Συρία είναι διαφορετικά. Οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο μόνο ακραίες, ριζοσπαστικές, τζιχαντιστικές ομάδες και έχουν καταφέρει ήδη, έπειτα από μόλις δέκα ημέρες βομβαρδισμών, να καταστρέψουν περίπου το 40% των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο έδαφος της Συρίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα, Ρ. Χάνταντ. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρώτες αναφορές σε απώλειες αμάχων έκαναν την εμφάνισή τους προτού καν απογειωθούν τα ρωσικά αεροσκάφη», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν ειρωνευόμενος την προπαγάνδα της Δύσης.

Στη μέση η αλήθεια

Οσο για την αλήθεια, αυτή μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Το μόνο σίγουρο, έπειτα από δέκα ημέρες ρωσικών βομβαρδισμών, είναι ότι η κατάσταση έχει όντως αλλάξει. Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στη δυτική Συρία και το καθεστώς Ασαντ έχει ενδυναμωθεί. Το μέλλον του ιδίου του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία (εάν όχι ολόκληρης της Συρίας, τότε μέρους αυτής) μοιάζει διασφαλισμένο.

Τα σχέδια Τουρκίας-Γαλλίας περί δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία δείχνουν πια να έχουν εκ των πραγμάτων ακυρωθεί, ενώ οι μεγαλόστομες απειλές του ΝΑΤΟ πέφτουν στο κενό. Οσο για τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας από τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για «υποχώρηση». Το ύψους 500 εκατ. δολ. πρόγραμμα εξοπλισμού μετριοπαθών Σύρων ανταρτών απέτυχε. Γι' αυτό και η Ουάσιγκτον αναγκάζεται να το αναθεωρήσει.

Γιώργος Σκαφίδας
Πηγή "Έθνος"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πουλάνε τους γιούς τους μέσω... τηλεοπτικής δημοπρασίας, για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας!

Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Στην Σαουδική Αραβία, όπως θα δείτε στο αποκαλυπτικό αυτό βίντεο, οι ίδιοι οι πατέρες προσφέρουν τους γιους τους σε δημοπρασία για να πολεμήσουν και να σκοτωθούν με τους Τζιχαντιστές και αυτό γίνεται δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή. Στον πατέρα προσφέρουν πάρα πολλά λεφτά και του λένε ζωντανά στην εκπομπή το τι καλή θέση μετά από αυτήν την θυσία θα πάρει ο γιος του στον παράδεισο. Μετά ο γιος του προχωράει μπροστά στην κάμερα και αρχίζει η δημοπρασία. Ακόμα και τηλεφωνικές παραγγελίες απευθύνονται στην εκπομπή προσφέροντας τιμές.

Όποιος δώσει τα περισσότερα θα αγοράσει το νεαρό παλικάρι, για να το στείλει να σε επίθεση αυτοκτονίας ακόμα και στην Ευρώπη και να αφαιρέσει όσες πιο πολλές ζωές απίστων μπορεί. Η εκπομπή έχει χαρακτήρα εορταστικό για τον πατέρα που δέχεται να θυσιάσει τον γιο του για 200.000 ή 400.000 ριγιάλ, (σαουδαραβικό νόμισμα).

Αφού πάρουν τον νεαρό τον πάνε αμέσως στην Τουρκία. Εκεί τους εκπαιδεύουν ανάλογα και τους βάζουν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο θα το ανατινάξει ο ίδιος εκεί που θα του πουν, στην αγορά ή σε ΄’αλλα κεντρικά σημεία. Όπου δώσουν οι τρομοκράτες την διαταγή. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πως έγιναν και οι εκρήξεις που στην Άγκυρα στις 10/10.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις από πατέρες εγκληματίες στην Σαουδική Αραβία, οι οποίοι τους δίνουν την ευκαιρία να ξεχρεώσουν τα χρέη τους με το ξεπούλημα ενός γιου τους για επιθέσεις αυτοκτονίας. Σε μια περίπτωση ο πατέρας πήρε 600.000 ριγιάλ, (περίπου 140.000 ευρώ), για να στείλει ένα από τους γιους του στο θάνατο σε επίθεση αυτοκτονίας.

Τα κέντρα εκπαίδευσης των «ζωντανών βομβών» βρίσκονται την Τουρκία, ή στην κατεχόμενη Λιβύη. Εκεί τους εκπαιδεύουν ακόμα και κάτω από την «μύτη» του NATO και μετά τους μεταφέρουν σε «ειδικά κέντρα» για να εκτελεουν την επίθεση αυτοκτονίας.

Οι Σαουδάραβες αυτοί είναι αδίστακτοι, σαν ζωντανά δαιμόνια που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη πλέον. Και με αυτούς στην Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, συνεργάζεται η Δύση και το ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς ακόμα δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι στην Ευρώπη αλλά και εδώ στην χώρα μας, οι διάφοροι… «προοδευτικοί της άνοιας», το πόσο εγκληματική είναι αυτή η συνεχιζόμενη εισροή όλων αυτών των στοιχείων που δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν όσους πιο πολλούς μπορούν για να πάνε…στον παράδεισο!Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Διέρρευσε από το Wikileaks η σκοτεινή συμφωνία TPP
Πώς εμπλέκεται Ε.Ε. και Ελλάδα (βλ. ολόκληρο το κείμενο)

TPP - TTIP
"Πρόκειται για δύο πολύ επικίνδυνες συμφωνίες, οι οποίες δίνουν υπερεξουσίες σε πολυεθνικές εταιρίες έναντι των κρατών...Για όσα θεωρούμε σημαντικά, την ιδιωτικότητά μας, την ασφάλεια της τροφής μας, την προστασία του Περιβάλλοντος, τα εργασιακά κεκτημένα, θα αποφασίζουν για πάντα οι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί με γνώμονα το κέρδος τους, αν επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία".

Ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter πως ο ιστότοπος Wikileaks είναι έτοιμος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τη Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership).

Όπερ και εγένετο. Οι λεπτομέρειες της "σκοτεινής" συμφωνίας έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Wikileaks.

Να σημειώσουμε πως στις 22 Απριλίου, η οικονομική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε νομοθεσία η οποία όχι μόνο εντατικοποιεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου γνωστή ως Trans Pasific Partnership (TPP ) ή Δια-Ειρηνικού (Ωκεανού) Εμπορική Συμφωνία, αλλά αφαιρεί από τη Γερουσία κάθε δικαίωμα να ασκηθεί βέτο σε κάποιο από τα άρθρα αυτά.
Με άλλα λόγια την αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία θα έχει ένα πάνελ από νομικούς αντιπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων πολυεθνικών.

Η συμφωνία είναι ανάμεσα στις ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ. Εκτιμάται ότι θα επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από διάφορους ακτιβιστές.

Η TPP που ξεκίνησε ως ένα υποτιθέμενο αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας.

Στην ουσία η TPP δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηροποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.

Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.
Σημειώνεται πως προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αποκαλύψεις για τα φάρμακα και τα δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας
Οι φαρμακοβιομηχανίες δεν εξαιρούνται από τους σκιώδεις μέχρι στιγμής όρους της συνεργασίας των δύο πλευρών του ωκεανού.

Εξ αρχής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, μετά τις τελικές υπογραφές, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το κεφάλαιο των πνευματικών δικαιωμάτων του TPP είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, λόγω των επιπτώσεων στις υπηρεσίες διαδικτύου, τα φάρμακα, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την βιολογία.

"Αν η TPP επικυρωθεί, οι άνθρωποι στις χώρες του Ειρηνικού θα πρέπει να ζουν με τους κανόνες του παρόντος κειμένου", δήλωσε ο Peter Maybarduk, Διευθυντής του Προγράμματος παγκόσμιας πρόσβασης του πολίτη στα φάρμακα.
"Τα νέα μονοπωλιακά δικαιώματα για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα έθεταν σε κίνδυνο την πρόσβαση στα φάρμακα στις χώρες της ΤΡΡ".
Το Κεφάλαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP) καθορίζει τις διατάξεις για την άσκηση ενός εκτεταμένου, διακρατικού νομικού καθεστώτος και την επιβολή, τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων νόμων στα κράτη-μέλη της TPP. Τα εδάφια του κεφαλαίου περιλαμβάνουν συμφωνίες σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (για το ποιος θα μπορεί να παράγει αγαθά ή φάρμακα), τα πνευματικά δικαιώματα (για ποιος θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες), τα εμπορικά σήματα (για το ποιος θα που μπορεί να περιγράφει τις πληροφορίες ή τα εμπορεύματα ως αυθεντικά) και για τα βιομηχανικά σχέδια.

Το μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλαίου Enforcement είναι αφιερωμένο στην εξειδίκευση νέων μέτρων αστυνόμευσης, με εκτεταμένες συνέπειες για τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, τους εκδότες, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, καθώς και για τα δημιουργικά, πνευματικά, βιολογικά και περιβαλλοντικά κοινά (commons).

Προτείνονται ειδικά μέτρα και περιλαμβάνουν, υπερεθνικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών στα οποία τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια αναμένεται να υπόκεινται, αλλά και στα οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κείμενο περιέχει επίσης μια διάταξη στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και αφορά τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τις υποχρεώσεις τους προς τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το TPP, ένας ISP ορίζεται σε γενικές γραμμές:

"Φορέας παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου" - ISP. Ορίζεται ως: Ο φορέας παροχής υπηρεσιών σε απευθείας σύνδεση για τη διαβίβαση, τη δρομολόγηση, ή την παροχή συνδέσεων για την online ψηφιακή επικοινωνία, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων σημείων που προσδιορίζονται από το χρήστη, και του υλικού που χρησιμοποιεί.

Με τον ορισμό αυτό ο ISP είναι ο παροχέας στο Internet, αλλά μπορεί να επεκταθεί επίσης και σε εταιρείες όπως το Dropbox και άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων που φιλοξενούνται στις χώρες μέλη της συμφωνίας.

Η ενότητα αυτή αναφέρει ότι απαιτείται από όλες τις χώρες μέλη να ανανεώσουν τα "ένδικα μέσα" για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να συνεργαστούν με τους ISPs και προτρέπει για τη "μη εξουσιοδοτημένη αποθήκευση και διαβίβαση" των πειρατικού υλικού, όπως ταινίες, μουσική και άλλο περιεχόμενο.

Στην ουσία, η Electronic Frontier Foundation είχε αναφέρει από πριν ότι υπάρχει αυτή η διάταξη που απαιτεί από κάθε χώρα να εφαρμόσει ένα σύστημα κατάργησης, παρόμοιο με τη διαδικασία DMCA των ΗΠΑ σύμφωνα με το Wikileaks.

Συγκεκριμένα, το TPP αναφέρει επίσης ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο που θα απαιτεί από τους ISPs να εκθέτουν την ταυτότητα του παραβάτη στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων κατά τρόπο που να συνάδει με την συμφωνία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εν λόγω νομικά κίνητρα θα περιέχουν και την "ανάληψη δράσης" από τον ISP για την αποτροπή της παράνομης αποθήκευσης των αρχείων που παραβιάζουν τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την αφαίρεση τους.

Η EFF έχει αναφέρει ήδη ότι η μέθοδος αυτή ονομάζεται "ξέπλυμα πολιτικής", όπου μια μη δημοφιλής διάταξη αντιγράφεται και επικολλάται σε εμπορικές συμφωνίες για να γλιστρήσει μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Πώς εμπλέκεται Ε.Ε. και Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Χοσούλ Λι Μακιγιάμα, πρώην σουηδό διαπραγματευτή που παρακολουθεί τις συζητήσεις για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, για την Ευρώπη το κόστος της απώλειας εμπορίου από την εμπορική συμφωνία στον Ειρηνικό και τα προνομιακά οφέλη μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι περίπου ισοδύναμο με το όφελος που θα υπήρχε από τη διατλαντική συμφωνία. Όπως σημειώνει σε άρθρο του στους FT, η συμφωνία TTIP είναι αναγκαία απλώς και μόνο για διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει ένα νέο δικαστικό σύστημα για τις επενδύσεις και την TTIP και άλλες εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις της.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Greenpeace, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), "διαιτητικά δικαστήρια θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση, όταν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της TTIP".

Για τη διεθνή οργάνωση, η οποία συμμετέχει δυναμικά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, "η ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation) θα επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να συζητά κάθε σχετική νομοθετική ή κανονιστική πράξη πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή συζητηθεί στη Βουλή, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα", όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, ενώ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση "να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαπραγματεύσεις οριστικά".

"Πρόκειται για δύο πολύ επικίνδυνες συμφωνίες, οι οποίες δίνουν υπερεξουσίες σε πολυεθνικές εταιρίες έναντι των κρατών, απορρυθμίζοντας πλήρως το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπουν την αγορά εις βάρος των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών», επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ και επισημαίνει: «Για όσα θεωρούμε σημαντικά, την ιδιωτικότητά μας, την ασφάλεια της τροφής μας, την προστασία του Περιβάλλοντος, τα εργασιακά κεκτημένα, θα αποφασίζουν για πάντα οι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί με γνώμονα το κέρδος τους, αν επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, μία τέτοιου είδους συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ανάκαμψη για την ΕΕ ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η 10η Οκτωβρίου, ημέρα κινητοποιήσεων εναντίον της TPP

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάλεσε στη συγκέντρωση εναντίον των συμφωνιών TTIP, TPP, CETA και TiSA, για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα.

Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος, από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν πορείες, μαζικές διαδηλώσεις και οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενάντια στις συμφωνίες TTIP (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέσης, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ), TPP (Διηπειρωτική Εταιρική Σχέση, μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και διαφόρων ασιατικών χωρών), CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά) και TiSA (Εμπορική Σχέση για την Συμφωνία Υπηρεσιών, μεταξύ πολυάριθμων μερών).

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή στη δημόσια δράση, το Σάββατο, στόχο έχει να στείλει ένα "δυνατό και καθαρό μήνυμα κατά των τεσσάρων εμπορικών και επενδυτικών Συμφωνιών που απειλούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, την επισιτιστική μας δυνατότητα, τις θέσεις εργασίας και το περιβάλλον".

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική.

Τέλος, σημειώνεται πως το TPP δεν έχει επικυρωθεί από τις τοπικές κυβερνήσεις της κάθε χώρας, αλλά αυτό απαιτείται πριν ισχύσει σαν συμφωνία.

Το πλήρες και επίσημο κείμενο της συμφωνίας, εξακολουθεί να μην έχει δημοσιοποιηθεί.

Διαβάστε το κεφάλαιο της σκοτεινής συμφωνίας TPP, όπως διέρρευσε από το Wikileaks

Πηγή Klassikoperiptosi


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος
Γεωστρατηγικός αναλυτής


Μετά το μακελειό στο πολιτιστικό κέντρο της μεθοριακής πόλης Suruc (20 Ιουλίου) και την τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε (24 Ιουλίου) ότι «η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».
Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, εντούτοις ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι, εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση των αεροπορικών βάσεων Incirlik και Diyarbakir στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή αντι-τζιχαντιστικό στρατιωτικό συνασπισμό. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται επίσης να επέτρεψε και τη χρήση των αεροπορικών βάσεων Batman και Malatya, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Να σημειώσουμε ότι, στα μέσα Οκτωβρίου του 2014, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι η Άγκυρα αποφάσισε να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Incirlik, προκειμένου να επιχειρούν κατά των τζιχαντιστών. Μέχρι τότε, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Al-Dhafra (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Ali al-Salem (Κουβέιτ) και Al-Udeid (Κατάρ). Στη συνέχεια, η Άγκυρα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα καθότι θεωρούσε πως μια τέτοια απόφαση θα αύξανε την πιθανότητα διεξαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών από το Ισλαμικό Κράτος κατά στόχων τουρκικών συμφερόντων. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr al-Baghdadi, κατά κάποιον τρόπο έδειχνε ότι είχε «συμβιβασθεί» με αυτή την κατάσταση και δεν δημιουργούσε προβλήματα στην τουρκική ενδοχώρα.

Στροφή

Αναμφισβήτητα, η σύναψη της πρόσφατης συμφωνίας για τη χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και συνιστά αφενός σημαντική στροφή της τουρκικής πολιτικής, αφετέρου σημαντική απειλή για το Ισλαμικό Κράτος. Είναι προφανές ότι θα μειωθεί κατακόρυφα η απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα μαχητικά αεροσκάφη του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού μέχρι τα θέατρα επιχειρήσεων της Συρίας και του Ιράκ, γεγονός που θα αυξήσει την τρωτότητα των τζιχαντιστών και ώς έναν βαθμό θα κρίνει το μέλλον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πέραν αυτών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, η Τουρκία άρχισε να στοχοποιεί και αντάρτες του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Το πρωί της 24ης Ιουλίου, τρία τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση του Diyarbakir διεξήγαγαν την επιχείρηση «Martyr Yalcin», στοχοποιώντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη μεθοριακή πόλη της Συρίας Hawar Kilis (βόρεια του Χαλεπίου). Τα ξημερώματα της 25ης και 26ης Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 2011, η τουρκική πολεμική αεροπορία στοχοποίησε θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ στις 28 Ιουλίου προσέβαλε πολλαπλούς στόχους του ΡΚΚ και εντός της Τουρκίας (επαρχία Sirnak).

Τυπικά και ουσιαστικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο τερματίστηκε μονομερώς η διετής συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης. Σχετικά με τη διεξαγωγή αυτών των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν συνιστούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα μέρος μιας συνεχιζόμενης «διαδικασίας» για την αντιμετώπιση των απειλών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Συνεπώς, η Τουρκία έχει αποφασίσει να διεξάγει παρατεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και του ΡΚΚ.

Μηχανισμοί

Η αναμενόμενη παρατεταμένη αντιτρομοκρατική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων ασφάλειας, σε συνδυασμό με τη δράση των υπόλοιπων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης εντός της Συρίας, είναι δυνατόν να διαταράξουν σημαντικά τη ροή ξένων μαχητών προς το Ισλαμικό Κράτος και επομένως την επιχειρησιακή του δυνατότητα. Ως γνωστόν, στις τουρκικές πόλεις των συρο-τουρκικών συνόρων, όλες οι ένοπλες συριακές οργανώσεις και κυρίως το Ισλαμικό Κράτος έχουν δημιουργήσει συντονισμένους μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της διέλευσης των εθελοντών ξένων σουνιτών μαχητών προς τη Συρία. Μάλιστα, υπάρχουν συντονιστές που εδρεύουν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις και είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών σε συγκεκριμένες επαρχίες της Συρίας.

Η αμερικανο-τουρκική συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας πιθανότατα είχε τεθεί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Τουρκία (7-8 Ιουλίου) του Αμερικανού στρατηγού ε.α. John Allen και της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Christine Wormuth φαίνεται να ευοδώθηκε όταν η Τουρκία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν σοβαρά τις τουρκικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αλλά και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα από τις συριακές κουρδικές «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (People’s Protection Units - YPG)1 να προχωρήσουν σε περιοχές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Πράγματι, στις 27 Ιουλίου, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας… Η συμφωνία ορίζει ότι η Τουρκία θα προσφέρει υποστήριξη στους Σύρους αντάρτες που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως μετριοπαθείς, ενώ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, κάτι που ζητούσε η Άγκυρα».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας αναγνώρισαν το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα. Ωστόσο, μάλλον μάταια, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η έκτακτη σύνοδος των πρέσβεων του NATO στις Βρυξέλλες προσέφερε πολιτική στήριξη στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ.

Η απόφαση της Άγκυρας να κλιμακώσει τη διεξαγωγή των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των δύο αντάρτικων ομάδων καταδεικνύει ότι προτίθεται να αξιοποιήσει την επιχειρησιακή δυνατότητα του διεθνούς αντι-τζιχαντιστικού στρατιωτικού συνασπισμού, προκειμένου να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο, που δεν είναι άλλο από τον περιορισμό της επέκτασης και της δράσης των ένοπλων κουρδικών ομάδων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Βέβαια, δεν είναι καθόλου απίθανο ο Ερντογάν να επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τις υφιστάμενες ασύμμετρες απειλές για να μεγεθύνει πολιτικά τον ρόλο του προέδρου εν μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Επικρίσεις

Τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και το κυβερνόν κόμμα του AKP έχουν δεχθεί έντονη κριτική από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για την εξωτερική πολιτική τους έναντι της Συρίας, η οποία περιελάμβανε μια ανεκτική στάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, την al-Nusrah, και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές ομάδες που μάχονται κατά του συριακού καθεστώς. Αυτές οι επικρίσεις κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το ΑΚΡ απώλεσε την αυτοδυναμία του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής έναντι της Συρίας. Ήδη, τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης πίεζαν το ΑΚΡ προκειμένου να περιορίσει αφενός την εχθρότητά του προς το συριακό καθεστώς, αφετέρου την υποστήριξή του προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την κατάσταση ασφάλειας στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται σημαντική αύξηση της δραστηριοποίησης κυρίως των ανταρτών του PKK αλλά και του Ισλαμικού Κράτους κατά τουρκικών στόχων. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θα μεγεθύνει περαιτέρω το έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας στα τουρκικά εδάφη, είναι πιθανόν να λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ κατά του AKP στις επερχόμενες εκλογές, εφόσον τελικά δεν σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Μετά το αιματοκύλισμα στη Suruc, η Τουρκία άλλαξε πορεία πλεύσης και αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, παραχωρώντας τη χρήση των προαναφερθέντων αεροπορικών βάσεών της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα υπόλοιπα μέλη του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού. Ταυτόχρονα, με άλλοθι τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ στο εσωτερικό οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και του ακρο-αριστερού DHKP-C, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 συλλήψεις.

Ουσιαστικά, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να διεξάγει δύο πολέμους, η έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη. Ο σημαντικότερος πόλεμος για τον Ερντογάν είναι ο πόλεμος κατά των Κούρδων. Ένας πόλεμος εντός και εκτός των συνόρων, με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την αποδυνάμωση του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (HDP), ευελπιστεί, σε περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών, να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 10%.2 Αν το HDP βρεθεί κάτω από το 10%, τότε το ΑΚΡ πιθανόν θα κερδίσει τις 330 έδρες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος. Στην παρούσα φάση, ο Ερντογάν επιδιώκει να καταστήσει το HDP υπεύθυνο για την υφιστάμενη συγκρουσιακή κατάσταση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσδοκά ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα στραφούν και πάλι στο ΑΚΡ. Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη επιλογή. Να εξολοθρεύσει το HDP, αίροντας προηγουμένως την ασυλία των 80 βουλευτών του.

Στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η γειτονική χώρα κινδυνεύει περισσότερο από το Ισλαμικό Κράτος, από το PKK ή από τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με διακύβευμα την ασφάλεια της χώρας του, προκειμένου βραχυπρόθεσμα να αναδειχθεί σε παντοδύναμο πρόεδρο της Τουρκίας.

1. Οι People’s Protection Units (YPG) ή Popular Protection Units (Yekîneyên Parastina Gel – YPG) συνιστά την ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (Syrian Kurdish Democratic Union Party - PYD), και ο αριθμός των μαχητών της στα μέσα του 2014 υπολογιζόταν σε περίπου 30.000.
GlobalSecurity, «Kurdish People’s Protection Unit YPG», February 5, 2015
2. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το HDP κέρδισε το 13,11% των ψήφων

Πηγή "Το Ποντίκι"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
geostrategical@yahoo.gr
Geostrategy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός


Είναι γνωστό ότι κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές. Και μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει μόνο την μία πλευρά… Και αυτή με τεράστια δυσκολία! Άσε που κάποιοι από εμάς φωνάζουμε για αυτό χρόνια και χρόνια. Ήμασταν νιοι και γεράσαμε… Που αναφερόμαστε; Μα φυσικά στις υποθέσεις διαφθοράς. Στα λαδώματα. Στους πολιτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους που τα παίρνουν… Και βέβαια και στους κακούς επιχειρηματίες… Σε αυτούς που λάδωναν… Αλλά είναι αυτή ολόκληρη η ιστορία ή υπάρχει και η άλλη πλευρά άραγε;

Η απολογία του προσφάτως συλληφθέντος και προφυλακισθέντος εμπόρου όπλων κ. Δαφέρμου αρχίζει να ρίχνει φως ίσως για πρώτη φορά και στην άλλη πλευρά… Γιατί ο εν λόγω επιχειρηματίας είπε κάτι απλό. «Εκβιάστηκα από τον Κάντα», δήλωσε απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου! Δήλωσε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να δώσει προμήθειες γιατί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έλεγε ότι, αν δεν του καταβάλει τα χρήματα, εκείνος θα καθυστερήσει στην προώθηση της σύμβασης για τα οπλικά συστήματα «Kornet». Με τον τρόπο αυτό θα έπληττε την επιχειρηματική του αξιοπιστία και την εταιρεία του που «εισήγαγε στη χώρα τα καλύτερα οπλικά συστήματα».

Εδώ πρέπει να δεχθούμε, γενικά, το εξής: Όταν κάποιος επιχειρηματίας αντιπροσωπεύει την αφρόκρεμα ενός προϊόντος, κάτι κορυφαίο στην κατηγορία του, για ποιο λόγο να πληρώσει «μίζα»; Αν ένας επιχειρηματίας πουλά στον τομέα του ας πούμε κάτι ανάλογο με την Ferrari στα αυτοκίνητα και ο άλλος πουλά LADA για ποιο λόγο να χρειαστεί να λαδώσει; Εκτός αν αναγκαστεί γιατί αλλιώς δεν θα πουλήσει ούτε πασατέμπο όχι ένα τέτοιο αυτοκίνητο…

Και τώρα μπαίνουμε στην ουσία του πράγματος. Ο κύριος Κάντας, ο κάθε κύριος Κάντας θα μπορούσε από μόνος του να καταστρέψει μια δουλειά ενός επιχειρηματία χωρίς να έχει πλάτες; Ιδού η απορία… Η άποψη μας είναι ότι φυσικά και όχι!!! Γιατί υπάρχουν πάντα οι ανώτεροι… Ο υπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν έχει η κυβέρνηση αντιπρόεδρο, και πάνω από όλους ο πρωθυπουργός! Επομένως αν ο Χ γενικός διευθυντής, Γενικός Γραμματέας, υφυπουργός, υπουργός κλπ ζητά λάδωμα ο επιχειρηματίας έχει την δυνατότητα να πάει πιο πάνω στην ιεραρχία για να καταγγείλει οποιονδήποτε εκβιασμό δέχεται… Εκτός και αν ο εκβιαστής εξηγούσε στους επιχειρηματίες για τον λογαριασμό ποίου εκβίαζε… Αλλά και εδώ η ιστορία έχει δύο πλευρές. Έλεγε αλήθεια ότι λαδώνεται για τον τάδε πχ υπουργό ή απλά ενεργούσε από μόνος του ο εκβιαστής; Εδώ που τα λέμε δεν είναι εύκολο να πάει κάποιος σε ένα υπουργό ή όποιο άλλο και να τον ρωτήσει αν πράγματι το λάδωμα είναι για εκείνον!!!

Έτσι εμείς θα δώσουμε παρακάτω μια συμβουλή σε όσους επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον στην θέση του κ. Λιακουνάκου ή του κ. Δαφέρμου ή όποιου άλλου ακολουθήσει, να μην κάνουν την χάρη στους πολιτικούς να ξεφύγουν έτσι. Ναι υπάρχει ο νόμος περί (μη) ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχει και η λαϊκή καταδίκη… Η πολιτική και φυσική εξορία λόγω κατακραυγής του κόσμου… Το να μην έχει κάποιος μούτρα να κυκλοφορήσει στην ίδια του την πατρίδα… Άσε που υπάρχουν και διαρκή εγκλήματα που δεν παραγράφονται. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πολιτικός που έχει πληρώσει το μάρμαρο για την διαφθορά είναι ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Άντε να ακολουθήσουν την διαδρομή του προς τον Κορυδαλλό ένας-δύο διάδοχοι του. Για παραπάνω δεν βλέπουμε… Και αν δούμε, μάλλον περί θαύματος θα πρόκειται.

Για αυτό λοιπόν οι επιχειρηματίες που κατηγορούνται ή θα κατηγορηθούν για διαφθορά, απάτες, δωροδοκίες κλπ θα πρέπει να ανοίξουν τα στόματα τους. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα. Και αναφερόμαστε πάντοτε στους επιχειρηματίες εξιλαστήρια θύματα. Σε αυτούς που στοχοποιούνται πανεύκολα για λαϊκή κατανάλωση. Δεν θα πρέπει να γλυτώσει κανένας πολιτικός… Ας μην ξεχνάμε ότι το ταγκό χρειάζεται δύο για να χορέψουν. Και επειδή επί τόσες δεκαετίες υπήρχε ατιμωρησία, συγκάλυψη, ανοχή και ότι άλλο φανταστεί κανείς από πλευράς της πολιτείας πρέπει επιτέλους κάποιος να αποκαλύψει το παιχνίδι που παιζόταν τόσα χρόνια από εκείνους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες «λαμόγια». Υπάρχουν επιχειρηματίες που τιμούν τον τόπο τους και οι οποίοι είναι πιθανόν να αναγκάστηκαν να προβούν σε παρανομίες γιατί αλλιώς δεν θα επιβίωναν στον τομέα των δημοσίων έργων, προμηθειών κλπ. Όπως θα υπάρχουν, θεωρητικά το γράφουμε αυτό τώρα, και εκείνοι οι επιχειρηματίες που διέφθειραν πολιτικούς… Είτε προσφέροντας τους την εξουσία, στήριξη όταν κυβερνούσαν κλπ με τα άφθονα ΜΜΕ που διέθεταν είτε και χρήματα ή ότι άλλο διαθέσιμο είχαν στα χέρια τους… Μην ξεχνάμε την δήλωση Νικολούδη η οποία τι έλεγε; «Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή»...

Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι ο κύριος Νικολούδης με την αναφορά του στην οικονομική ελίτ αναφερόταν στους ονομαζόμενους ολιγάρχες. Γιατί ένας «απλός» επιχειρηματίας, όσο μεγάλη και αν είναι η επιχείρηση του δεν μπορεί να κάνει τα όσα αίσχη έχουν γίνει στην Ελλάδα. Γιατί η δική μας αντίληψη είναι ότι την Ελλάδα την κυβερνούσε η διαφθορά και όχι οι πολιτικοί που ήταν στην εξουσία. Μένει τώρα να δούμε, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση ή θα αλλάξει ριζικά. Γιατί έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο, που μόνο με ριζική αλλαγή θα φύγει πάνω από την χώρα αυτό το καρκίνωμα. Της διαφθοράς και της διαπλοκής…

Οι ενδείξεις είναι καλές, ότι δηλαδή κάτι πάει να γίνει. Αλλά δεν μας είναι αρκετό. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι και η άλλη πλευρά δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Και το έχουμε δει αυτό στην πράξη! Για παράδειγμα διαβάσαμε στο ρεπορτάζ για κάποιον επιχειρηματία που πλήρωσε «κάτι» από αυτά που χρωστούσε επί χρόνια και χρόνια. Ελπίζουμε να μην ικανοποιηθεί η κυβέρνηση με αυτό το «κάτι», ώστε να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή στον λαό να πουλήσει το παραμύθι «να πλήρωσε ο κακός επιχειρηματίας» και τον επιχειρηματία να τον έχει «δεμένο», δηλαδή πρόσεχε τι γράφεις ή δώσε τώρα στήριξη σε εμένα για να περάσω τα αντιλαϊκά μέτρα, την φοροκαταιγίδα κλπ, για να μην πληρώσεις όσα χρωστάς πραγματικά….

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε γράψει το περίφημο ότι: ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:

α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού.

β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.

γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των….

Ε, ήρθε η ώρα για να μην σκάσει κάποια στιγμή ως ηφαίστειο ο λαός αυτός να γεμίσουν και κάποιοι άλλοι την χύτρα… Αν και δεν το βλέπουμε… Για την ώρα τουλάχιστον…
Οψόμεθα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που οι ίδιες έχουν συμβάλλει στην τροφοδότηση των πολέμων στη Μέση Ανατολή, τώρα δεν έχει νόημα να αντιταχθούν στη ρωσική επιχείρηση στη Συρία, πιστεύει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Paul Craig Roberts, σύμφωνα με ρωσικο δημοσίευμα.

Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί κάνουν ηχηρές δηλώσεις σχετικά με τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, αλλά αυτοί υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, δήλωσε.

Ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ σε θέματα εθνική άμυνας, ο Ζμπίγνιεβ Μπρεζίνσκι (Zbigniew Brzezinski) δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία πρέπει να πεισθεί για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργασθούν με τη Ρωσία και να μην βλέπονται ως αντίπαλοι στη Συρία, γιατί η Ρωσία ελέγχει και λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ρόμπερτς.

Ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διακήρυξε ότι η κατάσταση που δημιουργείται στον κόσμο δεν μπορεί να επιβιώσει και ότι η Αμερικανική πολιτική έχει παραμείνει στο παρελθόν.

«Μια τέτοια λογική (του παρελθόντος) οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν χάος στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση που θα μπορούσε να διαδοθεί σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και να οδηγήσει σε περαιτέρω εισροή προσφύγων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα "Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος".

Πηγή "Εχέδωρος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Το Βαθύ Κράτος της Τουρκιας βλέποντα πως τα αδιέξοδα της χώρας συνεχώς αυξάνονται και η Τουρκία βυθίζεται σε ένα απερίγραπτό λουτρό αίματος, ενώ αυξάνονται οι εξωτερικοί εχθροί της, φαίνεται πως προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης προς την ελληνική πλευρά, εκτονώνοντας όσο μπορεί την όλη κατάσταση.

Έτσι, ενώ συνεχίζονται με προκλητικό τρόπο οι τουρκικές παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τώρα προχώρησε σε άλλη μια ενέργεια- προβοκάτσια στην ευαίσθητη περιοχή της ελληνικής Θράκης.

Συγκεκριμένα στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο πήρε έκταση μια ενέργεια σε ένα μουσουλμανικό τέμενος της Κομοτηνής, που «μυρίζει» εξ’ αρχής προβοκάτσια και μάλιστα οργανωμένη για να κλέψει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει κλίμα.

Κάποιοι λοιπόν καλοθελητές πήγαν και έγραψαν κάποια ανόητα συνθήματα στην είσοδο του Τζαμιού, «Yeni Cami» που έλεγαν, «Έξω οι Τούρκοι».

Το σύνθημα και μόνο προκαλεί μειδιάματα, αλλά ο τρόπος που παρουσιάστηκε στον τουρκικό τύπο δείχνει πως ο σκοπός ήταν άλλος. Δηλαδή να προκαλέσει για άλλη μια φορά ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια ώρα που η Τουρκία περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην σύγχρονη ιστορία της.

Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι οι ανόητες αυτές προβοκάτσιες, ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν θα περάσουν.

Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς η άλλη πλευρά είναι ειδικά τώρα απρόβλεπτη.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψυχική και πολιτική ανάταση στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είχαν προκαλέσει οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που είχε διαβάσει στις 8 Φλεβάρη 2015 στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα συναισθήματα, την περηφάνια και το αίσθημα αλλαγής που είχαν προξενήσει!

Καταπέλτης ήταν τότε ο Αλέξης Τσίπρας. Εντελώς συγκεκριμένος στις υποσχέσεις που έδινε προς τον ελληνικό λαό. «Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις(...) Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας (...) θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της», είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς για τον λαό μας, κάτω από την αφόρητη πίεση των Γερμανών και των άλλωνδανειστών, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου κατά τον τρόπο αυτό.

«Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Ούτε και είναι δυνατόν να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος πουαποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν από λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό», είχε τονίσει τον Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας. Νομίζουμε ότι τα πίστευε όταν τα έλεγε. «Έσπασε» όμως κάτω από τους εκβιασμούς του Βερολίνου και έκανε τα εντελώς αντίθετα. Μέχρι και «Μνημόνιο Τσίπρα» υπέγραψε έπειτα από πέντε μήνες, στις 12 Ιουλίου!

Στροφή 180 μοιρών

Αντιθέτως, αβάστακτη βαριεστιμάρα προκάλεσαν οι νέες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα που πέρασε. Αερολογίες, γενικολογίες, αοριστίες. Τίποτα το συγκεκριμένο που να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του λαού μας δεν υποσχέθηκε. Αυτή τη φορά δεν έδωσε καμιά απολύτως υπόσχεση.

«Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ», είχε πει τον Φεβρουάριο. Τώρα; Ούτε κουβέντα! «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση», είχε πει. Τώρα,ούτε λέξη και για τον ΕΝΦΙΑ.

«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», είχε πει. «Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016», είχε προσθέσει τον Φεβρουάριο, κάνοντας την πρώτη σημαντική υποχώρηση από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Τη Δευτέρα όμωςεξαφάνισε και το 2016! «Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε, εξαφανίζοντας με μια τόσο σύντομη φράση τόσο τα 751 ευρώ όσο και το 2016, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσει πότε θα δοθεί η οποιαδήποτε αύξηση, έστω και... 10 ευρώ, στον κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Εξαπάτηση συνταξιούχων

Τα κυριότερα θύματα όμως της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ο πρωθυπουργός πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο είναι οι συνταξιούχοι. «Καμία αύξηση ορίων ηλικίας! Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!» είχε πει στις προγραμματικές του Φλεβάρη. Τι είπε τη Δευτέρα; Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα «έχουμε σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας»! Τι άλλο είπε; «Καταργούμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Είπε ακόμη ότι «στα χρόνια των δύο πρώτων Μνημονίων περικόπηκαν 14 δις ευρώ συντάξεων σε ετήσια βάση»

Δεν είπε, φυσικά, αν προτίθεται να δώσει πίσω στους συνταξιούχους μέρος τουλάχιστον αυτών των χρημάτων, των 14 δις ευρώ. Άρχισε ήδη όμως να βάζει κι αυτός χέρι στις συντάξεις, κόβοντας 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές για την υγεία των γερόντων, οπότε μάλλον πρέπει να συμπεράνουμε ότι λεφτά από τον Τσίπρα δεν θα δουν οι συνταξιούχοι.

Θυμάστε και κάτι άλλο που είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο; «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως», είχε διακηρύξει. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται πλέον από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα πάρει την υπεσχημένη 13η σύνταξη, την οποία, άλλωστε, ούτε καν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε.

Περί χρέους

Προεκλογικά, με το καθαρά αστικό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε παρουσιάσει ο νυν πρωθυπουργός και τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο». Ζητούσε δηλαδή «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού απαιτούσε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του.

Τι ζητάει ο πρωθυπουργός τώρα, όπως το ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής του; «Θα προτείνουμε συγκεκριμένα την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια», δήλωσε επί λέξει. Ούτε μιλιά για «κούρεμα» του χρέους, μόνο παράταση της διάρκειάς του και σταθερά, χαμηλά επιτόκια - κι ας κρατήσει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καμιά... διακοσαριά ή τρακοσαριά χρόνια!

Πηγή "Περιοδικό Επίκαιρα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την Παρασκευή το απόγευμα οι δυνάμεις του συριακού στρατού, οι «δυνάμεις του Guépard » του συριακού στρατού (η Μονάδα του Τίγρη) συ συντονισμό με τις Μονάδες της Εθνικής Άμυνας αιφνιδίασαν το Ισλαμικό Κράτος από μια ισχυρή επίθεση που εξεπέλυσαν εναντίον του Jabboul στην ανατολική περιφέρεαι του Χαλεπίου που θεωρείται προπύργιό τους.Ο συριακός στρατός σκότωσε 26 αντιπάλους και κατέστρεψε 4 θωρακισμένα οχήματα επανδρωμένα με κανόνια αντιαεροπορικά των 23 mm.

Για να διεεισδύσουν στο οχυρό της ISIS oι δυνάμεις του Τίγρη Guépard (Cheetah) είχαν ανάγκη από αεροπορική υποστήριξη.Αυτή τους την διοχέτευσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ρωσική πολεμική αεροπορία η οποία και τους διοχέτευσε και πληροφορίες και εξανάγκασε την τρομοκρατική οργάνωση να αποσυρθεί από το κέντρο της πόλης και από το ανατολικό τμήμα για να αποφύγει την μαζική επίθεση των ρωσικών μαχητικών στις θε΄σεις άμυνας που κατείχε.

Στη συνέχεαι σύντομων ανταλλαγών πυρών με την ISIS στις ανατολικές συνοικίες οι συτριακές δυνάμεις έθεσαν υπό ολοκληρωτικό έλεγχο το Jabboul.Είναι η πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια που ο συριακός στρατός εισήλθε και πάλι στην πόλη.Επίσης ανέκτησαν έδαφος στην ανατολική επαρχάι του Χαλεπίου.

Συριακές δυνάμεις παραμένουν ωστόσο παγιδευμένες και αντιστέκονται σθεναρά στα 3 χωριά του στρατιωτικού αεροδρομίου του Kuweires που είναι παγιδευμένο ξεκινώντας από την πεδιάδα Deir Hafer.
Οι ισλαμιστές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τις επιθέσεις κατά του αεροδρομίου παρά τη σησμαντική πρόοδο των τελευταίαων ημερών του συριακού στρατού σε περιοχές του Αν.Χαλεπίου.

O συριακός στρατός απελευθέρωσε την Κοιλάδα της Χάμα… και προχωράει για το Ιντλίμπ

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε την κοιλάδα της Χάμα που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη του Idleb στα ΒΔ της Συρίας. »Η κοιλάδα στο βορρά της επαρχίας της Χάμα απελευθερώθηκε ολοκληρωτικά.Περί τις 10 κοινότητες που βρίσκονται μέσα σε αυτήν εγκαταλείφθηκαν από τους τζιχαντιστές « , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του συριακού στρατού Samir Souleiman.

Ο κ.Souleiman πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες επί του παρόντος ασχολούνται με την αποναρκοθέτηση των τοποθεσιών και δεν αποκλείει να βρίκσονται απομονωμένοι τζιχαντιστές ή sniper να βρίσκονται στην περιοχή.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του στρατού βρέθηκαν υπόγεια τούνελ σε πολλές πόλεις όπου αυτοί μπορούν να κρυφθούν.

Οι τρομοκράτες που μάχονταικατά του συριακού στρατού σε αυτήν την περιοχή είναι της Al-Nosra, που αντιπροσωπεύει την Al-Qaïda στη Συρία δήλωσε ο Souleiman.Την Παρασκευή ο συριακό στρατός δημοσίευεσε εικόνες από την εκετεταμένη επιχείρηση στη Hama, που ολοκληρώθηκε από την απελευθέρωση πολλών πόλεων και χωριών από το Ισλαμικό Κράτος. Πολλά μίντια συριακά και λιβανέζικα είχαν μεταφέρει ότι ο στρατός απελευθέρωσε μια περιοχή που εκτέινεται σε 50 με 70 χιλ. Μήκος στα βόρεια της Hama.

Ρωσικό Υπ.Άμυνας: Αυξήσαμε τις επιδρομές μας. Το 24ωρο έγιναν 64 έξοδοι κατά 55 στόχων… Ράκκα, Χαλέπι, Χάμα στο στόχαστρο

To Yπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε ένα βίντεο από την επίθεση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους.Το υπουργείο διευκρίνισε ότι χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών.Πιο νωρίς ο εκπρόσωπος τύπου του Υπ.Άμυνας ο Igor Konashenkov δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε τις αποστολές και τις δράσεις της στη Συρία σε έδαφος που ελέγχεται από την ISIS. »To ποσοστό των εξόδων των μαχητικών αεροσκαφών μας παραουσιάζει σημαντική αύξηση όσο και των αναγνωριστικών πτήσεων » τόνισε ο Konashenkov.Tα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των τρομοκρατών στην επαρχία του Χαλεπίου.Επήλθε μια έκρηξη πυρομαχικών αλλά και ένα προπύργιο των ισλαμιστών καταστράφηκε ολοσχερώς.Η κάμερα κατέγραψε το χτύπημα ακριβείας κατά του στόχου .Στην επαρχία της Raqqa τα βομβαρδιστικά Su-34 κατέστρεψαν διοικητήριο των τρομοκρατών.


Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο η ρωσική αεροπορία επιτέλεσε 64 πτήσεις μαχητικών κατά 55 στόχων της Daech.Το υπουργείο διευκρίνισε ότι καταστράφηκαν 29 στρατόπεδα εκπάιδευσης και μια αποθήκη πυρομαχικών των τρομοκρατικών δικτύων στην επαρχία της Hama.sana 10/10/15

«H πολεμική μας αεροπορία κατά τη διάρκεια μιας ημέρας κατέστρεψε 2 διοικητήρια και 29 στρατόπεδα τρομοκρατών, 23 οχυρωμένες εγκαταστάσεις και πολλές θέσεις των μονάδων τους με στρατιωτικό εξοπλισμό » ανακοίνωσε ο Igor Konashenkov το Σάββατο

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 64 εξοδοι και χτυπήθηκαν 55 στόχοι πρόσθεσε. Ο στρατηγός επίπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορέις οι τζιχαντιστές πλεόν υποφέρουν από έλλειψη καυσίμων και πυρομαχικών μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. "Κάποιοι από αυτούς απογοητευμένοι εγκαταλείπουν τη ζώνη μάχηςκαι κατευθύνονται βόρεια", είπε.

Ρωσικά ελικόπτερα MI-24 γαζώνουν τους ισλαμιστές στην Χάμα.Οι « μετριοπαθείς » έκαναν εθνοκάθαρση σε χωριό πριν φύγουν

Oι δυνάμεις των ισλαμιστών της 101ης ταξιαρχίας του FSA και των οργανώσεων Harakat Ahrar Al-Sham, Liwaa Suqour Al-Ghaab, και της συριακής Al-Qaïda της « Jabhat Al-Nusra » δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από στρατιωτικά ρωσικά ελικόπτερα MI-24 στο εσωτερικό των πόλεων Kafr Zita, Kafr Naboudeh, Khan Sheikhoun, Qala’at Al-Madayq και ‘Atshan το πρωί του Σαββάτου.Οι επιδρομές από αέρος άφησαν πίσω τους πολυάριθμους νεκρούς τρομοκράτες και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό τους.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της πόλης Mhardeh, η ρωσική αεροπορία επιτέθηκε κατά ισλαμιστών τρομοκρατών στην πόλη Khan Sheikhoun στο νότο της επαρχίας του Idlib και σκότωσε δεκάδες αντιπάλους στην υπάιθρια αυτή ζώνη και κατέστρεψε μισή ντουζίνα θωρακισμένων.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η ρωσική αεροπορία συνέχισε την επίθεσή της για 72 συνεχόμενες ώρες για ν΄αποδυναμώσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες πρσοτατεύοντας τις περιοχές που πρόσφατα απελευθέρωσε ο συριακός στρατός στην περιφέρεια της Χάμα πάνω από 70 τ.χλμ.

Την Τρίτη τον πρωί η 87η Ταξιαρχία του συριακού στρατού της 10 μονάδας τεθωρακισμένων σε συντονισμό με τις Μονάδες Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν επίθεση εκτεταμένης κλίμακας για ν΄απελευθερώσουν τις στρατγικής σημασίας πόλεις Latmeen, Al-Lataminah, Kafr Zita, και Qala «Al-Madayq.

Όντως απελευθέρωσαν τις Al-Mughayr, Lahaya, Markabah, Tal Sikeek, Tal Sakhar, και Tal ‘Uthman και πραγματοποίησαν μεγάλη πρόοδο μέσα στην Latmeen.Ο συριακός στρατός έχασε 33 στρατιώτες και 10 τανκ σε αυτήν ττην εντυπωσιακή του προέλαση.Η Ρωσία ξαναπήρε το πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέχεια με την αεροπορία.

Ο συριακός στρατός εκτός των άλλων απελευθέρωσε και το χωριό Al-Bahsa στην επαρχία της Hama.Ένα τηλεοπτικό συνεργείο του RT κατέγραψε τις μαζικές καταστροφές που υπέστη το χωριό από την δίμηνη παραμονή των τρομοκρατών εκεί.Ήταν υπό τον έλεγχο της Al-Nusra.Μόλις χθες την Παρασκευή οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από το χωριό λόγω της προέλασης του συριακού στρατού που ήταν υποστηριζόμενος από την ρωσική αεροπορία.

Δεκάδες νεκροί ανακαλύφθηκαν διάσπαρτοι από το στρατό. Πολλά θύματα είχαν τα χέρια δεμένα γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόσκειται για ομαδική εκτέλεση που έκαναν οι τζιχαντιστές στην Al-Bahsa.Ο Murad Gazdiev του RT και η ομάδα του πήγαν στο σημείο για να καταγράψουν τη φρίκη και ενώ οι μάχες συνεχίζονταν κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα.Πηγή DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Στις 28 Αυγούστου η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Radikal, είχε δημοσιεύσει μια μεγάλη προφητική έρευνα με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «Devletin karanlık yüzü: JİTEM», δηλαδή, «Το Μαύρο Πρόσωπο του Βαθέως Κράτους : JİTEM».

Η έρευνα αυτή είχε δημοσιευτεί με αφορμή τις δυο βομβιστικές επιθέσεις κατά των Κούρδων, στις 6 Ιουνίου στο Ντιαρμπακίρ με 4 νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες και στις 20 Ιουλίου στο Suruç, πάλι με θύματα Κούρδους, 33 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Η τουρκική εφημερίδα είχε προφητέψει ότι το κακό θα τριτώσει και πραγματικά στις 10 Οκτωβρίου το κακό τρίτωσε στην Άγκυρα, με 100 περίπου νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες.

Αλλά το ενδιαφέρον σε αυτό το άρθρο ήταν ότι όλες αυτές οι εγκληματικές επιθέσεις αποδοθήκαν για άλλη μια φορά στο τουρκικό Βαθύ Κράτος, και ιδιαίτερα στην για πολλούς μυστική υπηρεσία «φάντασμα», την Jitem, την μυστική υπηρεσία της Στρατοχωροφυλακής.

Ενώ πολλοί εκπρόσωποι του επίσημου τουρκικού κράτους έχουν αρνηθεί την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης, όπως ένας από τους πρώην αρχηγούς της, ο στρατηγός Τεομάν Κομάν, οι πρώτες αναφορές για την οργάνωση αυτή έρχονται από το 1986. Την εποχή εκείνη το ΡΚΚ είχε ήδη αρχίσει να εντείνει την ένοπλη δραστηριότητα τους στην νοτιοανατολική Τουρκία και ο πόλεμος φαίνονταν να εξαπλώνεται επικίνδυνα καθώς ο τουρκικός στρατός δεν ηταν ικανός να καταστείλει την δράση των ανταρτικών ομάδων.

Την περίοδο εκείνη ο αντιστράτηγος Χουλουσί Σαχίν συγκάλεσε μια ειδική σύσκεψη στην Άγκυρα στην οποία πήραν μερος οι αξιωματικοί Αϊτεκίν Οζέν, Αρίφ Ντογάν, Χουσεϊν Καρά και ο ταγματάρχης Τζεμ Ερσεβέρ. Στην σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η ίδρυση της JITEM και επικεφαλής της τέθηκε ο ταγματάρχης Τζεμ Ερσεβέρ, ενώ καταρτίζονται οι πρώτες εφτά διοικήσεις της JITEM. Σε μικρό χρονικό διάστημα η JITEM έγινε το κύριο σώμα πληροφόρησης της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής που ηταν και η κύρια δύναμη που πολεμούσε τους Κούρδους και άρχισε να αναπτύσσει δράση στις νοτιοανατολικές επαρχίες και όχι μόνο, με χτυπήματα και δολοφονίες επωνύμων Κούρδων αλλά και αριστερών Τούρκων.

Η JITEM αποτελούνταν κυρίως από δυνάμεις κρούσεις που είχαν πολιτική περιβολή και χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες εκτελεστές και καταδότες ακόμα και πρώην μέλη του ΡΚΚ. Οι δυνάμεις αυτές στελεχώθηκαν το 1991 από τον στρατηγό Εσρέφ Μπιτλίς. Ό ίδιος ο Μπιτλίς σκοτώθηκε αργότερα σε ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα στις 17 Φεβρουαρίου 1993, με αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας. Με την επέκταση της JITEM όμως ο αρχηγός της, Τζεμ Ερσεβέρ, άρχισε να κινείται αυτόνομα καθώς είδε ότι μπορούσε να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο ναρκωτικών που ήταν και είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα της ανατολικής Τουρκίας. Έτσι δημιούργησε αντιπαλότητες μέσα στο ίδιο το τουρκικό στράτευμα και στις 5 Νοεμβρίου 1993 δολοφονείται και αυτός μαζί με δυο στενούς του συνεργάτες τους Μουσταφά Ντενίζ και Νεβάλ Μποζ. Οι εκτελεστές τους άφησαν επιδεικτικά τα τρία πτώματα σε τρία σημεία εξόδου της Άγκυρας, κατά τρόπο που θύμιζε το βιβλίο του ίδιου του Ερσεβέρ που είχε τίτλο, «Το Τρίγωνο του Διάβολου». Η τότε πρωθυπουργός Ταντσου Τσιλερ σε δηλώσεις της μετά το συμβάν το χαρακτήρισε σαν… εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Φυσικά κανένας δεν τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις τι εννοούσε με αυτό το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Οι αποκαλύψεις που ήρθαν μετά το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ (Νοέμβριος 1996), φανέρωσαν ότι την εποχή εκείνη ο Κορκούτ Εκέν, ένας άλλος πράκτορας, είχε αναλάβει τον πρώτο ρόλο στον συντονισμό και την δράση των αντιτρομοκρατικών οργανώσεων με την Jitem. Από την στιγμή όμως που ο Εκεν είχε αναλάβει τότε το μεγάλο αυτό πόστό, ήθελε να είναι αυτός που θα καρπώνονταν και το μεγαλύτερο μερίδιο από την οικονομική εγκληματική δράση που συμπεριλαμβάνονταν στο λαθρεμπόριο και τις δολοφονίες Κούρδων διανοουμένων, πολιτικών, αριστερών δημοσιογράφων και άλλων. Έτσι για να αποκτήσει ο Εκέν, που είχε τις συμπάθειες του Γενικού Επιτελείου τον πλήρη έλεγχο, έπρεπε να βγει από την μέση ο Ερσεβέρ που ήλεγχε με την οργάνωση του το Κουρδιστάν. Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αναθέσει στον Κορκούτ Εκέν αυτές τις αρμοδιότητες και φυσικά αυτό του έδωσε και την πλήρη ελευθερία να εξολοθρεύσει τον Ερσεβέρ.

Η JITEM εντωμεταξύ γρήγορα είχε κυριαρχήσει στην νοτιοανατολική Τουρκία και όχι μόνο σφάζοντας και εκτελώντας Κούρδους. Οι μονάδες της ντύνονταν όπως οι αντάρτες, είχαν «ειδικά» αυτοκίνητα, δέχονταν και διαταγές μόνο από τον δικό τους διοικητή. Περιφέρονταν από χωριό σε χωριό και κάθε μονάδα είχε την δικιά της περιοχή. Έγραψε σχετικά η κουρδική εφημερίδα Οζγκιούρ : «Όλοι μιλάνε κουρδικά και συχνά εμφανίζονται σαν αντάρτες τού ΡΚΚ. Όλοι έχουν αντάρτικη εμφάνιση και συχνά συμφιλιώνουν τους χωρικούς πού έχουν διαφορές μεταξύ τους. Οι αξιωματικοί αυτών των μονάδων είναι καλοπληρωμένοι και παίρνουν έκτακτα πριμ και αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχουν."

Η οργάνωση αυτή είναι μπλεγμένη σε όλες τις σκοτεινές και προβοκατόρικες υποθέσεις της σύγχρονης ιστορίας της Τουρκίας, βαμμένες με το αίμα εκατοντάδων θυμάτων της. Αποτελούσε πάντα το μακρύ και αόρατο χέρι του κατεστημένου και της εξουσίας, είτε αυτό ήταν κεμαλικό είτε διαφοροποιημένο.

Είναι μεγάλο ερώτημα αν ο Ερντογάν δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να μην χρησιμοποιήσει αυτό το Βαθύ Κράτος, τώρα για τους δικούς του σκοπούς, κάτι που όμως θα κηλίδωνε για πάντα την κατ’ αρχή λαμπρή πολιτική του καριέρα. Αυτό φάνηκε πλέον μετά την εκλογική του ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.

Η Τουρκία σήμερα περνά την μεγαλύτερη κρίση στην σύγχρονη ιστορία της. Η συνεχιζόμενη δράση του Βαθέως Κράτους σε αυτή την ιστορική φάση, εκείνο που επιτυχαίνει ουσιαστικά εκτός από την αποσταθεροποίηση προς όφελος της εκάστοτε εξουσίας, είναι να της δώσει ακόμα πιο βαριά χτυπήματα που τώρα κλονίζουν συθέμελα αυτό το τεχνικό οικοδόμημα που ονομάστηκε από τον ιδρυτή του, Μουσταφά Κεμαλ ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, Τουρκική Δημοκρατία! Μια δημοκρατία βαμμένη στο αίμα!

Σημεία των καιρών!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου