Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Σεπ 2015

Ρώσοι πεζοναύτες πολέμησαν νικηφόρα κατά του ISIS αμυνόμενοι αεροπορική βάση στο Χαλέπι

Πριν από το ξημέρωμα της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου ρώσοι πεζοναύτες πήραν για πρώτη φορά μέρος σε μάχη στη Συρία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DEBKAfile που προέρχονται από την Τσαχάλ και τις μυστικές υπηρεσίες.Η ρωσική ναυτική ταξιαρχία 810 αγωνίστηκε στο πλευρό του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ σε μια επίθεση κατά των δυνάμεων της ISIS στην αεροπορική βάση Kweiris, ανατολικά του Χαλεπίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την 21η Σεπτεμβρίου – μόλις τρεις μέρες πριν – ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία βρίσκονται μόνο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και δεν θα εμπλακούν στη μάχη στο πλευρό του συριακού στρατού, της Χεζμπολάχ ή και των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της ISIS που αποτελούν τον πολιορκητικό κλοιό της αεροπορικής βάσης κυριαρχούνται από τους Τσετσένους μαχητές υπό τις διαταγές του Αμπού Ομάρ αλ-Shishani, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια.Ο 27χρονος αλ-Shishani κατάγεται από τον τσετσενικό θύλακα του Pankisi στη Γεωργία και όπως και πολλοί άλλοι εντάχθηκε στην ISIS το 2012.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους τσετσένους μαχητές δεν ήταν ο μόνος λόγος που η αεροπορική αυτή βάση αποτέλεσε προτεραιότητα για τους ρώσους και πρωταρχική αποστολή.Όπως το ίδιο μέσο είχε αναφέρει και στις 11 Σεπτέμβρη η πρώτη ρωσική αποστολή στη Συρία θα ήταν να σπάσει η πολιορκία των «ανταρτών» στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.Ως πρώτο βήμα οι Ρώσοι οφείλουν να παρεμποδίσουν να διακοπεί ο αυτοκινητόδρομος 5 που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό, και να τον κρατήσουν ανοιχτό για να καταφθάνουν οι ενισχύσεις του συριακού στρατού και οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού στην πόλη.

Το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην ISIS λίγο μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Allen δείχνει ότι ο Πούτιν δεν είναι σε αναμονή για συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών.Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πάει στη μάχη στο πλευρό μιας οργάνωσης όπως η Χεζμπολλάχ.

Πηγή DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ουάσιγκτον και Άγκυρα προβληματίζονται για την κάθοδο της Ρωσίας στη Συρία

Οι χλιαρές αντιδράσεις για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας στη Συρία δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί και ότι ο προβληματισμός της δεν σχετίζεται τόσο με την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς που επιχειρούν μέρα και νύχτα, ούτε με τα ρουκετοφόρα ή νέα άρματα μάχης, αλλά με το ίδιο το γεγονός της ρωσικής απόφασης για στρατιωτική υποστήριξη στη Συρία με μυστικό σχεδιασμό ώστε να επέλθει μια πολιτική λύση.

Στη Δαμασκό, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του νέου Ρωσικού σχεδίου, παρά το γεγονός ότι οι Σύριοι πολιτικοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη ρωσική ηγεσία. Στις 20/09 ο Σύριος Υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ-Mοαλέμ,επιβεβαίωσε ότι ο αυξανόμενος στρατιωτικός ρόλος της Ρωσίας θα αποδειχθεί καταλυτικός για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων, ιδιαίτερα της Ισλαμικού Κράτους (ISIS ή Daesh) και της Αλ Νούσρα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για έλλειψη σαφούς στρατηγικής για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων.

Η εμπιστοσύνη στην όποια ρωσική απόφαση, εδράζεται και στην κοινή οπτική μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, δηλαδή την επιστροφή της σταθερότητας στην διακυβέρνηση της Δαμασκού η οποία επί χρόνια λειτουργούσε ως αναχαιτιστική δύναμη μιας πολιτικής αστάθειας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επίσης, μετά από πέντε χρόνια σκληρού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζεται πλέον από τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι τώρα αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς αρχίζει να επιστρέφει στα ευρωπαικά εδάφη το παγκόσμιο τζιχάντ μετά τη σθεναρή συριακή αντίσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» εφιστά την προσοχή στο ότι η Μόσχα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να παράσχει αυξημένη στρατιωτική βοήθεια στη Συρία, χωρίς να αποκλείει και την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στο συριακό έδαφος, να ενισχύσει τη ναυτική της βάση με πιο εξελιγμένα συστήματα και ως εκ τούτου καθιστά σαφές ότι "θα συνεχίσει να αμφισβητεί το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Η τουρκική πλευρά εκτιμά ότι η ρωσική κίνηση στη Συρία έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η οποία επιδιώκει να επιφέρει και την πτώση του "συστήματος Μπασάρ αλ-Ασάντ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πραγματικός στόχος πίσω από την ρωσική κινητικότητα για επέμβαση στη Συρία, είναι μια προσπάθεια να καλύψει το κενό, πριν τον πλήρη έλεγχο της χώρας από τη Δύση και την "πρόοδο στον αγώνα εναντίον του προέδρου Λιονταριού".

Η Ρωσική ανάληψη δράσης είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Προηγμένα συστήματα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του σχεδίου και τα νέα όπλα θα επιβάλουν μια διαφορετική πραγματικότητα καθώς οι τζιχαντιστικές διάσπαρτες ομάδες αλλά και οι κατά χιλιάδες οργανωμένοι στρατιωτικά τζιχαντιστές θα στοχεύονται πλέον με ακρίβεια.

Πηγή DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σοκάρει δήλωση ρώσου πολιτικού για την εμπλοκή της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το γερουσιαστή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Igor Morozov το Πεκίνο αποφάσισε να λάβει μέρος στη μάχη κατά της ISIS και έστειλε πλοία του στη συριακή ακτή.

Αυτό μεταφέρεται από το ειδησεογραφικό «ΗCH ». Σύμφωνα με το πρακτορείο το μέλος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα Διεθνών Υποθέσεων Igor Morozov τόνισε ότι άρχισαν οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Κίνα έστειλε πλοία στη συριακή ακτή. « Γνωρίζουμε ήδη ότι η Κίνα ενώνεται στις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη Συρία και ότι στη Μεσόγειο ήδη κατέπλευσε κινεζικό καταδρομικό και το ακολουθεί κινεζικό αεροπλανοφόρο » ανέφερε στο NSN

Εν τω μεταξύ η εξειδικευμένη υπηρεσία Shipfinder.com εντοπίζει το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο στην Κίτρινη Θάλασσα. Ίσως κάποιες λεπτομέρειες που αναφέρει ο Igor Morozov να μην είναι απολύτως ακριβείς ή το αεροπλανοφόρο θα φθάσει στις συριακές ακτές μετά από άλλα κινέζικα πολεμικά πλοία.

Πηγή DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Άγη Βερούτη

Ο Τσίπρας σκοπεύει να φορολογήσει τους φτωχούς μέχρι θανάτου!

Η τελευταία επινόηση είναι η επιβολή προστίμων με απρόσωπο ηλεκτρονικό τρόπο, σε όσους δεν έχουν χρήματα να περάσουν το αμάξι τους από ΚΤΕΟ.

Δηλαδή δεν φτάνει που κάποιος δεν έχει χρήματα να δίνει για να διατηρεί σαν καινούργιο το σαράβαλο 15ετίας που τον υποχρεώνει να έχει η υπερφορολόγηση Βενιζέλου στα αυτοκίνητα, με τεκμήρια, φόρους πολυτελείας, και τέλη κυκλοφορίας στο θεό, έρχεται τώρα ο Τσίπρας και του χώνει και ένα πρόστιμο που θα παρθεί από τον φορολογούμενο μέσω Τάξις!

Αν δηλαδή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πχ €1500 για να φτιάξει άχρηστες για την ασφάλεια του αυτοκινήτου ζημιές σε ενα αυτοκίνητο που μπορεί να έχει αξία €500-€600 τότε ο Τσίπρας θα χρεώσει στο φτωχό και άλλα μισά από την αξία του αμαξιού του σε πρόστιμα!!

Λες και ήταν βλάκες όλοι οι προηγούμενοι που επεδείκνυαν ανοχή στους φτωχούς μη εφαρμόζοντας το γράμμα ενός έτσι κι αλλιώς γελοίου νόμου αναφορικά με τα αυτοκίνητα και την τεχνική τους συντήρηση απο τις εποχές των παχιών αγελάδων του τότε υπουργού Λιάπη του ταλαντούχου, με τις πλαστές πινακίδες!

Ο Τσίπρας φορολογεί το 40% των Ελλήνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας με χαράτσια, με τεκμήρια τα παιδιά τους, και από το πρώτο ευρώ καταπατώντας επί της ουσίας την εντολή του Ιανουαρίου, για να διατηρήσει το πελατειακό κράτος ανέπαφο.

Τώρα όμως που η οικονομία πνέει τα λοίσθια λόγω capital controls ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Άρα πρέπει να κόψει δαπάνες. Σιγά μη κόψει όμως!!!

Δεν γίνεται πλέον το ελληνικό κράτος να είναι με ψηλό καπέλο και ξυπόλητος, σαν τον Καραγκιόζη, και να διατηρεί 1 εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και 3 εκατομμύρια συνταξιούχους, με μόνον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες στην παραγωγική οικονομία!

Με το να πιέζουν τα νούμερα να βγουν στο χαρτί, απλά καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, ωθώντας ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Το να εκτελείς τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν συνιστά σε πολιτική!
Σε λογιστική συνιστά!

Το έθνος χρειάζεται πολιτικούς!
Λογιστές έχει αρκετούς!
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι πως το κράτος ζητάει €10.450 από έναν ελεύθερο επαγγελματία που βγάζει €8.000 το χρόνο!!!
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι το 40% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι το 50% των ανήλικων ελληνόπουλων κάτω απο το όριο της φτώχειας.
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι πως το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι.
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη εκτός 1-2 πλουσίων χωρών της Ευρώπης.
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι τα χαράτσια που είναι ασύνδετα με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.
  • Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι πως οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται κατά 12 δισ. ευρώ το χρόνο, άρα η φορολόγηση είναι 55 δισ. για να μαζέψουν 43 δισ., και θα ανέβει κατακόρυφα, αντί να κόψουν δαπάνες περιττές και μισθούς και συντάξεις ρετιρέ ακόμα και σήμερα!!!
Ειλικρινά το θράσος και η υποκρισία τους ξεπερνάει την αντιληπτική μου ικανότητα.

Α, και σταματήστε επιτέλους αυτό με την Πρώτη Φορά Αριστερά. Η πρώτη φορά αριστερά ήταν τον Οκτώβριο του 1981, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα!

Εκτός αν στο μυαλό σας ξαναζείτε τη δεκαετία του '80...

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • "Χρηματισμός" αντί 3 δισ. για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό
  • Απειλές Τσίπρα σε υπουργούς για να υλοποιούν τα μνημόνια
Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Για το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο θα ψάχνονται σε λίγο καιρό οι πολίτες μετά τα επικοινωνιακά σλάλομ για συζητήσεις και σχέδια που γίνονται αυτό το διάστημα περί των μνημονιακών μέτρων, όταν τα νέα από το Euro Working Group έφτασαν γρηγορότερα από τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Βουλευτές μαριονέτες

Η νέα κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι έχει μεταβάλλει το κοινοβούλιο σε υπηρεσία υπαλλήλων που ψηφίζουν ΝΑΙ από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που έχει συντάξει η υπηρεσιακή (με τον κυβερνήτη Verwey) και όχι η εκλεγμένη από τον λαό, θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή ακριβώς την ίδια ημέρα που το Γιουρογκρούπ θα συνεδριάσει για να κλειδώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα του Μνημονίου. Τα νέα ήρθαν από τον κ. Ντάισελμπλουμ στο πρόσφατο Euro Working Group ο οποίος απείλησε με πολιτισμένο τρόπο ότι για να ξεκλειδώσουν τα 3 δις δόσεις από το νέο δάνειο, πρέπει πρώτα να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν.
Οι Έλληνες βουλευτές μετατρέπονται από το νέο σύστημα διακυβέρνησης απλά σε μαριονέτες αφού στις 5 Οκτωβρίου που ο σημαντικότατος προϋπολογισμός του 2016 θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή θα έχει πάει και στο Γιούρογκρουπ προς έγκριση για τα μάτια του κόσμου. Μόνο για τα μάτια του κόσμου διότι οι δανειστές γνωρίζουν απόλυτα τι περιέχει ο προϋπολογισμός που έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών από τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Αν και το φυσιολογικό θα ήταν την κυβέρνηση να την εκπροσωπούσε ένας εκλεγμένος πολιτικά διαπραγματευτής αντιθέτως ο προσωπικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, κ. Κουτεντάκης ήταν αυτός που εκπροσώπησε τους Έλληνες.

Ήταν αυτός που σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ ενημέρωσε τους εταίρους για το τι περιέχει ο προϋπολογισμός ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πήρε την άτυπη έγκριση των δανειστών για αυτό που θα ψηφίσουν οι Βουλευτές με το μαχαίρι στο λαιμό. Μάλιστα ο κ. Κουτεντάκης ως προσωπικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα βρισκόταν σε πρότερη συνεδρίαση του Euro Working Group και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Πέρα, λοιπόν, από τους υπαλλήλους των Θεσμών και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Verwey, υπάλληλοι πρωθυπουργών κάνουν το παιχνίδι μετατρέποντας τους Έλληνες υπουργούς σε αχυρανθρώπους.

Τελικά ο κ. Κουτεντάκης είχε πει μια μεγάλη αλήθεια ως πρώην αριστερός στις 15 Ιουνίου του 2015 σε συνέντευξή του στο προπαγανδιστικό ραδιόφωνο του Σύριζα, "στο Κόκκινο" πως: "Αν η κυβέρνηση προτιμά να φορολογήσει τους πλούσιους, δε μπορεί να έρχονται οι θεσμοί και να λένε, όχι θα κόψετε συντάξεις. Εκτός αν αναλάβουν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση της χώρας". Μετά το τσεκούρι των συντάξεων ως όρο στα προαπαιτούμενα δικαιώνεται η φράση του συμβούλου του κ. Τσίπρα ότι την διακυβέρνηση τελικά την έχουν οι Θεσμοί μέσω της κυβέρνησης Verwey και όχι η ψηφισμένη κυβέρνηση. Πώς άλλωστε μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν παρουσία του ιδίου του κ. Verwey. Δεν κρατάνε ούτε καν τους τύπους πλέον δείχνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις. Η μία που αποσπά την προσοχή του λαού ως "φιλολαϊκή" και μία που κάνει την δουλειά των δανειστών.

Τι έρχεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Μαζί με τον προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί από την κυβέρνηση Versey με την κάλυψη της υπηρεσιακής Θάνου, τα προαπαιτούμενα που θα θέσουν οι δανειστές ως όρο αδιαπραγμάτευτο στο Γιούρογκρουπ της 5ης Οκτωβρίου είναι το κούρεμα των συντάξεων, αλλαγές στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων (λιγότερες δόσεις και μεγαλύτερο επιτόκιο), κατάργηση έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ στα νησιά και έναρξη του καθεστώτος κατασχέσεων των οφειλετών του δημοσίου. Αυτά είναι που αφορούν άμεσα τους πολίτες.

Υπάρχουν όμως και τρία προαπαιτούμενα που αφορούν την Ελλάδα ως κράτος το οποίο θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο από δανειστές. Το πρώτο έχει γενικό τίτλο "Μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση". Σε αυτό το κομμάτι οι δανειστές κάνουν την τελευταίο και οριστικό διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής διακυβέρνησης με το Κράτος. Οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν αλλά το Κράτος θα λειτουργεί με δικούς του κανόνες και νόμους. Το δεύτερο είναι οι συγχώνευση του ΣΔΟΕ με την Γενική Γραμματεία Εσόδων. Με αυτή την οριστική αλλαγή το Δημόσιο Ταμείο του Κράτους δεν θα ανήκει στην χώρα Ελλάδα αλλά στους δανειστές οι οποίοι θα το διοικούν ανάλογα τα θέλω των δανειστών και όχι τις ανάγκες των πολιτών. Το Εξόδων μένει στο Κράτος, το Εσόδων πηγαίνει στις Βρυξέλλες.

Υποχρέωση της κυβέρνησης η τήρηση του Μνημονίου

Για όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται στο ποιος θα κυβερνά αυτή την χώρα, ο κ. Τσίπρας έδειξε το αυστηρό του πρόσωπο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες υπουργοί μπήκαν στην θέση κυριαρχίας όχι για αυτά που θεωρούν κοινωνικά δίκαια αλλά για να τηρήσουν την μνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι τελείας. Ίσως να περιμέναμε από ένας άκρως συντηρητικό και δεξιότατο πρωθυπουργό να εκστομίζει απειλές αλλά οι απειλές σε εκλεγμένους από τον λαό υπουργούς βγήκαν από το στόμα του αριστερού κ. Τσίπρα: "Δεν είστε μόνιμοι και κανείς δεν είναι μόνιμος. Κι εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη. Οποιαδήποτε άλλο στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή''.
Οι απειλές του κ. Τσίπρα προς τους "υπηρέτες του λαού" δεν είχαν ως αιτιολογία την κοινωνική κρίση που πλήττει του Έλληνες αλλά τις διαταγές των δανειστών. Τόνισε ο κ. Τσίπρας: "Εχουμε την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων για να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για το χρέος όπως προβλέπεται στη συμφωνία και ταυτόχρονα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Ο κ. Τσίπρας πραγματικά βιάζεται όχι για να βάλει την Ελλάδα σε πορεία απεξάρτησης από τα Μνημόνια αλλά για να μπει η συζήτηση αναπροσαρμογής του χρέους που θέλει το ΔΝΤ και η Γερμανία. Να τραβήξουν δηλαδή το επιβαλλόμενο χρέος των Ελλήνων κάποιες δεκαετίες ακόμα ρίχνοντας τις δόσεις αποπληρωμής με επιτόκιο ανάλογο των αναγκών των δανειστών.
Βιάζεται επίσης να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Όχι από μόνες τους βέβαια, αλλά από τα 25 δις ευρώ που συμφώνησε με τους δανειστές προεκλογικά να χρεωθούν οι πολίτες μετά από τα εντελώς τυχαία capital controls.

Επειδή όμως ο κ. Τσίπρας είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι το alter ego του κ. Maarten Verwey ζήτησε από τους υπουργούς να γίνει άμεσα σχέδιο ισοδύναμων μέτρων που θα φέρουν χρήματα ανάλογα που θα έφερνε η πώληση της "μικρής ΔΕΗ". Εδώ μπαίνει το ερώτημα πώς το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση ότι "καταστροφολόγοι μιλούν για νέους φόρους διότι κανέναν νέο φόρο δεν θα επιβάλλει η κυβέρνηση", όταν για να μείνει η "μικρή ΔΕΗ" στο δημόσιο πρέπει να βρεθούν τα ανάλογα χρήματα που χάνονται από την πώλησή της. Εκτός αν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει από τον Ιανουαρίου του 2015 ότι η ΔΕΗ είναι μια τελειωμένη υπόθεση και μαζί με αυτή η Ελλάδα χάνει και όλη την πρώην δημόσια περιουσία (ποτάμια, δάση, παραποτάμιες εκτάσεις, λιγνίτες κοκ) που την τελευταία δεκαετία έγινε περιουσία της ΔΕΗ με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τον πραγματικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αναλύσει σε άρθρο που δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την επανένωση η Γερμανία εξακολουθεί να είναι «μια διστακτική υπερδύναμη παρά τη θέλησή της», εκτιμά ο Σάσα ντε Βιζ του ινστιτούτου Crisis Action.

Η Γερμανία είναι ισχυρή κυρίως διότι οι γείτονές της είναι τόσο αδύναμοι, προσθέτει. Ήδη το 2013 το περιοδικό The Economist είχε γράψει ότι η Γερμανία είναι ένας διστακτικός ηγεμόνας και θα πρέπει να ηγηθεί περισσότερο της Ευρώπης. Ο ανταποκριτής της Tageszeitung στις Βρυξέλλες Έρικ Μπόνζε έκανε λόγο για «μια γερμανική Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Γαλλίδα πρώην υπουργός αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Νοέλ Λενουάρ δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «γερμανική υπερδύναμη».

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι ίσως η πιο φιλοευρωπαία ηγέτης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα είναι ικανή για συμβιβασμούς και λαμβάνει υπόψη της τη Γαλλία», σχολίασε η Λενουάρ.

Παραδοσιακά το δίδυμο Γερμανίας- Γαλλίας είναι ο πυρήνας της Ευρώπης και η κινητήριος δύναμη για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε αυτή τη συνεργασία η Γερμανία έχει τον πρώτο ρόλο, σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή το θέλει το Βερολίνο, αλλά επειδή η Γαλλία είναι πιο αδύναμη οικονομικά και επειδή ασχολείται με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, εκτίμησε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε αναλάβει την ηγεσία με μεγάλη προθυμία. Γι’ αυτό ελπίζουμε πραγματικά η Γαλλία να επανακτήσει τη φόρμα της», επεσήμανε ο Μπροκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αναχθεί η Πολωνία σε τρίτη δύναμη.

Στις τρέχουσες κρίσεις του ευρώ, της Ελλάδας, της Ουκρανίας και τώρα των προσφύγων η Γερμανία δίνει τον τόνο στην ΕΕ. Αυτό από την άλλη έχει οδηγήσει στην αναβίωση του κλισέ του μισητού Γερμανού, ενώ με την πολιτική λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο έχει διχάσει την Ευρώπη.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ επεσήμανε ότι μετά την επανένωση: «Η Γερμανία ανέλαβε τα ηνία και είπε πρέπει να προωθήσουμε την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό ήταν πάντα το ιστορικό καθήκον της Γερμανίας στο τέλος του 20ου αιώνα. Ελπίζω η Γερμανία να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Χρειαζόμαστε ηγετικές προσωπικότητες από τη Γερμανία».

Παρόλα αυτά ο Έλμαρ Μπροκ βλέπει μειονεκτήματα στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τη Γαλλία. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο συντονισμό της στρατηγικής μας».

Το γαλλογερμανικό δίδυμο δεν έχει ξεκάθαρο στόχο, εκτιμά και η Λενουάρ, για το πού θα πρέπει να οδηγηθεί το σχέδιο Ευρώπη.

Την ίδια άποψη έχει και ο Φέρχοφστατ. «Πάντα προχωράμε βήμα βήμα. Αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ ή την προσφυγική».

Πηγή ΑΠΕ (Ε.Μ.)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η χλεύη, τα σκωπτικά ρεπορτάζ και τα δηκτικά σχόλια των δυτικών ΜΜΕ συνήθως «εκτοξεύονται» με κατεύθυνση το εξωφρενικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, του Βορειοκορεάτη τυράννου που κληρονόμησε από τον πατέρα του τον κομμουνιστικό «θρόνο» της χώρας του. Φυσικά, δεν είναι αβάσιμη η κριτική ούτε άδικα τα επιτίμια στον Βορειοκορεάτη δικτάτορα.

Ομως είναι άδικο να μην αποδίδονται τα ίδια (αν όχι χειρότερα) σ' ένα καθεστώς που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από εκείνο της Βορείου Κορέας. Ο λόγος γίνεται για την Τουρκία και για τους καταπιεστικούς μηχανισμούς ολοκληρωτικού ελέγχου που κρατούν στην εξουσία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ έχουν αποδείξει τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος στον εξοπλισμό και στην ενίσχυση των αποκεφαλιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοφιλέστατες ιστοσελίδες (βλ. youTube, twitter κ.ά) ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τις ανάγκες του Ερντογάν για την προστασία των ανομημάτων του από το σκληρό φως της δημοσιότητας.

Οι διωγμοί, η καταπίεση και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σε βάρος μειονοτήτων (εθνικές και θρησκευτικές) είναι φαινόμενα συχνότερα από τους καύσωνες στην έρημο.

Το ίδιο σύστημα εξουσίας διοχετεύει εκατομμύρια πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την κυριαρχία διά της πληθυσμιακής υπεροχής και με βασικό όπλο τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Μέσα σε όλα τα δεινά που απεργάζεται η Τουρκία είναι και η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του Χανς Ρούλε, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Με την αποκαλυπτική ανάλυση του Χ. Ρούλε που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής «The National Interest» γίνεται γνωστό ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) κατασκόπευε την Τουρκία, επειδή έρχονταν υπ' όψιν της «αυξανόμενα στοιχεία» ότι η Αγκυρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το άκουσμα αυτής της είδησης προκαλεί ανατριχίλα.
Ποια θα είναι η μοίρα της περιοχής, αν αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο αυτή η χώρα;
Μακάρι να μην το μάθουμε ποτέ.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αντεπίθεση των Κούρδων με δεκάδες νεκρούς τζιχαντιστές

Συνεχίζονται οι μάχες κοντά στο μαρτυρικό Κομπάνι, με τους Κούρδους του YPG, αυτών που ο Ερντογάν εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τρομοκράτες, να τσακίζουν τους τζιχαντιστές.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν γύρω από τη μικρή πόλη Σαρίν, έξω από το Κομπάνι. Οι τζιχαντιστές υπέστησαν σοβαρές απώλειες και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους 15 νεκρούς και 22 τραυματίες, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο, οι Κούρδοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη της Σαρίν.

«Η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι να εξοντώσουμε κάθε τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχτηκε την αμερικανική υποστήριξη και δήλωσε πως εχθές, μόνο, περισσότεροι από 170 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα.

Πηγή ARA News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζουν ένα «πυρηνικό τσουνάμι» για να εκκαθαρίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από το πρόσωπο της Γης στο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα «εις το όνομα του Θεού» που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.

Ο εξωφρενικός ισχυρισμός προέρχεται από έναν Γερμανό δημοσιογράφο που είναι ο μόνος ρεπόρτερ που του επιτράπηκε να εισέλθει μέσα στο Ισλαμικό Κράτος και κατάφερε να διαφύγει με το κεφάλι του ακόμα στους ώμους του.

0 75χρονος Γιούργκεν Τοντενχέφερ (Jürgen Todenhöfer), πρώτην βουλευτής με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, έγινε ρεπόρτερ το 2000 και ειδικεύτηκε στις πολεμικές ανταποκρίσεις.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιούργκεν Τοντενχέφερ ήταν ο πρώτος Δυτικός απεσταλμένος που κατάφερε να διεισδύσει βαθιά στα εδάφη που ελέγχει το «Ισλαμικό Κάτος», το επονομαζόμενο χαλιφάτο, επισκεπτόμενος τη Ράκα στη Συρία αλλά και τη Μοσούλη στο Ιράκ.

Ο Γερμανός πρώην πολιτικός πέρασε έξι μέρες στη Μοσούλη του Ιράκ και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ράκα της Συρίας.

Ο Τοντενχέφερ έζησε συνολικά 10 δύσκολες ημέρες ανάμεσα στους τζιχαντιστές.

Τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά του ζώντας ανάμεσα στους τζιχαντιστές τα έκανε βιβλίο με τίτλο «Μέσα στο ΙΚ – Δέκα ημέρες στο Ισλαμικό Κράτος».

Είναι πεπεισμένος ότι η Δύση δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές και γράφει: «Οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να σκοτώσουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».

Όπως γράφει στο βιβλίο του, οι τζιχαντιστές φιλοδοξούν να αποκτήσουν ατομικά όπλα και τους περιγράφει ως «ένα πυρηνικό τσουνάμι που προετοιμάζει τη μεγαλύτερη θρησκευτική εκκαθάριση στην ιστορία».

Οι επικριτές του λένε ότι επιτράπηκε στον Τοντενχέφερ να διεισδύσει τόσο βαθιά στο Ισλαμικό Κράτος εξαιτίας της κραυγαλέας φήμης του ως επικριτής της αμερικανικής πόλιτικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο ίδιος λέει: «Η οικογένειά μου ήταν ενάντια στο να κάνω αυτό το ρεπορτάζ. Ο γιος μου με συνόδευσε δίχως τη θέλησή μου. Ήθελε να με προστατέψει. Ο γιος μου ήταν ο εικονολήπτης μου».

Όσο καιρό βρισκόταν στο Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του μόνο μια φορά, μέσω διαδικτύου από ένα ίντερνετ καφέ, την τρίτη ημέρα από την άφιξή τους. Κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πάνω τους, τους τα είχαν πάρει οι τζιχαντιστές.

«Δεν είχαν νέα μας για 7 ολόκληρες ημέρες και ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τις κόρες μου».

Ο Τοντενχέφερ διαπραγματεύτηκε επί μήνες την επίσκεψή του στο «χαλιφάτο» μέσω ενός Γερμανού τζιχαντιστή που συνομιλούσαν από το Skype.

Πριν φύγει για το Ισλαμικό Κράτος είχε φροντίσει να συντάξει τη διαθήκη του. «Φυσικά και είχα δει τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου. Sτις διαπραγματεύσεις προσπάθησα να διασφαλίσω ότι δεν μας έπαιρναν τα κεφάλια. Σε κάθε περίπτωση είχα κάνει τη διαθήκη μου πριν φύγω».

Και συνεχίζει:

«Οι εντυπώσεις μου; Ότι είναι πολύ πιο ισχυροί από όσο νομίζουμε.

Ελέγχουν εδάφη μεγαλύτερα σε έκταση από το Ηνωμένο Βασίλειο και υποστηρίζονται από έναν σχεδόν εκστατικό ενθουσιασμό που δεν έχω συναντήσει σε καμία άλλη εμπόλεμη ζώνη.

Κάθε ημέρα εκατοντάδες αποφασισμένοι μαχητές από όλο τον κόσμο εντάσσονται στις γραμμές τους.

Οι αποκεφαλισμοί καθιερώθηκαν ως μια στρατηγική για να διαδώσουν τον φόβο και τον τρόμο μεταξύ των εχθρών τους. Και αυτό δούλεψε καλά. Κατέλαβαν τη Μοσούλη με λιγότερους από 400 μαχητές.

Είναι ο πιο κτηνώδης και πιο επικίνδυνος εχθρός που έχω δει σε όλη μου τη ζωή.

Δεν μπορώ να δω κάποιον που θα μπορούσε να τους σταματήσει. Μόνο οι ίδιοι οι Άραβες μπορούν να σταματήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψα πολύ απαισιόδοξος».

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αναπόφευκτες θεωρούνται οι νέες περικοπές για χιλιάδες ασφαλισμένους. Για ποιους «χτυπά η καμπάνα», σύμφωνα με τα στοιχεία του Ηλιος. Νέοι πονοκέφαλοι από τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού για ΕΚΑΣ και συντάξεις ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ. Τι απαντά το υπ. Εργασίας.

Μειώσεις έως και 11% μεσοσταθμικά για πάνω από 900.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα, "διαβάζουν" πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για προστασία των χαμηλών συντάξεων, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι μειώσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τη σαρωτική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Οκτωβρίου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στους πιστωτές ισοδύναμα που θα της επιτρέψουν να μην εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του 3ου μνημονίου τα οποία ακουμπούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε, μιλώντας χθες στον Real FM, είναι να το επιτρέψουν η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας. Τα στοιχεία πάντως του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο μεγαλύτερος εκτροχιασμός προήλθε στον προϋπολογισμό για το ΕΚΑΣ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήδη έχουν δοθεί 25 εκατ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη για όλο το έτος. Για την ακρίβεια, το κράτος έχει αναγκαστεί να χορηγήσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ποσό που ανέρχεται στα 541 εκατ. ευρώ, όταν η πρόβλεψη για όλο το έτος ήταν η δαπάνη να μην υπερβεί τα 516 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι τελικά η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν επίσης ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Το ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει κάνει χρήση του 81,5% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 680 εκατ. ευρώ, από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη 1,883 δισ. ευρώ από τα 2,505 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί (75,2%), ενώ ο ΟΓΑ έχει εισπράξει 2,215 δισ. ευρώ 3,277 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια δαπάνη (67,6%).

Αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ καθώς στο οκτάμηνο έχουν δοθεί από το κράτος 240 εκατ. ευρώ, από τα 750 εκατ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός, δηλαδή η απορροφητικότητα βρίσκεται μόλις σε 32%.

Ο υπουργός Εργασίας πάντως επιμένει πως «αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις». Ο ίδιος εγγυήθηκε πως δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις, προσδιορίζοντας ως μικρές τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και ως μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν βέβαια ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, με τον περιορισμό για φέτος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου.

Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τα 910.000 άτομα, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτοί απολαμβάνουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνολικά 2,655 εκατ. συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι οι 1,750 εκατ.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή ανώτατου πλαφόν κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.

Υπουργείο Εργασίας: Δεν θα εφαρμοστούν οριζόντιες μειώσεις 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι «δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Οπως αναφέρει «οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.  Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη».

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Το blog δεν ξέρει πώς, αλλά μόλις είδε την φωτογραφία του ήρθε στο μυαλό ο τίτλος της παλιάς εκείνης ταινίας-παρωδία των Monty Python, Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης.

Οι ευρηματικοί και ταλαντούχοι Μόντυ Πάϊθον σ' εκείνη την ταινία παρίσταναν τους ιππότες που αρχίζουν την αναζήτηση για το Ιερό Δισκοπότηρο.
Οι άνευ φαντασίας, και ατάλαντοι τούτοι  εδώ, παριστάνουν τους υπουργούς που θα αναζητήσουν την σωτηρία της χώρας.
Αστεία πράγματα!

Μα, δεν μπορείς να βρείς την σωτηρία τούτης ή καμίας άλλης χώρας, αν και εφ' όσον δεν επιθυμείς την σωτηρία της.
Και δεν επιθυμείς την σωτηρία της, όταν προτάσσεις το συμφέρον των δανειστών-τοκογλύφων, και γενικά των ξένων επικυρίαρχων. 
Γιατί τί άλλο είναι το μνημόνιο, που ''αν δεν το εφαρμόσουμε θα καταστραφούμε'' κατά τον πρωθυπουργό, παρά ένα συμβόλαιο, ένα προγαμιαίο σύμφωνο που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της μίας (ισχυρής ή πλούσιας) πλευράς, εις βάρος του φτωχού κι ανίσχυρου αντισυμβαλλόμενου;

Και για όνομα του Θεού: το πρώτο, ΤΟ ΠΡΩΤΟ μέτρο που σχεδόν ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, είναι η μείωση των συντάξεων!
Έλεος πιά.  Έχει κι η μ@λακία τα όριά της.

Είπαμε να διακωμωδήσουμε την υπουργοποίηση στο υπουργείο Παιδείας του ''αριστερού Πάγκαλου'' (αν και δεν είναι καθόλου για γέλια)...
Είπαμε να διακωμωδήσουμε τα γεμιστά και τις μαρμελάδες της θειάς Θεανούς...
Αλλά όλα πρέπει να έχουν κι ένα όριο.

Δεν μπορεί να βγαίνει, με αξημέρωτη ακόμη την κυβέρνηση, ο λελές με το μαντηλάκι και να λέει πως θα υπάρξουν περικοπές στις ''υψηλές'' συντάξεις! 
Και ποιές είναι χρυσέ μου οι ''υψηλές'' συντάξεις κατά τη γνώμη σου;
Αυτές που στοιχίζουν στο κράτος λιγότερο από όσο δυό μαντηλάκια για το τσεπάκι σου;

Ή το άλλο;: Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ για παράνομη λειτουργία της ΕΡΤopen!
Έτσι αρχίζετε, ω ιππότες της ελεεινής τραπέζης, την μάχη με την διαπλοκή; 
Η ΕΡΤopen είναι το μείζον πρόβλημα, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;
Ή μήπως επειδή προεκλογικά υποστήριζε την κατ' εσάς ''συμμορία της δραχμής'', έναντι της συμμορίας των μνημονίων;  

Με αυτά τα ''αριστερά'' μυαλά θα βρείτε την σωτηρία της πατρίδας;
Τόσο αριστερός είναι κι ένας γάϊδαρος που προσπαθεί να χορέψει μπαλέτο.

Σηκωθείτε να φύγουμε!
Το blog συνιστά στους πολίτες: να κάνετε μία μεγέθυνση στην φωτογραφία, να την κοιτάξετε καλά-καλά κι ύστερα με τις ταυτότητες στα δόντια να κατευθυνθείτε ήσυχα-ήσυχα προς το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να βγάλετε διαβατήριο και βίζα για όποια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (λέμε τώρα!) σας έρθει στο μυαλό.

Μακριά απ' την Ευρώπη και την ''δημοκρατία'' της. 
Ζέχνει μνημόνια, ψέμα, ψευτοαριστερίλα και απανθρωπιά!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όχι ιδιαίτερα δύσκολος ο απολογισμός τούτης της εκλογικής διαδικασίας, η οποία ανακοινώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη "fast track" μέθοδο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ενισχύθηκε σημαντικά η αποχή, αγγίζοντας σχεδόν το 45%, ένα ποσοστό που από μόνο του πάντως δε σημαίνει τίποτα, αν η - δεδομένη - απαξίωση της διαδικασίας από μεγάλο πλέον μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν οδηγήσει σταδιακά στην αναζήτηση απελευθερωτικών διεργασιών από τα δεσμά της πολιτικής και του σύγχρονου νεοελληνικού κρατικού εκτρώματος.

Πρέπει να εξηγηθεί ότι οι λόγοι της αποχής ποικίλουν κατά περίπτωση, γι αυτό και μονάχα η συνειδητή αποχή με την ερμηνεία της εκλογικής απεργίας είναι που αποτελεί τη βάση και το πρώτο βήμα για κάτι ουσιαστικό και ελπιδοφόρο. Γιατί πολύ απλά μόνο όσοι αρνούνται να προσέλθουν στην κάλπη από περιφρόνηση προς το πολιτικό σύστημα, έχουν το "μικρόβιο" της αμφισβήτησης μέσα τους. Αυτό που έχουν πλέον να κάνουν είναι να το μεταδώσουν και στον υπόλοιπο κόσμο και σίγουρα να μην κλειστούν στον εαυτό τους, καταπνίγοντας την εξεργερσιακή τους διάθεση, επειδή "όλα είναι μάταια". Ευχής έργον είναι ο κόσμος, από κουρασμένος, να δείξει πραγματικά αποφασισμένος για δομικές αλλαγές που θα είναι ικανές να ταράξουν συθέμελα το πολιτικό σύστημα.

Στα των κομμάτων τώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχασε μέρος της επιρροής της στους πολίτες, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται από την αποχή αλλά και τη γενικότερη ανικανότητά τους να πείσουν, με κούφια λόγια και ανύπαρκτα έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ' ότι συνεχίζει από κυβερνητικό πόστο μαζί με τους ΑΝΕΛ, είναι δεδομένο ότι αποτέλεσε την επιλογή του "το μη χείρον βέλτιστον". Έχασε περισσότερες από 300.000 ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με το ποσοστό του να παραμένει ούτε λίγο ούτε πολύ σταθερό, όμως ας μην ξεχνάμε ότι το ποσοστό ενός κόμματος ανάγεται στο σύνολο όσων ψήφισαν και όχι στην πραγματική του επιρροή, που είναι το σύνολο των εγγεγραμμένων, δηλαδή το σύνολο των Ελλήνων. Γιατί έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ "απογυμνώνεται" με το 19,5% που του αναλογεί... Όπως καταλαβαίνει κανείς, μιλάμε για μια κυβέρνηση που αθροιστικά μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 20%, οπότε η δημοκρατία έχει κάνει πάλι το καθήκον της και όλοι μπορούν να νιώσουν πολύ καλύτερα που απολαμβάνουν των "προνομίων" της.

Η Νέα Δημοκρατία, με την καφενειακού επιπέδου επιχειρηματολογία του επικεφαλής της, μέσα στη γενικότερη ανυπαρξία της, δεν μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από πτώση, η οποία μελλοντικά μεταφράζεται σε σοβαρό πρόβλημα πολιτικής επιβιώσης, γεγονός θετικό, καθώς η γαλάζια παράταξη ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Μέσα στο κόμμα αυτό επιβιώνουν σήμερα δεινόσαυροι τους οποίους πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός, άνθρωποι χωρίς ίχνος σεβασμού για τίποτα, παρά μόνο για τη ματαιοδοξία τους και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν. Πολιτικοί οι οποίοι δεν δύνανται να κυκλοφορήσουν δημόσια έξω, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το προδιαγεγραμμένο πολιτικό τους μέλλον.

Συνεχίζοντας τη λίστα μας, πέφτουμε πάνω στην "τρίτη πολιτική δύναμη του τόπου", η οποία είναι επίσης μεγάλη χαμένη από την εκλογική διαδικασία, καθώς οι προσδοκίες της ήταν ένα διψήφιο ποσοστό, το οποίο ποτέ δεν ήρθε, αντιθέτως κινήθηκε σε πτωτικά επίπεδα κατά κοντά 9.000 ψήφους, και με τη βασική της επιχειρηματολογία να έχει συντριβεί. Μην ξεχνάμε ότι η προεκλογική ατζέντα της κομπανίας της Χρυσής Αυγής είχε στηριχτεί στη βεβαιότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (κοινώς, μας τα ...έσπασαν), κάτι που τελικά εξέθεσε τους "φωστήρες" της. Ανήμπορη να καρπωθεί την αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όσο και τη δεδομένη ανυπαρξία της αντιπολίτευσης, η Χρυσή Αυγή έκανε μια τρύπα στο νερό, και παρά τις μεγάλες προσδοκίες της, καταλήγει στο ...3,9%.

Στην ίδια κατηγορία των "μικρών" της βαθμολογίας, συνεχίζουμε με τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η οποία κινήθηκε σε αναμενόμενα χαμηλά επίπεδα, και εν συνεχία πηγαίνουμε στο απόλυτα ελεγχόμενο και σταθερό ποσοστό του ακίνδυνου ΚΚΕ, στο πτωτικό ποσοστό του υπερφουσκωμένου από τους ελεεινούς δημσκόπους κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, και στου τελευταία στιγμή διασωθέντος κόμματος των ΑΝΕΛ, που παρέμεινε η "πατερίτσα" του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ένωση Κεντρώων αποτέλεσε μια είσοδο στη βουλή που στηρίχτηκε στην πλάκα και το καλαμπούρι των ψηφοφόρων, ενώ απ' έξω έμεινε η Λαϊκή Ενότητα, η οποία αν θυμάστε είχε λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν λίγες μέρες. Η δημοκρατία στο απώγειό της για άλλη μία φορά. Κόμματα της μίας ημέρας, με μηδενική επιρροή, χωρίς καμία δικαιοδοσία, που λαμβάνουν αστεία ποσοστά, είχαν τη δυνατότητα να σχηματίσουν (ήταν ανέφικτο αλλά δεν έχει καμία σημασία) κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, η όλη αναφορά στα κόμματα, στις επιδιώξεις τους, στα προγράμματά τους και στην τελική τους κατάταξη, δεν είναι καθόλου ευχάριστη υπόθεση, όμως κάτι τέτοιο γίνεται για να βγει ακόμα πιο δυνατά προς τα έξω το πόσο ψεύτικο είναι όλο το πράγμα που έχει στηθεί γύρω και μέσα στο οικοδόμημα της δημοκρατίας. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να τρέφουμε σχετικά με τις προθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το μέλλον. Η Βουλή είναι ένας χώρος παρανομιών, που τις προστατεύουν νόμοι που οι βουλευτές έχουν φροντίσει να ψηφίσουν χρόνια τώρα για να είναι για όλα καλυμμένοι. Η οδός είναι η αμφισβήτηση, η οδός είναι η δημιουργία. Η τελευταία ειδικά είναι που τους μπλοκάρει και τους κάνει να νιώθουν άβολα, διότι αισθάνονται ότι το τέλος τους είναι κοντά.

Κώστας Κ.
Exit AreaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Έχω γράψει και με άλλες αφορμές πως οι ΗΠΑ θεωρούν επιβεβλημένη την ύπαρξη μιας ζώνης σταθερότητας, μέσα σε ένα ταραγμένο τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, η άρνηση της Γερμανίας να «βάλει πλάτη» στην επίτευξη αυτής της σταθερότητας και η γραμμή του «εθνικού εγωισμού» που ακολουθεί προκειμένου να γεμίζει τα δικά της ταμία, έχει σύρει στο χείλος του γκρεμού και της αποσταθεροποίησης όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουν στενές σχέσεις οι ΗΠΑ: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν μένει αναπάντητο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen, σίγουρα δεν είναι κάτι τυχαίο καθώς δεν συμβαίνουν «τυχαία» γεγονότα σε αυτό το επίπεδο της διεθνούς πολιτικής.

Σε αυτό το περιβάλλον έχει ασφαλώς εξαιρετικά μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Κυριακή στις ΗΠΑ, μόλις μια εβδομάδα μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του. Ήδη έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Τσίπρα και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος «ο Πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της.».
Για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, οι ΗΠΑ θέτουν ευθέως το ζήτημα της ελάφρυνσης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το μεγάλο εθνικό στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα. Άλλωστε όλοι αναγνωρίζουν πως χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ τον «καυτό Ιούλιο» που μας πέρασε, σήμερα δεν ξέρω για ποια Ελλάδα και ποιον Τσίπρα θα μπορούσαμε ακόμη να μιλάμε.

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και θα έχει πιθανότατα στις 30 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Το εάν η συνάντηση αυτή θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, ή αν θα γίνει στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες, μικρή σημασία έχει.

Αντίθετα, αυτό που θα «μετρήσει» πάρα πολύ για την αμερικανική αντίληψη των διεθνών σχέσεων είναι η ρητή και χωρίς μισόλογα έκφραση των ευχαριστιών της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρείχαν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, κι όταν άλλοι «παίκτες» του παγκόσμιου συστήματος τήρησαν «αποστάσεις ασφαλείας». Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται πάντα. Την ώρα της ανάγκης λοιπόν, η Ελλάδα βρήκε φίλους μόνο στις ΗΠΑ που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ξαναμπούν στο συρτάρι τα σχέδια του Σόιμπλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του την υποχρέωση να κάνει πολλές και μεγάλες υπερβάσεις προκειμένου να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα. Η μεγαλύτερη ίσως από αυτές είναι να ξεμπερδέψει με την παλιά αριστερή αντίληψη του «αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» και να δώσει νέα δυναμική στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η οποία είναι και η μόνη που πραγματικά μπορεί να αποδώσει οφέλη μέσα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο παγκόσμιο σύστημα.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ μπορεί και αξίζει να είναι μια «καλή αρχή» προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν φτάνει απλά το «ευχαριστούμε» του Δραγασάκη που ακούστηκε – προς τιμήν του – στην Ελλάδα. Πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά και από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού μέσα στις ΗΠΑ. Διότι όπως λέει και η διάσημη ανά τον κόσμο αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, η Oprah: «να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά».

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν προκειμένου να υπάρξει νομιμοποίηση του τρίτου Μνημονίου με την ψήφο του ελληνικού λαού. Έτσι, αυτός ο δύσμοιρος λαός δεν θα μπορεί να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί, να εξεγερθεί, από τη στιγμή που ο ίδιος έδωσε το δικαίωμα σε όλα τα Μνημονιακά κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» - να του επιβάλουν τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο 3. Σκασμός και μούγκα λοιπόν. Και τους ευχαριστούμε πολύ για τον “πολύ ωραίο” βιασμό μας!! Γιατί, είμαστε ένας λαός ευνουχισμένος, ένας λαός που ποτέ δεν αποτίναξε από πάνω του τον ραγιαδισμό. Προφανώς, δεν θέλει ο λαός μας να είναι ανεξάρτητος. Δεν θέλει να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του και την τύχη της Πατρίδος του. Τουλάχιστον, αυτά αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας.

Ωστόσο, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, 44% των Συνελλήνων δεν προσήλθε στις κάλπες να ψηφίσει, εκδηλώνοντας έτσι τον αποτροπιασμό του και τη βαθύτατη απογοήτευσή του, αφού δεν εκπληρώθηκε ούτε στο ελάχιστο το ελπιδοφόρο όραμα που εκδηλώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Αυτή η αποχή – η μεγαλύτερη στα χρονικά - είχε έναν βαθύτερο πολιτικό συμβολισμό και φανερώνει την απαξίωση του 44% του λαού μας προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα και τρομοκρατεί όλα τα κόμματα, γιατί τους υπενθυμίζει πως πλέον δεν τους εμπιστεύεται.
Γι αυτό όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και τα Συστημικά ΜΜΕ, στάθηκαν σ΄ αυτή την μεγάλη αποχή. Γιατί, γνωρίζουν πως αυτό το ποσοστό είναι σκεπτόμενοι Έλληνες που σιχτίρισαν τις πολιτικές τους. Και τρέμουν γιατί, η αποχή των σκεπτόμενων Ελλήνων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται και μεγαλύτερη της προηγούμενης. Και αυτό το μεγάλο ποσοστό είναι ένα χωράφι ακαλλιέργητο που περιμένει το γεωργό του!!
Ας γνωρίζουν λοιπόν όλοι, πως η αποχή είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο πολιτικό οικοδόμημα που σύντομα θα το ανατινάξει!!
Ας θυμούνται πως, στη Φλώρινα το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 66,7%!
Ας γνωρίζουν επίσης πως, το ποσοστό της αποχής θα σχημάτιζε κυβέρνηση!


Παρά ταύτα, αυτοί – τα πολιτικά κόμματα – χάνουν, κερδίζουν, πανηγυρίζουν!! Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός πως όλοι θεωρούν εαυτούς κερδισμένους; Πιο συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ
Ο νικητής των εκλογών παρ΄ ότι έχασε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου (από 36,34% σε 35,46%), εντούτοις απώλεσε την εμπιστοσύνη 323.354 ψηφοφόρων του. Ένα τεράστιο νούμερο που προσπαθεί ο Μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ τεχνηέντως να αποσιωπήσει. Αρκεί να σκεφτούμε πως, αυτοί οι ψηφοφόροι είναι όσοι ψήφισαν το σχηματισμό ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Φανταστείτε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όταν και θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλεπόμενα οικονομικά μέτρα του Μνημονίου 3 που θα εξαθλιώσουν περαιτέρω τον ελληνικό λαό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ΝΔ έχασε 195.476 ψηφοφόρους – αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στην εκλογική δύναμη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – ως επακόλουθο της παλαιοκομματικής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που επανειλημμένα έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός. Έτσι, εξηγείται πως έχασε με 7,37 ποσοστιαίες μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ του Μνημονίου 3. Αλλά ποιος θα εκφράσει το λαό; Ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, η Ασημακοπούλου, ο Γιακουμάτος, η Καραμανλή, η Βούλτεψη, ο Κεφαλογιάννης, ο Δένδιας, ο Βαρβιτσιώτης; Ωστόσο, ζητώ συγγνώμη για όλους εκείνους τους πρωτοκλασάτους που δεν ανέφερα, λόγου περιορισμένου χώρου!!

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Η Χρυσή Αυγή αύξησε την δύναμη της σε ποσοστά (από 6,28% σε 6,99%) αλλά είχε και αυτή απώλειες αφού την ψήφισαν 9.280 ψηφοφόροι λιγότεροι. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση και τα αποτελέσματά της, πρέπει ωστόσο να προβληματίσουν την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Γιατί, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 απώλεσαν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, παρ΄ ότι όλες οι πολιτικές συνθήκες και συγκυρίες ήταν υπέρ τους. Που σημαίνει πως έπιασαν το ταβάνι των προσδοκιών τους;

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
Φαίνεται πως οι αιτιάσεις της Φώφης για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο “σπίτι” τους έπιασε τόπο και έτσι αύξησε τα ποσοστά της (6,28% από 4,68%) αλλά και τους ψηφοφόρους του κόμματός της (341.390 από 289.482). Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ποτέ πλέον δεν θα γίνει, το κόμμα Εξουσίας του παρελθόντος. Απώλεσε οριστικά την αίγλη και την εμπιστοσύνη της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Απέμειναν οι κρατικοδίαιτοι πολυθεσίτες που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν διά της ψήφου τους, τις ευχαριστίες προς το κόμμα που τους έκανε “ανθρώπους”!!

ΚΚΕ
Ο δογματισμός και η στείρα πολιτική έκφραση αυτού του κόμματος δεν έχει όρια. Έχουν καταντήσει γραφικοί με τα τσιτάτα συνθήματα περί της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου που πνίγουν το λαό, αλλά που δεν απαγορεύουν στο Γραμματέα του κόμματος να φοράει ρολόι Rolex που κατασκεύασαν κάποιοι ιθαγενείς σε εργοστάσια μπουντρούμια χωρών της Δύσης. Το κόμμα του “λαού” λοιπόν, απώλεσε 37.266 ψηφοφόρους!!

ΠΟΤΑΜΙ
Δεν χρειάστηκαν παρά κάποιοι λίγοι μήνες και το κόμμα των απολιτίκ και των ρέμπελων ξεφούσκωσε. Έχασε 152.253 ψηφοφόρους που διαπίστωσαν σε μικρό χρονικό διάστημα πως το “Ποτάμι” δεν πρεσβεύει το φρέσκο και το νέο, αλλά το παλαιότερο παλιό και το περισσότερο επικίνδυνο για την Ελλάδα!!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Το κόμμα της ελπίδας, της κεντροδεξιάς Παράταξης σημείωσε σημαντικές απώλειες. Έλαβε 3,68% και ψηφίστηκε από 200.423 πολίτες. Όταν τον Ιανουάριο του 2015 είχε λάβει 4, 75 και το είχαν ψηφίσει 293.371 ψηφοφόροι. Δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες δεν τον εμπιστεύθηκαν 92.948 ψηφοφόροι. Και αν κάποιος αναλογισθεί πως τον Μάιο του 2012 είχε λάβει ποσοστό 10,60% (670.596 ψηφοφόροι) και τον Ιούνιο του 2012 έλαβε ποσοστό 7,51% (462.466 ψηφοφόροι), αντιλαμβάνεστε πως στις επόμενες εκλογές από τη στιγμή που συγκυβερνά με το ΣΥΡΙΖΑ, θα ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τη νύχτα των εκλογών πανηγύριζε για τον “μεγάλο” εκλογικό θρίαμβο του κόμματός του, που του εξασφάλιζε τον Υπουργικό θώκο, τον παχυλό μισθό του και την κρατική επιχορήγηση που θα κρατήσει “ανοικτό” το μαγαζί του. Βεβαίως, στην υγειά των κορόιδων που τον ψήφισαν!!

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Το μόνο κόμμα που εμφανίζει πραγματική αύξηση της δύναμής του, που είδε φως και μπήκε χάριν της ψήφου των μπαχαλάκηδων και των αργόσχολων των καφενέδων που θεωρούν πως ο “γραφικός” Λεβέντης θα τους λύσει τα προβλήματα. Ένα ανύπαρκτο ιδεολογικά κόμμα, ένας πολιτικός αχταρμάς που πολύ σύντομα θα εξαεριωθεί!!

Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
egerssi@otenet.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μπορεί η έκφραση του τίτλου να χαρακτηριστεί υπερβολική, σοκαριστική ή ακόμη και από κάποιους (βιαστικούς) να θεωρηθεί ως ύβρις, αλλά αυτή ακριβώς η έκφραση είναι ο ορισμός διτότητας της κυβέρνησης που, υποτίθεται, ότι (κυβερνούσε και…) ανέλαβε την ευθύνη – εντολή να κυβερνήσει την χώρα ορίζοντας εκείνες τις αρχές (νόμους) που θα βγάλουν την Ελλάδα από το έρεβος των μνημονίων και θα επαναφέρουν την χώρα σε φυσιολογική θέση έναντι των υπολοίπων χωρών (τουλάχιστον) του Δυτικού κόσμου.

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Σήμερα έχουμε κυβέρνηση αρχιδίων, κατά το αριστοφανικό υποτιμητικό και απαξιωτικό «Δημιδίων» (τα ανίκανα μέρη του «δήμου» των Αθηνών, παρείσακτοι που δεν προσέφεραν απολύτως τίποτε πέρα από την παρουσία τους στον χώρο) και κατά το νεότερο «πορνιδίων» (χλευαστικός ορισμός που αφορά πόρνες κατώτατης στάθμης, που λειτουργούν χωρίς κανόνες καθιστάμενες αυτομάτως επικίνδυνες για όσους συνευρίσκονται μαζί τους). Η Βουλή είναι ένας χώρος παρανομιών, που τις προστατεύουν νόμοι που οι βουλευτές έχουν φροντίσει να ψηφίσουν χρόνια τώρα για να είναι για όλα καλυμμένοι. Έτσι και η σημερινή κυβερνητική «αρχή», είναι «αρχιδίων» (απολύτως χλευαστική προσέγγιση, επειδή έχουμε αρχές χωρίς αρχές, κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα, πρωθυπουργό και υπουργούς που θα λειτουργούν με «άνωθεν» -γερμανο-ευρωπαϊκές- εντολές, απολύτως απαξιωμένοι από τους ρόλους και την πραγματικότητα κρατικούς μηχανισμούς) η οποία συνοδεύεται μάλιστα και από μία «βάση στήριξης» προσομοιάζουσα με «τρίχες κατσαρές» (λαϊκή έκφραση, αλλά υπάρχει η ελευθερία συνειρμών…), τοποθετημένες σε βουλευτικά έδρανα, υπουργεία και διάφορους πολύ καλά αμοιβόμενους κρατικούς θώκους.

Αυτή, λοιπόν, η κυβέρνηση «αρχιδίων» έχει αποδεχθεί και υπογράψει την πλήρη εξαθλίωση του ελληνικού λαού και, συνολικά, έχει αποδεχθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο κατά παγκόσμια ομοφωνία (πλην της Γερμανίας και των δουλικών σε αυτήν χωρών δορυφόρων της) θα επιτείνει την καταστροφή στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση των «αρχιδίων», όμως, είναι δεσμευμένη να εκτελέσει έναν ολόκληρο λαό, να διαμελίσει μία ολόκληρη χώρα, να ξεπουλήσει τα πάντα σε τιμές εξευτελιστικές, να καταστρέψει το χθες το σήμερα και το αύριο σε βάθος πολλών εκατονταετιών… Τόσο κοστίζουν οι καρέκλες που πήραν οι πρόθυμοι εθελοντές δολοφόνοι της χώρας.

Απόφαση της Γερμανίας σοκάρει, πραγματικά, είναι η επιδότηση με 670 ευρώ κάθε πρόσφυγα / λαθρομετανάστη που είναι ή θα πάει στη Γερμανία (αφορά 800.000 πρόσφυγες/ λαθρομετανάστες). Την ίδια στιγμή, η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, δια των οργάνων της και, φυσικά μέσω των μνημονίων, επιβάλει και ορίζει (απειλώντας την Ελλάδα) πως οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν σύνταξη 200-250 ευρώ και οι εργαζόμενοι (όσοι θα έχουν την ευτυχία να εργάζονται περιστασιακά) να έχουν «μισθούς» 300 ευρώ!!! Επιπλέον, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων...

Με απλά λόγια, η Ευρώπη της Μέρκελ, ενώ αντιμετωπίζει με ανθρωπιστική διάθεση τους πρόσφυγες από τη Συρία (οι οποίοι μετακινήθηκαν οικογενειακώς στη Γερμανία και ως εκ τούτου θα απολαμβάνουν μηνιαίως κατ’ ελάχιστον 2.500 ευρώ!!!), την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως παρίες της Ευρώπης, με τιμωρητική διάθεση στον απόλυτο βαθμό και ως κοινούς εγκληματίες… Και τα εν Ελλάδι κυβερνώντα «αρχίδια» δεν τόλμησαν να ψελλίσουν καν, απέναντι στην ρατσιστική και τιμωρητική συμπεριφορά της «ανθρωπιστικής» Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, καθότι στην πραγματικότητα είναι υποτακτικοί και σφουγγοκωλάριοι του Βερολίνου…

Και σαν να μην έφτανε αυτή η άθλια υποτακτική στάση, οι γλοιώδεις ανθύπατοι και σύγχρονοι Τσολάκογλου των Αθηνών, δεν τόλμησαν να αντιτάξουν τα όσα με απόλυτη σαφήνεια ορίζονται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από το Διεθνές Δίκαιο, όταν η γερμανίδα καγκελάριος τόλμησε να αναφερθεί στο Αιγαίο και σε μία ελληνοτουρκική «συνεργασία» για έλεγχο της εισόδου λαθρομεταναστευτικών πληθυσμών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυρία Μέρκελ αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της, έβαλε στο Αιγαίο τον τουρκικό παράγοντα ως εγγυητή των ευρωπαϊκών συνόρων και έθεσε αυτομάτως θέμα συγκυριαρχίας της Τουρκίας στο Αιγαίο…! Καμία απάντηση δεν πήρε η κυρία Μέρκελ από τα «αρχίδια» των Αθηνών, τα οποία επέλεξαν να εμφανίσουν στον Ελληνικό Τύπο κάποιον παπά υπερπράκτορα της ΕΥΠ (για να τονώσουν το ηθικό των πολιτών)!!!

Ακόμη και εάν δεν είχαν αντιληφθεί η σφουγγοκωλάριοι των Αθηνών την σημαντικότητα, κρισιμότητα και επικινδυνότητα των δηλώσεων αυτών της κυρίας Μέρκελ, ακόμη και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που αφορούσε το προσφυγικό, δεν τόλμησαν να επαναφέρουν στην τάξη την κυρία Μέρκελ, όταν με δηλώσεις της άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για την έκταση που έχει πάρει η λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη…

Η χώρα ευρισκόμενη στο κενό και βυθιζόμενη με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το χάος, φέρεται να διοικείται από ανθρώπους χαμηλής ηθικής, πολιτικούς νάνους, αλλά και εμπλεκόμενους με εγχώρια και εξωχώρια συμφέροντα που αποσκοπούν στην απόλυτη απομύζηση κάθε πλουτοπαραγωγικού πλούτου που διαθέτει η Ελλάδα. Οι πολυποίκιλτες καρέκλες των «αρχιδίων» και των παρελκομένων τους (γνωστές τρίχες κατσαρές), αν και όζουν βοθρολυμάτων φαίνεται πως κοστίζουν όσο η καταστροφή της Ελλάδας και συνοδεύονται (πάντα) από ένα πλήθος αλαλαζόντων φωνασκούντων «νυν υπέρ πάντων αρχιδίων»…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

Του Γιάννη Ξένου

Στο ερώτημα ποιος ήταν ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, η πρώτη απάντηση είναι η Αποχή. Την Κυριακή η αποχή εκτοξεύτηκε στο 43,43%, από τα 9.840.525 των εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες μόλις τα 5.566.295! Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, το 2004, η αποχή δεν ξεπερνούσε το 23,5%, δέκα χρόνια μετά έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Από τις εκλογές του 2007 αυτοί που επιλέγουν να απέχουν από τις εκλογές, συνεχώς αυξάνονται. Το 2007 η αποχή πήγε στο 25,05%, το 2009 έφτασε στο 29%. Το 2012 έκανε άλμα, στις εκλογές του Μαΐου σκαρφάλωσε στο 34,88% και του Ιουνίου ακόμα πιο ψηλά, 37,51%. Περιορίστηκε ελαφρά τον περασμένο Ιανουάριο, 36,38%, και ανέβηκε σε νέο ιστορικό υψηλό την Κυριακή (43,43%). Το 2004 ψήφισαν 7.573.368 και μετά από δέκα χρόνια, αυτοί που συνεχίζουν να συμμετέχουν στα κοινά διαμέσου της ψήφους τους είναι δύο εκατομμύρια λιγότεροι. Σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο 764 χιλιάδες ήταν οι απογοητευμένοι που δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα.


Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφονται σε απομακρυσμένους νομούς π.χ. Φλώρινα (64,06%), Κεφαλονιά (61,15%), Λακωνία (59,51%), Λέσβος (56,81%), Ευρυτανία (55,79%) κ.λπ. Μεγάλη αύξηση της αποχής καταγράφεται και σε αστικά κέντρα, όπως Β’ Πειραιώς, η οποία εμφανίζει ποσοστό αποχής 47,59% και η Α’ Αθήνας, όπου το ποσοστό αποχής έφτασε το 46,72%. Η αποχή απειλεί να τινάξει στον αέρα το Μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, αφού του αφαιρεί τη νομιμοποίηση. Είναι δυσεπίλυτος γρίφος πώς θα εκφραστεί πολιτικά το επόμενο διάστημα αυτό το ένα τρίτο του πληθυσμού[1] που απέχει, θα παραμείνει βουβό, απογοητευμένο και αποσυρμένο εξαιτίας της εξέλιξης της πολιτικής ζωής την τελευταία δεκαετία ή υπάρχουν περιθώρια να βγει από το πολιτικό περιθώριο;

Κατά τα άλλα οι εκλογές ήταν μια μεγάλη νίκη του Σύριζα και του Τσίπρα· τι και αν έχασε 320 χιλ. ψήφους από τον Ιανουάριο, το ποσοστό του έμεινε σταθερό και η ζημιά που του προκάλεσε η ΛΑΕ ήταν ελάχιστη. Στο εκλογικό σώμα επικράτησε η λογική της δεύτερης ευκαιρίας και ότι δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να παραδεχτεί ότι η στήριξη στον Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα ήταν εκ του αποτελέσματος λανθασμένη. Συν το γεγονός ότι η μόνη εναλλακτική λύση ήταν η φθαρμένη ΝΔ, που από τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κυβερνήσει τα 7,5· έτσι ο Σύριζα μπόρεσε να εμφανιστεί ως η λιγότερο κακή λύση. Ο Σύριζα συνεχίζει να κερδίζει τις λαϊκές (Αγία Βαρβάρα 43,84%, Κερατσίνι 42,95%, Αιγάλεω 42,59%, Ίλιον 42,24%, Περιστέρι 42,21%) και μεσοστρωματικές περιοχές (Δάφνη-Υμηττός 37,14%, Ελληνικό 36,53%, Λυκόβρυση 33,14% κ.ά.) των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η νίκη του οφείλεται στο ότι τις τελευταίες μέρες ανέβασε σημαντικά την συσπείρωσή του, ξεπέρασε το 73% και πήρε σημαντικά ποσοστά από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα από το Ποτάμι (18,9%), Ανελ (16,3%), Πασόκ (12,8%) και Λοιπά Κόμματα 14%, δηλαδή τις απώλειες που είχε από τα αριστερά του τις κάλυψε με εισροές από το Κέντρο (Ποτάμι, Πασόκ, ΚΙΔΗΣΟ).

Την ΝΔ εν τέλει, η εικόνα ντέρμπι που δίνονταν μάλλον κακό της έκανε: η σκέψη ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία με διάλειμμα μόλις επτά μηνών δημιούργησε αντισυσπειρώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι ότι δεν πήγαν να την ψηφίσουν ακόμα και αυτοί που το έπραξαν τον Ιανουάριο. Έχασε σχεδόν 200 χιλ. ψήφους και δεν αύξησε σημαντικά τα ποσοστά της σε καμιά περιφέρεια, ακόμα και στο Ανατολικό Αιγαίο τα προβλήματα με τους πρόσφυγες/μετανάστες δεν την βοήθησαν (π.χ. στη Λέσβο πήρε 28,55% και ο Σύριζα 29,02%). Η συσπείρωση της ήταν ικανοποιητική (87,8%), από κει και πέρα άντλησε ψήφους από Σύριζα (6,7%), Χρυσή Αυγή (9%), Ποτάμι (13,4%) και Ανελ (12,7%).


Συσπειρώσεις κομμάτων

Η Χρυσή Αυγή χωρίς να αυξήσει τις ψήφους της από τον Ιανουάριο (μειώθηκαν κατά 10 χιλ.) αύξησε το ποσοστό της. Το ανησυχητικό είναι ότι πια έχει παρουσία σε περιοχές που πριν δεν είχε βάση, όπως το Ανατολικό Αιγαίο (Λέσβος 7,78% από 4,66% και Δωδεκανήσου 8,08% από 5,5%) εξαιτίας του προσφυγικού. Αν δεν βρεθεί λύση στα νησιά η Χρυσή Αυγή θα βρει προνομιακό πεδίο δράσης. Η συσπείρωση της ήταν υψηλή (80,8%) και σημαντικό ποσοστό πήρε μόνο από τους Ανελ (5.9%)

Το Πασόκ για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία αύξησε τα ποσοστά του, από 4,7% του Ιανουαρίου ανέβηκε στο 6,3%. Η απομάκρυνση του Βενιζέλου, η επαναδραστηριοποίηση του Λαλιώτη και σε μικρότερο βαθμό το ότι ο ΓΑΠ δεν κατέβηκε σ’ αυτές τις εκλογές, έφεραν κάποιους ψήφους και τώρα μπορούν να πλασάρονται ως η πρώτη δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς ενόψει των εξελίξεων που δρομολογούνται. Η συσπείρωση του Πασόκ ήταν στο 74,5% και πήρε ψήφους από το Ποτάμι (5,9%) και Λοιπά Κόμματα (8,7%).

Για το ΚΚΕ το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να θεωρείται θετικό. Διατήρησε το ποσοστό του Ιανουαρίου, αλλά έχασε σχεδόν 40 χιλ. ψήφους, ενώ η συγκυρία ήταν κατάλληλη να πάρει πίσω κάποιους από όσους παραδοσιακά το ψήφιζαν και τον Ιανουάριο πήγαν στον Σύριζα. Η συσπείρωσή του έφθασε στο 82,75%, αλλά οι εισροές χαμηλές, μόνο ένα 2,5% από τον Σύριζα είναι άξιο λόγου.

Το Ποτάμι είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Η τακτική του Θεοδωράκη το προηγούμενο επτάμηνο να παρακαλά τον Τσίπρα να συμπορευτούν πληρώθηκε, λίγο πριν το τέλος πήγε να την αλλάξει, αλλά ήταν αργά. Απώλεσε 2 μονάδες και 150 χιλ. ψήφους, η συσπείρωσή του μόλις πάνω από 50% και οι ψηφοφόροι του Ιανουαρίου μετακινήθηκαν προς Σύριζα, ΝΔ, Πασόκ και Ένωση Κεντρώων.

Οι Ανελ για άλλη μια φορά στο νήμα μπήκαν στη Βουλή. Έχασαν σχεδόν 100 χιλ. ψήφους από τον Ιανουάριο. Η συσπείρωση τους ήταν κάτω από το 50%, αλλά το 2,1% που πήρε από τον Σύριζα που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από μισή μονάδα τους έφτασε για να μπουν στη Βουλή. Η κυβερνητική συμβίωση θέλει θυσίες και από τους δύο εταίρους.

Οι εκλογές έγιναν για να μπει η Ένωση Κεντρώων στη Βουλή! Πήρε επιπλέον 75 χιλ. ψήφους από τον Ιανουάριο και είχε διείσδυση σε ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα. Η βασική δύναμη του κόμματος βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη (Α΄ Θεσσαλονίκης 6,77% και Β΄ Θεσσαλονίκης 6,01%).

Η Λαϊκή Ενότητα από τα σαλόνια της εξουσίας βρέθηκε στα αλώνια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Πρόκειται για ένα κόμμα μεσαίων στελεχών και παραγόντων, χωρίς καμία πραγματική σύνδεση με την κοινωνία· σε δέκα επαρχιακούς νομούς είχε ποσοστό γύρω στο 1%. Από την άλλη στις λαϊκές γειτονιές των αστικών κέντρων δεν είχαν την αναμενόμενη δυναμική, ακόμα και στη Β΄ Πειραιώς την περιοχή του Λαφαζάνη το ποσοστό που πήρε ήταν χαμηλό, 3,77%.


Ψήφος κατά την απασχόληση

Το κοινό exit poll[2] δίνει στοιχεία για το πώς ψήφισαν οι Έλληνες με βάση κριτήρια ταξικής προέλευσης, ηλικίας και φύλου. Στο κριτήριο της ταξικής προέλευσης (θέση στην απασχόληση) ο Σύριζα επικράτησε σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους. Επικράτησε άνετα στους δημόσιους υπάλληλους (37,1% έναντι 28,2 η ΝΔ), ιδιωτικούς υπάλληλους (37,4% έναντι 21,6% η ΝΔ), τους ανέργους (43,3% έναντι 17% ΝΔ), τους φοιτητές (37,6% – 15,9% η ΝΔ) και τις νοικοκυρές (39,2% – 34% η ΝΔ). Νίκησε οριακά ακόμα και στους αγρότες (33,7% έναντι 33% της ΝΔ) και ας ετοιμάζει το επόμενο διάστημα σκληρά μέτρα. Η ΝΔ από τη μεριά της, κέρδισε με βραχεία κεφαλή μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες (29,5% έναντι 28,7% του Σύριζα) και τους συνταξιούχους ( 37,9% έναντι 34% του Σύριζα).

Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή πήρε διψήφιο ποσοστό (12,6%) στους αγρότες, αλλά και σχετικά υψηλά ποσοστά σε ανέργους (8,8%) και φοιτητές (7,3%). Το Πασόκ διατηρεί δυνάμεις σε συνταξιούχους (10,5%), νοικοκυρές (7,5%) και ελ. επαγγελματίες (6,3%), ενώ δεν παίρνει τίποτα από φοιτητές (1,4%). Το ΚΚΕ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του σε ανέργους (8,8%), φοιτητές (8,7%), αγρότες (7,5%) και ιδιωτικούς υπάλληλους (7,1%), ενώ πληγή αποτελούν οι νοικοκυρές (1,7%). Το Ποτάμι πήγε καλύτερα σε φοιτητές (7,2%), ελ. επαγγελματίες (6,3%) και πολύ άσχημα στους αγρότες (0,4%). Οι Ανελ ξεπέρασαν το πανελλαδικό τους ποσοστό μόνο στους δημόσιους υπάλληλους (4,5%), το οποίο αν προστεθεί με 37,1% του Σύριζα μας δείχνει ότι 41,6% των δημοσίων υπαλλήλων στήριξε την κυβέρνηση. Η Ένωση Κεντρώων ψηφίστηκε από φοιτητές (6,5%), ελ. επαγγελματίες (6,2%), ιδιωτικούς υπάλληλους (6,1%), αλλά και δημόσιους υπάλληλους (4,1%), παρότι ο Λεβέντης απειλεί να τους απολύσει όλους. Η Λαϊκή Ενότητα κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της σε ελ. επαγγελματίες (4,6%) φοιτητές και ανέργους (από 4,4%).


Ψήφος ως προς το φύλο και την ηλικία

Ως προς το φύλο, ο Σύριζα κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις γυναίκες (39,2%) και πήρε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά, 32,2% στους άνδρες. Η ΝΔ είχε 29,1% στις γυναίκες και 26,8% στους άνδρες. Ο δικομματισμός στις γυναίκες φτάνει σχεδόν το 70% (68,3%) και στους άνδρες είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο (59%). Στα υπόλοιπα κόμματα ξεχωρίζει το 8,3% της ΧΑ στους άνδρες έναντι 4,2% στις γυναίκες, αλλά αυτό είναι μόνιμο χαρακτηριστικό για τη ΧΑ. Το ΚΚΕ παίρνει 7,1% στους άνδρες και 5,6% στις γυναίκες. Το Ποτάμι είναι το μόνο μικρό κόμμα που προτιμάται από περισσότερες γυναίκες (4,9% έναντι 3,7% των ανδρών). Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα τα προτιμούν περισσότερο οι άντρες, εκτός από τη Λαϊκή Ενότητα, όπου έχει το ίδιο ποσοστό σε άντρες – γυναίκες (2,9%).

Ως προς τις ηλικιακές ομάδες που προσελκύει κάθε κόμμα, ο Σύριζα έχει τα υψηλότερα ποσοστά του σε αυτούς που πρωτοψηφίζουν (18-24), 41,3%, πέφτει στο 33,9% στην επόμενη ηλικιακή ομάδα (25-35), το ανεβάζει στην κατηγορία (35-54) 36,3%, και έχει καλό ποσοστό και σε όσους είναι πάνω από 55 ετών (34,7%). Η ΝΔ έχει χαμηλά ποσοστά στους νεότερους, 17,1% στην ομάδα 18-24 και 19,1% στην ομάδα 25-34. Ανεβαίνει λίγο στην ομάδα 35-54, 25,9% και ξεπερνά τον Σύριζα μόνο στους μεγαλύτερους, 36,5% στις ηλικίες από 55 και πάνω. Η Χρυσή Αυγή αγγίζει διψήφιο ποσοστό (9,6%) στις ηλικίες 18-24 και υψηλό (8,3%) στους 25-34 και μόνο 4% σε όσους ξεπερνούν τα 55 έτη. Το ΚΚΕ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του (7,8%) στην ηλικιακή ομάδα 25-34, το ίδιο και το Ποτάμι που σε αυτή την ομάδα έχει ποσοστό 5,9%. Το Πασόκ ως κόμμα συνταξιούχων τα πάει καλά σε όσους είναι πάνω από 55 (9,4%) και πολύ άσχημα στους νέους 18-24, 2,4%. Τα εγγόνια των Πασόκων ψηφίζουν Σύριζα. Από τα υπόλοιπα κόμματα να σταθούμε στο 6,9% που λαμβάνει η Ένωση Κεντρώων στους νέους 25-34. Η Ένωση Κεντρώων αν συνδυάσουμε αυτό το στοιχείο συν ότι την επιλέγουν περισσότερο φοιτητές αποπνέει ως προς τους ψηφοφόρους της μια φρεσκάδα.

Αναποφάσιστοι, κριτήρια ψήφου και ιδεολογική συμφωνία με το κόμμα που ψήφισαν


Αναποφάσιστοι

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε αναχθεί σε μέγιστο θέμα το τι θα έπρατταν οι αναποφάσιστοι. Το exit poll δίνει μια εικόνα. Το 30% των ψηφοφόρων αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία μέρα (17%) ή την τελευταία εβδομάδα. Μόνο ένας στους τέσσερις ψήφισε αυτό που παραδοσιακά ψηφίζει, το 36% απάντησε ότι είχε αποφασίσει πριν καιρό τι θα έκανε στην κάλπη και το 9% αποφάσισε πριν ένα μήνα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Όσον αφορά τι επέλεξαν αναλόγως με τη στιγμή που καταστάλαξαν, στους αναποφάσιστους που αποφάσισαν την τελευταία μέρα κυριάρχησε ο Σύριζα 35% έναντι 18,2% της ΝΔ. Σε αυτούς που αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα και πάλι η διαφορά υπέρ του Σύριζα είναι διπλάσια (36,2% έναντι 18,2% της ΝΔ). Η εικόνα ντέρμπι που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις κινητοποίησαν τους αναποφάσιστους να πάνε να ψηφίσουν Σύριζα. Από τα υπόλοιπα κόμματα ξεχωρίζουμε το 5,4% που επέλεξαν Ανελ τη μέρα των εκλογών και το 7% που τους επέλεξαν την τελευταία εβδομάδα. Επίσης η Ένωση Κεντρώων πήρε το 6,2% αυτών που αποφάσισαν την τελευταία μέρα και το 5,3% όσων αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα.

Η εικόνα είναι διαφορετική στους πιο κατασταλαγμένους ψηφοφόρους: στην κατηγορία όσων ψηφίζουν το ίδιο κόμμα πάντα προηγείται σημαντικά η ΝΔ με 47,8%, έπεται με απόσταση ο Σύριζα 19,1% και από κοντά είναι το ΚΚΕ (14,1%), το Πασόκ (10,6%), αρκετά μακριά η ΧΑ (5,1). ΝΔ, Πασόκ και ΚΚΕ έχουν σταθερές βάσεις οπαδών, ενώ μικρή είναι η βάση του Σύριζα για το μέγεθός του ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω ή κοντά στη μονάδα. Στην κατηγορία, «εδώ και αρκετό καιρό» κυριαρχεί ο Σύριζα (47,8%) και ακολουθεί με απόσταση η ΝΔ (21,9%) και η ΧΑ (8,2%). Όσοι αποφάσισαν με την προκήρυξη των εκλογών κατά 37,5% κατευθύνθηκαν στον Σύριζα, 26,5% στη ΝΔ και μετά ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 7%. Η Λαϊκή Ενότητα ψηφίστηκε κατά βάση από αυτούς που το πήραν απόφαση με την προκήρυξη των εκλογών, τα ποσοστά το επόμενο διάστημα ξεφούσκωναν και γι’ αυτό βρέθηκε και εκτός Βουλής.

Κριτήρια ψήφου

Ως προς τα κριτήρια της ψήφου πρώτο έρχεται το «να υποστηρίξω την παραμονή της χώρας στο Ευρώ» (36%), δεύτερο «να υποστηρίξω το κόμμα που συμπαθώ» (26%), τρίτο με μικρή απόσταση «να επιλέξω πρωθυπουργό» (23%), κριτήριο στο οποίο έριξε μεγάλο βάρος το επιτελείο του Τσίπρα και τελευταίο κριτήριο να «αποδοκιμάσω τη νέα Συμφωνία» (15%). Παρήλθε η εποχή της ψήφου διαμαρτυρίας, τώρα είμαστε στη φάση του μικρότερου κακού.

Η ΝΔ κερδίζει σε όσους προτάσσουν ως κριτήριο ψήφου την παραμονή της χώρας στο Ευρώ (45,6% έναντι 27,3% του Σύριζα), αλλά χάνει στα άλλα: κόμμα που συμπαθώ 25,6% έναντι 30,6% του Σύριζα· επιλογή πρωθυπουργού 23% έναντι 66,5% του Σύριζα και φυσικά στο να αποδοκιμάσω το νέο μνημόνιο 6,9% έναντι 21% του Σύριζα. Ο Σύριζα επικρατεί ακόμα και σε αυτούς που ψήφισαν με κριτήριο να αποδοκιμάσουν το μνημόνιο που έφερε ο Σύριζα! Στην ψήφο διαμαρτυρίας ακολουθούν η ΧΑ με 18,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 15,6% και το ΚΚΕ με 15,2%.

Ιδεολογική συνάφεια


Ως προς την ιδεολογική συνάφεια με το κόμμα που ψήφισαν, το 55% δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά, το 36% ούτε κοντά ούτε μακριά και 9% μακριά. Όσοι επιλέγουν κόμμα με βάση την ιδεολογική συνάφεια πάνε πρώτα στο Σύριζα (34,7%), μετά στη ΝΔ (32,5%) και ακολούθως σε ΚΚΕ (8%), Πασόκ (7,1) και ΧΑ (5,3%). Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ποσοστά γύρω στο 2%. Όσοι είναι πιο αποστασιοποιημένοι ψηφίζουν κατά 39,8% Σύριζα και μόλις 21,5% ΝΔ και εν συνεχεία 6,6% Ποτάμι, 5,8% ΧΑ, 5,6% Ένωση Κεντρώων. Σ’ αυτούς που επιλέγουν κόμμα, αν και βρίσκεται μακριά τους ιδεολογικά είναι αξιοπρόσεκτο το 11,4% της ΧΑ, που δείχνει ότι ένα μέρος όσων την ψηφίζουν δεν το κάνουν χωρίς ενοχές.

[1] Αν αφαιρέσουμε από τους εκλογικούς καταλόγους όσους έχουν πεθάνει ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη ηλικία (στους εκλογικούς καταλόγους περισσότερα από δύο εκατομμύρια εγγεγραμμένων είναι ηλικίας πάνω από 71 χρόνων, άλλη μια ένδειξη της παρακμής της χώρας) η πραγματική αποχή υπολογίζεται μεταξύ 30%-35%.
[2] Κοινό Exit poll (Metron Analysis, Alco, GPO, Marc, MRB) με δείγμα 8000 ψηφοφόρους και αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 εκλογικών κέντρων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Καραϊσκου 
από την ιστοσελίδα του Αντιφωνητή 

Γιά πρώτη φορά λοιπόν ἀπό τό 1946 ἡ Θράκη ἔχει 4 μουσουλμάνους βουλευτές. Ἡ ἐκλογή τοῦ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μέ τόν ΣΥΡΙΖΑ στήν Ξάνθη ἦταν βεβαίως ἀναμενόμενη καί λογική, ἐφόσον ἦταν στήν πραγματικότητα ὁ μοναδικός μειονοτικός ὑποψήφιος καί ἡ πρωτιά του ἀδιαμφισβήτητη. Ὅμως στή Ροδόπη τό τελικό αποτέλεσμα ἐξέπληξε: πέραν τῶν δύο ἤδη ἐκλεγμένων βουλευτῶν τοῦ κυβερνῶντος κόμματος (Μουσταφά Μουσταφά καί Ἀιχάν Καραγιουσούφ), μπῆκε στή Βουλή καί ὁ Ἰλχάν Ἀχμέτ μέ τό «Ποτάμι», παρότι τό κόμμα του ἦταν τρίτο στόν νομό. Ἔτσι, ἡ δεύτερη ΝΔ μέ τόν Εὐριπίδη Στυλιανίδη ἐπικεφαλῆς, ἔμεινε ἐκτός νυμφῶνος, παρότι κι αὐτή αὔξησε θεαματικά τό ποσοστό της (καί ὁριακά τίς ψήφους της). Μάλιστα ἄν δέν ἐπέμενε ὁ Ζεϊμπέκ στήν Ξάνθη νά εἶναι ὁ μοναδικός ὑποψήφιος βουλευτής ἀπό τήν μειονοτική κοινωνία, θά μπορούσαμε νά ἔχουμε κάλλιστα 5 μουσουλμάνους στούς 6 βουλευτές Ξάνθης καί Ροδόπης. Αὐτό δείχνει ἡ ἐκλογή τῶν δύο ἑπόμενων συνυποψηφίων του, Γιαννακίδη καί Στογιαννίδη, πού πῆραν συνολικά τόν Γενάρη κάπου 6.000 σταυρούς (ἔναντι …16.000 τοῦ Ζεϊμπέκ!).

Ἔχουμε λοιπόν ἕνα ἐκλογικό ἀποτέλεσμα πού σέ πρώτη ματιά σοκάρει: ὁ κεντρικός νομός τῆς Θράκης, ὅπου καί ἡ ἕδρα τῆς Περιφέρειας, δέν ἔχει οὔτε ἕναν χριστιανό βουλευτή. Ἤ, γιά νά τό ποῦμε πιό εὐθέως, δέν ἔχει ἕναν βουλευτή πού νά μήν δηλώνει τουρκικῆς καταγωγῆς! Πρόκειται βεβαίως γιά μαγική εἰκόνα, πού διαγράφει τόν μισό πληθυσμό, ἀφοῦ τόν ἀφήνει δίχως δικό του ἐκπρόσωπο στή Βουλή τῶν Ἑλλήνων. Ποιοί εἶναι οἱ λόγοι καί πόσο σοβαρό εἶναι αὐτό ἐπί τοῦ πρακτέου;

Πρῶτα πρῶτα πρόκειται γιά ἕνα ἄσχημο παιχνίδι τοῦ κλογικο νόμου. Δέν μπορεῖ αὐτό τό νομοθετικό ἔκτρωμα μέ τά 50εδρα μπόνους στό πρῶτο κόμμα νά παραχαράσσει ἔτσι τήν βούληση τοῦ τοπικοῦ πληθυσμοῦ (ἀκόμη πιό χαρακτηριστικά στόν Ἕβρο, ὅπου ἡ πρώτη ΝΔ ἐκλέγει ἕναν βουλευτή καί ὁ δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ ἐκλέγει …τρεῖς!). Μάλιστα ἡ πολυπλοκότητα τοῦ συστήματος καί ὁ ἀποκλειστικός χειρισμός του ἀπό τήν Singular Logic ἀπαγορεύει ὁποιονδήποτε ἔλεγχο τοῦ τελικοῦ ἀποτελέσματος ἀπό τόν πολίτη. Δεύτερον εἶναι μιά ποτυχία τς τοπικς ΝΔ νά πείσει πώς ἡ ἐκλογή πλειονοτικοῦ βουλευτῆ (δηλαδή τοῦ Ε. Στυλιανίδη) εἶναι ζωτικῆς σημασίας γιά τά ἐθνικά μας συμφέροντα. Μπορεῖ οἱ λόγοι τῆς ἀποτυχίας αὐτῆς νά συνδέονται καί μέ εὐρύτερα θέματα, πάντως φαίνεται ὅτι ἡ θέση αὐτή ἀδυνατίζει σύν τῷ χρόνῳ μέσα στό ἐκλογικό σῶμα. Καί τρίτον εἶναι ἀποτέλεσμα μιᾶς προξενικς παρέμβασης ὑπέρ τοῦ Ἰλχάν Ἀχμέτ, καθώς μόνον αὐτός μποροῦσε νά κάνει τήν διαφορά καί τήν ζημιά στόν Εὐριπίδη – καί πράγματι τό πέτυχε. Ἡ σημαντική αὔξηση τῶν ψήφων τοῦ «Ποταμιοῦ» στή Ροδόπη (1.777 ψῆφοι ἤ 21%!), παρά τήν πανελλαδική πτώση τοῦ κόμματος καί παρά τήν ἀποχώρηση τοῦ ἰσχυρότερου συνυποψηφίου του (Στ. Κουρούδης μέ 2.143 ψήφους τόν Γενάρη) ἀπό τό τοπικό ψηφοδέλτιο, εἶναι σαφέστατη ἔνδειξη γιά τό τί παίχτηκε.

Καί τώρα; Ὅπως καί πρίν. Ἔχοντας περάσει ἐποχές μέ Χατζηοσμάν – Μάντατζη στή Βουλή καί τό βοθροΠαΣοΚ στήν ἐξουσία νά ὑποκύπτει σέ κάθε τους ὄρεξη, δέν μᾶς σκιάζει τό σήμερα. Ἄλλωστε γιά νά εἴμαστε δίκαιοι πρέπει νά ποῦμε πώς οἱ Μουσταφά καί Καραγιουσούφ στό παρελθόν ἑπτάμηνο δέν ἔδωσαν ἄσχημα δείγματα γραφῆς. Ὁ Ζεϊμπέκ στήν Ξάνθη, πού ἐξακολουθεῖ νά κρατάει ἐπαφή μέ τό κύκλωμα τῶν φανατικῶν Τούρκων τῆς περιοχῆς, εἶναι διαφορετική περίπτωση. Οὔτε καί ὁ Ἰλχάν, πού θά βρίσκεται στήν ἀντιπολίτευση, μπορεῖ νά χαρακτηριστεῖ ἐπικίνδυνος μόνο λόγῳ θρησκεύματος ἤ καταγωγῆς. Γιά μᾶς πολύ πιό …ἐπιβαρυντικό στοιχεῖο εἶναι ἡ σχέση του μέ τό μητσοτακέικο καί μέ ἐκφραστές τῆς διαπλοκῆς. Βεβαίως σέ κάποιαν διαφορετική συγκυρία (ἔντασης) μπορεῖ ὁ τουρκοτσομπάνος νά μαζέψει πάλι τά πρόβατα πού ἀπομακρύνονται ἀπό τό κοπάδι του καί νά δοῦμε ξανά μιά ἑνιαία γραμμή ἀπό τήν μειονοτική ἡγεσία, σάν τίς γνωστές τοῦ παρελθόντος. Ἀλλά ἀκριβῶς γι’ αυτό ζητᾶμε ἀπό χρόνια νά ξηλωθεῖ ἀπό τήν Κομοτηνή τό τουρκικό Προξενεῖο: νά λείψει ἀπό τόν τόπο μας ὁ βασικός παράγοντας πολιτικῆς ἀνωμαλίας καί ἐξωτερικῆς παρέμβασης. Εἴτε ἔχουμε τρεῖς μουσουλμάνους βουλευτές εἴτε κανέναν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου