Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Σεπ 2015

Αντιμέτωπη με πέντε ταυτόχρονες κρίσεις βρίσκεται η Ευρώπη. Γιατί κινδυνεύει να δημιουργηθεί χάος. Οι δημοσιονομικές αντοχές της Γερμανίας και η επιλογή υπέρ των… προσφύγων.

Tου Wolfgang Münchau 
F.T.

Η Ευρώπη κινείται σαν τον ζογκλέρ σε πέντε ταυτόχρονες κρίσεις που στο σύνολό τους αποτελούν σοκ που δεν προβλέφθηκαν σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους: οι πρόσφυγες από τη Συρία, το χρέος των κρατών της περιφέρειας, η παγκόσμια υποχώρηση της ανάπτυξης, η ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τα επακόλουθά της και τα εγκλήματα της Volkswagen.

Η αγαπημένη μεταφορική αποτύπωση της θεωρίας του χάους είναι τα φτερά μιας πεταλούδας που πυροδοτούν έναν ανεμοστρόβιλο σε άλλο σημείο του πλανήτη. Μια αθώα κίνηση που πυροδότησε την κρίση στην Ευρώπη ήταν η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες από τη Συρία. Οι περισσότεροι Γερμανοί χαιρέτησαν την απόφαση, αλλά η ίδια δεν προετοίμασε τη χώρα της και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο υποδομής για αυτό που ερχόταν.

Σε Βερολίνο και Αμβούργο η κατάσταση αναφορικά με τη στέγαση είναι τόσο απελπιστική που οι αρχές ετοιμάζουν νομοθεσία για να κατάσχουν άδεια διαμερίσματα που ανήκουν σε ιδιώτες, και στο Αμβούργο ακόμα και εμπορικά ακίνητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τοπικές κυβερνήσεις σταμάτησαν συμβόλαια μίσθωσης με τους ενοικιαστές κοινωνικής στέγασης για να δώσουν καταφύγια στους πρόσφυγες. Όταν ο δημόσιος τομέας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, η ξενοφοβία απέχει μόνο… νανοδευτερόλεπτα.

Κανείς στη Γερμανία δεν παρατήρησε γρηγορότερα την αλλαγή στη διάθεση των πολιτών από τον Horst Seehofer, τον ηγέτη του CSU, τον συντηρητικό Βαυαρό του αδελφού κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Λέει πως η Γερμανία θα πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής της Μέρκελ για πολύ καιρό. Τα ποσοστά αποδοχής της καγκελαρίου που κάποτε αψηφούσαν τη βαρύτητα έχουν τελευταία αρχίσει να υποχωρούν.

Η ανάγνωση της κατάστασης που κάνω είναι ότι η προσφυγική κρίση, περισσότερο από κάθε άλλο μεμονωμένο γεγονός, θα καταλήξει μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών της Γερμανίας. Αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Ενας ακόμα περιορισμός έρχεται από την παγκόσμια επιβράδυνση. Οι συνέπειές της στην ευρωζώνη δεν είναι τώρα ορατές, αλλά αυτό ίσως αλλάξει σύντομα.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Simon Tilford του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, δεν υπάρχει τρόπος η ευρωζώνη να ξεφύγει από την παγκόσμια επιβράδυνση εξαιτίας της στρατηγικής που ακολούθησε μετά την κρίση και η οποία βασίστηκε στις καθαρές εξαγωγές. Η ευρωζώνη κινείται προς ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Δεν είναι γενικά «σοφό» για μια μεγάλη οικονομία, όπως η ευρωζώνη, να στηρίζεται σε στρατηγικές παρασιτισμού έναντι των γειτόνων. Τώρα οι γείτονες (ο υπόλοιπος κόσμος) υποχωρούν, δεν υπάρχει plan B.

Ο συνδυασμός της οικονομικής επιβράδυνσης και της προσφυγικής κρίσης θα μετατρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε μικρό έλλειμμα, κάτι το οποίο δεν είναι πρόβλημα υπό κανονικές συνθήκες. Η Γερμανία πρέπει να έχει ένα μικρό έλλειμμα για να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης. Η χώρα, όμως, έχει επιβάλει στον εαυτό της συνταγματική υποχρέωση να επιβάλει δημοσιονομική ισορροπία στον οικονομικό κύκλο. Όταν εξαφανιστούν τα πλεονάσματα, ο πολιτικός και νομικός χώρος για διακριτή πολιτική δράση θα εξαφανιστεί. Για να το θέσω πιο σκληρά: οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να ξοδέψουν το πλεόνασμα για τους πρόσφυγες, όχι για την Ελλάδα.

Η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσει να προσποιείται ότι ξεκινά τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Στην καλύτερη περίπτωση θα τις εφαρμόσει διστακτικά και ατελώς. Όταν θα το κάνει, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα καθορίσει αν είναι αρκετές. Αν είναι αρνητική, το Grexit θα είναι πάλι στην ατζέντα.

Αν είναι θετική, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα επιμείνει για την ανακούφιση χρέους. Το ίδιο και το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί πάλι μια μετακύληση δανείων του τύπου «προσποιήσου και επέκτεινε». Φοβάμαι όμως ότι μόνο σε αυτό θα συναινέσει η Γερμανία. Θα είμαστε πάλι σε αδιέξοδο. Μακρές νύχτες έρχονται στις Βρυξέλλες.

Σε εκείνη τη στιγμή θα θυμηθούμε ξανά την ανηθικότητα μιας συμφωνίας διάσωσης στην οποία καμία πλευρά δεν πιστεύει. Θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά αυτό θα απαιτούσε την πολιτικά αδύνατη «τριάδα» του σωστού είδους μεταρρυθμίσεων, της λιγότερης λιτότητας και της περισσότερης ανακούφισης χρέους. Η Ελλάδα και οι πιστωτές έκλεισαν την συμφωνία εξαιτίας του φόβου. Η Μέρκελ δεν ήθελε να κατηγορηθεί για το Grexit. Ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε το παράλληλο νόμισμα, σε σημείο που δεν είδε άλλη εναλλακτική από το να υπογράψει.

Αυτό που άλλαξε από τότε είναι το δημοσιονομικό περιθώριο της Γερμανίας, το οποίο το σκάνδαλο της Volkswagen θα μειώσει περαιτέρω. Οι ποινές που θα επιβληθούν θα μπορούσαν εύκολα να αντιστοιχούν στις υποθετικές ζημιές του Grexit. Και αυτές, εν τέλει, ίσως τελικά πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον Γερμανό φορολογούμενο.

Ένα από τα ταλέντα της Μέρκελ είναι η ικανότητα να σπάει περίπλοκα θέματα στα βασικά συστατικά τους στοιχεία, αλλά φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει με τις πέντε κρίσεις της Ευρώπης.

Είμαστε στο βασίλειο του χάους. Όλα μπορεί να συμβούν.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν.

Το σχέδιο επεξεργάζεται ο Ελληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη, δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι προωθείται η λειτουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την ενίσχυση και τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η αρχική, πρώτη επεξεργασία της πρότασης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για το θέμα της κοινοτικής συνοριοφυλακής, εξάλλου, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα την Ελλάδα ειδικοί απεσταλμένοι της Κομισιόν. Πάντως, το αρχικό εισηγητικό έγγραφο προβλέπει ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε. θα συνεχιστεί και επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Επιπλέον, αποσαφηνίζει ότι στο νέο «σχήμα» ελέγχου των συνόρων θα μετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων εθνικών αρχών (δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού).

Kαλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε ότι αρμοδιότητα της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης θα είναι, μεταξύ άλλων, η εποπτεία των εθνικών μηχανισμών επιτήρησης συνόρων. Η ίδια πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η μόνιμη δύναμη συνοριοφυλάκων να εμπλακεί όχι μόνο σε θέματα διαχείρισης παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και γενικά αστυνόμευσης των συνόρων, δίωξης λαθρεμπορίου κ.ά. Γι’ αυτό εξάλλου στην υποβολή της τελικής πρότασης προς την Επιτροπή πρόκειται να μετάσχουν εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο και άλλοι εμπλεκόμενοι επίτροποι.

Πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια το σχέδιο να μην προσκρούσει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί η συμμετοχή στην υλοποίησή του και άλλων οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν εντάσσεται στις προθέσεις της Κομισιόν, αλλά και των αρμοδίων επιτρόπων.

Εξάλλου, αντίστοιχες προτάσεις - εισηγήσεις που διατυπώθηκαν στο παρελθόν και άγγιζαν θέματα εθνικής ασφάλειας τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη λειτουργία της νέας δύναμης θα μετάσχει και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex, δίχως όμως προς το παρόν να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μια πράγματα εντυπωσιακή είδηση έρχεται από την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία στις τελευταίες μάχες μεταξύ του τουρκικού τακτικού στρατού και των αναρτών του ΡΚΚ, ανάμεσα στα θύματα των αναρτών βρέθηκαν και νεκροί που φορούσαν στο στήθος τους χριστιανικό σταυρό!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, (MilliGazete 28/9), σε συγκρούσεις που έγιναν αυτές τις μέρες μεταξύ της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και των ανταρτών στην περιοχή Beytüşşebap, στην επαρχία Şırnak, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, σκοτωθήκαν 8 Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και 2 αξιωματικοί ενώ οι αντάρτες είχαν 34 νεκρούς.

Όταν οι Τούρκοι ερευνούσαν τα θύματα των ανταρτών, έμειναν κυριολεκτικά αποσβολωμένοι καθώς διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και κάποιοι που φορούσαν στο στήθος τους ένα μεγάλο σταυρό που πρόδιδε την θρησκευτική τους ταυτότητα. Το γεγονός όπως ήταν ευνόητο προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στους Τούρκους, καθώς ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώνονταν ότι στις τάξεις των ανταρτών βρίσκονται και χριστιανοί που πολεμούν τον τουρκικό στρατό.

Όσον αφορά την καταγωγή αυτών των χριστιανών, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες αλλά οι πληροφορίες λένε πως τα πτώματα αυτά μεταφερθήκαν για νεκροτομή σε ειδικό νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει την ταραχή που προκάλεσαν στους Τούρκους.

Όπως φαίνεται τα γεγονότα στην Τουρκία τρέχουν και σίγουρα θα συνεχίσουν να τρέχουν με την ίδια «ταχύτητα»!

Πηγή ΝiksoΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου» είπε ο φιλόσοφος, που αγνοούσε τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα...
Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 550 π.Χ., ο Κομφούκιος (κατά κόσμον Κονγκ Φούτζι ή Κ'ουνγκ-φου-τζου - στα ελληνικά σημαίνει «Διδάσκαλος Κονγκ»). Πέθανε το 479 π.Χ. Ηταν ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους που είχαν για πατρίδα τους τη χώρα που προσβάλλουμε όποτε αποκαλούμε «Κινέζο» τον Σημίτη.
Οσα είπε επηρέασαν πολύ την ασιατική αυτοκρατορία, την οποία βλέπουμε να ανατέλλει στον παγκόσμιο ορίζοντα. Και οι Δυτικοί ισχυρίζονται ότι τα λόγια του τους έχουν επηρεάσει, αλλά φουμάρουν και τον εαυτό τους και τους άλλους. Με τις ανατολικές φιλοσοφίες καταπιάνονται όταν τους καταλαμβάνουν άγχη πολυτελείας. Δηλαδή, όταν η τσέπη είναι γεμάτη και ο χρόνος αδειανός από ενδιαφέροντα. Ενίοτε, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές προπαγάνδας αρχίζουν και ασχολούνται με την Ασία όταν τους περισσεύουν κιλά - εκτός από χρήματα και χρόνο. Πλακώνουν τα τσάγια, τις υπερτροφές και τα τάι τσι και τις φιλοσοφίες, κι έπειτα χλαπακιάζουν τον άμπακο με ήσυχη τη συνείδησή τους.

Ωστόσο, παρά τη συνήθη ελαφρότητα, προχειρότητα και υποκρισία, που καλύπτονται πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον πολλών για τη φιλοσοφία (ή, έστω, την ανατολίτικη θυμοσοφία), καλό είναι να υπενθυμιστούν στο κοινό μερικές φράσεις του Κομφούκιου που έχουν και αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις. Πού ξέρετε; Μπορεί έως την επόμενη έκλειψη υπερπανσελήνου (το 2033) να φιλοτιμηθεί κάποιος από τους κυβερνώντες να εφαρμόσει έστω μία από τις διδαχές:
1) «Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή».
2) «Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του».
3) «Ο άριστος πάνω απ' όλα θέτει τη δικαιοσύνη. Ο άριστος, που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα στασιάσει. Ο μικρός άνθρωπος, που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα κλέψει».

Και το καλύτερο ρητό για το φινάλε: «Οταν έρθει η ευημερία, μην τη χρησιμοποιήσεις όλη».

Παναγιώτης Λιάκος
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σαν την πυρηνική καταστροφή που συνέβη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία που απειλεί με συνέπειες που θα διαρκέσουν επί δεκαετίες, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής των ειδικών αμερικανικών υπηρεσιών.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους «παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ότι έχουμε κάνει τη Συρία σε ένα «γεωπολιτικό Τσερνομπίλ» του εξτρεμισμού και του χάους», γράφει το ‘Defense News’.

“Σαν μια πυρηνική καταστροφή, είναι η αρνητική επίδραση της κρίσης στη Συρία που απειλεί να έχει συνέπειες που θα διαρκέσουν για δεκαετίες και όσο την αφήνουμε να διαρκεί οι συνέπειες θα συνεχίζονται», είπε.

Ο Ντέιβιντ Πετρέους θεωρεί ότι «για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δεν είναι απαραίτητο η Αμερική να ασχολείται με όλες τις κρίσεις και να παρεμβαίνει σε κάθε σύγκρουση», αλλά κατά την άποψή του, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία».

Επιπλέον, αν και ο Πετρέους αναγνωρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί μια σημαντική πολιτική δύναμη, πιστεύει ότι η δράση της Μόσχας στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προκλητικό χαρακτήρα, αφού δεν έχει καθορίσει επιχειρήματα για τη θέση της.

Προηγουμένως, ο Πετρέους προέβη σε πολλές αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τις μεθόδους επίλυσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Πρότεινε να ξεχασθούν οι διαφορές με την ‘Αλ Κάιντα’ και να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ συνεργασία με τη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το κέντρο ασύλου στο Suhl κυριολεκτικά διαλύθηκε από τις συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων

Γερμανοί πολιτικοί επιδιώκουν το διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο με βάση τη θρησκεία τους.

Λόγω αυτής της τακτικής δημιουργήθηκαν αλλεπάλληλες συγκρούσεις σε κέντρα ασύλου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αλλά και η αστυνομία υποστηρίζει το διαχωρισμό με κριτήριο τα θρησκευτικά πιστεύω των προσφύγων.

Μετά τα επεισόδια, όπου έγιναν μαζικές συγκρούσεις μεταξύ των αιτούντων άσυλο στα διάφορα κέντρα στη Γερμανία, υπήρξαν αντιδράσεις από την γερμανική Αστυνομική Ένωση, αλλά και από πολιτικούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των «Ανατολικών Χριστιανών», Σίμων Ιακώβ, σε δήλωσή του στον πρακτορείο ‘Καθολικά Νέα’, ανέφερε ότι οι Χριστιανοί και Γεζίτες απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τους ισλαμιστές και τους συντηρητικούς μουσουλμάνους στα κέντρα ασύλου.

«Έχω πολλές αναφορές από τους χριστιανούς πρόσφυγες που εκτίθενται σε τέτοιου είδους επιθέσεις», είπε ο Ιακώβ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αιτούντων ασύλου, μακροπρόθεσμα , με κριτήριο τη θρησκεία», όπως έγραψε η εφημερίδα ‘Welt am Sonntag’ που παρουσίασε έναν πρόσφυγα χριστιανό ο οποίος δήλωσε ότι δεν φοβάται να δηλώσει ότι είναι χριστιανός ‘επειδή απειλήθηκε’ από τους υπόλοιπους.

Επιπρόσθετα, η γερμανική Αστυνομική Ένωση, ζήτησε την κατανομή των προσφύγων βάσει της θρησκείας.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης στην εφημερίδα ‘Die Welt’.

Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις θρησκευτικές συγκρούσεις σε κέντρα ασύλου έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, από πολιτικούς , όπως οι Χριστιανοδημοκράτες που ζήτησαν τον διαχωρισμό των χριστιανών και του μουσουλμάνων προσφύγων.

Ο πρόεδρος του συνασπισμού CDU / CSU, ο Βόλκερ Κάουντερ ζήτησε μια σαφή θέση «τα μουσουλμανικά σωματεία θα πρέπει να αποστασιοποιηθούν σαφώς από τις επιθέσεις εναντίον των Χριστιανών».

Ακόμη και τουρκικής καταγωγής πολιτικός της Γερμανίας των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, ζήτησε καλύτερη προστασία των Χριστιανών και Γεζιτών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στα κέντρα ασύλου.
«Η ανοχή δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία και να παρεξηγείται και να γίνεται κατάχρησή της», είπε.

Πηγή Εχέδωρος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Vladislav Perunović

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δείπνο της οργάνωσης «Μακεδονία 2025» στο οποίο είχε προσκληθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush, του απένειμε την τιμητική διάκριση του «Τάγματος της Δημοκρατίας» της πΓΔΜ.

Ο Τζορτζ Μπους, που είναι ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2004 εντελώς ξαφνικά αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ενώ από το Φεβρουάριο του 1994, είχαν αναγνωρίσει το κομμάτι αυτό της νοτιοσλαβίας ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»- FYROM.

Για την εντυπωσιακή αμερικανική αυτή στροφή υπέρ των Σλάβων των Σκοπίων και εχθρική προς την Ελλάδα, ο Γκρούεφσκι αποφάσισε να τον τιμήσει στο ταξίδι του, στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε ότι λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην αναγνώριση της χώρας και στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, του αξίζει το «Τάγμα της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» που χορηγείται από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι τόνισε κατά την απονομή:
«Πρόεδρε Μπους, επιτρέψτε μου εκ μέρους της κυβέρνησης, από εμένα και εξ ονόματος όλων των πολιτών της πΓΔΜ να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στη σταθερότητα της χώρας μας.
Η υποστήριξη που παρείχατε στην πΓΔΜ αναγνωρίζεται και εκτιμάται από τις σημερινές νέες γενεές των «Μακεδόνων» (Σλάβων) καθώς ενισχύονται σημαντικά τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.
Ήθελα να γνωρίζετε ότι η αναγνώριση της χώρας μας με το συνταγματικό της όνομα, από τις ΗΠΑ και η προσωπική στήριξη που παρείχατε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της χώρας μας».
Ο Γκρούεφσκι με την ευκαιρία αυτή επαναβεβαίωσε τη σημασία της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τα Σκόπια.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Μέχρι πριν λίγους μήνες όλοι μας αγαπούσαν..."

Το έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή: Η μέγιστη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι γκρέμισε την Γερμανική προπαγάνδα σε όλη την Ευρώπη. Και αυτή η επιτυχία σύντομα θα φέρει καρπούς. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. «Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη» επισημαίνει η «Die Welt», εξηγώντας ότι το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο.

Όμως, μέχρι και πριν από έναν χρόνο η κατάσταση ήταν διαφορετική, τονίζει η εφημερίδα.

«Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες.

Τώρα πια προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού που δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό» σημειώνει η «Die Welt».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «το μίσος για τη Γερμανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της Ελλάδας και έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για βασανιστές κρατών, για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει «όλων». Για μια Ευρώπη την οποία και πάλι η Γερμανία βομβαρδίζει μέχρι να την καταστρέψει και τώρα παρακολουθεί από ψηλά τη θέα. Για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία. Για το τέταρτο Ράιχ. Στην Πορτογαλία εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως η μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό» προσθέτει.

Ωστόσο, επισημαίνει η Welt, και σε πιο μετριοπαθείς χώρες έχει αλλάξει σημαντικά ο τόνος, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο. Η φλαμανδική εφημερίδα «De Standaard» γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους, τονίζοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης».

Ο Ιταλός κοινωνιολόγος Λέλιο Ντεμικέλις έγραψε σε κείμενό του: «Όπως ο Βίλι Μπραντ κάποτε υποκλίθηκε στη Βαρσοβία, έτσι τώρα αναγκάζει η Μέρκελ τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους να υποκλιθούν στο Βερολίνο».

«Οι αφορισμοί αυτοί δεν περιορίζονται γεωγραφικά» σημειώνει η εφημερίδα. Η διαδικτυακή εκστρατεία μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων #BoycottGermany ξεκίνησε από την Ισπανία.

Ακόμη και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αν και κάπως πιο διπλωματικά, υιοθετεί ανάλογη ρητορική: η Γερμανία με τις «προκλήσεις» της έπαιξε με τη φήμη της.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έκανε λόγο επανειλημμένα για τα «φαντάσματα του παρελθόντος».
Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για την «αφάνταστη ταπείνωση» των Ελλήνων από τη Γερμανία.

Πηγή SpiroSpero


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η γιορτή του ισλάμ «Κουρμπάν Μπαϊράμ» γιορτάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, από τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου και, φυσικά, και από τους μουσουλμάνους της Κωνσταντινούπολης, της πόλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων…!

Στην «γιορτή της θυσίας» (αναπαράσταση της θυσίας του Ισαάκ από τον Αβραάμ) σφάζονται ζώα (πρόβατα) από κάθε οικογένεια. Όμως, στην Κωνσταντινούπολη λόγω του υπερβολικού πληθυσμού (κάθε οικογένεια έσφαξε ένα ζώο) το αίμα των σφαγιασθέντων ζώων μέσω των αποχετεύσεων έφτασε στον Βόσπορο και τον έβαψε… κόκκινο!!

Αυτό το θέαμα ενδεχομένως να δρα συνειρμικά, αλλά είναι απλά το φρικιαστικό αποτέλεσμα μίας μαζικής σφαγής…
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αμήχανη η Τουρκία παρακολουθεί
την κατάρρευση των σχεδίων της

Κουρδικές δυνάμεις του YPG βομβάρδισαν το αρχηγείο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τσαραμπλούς, βόρεια του Χαλεπίου. Η εν λόγω πόλη βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ και αποτελεί στρατηγικό σημείο ελέγχου της ευρύτερης περιοχής.

Η Τουρκία, επ’ ουδένι δεν θέλει να καταληφθεί από τους Κούρδους της Συρίας, γιατί αν συμβεί αυτό, θα ενωθεί η κουρδική περιοχή του Κομπάνι με αυτή της Τσαραμπλούς. Η πόλη αποτελεί το ανατολικό όριο της διαβόητης ζώνης ασφαλείας που η Τουρκία ήθελε να εγκαταστήσει στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές δυνάμεις έπληξαν τους τζιχαντιστές με πυρά όλμων και πυροβολικού. Μετά την προπαρασκευή πυροβολικού οι κουρδικές δυνάμεις εξόρμησαν από θέσεις ανατολικά της πόλης. Οι απώλειες των τζιχαντιστών, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, ήταν σοβαρές.

Οι Κούρδοι κέρδισαν έδαφος και τώρα προετοιμάζονται για τη τελική επίθεση κατά της πόλης, η κατάληψη της οποίας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στην Συρία, αποτελεί την ταφόπλακα των τουρκικών σχεδιασμών.

«Οι δυνάμεις μας προωθήθηκαν προς τη Τσαραμπλούς, έχοντας ήδη απελευθερώσει τις περιοχές δυτικά του Κομπάνι. Είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε στην πόλη», ανέφερε κουρδική πηγή. Η ίδια πηγή στάθηκε ιδιαίτερα στην στενή συνεργασία των κουρδικών δυνάμεων με τους Αμερικανούς, αεροσκάφη των οποίων υποστήριξαν επίσης στενά τις επιχειρήσεις των κουρδικών τμημάτων.

Στο μεταξύ κουρδικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νούσρα στην περιοχή του Χαλεπίου, στο Σείχ Μακσούντ. Εκεί οι Κούρδοι έχουν κυκλώσει μονάδες του αλ Νούσρα και της συμμαχικής του οργάνωσης Μέτωπο αλ Σαμία.

Οι περικυκλωμένοι τζιχαντιστές επιχείρησαν να σπάσουν τον κουρδικό κλοιό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Κούρδοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους βασική οδό που ενώνει τις βόρειες συνοικίες του Χαλεπίου με τις νότιες. Ο δρόμος αυτός αποτελούσε τη βασική οδό συγκοινωνιών των τζιχαντιστών.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Λέμε, γλυτώσαμε τον εφιάλτη της ακυβερνησίας-προς το παρόν. Η χώρα έχει κυβέρνηση . Ποιας αποτελεσματικότητας ο χρόνος θα δείξει . Η σύνθεσή της όμως παραμένει «οικογενειακή». Δεν τόλμησαν να βγούν παραέξω και να αναζητήσουν τους αρίστους «ανά τας ρύμας και τας αγυιάς». Αυτό θα ήταν όντως υπέρβαση. Μιλάμε επομένως για σχήμα συγκροτημένο αμιγώς από κομματικό πολιτικοϊδεολογικό υλικό. Και επειδή όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος βέβαια), «κυβερνήσεις έχουν όλα τα καθεστώτα, αντιπολιτεύσεις μόνον αι δημοκρατίαι» και η εικόνα της αντιπολίτευσης δεν είναι η αρίστη πασών. Η Αξιωματική από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο έχασε 200.000 ψηφοφόρους. Εξίσου σοβαρό ότι το νεοφανές Ποτάμι, γέννημα – θρέμμα του συστήματος, που σε 48 ώρες το εκτίναξε στις 8 εκατοστιαίες μονάδες, έχασε στο επτάμηνο 150.000 ψηφοφόρους. Τελικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι για την Εντατική και ακολούθως τις μονάδες …αποκατάστασης.

Το ότι εξ άλλου οι μισοί Έλληνες απαξίωσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (-1.000.000 σε σχέση με τον Ιανουάριο), δείχνει την παρούσα γενική παθογένεια της χώρας.

Στα αυτονόητα αυτής της ώρας ανήκει ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Και να το πράξει sine ira (=χωρίς οργή) για τους αντιπάλους της και sine studio (=χωρίς εύνοια) για τους φίλους της. Με την προηγούμενή της σύνθεση δεν κυβέρνησε. Οι περισσότεροι υπουργοί της δικαιολογούνταν ότι «διαπραγματεύονταν». Πάντως εκείνη η φάση και η περίοδος χάριτος έληξαν οριστικά.

Τα Μνημόνια επιτρέπουν αγχώδη περιθώρια κινήσεων και ελιγμών στο πονεμένο κεφάλαιο της οικονομίας. Το τίμημα ούτως ή άλλως θα το πληρώσει ο λαός, αλλά η τιμιότητα της εξουσίας θα κριθεί στην ικανότητά της να κατανείμει δίκαια τα βάρη ανακουφίζοντας τον διαρκώς διευρυνόμενο όγκο των νεόπτωχων, να αποκομματικοποιήσει το κράτος και να ανορθώσει τη διοίκηση.

Οι κυβερνώντες πρέπει να κλείνουν τη μέρα τους με τον απολογισμό «πόσες νέες θέσεις εργασίας» δημιούργησαν την κάθε μέρα.. Salus patriae suprema lex esto, η σωτηρία της πατρίδος - και όχι η σωτηρία του κόμματός - είναι, πρέπει να είναι ο υπέρτατος νόμος! Μόνον αυτός ο προσανατολισμός εγγυάται την ιστορική επιβίωση του Ελληνισμού.

Είναι ώρα πάντες οι απασχολούμενοι με τα κοινά να ανακαλύψουν ξανά τις αξίες ζωής που συνιστούν το «μυστικό» της ελληνικής διάρκειας.

Ο (γερμανός) πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανεμείχθη ανοήτως στα εσωτερικά μας. Η Καγκελάριος, πάλι παριστάνοντας την ανήξερη ως προς τον τυχοδιωκτικό ρόλο της Τουρκίας στην προώθηση, μερίμνη και ενεργεία των υπηρεσιών της, των εκατοντάδων χιλιάδων δυστυχισμένων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους ασφαλώς και οι προσφιλείς της τζιχαντιστές, προέβη σε μια απαράδεκτη δήλωση. Μας ζήτησε να συμπράξουμε με αυτόν που προσβάλλει καθημερινά έργω την κυριαρχία μας, δηλαδή τα σύνορα της Ε.Ε, για να προστατεύσουμε ( «θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου»!) τα ευρωπαϊκά σύνορα! Μας καλεί δηλαδή να εμπιστευθούμε τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα!

Δεν είδαμε πάντως την πρέπουσα ελληνική απάντηση στις προκλήσεις αυτές.

Ο γερμανικός ηγεμονισμός δρα αδιστάκτως παντί τρόπω και δια των επιχειρηματικών γιγάντων του διαφθείρει το πολιτικό προσωπικό πλείστων χωρών -και της δικής μας- με την διάπραξη τερατωδών κακουργημάτων. Τελευταίο αυτό της VW, που ομολόγησε πως 11.000.000 αυτοκίνητα, που πούλησε ανά τον κόσμο, έχουν λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων!!!

Το πολιτικό προσωπικό, κυβερνών και αντιπολιτευόμενο, απεχθάνεται οποιαδήποτε ενασχόληση με τα μείζονα εθνικά θέματα. Γι αυτό αντιπαρήλθε “σιγή” μεταξύ άλλων :

α. Την απόλυτη επικυριαρχία των τουρκοφρόνων Μουσουλμάνων στη Ροδόπη, όπου δεν εξελέγη κανείς Χριστιανός βουλευτής. Η Ελληνική Πολιτεία είναι τραγικά απούσα από την Θράκη. Παρόν είναι το Προξενείο και οι πράκτορές του, μερίμνη των οποίων π.χ κόμμα που πανελλαδικά έλαβε μόλις 3,90 % στη Ροδόπη, πήρε το ιλιγγιώδες 16,91%! Ούτε τώρα θα συνειδητοποιήσουμε την ακάθεκτη απομείωση εκεί του κρατικού imperium υπέρ της Άγκυρας;

β. Τα τεκταινόμενα στην Κύπρο όπου ερήμην, ή έστω συνευδοκούντος του Εθνικού Κέντρου επισπεύδεται η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής με την αποδοχή της δυσώνυμης διζωνικής (συν) ομοσπονδίας, προκλητικό ψευδώνυμο της διχοτόμησης (πρβλ. εύστοχα σχόλια του Χρήστου Ζαχαράκη, Επίκαιρα, τ.306/2015).

Επιβάλλεται ο απεγκλωβισμός από αυτό το δόγμα άνευ υπαιτίου βραδύτητος. Και άμεσες οδηγίες στην κυπριακή ηγεσία να ευθυγραμμισθεί με μια νέα στρατηγική.

«Φίλιες» δυνάμεις, που θεωρούν αναλόγου περιεχομένου προς το αιγυπτιακό οικόπεδο το κυπριακό, προσπαθούν και πάλιν ερήμην της Ελλάδος να τουρκοποιήσουν το κυπριακό φυσικό αέριο.

γ. Η Κυβέρνηση και όλη η πολιτική τάξη πρέπει να ακυρώσει την πολιτικά αφελή και εθνικά επικίνδυνη «επίσημη θέση» για το σκοπιανό περί γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes. Αυτός οδηγεί νομοτελειακά στο σκέτο Μακεδονία.

Κατά τα λοιπά «αγάπα όλους, εμπιστεύσου λίγους, μην αδικείς κανένα» (Σαίξπηρ).
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζει την Τουρκία, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αφού η Άγκυρα δεν τους προσφέρει καμία προοπτική.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι.

Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.

Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.

Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, όποιος θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.

Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

Αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, το οποίο θα αποτελείται από την εν λόγω μειονότητα.

Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολό τους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν άνδρα, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, καταλήγει η FAZ.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι εθελοντές που έρχονται να καταταγούν από πολλές χώρες στις τάξεις των Τζιχαντιστών, παρά τις τελευταίες εξελίξεις με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται από πολλές πλευρές.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf, που επικαλείται σχετική αναφορά της αμερικανικής New York Times, από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα 30.000 ξένοι εθελοντές έχουν έρθει από πολλά μέρη να καταταχτούν για να πολεμήσουν με τον στρατό του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο στρατός αυτός σήμερα έχει εθελοντές πολεμιστές από 80 χώρες, γεγονός που τον καθιστά διεθνή στρατό και συνολικά οι ξένοι μαχητές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το εντυπωσιακό είναι πως και από τις ΗΠΑ σπεύδουν κάποιοι να καταταγούν στις τάξεις των Ισλαμιστών και όπως αναφέρεται, από 100 Αμερικανούς εθελοντές την περασμένη χρονιά, ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τους 250. Αλλά και από την Βρετανία παρατηρείται ένα ρεύμα προς τους Τζιχαντιστές και όπως αναφέρεται την περασμένη χρονιά είχαν έρθει 500 εθελοντές ενώ φέτος ο αριθμός αυτός μέχρι τώρα έχει ανέβει στους 750.

Σίγουρα αυτά τα νούμερα δείχνουν και το πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα και όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες εκτός από μουσουλμάνους και πολλοί νέοι της Δύσης απογοητευμένοι από τα φθοροποιά πολιτιστικά πρότυπα που τους σερβίρουν, καθώς και από ένα ευτελισμό του δυτικού χριστιανισμού, προσελκύονται από τις επαγγελίες των ισλαμιστών μέχρι που σπεύδουν να πάνε να πολεμήσουν μαζί τους για να κερδίσουν τον …παράδεισο!

Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο είναι άλλο ένα τραγικό επακόλουθο των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει ο σημερινός νεοταξικός πολιτισμός μας, αλλά και η πλήρης απουσία ενός Ορθόδοξου μηνύματος.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η φορολογία της πρώτης κατοικίας με τον ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματική για πολλούς λόγους. Αυτή η ακίνητη περιουσία αποκτήθηκε με ήδη φορολογημένα εισοδήματα, υπάρχει αναντιστοιχία πραγματικών και αντικειμενικών αξιών με τις οποίες υπολογίζει τον φόρο η κυβέρνηση, κυρίως όμως γιατί με την ταυτόχρονη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, οδηγεί σταδιακά σε δήμευσή της. Στην Ιταλία του Ρέντσι έχει ήδη νομοθετηθεί η απαλλαγή από την φορολογία της πρώτης κατοικίας.

Εδώ, ενώ το Σύνταγμα προστατεύει την περιουσία, βλέπουμε διαρκείς καταστρατηγήσεις του στο θέμα αυτής της προστασίας, πρώτα με την υπεξαίρεση των συντάξεων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων και τώρα με την δήμευση των σπιτιών μας!
Αλλά, δεν καταστρατηγείται μόνο ή προστασία της περιουσίας, αλλά κι εκείνη της οικογένειας! Το σπίτι ενός πολυτέκνου, είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η πολυμελής οικογένεια του κι εξακολουθεί να λειτουργεί ως οικογενειακό κέντρο στο οποίο: βρίσκει καταφύγιο για ένα διάστημα το άνεργο παιδί, κάνει τις διακοπές του και επανασυνδέεται με την οικογένεια το ξενιτεμένο παιδί, φυλάσσονται από τον παππού και τη γιαγιά τα εγγόνια τους, όταν λόγοι επαγγελματικοί ή άλλοι απαιτούν την απουσία, π.χ. στο εξωτερικό, των γονιών τους.

Το σπίτι του πολύτεκνου είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο προστατεύεται η οικογένεια κι επομένως η δήμευσή του στρέφεται εναντίον της.

Σε μια χώρα, που η υπογεννητικότητα έχει επιδεινωθεί δραματικά με την κρίση, το να βάζεις ένα πολύτεκνο, ο οποίος μοιραία έχει κάνει μεγάλο σπίτι για να στεγάσει την πολυμελή οικογένειά του, να πληρώνει διπλό φόρο είναι αντισυνταγματικό, απάνθρωπο και στρέφεται ευθέως εναντίον της οικογένειας κι εντέλει, εναντίον της ίδιας της Πατρίδας!

Δημήτρης Ματσικούδης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Κάποτε η μεσαία τάξη ήταν πράγματι μεσαία, στεκόταν μεταξύ πλούτου και φτώχειας, κρατούσε τα ίσα και έδινε κίνητρο και στους δύο να εξακολουθήσουν να δουλεύουν, ο μεν πλούτος  για να μην της μοιάσει, η δε φτώχεια για να την φτάσει.

Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και πολιτικής απατεωνιάς, εκείνη η θρυλική μεσαία τάξη δεν υπάρχει πιά! 
Υποβιβάστηκε, έπεσε μία κατηγορία που λέμε στο ποδόσφαιρο, και παίζει πιά στην κατηγορία φτώχειας.

Η νέα (συν)κυβέρνηση όμως, με πρακτικές και ηθική ΠαΣοΚ, βάφτισε το κρέας ψάρι και την φτώχεια ''μεσαία τάξη'' και ετοιμάζεται να πετσοκόψει φτωχούς-''μεσαίους'' όλους μαζί στο όνομα της ''κοινωνικής δικαιοσύνης''!

Αφού, φυσικά, το νέο μνημόνιο -το μακρύτερο- δεν θα το πληρώσει ο πλούτος, αφού, φυσικά, δεν θα το πληρώσουν οι εφοπλιστές, αφού, φυσικά, δεν θα το πληρώσουν οι τράπεζες και οι απατεώνες που τα φάγανε κι αφού, φυσικά, δεν θέλανε να φανούν πως θα την πληρώσει και πάλι η φτώχεια, τί κάνανε;  
Ονομάσανε την φτώχεια  ''μεσαία τάξη'', και ετοιμάζονται ''δια τα περαιτέρω''!
Φυσικά!

Οι έχοντες πιά εισόδημα 1.500 ευρώ (ακαθάριστα, φυσικά) θεωρούνται από την λαϊκή κυβέρνηση ''έχοντες'' και μεσαία τάξη, και πρέπει να πληρώσουν.
Για την ακρίβεια, όχι να πληρώσουν, αλλά να σηκώσουν όλο το βάρος της μνημονιακής κακουργίας.
Για να θεωρηθείς πλέον φτωχός (και με την αριστερή βούλα) πρέπει να έχεις εισόδημα κάτω των 8-9.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή γύρω στα 650-750 ευρώ τον μήνα, εκεί δηλαδή όπου ορίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια τα όρια μεταξύ βαθιάς φτώχειας και ανέχειας!

Μπράβο!
Αυτήν ακριβώς την κοινωνική πολιτική περίμενε ο πολίτης (ψηφοφόρος) από μία λαϊκή κυβέρνηση.
Και αυτή την κοινωνική πολιτική θά 'χει! 

Το παλιό (ΠαΣοΚ) πέθανε!
Προχωράμε με το νέο!...Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Λαζάρου

Πραγματικά ζούμε τις τεράστιες αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης από την επικράτηση μιας παράλογης λογικής (τρέλας) που με την βοήθεια των ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγινε καθεστώς. Είναι γεγονός πως η σοβαροφάνεια αντικατέστησε την σοβαρότητα και σίγουρα η ελευθεριότητα την Ελευθερία.
Τρανή απόδειξη το ταξίδι αναψυχής του Τσίπρα στις ΗΠΑ και η προβολή από τα μέσα της συνάντησης και "συζήτησης" με τον Κλίντον - Αγγελοπούλου. Φυσικά αντίλογος από πουθενά αλλά υπερπροβολή από όλους.

Το μεγάλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μετέτρεψε Ευρώπη και Αμερική σε μια μεγάλη ΚΟΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ όπου με χορτασμένο στομάχι οι βολεμένοι σύντροφοι έκαναν αναλύσεις επί αναλύσεων και χορτασμένοι από αερολογία πήγαιναν να παραδοθούν στις αγκάλες του Μορφέα. Έκαναν και επαναστατικές πράξεις όπως στο πρώτο Φεστιβάλ του Ρήγα στη Ν. Σμύρνη να καλέσουν έναν σύλλογο gay.

Το τι επιφύλασσε το μέλλον ούτε οι ίδιοι δεν το γνώριζαν αλλά και δεν τους απασχολούσε κιόλας διότι, όπως και σήμερα έτσι και τότε, βασίλευε ανάμεσα στις σοβαροφανείς αναλύσεις το "'ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κώλος μας".
Πραγματικά δεν αντέχουν σε κριτική οι προεκλογικές παράτες που αμόλησε ο Τσίπρας παρουσία του Κλίντον και το CNN μετέδιδε απ' ευθείας. "Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος",είπε.

Κάθε λογικός (όσοι απέμειναν) άνθρωπος γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο Τσίπρας και το κόμμα του έφτασε εκεί που έφτασε και το αν διαπραγματεύτηκε, όπως επίσης το ότι η αποστολή του είναι να τηρήσει τις εντολές (υποχρεώσεις) απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις.

Συνέχισε με στόμφο ο αερολόγος: "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη". Μα η ανάπτυξη έστω και στρεβλή εδώ ήταν από βιομηχανία μέχρι και βιοτεχνία. Από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την μεταποίηση. Τι κόλπο είναι αυτό το τα διαλύω όλα και μετά ζητάω νέα ανάπτυξη;!

Η συνέχεια ακόμη πιο κωμική και πιο πολύ μπαλκονάτη : «Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική». Την συμφωνία την λένε μνημόνιο και την αναγνώρισαν οι βολεμένοι του λαού μαζί σας που δημοκρατικά δεν είναι η πλειοψηφία. Τι αγώνα θα κάνεις για την καταστροφική λιτότητα όταν την ίδια στιγμή που μετατρέπεις το μπαλκόνι σε στούντιο του CNN τα φορολογικά νέα μέτρα που ανακοινώνουν τα όργανα των εκτελεστών στην Ελλάδα, είναι λεπίδια;

Ακριβώς την στιγμή που κοροϊδεύουν τον λαό με τις συντάξεις και το ασφαλιστικό μιλώντας για ανύπαρκτα ισοδύναμα ο μπαλκονάτος αγκαλιά με τον Κλίντον λέει άνευ αιδούς :«Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Αν και σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει την σοβαροφάνεια από την σοβαρότητα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εντάξει η Γιάννα μπορεί να το κάνει αλλά εσύ από το Πέραμα έχεις το ίδιο συμφέρον με αυτούς που η ερμηνεία της "λογικής" αυτής τους κάνει ακόμη πιο πλούσιους με όχημα τον κάθε Τσίπρα;

Ο πλανήτης, δια στόματος Τσίπρα, έμαθε πως το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στην ανθρωπότητα είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία που εφαρμόζει ο Τσίπρας είναι δημοκρατία;

Παράστασης το ανάγνωσμα συνέχεια :«Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια».

Ήταν φυσικό να τονίσει και τα θέλω των αφεντικών για πολιτική σταθερότητα, αλλά για ποιες επενδύσεις μιλάει άραγε; Για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Γιατί λογικός άνθρωπος να επενδύσει λεφτά για παραγωγή στην Ελλάδα δεν υπάρχει στον πλανήτη. Ούτε για ξέπλυμα δεν το κάνει. Όσο για τις μεταρρυθμίσεις αυτές είναι σίγουρες με τον φόβο και τις απειλές όλο και κάτι θα καταφέρει, αν θεωρείται μεταρρύθμιση το πλαστικό χρήμα.

Η παράσταση πραγματικά ήταν για γέλια όχι μόνο από μπαλκονάτα του Τσίπρα αλλά και από τους παλαμακιστές παρευρισκόμενους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν εκεί και με την προτροπή του floor manager παλαμάκιζαν. Όπως στον τροχό της τύχης.

Θαμπωμένο ένα κομμάτι του παγκόσμιου λόμπι ένιωσε την ανάγκη να είναι κοντά στον ήρωα των αλλαγών της κοινωνίας. Ένα ήρωα που "κυβερνάει" μια χώρα της οποίας τα παιδιά αρχίζουν και κρυώνουν στα σχολεία και οι αυτοκτονίες καλά κρατούν.
Έτσι ερχόμαστε στα ίδια, απλά η σοβαροφανής συζήτηση δεν γίνεται στον Λέντζο αλλά στα λαμπερά στούντιο του CNN και το περιεχόμενο δεν είναι αν ο Τσε είχε ελιά στο δεξί αρχίδι, αλλά η ανάπτυξη στην Ελλάδα και πολιτική σταθερότητα.
Υπάρχει μια μικρή διαφορά που την καλύπτουν τα φώτα της γκλαμουριάς. Από τον Λέντζο αυτοί πήγαιναν για ύπνο ενώ άλλοι για μεροκάματο.

Σήμερα μόλις σβήνουν τα φώτα, αυτοί πάνε για σαμπάνια και μετά για ύπνο ενώ κάποιοι άλλοι τη μια στιγμή κοιτάνε το σχοινί και την άλλη το μπαλκόνι.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος

Στις 14 Ιουλίου 2015 στη Βιέννη, το Ιράν μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ( ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) συν τη Γερμανία, με τη συμμετοχή της ΕΕ και του ΟΗΕ ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την σταδιακή άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό με την επωνυμία Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Ασφάλεια και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η JCPOA, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΥΕΔ) της ΕΕ, εξασφαλίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και ευελπιστεί ότι η πλήρης εφαρμογή της θα συμβάλλει θετικά στη περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΥΕΔ ανοίγει νέες ευκαιρίες και αποτελεί πρόοδο με την έννοια ότι σηματοδοτεί τη λήξη μίας κρίσης στις σχέσεις της Διεθνούς κοινότητας με το Ιράν που διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια.
Ο ενεργός ρόλος της ΕΕ στην επίλυση της Ιρανικής πυρηνικής κρίσης θα πρέπει να αποδοθεί στο ευρύ φάσμα των εμπορικών σχέσεων και στους μακροχρόνιους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ιράν και ΕΕ. Ειδικότερα η πολιτική της ΕΕ έναντι του Ιράν καθοδηγείτο από την ανάγκη των κρατών μελών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ για πρόσβαση στα τεράστια ενεργειακά αποθέματα του Ιράν.
Το Ιράν είναι τέταρτο στον κόσμο σε πετρελαϊκά αποθέματα και δεύτερο σε αποθέματα φυσικού αερίου. Πριν από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές Ιρανικού πετρελαίου από την ΕΕ το 2012, το Ιράν ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της ΕΕ. Στη συνέχεια η δραματική επιδείνωση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανική κρίση το 2014 οδήγησε πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμήσουν ότι μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ενεργειακών εξαγωγών του Ιράν προς την ΕΕ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί διακήρυξε πως η χώρα του μπορεί να αποτελέσει ένα «ασφαλές ενεργειακό κέντρο για την Ευρώπη». Ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα ο ίδιος ο Ρουχανί αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το Ιράν δεν είναι έτοιμο να γίνει ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη υποκαθιστώντας τη Ρωσία. Και αυτό γιατί οι δυνατότητες εξόρυξης και εξαγωγής φυσικού αερίου για το Ιράν είναι περιορισμένες και πρέπει να ικανοποιήσει κατά προτεραιότητα τις δικές του ενεργειακές ανάγκες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Σύμφωνα με το Bloomberg περίπου 500 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προγραμμάτισαν να συναντηθούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Γενεύη με εκπροσώπους Ιρανικών εταιριών προκειμένου να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες κατά τη διάρκεια του 2ου Forum Ευρώπης-Ιράν.

Ο γράφων εκτιμά ότι, παρά τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την ΕΕ ως αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε μάρτυρες ραγδαίων θετικών αλλαγών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική του. Θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο να αναμένουμε την άμεση εποικοδομητική συνεργασία του Ιράν με την ΕΕ για μια σειρά διεθνών ζητημάτων και πολύ περισσότερο την πολιτική βούληση εκ μέρους της Ιρανικής κυβέρνησης να προωθήσει τις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.
Οι προσδοκίες της ΕΕ για μείωση της αστάθειας και της έντασης στην Μέση Ανατολή, εκτόνωση της κρίσης στη Συρία και απεξάρτηση από τις εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν θα αποδειχθούν κατά πάσα πιθανότητα υπεραισιόδοξες αν όχι ανεδαφικές. Επιπρόσθετα η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη από το Ιράν είναι ένας πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ-Ιράν.

Συμπερασματικά, η ΕΕ (και τα κράτη μέλη) θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στην συμπεριφορά και τις προσδοκίες της και θα ήταν φρόνιμο να μην προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όρων της πυρηνικής συμφωνίας της 14ης Ιουλίου 2015.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Οι αχρείαστες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν προκειμένου τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να έχουν φρέσκια νομιμοποίηση του λαού προκειμένου να ολοκληρώσουν τα εγκλήματά τους κατά του λαού και της Πατρίδος. Δηλαδή, εφαρμόζοντας το Εθνοκτόνο τρίτο Μνημόνιο που οι ίδιοι κατασκεύασαν με τους τοκογλύφους δανειστές μας καθώς και η υλοποίηση της απεμπόλησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί μη ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων που ανοίγει την όρεξη στους αιμοσταγείς γείτονές μας!!

Συμμετέχει εκ νέου λοιπόν, στην κυβέρνηση το κόμμα των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” – τι ντροπή πράγματι αυτή η ονομασία – αφού κατάφερε έστω και ασθμαίνοντας να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή και να εισπράξει τα επίχειρα της “νίκης” του. Που είναι μερικά ψιχουλάκια που τους πέταξε ο Αλέξης και εκείνοι ξεδιάντροπα σέρνονται καταγής και τα μαζεύουν, θεωρώντας πως έτσι θα χορτάσουν την πολιτική βουλιμία τους. Βρε πως κατάντησε το κόμμα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος; Πως κατάντησε το κόμμα της ελπίδας του Πατριωτικού και κεντροδεξιού χώρου!! Βρε όλα για την υπουργική καρέκλα; Όλος ο αγώνας προκειμένου να διατηρήσει τον παχυλό μισθό του και την κρατική επιχορήγηση που θα κρατήσει “ανοικτό” το μαγαζί του; Βεβαίως, όλα αυτά στην υγειά των κορόιδων που τον ψήφισαν!!

Οσονούπω, θα περιμένουμε να μας απαντήσει ο Πάνος Καμμένος σε όσα – σύμφωνα με πληροφορίες μας – καταγγείλαμε πριν από τις εκλογές στο άρθρο: “Θράκη SOS” και από ότι γνωρίζουμε θορύβησαν και ενόχλησαν την ηγετική ομάδα των ΑΝΕΛ (Καμμένο-Κουίκ). Γιατί κύριοι, με τα Εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει: «Όπως, και ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να μας επιβεβαιώσει ή να μας διαψεύσει, τα όσα σύμφωνα με τις πηγές μας, διαδραματίσθηκαν κατά την επίσκεψή του στην ΕΥΠ, όταν του διαμαρτυρήθηκαν οι συνδικαλιστές πως η διοίκηση στρατιωτικοποιεί την υπηρεσία (υπήρξαν τοποθετήσεις 6 στρατιωτικών στην Κύπρο, χωρίς αντικείμενο, και με τον χαρακτηρισμό “ειδικότητας” γενικών καθηκόντων). Σύμφωνα πάντα με τις πηγές μας, ο Πάνος Καμμένος απάντησε πως δεν το γνωρίζει και πως ο Ρουμπάτης δεν ήταν δική του επιλογή, και ήταν αντίθετος με την τοποθέτησή του στην ΕΥΠ. Μάλιστα, υποσχέθηκε στους συνδικαλιστές πως εάν εκλεγεί και γίνει εκ νέου υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα αποσύρει όλους τους στρατιωτικούς από την ΕΥΠ. Επιπρόσθετα γνωρίζουμε πως οι επισημάνεις των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καυστικές για τον Γιάννη Ρουμπάτη και στον οποίο δήλωσαν με έμφαση πως είναι ο χειρότερος διοικητής της ΕΥΠ που πέρασε ποτέ από την Υπηρεσία».

Από την άλλη μεριά πριν ακόμη ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τα όργανα άρχισαν να χτυπούν εκκωφαντικά στο κόμμα του ιδεολογικού αχταρμά. Βουλευτές αλλά και μέλη των ΑΝΕΛ αντέδρασαν έντονα όταν διαπίστωσαν πως δεν θα είναι σε υπουργικές ή κυβερνητικές θέσεις. Αντέδρασαν η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Σταυρούλα Ξουλίδου. Αντέδρασαν γιατί έμεναν στην απ΄ έξω και από ότι λέγεται ο Πρόεδρος τους είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια!! Μα, σε αυτούς μόνο έταξε ο Πρόεδρος; Αφού το πιο εύκολο πράγμα για τον Πρόεδρο είναι να μοιράζει θέσεις στο μισό ελληνικό πληθυσμό!!

Ωστόσο, η μεγάλη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον Νίκο Νικολόπουλο, όταν πληροφορήθηκε πως μένει για άλλη μια φορά εκτός κυβέρνησης. Θα θυμόμαστε όλοι πως, κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, ο Νίκος Νικολόπουλος είχε προταθεί από τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά το Μαξίμου αντέδρασε και ο Νίκος Νικολόπουλος έμεινε εκτός κυβερνήσεως. Ο ισχυρισμός του Μαξίμου: Είναι “ακροδεξιός”. Γιατί, λίγους μήνες πριν στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πατρινός Βουλευτής είχε αποκαλέσει τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου π….η, και είχε αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο!!

Παρά ταύτα, και μετά την επίσκεψη Νικολόπουλου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου το πρωί της περασμένης Τρίτης, θεωρήθηκε πως είχαν αμβλυνθεί οι γωνίες στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Νικολόπουλου. Άλλωστε, όλο αυτό το 7μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Νίκος Νικολόπουλος είχε επιδείξει “άριστη” διαγωγή!! Έτσι, άστραψε και βρόντηξε μόλις πληροφορήθηκε την εκ νέου μη υπουργοποίησή του. Προφανώς θεώρησε πως προδόθηκε από τον Πάνο Καμμένο!! Και έτσι, απέστειλε καυστική επιστολή στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, που μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…Η κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνεται με όρους αδιαφάνειας, ούτε να μετατρέπεται σε “παιχνιδάκι σκιών” με περίεργες διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης, μέσω των οποίων επιχειρείται η απαξίωση προσωπικών και πολιτικών διαδρομών δεκαετιών και η σπίλωση προσωπικοτήτων, που ενώ έχουν δεχτεί τόνους λάσπης και λοιδορίας, εν τούτοις ποτέ δεν έχουν βρεθεί με “λερωμένα” χέρια και πρόσωπα…».

Βέβαια, δεν είδαμε να αντιδρά ο κ. Νικολόπουλος όταν εκ του αποτελέσματος απεδείχθη πως οι ΑΝΕΛ ουδέποτε έθεσαν “κόκκινες” γραμμές ως προαπαιτούμενο για τη δημιουργία της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015. Γιατί, από τη στιγμή που διαφώνησαν στην ψήφιση του Εθνοκτόνου νομοσχεδίου για την παραχώρηση της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, θα έπρεπε να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση!! Αντ΄ αυτού για δεύτερη φορά σχηματίζουν με τον Εθνοκτόνο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση!! Προφανώς, ουδείς τους ενημέρωσε πως: “το δις εξ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού”!!

Πάντως, οι τριγμοί στους ΑΝΕΛ δεν τελείωσαν εδώ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και την ορκωμοσίας της, ξέσπασε νέος κυβερνητικός σάλος. Ο λόγος είναι η υπουργοποίηση του συνεπώνυμου του Πάνου Καμμένου, Βουλευτή της Β΄ Πειραιώς Δημήτρη Καμμένου. Και η αιτία, τα ρατσιστικά συνθήματα που είχε αναρτήσει κατά το παρελθόν ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ στο twitter. Έτσι, ο Τσίπρας υπό την αφόρητη πίεση που δέχτηκε από τους “συντρόφους” του στον ΣΥΡΙΖΑ, τον παραίτησε από τις Βρυξέλλες!! Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Καμμένος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο για το κόμμα της Συγγρού. Είναι εκ των συνιδρυτών των ΑΝΕΛ και έχει μερίδιο στην όποια επιτυχία του κόμματος. Από την άλλη μεριά, εκ των πραγμάτων διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ πως συγκυβερνά με ένα “ακροδεξιό” κόμμα!!

Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως στο κόμμα των ΑΝΕΛ, κυρίαρχη θέση έχει μόνο η “καρέκλα” της Εξουσίας!! Ωστόσο διερωτόμαστε, πόσο “φτύσιμο” θα αντέξει ακόμη ο Πάνος από τον Αλέξη; Τον αδειάζει στις “κόκκινες” απαράβατες γραμμές της ιδρυτικής του διακήρυξης, τον αδειάζει και στην επιλογή των συνεργατών του!! Αυτή η συνεργασία της καρπαζιάς, είναι τελικά μια συνεργασία αξιομνημόνευτη!!!

Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου