Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Αυγ 2015

«Κερκόπορτα» της Τουρκίας στην λαθρομετανάστευση…

Αρκετά κέρδισε η παραοικονομία της Τουρκίας από την επιχείρηση μεταφοράς των απελπισμένων μετακινούμενων πληθυσμών από την ανατολική Τουρκία στη δυτική και από εκεί στην Ελλάδα. Τώρα ήρθε η σειρά και της πραγματικής τουρκικής οικονομίας να κερδίσει. Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες, οι έλληνες τελωνειακοί βλέπουν έκπληκτοι εμφανώς εύπορους να φτάνουν με τα καραβάκια της γραμμής από το Τσεσμέ, να δείχνουν τη βίζα τους και να εισέρχονται στη χώρα μας σαν… κύριοι!

Αυτό γίνεται, γιατί ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη (τείνει να οριστεί επισήμως ως ο ορισμός της ανυπαρξίας), στην Τουρκία υπάρχει μία οργανωμένη χώρα, ένα κράτος που κερδίζει όπως μπορεί και μετά ξεφορτώνεται και ένα πρόβλημα με τον πλέον νόμιμο τρόπο.

Εδώ και λίγες ημέρες, λοιπόν, η Τουρκία άρχισε την απλοποίηση απόκτησης βίζας με σειρά χωρών, αρχής γενομένης με το Αφγανιστάν και το Σουδάν, αλλά «εξυπηρετεί» και Σύριους που έχουν διαβατήρια άλλων χωρών, με στόχο προφανώς σταδιακά να ανοίξει αυτή η ομπρέλα «προστασίας» σε όλους όσους θα την ζητήσουν από την «ελεήμονα» πλην όμως και καλοπληρωμένη τουρκική κρατική μηχανή. Αυτή η «ομπρέλα» συνίσταται στο γεγονός ότι μπορεί το αίτημα βίζας να υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο, να καταβάλλεται το ποσό που ζητά η Τουρκία (που είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που ζητούν οι διακινητές) κι έτσι η βίζα να αποκτάται σχεδόν αυτομάτως!

Η διαδικασία στη συνέχεια είναι απλή. Οι εισερχόμενοι είναι πλέον τουρίστες και μπορούν να μπούνε και να φύγουν από την Ελλάδα μόλις λήξουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, αν μέχρι τότε δεν τους έχει βρει ή δεν τους έχει αναζητήσει κανείς.
Υπάρχει όμως και ακόμη καλύτερη «λύση»… Παρουσιάζονται στο Λιμεναρχείο και με τη βίζα στο χέρι ζητούν προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα, τη χώρα που και οι πέτρες ξέρουν πως δεν υπάρχει ουδέν μονιμότερο εκ του προσωρινού…

Πηγή εφημ. «Αλήθεια Χίου»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 
Πηγή Geopolitics & Daily News


Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης σίγουρα δεν είναι μόνο Ελληνικού ενδιαφέροντος και ευθύνης, ούτε είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδος να δώσει μια λύση σε αυτό. Όμως, είναι ζήτημα ρεαλισμού να διαπιστώσει κάποιος πώς η πρώτη χώρα που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση για λογαριασμό της Ε.Ε. και για την ίδια, είναι η Ελλάδα.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει αίτια διαχρονικά που έχουν δημιουργηθεί πολλές δεκαετίες νωρίτερα με την συνεχή βοήθεια χωρίς να δημιουργηθεί πλάνο ανάπτυξης σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου και τα περισσότερα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας (καθώς και τα τρόφιμα αλλά και τα φάρμακα) κατέληγαν σε διεφθαρμένα καθεστώτα και ολίγους εκλεκτούς. Συνάμα υπήρχε και μια σαφή επιρροή κάθε λογής ισχυρού στον πλανήτη να εφαρμόσει μια δική του παρέμβαση προς τις χώρες αυτές για ικανοποίηση εθνικής ή ακόμα και προσωπικής ατζέντας. Παράδειγμα των παραπάνω είναι οι παρεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία. Ας μην ξεχνάμε πώς οι χώρες που τροφοδοτούνκυρίως το κύμα μετανάστευσης είναι πάντα από την Ασία και την Αφρική.

Τα παραπάνω είναι δεδομένα γνωστά στο ευρύ κοινό και ίσως , μέχρι ενός σημείου, επιλεκτικά να είναι και αδιάφορα. Το ζητούμενο είναι για τον κάθε Έλληνα πολίτη πώς η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς εποικισμού, που ελάχιστη σχέση έχει με ανθρωπιστική ανάγκη βοηθείας και ακόμα μικρότερη σχέση έχει με μια προσωρινή παραμονή κάποιων ανθρώπων που ζητούν να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους μόλις τελειώσει η κρίση εκεί.

Ξεκινώντας λίγο παράδοξα θα πρέπει να αναφέρουμε εκ νέου το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος δικαιούται άσυλο , καθώς συνεχίζουν πολλοί και τα μπερδεύουν είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας.

Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται έξω από τη χώρα της υπηκοότητάς του και δεν μπορεί, ή εξαιτίας αυτού του φόβου, δεν θέλει να προσφύγει στην προστασία της χώρας αυτής».
Σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης «Περί του καθεστώτος των Προσφύγων» που υιοθετήθηκε διεθνώς στις 28 Ιουλίου 1951 (κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1959 ) και τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης της 31ης Ιουλίου 1967. Οποιοσδήποτε άλλος μετανάστης που εισέρχεται σε μια χώρα χωρίς έγκριση από το τοπικό κράτος και δεν εμπίπτει στις παραπάνω διατάξεις, θεωρείται ως παράνομα ευρισκόμενος στην χώρα αυτή και διώκεται ποινικά η πράξη του, όπου απαιτείται αμέσως μετά η επαναπροώθηση του προς την χώρα προέλευσης ή εισδοχής βάση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ.

Με γνώμονα την παραπάνω περιγραφή ερχόμαστε στην πρόσφατη έκθεση της FRONTEX που αναφέρει τριπλασιασμό εισόδου μεταναστών από τα Ελληνικά σύνορα με Τουρκία, ειδικότερα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρει επίσης την σημαντική μείωση κατά 80% από την πλευρά του Έβρου καθώς το πρόσφατα διαμορφωμένο τοίχος στα σύνορα έχει αποτρέψει πλέον αρκετούς από εκείνο το σημείο εισόδου.

Τα κυριότερα σημεία εισόδου αναφέρονται πως βρίσκονται στην περιοχή της Λέσβου, Σάμου και Χίου (σ.σ. η έκθεση είναι επικαιροποιημένη μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2015, οπότε το τι συμβαίνει στην Κω σήμερα δεν έχει αναλυθεί ακόμα). Η ίδια έκθεση αναφέρει και υποδεικνύει έντονα ως σημείο προέλευσης των ροών αυτών την χώρα της Τουρκίας, τα παράλιας της οποίας λειτουργούν ως κόμβος μετάβασης προς Βουλγαρία και Ελλάδα. Εντύπωση επίσης, δημιουργεί η αναφορά για σαφέστατη μείωση των εισερχόμενων παράνομα από Αλβανία προς Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τις ροές εργατών προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα παραπάνω όμως αναφερόμενα απλά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα στοιχεία είναι αφοπλιστικά όταν αρχίζουν και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, ειδικότερα δε, όταν αρχίζουν και διαψεύδουν πολλά από τα όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ αλλά και από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πρώτο ποιοτικό χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι η ανάλυση που αναφέρεται στα στοιχεία των ανθρώπινων ομάδων που εισέρχονται στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μόλις το 11% επί του συνόλου είναι παιδιά, το 13% είναι γυναίκες ενώ το εναπομείναν ποσοστό του 76% είναι άνδρες!

Δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι πώς το παραπάνω ποσοστό των ανδρών είναι ηλικίας 15-50 ετών, που ορίζεται ως η πλέον ενεργή ηλικία για κάποιον. Συνδυαστικά αναφέρεται και το τρίτο χαρακτηριστικό που ορίζει πώς το 28% είναι μόνο από Συρία σαν χώρος καταγωγής. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 40% είναι αγνώστου προελεύσεως ενώ σημαντικά είναι και τα ποσοστά προέλευσης από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.

Έχει σημασία να δοθεί προσοχή στα παραπάνω ποσοστά καθώς δηλώνουν χώρες με πολύ μεγάλες διαφορές κουλτούρας, ηθών και εθίμων ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι να σημειωθεί πώς πολλές από αυτές τις χώρες είναι σε διαρκή επίβλεψη για την παρουσία μαχητών της τζιχάντ στο έδαφος τους.

Η παρουσίαση συντριπτικών στοιχείων εναντίον της σημερινής πολιτικής ανοιχτών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι ακόμα πιο ισχυρή στην ίδια έκθεση, που υπογραμμίζει τις εντονότατες μειώσεις για προσπάθειες παράνομης εισόδου σε τρίτες χώρες μέλη της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2014 υπήρχε μια αύξηση επιτυχιών αποτροπής τέτοιων πράξεων κατά 36% περισσότερο σε σχέση με το 2012. Για το 2015 (πρώτο τρίμηνο) δηλώνεται πώς ήδη υπάρχει 400% αύξηση προσπαθειών από το αντίστοιχο διάστημα του 2014 με χρήση φορτηγών οχημάτων, πλαστών εγγράφων και λοιπές άλλες μεθόδους.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η αύξηση είναι το άμεσο ζητούμενο για τον πολίτη. Επί της ουσίας έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα:

1. Ο όγκος των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα υπολογίζεται σε 150.000 άτομα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός μιας μεγαλούπολης της χώρας ήδη βρίσκεται εντός της περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει τρόπος μετάβασης τους σε άλλες χώρες. Διότι σε αντίθεση με όσα φληναφήματα αναφέρονται, οι πρόσφυγες που δικαιούνται ασύλου, ναι μεν έχουν δικαίωμα ταξιδιού εντός Ε.Ε. αλλά η διαμονή τους περιορίζεται εκεί στις 60 μέρες. Εφόσον αυτό το διάστημα περάσει, αυτοί οδηγούνται πίσω στην χώρα εισδοχής (Ελλάδα). Η παροχή ασύλου εφόσον γίνει δεν δίνει δικαιώματα πολίτη της Ε.Ε. αλλά μόνο παροχής «καταφυγίου» στην χώρα εισδοχής.

Άρα τα όσα λέγονται σε ΜΜΕ και από διάφορους υπουργούς που δεν γνωρίζουν προφανώς κάποια πράγματα, δεν έχουν ουδεμία νομική και λογική βάση.

2. Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις οι μισοί μετανάστες που μπήκαν στην χώρα το τελευταίο διάστημα αρνούνται να μεταβούν στο Βοτανικό και σε άλλα camps, αλλά επιζητούν, πολλές φορές με εμμονή και βία, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε εκτός Ελλάδος. Φυσικά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει για παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου παρά μόνο απέλαση. Ενώ για τους πρόσφυγες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το δικαίωμα ταξιδιού σε άλλες χώρες μέλη έχει σαφή χρονικό περιορισμό.

Γιατί να μην δέχονται τις παροχές αυτών των υπηρεσιών; 
Οι λόγοι πολλοί σύμφωνα με στοιχεία.

Πρώτον δεν θέλουν να καταγραφούν τα στοιχεία τους σε βιομετρικές βάσεις (δακτυλοσκοπήσεις) έτσι ώστε να μην απελαθούν άμεσα αν δεν μπορέσουν να περάσουν την πρώτη φορά και απελαθούν στην χώρα τους ή τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε σύνορα άλλων χωρών και τους ταυτοποιήσουν. Να σημειωθεί εδώ πώς η δαχτυλοσκόπηση είναι υποχρεωτική τόσο για τους πρόσφυγες όσο και τους παράνομους μετανάστες. Δεν έχουν ουδέν νομικό δικαίωμα άρνησης, οπότε κάθε προσπάθεια από διάφορους «ακτιβιστές» γίνεται σαφώς εκ του πονηρού.

Δεύτερον, η παρουσία τους σε camps θα είναι υπό έλεγχο. άρα δεν θα μπορούν να φύγουν παράνομα προς άλλες χώρες αλλά και αν είναι μέλη οργανώσεων φανατικών μαχητών. όπως έχουν δοθεί ειδικά σήματα από υπηρεσίες, θα είναι πολύ ευκολότερο να εντοπιστούν. 

3. Εγκληματικότητα και παράνομη μετανάστευση. Για λόγους που έχουν εξηγηθεί και σε προηγούμενο άρθρο-ανάλυση σχετικά με το τι συμβαίνει και τι δεσμοί υπάρχουν μεταξύ ενός αλλογενούς και εντελώς διαφορετικού πληθυσμού με συμπαγή μορφή εντός ενός άλλου κοινωνικού συνόλου. Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι πως θα υπάρξει πρόβλημα.

Μια ξένη κοινωνική ομάδα με διαφορετικά ήθη και έθιμα που δεν αποζητά την εγκατάσταση και προσαρμογή στα εθνικά δεδομένα κάθε χώρας αλλά ζητεί να φέρει τα δικά της ξένα ως defacto αποδεκτά στον τοπικό πληθυσμό, αποτελεί μαθηματικό αξίωμα και απόλυτο συμπέρασμα πώς θα οδηγήσει σε εντάσεις και απόλυτες συγκρούσεις.

Δείγμα μόνο ήταν τα πρόσφατα δεδομένα σε Άγιο Παντελεήμονα μεταξύ κατοίκων και παράνομων μεταναστών, όμως ακόμα και μεταξύ αλλογενών και αλλόφυλων μεταναστών μεταξύ τους όπως είδαμε και στην Κω.

4. Θέματα υγείας. Οι άνθρωποι που προέρχονται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Ασίας βρισκόντουσαν σε περιοχές με ελάχιστη υποδομή και πολλές από τις ασθένειες που είχαν και έχουν, δεν υπάρχουν στην Δύση. Παράδειγμα η φυματίωση, που πέρσι τον χειμώνα είχε αυξημένα καταγεγραμμένα κρούσματα στην χώρα μας. Η αδυναμία ελέγχου των παράνομα εισερχομένων μεταναστών οδηγεί σε πολύ σημαντικό πρόβλημα και στον τοπικό πληθυσμό καθιστώντας την όλη κατάσταση μια εν δυνάμει απειλή.

5. Ο μύθος της στήριξης της οικονομίας και της υπογεννητικότητας. Είναι τόσο αφελές και τόσο παράδοξο το παραπάνω που πραγματικά πρέπει να αναρωτιέται κάποιος αν εκείνος που κάνει χρήση του συγκεκριμένου επιχειρήματος είναι ενήλικος με πλήρη κρίση ή απλά παπαγαλίζει. Πρώτον, η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί όταν περιθάλπει ανθρώπους που δεν προσφέρουν με φόρο ή άλλο τρόπο στην οικονομία της. Δεύτερον, οι ίδιοι, όταν και εφόσον βρουν εργασία , πράγμα πολύ δύσκολο πλέον, θα είναι κατά κύριο λόγο αδήλωτη, χωρίς εισφορές και όσα χρήματα λάβουν θα είναι για να τα περάσουν στις χώρες καταγωγής τους.

Το δεύτερο κομμάτι του μύθου που μιλάει για υπογεννητικότητα, είναι απλά απαύγασμα ψυχασθενή. Πώς ακριβώς θα ενισχυθεί μια εθνική οντότητα ενός κράτους, σε όλους τους τομείς, από αλλογενείς και αλλόφυλους που ελάχιστη συμπάθεια ή φιλία νιώθουν προς την χώρα φιλοξενίας; Δεν είναι λίγα άλλωστε τα κρούσματα που βλέπουμε σε Γαλλία, σε Ιταλία, σε Γερμανία, σε Αγγλία ακόμα και σε Ελλάδα που δείχνουν δεύτερης γενιάς παιδιά μεταναστών, να στρέφονται κατά της χώρας φιλοξενίας και να επιστρέφουν για να γίνουν μαχητές ενός φανατικού ιερού πολέμου.

Τι μπορεί να γίνει;

Τα περιθώρια της Ελλάδος είναι στενά όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει, μόνο από την χώρα μας. Ας μην ξεχνούμε πώς μιλάμε για μια ροή εκατομμυρίων μεταναστών που περιμένουν να περάσουν στην Γη της Επαγγελίας, ενώ αρκετοί μπορεί να το βλέπουν και ως ευκαιρία δημιουργίας της χώρας τους μέσα σε μια άλλη χώρα δια εποικισμού.

Η πρώτη πρόταση που δείχνει να γίνεται και πραγματικότητα είναι οι παράνομοι μετανάστες να μην κινούνται ελεύθερα. Να καταγράφονται και να μένουν σε ελεγχόμενες περιοχές όπου θα περιμένουν μέχρι την εκδίκαση υπόθεσης του ασύλου τους. Αν εγκριθεί να προχωρούν οι διαδικασίες , αλλιώς να απελαύνονται. Οι χώροι αυτοί απαιτείται να είναι εκτός οικισμών πόλης σε ειδικούς χώρους υποδοχής ή ακόμα και πλοία (όπως στην πρόσφατη περίπτωση στη Κω).
Η δεύτερη πρόταση είναι να γίνει άμεση πρόσκληση για να προσέλθουν όλοι οι ευρισκόμενοι στην χώρα μετανάστες που είναι χωρίς χαρτιά. Εκεί να καταγράφονται με καταχώρηση βιομετρικών στοιχείων και να δοθεί χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης τους όπως και στην πρώτη πρόταση. Μετά την πάροδο του χρόνου πρόσκλησης όσοι συλλαμβάνονται άνευ εγγράφων θα απελαύνονται άμεσα χωρίς δικαίωμα έφεσης ή αναστολής της ποινής. Αυτό θα διευκολύνει στο να λυθεί και ένα μέγιστο πρόβλημα ασφαλείας της Ελλάδος καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος βρίσκεται στη χώρα μας και τι κάνει εδώ.

Η τρίτη πρόταση είναι να γίνεται επιλογή όσων δεν δικαιούνται ασύλου βάση δεξιοτήτων και να καλυφθούν θέσεις ανάγκης στην οικονομία της χώρας. Υπάρχουν σαφέστατα άνθρωποι που έχουν δεξιότητες και ίσως να είχαν μια ευκαιρία, αν τους διέκρινε το ίδιο το κράτος και τους έδινε το δικαίωμα σε αυτό.

Τελευταίο παραμένει το κύριο και καίριο ερώτημα , στο που θα σταλούν όσοι τελικά απλά δεν χωράνε όπως λέει και η κ. Μέρκελ σε μια χώρα κράτος που έχει πλέον περάσει το όριο χωρητικότητας της. Εκεί θα πρέπει να γίνει πρώτα μια διαλογή με ειδικούς σύμβουλους που θα ταυτοποιήσουν την καταγωγή κάποιων με ειδικές ερωτήσεις και η μετά επιχορήγησης από την ΕΕ απέλασης τους όπως είχε γίνει αρχικά , στις χώρες καταγωγής και όχι εισδοχής τους.

Φυσικά τα παραπάνω ως προτάσεις είναι μόνο για το μέγεθος της χώρας μας, καθώς αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Όμως είναι δεδομένο πώς τα πράγματα αλλάζουν και ήδη οι συντηρητικές φωνές έχουν αρχίσει και ακούγονται πιο έντονα εντός κοινοβουλίων, ενώ και οι πολίτες των χωρών διαπιστώνουν το ουτοπικό του πράγματος να βρίσκονται σε μια παγκοσμιοποιημένη Ε.Ε. που θα θεωρεί την χώρα τους κοινόβιο εγκατάστασης για όποιον θέλει και μπορεί να έρθει.

Ειδικότερα μάλιστα στην Ελλάδα όπου τα στοιχεία δείχνουν περίπου 1.500.000 μετανάστες να βρίσκονται παράνομα στην χώρα, ως ένα ποσοστό της τάξης του 12% περίπου επί του συνολικού πληθυσμού ενώ στις ΗΠΑ ,για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό είναι 6 με 7% και είναι συνάμα μια χώρα που έχει βασιστεί στο συγκεκριμένο μοντέλο διαμόρφωσης.


Ως επίλογος θα παρατεθεί μια συνολική εικόνα των χωρών σε όλο τον πλανήτη που δείχνουν πλέον μηδενικές ανοχές σε μεταναστευτικά κύματα με την Ουγγαρία να σηκώνει τοίχο όπως και η Βουλγαρία. Η Ρωσία να δηλώνει πώς θα κάνει χρήση όπλων για κάθε παράνομα εισερχόμενο στην περιφέρεια της. Στις ΗΠΑ δηλώσεις υποψηφίων να φωτογραφίζουν πολύ έντονες πράξεις για το μεταναστευτικό. Την Αυστραλία να έχει κλείσει σύνορα. Τις Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία να εφαρμόζουν τα έξυπνα σύνορα με καινοτόμα τεχνολογία......και ακόμη και την Τουρκία να αλλάζει τον νόμο περί ασύλου και μετανάστευσης και να τον κάνει πιο αυστηρό.

Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο λοιπόν είναι αστείο ως και τραγικά ηλίθιο να καλείται η Ελλάδα να κάνει το ανοιχτό σαλόνι υποδοχής για κάθε κατατρεγμένο (;; ) την ίδια στιγμή μάλιστα που ακόμα και η ίδια τελεί υπό κρίση για τους δικούς της ιθαγενείς.

Πηγές:
I) Annual Risk Analysis 2015 report – FRONTEX
II) Greece and Turkey – Borders between denial report – FRONTEX
III) www.astynomia.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Είναι γνωστή η φράση το «Θέατρο του Παραλόγου» (Le Théâtre de l' Absurde). Έτσι ονομάστηκε το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα που εμφανίστηκε και κυριάρχησε στη δεκαετία του 1950. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η γλωσσική ασυναρτησία (τα λόγια και οι πράξεις δε συνδέονται λογικά) και η παρωδία καθιερωμένων αξιών. Άνθισε λίγο μετά την εκπνοή του Β’ Παγκοσμίου και βέβαια εξ αιτίας του αφού ανέδειξε την παραφροσύνη του πολέμου και κατ’ επέκταση, του κόσμου!!!

Εδώ στην Ελλάδα το στάδιο αυτό της μη λογικής σύνδεσης μεταξύ λόγων και έργων το έχουμε ξεπεράσει πια. Και φυσικά δεν μιλάμε πλέον για παρωδία των καθιερωμένων αξιών αλλά για συντριβή κάθε έννοιας αξίας! Στην Ελλάδα δημιουργούμε πλέον το «Παράλογο Θέατρο»!!! Και επειδή δεν αντιπολιτευόμαστε απλά για να αντιπολιτευτούμε ή λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων έχουμε δικαίωμα όπως υποστηρίζουμε τα σωστά να καυτηριάζουμε και ότι στραβό γίνεται. Ας εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε.

Είναι λυπηρό ότι η κυβέρνηση κυνηγά πλέον δαίμονες και μάγισσες μέσα στο ίδιο της το σπίτι… Στην Κουμουνδούρου δηλαδή! Δεν μπορεί σήμερα οι παλαιοί σύντροφοι να είναι οι δαίμονες του κακού όταν όλοι μαζί πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε μπορεί να αποτελέσουν ο κ. Λαφαζάνης ή κα Κωνσταντοπούλου για παράδειγμα τα εξιλαστήρια θύματα της στροφής που έκανε ο κ. Τσίπρας και ο στενός κύκλος των συμβούλων του και παρατρεχάμενων του.

Εμείς δεν λέμε ότι κακώς άλλαξε πορεία ο κ. Τσίπρας. Εμείς απλά λέμε ότι θα έπρεπε να εξηγήσει εντίμως και ευκρινώς στους Έλληνες γιατί άλλαξε στάση, και μάλιστα ριζικά. Θα έπρεπε να πει ότι εκβιάστηκα, ότι μου έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, ότι θα θα θα… Είναι σίγουρο ότι ο λαός θα τον καταλάβαινε και θα τον εκτιμούσε και θα τον ακολουθούσε. Όλες οι άλλες δικαιολογίες είναι τρίχες. Και αν κάποιος πει «μα δεν λέγονται οι εκβιασμοί αυτοί», λέγονται και παραλέγονται… Έτσι αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του. Οι δηλώσεις τύπου «προτίμησα συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είναι «γιαλαντζί» δικαιολογίες! Άσε που δείχνει και παντελή άγνοια προσώπων, καταστάσεων, πολιτικής κλπ. Τι περίμεναν; Να τους υποδεχθούν όλοι με γαρδένιες; Σε περίπτωση δε που δεν το έχουν καταλάβει ακόμη στο Μαξίμου δεν συμβιβάστηκαν. Τα παντελόνια κατέβασαν…

Το πιο ωραίο σήμερα, για παράδειγμα του παράλογου θεάτρου που παίζεται, είναι ο …τσαμπουκάς της Ελληνικής κυβέρνησης προς τους Γερμανούς της κοινοπραξίας της Fraport. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία μπορεί να εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια… Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ή της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου!!! Πάντως, αν, λέμε αν, υπάρξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τότε αυτή θα γίνει σε συνολική βάση αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές!!! Δηλαδή άστραψαν και βρόντηξαν οι κυβερνητικές πηγές!!!

Και πιστεύει κανείς τώρα ότι αν θελήσει η κοινοπραξία Fraport να αλλάξει τους όρους της σύμβασης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα ρωτήσει την Ελληνική κυβέρνηση; Βρε, τον Σόιμπλε θα ρωτήσει!!! Πρώτον γιατί αυτός κάνει κουμάντο, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών και δεύτερον αφού είναι Γερμανική κρατική εταιρεία η Fraport!!! Μας το είπε σήμερα, όχι σε εμάς αλλά στους συναδέλφους του τους βουλευτές στο Γερμανικό κοινοβούλιο κατά την ψήφιση του Μνημονίου Νο 3, ο πρόεδρος του Die Linke, του αριστερού κόμματος της Γερμανίας! «Λέτε στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήστε. Αυτό είναι de facto λάθος. Τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας θα πάνε στη Fraport. Δηλαδή θα πάνε υπέρ του δημοσίου στη Γερμανία", είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι, για να συνεχίσει μετά λέγοντας ότι "Τα ελληνικά αεροδρόμια θα περάσουν σε εταιρεία δημοσίου ελέγχου γερμανικού κρατιδίου σε τιμή πολύ μικρή.»!!!

Αυτά που κατήγγειλε ο κος Γκίζι θα τα σχολιάσει κανείς από τις κυβερνητικές πηγές; Μα τα ίδια έλεγε και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ… Και ίσως ακόμη χειρότερα. Τώρα όμως; Α, ξεχάσαμε φταίει η κα Κωνσταντοπούλου, ο κος Λαφαζάνης, ο κος Βαρουφάκης, ο κος Λαπαβίτσας… Ξέρετε εμείς δεν είμαστε ούτε οπαδοί, ούτε φίλοι, ούτε υποστηρικτές ούτε έχουμε κάποια σχέση με τους εν λόγω. Δεν κάνουμε «κακές» παρέες! Αλλά δεν είμαστε όμως και ηλίθιοι να δεχόμαστε αυτά που μας σερβίρει το διεφθαρμένο σύστημα των ολιγαρχών και των ΜΜΕ που κατέχουν, που αυτή τη στιγμή αντί να τους έχει στείλει ήδη στο πυρ το εξώτερο η κυβέρνηση, τους χρησιμοποιεί απλά για να επιβιώσει στην εξουσία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Και είναι δυνατόν το εσωκομματικό μίσος στο ΣΥΡΙΖΑ να έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό που να θέλουν να αντικαταστήσουν από μέλος του ΕΣΡ την μητέρα της κας Κωνσταντοπούλου και να τρώνε απανωτά χαστούκια από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που στηρίζεται, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, ακριβώς στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων; Καλά δεν σκέπτονται καν τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει ήδη τα μέλη του ΕΣΡ και τα οποία θα μπορούσαν να ακυρωθούν προς τεράστιο οικονομικό όφελος των καναλαρχών εάν υιοθετείτο η άποψη των Νίκου Παπά και Νίκου Φίλη; Οι ολιγάρχες-καναλάρχες είναι πια τα αδέλφια τους και η κα Λίνα Αλεξίου ο «εωσφόρος»;

Θα επαναλάβουμε για άλλη μία φορά. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει χάσει ακόμη ολοσχερώς το παιχνίδι. Έχει ανοικτό ακόμη το κεφάλαιο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μεγάλης φοροδιαφυγής και πάει λέγοντας. Αλλά και εδώ πέρα από λόγια δεν βλέπουμε έργα. Πράξεις ουσίας. Λόγια ακούμε πολλά, παχιά, εντυπωσιακά… Και να μην το ξεχάσουμε και αυτό, από τα ΜΜΕ της διαπλοκής τα μαθαίνουμε όλα τα καλά… Όπως πχ ότι η κα Κωνσταντοπούλου δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που «δεν» θα προκηρύξει η κυβέρνηση, αλλά θα μάθουμε σύντομα τις εξελίξεις όπως μας είπε ο κ. Σκουρλέτης!!! Θα κάνει πράξη επιτέλους έστω μόνον αυτά όσα έχει πει για την διαφθορά, διαπλοκή κλπ ο κ. πρωθυπουργός; Μακάρι. Αλλά πλέον και εμείς αμφιβάλλουμε πολύ. Ξέρετε τι σκεπτόμαστε όμως; Τα σημερινά λόγια του κ. Γκίζι.

"Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αγγίξει προέδρους εταιριών και κοινοπραξιών για να πολεμήσει τη διαφθορά. Για αυτό χρειάζεται και τη στήριξη μας. Με αυτή την κυβέρνηση είναι πιθανό να πατάξει η Ελλάδα τη φοροδιαφυγή, τα αδελφά σας κόμματα που κυβερνούσαν πριν, δεν το έκαναν"…

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ακουμπήσει υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και δημοσίων οργανισμών που εμπλέκονται στα οικονομικά της. Πώς θα καταπολεμήσουμε έτσι τη διαφθορά; Είναι περιορισμός της ανεξαρτησίας αυτός και χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσει να παρουσιάσει η Ελλάδα ανεξάρτητα τις αποφάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Die Linke… Μα τα ίδια λέμε και εμείς οι «κακοί» για την κυβέρνηση!

Άραγε τι θα γίνει και με αυτό το θέμα; Πάει περίπατο; Αξίζει να κυβερνά κανείς στα χαρτιά μια χώρα κύριε Τσίπρα; Και η ερώτηση αυτή απευθύνεται προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όχι μόνο προς τον κ. πρωθυπουργό.

Για αυτό και εμείς επιμένουμε επειδή πιστεύουμε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας είχε καλές προθέσεις αλλά στο τέλος «μουγγάθηκε» και αυτός σαν τον άλλο της Ραφήνας. Μαζέψτε δίπλα σας κ. πρωθυπουργέ, όχι τους κολλητούς, αλλά τους άξιους, τους επαγγελματίες, και φυσικά δεν εννοούμε πολιτικούς, αλλά τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, που έχουν επιτύχει, που έχουν διάθεση να προσφέρουν και να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. Δεν πάει άλλο. Ή μήπως πιστεύετε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε τα μέτρα που ψηφίσατε ή θα ψηφίσετε;

Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο και εμείς πολεμάμε με σφεντόνες και τρώγεστε και μεταξύ σας στο ίδιο σας το σπίτι. Η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα, ρήξη με ότι σάπιο υπάρχει και διαφθείρει αυτή την κοινωνία. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Σε αυτές που μας έκαναν να διαπρέψουμε ανά τους αιώνες…

Τέλος το άρθρο αυτό το αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που ψήφισαν το Μνημόνιο 1 και 2 και «σφαζόντουσαν» στην Βουλή για το αν θα ψηφιστούν αυτά με 151 ψήφους ή με την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 ψήφων.
Κύριοι μην σας απασχολεί άλλο αυτό το θέμα!!!
Τώρα τα Μνημόνια ψηφίζονται με 220 και βάλε ψήφους!!!
Περαστικά μας…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κυβερνητική αδράνεια που ξεπερνά τα όρια της ανοχής
Γιατί δεν αναλαμβάνει η στρατοχωροφυλακή των ελληνικών νησιών;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μεγάλο αριθμό κατασχεμένων αυτοκινήτων και σκαφών έκαψαν χθες το βράδυ στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας της Μυτιλήνης, λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται εκεί.
Τα κατασχεμένα αυτοκίνητα και σκάφη βρίσκονται κοντά στο χώρο όπου κρατούνται οι λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μία ομάδα λαθρομεταναστών, θέλοντας να δείξει τη δυσφορία της για τις συνθήκες υγιεινής και κράτησης, πυρπόλησε τα αυτοκίνητα και τα σκάφη τα οποία κάηκαν ολοσχερώς.

Επίσης, νέα επεισόδια έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί έξω από το Αστυνομικό τμήμα της Κω, όπου οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.
Οι μετανάστες έκλεισαν τον δρόμο, δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μάλιστα από αυτούς, κάποιοι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη μέση του δρόμου.. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν εγκλωβιστεί εντός του αστυνομικού τμήματος, χωρίς να μπορούν να επέμβουν.
Όπως διαβάσαμε στο kostoday υποστελέχωση της αστυνομίας και η πολύωρη αναμονή έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των στελεχών του αστυνομικού τμήματος
Oι κάτοικοι δηλώνουν απεγνωσμένοι καθώς δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν. Οι λαθρομετανάστες είναι εξαγριωμένοι και φοβούνται πλέον για τη ζωή τους.

Μήπως ήρθε η στιγμή να αναλάβει η στρατοχωροφυλακή (ως γνωστόν, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν υπάρχει στρατός, αλλά στρατοχωροφυλακή) και να επαναφέρει οριστικά και αμετάκλητα την τάξη;

Γιατί δεν ταυτοποιούνται όσοι λαθρομετανάστες συμμετέχουν σε ακραίες και επιθετικές ενέργειες, που είτε θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των αστυνομικών, των πολιτών και των τουριστών των νησιών, είτε προσβάλουν εθνικά ελληνικά σύμβολα; Δεν έχουν καταγραφεί οι ταραξίες; Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ταυτοποίησή τους και η –εν συνεχεία- άμεση απέλασή τους από την Ελλάδα;
Πως είναι δυνατόν να παρανομούν ποικιλοτρόπως και να προκαλούν (ακόμη και με χειρονομίες) τη νομιμότητα και να παραμένουν ασύλληπτοι; Με ποιά αιτιολογία μπορούν οι λαθρομετανάστες να λειτουργούν υπεράνω των ελληνικών νόμων;

Γιατί συνεχίζουν να είναι "εξαφανισμένοι" οι Πανούσης (υπουργός Προστασίας του Πολίτη), Χριστοδουλοπούλου (υφυπουργός Μετανάστευσης) και Βίτσας (υπουργός Ναυτιλίας);  

Γιατί η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου συνεχίζει να είναι θεατής και δεν αναλαμβάνει άμεσα την συνταγματική της υποχρέωση, που είναι η προστασία της χώρας και των ελλήνων πολιτών;

ΥΓ: Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να δεχθεί το πρώτο κύμα λαθρομεταναστών, και στη συνέχεια οι αρχές θα αναλάβουν να μετακινήσουν τους λαθρομετανάστες όπου οι ίδιοι επιθυμούν...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι επιλογές του "σουλτάνου" Ερντογάν, βυθίζουν την Τουρκία στο χάος. Τόσο οικονομικά (η τουρκική λίρα καταποντίζεται και ξένες επιχειρήσεις ρευστοποιούν για να φύγουν από την χώρα) όσο και εθνικά (μαίνονται κανονικές μάχες μέσα στις πόλεις μεταξύ των ένοπλων Κούρδων και του τουρκικού στρατού - στρατοχωροφυλακής) η Τουρκία μπαίνει σε μία κατάσταση από την οποία δεν θα επιστρέψει ποτέ με την πρότερη κρατική και πολιτική της υπόσταση - μορφή.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα πως πυροβολισμοί ακούστηκαν έξω από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη!
Η αστυνομία έσπευσε στην περιοχή που είναι ιδιαίτερα τουριστική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ένοπλοι ήταν δύο, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σε μία άλλη περίπτωση, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στο Σιίρτ της Τουρκίας, σύμφωνα με το Euronews. Η βόμβα έπληξε στρατιωτικό όχημα.
Η επαρχία Σιίρτ βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας και είναι μία περιοχή στην οποία οι Άραβες και οι Κούρδοι αποτελούν πλειοψηφία.
Αυτό το ισχυρότατο κτύπημα του ΡΚΚ το όποιο κατέληξε σε νέα σφαγή Τούρκων στρατιωτών έχει σκορπίσει τον τρόμο στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Τούρκοι στρατιώτες αποτελούσε μέρος κομβόι στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων και από την επίθεση τραυματίστηκε ακόμη αδιευκρίνιστος αριθμός Τούρκων στρατιωτών.
Η επίθεση σημειώθηκε στο δρόμο που συνδέει τα επαρχιακά διαμερίσματα Şirvan και Pervari στην επαρχία της Σίιρτ και η βόμβα πυροδοτήθηκε από απόσταση.

Στο μεταξύ και όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα ένα νέο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας διαμορφώνεται με την σύμπραξη των Κούρδων Τουρκίας και Συρίας, μαζί με το Ιράν, για την άμεση και έμπρακτη αντιμετώπιση της νεοοθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας η οποία με τα τεχνάσματά της έχει βάλει φωτιά στην περιοχή.
Η συμμαχία αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου τουρκικού Τύπου, έχει άμεσες συνέπειες στηνίδια την συνοχή και ύπαρξη της Τουρκίας όπως είναι σήμερα.
Όπως αναφέρεται οι Κούρδοι της Συρίας να έχουν ήδη συμφωνήσει και με τον καθεστώς Άσαντ που έχει αποδεχτεί την αυτονομία τους, σε κοινό μέτωπο κατά των Τζιχαντιστών και σε αυτό οφείλονται οι τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού κατά των ξενόφερτων εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Και αυτά είναι δύο μόνο περιστατικά, τα οποία όμως αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Εμφύλιος που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της ανατολικής - νοτιοανατολικής Τουρκίας (Κουρδιστάν), δηλαδή του ενός τρίτου περίπου της χώρας, όπου κατοικούν σχεδόν αποκλειστικά Κούρδοι.

Με τις εξελίξεις να έχουν αποκτήσει μορφή καταιγίδας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και πολιτική αντίδραση προς την προσωρινή τουρκική κυβέρνηση και κυρίως προς το πρόσωπο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μία αντίδραση που είναι πολύ πιθανό να έχει στρατιωτική μορφή και η οποία θα υποστηριχθεί από τον κύριο όγκο των τούρκων επιχειρηματιών, που μισούν τον Ερντογάν, αλλά και από το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο παρά τις λυσσώδεις επιθέσεις που δέχθηκε συνεχίζει να λειτουργεί και να έχει δικούς του ανθρώπους σε πολλές καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της γείτονος.

Παρ' όλα αυτά, κι επειδή οι αντιδράσεις του προέδρου Ερντογάν δεν είναι προβλέψιμες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επιχειρήσει ο τούρκος πρόεδρος την απόλυτη συσπείρωση στο πρόσωπό του, μέσω της δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Εξάλλου η τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο, δεν έπαυσε ούτε στιγμή, και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει κάποια "ιδιαίτερα δυναμική" εξέλιξη από την πλευρά της Τουρκίας...

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χθεσινές από την πόλη Σιλβάν στην ανατολική Τουρκία. Αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανταρτών - στρατού. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τώρα.
 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εθνικοί προμηθευτές, Εθνικοί εργολάβοι, Εθνικοί μεσάζοντες, Εθνικοί ξεπουληματίες
Greece has failed to address such problems because the country’s elites have a vested interest in keeping things as they are. Since the early 1990s, a handful of wealthy families -- an oligarchy in all but name -- has dominated Greek politics. These elites have preserved their positions through control of the media and through old-fashioned favoritism, sharing the spoils of power with the country’s politicians. Greek legislators, in turn, have held on to power by rewarding a small number of professional associations and public-sector unions that support the status quo. (πηγή)
Για πολύ καιρό δεν είχαμε τίποτα.  Είμαστε υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά είχαμε κάτι καΐκια, σταφιδοπαραγωγούς και τέτοια. Μετά αποκτήσαμε Εθνικούς βιομηχάνους (την εποχή που τα καΐκια έγιναν ποντοπόρα καράβια)

Οι Εθνικοί βιομήχανοι κατασκεύαζαν πράγματα που χρειαζόταν (καλώς ή κακώς) η χώρα. Από τσιμέντα, σίδερα, τουαλέτες και χαρτί υγείας, κουζίνες, ψυγεία... Όταν είχαμε Εθνικούς βιομηχάνους, κατά σύμπτωση, είχαμε και αγρότες.  Ζούσαμε βασικά από αυτά που φτιάχναμε και καλλιεργούσαμε, οι εισαγωγές ήταν ακριβές και σπάνιες.

Η ΔΕΗ φτιάχτηκε από ή για τους Εθνικούς βιομηχάνους. Δηλαδή μόνο με μεγάλη (βιομηχανική) κατανάλωση ρεύματος μπορούσε να δικαιολογηθεί κάποια ΔΕΗ, και μόνο χάρη στις μεγάλες μονάδες βάσης ήταν εφικτό το σχετικά φθηνό ρεύμα για τον λαουτζίκο.  Μερικοί βιομήχανοι ανακάλυψαν τις εξαγωγές. Χάρη στις εξαγωγές (βιομηχανικές και άλλες) και χάρη στα ...εμβάσματα ναυτικών και μεταναστών είχαμε και τις ό,ποιες εισαγωγές. Όταν δεν έβγαινε, είχαμε υποτιμήσεις. Κακό πράγμα, αλλά οι υποτιμήσεις έχουν την τάση να σταματάνε φούσκες εν τω γενέσθαι.

Το γιατί κατέρρευσε η Ελληνική βιομηχανία είναι ολόκληρο βιβλίο και όχι του παρόντος.
Σε περίληψη, κατέρρευσε λόγω
(α) της αύξησης του πετρελαίου,
(β) της παγκοσμιοποίησης,
(γ) της αδυναμίας μετεξέλιξης,
(δ) του "Πασόκ" και τέλος,
(ε) της ΕΕ.
Παρενθετικά, το "Πασόκ" είναι όρος που καλύπτει πολλά περίεργα. Ένα από αυτά είναι το να κλείνεις μια βιομηχανία επειδή ενοχλεί κάποιον εισαγωγέα ας πούμε τον Λαμπράκη.  Η κόντρα Ανδρεάδη - Καραμανλή Α' είναι προ "Πασοκ" αλλά η ιδέα είναι ίδια. Ίσως κάποτε μάθουμε ποιος έβαλε τον "Εθνάρχη" να φάει τον Ανδρεάδη. Γυναικοδουλειές και προσωπικά εγώ τα ακούω βερεσέ.  Ο Ανδρεάδης είχε τράπεζα, ναυπηγεία, εργοστάσια...

Ωστόσο, οι κακοί βιομήχανοι είχαν παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές, ικανοποίηση εγχώριας ζήτησης.

Μετά τους βιομηχάνους είχαμε τα Νέα Τζάκια που εξελίχθηκαν σε Εθνικούς προμηθευτές και Εθνικούς χωματουργούς. Όταν κατασκευάζεις λεκάνες τουαλέτας και χαρτί υγείας, πουλάς στον καταναλωτή κάτι που έχει ανάγκη. Για να τα κατασκευάσεις, απασχολείς και κανέναν ντόπιο.  Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις "τεχνητή ζήτηση", η  ζήτηση είναι αυτή που είναι.
Ο Εθνικός εργολάβος έχει άλλη προσέγγιση.  Ψάχνει να βρει τι χωματουργικά μπορεί να κάνει για να ανοίξει δουλειές. Και εάν η "Ευρώπη" τον επιδοτεί κιόλας, η καλύτερή του.  Η "Ευρώπη" δεν επιδοτεί για το δικό μας καλό, επιδοτεί για ανάγκες των δικών της "Εθνικών προμηθευτών".  Ο δικός μας "Εθνικός προμηθευτής" μοντάρει ένα Υπουργείο και λίγα ΜΜΕ και να, από το πουθενά τα "έργα πνοής" του Λαλιώτη.

Να πάρουμε για παράδειγμα την Αττική Οδό. Για ποιος έγινε η Αττική Οδός; Φαινομενικά για τον Εθνικό εργολάβο.  Χρήσιμη η Αττική Οδός;  Μας πούλησε η Χόκτηφ και άλλοι Γερμανοί ένα αεροδρόμιο. Μας περίσσεψε ένα άλλο αεροδρόμιο να το πάρει ο κύριος Μωλ να κάνει "Ανάπτυξη".  Κατά μήκος της Αττικής Οδού φτιάχτηκαν μαγαζιά που πουλάνε εισαγόμενα "Ευρωπαϊκά" προϊόντα κλείνοντας τα μίζερα Ελληνικά εμπορικά. Θα μου πείτε πουλήθηκε σίδερο και τσιμέντο για την Αττική Οδό. Μήπως ο καυγάς για την ΑΓΕΤ είχε να κάνει με τα "Έργα πνοής" του Λαλιώτη;  Λεπτομέρειες. ΟΛΑ αυτά τα της Αττικής Οδού χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια, και αποπληρώνονται με διόδια, και τα μαγαζιά γύρω από την Αττική Οδό είναι η ευτυχία μας και μέρος του εμπορικού ελλείμματος που και αυτό χρηματοδοτείται με δάνεια.  Θα υποθηκεύατε τα παιδιά σας για να γίνει Μωλ στο Ελληνικό, Αεροδρόμιο στα Σπάτα κλπ;  Εγώ όχι. Θα μου πείτε "είσαι κατά της προόδου".  Είμαι κατά του να υποθηκεύω τα παιδιά μου, γενικώς.

Τουλάχιστον, με την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο, κάτι έμεινε, εκτός από τα υποθηκευμένα παιδιά.  Και αυτό το λέω επειδή οι Εθνικοί Εργολάβοι μετεξελίχθηκαν σε Εθνικούς Μεσάζοντες. Αυτοί δεν αφήνουν κάτι πίσω. Στήνουν εισαγωγές, με μόνο κριτήριο τι μεσιτεία θα βγάλουν, τάκα-τάκα και χωρίς πολλά πολλά.  Όχι, δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Λένε π.χ. ότι την Σόφτεξ την έκλεισε ο Λαμπράκης επειδή θα του έκανε χαλάστρα η μονάδα της Δράμας στις εισαγωγές δημοσιογραφικού χαρτιού από την Γερμανία.  Και ο Λαμπράκης ήταν μόνο ένας. Τώρα έχουμε 3-4 τέτοιους λαμπρούς "άνδρες".

Όταν ξαναπάτε στο αεροδρόμιο στα Σπάτα, προσέξτε παρακαλώ... Όλα made in Germany.  Μπορεί και το χαρτί της τουαλέτας.  Να 'ναι καλά οι Εθνικοί Προμηθευτές.

Οι Εθνικοί βιομήχανοι κάτι έκαναν για την χώρα. Οι Εθνικοί προμηθευτές είναι οι ξεπουληματίες της χώρας.  Οι πολιτικές μας επιλογές έχουν καταλήξει να είναι η εξής μία:  Να κάνουν κουμάντο οι Εθνικοί ξεπουληματίες ώστε να μεγιστοποιείται η ευδαιμονία των Γερμανών (και Γάλλων) εξαγωγέων.

Πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Θέλησαν να την εξευτελίσουν άοπλη για να χορτάσουν τα μάτια των Δυτικών αναγνωστών
  • Οι γυναίκες της Ανατολής δεν φορούν μόνο μαντήλα
Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Η ντροπιαστική φωτογραφία του κορμιού της πολεμίστριας Ekin Wan, δυστυχώς αναπαράχθηκε προς τέρψιν των δυτικών πολιτισμένων αναγνωστών του διαδικτύου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπικότητα αυτής της μεγάλης μαχήτριας, αλλά και των γυναικών του YJA STAR που δίνουν μάχη εναντίον δύο στρατών: Του τουρκικού και του ΙSIS.

O εξευτελισμός του "Θηλυκού"

H Kevser Eltürk (το πραγματικό όνομα της Ekin Wan) μέχρι να πέσει με τις συντρόφους της στα χέρια του τουρκικού στρατού πολέμησε υπερασπιζόμενη το χωριό Varto της επαρχίας Μους. Δυστυχώς, ο τουρκικός μισογυνισμός και ο ανύπαρκτος ανδρισμός των Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλλαν στα κουρδικά εδάφη (Βόρειο Κουρδιστάν), τα οποία υπερασπιζόταν η Ekin με την ομάδα της, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο Ερντογάν συνεχίζει την αιμοσταγή πολιτική των προκατόχων του απέναντι σε λαούς, κάνοντας τα ίδια με τους εθνοκτόνους του ISIS.

Επίσης, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας επίσημα τους Κούρδους μαχητές ως "τρομοκρατική οργάνωση" ήταν και είναι οι ηθικοί αυτουργοί τέτοιων θηριωδιών που συντελέστηκαν σε όλο τον πλανήτη με την φόρμα παραλλαγής του "πολιτισμένου ελευθερωτή". Από το Βιετνάμ μέχρι την πρώην Γιουγκοσλαβία και από το Ιράκ μέχρι την πρόσφατη "Αραβική Άνοιξη" ο κατάλογος των εγκλημάτων πολέμου των "δημοκρατικών" Δυτικών δεν έχει τελειωμό.

Ευτυχώς υπήρξαν και οι εξαιρέσεις σοβαρών οργανώσεων παγκοσμίως που διαδικτυακώς κατήγγειλαν την δημοσίευση της φωτογραφίας με το κορμί της Ekin πεταμένο στο δρόμο μετά από βασανισμό ημερών στην φυλακή, όπου κρατούταν, και μετά από τον ομαδικό βιασμό της. Προτίμησαν να βάλουν τις αισχρές δηλώσεις του Τούρκου επάρχου της Μους για να αποδείξουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της ισλαμικής Τουρκίας και πόσο συγκλίνουν με τις ρίζες του ISIS.

Δήλωσε ο έπαρχος του Ερντογάν, ο οποίος δεν καταδίκασε τον βασανισμό και βιασμό ενός στρατιώτου, αλλά δήθεν τον ένοιαξε ποιος ήταν αυτός που μοίρασε διαδικτυακώς τις φωτογραφίες της διαπόμπευσης της νεκρής. "Μερικές φωτογραφίες ενός ΘΗΛΥΚΟΥ, μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας μας στις 10 Αυγούστου 2015. Οι διοικητικές και ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εναντίον εκείνων που μοίρασαν τις φωτογραφίες αυτές".

Βέβαια, η διοχέτευση των φωτογραφιών μέσω διαδικτύου, και πολύ σύντομα μέσω όλων των ΜΜΕ, μόνο τους Τούρκους γενοκτόνους συμφέρει, αφού το γυμνό κατακρεουργημένο κορμί της Ekin πετάχτηκε σε δημόσιο κεντρικό χώρο, τόσο για εξευτελισμό της γυναικείας φύσης, όσο και για παραδειγματισμό των υπόλοιπων γυναικών που εθελοντικά παίρνουν τα όπλα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Τόσο στημένο που ενώ η βασανιστική εκτέλεση της Ekin έγινε στις 10 Αυγούστου, η κηδεία της στις 13 Αυγούστου, οι φωτογραφίες "διέρρευσαν" στις 17 του μήνα.


Οι στρατιώτες με τα μακρυά μαλλιά

Ο YJA STAR, στρατιώτης του οποίου ήταν η Ekin Wan είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα του PKK που δημιουργήθηκε το 2004 και σε αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά γυναίκες. Όμως, πριν ακόμα δημιουργηθεί ως ισότιμο μέλος με το ανδρικό στρατιωτικό τμήμα, οι Κούρδισσες γυναίκες εθελοντικά εκπαιδεύονταν και συμμετείχαν σε μάχες πολλά χρόνια πριν. Στο τμήμα αυτό οι γυναίκες εθελοντικά παίρνουν μέρος, εκπαιδεύονται από τις ιεραρχικά ανώτερές τους και ενοποιούνται στις μάχες που δίνουν με το κύριο στράτευμα του ΡΚΚ. Μάλιστα στις μάχες, εντολές μπορούν να λαμβάνουν από γυναίκα στρατιωτικό όπως στην γνωστή περίπτωση της στρατηγού Ναλίν Νεφρίν που ηγούνταν του κουρδικού στρατεύματος για την ανακατάληψη του Κομπάνι από τον ISIS. Η Νεφίν είναι μέλος του τμήματος YPJ (γυναικείο τμήμα που δημιουργήθηκε το 2011 για τον πόλεμο εναντίον του ISIS).

Για τις Κούρδισσες εδώ και χρόνια το να πολεμάνε είναι στο κύτταρό τους. Σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει δηλώνουν ότι η ισότιμη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον εχθρών είναι βασικό συστατικό της αυτοδημιουργίας και της αυτοσυνείδησης της ύπαρξής τους. Δεν έχουν κανέναν συναισθηματικό εμπόδιο να συμμετέχουν στο πόλεμο ακόμα κι αν είναι μητέρες. Αντιθέτως, οι μητέρες των στρατιωτών τις ξεπροβοδίζουν για τη μάχη με υπερηφάνεια.

Τιμή και δόξα

Το πόσο μεγάλο είναι το δέσιμο αυτών των γυναικών μεταξύ τους, χωρίς να χάνουν ίχνος από την χιλιετή κουλτούρα τους φαίνεται στην ετοιμασία της Ekin πριν την ταφή της. Αυτό συμβαίνει με κάθε στρατιώτη που χάνεται στην μάχη και το κορμί τους παραδίδεται στους οικείους.
Οι γυναίκες του χωριού Van έπλυναν το κορμί της, το έντυσαν ως άρμοζε σε στρατιώτη, ενώ το φέρετρό της το σήκωσαν στους ώμους μόνο γυναίκες, ακόμα κι αν δεν είναι στρατευμένες.
Τη νεκρική πομπή ακολούθησαν οι άντρες τιμώντας με αυτό τον τρόπο όχι την γυναίκα αλλά τον στρατιώτη που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα. Τιμητικά στην κηδεία της Ekin συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και του Δημοκρατικού Κόμματος Περιφερειών.


Πίσω από κάθε φωτογραφία μαχητή ή απροστάτευτου άμαχου διαμελισμένου, σφαγιασμένου και βιασμένου ανθρώπου υπάρχει μία ιστορία και μία τιμή. Είναι ευθύνη του αναγνώστη και θεατή για το αν θα παίξει τον ρόλο του δέκτη-συνένοχου στον επικοινωνιακό πόλεμο που εκπέμπουν οι απάνθρωπες πολιτικές εξυπηρετώντας μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Ο θεατής από την πολυθρόνα ή το γραφείο ανοίγει την εικόνα από περιέργεια, αναζητά συνεχώς πιο σκληρά οπτικοποιημένα στοιχεία μέχρι που ο εξευτελισμός να γίνει συνήθεια της καθημερινότητάς του. Μέχρι που να μην του κάνει εντύπωση ούτε ο εξευτελισμός του ίδιου του του εαυτού.

H Ekin ήταν Εκείνη που έγινε σύμβολο όχι λόγω της μετά θανάτου διαπόμπευσης της ως γυναικείο θήραμα, αλλά λόγω της ανδρείας της κι ας είχε μακρυά μαλλιά, ωραίο κορμί και μαύρα μάτια. Είχε αυτό που οι βιαστές και βασανιστές, αν και φοράν στρατιωτική στολή, δεν θα έχουν ποτέ: Ψυχή σαν τα βουνά.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σχέδιο με την σύμπραξη των Κούρδων Τουρκίας και Συρίας, μαζί με το Ιράν, για την άμεση και έμπρακτη αντιμετώπιση της νεο-οθωμανικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο κατηγορούν ότι βάζει φωτιά στην περιοχή, έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η σύμπραξη αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου τουρκικού τύπου, έχει άμεσες συνέπειες στην ίδια την συνοχή και ύπαρξη της Τουρκίας όπως είναι σήμερα.

Το σχέδιο αυτό αποκαλύφτηκε από τον Ahmed Kasım, εκπρόσωπο ενός μικρού κουρδικού κόμματος της Συρίας, του PDPK-S, σε δηλώσεις που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι το Ιράν συνεργάζεται ήδη με το PKK και στον συριακό του κλάδο, το PYD, που πολεμά εναντίον των Τζιχαντιστών οι οποίοι στηρίζονται από την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις αυτές του Ahmed Kasım έχουν ήδη πάρει έκταση στον τουρκικό τύπο, όπου επισημαίνεται ότι η συμμαχία αυτή Κούρδων και Ιράν είναι αυτή την περίοδο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ίδια τη ακεραιότητα της Τουρκίας καθώς οι ένοπλες επιθέσεις του ΡΚΚ αυξάνονται καθημερινά και οι Τούρκοι θρηνούν συνεχώς θύματα μεταξύ των στρατιωτικών τους.

Όπως αναφέρεται, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ήδη συμφωνήσει και με τον καθεστώς Άσαντ που έχει αποδεχτεί την αυτονομία τους, σε κοινό μέτωπο κατά των Τζιχαντιστών και σε αυτό οφείλονται οι τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού κατά των ξενόφερτων εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Γεγονός είναι πως η στάση της Τεχεράνης έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα, γιατί έχουν πληθύνει τελευταία οι εχθρικές κινήσεις του Ιράν εναντίον του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν άμεσα σαν υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, με σοβαρές συνέπειες για την γενικότερη ειρήνη της Μέσης Ανατολής.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Άγκυρα μιλούν για φανερή πλέον υποστήριξη του Ιράν στους Κούρδους που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας χτυπώντας διαφόρους στρατιωτικούς στόχους με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος


Όπως οι μεγάλοι -αμφιλεγόμενοι για πολλούς- ηγέτες του παρελθόντος, έτσι και οι δικοί μας προτίμησαν τον ''προσωρινό συμβιβασμό'' μέχρι να βρεθούν οι ευνοϊκοί καιροί για να επανέλθουν στην μεγάλη πορεία τους προς τον στόχο!

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει δύο πράγματα:
Πρώτον πως η μετεμψύχωση είναι γεγονός, και άρα η επίσημη θρησκεία του κράτους πρέπει ν' αλλάξει.
Και δεύτερον πως υπάρχουν ακόμη πολίτες που πιστεύουν σε μ@λακίες!

Διότι τόσο ο Λένιν όσο και ο Μάο (επαναλαμβάνουμε: προσωπικότητες αμφιλεγόμενες και οι δύο. Κατηγορούνται από πολλούς και από κομμάτι της Ιστορίας, από οπορτουνιστής ο πρώτος, μέχρι εγκληματίας ο δεύτερος), εκτός από συμβιβασμούς, ή μάλλον πριν τους συμβιβασμούς είχαν φροντίσει να κόψουν και μερικά κεφάλια, να κοντύνουν την εξουσία του παρασιτικού και χυδαίου πλούτου, να βάλουν σε μιά τροχιά εξουσίας τον λαό. (το μετά δεν έχει καμία σημασία, καθώς οι παράγοντες που διαμορφώνουν την Ιστορία είναι χιλιάδες)

Οι δικοί μας μετεμψυχωμένοι, τί ακριβώς έχουν κάνει απ' αυτά;
Θα τα κάνουν μετά! Μάλιστα.
Το  ''μετά''  πόσο μετά είναιΝα περιμένουμε ή να φάμε;

Μετά τις μ@λακίες των τελευταίων χρόνων τύπου: ''συνταγματικό τόξο'', ''success story'', ''αριστερή παρένθεση'',  η καινούργια πιπίλα είναι γεγονός: ''προσωρινός συμβιβασμός''!

Δεν υπάρχει κύριοι τέτοιο πράγμα!
Διότι αν υπήρχε θα σήμαινε: ''Πάμε να πιάσουμε κορόϊδα άλλη μιά φορά τους κουτόφραγκους, να τους κλείσουμε τα μάτια, να τους πάρουμε τα φράγκα, και μετά να σκίσουμε μνημόνια και υποχρεώσεις και να πετάξουμμε έξω τρόϊκες τετρα-τρόϊκες και το κακό συναπάντημα!'' 

Δεν θα λεγόταν αυτό, έτσι, δημόσια, αν ίσχυε στην πραγματικότητα!
Έλληνες ψηφοφόροι είμαστε. Δεν είμαστε εντελώς λοβοτομημένοι!

Ας μείνουν στην άκρη λοιπόν οι θεωρίες μετεμψύχωσης!
Οι συγκρίσεις άλλωστε αδικούν κατάφορα εκείνους του ηγέτες.
Αμφιλεγόμενοι ή όχι, υπήρξαν μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας και άλλαξαν την μορφή του κόσμου.

Ετούτοι, το πολύ πολύ να καταδικάσουν τελεσίδικα σε προτεκτοράτο,  ένα κράτος ήδη καταδικασμένο απ' τους προηγούμενους κι απ' τον ηλίθιο λαό του!..

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Ιωάννη Μιχαλέτου

Ο Αϋμάν Αλί, είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο παγκόσμιο δίκτυο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Μ.Α.). Διατηρούσε το αξίωμα του αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας Ισλαμικών οργανώσεων στην Ευρώπη "Federation of Islamic Organizations in Europe" (FIOE).

Ταυτόχρονα είναι ηγετικό μέλος της "επιτροπής κατεύθυνσης" της Μ.Α. της Αιγύπτου και αποτελεί στενό συνεργάτη του πρώην Προέδρου της χώρας, Μοχαμέντ Μόρσι.

Τη σημερινή περίοδο ο Αλί βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας "Τόρα" του Καΐρου κατηγορούμενος για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, προδοσία και στην ουσία αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης Σίσι, καθότι ως ηγετικό στέλεχος της Μ.Α. είχε αναλάβει τη "Ισλαμοποίηση" της χώρας, αλλά και την εξαγωγή του μοντέλου αυτού στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας και αρμοδιότητες για το συντονισμό των μελών της Μ.Α. Αιγυπτιακής καταγωγής ανά το κόσμο και στην Ελλάδα ασφαλώς.

Ο Αλί είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά το πρόσφατο παρελθόν στα Βαλκάνια, διοχετεύοντας μεγάλα κεφάλαια της οργάνωσης "World Assembly of Muslim Youth" -WAMY- με κατεύθυνση την Αλβανική οργάνωση "Taibah". Ο σκοπός ήταν η στρατολόγηση νέων μελών και η δημιουργία νέων μετωπικών οργανώσεων με Αλβανικής καταγωγής πρόσωπα σε διάφορες Ευρωπαικές χώρες.

Οι οργανώσεις αυτές, έχουν συνδεθεί με άτομα που μετέπειτα μετέβησαν στα πεδία μαχών της Συρίας, με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα κυρίως. Περαιτέρω το παράρτημα της "Taibah" στη Βοσνία, είναι καταχωρημένο από τα Ηνωμένα Έθνη και από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια ως διεθνής τρομοκρατική οντότητα. Παρόλα αυτά εξακολουθεί η λειτουργία του με διάφορες μορφές και σε συνδυασμό με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια θητείας του Αλί στην FIOE, η οργάνωση αυτή κατάφερε να διεισδύσει και στην Ελλάδα, αρχής γενομένης με το φαινομενικά πολιτιστικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη περί το 2005 και το 2007 στην Αθήνα και ειδικότερα στο Μοσχάτο με το εκεί μορφωτικό Ελληνό-Αραβικό κέντρο το οποίου επισήμως αποτελεί μέλος της FIOE.

Κατ' ουσία το Αιγυπτιακό-και πλέον ισχυρό-τμήμα της Μ.Α. είχε ως πλάνο τη συστηματική διείσδυση στα Βαλκάνια κατά τη τελευταία δεκαετία, διαδικασία η οποία ενισχύθηκε με τον έλεγχο με το άλφα ή βήτα τρόπο τζαμιών, τη δημιουργία πολλαπλών ΜΚΟ και σωματείων, τον εναγκαλισμό με ευεπίφορους τοπικούς παράγοντες (μη Μουσουλμάνους), την δραστηριοποίηση σε πολιτικούς, αλλά και παραπολιτικούς κύκλους.

Σε ότι αφορά την ευρύτερη εθνική ασφάλεια, η κατεύθυνση που δόθηκε, δυστυχώς -για την Αθήνα- ήταν προς την ενίσχυση του "Ερντογκανικού μοντέλου-, τουτέστιν την συμμαχία με το Τουρκικό κράτος.

Βεβαίως αυτό πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδος αλλά της ίδιας της Μ.Α.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οποιαδήποτε οργάνωση είτε για πολιτικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους που αποτελεί -ακόμα και εν αγνοία της- αγωγό για την διεξαγωγή στρατηγικής φύσεως επιχειρήσεων των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εις βάρος της Ελλάδος, καθίσταται υπόλογη και με πιθανές δυσάρεστες προεκτάσεις για τους υποκινητές αυτών.

Εν κατακλείδι πρέπει να σημειωθεί ότι κινήσεις μακρό-ιστορικού τύπου όπως αυτή που αναφέρθηκε, δηλαδή στρατηγικής και μακρόπνοης πνοής, αντικρούονται από το γεγονός ότι το κράτος έχει συνέχεια, ανεξαρτήτως των τακτικών κινήσεων σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα. Η ιστορία του νεώτερου Ελληνικού κράτους το έχει αποδείξει αυτό, ασχέτως των φαινομένων που απατούν εν πολλοίς.

Συντόμως θα επανέλθουμε για το παρόν ζήτημα.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Ράπτη

Τη Δευτέρα, η αφομοίωση του γεγονότος ότι οι μετεκλογικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία έχουν καταρρεύσει, ανοίγοντας το δρόμο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (πιθανότατα στις 22 Νοεμβρίου), ήταν αρκετή για να οδηγήσει την τουρκική λίρα σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου – καθώς στην εν γένει συμπίεση των αναδυόμενων αγορών και στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ερχόταν να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα.

Όμως, την Τρίτη τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία έφθασε στις 2,89 λίρες ανά δολάριο και η απόδοση των διετών τουρκικών ομολόγων το 10,59%, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αφήσει, με την επίκληση της υποχώρησης της τιμής καυσίμων και τροφίμων, αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο 7,50% για το εβδομαδιαίο repo και στο 10,75% για τον ημερήσιο δανεισμό, όπως είχε στην πραγματικότητα προαναγγελθεί από την κυβέρνηση Davutoğlu.

Η "μάχη” κρατά από παλιά, καθώς οι κυβερνώντες "ισλαμο-δημοκράτες” τείνουν να υποτιμούν τους πληθωριστικούς κινδύνους και ενδιαφέρονται κυρίως για τη συνέχιση της πολιτικής του φθηνού χρήματος που συντηρεί μιαν εικόνα ανάπτυξης. Και βέβαια, σε προεκλογική περίοδο, η επιμονή τους αυτή εντείνεται.

Ήδη από την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci δήλωνε ότι η υποχώρηση της λίρας (κατά 19%, σημειωτέον, από την αρχή του έτους) δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, δεδομένης της όλης διάρθρωσης του τουρκικού χρέους, συνεπώς η αγορά θα έβρισκε από μόνη της τις δικές της ισορροπίες. Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η πρόσφατη ανατίμηση του δολαρίου είναι "καθαρά κερδοσκοπική”.

Μετά δε την συνεδρίαση της κεντρική τράπεζας, ο Cemil Ertem, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Erdoğan, έκανε λόγο για "γενναία και ορθή απόφαση”, η οποία "κοιτάζει προς το μέλλον και θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία και την παραγωγή”.

Εκτός των τουρκικών συνόρων οι αντιδράσεις είναι ολότελα διαφορετικές – καθώς η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Μάλιστα οι αναλυτές των αγορών αντέδρασαν με δυσπιστία στο σχέδιο των 9 τεχνικών αναπροσαρμογών που εξήγγειλε ο κεντρικός τραπεζίτης Erdem Başçı, υπό τύπον "οδικού χάρτη” προς την νέα εποχή που σηματοδοτεί η αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed. Κεντρικό σημείο των εξαγγελιών Başçı αποτελεί η σταδιακή κατάργηση του ιδιόμορφου "επιτοκιακού διαδρόμου” που ο ίδιος καθιέρωσε προ πενταετίας – όμως η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ήτοι πέντε μέρες μετά από την πιθανότερη ημερομηνία αύξησης των επιτοκίων από την Fed.

Σύμφωνα με τη Citi, "ο οδικός χάρτης στερείται εξειδίκευσης, σαφώς καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και αναλυτικής συζήτησης. Κατά συνέπεια ο αμερικανικός κολοσσός εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει την πολυτέλεια μιας σταδιακής εξομάλυνσης υπό τις παρούσες συνθήκες και θα υποχρεωθεί από τις αγορές να προχωρήσει κάποια στιγμή σε μιαν απότομη περιστολή, όπως έπραξε τον Ιανουάριο 2014.

Αλλά και εντός Τουρκίας, η εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα υποχωρεί διαρκώς, αν κρίνει κανείς από το ότι οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα έφθασαν τον Ιούλιο τα 185 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 43% του συνόλου, ήτοι το υψηλότερο σχετικό ποσοστό των τελευταίων 10 ετών - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής και Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής (BDDK).

Ήδη στα τέλη του προηγούμενου έτους οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα αποτελούσαν το 36% του συνόλου – και η διαδικασία αυτή της "δολαριοποίησης” επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες η κυβέρνηση Davutoğlu έχασε την αυτοδυναμία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι μάλιστα το γεγονός ότι η στροφή στο δολάριο είναι εντονότερη στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, εκεί δηλαδή όπου κυρίως εκτυλίσσεται η σύγκρουση με το ΡΚΚ.

Συνδεόμενη με τα παραπάνω είναι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας κατά 783 εκατ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, η μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων τον Ιούνιο κατά 307 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση και η εκροή από τη χώρα τον ίδιο μήνα 822 εκατ. δολαρίων σε συνάλλαγμα. Οι ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου προχώρησαν σε πωλήσεις ύψους 661 εκατ. δολαρίων, εγκαταλείποντας την τουρκική αγορά.

Τα όρια της πολιτικής του φθηνού χρήματος πάντως καταδεικνύονται από το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι 2,9% για όλο το 2014, ότι η ανεργία, σύμφωνα με μη προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, διαμορφώθηκε στο 9,3% μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου (έναντι 8,8% το ίδιο διάστημα πέρσι), ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8% σε ετήσια βάση το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, φθάνοντας στα 84,37 δισ. δολάρια.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Στις 13 Αυγούστου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έλαβε την απόφαση. Στις 14 Αυγούστου έγινε νόμος με την ψήφιση του τρίτου «αριστερού» Μνημονίου. Στις 17 Αυγούστου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: κι έτσι, η γερμανική Fraport, έγινε κυρία των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων με τίμημα 1,23 δις ευρώ.

Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες έσταζε δηλητήριο και απειλούσε την Ελλάδα, έσταζε πλέον μέλι και δήλωνε ότι δεν έχει καμία επιφύλαξη για το ελληνικό πρόγραμμα!... Καλούσε δε τους Γερμανούς βουλευτές να το ψηφίσουν σήμερα Τετάρτη στο Ράιχσταγκ…. (Το ίδιο απόγευμα πάντως έδινε και μια συνέντευξη για να πει ότι ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί κι άλλο πρόγραμμα – κρατάει την επιφύλαξη της νέας γκρίνιας για την επόμενη φάση εκχωρήσεων...)

Η συμφωνία, που αποτελεί και την πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τα αεροδρόμια όλης της Ελλάδας πλην Αθηνών: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ακτιο, Καβάλα, Ρόδος Κως, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη, Σκιάθος. Είναι ακριβώς η ίδια συμφωνία που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και την οποία κατήγγειλε ως «αμαρτωλή» η τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα, φέρει τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και πιθανότατα και πέρα από αυτήν: να εκχωρηθεί δηλαδή με μία πράξη το σύνολο της αεροπορικής υποδομής μιας χώρας – έστω πλην της πρωτεύουσας, το αεροδρόμιο της οποίας πάντως κατασκευάστηκε και λειτούργησε επίσης από Γερμανούς. Και είναι ακόμα πιο… πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται από μια (πρώτη φορά) «αριστερή» κυβέρνηση: αναμενόμενο και το ένα και το άλλο.

Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο είναι το πόσο τραγικά αργούν, ακόμα και σήμερα, πολλοί να καταλάβουν το τι ακριβώς κάνει η Γερμανία με την Ελλάδα – έστω και αν, πέραν των αεροδρομίων, την περασμένη εβδομάδα μία ακόμα γερμανική μελέτη έδειξε ότι το Βερολίνο έχει κερδίσει περισσότερα από 100 δις ευρώ από την ελληνική κρίση λόγω των διαφορών επιτοκίων δανεισμού. Αλλά δεν πειράζει: υπάρχει πάντα καιρός: θα έρθουν, στη συνέχεια, οι τράπεζες και όχι μόνον... Κι έτσι, για όσους δεν είχαν καταλάβει, για όσους είχαν πλανηθεί, αλλά και για όσους… «ανένηψαν» και ξέχασαν οριστικά τον… «μερκελισμό», ε, ναι, για αυτούς, πάντα θα υπάρχει καιρός…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου