Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Οκτ 2015

Όπως αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό τζετ, το οποίο όπως λένε παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Όπως φέρονται να αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά όπως μεταδίδει και η Daily Mail μία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη Χουραϊτάν της βόρειας Συρίας, την ώρα που στον ουρανό βρίσκονταν τρία μαχητικά αεροπλάνα.

Οι φήμες για την κατάρριψη του αεροσκάφους έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά από την πρόσφατη παραβίαση του τουρκικού αεροπορικού χώρου από ένα ρωσικό βομβαρδιστικό πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με την Daily Express, ένας δημοσιογράφος μετέδωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι τα τρία τουρκικά αεροσκάφη έσπευσαν στο σημείο μετά από επιθετική συμπεριφορά (lock-on) κάποιων MIG-29, δηλαδή αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η ρωσική πολεμική αεροπορία στις επιδρομές της.

Πηγή Tribune

Σχόλιο ιστολογίου: Να τονίσουμε πως η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και πιθανότατα αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου που επιχειρεί η Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας (μετά και την σφαγή των Κούρδων ειρηνικών διαδηλωτών), αλλά και προκειμένου να προκαλέσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Δυστυχώς, ο "σουλτάνος" Ερντογάν είναι ικανός για τα χειρότερα, τόσο για τον ίδιο και την Τουρκία, όσο και για τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Ο χαρακτήρας του ενδεχομένως να τον παρασύρει σε κινήσεις που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για μία, πολύ μεγαλύτερη των προβλεπομένων, σύγκρουση...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Σονέρ Τζαγκαπτάι

Είμαι συνήθως αισιόδοξος όταν πρόκειται για το μέλλον της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο για την «Άνοδο της Τουρκίας». Αυτές τις ημέρες όμως, ανησυχώ πολύ.

Η χώρα αντιμετωπίζει έναν τοξικό συνδυασμό πολιτικής πόλωσης, κυβερνητικής αστάθειας, οικονομικής κρίσης και βίαιων απειλών – τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό – που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

Οι πιθανότητες ενός τέτοιου αποτελέσματος αυξάνονται όσο η Ρωσία βομβαρδίζει στόχους στη Συρία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται ο Άσαντ και οι εξτρεμιστές και να αποδυναμώνονται οι μετριοπαθείς αντάρτες.

Η Τουρκία έχει περάσει φυσικά και στο παρελθόν περιόδους πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, η οικονομία της χώρας κατέρρευσε και η αστάθεια οδήγησε σε μάχες ανάμεσα σε ακροδεξιές, ακροαριστερές οργανώσεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Τη δεκαετία του ’90 πάλι, η Τουρκία υπέφερε από έναν τριψήφιο πληθωρισμό και μια κουρδική εξέγερση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Τουρκία ξεπέρασε και τις δύο αυτές δεκαετίες. Ως ιστορικός, αισθάνομαι ότι θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση. Ως αναλυτής όμως, βλέπω τα πράγματα να είναι αυτή τη φορά διαφορετικά.

Πρώτα απ’ όλα, το κουρδικό πρόβλημα έχει αλλάξει. Μέχρι φέτος, η κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, που αριθμεί 10 με 12 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει το 15% του πληθυσμού, δεν ήταν μια ενοποιημένη πολιτική δύναμη.

Οι εθνικιστές ψήφιζαν κόμματα που υποστήριζαν το ΡΚΚ, οι αριστεροί Αλεβίτες Κούρδοι ψήφιζαν το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και οι μετριοπαθείς – που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του κουρδικού πληθυσμού – ψήφιζαν το κόμμα του Ερντογάν.

Η δυναμική αυτή όμως άλλαξε στις εκλογές του Ιουνίου, όταν όλοι οι Κούρδοι συνασπίστηκαν γύρω από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση εξαπέλυσε αυτό το καλοκαίρι επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ, έστρεψε όλους τους Κούρδους εναντίον της. Επιπλέον, ο πορώδης χαρακτήρας των συνόρων της χώρας με τη Συρία δίνει τη δυνατότητα σε εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους να πραγματοποιούν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Ήδη, τον περασμένο Ιούλιο, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Το ερώτημα είναι πότε θα ξανακτυπήσει και με ποιο τρόπο.

Η Τουρκία έχει θεωρητικά τη δύναμη, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, να αντιμετωπίσει τις απειλές τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και του PKK. Δεν είναι σαφές όμως αν η κυβέρνηση έχει σήμερα τη στήριξη του πληθυσμού. Αυτή είναι η πηγή της ανησυχίας μου: Σε άλλες εποχές, οι περισσότεροι Τούρκοι, έστω και απρόθυμα, έστω και με τίμημα τη ζωή τους και την ελευθερία τους, θα συντάσσονταν με την κυβέρνηση προκειμένου να τους προστατεύσει. Στο σημερινό πολιτικό κλίμα όμως, αυτό πλέον δεν ισχύει.

Οι ανησυχίες για το ΡΚΚ και το ΙΚ συνοδεύονται από την πόλωση ανάμεσα στο φιλοκυβερνητικό και το αντικυβερνητικό στρατόπεδο. Στην κορύφωση της εξέγερσης του ΡΚΚ, τη δεκαετία του ’90, είχα παραστεί σε κηδείες στην Τουρκία όπου συγγενείς αξιωματούχων που είχαν σκοτωθεί στις μάχες επαινούσαν την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της. Από τον περασμένο Ιούλιο, έχουν σκοτωθεί από το ΡΚΚ περισσότεροι από 70 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και οι κηδείες τους έχουν μετατραπεί πολλές φορές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η πηγή της επικίνδυνης πόλωσης που παρατηρείται σήμερα στην Τουρκία είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει κερδίσει διαδοχικές εκλογές μετά το 2002, παρουσιάζεται σήμερα ως ένα θύμα που αναγκάζεται να καταστείλει όσους συνωμοτούν εναντίον της εξουσίας του. Σε αυτή τη βάση, έχει εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού, επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης, φιλελευθέρων, Εβραίων, αριστερών, Αλεβιτών και τώρα Κούρδων.

Σε συνδυασμό με την οικονομική επιτυχία της Τουρκίας, το αφήγημα αυτό έχει συμβάλει στην υψηλή, αν και συρρικνούμενη, δημοτικότητα του Ερντογάν. Σήμερα όμως, η χώρα διέρχεται μια συνταγματική κρίση: Τυπικά είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τον πρωθυπουργό να διοικεί, μοιάζει όμως όλο και περισσότερο με ένα προεδρικό σύστημα, με επικεφαλής τον Ερντογάν.

Το ΑΚΡ κέρδισε 40% στις τελευταίες εκλογές και ο Ερντογάν χαίρει υποστήριξης από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ταυτίζεται με τις ταπεινές του ρίζες και τον κοινωνικό του συντηρητισμό. Το 60% του πληθυσμού όμως, που ψήφισε αντικυβερνητικά κόμματα στις 7 Ιουνίου, δεν υποστηρίζει την προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα και να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες.

Η βία είναι όλο και πιο εμφανής σε αυτή την επικίνδυνη διαίρεση. Στις 7 Σεπτεμβρίου, οπαδοί του Ερντογάν επιτέθηκαν στα γραφεία της «Χουριέτ» και τους έβαλαν φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν εχθρικό τίτλο. Παρόλο που οι αντίπαλοι του Ερντογάν ανήκουν σε διάφορα πολιτικά κόμματα, οποιοσδήποτε μπορεί, σε αυτό το κλίμα, να απαντήσει.

Μπορεί η Τουρκία να αντέξει τις προκλήσεις μιας κουρδικής εξέγερσης που σημειώνεται σε πολλές χώρες, των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους και της πολιτικής βίας; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν. Πολλοί Τούρκοι, στους οποίους περιλαμβάνονταν και πολλοί φιλελεύθεροι, υποστήριξαν τον Ερντογάν την περίοδο 2007- 2010 όταν φυλάκιζε στρατιωτικούς και δημοσιογράφους με ελάχιστες ενδείξεις. Αλλά η εποχή έχει αλλάξει. Και ο σταθμός ήταν η βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί, το 2013.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΑΚΡ δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η μόνη διέξοδος είναι ο Ερντογάν να παραιτηθεί των προσπαθειών του να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες και να επιστρέψει στη θέση που ορίζει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχει όμως καμιά ένδειξη ότι θα κάνει κάτι τέτοιο και θα βοηθήσει να επουλωθούν οι πληγές που έχει ανοίξει, ιδιαίτερα στη Συρία. Η Τουρκία θα παραμείνει εκτεθειμένη στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται εκεί, και η ρωσική επέμβαση θα επιδεινώσει τη θέση της. Σε ό,τι αφορά όμως την πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι στο χέρι του Ερντογάν να εκτονώσει τις εντάσεις προτού οδηγήσουν σε έκρηξη.

Πηγή Τhe Atlantic, Αθηναϊκό Πρακτορείο

* Ο Σονέρ Τζαγκαπτάι είναι διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Washington Institute For Near East Policy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα με τον πλέον σθεναρό τρόπο την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, όπου τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια επίθεση κατά των “πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης” διαμηνύει η Άγγελα Μέρκελ

Oι βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους σήμερα στην Τουρκία συνιστούν μια επίθεση κατά «των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η Μέρκελ σε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

«Προφανώς οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές, όπως επίσης να υποδαυλίσουν το μίσος και την αταξία» είπε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

H Αθήνα καταδικάζει με αποτροπιασμό τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία

Απερίφραστα καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, και που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους, και εκφράζει «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο facebook και το twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας, για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Το κυβερνών κόμμα, με ανακοίνωσή του θεωρεί υπόλογο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για το σημερινό μακελειό.

Παρόντος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ της ειρήνης.

Το κόμμα εκφράζει «αποτροπιασμό για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην Άγκυρα», και θεωρεί το καθεστώς Ερντογάν «υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως «η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς».

Και θεωρώντας πως «μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας», καλεί τον λαό σε συμμετοχή σε συγκέντρωση το απόγευμα σήμερα, Σάββατο, στην Πλατεία Συντάγματος.

«Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

«Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την τουρκική κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες», ανακοίνωσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για «αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη προς την εργατική τάξη, τον λαό της Τουρκίας, τις οικογένειες των θυμάτων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, «οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής «κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Παντελή Δ. Καρύκα

Εχθές το ΡΚΚ ζήτησε την σύναψη εκεχειρίας με την Τουρκία. Σήμερα το ΡΚΚ ζήτησε από τα μέλη του να αναστείλουν τον ένοπλο αγώνα εντός της Τουρκίας, λόγω των εκλογών, αλλά και της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε το χτύπημα στην Άγκυρα ως «επίθεση μίσους». Ήταν όμως η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, επίθεση μίσους; Ή μήπως ήταν επίθεση πολιτικής σκοπιμότητας;

Στην Εγκληματολογία, πίσω από κάθε εγκληματική ενέργεια, αναζητείται, πρωτίστως, ο έχων κίνητρο για τη διάπραξή της. Ακολουθώντας την αυτή πρακτική αναλογιζόμαστε, απλώς, ποιος είχε συμφέρον από μια τέτοια ενέργεια, όπως αυτή στην Άγκυρα.

Στις 21 Ιουλίου, στο Σουρούκ, στα σύνορα με την Συρία, βομβιστική επίθεση που εκτελέστηκε λίγο πριν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 31 Κούρδους. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή επανέναρξης των συγκρούσεων τουρκικού κράτους-ΡΚΚ.

Μερικές ημέρες πριν την επίθεση εκείνη, στις 7 Ιουνίου, ο Ερντογάν είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές και μαζί είδε να καταρρέουν τα όνειρά του για παντοκρατορία, μέσω υπερενισχυμένων προεδρικών εξουσιών, λόγω της εισόδου στη Βουλή, του κουρδικού κόμματος HDP.

Ακολούθησαν μήνες συγκρούσεων των τουρκικών δυνάμεων με το ΡΚΚ, με δεκάδες νεκρούς εκατέρωθεν.
Το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου κατάφερε να αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθούν νέες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Τώρα το ΡΚΚ ζητά ανακωχή, πριν τις κρίσιμες εκλογές, τις εκλογές στις οποίες ο Ερντογάν ελπίζει να ανακτήσει την χαμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η εκεχειρία όμως που ζητά το ΡΚΚ καταστρέφει όλο το οικοδόμημα που εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες έχτιζε ο εκλεγμένος δικτάτορας της Τουρκίας.

Τι θα προκαλούσε, δε, το ΡΚΚ, να σταματήσει τις «ανοησίες» περί εκεχειρίας, μερικές μόνο ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές και να συνεχίσει τις επιθέσεις του, περισσότερο από μια ανάλογη με αυτή του Σουρούκ βομβιστική ενέργεια, στην καρδιά της Τουρκίας; Τι θα συσπείρωνε καλύτερα τους τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους γύρω από το πρόσωπο του προέδρου;

Φυσικά ο Ερντογάν διακινδυνεύει έναν εμφύλιο. Το ίδιο διακινδύνευε όμως και τον περασμένο Ιούλιο. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και οι τζιχαντιστές, για άλλοθι.

Ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ βρώμικο, αλλά και ριψοκίνδυνο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία, σοβαρά, ίσως και μοιραία, καθώς γύρω της σοβούν οι κρίσεις, με βασικότερη αυτή της Συρίας.

Τα παιχνίδια με τη φωτιά είναι επικίνδυνα και πιθανόν αυτό να φανεί σύντομα, πρώτα στην κάλπη και το χειρότερο, μετά τις εκλογές, είτε ο Ερντογάν χάσει, είτε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς πολύ δύσκολα οι Κούρδοι θα ξανακάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πια.

Το κερασάκι στην τούρτα, δε, είναι η απαγόρευση των τουρκικών αρχών να μεταδίδονται εικόνες από τον χώρο της σφαγής. Γιατί άραγε; Οι 86, έως τώρα νεκροί, απαιτούν δικαίωση.Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καθημερινά η ένταση μεγαλώνει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, με τους ουρανούς να έχουν γεμίσει πολεμικά αεροσκάφη. Η ένταση αυξήθηκε μετά τις τρεις ρωσικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και τον εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από αντιαεροπορικά συστήματα στην Συρία.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί η Ρωσία, απλώς, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα πως «είναι εδώ» και να δοκιμάσει τις δυνατότητες της Τουρκικής και των Συμμαχικών Αεροποριών.

Η Ρωσία έχει, αυτή την στιγμή, αναπτύξει στη Λατάκια τέσσερα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής 4+ γενιάς Su-30SM, 12 αεροσκάφη κρούσης Su-24, 12 αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25, έξι σύγχρονα αεροσκάφη κρούσης Su-34, ένα αεροσκάφος επιτήρησης (κατασκοπευτικό) Ιl-20M, 15-20 ελικόπτερα Mi-8, γενικής χρήσης και επιθετικά Mi-24.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές η δύναμη αυτή θεωρείται αρκετή για να καλύψει τις επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού, ο οποίος ήδη, με ρωσική υποστήριξη, έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Χάμα και τη Χομς. Το κατασκοπευτικό ΙΙ-20Μ παρέχει επίσης πληροφορίες, «συλλαμβάνοντας» τα σήματα των αντιπάλων του καθεστώτος. Χάρη στη ρωσική υποστήριξη η μαχητική ικανότητα των αντιπάλων δυνάμεων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκική Αεροπορία εμφανίζεται αρκούντως ισχυρή. Διαθέτει σημαντικές ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και επιτήρησης και χάρη στην σύνδεσή της με το δίκτυο ραντάρ του ΝΑΤΟ μπορεί να επιτηρεί εκτεταμένες εδαφικές ζώνες.

Επιπλέον η Τουρκική Αεροπορία έχει εκσυγχρονίσει 163 μαχητικά της F-16, τα οποία είναι εξοπλισμένα, για αποστολές αέρος-αέρος, με κατευθυνόμενους πυραύλους ΑΙΜ-120 AMRAAM, βεληνεκούς 60 χλμ. και με πυραύλους ΑΙΜ-9Χ Sidewinder βεληνεκούς 20 χλμ.

Τα ρωσικά Su-30SM και Su-34 διαθέτουν πυραύλους R-77-1, βεληνεκούς 110 χλμ. και R-24, οι οποίοι αποτελούν εξέλιξη των παλαιών R-23. Για την ώρα δεν έχουν υπάρχει αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και τουρκικών αεροσκαφών. Ωστόσο ρωσικό Su-30SM, εγκλώβισε στο ραντάρ του δύο τουρκικά F-16, στις 3 Οκτωβρίου και την λίγο αργότερα ένα «αγνώστου εθνικότητας» Mig-29, επίσης εγκλώβισε τουρκικά F-16.

Η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει Mig-29 στην Συρία, τα δε συριακά αεροσκάφη του τύπου, δεν σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι περισσότεροι Τούρκοι στρατιωτικοί και αναλυτές θεωρούν πως το αεροσκάφος ήταν συριακό. Ωστόσο ορισμένες πηγές αναφέρουν πως μπορεί να ήταν ιρανικό. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα οι Τούρκοι να πέρασαν ένα ρωσικό Su-30 για Mig-29. Μια άλλη πιθανότητα, η μεγαλύτερη όλων, είναι οι Τούρκοι να αναγνώρισαν το αεροσκάφος, αλλά, σοφά πράττοντας, να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία πρέπει, σύντομα, να εξασφαλίσει μια γραμμή αναπλήρωσης για τα αεροσκάφη της στην Συρία, τα οποία θα χρειαστούν ανταλλακτικά. Είναι δεδομένο ότι το επίπεδο επιχειρησιακής διαθεσιμότητας στη Ρωσική Αεροπορία είναι χαμηλότερο του αντίστοιχου των δυτικών αεροποριών. Υπολογίζεται ότι η Ρωσική Αεροπορία μπορεί να παράσχει υποστήριξη στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ για ένα διάστημα 2-3 μηνών πριν χρειαστεί να λειτουργήσουν οι αναπληρώσεις.

Βάσει των ανωτέρω υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, αναφορικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από την Συρία και την τουρκική αντίδραση. Το βασικό ερώτημα είναι ποιους κανόνες εμπλοκής θα τηρήσει η Τουρκία έναντι της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 2013 και 2015 η Τουρκία είχε καταρρίψει οτιδήποτε συριακό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, μετά την κατάρριψη από την συριακή αεράμυνα ενός δικού της F-4, το 2012.

Αν τώρα διαφοροποιήσει τους κανόνες εμπλοκής της, όπως φαίνεται πως είναι στόχος της Μόσχας, η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Καταρχήν οι Τούρκοι χειριστές δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα αν τα απέναντί τους αεροσκάφη είναι ρωσικά ή συριακά, κατά η Συριακή Αεροπορία χρησιμοποιεί επίσης αεροσκάφη Su-24 και Su-25. Αν η Άγκυρα δεν αλλάξει τους κανόνες οι πιλότοι της κινδυνεύουν να βρεθούν εμπλεγμένοι σε αερομαχίες με τα ρωσικά αεροσκάφη.

Το χειρότερο δε σενάριο θα λάμβανε χώρα αν, από πρόθεση ή ατύχημα, υπήρχε οπτική επαφή και εμπλοκή μεταξύ τουρκικών και ρωσικών αεροσκαφών. Ένα άλλο σενάριο θα ήταν τα τουρκικά αεροσκάφη να δεχτούν επίθεση με πυραύλους από «άγνωστης εθνικότητας» αεροσκάφη, ή από αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους. Υπάρχει ακόμα κίνδυνος από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ, όπως τους Kalibr NKJ, που εβλήθησαν από ρωσικά πολεμικά από την Κασπία.

Η σύγκρουση στους συριακούς ουρανούς έχει καταστεί, πλέον, παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η έντονη αεροπορική και πυραυλική δραστηριότητα σε περιορισμένο χρόνο και χώρο, προμηνύει κινδύνους. Το μόνο που πρέπει να ευχόμαστε είναι οι πιλότοι και οι επικεφαλής τους να έχουν την ικανότητα χειρισμού μιας κρίσης που μπορεί να προκύψει.

Πηγή Metin Gurcan, Al Monitor


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με την κυριαρχία στο διαδίκτυο

Ο Αμερικανός φυγάς, Έντουαρτ Σνόουντεν, σε άρθρο του στο Spiegel, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εργάζονται ενεργά προετοιμάζοντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο κύριος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εδραιωθούν οι ΗΠΑ, παγκόσμιος διευθύνων του Διαδικτύου και στόχος τους είναι να ξεκινήσουν ένα σχέδιο, μυστικό πρόγραμμα, που έχει την ονομασία Politerain.

Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί τον ‘στρατό συλλογής αξιοποίησης πληροφοριών’ και αφού θα κατέχουν την προηγμένη τεχνολογία του Διαδικτύου, θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής σε πρακτική πρόσβαση, για να προβούν σε επιθέσεις, ώστε να χειραγωγήσουν και να αναλάβουν τα συστήματα των υπολογισμών του εχθρού και να τα καταστρέψουν.

Ο Snowden υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και οκτώ χρόνια και στο διάστημα αυτό είναι πιθανόν να έχουν αναπτύξει διάφορες στρατηγικές πολέμου στο Διαδίκτυο.

Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος θα είναι δυνατόν να περιορίσει την προμήθεια πόσιμου νερού σε εχθρικούς στόχους, να αποσυνδέσει την ηλεκτρική ενέργεια και να στοχοποιήσει με χάκερ τα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, μερικές από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές δράσεις που εφαρμόζονται με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία του ιού Stuxnet που χρησιμοποιήθηκε στην παράλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς και τη δημιουργία του ιού Regin, με την οποία οι αρχές των ΗΠΑ, διείσδυσαν με επιτυχία στο δίκτυο υπολογιστών των γερμανικών αρχών. Ο ιός είχε κατασκοπεύσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι πέντε χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τον έλεγχο του Διαδικτύου. Είναι η λεγόμενη «Συμμαχία των πέντε οφθαλμών», το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο Snowden τονίζει εκ νέου, ότι οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να αξιοποιούν τους πλέον διεθνείς δημοσιογράφους ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλα μέσα επικοινωνίας προσωπικοτήτων


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Οι δρακόντειοι νόμοι του τρίτου μνημονίου, ειδικά η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι μαζικές κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, καθώς επίσης οι φορολογικές επιδρομές ναζιστικών προτύπων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς καμία δικαστική προστασία, μπορούν κάλλιστα να παρομοιασθούν ως μία συλλογική οικονομική γενοκτονία – μοναδική στην παγκόσμια ιστορία.
Για πρώτη φορά λοιπόν στην μακραίωνη ιστορία της Ελλάδος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα μας να εξαφανισθεί σαν έθνος – όπως συνέβη και με άλλους λαούς στο παρελθόν. Μήπως αλήθεια είναι προτιμότερη η χρεοκοπία από τον αργό, επώδυνο και σίγουρο θάνατο, καθώς επίσης από τον αφελληνισμό που προετοιμάζεται;» (πηγή).
.
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 
   
Θεωρούμε εξαιρετικά ανησυχητικές τις αντιφατικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες από τη μία πλευρά καταργείται το ΣΔΟΕ, με τις υποθέσεις που ερευνούσε ή είχε ολοκληρώσει να  παγώνουν (πηγή), ενώ από την άλλη σχεδιάζονται τρομοκρατικές φορολογικές επιδρομές κατά τα γερμανικά πρότυπα (άρθρο).

Κοινό σημείο των δύο αυτών «σχεδιασμών» πάντως φαίνεται να είναι η «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Εσόδων – ανεξάρτητη όσον αφορά την Ελλάδα, έχοντας ίσως καταληφθεί από τη Γερμανία, ενδεχομένως μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε τα έσοδα από τις πάσης φύσεως ληστρικές επιδρομές, κατασχέσεις ή φόρους, να οδηγούνται απ” ευθείας στους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, όπως συνέβαινε πάντοτε όταν δρομολογούταν μέτρα εξαθλίωσης και λεηλασίας των Ελλήνων από τις κυβερνήσεις τους (μνημόνια), βλέπουν το φως της δημοσιότητας υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλο-γιατρών, αναφορές του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ο οποίος φαίνεται πως έχει ανακαλύψει τον τρόπο εξάλειψης του δημοσίου χρέους (πηγή) κοκ. – έτσι ώστε να τοποθετείται η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, Έλληνες εναντίον Ελλήνων, χωρίς να προσέχουν τι ακριβώς διαδραματίζεται στο παρασκήνιο.

Εκθέσεις δε, όπως η πρόσφατη που τεκμηριώνει πως μόνο από τις μειώσεις των τιμών της ακίνητης περιουσίας χάθηκαν σχεδόν 2 τρις € στα χρόνια των μνημονίων, επί πλέον στην απώλεια των εισοδημάτων, στην κατάρρευση της αξίας των επιχειρήσεων, ειδικά των εισηγμένων στο χρηματιστήριο κοκ., δεν προβάλλονται σχεδόν καθόλου – ενώ ξεκινάει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στη Γερμανία, με πρώτα τα 14 αεροδρόμια, από τα οποία θα εισπραχθεί 1,5 δις €, αφού όμως προηγουμένως η Ελλάδα πληρώσει 2 δις € για να διενεργηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις!

Τα 1,5 δις € βέβαια είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέναντι στα χρήματα που πρόκειται να διατεθούν για την επόμενη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δεν ήταν απαραίτητη επτά μήνες πριν – στα 25 δις € που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, τα οποία αντιστοιχούν με 16,5 φορές τα 14 αεροδρόμια που θα ξεπουληθούν, οπότε με 231 τέτοια αεροδρόμια ή με δέκα ολόκληρα ετήσια ΕΝΦΙΑ.

Φυσικά θα ακολουθήσουν τα λιμάνια, η ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ), η ύδρευση και όλες οι άλλες κοινωφελείς, στρατηγικές ή κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που παραχωρήθηκαν στο, ιδιωτικού δικαίου, ΤΑΙΠΕΔ –  όταν θα μπορούσαν να εισπραχθούν κατά πολύ περισσότερα χρήματα, εάν μετατρεπόταν σε μία συμμετοχική εταιρεία (Holding), εισάγοντας σωστά διαχωρισμένες θυγατρικές του σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο.

Εάν η Ελλάδα κατάφερνε παράλληλα να εκδώσει ομόλογα, με αποδέκτες τους καταθέτες της, κατά το παράδειγμα της Ρωσίας (άρθρο), δεν θα είχε προφανώς ανάγκη κανένα μνημόνιο για να χρηματοδοτηθεί, πόσο μάλλον να ξεπουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία – κάτι που όμως δεν επιδιώκεται από την κυβέρνηση, ενισχύοντας τις υποψίες περί μίας αριστεράς Δούρειου Ίππου, στην υπηρεσία των διεθνών τοκογλύφων.

Περαιτέρω, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε το τρίτο μνημόνιο παραδόξως την τελευταία στιγμή, όταν δηλαδή δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για να διαβαστεί από τους βουλευτές, επάνω από τα κεφάλια των οποίων κρεμόταν η δαμόκλειος σπάθη της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, μαζί με την έξοδο της από την Ευρωζώνη, δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες – σε σχέση με τον πραγματικό ρόλο του πρωθυπουργού.

Πολύ περισσότερο, εάν συνδυάσει κανείς όλα μαζί τα παραπάνω γεγονότα – τα οποία δεν δίνουν μόνο την εντύπωση της λεηλασίας των υπερχρεωμένων με πάνω από 200 δις € Ελλήνων (στις τράπεζες και στο δημόσιο), καθώς επίσης του κράτους, αλλά κάτι πολύ χειρότερο.

Φυσικά κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως η Ελλάδα σχεδιάζεται να έχει την «τύχη» της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με οικονομικά όπλα στη θέση των τότε στρατιωτικών – ούτε πως δρομολογείται μία γενοκτονία τεραστίων διαστάσεων, στα όρια της φυλετικής εκκαθάρισης. 

Εν τούτοις, όλα όσα συμβαίνουν είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν διαφορετικά ή λογικά – κυρίως επειδή δεν μοιάζουν με τις ληστρικές επιδρομές του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή κοκ., όπου ο απώτερος στόχος του ήταν η επιβολή της συναίνεσης της Ουάσιγκτον (άρθρο).

Ολοκληρώνοντας, πολύ φοβόμαστε ότι είμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα, τα οποία δεν περνούν καθόλου από το μυαλό ή από τη φαντασία μας – ειδικά εάν παραμείνουμε ουδέτεροι, θεωρώντας πως δεν θα μας συμβεί κάτι απόλυτα καταστροφικό, εάν τηρήσουμε επακριβώς τις προϋποθέσεις του τρίτου μνημονίου, έστω με τις τεράστιες θυσίες που απαιτούν. Μπορεί βέβαια να κάνουμε λάθος, αλλά οι ενδείξεις δεν παύουν να υπάρχουν όσο καλοπροαίρετοι και αν είμαστε – οπότε ο εφησυχασμός δεν είναι η καλύτερη στάση μας, ως υπεύθυνοι Έλληνες Πολίτες.
.
Υστερόγραφο: Μέχρι πρόσφατα φοβόμαστε πως ο κίνδυνος ήταν ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, όπου θα κατέληγε η Ελλάδα σε μία πολύ χειρότερη θέση από τις Η.Π.Α. (ανάλυση). Σήμερα όμως, παρατηρώντας τις εξελίξεις, υποψιαζόμαστε πως κάτι τέτοιο θα ήταν το μικρότερο κακό – χωρίς όμως να μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τι ακριβώς μας επιφυλάσσεται.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η νορβηγική επιτροπή απένειμε στον Αλέξη Τσίπρα το Νόμπελ Μνημονίου, το οποίο δίνεται φέτος για πρώτη φορά. Από φέτος, η Νορβηγία, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης, θα απονέμει και το Νόμπελ Μνημονίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Λιβ Ούλμαν χαιρέτισε την αποφασιστική συμβολή του Αλέξη Τσίπρα στην εξάπλωση των Μνημονίων στην Ελλάδα.

Η Λιβ Ούλμαν εξέφρασε την ελπίδα η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα με το Νόμπελ Μνημονίου να λειτουργήσει ως έμπνευση για όσους προάγουν την λιτότητα, τον ραγιαδισμό, την εξαπάτηση και την καταλήστευση των πολιτών.

Η αναπάντεχη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα με το Νόμπελ Μνημονίου αποτέλεσε αιτία πανηγυρισμών στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν είχε αντιληφθεί πως τα Μνημόνια θα την οδηγούσαν σε ένα ακόμα Νόμπελ.

Η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα με το Νόμπελ Μνημονίου έχει γεμίσει φθόνο την Άνγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σκέφτονται να ζητήσουν την κατάργηση του Μνημονίου στην Ελλάδα, ώστε να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει το Νόμπελ.

Αγανακτισμένοι φέρονται να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, επειδή η νορβηγική επιτροπή έδωσε το Νόμπελ Μνημονίου μόνο στον Αλέξη Τσίπρα και όχι και σε αυτούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε συγκινημένος για την βράβευσή του με το Νόμπελ Μνημονίου και είπε πως το Νόμπελ του ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Όπως και το Μνημόνιο.

Πηγή "Πιτσιρίκος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Λίγες ώρες πριν από τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα ένας πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ δήλωνε ότι “ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος θα γίνει πραγματικότητα στο μέλλον”.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu, ο Μπασμπούγκ πιστεύει ότι οι Κούρδοι εθνικιστές στην Τουρκία επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη χώρα και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν της Συρίας.

Ο πρώην Αρχηγός πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, προκειμένου να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους στη ΝΑ Τουρκία "Θα χρειαστούμε σύντομα ένα πιο ισχυρό στρατό”, προειδοποίησε.
Σημειώνεται ότι ο Μπασμπούγκ άσκησε τα καθήκοντα του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την διετία 2008-2010.

Καταδίκη από Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την "επίθεση μίσους", όπως χαρακτήρισε τις εκρήξεις στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή "στοχεύει την ειρήνη του έθνους" και έκανε έκκληση για "αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα" απέναντι στην τρομοκρατία.

"Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Πηγές ΑΠΕ,ANADOLU AGENCY - BASNEWS
Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Μετά τη δολοφονία του 59χρονου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου στέλνει «τελεσίγραφο» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προειδοποιεί ακόμη και με αποκλεισμό. Κάτοικοι και φορείς βρίσκονται εκτός ορίων! Τι αποκαλύπτει Εμπιστευτικό Έγγραφο που έχουμε στην κατοχή μας.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Με κινητοποιήσεις ακόμη και με αποκλεισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προειδοποιεί ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου σε περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της δραματικά αυξανόμενης εγκληματικότητας στην περιοχή.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη (06/10/2015) πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά ενός ακόμη σοκ για την τοπική κοινωνία, τη δολοφονία 59χρονου στα Νταμάρια Ασπροπύργου με καραμπίνα την ώρα που βρισκόταν εκεί για να κόψει ξύλα και κρούσματα ληστειών ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης.

Ορισμένοι κάτοικοι και κυρίως όσοι ζουν έξω από το κέντρο «οπλίζονται» με σκοπό να πάρουν τα δικά τους μέτρα εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης.
«Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει. Την άλλη φορά μου μπήκαν στο σπίτι μέρα μεσημέρι και μου έκλεψαν ό, τι είχαν και δεν είχα. Ευτυχώς λείπαμε όλοι και δε μας βρήκε κάποιο κακό. Αν ήταν, όμως, τα παιδιά μου μέσα τι θα γινόταν; Αυτό μπορεί να μου το απαντήσει κάποιος ή μόνον για τις ψήφους μας θέλουνε όταν έρχονται εκλογές», 
υποστηρίζει κάτοικος από την περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου και συνεχίζει:
«Μην σου περιγράψω τι συμβαίνει το βράδυ. Κλειδαμπαρώνουμε, άλλοι έχουν βάλει κάμερες, άλλοι έχουμε σκυλιά και κάποιοι την καραμπίνα δίπλα απ’ το κρεβάτι μη μας συμβεί κάτι τη νύχτα να μπορέσουμε να αντιδράσουμε»!
Σε εμπιστευτικό έγγραφο την Τρίτη (06/10/2015) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τσόκα, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου επισημαίνει μεταξύ άλλων:
 «Με απόλυτη συνείδηση ευθύνης, σας γνωρίζω ότι, όσα συμβαίνουν στον Ασπρόπυργο, εδώ και χρόνια, και με ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο καιρό, με τα δεκάδες κρούσματα ένοπλων ληστειών και θρασύτατων επιθέσεων, ακόμη και μέρα μεσημέρι, έχουν φέρει την πόλη μας μια ανάσα απ’ το ξέσπασμα πράξεων αυτοδικίας, με ό, τι μπορεί να σημάνει αυτό για τη συνέχεια»!
Επίσης αναφέρεται στο έγγραφο:
«Χωρίς ίχνος υπερβολής, σας γνωρίζω ότι, οι κάτοικοι του Δήμου μας, ειδικά των απομακρυσμένων –από το ιστορικό κέντρο του Ασπροπύργου- περιοχών, έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και ανοχής. Οργανωμένες ομάδες, από πληθυσμιακές συνιστώσες που ανήκουν στις ονομαζόμενες “ειδικές ομάδες”, αλλά και πάσης φύσεως συμμορίες, ημεδαπών και αλλοδαπών, έχουν ρημάξει στην κυριολεξία όλη την περιοχή, γνωρίζοντας ότι, η δύναμη των Τμημάτων Αστυνομίας, Ασφάλειας και Λαθρομετανάστευσης, στην πόλη μας, είναι ελάχιστη, και γι’ αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δράση τους. Ολόκληρες περιοχές του Ασπροπύργου, ζουν υπό το κράτος του φόβου επιθέσεων –ένοπλων και μη- κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τρέμουν δικαιολογημένα, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια της πόλης, για όσα θα μπορούσαν να τους συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κι επειδή, η υπομονή των Πολιτών μας εξαντλήθηκε, “Κύριος οίδε” πώς μπορεί να αντιδράσουν, όταν διακυβεύεται η ζωή και η περιουσία τους!»
Κλείνουν 50 αστυνομικά τμήματα στην Αττική
Στόχος η εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα ενοίκια


Σε αναδιάρθρωση στα αστυνομικά τμήματα, αστυνομικούς αταθμούς και τμήματα ασφαλείας της Αττικής, προχωρά η κυβέρνηση.
Από τα 110 αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις.

Το καλλικρατικό «κούρεμα» των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ξεκινά σήμερα με τη σταδιακή παρουσίαση των προτάσεων από αξιωματικούς διοικητές αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειας προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Το «τσεκούρι» στις αστυνομικές υπηρεσίες αναμένεται σε κάποιες περιοχές να ξεπεράσει το 50%, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων από τα μισθώματα των κτιρίων και αστυνομικού προσωπικού που θα διατεθεί σε αποδυναμωμένα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας.

Το «στοίχημα» για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η διαμόρφωση ακλόνητων επιχειρημάτων για την επιτακτική ανάγκη αυτών των καταργήσεων και συμπτύξεων αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία θα πείσουν τοπικούς φορείς και κατοίκους περιοχών για την καλύτερη αστυνόμευση.

Για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών προτείνεται:

Η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Αγίου Δημητρίου και Δάφνης, των Ζωγράφου και Καισαριανής, των Βύρωνα και Υμηττού καθώς και των Ταύρου και Μοσχάτου (διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά).

Η αντικατάσταση και ταυτόχρονα συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων με περιοχή αρμοδιότητας τον Δήμο Αθηναίων (ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, Ακροπόλεως, Αμπελοκήπων, Εξαρχείων, Κολωνού, Κυψέλης, Νέου Κόσμου, Ομόνοιας, Παγκρατίου, Πατησίων, Πετραλώνων και Συντάγματος) με εννέα νέα Αστυνομικά Τμήματα τα οποία θα φέρουν αριθμητική ονομασία (1ο Αστυνομικό Τμήμα, 2ο Αστυνομικό Τμήμα κ.ο.κ.).

Στη Βορειοανατολική Αττική από τις 39 αστυνομικές υπηρεσίες καταργούνται οι 20 για την εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ από ενοίκια.

Συγχωνεύονται τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, τα Α' και Β' Νέας Ιωνίας σε ένα τμήμα, ενοποιούνται τα ΑΤ Γέρακα και Παλλήνης αλλά και τα ΑΤ Παιανίας και Γλυκών Νερών. Ακόμη γίνεται ένα ενιαίο τμήμα Παπάγου - Χολαργού, ένα άλλο «πολυδύναμο τμήμα» Ψυχικού - Φιλοθέης - Νέου Ψυχικού όπως και ένα ακόμη Ωρωπών - Καλάμου - Αυλώνας που απορροφούν τα προηγούμενα αυτόνομα τμήματα.

Ακόμη δημιουργούνται τα τμήματα-«μαμούθ»: το Βριλησσίων - Μελισσίων - Πεντέλης, το Ηρακλείου - Πεύκης, το Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας, το Αμαρουσίου - ΟΑΚΑ, το Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας, το Αγίου Στεφάνου - Καπανδριτίου, το Νέας Μάκρης - Μαραθώνα και το Αρτέμιδας - Σπάτων.

Τα μόνα τμήματα στη Βορειοανατολική Αττική που παραμένουν ως έχουν είναι τα Μεταμόρφωσης, Ραφήνας, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Στη Δυτική Αττική συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, γίνεται ενιαίο τμήμα Λιοσίων - Ζεφυρίου, συγχωνεύονται τα τμήματα Αγίων Αναργύρων και Καματερού αλλά και του Ολυμπιακού Χωριού με τον Αστυνομικό Σταθμό (ΑΣ) Θρακομακεδόνων. Ακόμη το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων απορροφά τους σταθμούς Νέας Περάμου και Κινέττας. Τα υπόλοιπα τμήματα της Δυτικής Αττικής παραμένουν ως έχουν.

Στη Νοτιοανατολική Αττική προτείνεται η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Α' και Β' ΑΤ Γλυφάδας, των Αργυρούπολης και Ελληνικού, των Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, των Αναβύσσου και Καλυβίων (ΑΤ Σαρωνικού) αλλά και των Κερατέας και Λαυρίου. Προτείνεται η κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Σουνίου, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδας.

Για την περιοχή του Πειραιά προτείνεται η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου (Α' ΑΤ Πειραιά), των Δραπετσώνας και Κερατσινίου, των Μεθάνων, Γαλατά και Δρυόπης (ΑΤ Τροιζηνίας) καθώς και των τμημάτων Μοσχάτου και Ταύρου. Το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων μετατρέπεται σε Β' Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά.

Επιπλέον θα υπάρξει κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Αμπελακίων, Μεσαγρού αλλά και του Αστυνομικού Τμήματος Νέου Φαλήρου το οποίο ιδρύθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Για τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προτείνεται η συγχώνευση των Τμημάτων Πειραιά, Κορυδαλλού και Περάματος αλλά και αυτών της Ελευσίνας και Μεγάρων. Ωστόσο καταργείται η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Ράπτη

Για τη Γερμανία, οι κακές ειδήσεις έρχονται τα τελευταία 24ωρα σε μια πυκνή διαδοχή.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε προσαρμοσμένη βάση τον Αύγουστο κατά 1,2% έναντι του προηγούμενου μήνα, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών (σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires) έκαναν λόγο για πτώση κατά μόλις 0,1%.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009 (έναντι εκυτιμήσεων για πτώση κατά 0,9%), ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,1%, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να συρρικνωθεί από τα 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, στα 15,3 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η πολιτική που επένδυε στην εκτός Ευρωζώνης ζήτηση δεν αποδίδει πια -στο φόντο της επιβράδυνσης της Κίνας και των κυρώσεων που πάντοτε ισχύουν έναντι της Ρωσίας.

Εξ ού και τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2015 από το αρχικώς υπολογιζόμενο 2,1% στο 1,8% περίπου.

Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπ' όψιν μόνο τη "φυσική” ροή των πραγμάτων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δύο μεγάλα γεγονότα που σημαδεύουν τις τελευταίες εβδομάδες την οικονομική (και πολιτική) ζωή της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωζώνης: το σκάνδαλο της Volkswagen, με τις μειωμένες πωλήσεις, αποζημιώσεις και αναδιαρθρώσεις που θα επιφέρει, και την προσφυγική κρίση. Αμφότερα είναι δύσκολο να αποτιμηθούν ως προς το οικονομικό κόστος που αναμφίβολα θα έχουν -πόσω μάλλον ως προς το άυλο κόστος σε αξιοπιστία.

Πρόκειται για την οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να παίζεται επιλεκτικά, ιδίως όταν το ρυθμιστικό και γεωπολιτικό του πλαίσιο τό ορίζουν άλλοι.

Όμως οι "σκελετοί στη ντουλάπα” της Γερμανίας φαίνεται ότι είναι πολλοί. Εξ ού και τις κακές ειδήσεις διαδέχονται, προς μεγάλη ανησυχία αναμφίβολα της καγκελαρίου Merkel, ακόμη χειρότερες.

Τέτοια υπήρξε η μη προγραμματισμένη ανακοίνωση της Deutsche Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι πιθανότατα δεν θα διανείμει φέτος μέρισμα (κίνηση χωρίς προηγούμενο στην εξαετία της κρίσης), καθώς αναμένει να καταγράψει ζημίες ύψους σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, λόγω μεγάλης απομείωσης στους τομείς εταιρικής τραπεζικής και χρεογράφων.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών την Πέμπτη υπήρξε ψυχραιμότερη από το αρχικό σοκ, καθώς επικράτησε η ερμηνεία του "νοικοκυρέματος” και όχι της προαναγγελίας μεγαλύτερων κλυδωνισμών.

Πράγματι, ο νέος επικεφαλής της Deutsche Βank, John Cryan έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους (που όπως υπενθύμισε τον προηγούμενο αντιπροσωπεύει το 60% των εσόδων, έναντι 40% για άλλες μεγάλες τράπεζες, με αποτέλεσμα η απόδοση των μετοχών να κυμαίνεται στο 5-7% έναντι 11-12% του υπόλοιπου κλάδου), εξ ού και η προαναγγελία μείωσης κατά 25% των θέσεων εργασίας, ήτοι κατά 10.000 από περικοπές και κατά 15.000 από την αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής Postbank.

Παράλληλα, ο Cryan επιχειρεί να αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκεια στο 12%, κατά τους κανόνες της "Βασιλείας 3”. Όμως αυτό αποτελεί και το κρισιμότερο στοιχείο, διότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Deutsche Βank είναι η περισσότερο μοχλευμένη τράπεζα της Ευρώπης.

Το ίδρυμα του οποίου προΐσταται ο Cryan πιθανότατα κρατά το μυστικό τόσο της παρελκυστικής πολιτικής του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση όσο και της νευρικότητας της διοίκησης της ΕΚΤ και της επιμονής της για ταχεία και μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – προτού υπάρξουν απρόοπτα.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η Deutsche Βank "κάθεται” στην κορυφή ενός βουνού παραγώγων ύψους 75 τρισ. δολαρίων (ήτοι το εικοσαπλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ) και παράλληλα κατέβαλε τον Απρίλιο στις αμερικανικές αρχές πρόιστιμο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων για την υπόθεση χειραγώγησης του Libork, ενώ τον Ιούνιο είδε την υποβάθμισή της από την Standard & Poor's στο ΒΒΒ+ και αντικατέστησε τους συνδιοικητές της Anshu Jain και Jürgen Fitschen με τον Cryan. Μίλησε κανείς για "συστημικό κίνδυνο”;

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Υπενθύμιση χρέους και οφειλής εκτέλεσης προεκλογικών συμφωνηθέντων...;
 
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Θύμωσαν με το ΣΥΡΙΖΑ οι τουρκόψυχοι του DEB. Ο λόγος; Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, έχουν δυσαρεστηθεί σφόδρα από την συμμετοχή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά τις περασμένες μέρες στην τελετή μνήμης για την «Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» και θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος γι αυτό… Φυσικά, λεπτομέρεια ότι οι βουλευτές που παρέστησαν ήταν μουσουλμάνοι, αφού οι... "καταγγέλοντες" θεωρούν (προφανώς) ότι οι βουλευτές τους εξαναγκάσθηκαν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη τελετή. Και, ως εκ τούτου, θεωρούν ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη -εκτός γραμμής της Άγκυρας- συμπεριφορά των μουσουλμάνων βουλευτών.

Μέσα από το κείμενο – ανακοίνωση του DEB (υπενθυμίζουμε ότι είναι το κόμμα των τουρκοφρόνων εθνικιστών και Γκρίζων Λύκων της Ελληνικής Θράκης) όμως, γίνονται υπενθυμίσεις για τα ποσοστά που «εισέπραξε» ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη και οι «υποχρεώσεις» του ΣΥΡΙΖΑ προς την «τουρκική» μειονότητα της Ελληνικής Θράκης. Υποχρεώσεις και παρατηρήσεις – υποδείξεις, σχετικά με την μη υπουργοποίηση κάποιου μουσουλμάνου, αλλά και πιέσεις για την έναρξη εντατικών πολιτικών και διπλωματικών επαφών με την Τουρκία…!!!

Επειδή το κατάπτυστο θρασύτατο κείμενο των ανθυποπρακτοριδίων της Άγκυρας χρήζει ανάλογης απάντησης, αλλά κι επειδή «σοφόν είναι το σαφές», από τη δική μας πλευρά διερωτόμαστε: «Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο; Δεν υπάρχει κάποιος να εφαρμόσει, επιτέλους, το νόμο; Δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να υπερασπιστεί τα εθνικά (και πολιτικά αυτονόητα); Ως πότε οι ανοήτως αγόμενοι κα φερόμενοι υπό την ψήφο των πολιτών θα ανέχονται να τους μειώνουν και να τους προσβάλουν τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, τα υπό του τουρκικού προξενείου κυκλοφορούντα φερέφωνα; Και εάν δεν επιθυμούν οι κυβερνώντες να υπερασπισθούν την πολιτική τους τιμή, δεν θα πρέπει, επιτέλους, να σταθούν άξιοι απέναντι στις εθνικές τους ευθύνες;»

«Απολαύστε» το κείμενο του DEB (ακόμη και το λογότυπό του είναι στα χρώματα της σημαίας της "Ανεξάρτητης Θράκης")και αναρωτηθείτε, πόσο πιο κάτω μπορούν να πέσουν αυτοί που μας κυβερνούν, όταν ανέχονται και επιτρέπουν σε ανθυποπρακτορίδια και φερέφωνα του τουρκικού προξενείο της Κομοτηνής να τους εκβιάζουν έμμεσα και να τους υποδεικνύουν τις «υποχρεώσεις» τους προς τους «τούρκους ψηφοφόρους», την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι «προσβάλλονται» από την τελετή μνήμης για την «Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», ακολουθώντας πιστά την γραμμή της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτόνο κράτος» και «κράτος που δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό φάκελο», αλλά και δεν έχει αποδεχθεί ούτε έχει –φυσικά- ζητήσει ποτέ συγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία πραγματοποίησε και συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να πραγματοποιεί…

Η δήλωση του DEB (τουρκόφρονες και Γκρίζοι Λύκοι Θράκης)
«Ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό εκλέξαμε στις εκλογές της 20/9/2015 τέσσερεις βουλευτές, τρεις στην Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη.
Και όσο και αν σε αυτή την επιτυχία έπαιξε μεγάλο ρόλο το εκλογικό σύστημα, μεγάλη υπήρξε και η σημασία των επιλογών που έκαναν οι μειονοτικοί ψηφοφόροι. Η εκπροσώπηση της μειονότητας με 4 βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο, σε κάποιο βαθμό έδωσε ελπίδες.
Η συμμετοχή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά τις περασμένες μέρες στην τελετή μνήμης για την ¨Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας¨ ήταν κάτι που λύπησε βαθιά την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Κοινοποιούμε στην κοινή γνώμη πως δεν αποδεχόμαστε ποτέ αυτή την κίνηση των βουλευτών και την καταγγέλλουμε σφόδρα. Προσδοκούμε από αυτούς τους βουλευτές το συντομότερο να επανεξετάσουν αυτή την κατάσταση και να προβούν στις ανακοινώσεις που προσδοκούν από αυτούς οι μειονοτικοί ψηφοφόροι και η κοινή γνώμη.
Ανησυχούμε πως η λογική που προσπαθεί να καταδικάσει στην ιστορική συνείδηση και να καταστήσει ¨γενοκτόνους¨ τους μουσουλμάνους και Τούρκους που στους δύο προηγούμενους αιώνες βίωσαν ιδιαίτερα στα Βαλκάνια αμέτρητες περιπτώσεις σφαγών, εξοριών, μεταναστεύσεων και αφομοιώσεων, σπέρνει σπόρους διχόνοιας μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων που ζούνε στην περιοχή μας σε αρμονία και ειρήνη. Προσδοκούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται την ελευθερία των απόψεων, να κάνει βήματα σχετικά με τον νόμο που ψηφίστηκε σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ποινικοποιεί την έκφραση αντίθετης άποψης , περιορίζοντας έτσι την ελευθερία έκφρασης ιδεών.
Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, έδειξε την πλάτη της στα κόμματα που μέχρι τότε ήλπιζε, έστρεψε το πρόσωπο της στον ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε με την υπόσχεση για σημαντικά βήματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών εντός του δημοκρατικού πλαισίου και έδωσε και στις δύο εκλογές τρεις βουλευτές σε αυτό το κόμμα. Είναι ανησυχητικό όμως ότι παρά αυτήν την μοναδική στήριξη, τα σχετικά με την μειονότητα θέματα αφέθηκαν στο μη αποδεκτό από την μειονότητα κόμμα των ΑΝΕΛ. Η μειονότητα μας επίσης αναρωτιέται εάν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε στην Ροδόπη περίπου 40% και στην Ξάνθη κοντά 50% θα μπορούσε ή όχι να κάνει έναν από τους μειονοτικούς βουλευτές υπουργό ή υφυπουργό.
Επίσης ως κόμμα DEB αλλά και ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε την προσδοκία μας να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ομάδες φιλίας μεταξύ των κοινοβουλίων Τουρκίας και Ελλάδας, ομάδες που θα επιταχύνουν τις θετικές σχέσεις των δύο χωρών.
Αποτελεί γενική προσδοκία της κοινότητας μας, οι βουλευτές και ιδιαίτερα οι μειονοτικοί βουλευτές της περιοχής, να απέχουν από κάθε κίνηση και προσπάθεια ενοχοποίησης, δυσφήμησης και στοχοποίησης που στρέφεται προς την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης
Ιστοσελίδα του DEB 8/10/2015
Τέλος, κι επειδή κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες στους «υπευθύνους» για τις εξελίξεις, θα πρέπει να θυμίσουμε πως με απόφαση του Αρείου Πάγου το DEB είναι κανονικό πολιτικό κόμμα. Κάποιοι δικαστές φαίνεται πως δεν φρόντισαν να ενημερωθούν πριν την απόφασή τους για τις δραστηριότητες (καταγεγραμμένες και σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο) του συγκεκριμένου «κόμματος». Ούτε φυσικά είχαν κάποια συναίσθηση για τα αποτελέσματα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) της τραγικής τους απόφασης που ενέχει τα χαρακτηριστικά «δούρειου ίππου» στην εθνική πολιτική της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην ελληνικότητα της Θράκης και νησιών του ανατολικού Αιγαίου…
Και, φυσικά, στο ερώτημα: «Ποιος θα δικάσει τους… δικαστές;» η απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί ποτέ…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μεγάλη ένταση επικρατεί αυτές τις μέρες ανοιχτά της Συρίας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, η μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών πολεμικών πλοίων έχει ανησυχήσει την Άγκυρα που έχει παρατάξει τις δικές της ναυτικές δυνάμεις απέναντι από τους Ρώσους.

Όπως αναφέρεται στην περιοχή αυτή της ανατολικής Μεσογείου έχουν συγκεντρωθεί 8 ρωσικά πολεμικά πλοία και την ίδια ώρα ο τουρκικός στόλος αποτελείται από 4 πολεμικά πλοία. Παράλληλα έχει πλεύσει ένα αμερικανικό και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, αθροίζοντας συνολικά τον αριθμό των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ σε επτά.

Οι Τούρκοι παρακολουθούν αυτές τις μέρες την συνεχή έξοδο από την Μαύρη Θάλασσα των ρωσικών πολεμικών πλοίων που πλέουν από το Αιγαίο Πέλαγος προς την ανατολική Μεσόγειο, με κατεύθυνση την ρωσική βάση της Ταρτούς στην Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ο ρωσικός στόλος αποτελείται εκτός των άλλων από ένα καταδρομικό, δυο πολεμικές άκατους, δυο πλοία υποστήριξης, ένα τάνκερ σε σύνολο οχτώ πλοίων του ρωσικού στόλου.

Απέναντι τους οι Τούρκοι έχουν παρατάξει δυο πολεμικές άκατους, ένα καταδρομικό, ένα υποβρύχιο, σύνολο τέσσερα πολεμικά του τουρκικού στόλου. Παράλληλα οι Αμερικανοί έχουν ένα καταδρομικό και ένα τάνκερ, ενώ οι Γάλλοι μια φρεγάτα. Αναμένεται, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι και ένα αμερικανικό εξοπλισμένο με πυραύλους, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία σχετική είδηση.

Σχετικά με την συγκέντρωση του ρωσικού στόλου, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι έχουν στην περιοχή το καταδρομικό «Moskva», που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους μακρού βεληνεκούς γεγονός που έχει θορυβήσει τους Τούρκους. Υπάρχουν πληροφορίες στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ότι το πλοίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα ραντάρ που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του Moskva να τους πλήξει με πυραύλους, εξουδετερώνοντας πλήρως την τουρκική αεράμυνα.

Εντυπωσιακή είναι και η είδηση ότι το Ισραήλ έστειλε στην περιοχή τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη F-15 να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά γρήγορα γύρισαν πίσω μόλις βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα ρωσικά ραντάρ.

Όπως φαίνεται και εδώ οι Τούρκοι βρήκαν τον δάσκαλο τους.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Είναι μια ταινία που είδα κάποτε, τυχαία, και δεν θέλω να την ξαναδώ. Προτιμώ να τη θυμάμαι έτσι όπως θέλω να τη θυμάμαι.
Είναι μια ταινία γυρισμένη στη Νέα Ζηλανδία, αλλά χωρίς χόμπιτ, ορκ και βασιλιάδες, μόνο με ανθρώπους.
Είναι μια ταινία για τον ξεπεσμό των Μαορί, των άγριων αυτόχθονων που εξαθλιώθηκαν μέσα στον πολιτισμό που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι κατακτητές.
Είναι μια ταινία όπου οι κουρελιασμένοι και λούμπεν απόγονοι των πολεμιστών πίνουν το επίδομα ανεργίας στα μπαρ, τσακώνονται στους δρόμους και δέρνουν τη γυναίκα τους, τα παιδιά τους.
Είναι μια ταινία όπου η κόρη έχει άσχημο τέλος κι ο πατέρας της, που κάποτε ήταν πολεμιστής, γονατίζει ανήμπορος μπρος στο άψυχο της σώμα.
Είναι μια ταινία που τη θυμάμαι έτσι όπως θέλω να τη θυμάμαι.

~~

Κάποτε ήμασταν πολεμιστές κι εμείς.
Απόγονοι ανθρώπων που αγωνίζονταν, που διεκδικούσαν, που ματώναν, που ένιωθαν περήφανοι για κείνο το μικρό κομμάτι γης κι εκείνη τη χαμοκέλα. Που πήγαιναν να χτίσουν ένα καλύβι κι έπαιρναν μαζί τους τον βιολιτζή, να παίζει όσο μοχθούσαν.
Άγριοι ήμασταν κι εμείς, κατσαπλιάδες φουστανελοφόροι, μας έβλεπαν οι Φράγκοι κι έκλειναν τη μύτη τους.

Κάποτε ήμασταν παιδιά κι εμείς.
Παίζαμε μπάλα στους δρόμους με τρύπια σκαρπίνια, διαβάζαμε δανεικά βιβλία του Βερν και του Καρκαβίτσα, κάναμε ποδήλατο εκ περιτροπής, αγαπούσαμε τη συμμαθήτρια με τα ξανθά μαλλιά, αλλά ντρεπόμασταν να της το πούμε. Κι η μάνα μας κοιτούσε με απόγνωση το μόνο μας καλό παντελόνι, που μόλις είχαμε σκίσει.

Κάποτε ήμασταν ονειρευτές κι εμείς.
Έφηβοι με λίγες τρίχες στο πηγούνι, έφηβοι που θέλανε ν” αλλάξουνε τον κόσμο, να τον φτιάξουνε απ” την αρχή. Μισούσαμε το σχολείο και τον επερχόμενο στρατό, κωφεύαμε στα κηρύγματα των βαρετών γονιών και των δασκάλων, συνομιλούσαμε με τους αυτόχειρες ποιητές -για τους ποιητές, κοιτούσαμε τις αφίσες των νεκρών ειδώλων μας στο δωμάτιο κι ορκιζόμασταν να γίνουμε σαν κι εκείνους.
Ήρωες, όχι νεκροί. Οι έφηβοι είναι αθάνατοι, γι” αυτό ορκίζονται στους νεκρούς.

Κάποτε ήμασταν εραστές κι εμείς.
Ξυπνούσαμε και κάναμε έρωτα, τρώγαμε και κάναμε έρωτα, μεθούσαμε και κάναμε έρωτα. Κοιτιόμασταν στα μάτια το πρωί, κρατιόμασταν απ” το χέρι όλη μέρα. Χουφτωνόμασταν δημοσίως, κάνοντας τους γέρους ν” αναθεματίζουν τη νέα γενιά, που δεν σέβεται τίποτα. Κι έπειτα βρίσκαμε μια γωνιά, μια παραλία, ένα αυτοκίνητο, ένα δωμάτιο χωρίς κρεβάτι, για να πηδηχτούμε φωνάζοντας, λες και δεν υπήρχε τίποτα άλλο στον κόσμο απ” την ηδονή μας.

Κάποτε ήμασταν ταξιδευτές κι εμείς.
Μ” ένα σακίδιο στην πλάτη, λίγα λεφτά στην τσέπη και τα βιβλία του Κέρουακ στο χέρι. Παίρναμε το νυχτερινό τρένο, για να γλιτώσουμε το ξενοδοχείο και πλέναμε τις μασχάλες μας στα καφέ της Φλωρεντίας. Τρώγαμε φαλάφελ στον δρόμο και κοιμόμασταν στα youth hostel, μυρίζοντας τα πόδια όλων των λαών της οικουμένης. Μοιραζόμασταν το μπουκάλι και το τσιγάρο με άγνωστα χείλη, πού καιρός για ποτήρια κι αρρώστιες.

Κάποτε ήμασταν καλλιτέχνες κι εμείς.
Ξυπνούσαμε και δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα όνειρα μας απ” τις ιστορίες μας, ζωγραφίζαμε με ό,τι είχαμε στο χέρι, απαθανατίζαμε την κάθε στιγμή, τραγουδούσαμε σαν να μην υπήρχε θάνατος. Μόνο μας μέλημα ήταν η τέχνη, πώς θα την εξελίξουμε και πώς θα εξελιχτεί ο κόσμος μ” αυτή. Πίναμε ως το ξημέρωμα μιλώντας για τον Χέμινγουεϊ, τον Μοντιλιάνι, τον Χέντριξ και τον Κουντέλκα.

Κάποτε ήμασταν γονείς κι εμείς.
Παίζαμε με το παιδί μας μέχρι που να πονέσουν τα γόνατα μας. Τρέχαμε στις παιδικές χαρές ξοπίσω τους και διαβάζαμε παραμύθια μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Και συνέχεια το αγκαλιάζαμε, το χαϊδεύαμε, το ταΐζαμε, το κοιτούσαμε, για να χορτάσει η ψυχή μας απ” τη δροσιά του.

Κάποτε ήμασταν άνθρωποι κι εμείς.
Παίζαμε, ονειρευόμασταν, κάναμε έρωτα, ταξιδεύαμε, κάναμε τέχνη, αγκαλιάζαμε το παιδί μας.

Είναι μια ζωή που τη θυμάμαι έτσι όπως θέλω να τη θυμάμαι. Η δική μου ζωή.

~~

Τώρα, σ” αυτόν το χρόνο, εδώ, σ” αυτή τη χώρα, δεν έχουν μείνει και πολλά.

Δεν είμαστε άνθρωποι πια, είμαστε ποντίκια, τυφλά ποντίκια που τριγυρνάνε άσκοπα στον λαβύρινθο του εργαστηρίου.

Άγριοι χωρίς πολιτισμό, που μοχθούν για να πληρώνουν λογαριασμούς. Δίχως παιχνίδι, δίχως όνειρα, δίχως έρωτα, δίχως ταξίδια, δίχως τέχνη, δίχως παιδιά.

~~

Για ποιο πράγμα μοχθούμε κι αγωνιούμε;

Για να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς, όλους τους φόρους; Μα αυτοί ποτέ δεν τελειώνουν, όσα και να πληρώσεις.

Για να συντηρήσουμε τις τράπεζες και τις πολυεθνικές; Μα αυτές ποτέ δεν χορταίνουν, όσα κι αν πάρουν.

Για να πληρώσουμε τους διαχειριστές της καταστροφής μας, τους πολιτικούς; Μα αυτοί είναι αναλώσιμοι, κι άλλος καινούριος θα έρθει να πάρει τη θέση του παλιού.

Για να επιβιώνουμε; Μα αυτή δεν είναι ζωή.

~~

Κάποτε ήμασταν πολεμιστές, παιδιά, ονειρευτές, εραστές, ταξιδευτές, καλλιτέχνες, γονείς, άνθρωποι.

Θα ξαναγίνουμε.

Πηγή "Γελωτοποιός"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στόχος δολοφόνων ειρηνική πορεία Κούρδων 
 86 οι νεκροί και στους 126 οι τραυματίες
Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί
“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος – δολοφόνο”, 
τόνισε για τις φονικές εκρήξεις στην Άγκυρα ο Ντεμιρτάς

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Το τουρκικό παρακράτος κάνει και πάλι έντονη την παρουσία του (και όπως πάντα με αίμα), αφού για μία ακόμη φορά μετά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου, όταν πριν τις 7 Ιουνίου τούρκοι εθνικιστές αφού έκαψαν έναν κούρδο στη συνέχεια επιτέθηκαν με σπάθες κατά άλλων Κούρδων, με σκοπό την τρομοκράτησή τους για την μη ψήφιση του Κούρδου υποψηφίου Ντερμιτάς (το κόμμα του οποίου τελικά εισήλθε στην τουρκική βουλή στερώντας την αυτοδυναμία του Νταβούτογλου και την απόλυτη κυριαρχία από τον Ερντογάν)…

Αν και είναι νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα από το γεγονός, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό, τους σχεδιαστές, τους εκτελεστές, αλλά κυρίως τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης κατά μίας ειρηνικής πορείας Κούρδων μέσα στην τουρκική πρωτεύουσα, πρέπει να ομολογήσουμε πως υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες που προσδοκούν στην αύξηση της πόλωσης (από την πλευρά των Κούρδων) και του εθνικισμού από την πλευρά των τούρκων πολιτών… Εξάλλου, μόλις χθες η κουρδική πλευρά κατέθεσε στην κυβέρνηση Νταβούτογλου πρόταση ειρήνευσης – ανακωχής προτείνοντας ειρηνικό διάλογο, αφού ο χρόνιος πόλεμος δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα πέρα από τους περίπου 40.000 νεκρούς.

Η Τουρκία, λοιπόν, έχει αιματοκυλιστεί ξανά, από τους "συνήθεις ύποπτους". Μία διπλή έκρηξη σημειώθηκε σε διασταύρωση κεντρικού δρόμου στην Άγκυρα, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Οι πληροφορίες μεταφέρονται με επιφύλαξη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η ενημέρωση και από την Τουρκία κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι και για νεκρούς.

Το πρακτορείο Dogan κάνει λόγο για νεκρούς, ενώ έδωσε στην δημοσιότητα κι ένα βίντεο που απεικονίζει τις δραματικές στιγμές μετά την διπλή έκρηξη, με τους τραυματίες να είναι πεσμένοι στο δρόμο.

Ο ρεπόρτερ του CNN Turk μετέδωσε πως η διπλή έκρηξη έγινε ενώ είχε προγραμματιστεί μία "ειρηνική" πορεία διαμαρτυρίας για τις διαμάχες μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων μαχητών.
Οι εκρήξεις χτύπησαν τη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων του HDP του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (φιλοκουρδικού) στο κέντρο της Άγκυρας «Βλέπω νεκρούς», μεταφέρει ένας ρεπόρτερ της τηλεόρασης. Υπάρχουν πολυάριθμοι τραυματίες πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διατυπώνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 10.00 π.μ. ενώ οργή επικρατεί στις τάξεις των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος, οι οποίοι τονίζουν ότι πρόκειται για στυγνή δικτατορία που δεν θέλει την ειρήνη, αφήνοντας σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση της χώρας και την εμπλοκή του τουρκικού παρακράτους (μη εξαιρουμένων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) σε αυτή την δολοφονική ενέργεια....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Νεότερος απολογισμός από το τουρκικό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως στην διπλή έκρηξη, που χτύπησε συγκέντρωση συνδικάτων και του φιλοκουρδικού HDP έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 186, μεταξύ των οποίων 28 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν κενά στην ασφάλεια.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ενώπιον της επίθεσης.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.
Δηλώσεις Ντερμιτάς με κατηγορίες κατά των κρατικών μηχανισμών

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην Άγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς.

«Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική», τόνισε ο Ντεμιρτάς.

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου