Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Ιουλ 2015

Λάθη, αστοχίες, αποτυχίες…

Του Γιώργου Πετράκη

Ή σε άλλη χώρα ζούμε ή απλώς δεν φοράμε τα ίδια παραμορφωτικά γυαλιά. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση που να απαντά στην απορία που προκαλεί το άρθρο του κ. Γιάννη Δραγασάκη στην «Αυγή» και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δραγασάκης απαριθμεί μια σειρά από λάθη, αστοχίες και αποτυχίες το τελευταίο εξάμηνο, για να ανακαλύψει και επιτυχίες όπως η συμπάθεια ορισμένων Ευρωπαίων, ότι συζητούμε για το χρέος και κυρίως ότι μια αριστερή κυβέρνηση γρατζούνισε το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης. Και θεωρεί ότι αυτές οι επιτυχίες είναι τόσο σημαντικές που οδήγησαν τους δανειστές σε αντίποινα επιβάλλοντας το Μνημόνιο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεται κάποιος να αντιληφθεί ότι ο ίδιος, τα παιδιά του και τα εγγόνια του θα υποστούν αυτό το σκληρότατο Μνημόνιο, για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δάφνες και περγαμηνές αριστεροσύνης που είχαν μάλιστα ημερομηνία λήξης τη 12η Ιουλίου.

Λέει ο κ. Δραγασάκης ότι πρέπει να μείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς γιατί θα κάνει κι άλλα μαζί με τα Μνημόνια. Τι εννοεί; Συσσίτια για τους ανέργους και τους αστέγους που θα φέρει το τρίτο Μνημόνιο; Το άρθρο του κ. Δραγασάκη ήταν το προοίμιο της χθεσινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στην ΠΓ του κόμματός του. Ο κ. Τσίπρας πρόβαλε ως επιτυχία το «χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για τρία χρόνια», θυμίζοντας λίγο Παπανδρέου (τον Γιώργο), που ακόμη και τώρα καυχιέται για το «μεγαλύτερο δάνειο που εξασφάλισε στην παγκόσμια Ιστορία». Με τη λεπτομέρεια ότι και τα δύο συνοδεύονται και από τα σκληρότερα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και αυτός στο χρέος που θα αντιμετωπιστεί (από το 2012 είχε πανηγυρίσει αντιστοίχως ο κ. Σαμαράς) και ζήτησε από τους συντρόφους του να στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς για να επιδιώξει αλλαγές?

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης αναζητούν ένα αφήγημα για να συγκρατήσουν ψηφοφόρους, να περιχαρακώσουν βουλευτές. Πάντως, τα περί αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόζει Μνημόνια για να επιδιώξει να τα αλλάξει δεν πείθουν. Εξάλλου αποδείχθηκε το πόσο? αποτελεσματική ήταν στις παρεμβάσεις της το τελευταίο εξάμηνο η κυβέρνηση της Αριστεράς…

Η αλήθεια είναι ότι και οι δανειστές έχουν επενδύσει στην κυβέρνηση ως την τελευταία ευκαιρία για την εφαρμογή του Μνημονίου που ίσως διασώσει τη χώρα. Ποντάροντας στη γλυκιά γοητεία που ασκεί η εξουσία. Κι έτσι, δεν μένει άλλη επιλογή από το να παριστάνουν στην κυβέρνηση τους αριστερούς και οι Γερμανοί και το ΔΝΤ να καμώνονται ότι το έχαψαν.

Πηγή MIgnatiou
Επικοινωνία με τον συντάκτη
petrakisgeorge@hotmail.com
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟι σκοπιμότητες της νέας στρατηγικής του Ερντογάν να ανακαλύπτει εκ νέου Κούρδους εχθρούς με πρόσχημα την επίθεση στο ISIS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε από τους Δυτικούς συμμάχους του το πράσινο φως για μαζικά πυρά εναντίον των Κούρδων, ούτε καν τη νομιμοποίηση της αποφασιστικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον τους ως «νόμιμη άμυνα» στην τρομοκρατία. Για τους Δυτικούς, όσο και αν εκτιμούν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας (που λειτουργεί ως ανάχωμα στην προέλαση των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη), οι Κούρδοι είναι στην παρούσα φάση περισσότερο χρήσιμοι, αφού αυτοί πολεμούν στο έδαφος εξολοθρεύοντας μαχητές του Xαλιφάτου. Του συνέστησαν έτσι να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία ετών την οποία έχουν υποστηρίξει και τα όποια χτυπήματα απαντούν σε επιθέσεις του ΡΚΚ να είναι «αναλογικά».

Νέοι όροι

Ο Ερντογάν έσπευσε να θέσει νέους όρους για να σεβαστεί την ειρηνευτική διαδικασία. Άμεσο αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν ΡΚΚ (έχει αναλάβει την ευθύνη στοχευμένων επιθέσεων σε αστυνομικούς και τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους) αλλά και κάτι παραπάνω: την άρση ασυλίας όλων των πολιτικών που έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HPD, που εισερχόμενο στη Βουλή με 13% ανέκοψε τα σχέδια του «σουλτάνου» για συνταγματική αλλαγή με την οποία θα καθιέρωνε μοναρχικού τύπου προεδρία. Τους ζήτησε δε «αφού καταθέσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τη χώρα»!

Λίγη ώρα αργότερα έστειλε τα F-16 και βομβάρδισαν στόχους του ΡΚΚ στο Σιρνάκ. «Οι στόχοι καταστράφηκαν. Οι απώλειες αποτιμώνται» ανακοίνωσε το Επιτελείο.

Με τις απαιτήσεις αυτές αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές σκοπιμότητες της νέας στρατηγικής Ερντογάν στο μέτωπο, όπου εχθρός είναι υποτίθεται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (παρασκηνιακά το διευκόλυνε μήνες τώρα, αφήνοντας να περάσουν τα σύνορα οπλισμός και μαχητές): Να πυροδοτήσει μία εθνικιστική υστερία στο εσωτερικό, ανακαλύπτοντας εκ νέου «Κούρδους εχθρούς», να επανασυσπειρώσει τους υποστηρικτές του και -με τις πρόωρες εκλογές πολύ πιθανές- να επανέλθει ενισχυμένος ως σωτήρας του έθνους από τους τρομοκράτες, εξοντώνοντας το κουρδικό στοιχείο.
Σε αυτό θα συμβάλει και η νεκρή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα που επιδιώκει να δημιουργήσει για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες (1.800.000 φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία) αλλά και να μην εξελιχθεί η περιοχή σε έδαφος πρόσφορο προς ίδρυση κουρδικού κράτους.

«Πάγος» από ΝΑΤΟ στα χτυπήματα της Αγκυρας κατά PKK

Η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με επίκληση του άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (κράτος-μέλος ζητεί διαβουλεύσεις καθώς «αισθάνεται» ότι απειλείται η ασφάλειά του), κράτησε 90 λεπτά και κατέληξε σε τρία συμπεράσματα. Πρώτον, η Τουρκία θα συνεχίσει (παρότι αισθάνεται απειλούμενη) να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία αλλά και τους Κούρδους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Αυτό ξεκαθάρισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας τη συμβατική υποχρέωση της Συμμαχίας να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη χώρα του, αν δεχτεί επίθεση, και συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει δεχτεί επίθεση, είναι καθήκον του ΝΑΤΟ να αναμειχθεί περισσότερο».

Δεύτερον, το ΝΑΤΟ, κατά δήλωση του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει περιορισμένο ρόλο στη σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος: Μάχεται την τρομοκρατία στη Μεσόγειο, στο Αφγανιστάν, στην Ιορδανία και στο Ιράκ με βάση απόφαση του ΟΗΕ που ενέκρινε συμμαχική (όχι όμως

Παιχνίδι ριάλιτι δίπλα από τους τζιχαντιστές

Ο ανταγωνισμός των τηλεοπτικών ΜΜΕ για τηλεθέαση και διακρίσεις τα οδηγεί στα άκρα. Ακόμα και αν αυτά είναι η εμπόλεμη ζώνη της Συρίας με τζιχαντιστές διψασμένους για δυτική σάρκα. Χθες, η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας, το τηλεοπτικό κανάλι SBS, παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο βραβευμένου ριάλιτι επιβίωσης, που μεταφέρει απλούς Αυστραλούς σε μέτωπα και τώρα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, οδήγησε τους παίκτες, έστω και με αλεξίσφαιρα γιλέκα και συνοδεία ανδρών ασφαλείας και Κούρδων μαχητών, στη Συρία, στο Ιράκ και στη Μιανμάρ για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία των πληθυσμών που εκτοπίζονται και γίνονται πρόσφυγες. Το χωριό «σκηνικό» δέχθηκε όμως πραγματικά πυρά από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΗχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλώντας όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να παραδώσουν την έδρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό.

Συμπλήρωσε πως «παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της», ενώ έριξε και το καρφί για την Αριστερή Πλατφόρμα: «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: 'Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας'».

Συνέδεσε το θέμα των εκλογών με τις εσωκομματικές εξελίξεις λέγοντας: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές».

Όσο για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου το τοποθέτησε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και στην ίδια, και πως οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. «Είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει 'σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω'» είπε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου θα κριθεί στο επόμενο διάστημα, «αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη συμφωνία την χαρακτήρισε πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ έριξε ευθύνη στο κόμμα ότι δεν υποβοήθησε την κυβερνητική προσπάθεια. «Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας» είπε χαρακτηριστικά.

Εμμέσως άσκησε κριτική στην τακτική Βαρουφάκη μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, λέγοντας: «Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς 'εγώ δεν πληρώνω'».

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται για τη συμφωνία σημείωσε πως «υπάρχει το δικαιολογητικό της πικρίας», ωστόσο είπε πως δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε. «Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία» συμπλήρωσε.


Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τσίπρα

 • Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση της διαπραγμάτευσης χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε.
 • Επιχειρήσαμε να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου.
 • Δεν πήγαμε με καλές προθέσεις, πήγαμε για σκληρή διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχτηκαν στρατευμένοι σε στρατηγικό στόχο.
 • Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση.
 • Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.
 • Η εντολή που πήραμε ήταν για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια μπορούν σκιστούν με ένα νόμο. Ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπα ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά.
 • Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος.
 • Ας μη μηδενίζουμε το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση.
 • Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα. Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές.
 • Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών.
 • Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης.
 • Τώρα ολοκληρώνουμε την 5η αξιολόγηση, που άφησε στη μέση ο Σαμαράς.
 • Για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν παρόμοιο αυτό που ήρθε με αυτό στο οποίο είπαν «όχι» οι πολίτες στο δημοψήφισμα, στα α' σκέλος του ερωτήματος. Στο ερώτημα β' είναι η μέρα με τη νύχτα η συμφωνία που φέραμε. Στο σημείο α' υποχώρησε η κυβέρνηση.
 • Είπα στο λαό ότι κάνω δημοψήφισμα για να πάρω μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.
 • Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα αυταπάτες, αλλά πάντα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους.
 • Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο, μια πολιτική καταδίκη, και ίσως αυτός ήταν ο στόχος. Θυμάστε το «the game is over» του Τουσκ.
 • Το βράδυ αποφασίστηκε στο υπουργικό, διέκοψα για να ενημερώσω Μέρκελ και Ολάντ. Τους είπα την απόφασή μου και τους ενημέρωσα ότι θα προτείνω στο λαό το «όχι», όχι ως επιλογή ρήξης, και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα στη διαδικασία.
 • Η Μέρκελ με ενημέρωσε ότι θα έλεγε μόνο πως το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή και ότι δεν θα έκανε άλλη παρέμβαση.
 • Δεν τήρησαν υπόσχεση. Το Eurogroup πήρε την απόφαση που οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA που οδήγησε στο capital controls.
 • Τεράστιο χαρτί στα χέρια μας το «όχι». Τεράστια νίκη που δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν.
 • Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
 • Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου στην 17ωρη διαπραγμάτευση, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα καταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό, θα τελείωνε και αυτή η ρευστότητα των 60 ευρώ και σε 48 ώρες θα αποφασιζόταν το κούρεμα των collaterals. Αρα το θέμα δεν ήταν το κούρεμα, αλλά το ότι δεν θα υπήρχαν καταθέσεις.
 • Δύσκολες αποφάσεις, αλλά σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι το να επικρατήσει το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων ήταν ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης.
 • Πύρρειος νίκη η συμφωνία.
 • Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε στους πέντε μήνες. Είναι αναστρέψιμα τα προβλήματα στην οικονομία από τα capital controls. Αξιζε στην Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο, να διαδηλώνουν οι λαοί υπέρ μας. Θεωρείται ήττα για κάποιους μικρόμυαλους που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει σε μια στιγμή, με την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα.
 • Ατακτη χρεοκοπία ή δύσκολος συμβιβασμός ήταν οι δύο επιλογές μας.
 • Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό.
 • Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ θα τηρεί τη συμφωνία, ταυτόχρονα θα ψάχνει τρόπους να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και θα είναι μέσα στους κοινωνικούς αγώνες.
 • Υπάρχει το δικαιολογητικό της πικρίας, αλλά να μην αυτομαστιγωνόμαστε. Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία.
 • Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ, πρέπει να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα. Να κάτσουμε να εξορθολογήσουμε και τη δημόσια διοίκηση και κάποιες ομάδες που διεκδικούν χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης.
 • Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για το νόμο για τα ΜΜΕ, αλλά θα ρυθμιστεί ο χώρος. Δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να ωφελούνται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Η λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει να είναι διαφανής.
 • Η αστυνομία δεν πρέπει να παρεμβαίνει όταν πέφτουν βόμβες μέσα σε μια διαδήλωση; Τι πρέπει να κάνει, να αφήσει να καούν οι διαδηλωτές;
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, που παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας. Υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία στο γεγονός ότι από 4% έγινε κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες του πάνω από τρία εκατ. πολίτες. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
 • Η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτό το αδιέξοδο; Δεν υπάρχει στο μυαλό μας κάτι τέτοιο.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, η προσπάθεια ήταν τίμια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη.
 • Η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι το μοναδικό κέντρο αποφάσεων.
 • Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση.
 • Δεν λειτουργεί α λα καρτ.
 • Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό.
 • Παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της.
 • Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: «Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας».
 • Με τους ίδιους που αγωνιούσαμε μαζί μέχρι χτες, σήμερα σου λένε πάρε εσύ την ευθύνη και εγώ καταψηφίζω.
 • Εγώ είμαι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του καταστατικού, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά.
 • Να συζητάμε με όρους που στέκουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και για το νόμισμα και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά εκ τους ασφαλούς κι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε.
 • Για τη σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια, αλλά οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα, αλλά είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω».
 • Θα κριθεί από το επόμενο διάστημα η κ. Κωνσταντοπούλου, αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε.
 • Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές. Αλλά θα κριθεί και από τις αποφάσεις στο κόμμα.
 • Στις αρχές Σεπτέμβρη το συνέδριο.
 • Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς «εγώ δεν πληρώνω». Όμως, γι' αυτό το εξάμηνο αισθάνομαι περήφανος, παρ' όλο που έγιναν λάθη.
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Είναι γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014»

Στο αστρονομικό, για τα δεδομένα της οικονομίας της ΠΓΔΜ, ποσό των 570 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το κόστος του πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάπλαση - μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων, γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο «Balkan Investigative Reporting Network» (BIRN).

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2010 και είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, χωρίς ακόμη να έχει τελειώσει, προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όμως στη διάρκεια προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 570 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το κόστος των σχεδίου «Σκόπια 2014» ξεπέρασε κατά πολύ το αρχικό προβλεπόμενο των 80 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε, τον Απρίλιο του 2013, η η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα- Μίλεφσκα, η οποία είχε δηλώσει ότι το κόστος είχε ανέλθει, μέχρι τότε, στα 207 εκατ. ευρώ.

Τελικά, σύμφωνα με την έρευνα του BIRN, η οποία διήρκησε οχτώ μήνες και βασίζεται σε στοιχεία των Αρχών της ΠΓΔΜ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες και τα οποία δεν αμφισβητούνται, το κόστος του σχεδίου «Σκόπια 2014» ανήλθε στα 570 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα έργα της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει υπεραμυνθεί τόσο της αισθητικής του σχεδίου "Σκόπια 2014", λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Διάσωση; Ποια διάσωση; «Ακόμη και αν η συμφωνία (ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της) επιτευχθεί τον Αύγουστο, αυτό που θα "καταφέρει" η Ελλάδα θα είναι να βρει μπροστά της ένα τεράστιο τείχος χρέους, με ελάχιστες πιθανότητες να το αποπληρώσει. Τη στιγμή, μάλιστα, που προς το παρόν στο τραπέζι δεν υπάρχει κανένα θέμα συγχώρεσης του χρέους της» τόνιζε χθες το Business Insider, που υπενθύμιζε ότι «κάποια κράτη-μέλη εντός ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις, που υπερβαίνουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία ψήφισε πρόσφατα η ελληνική Βουλή».

Σε πίνακες που δημοσιεύονταν χθες στην οικονομική επιθεώρηση, με στοιχεία που συνέλεξε η Naxitis, προέκυπτε ακόμη ένα ενδιαφέρον -πλην όμως τρομακτικό- στοιχείο.

Οι υποχρεώσεις

Το γεγονός ότι οι τεράστιες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου πακέτου στήριξης θα φτάσουν έως και το έτος... 2073. Και κάπου εκεί πέφτει στο τραπέζι της συζήτησης το λογικό ερώτημα: «Πόσο άνετοι μπορεί να είναι οι δανειστές, όταν αφήνουν ένα μικρό έθνος με τέτοιο προφίλ χρέους;»

Το Business Insider εξηγούσε ότι «οι προκλήσεις γύρω από το νέο σχέδιο διάσωσης είναι σοβαρές. Και αυτό διότι η παρεμβατική φύση των μεταρρυθμίσεων που οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να εφαρμόσει είναι πιθανό να επιδεινώσει την ήδη έντονη εχθρότητα των Ελλήνων προς τα θεσμικά όργανα της τρόικας».

«Οι Γερμανοί και πάλι μισητοί»

Η όξυνση της ελληνικής κρίσης χρέους και οι πρόσφατες σκληρές διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης από τη μία δοκίμασαν τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά από την άλλη επανέφεραν στο προσκήνιο το στερεότυπο του «μισητού Γερμανού». Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες με δηλώσεις του στη γερμανική ραδιοφωνία ο εκδότης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» («FAZ») Γιούργκεν Κάουμπε, τονίζοντας ότι τώρα «το ζητούμενο είναι η επιστροφή σε πιο νηφάλιους τρόπους επικοινωνίας», καθώς οι προκαταλήψεις που υπάρχουν ανάμεσα στους λαούς πολλές φορές δεν είναι αθώες, αλλά χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς. Για τον ίδιο πάντως το στερεότυπο του «μισητού Γερμανού» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς «πρόκειται για άμετρη υπερβολή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε ωστόσο να προσθέσει: «Βεβαίως υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και τι δεν έχει ειπωθεί ή τυπωθεί εδώ (στη Γερμανία) σχετικά με τους Ελληνες. Αλλά, στην πραγματικότητα, όλα αυτά στερούνται περιεχομένου».

Spiegel: Επίθεση κατά του Σόιμπλε

«Η Ευρώπη που οραματίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη» εκτιμούσε χθες με νέο άρθρο του στο «Der Spiegel» ο έγκυρος αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τονίζοντας ότι το «πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Ευρώπης αυτής είναι ένας πυρήνας που θα συγκλίνει στην άποψη της Γερμανίας και αυτό δεν αφορά μόνο τους κανόνες που ισχύουν για όλους αλλά και τη σύγκλιση στην ιδιωτική οικονομία». Πάντα σύμφωνα με τον Μίνχαου, από πολιτική άποψη, το όραμα του Σόιμπλε θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό διότι «μακροπρόθεσμα η Ευρώπη του Σόιμπλε θα ήταν αντιμέτωπη με μεγάλες αντιστάσεις. Διότι μια τέτοια δομή θα αφαιρούσε δημοκρατικό έλεγχο από τις χώρες όχι μόνο αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, όπως μέχρι τώρα, αλλά και με τη δημοσιονομική πολιτική. Αυτή η αποδημοκρατικοποίηση θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, τις πρώτες επιπτώσεις των οποίων ήδη βλέπουμε με την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων σε μερικές χώρες, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καθώς η χώρα έχει φάει κατακέφαλα ένα τρίτο Μνημόνιο -αυτή τη φορά από τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα και το επαναστατικό παρεάκι του-, η επικαιρότητα στρέφεται σε θέματα ανούσια και βλακώδη.
Είναι λογικό στο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα να ασχολούνται όλοι με βλακώδη θέματα γιατί τα σημαντικά θέματα δεν είναι στην αρμοδιότητά τους.

Για τα σημαντικά θέματα αποφασίζουν και διατάζουν οι «εταίροι», και αφήνουν τα λιμά για τους ιθαγενείς.

Τι το κάναμε εδώ; Μικροί μεγάλοι στα καφενεία;

Οι ιθαγενείς ψηφίζουν στο δημοψήφισμα Όχι και -μια εβδομάδα μετά- η πρωθυπουργάρα τους πάει και λέει Ναι σε όλα.

Αυτό μάλιστα συνέβη στη χώρα που περηφανεύεται ότι γέννησε την Δημοκρατία.

Και αντί να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες για την απάτη του Αλέξη Τσίπρα και της Πρώτη Φορά Αριστερά, οι Έλληνες κάθονται και κοιτάνε τους γελοίους του ΣΥΡΙΖΑ -που είχαν λυσσάξει πέντε χρόνια πως θα καταργήσουν τα Μνημόνια- να λένε πως το νέο Μνημόνιο είναι αναγκαίο.

Φυσικά, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -όπως και όλες τις προηγούμενες- είναι να γαντζωθεί στην εξουσία. Απάτη ολκής. Αριστερή απάτη.

Ζούμε στη χώρα που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια και επειδή σήμερα το θέλουν οι ολιγάρχες -και παράλληλα βολεύει τον Τσίπρα και τη σιχαμερή παρέα του-, ο υπεύθυνος για όλα τα κακά της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δηλαδή, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν επί δεκαετίες δεν έχουν καμία ευθύνη για την χρεοκοπία και την κατάντια της χώρας αλλά για όλα ευθύνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης επειδή, ως υπουργός Οικονομικών, έκανε κάποια σχέδια που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Αν δεν καταλάβατε, δεν έχουν καμία ευθύνη αυτοί που εφάρμοσαν τα σχέδιά τους επί δεκαετίες αλλά έχει ευθύνη ο Βαρουφάκης του οποίου το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε και ήταν υπουργός Οικονομικών για λιγότερο από μισό χρόνο.

Όχι δεν έχουν καμία ευθύνη υπουργοί Οικονομικών όπως ο Παπαντωνίου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας και ο Χαρδούβελης.

Επίσης, δεν έχει καμία ευθύνη ο Τσίπρας -τουλάχιστον τώρα που βολεύει- που επέλεξε τον Βαρουφάκη.

Όλη η ευθύνη είναι του Γιάνη Βαρουφάκη.

Δεν ξέρω πόσο ανόητος πρέπει να είναι κάποιος για να φάει την προπαγάνδα του Μαξίμου και των ολιγαρχών κατά του Βαρουφάκη.

Βέβαια, φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης που πήγε κι έμπλεξε με τα σκατά του Τσίπρα και της παρέας του.

Γιάνη, στους σκατάδες λέμε ΟΧΙ.

(Φυσικά, ο στόχος τους δεν είναι να καταδικαστεί ο Βαρουφάκης -ξέρουν πως αυτό είναι αδύνατο αν δεν τιμωρηθούν οι προηγούμενοι από τον Βαρουφάκη- αλλά, δια της στοχοποιήσεώς του, να αθωωθούν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τους για τα εγκλήματά τους σε βάρος της χώρας. Και τελικός στόχος τους είναι ο Τσίπρας, ο οποίος αποδεικνύεται τραγικά ανόητος.)

Πηγή Πιτσιρίκος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν» είναι ο τίτλος της τριμηνιαίας έκθεσης (Απρίλιος – Ιούνιος 2015) του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.Σύμφωνα με την έκθεση οι αιτίες είναι πολλές. Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές.
Συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά, τονίζεται.
«Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Οι αιτίες είναι πολλές: Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς (=τρόικα) επηρέασε τελικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Παράλληλα ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) και της αυξημένης εκροής καταθέσεων που οδηγούσε σε αποθησαύριση του χρήματος επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γεγονός είναι ότι συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό.1 Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά» τονίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης.
Μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολογίζει τις απώλειες στο ΑΕΠ το 2015 στα  4-10 δισ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και το προβλέψεων της Κομισιόν (σ.σ. η Κομισιόν λέει για ύφεση 2% έως 4% φέτος)

Σύμφωνα με την έκθεση οι απώλειες είναι μεγάλες μετά τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ η ζημιά στην οικονομία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Οι κεφαλαιακή έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα.

Μεγάλα θα είναι τα προβλήματα και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση.

Κατά τη γνώμη μας, υπογραμμίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης,
μια ταχεία κατάληξη σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) πάνω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποτελεί “ιδιοκτησία” της ελληνικής πλευράς και κοινωνίας, παρά τις πολιτικές ιδεολογικές δυ- σκολίες, ήταν και παραμένει σε όρους γενικής ευημερίας προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή και από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία. Είναι δηλαδή προτιμότερη ακόμα και με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Το μεγάλο ερώτημα
Ακόμη στην έκθεση τίθεται το εξής ζήτημα.
«Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αν δη- λαδή συνολικά η πολιτική προσαρμογής μπορεί να ολοκληρωθεί ή πετύχει υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα που λέγεται «θεσμοί». Ελπίζουμε ότι θα συμφωνηθεί ένα πρό- γραμμα προσαρμογής με τον ΕΜΣ και ότι δεν θα επαναληφθεί ο πόλεμος τριβής στις συνεχείς διαβουλεύσεις πριν και μετά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται. Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία (ownership) των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται. Σημαντικές, πηγές ανησυχίας για την επιτυχία, αποτελούν, η οριακή κατάσταση που βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του και η εξάντληση του κοινωνικού σώματος από τα συσσωρευμένα αποτελέσματα της κρί- σης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία από το 2010».
Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

«Κρίσιμες για την επιτυχία της νέας συμφωνίας, θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί όταν, μετά τα προαπαιτούμενα, αρχίσει η συγκεκριμενοποί- ησή τους που θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση ενός νέου «μνημονίου κατανόησης» (Memorandum of Understanding, MoU) με τους θεσμούς στο πλαίσιο του ΕΜΣ. Ο δρόμος είναι μακρύς. Το μείζον διακύβευμα ήταν και παραμένουν οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, των ιδιωτών και στις μεταξύ τους σχέσεις, τα οποία εν συνόλω καθορίζουν την οικονομία».

«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μη μπορεί να γίνει χειρότερη»


Tο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει στην έκθεσή του ότι χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν και αναφέρει ότι αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονται και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%.

Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια.
Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει τα capital controls στην οικονομία στην έκθεση αναφέρεται ότι η  μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ για την περίοδο Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι  η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ. Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δις ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού λαμβάνει θέση και για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως Πραξικόπημα, είναι κατά την άποψή μας παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση, για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Κατά τη γνώμη μας το έργο της προσαρμογής και της ανάκαμψης επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, που φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε μονιμότερη βάση στο πολιτικό επίπεδο (όπως δείχνουν οι συγκλίσεις τμημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα) και, οπωσδήποτε, κριτική επανεξέταση ιδεών που συνόδευσαν και πρακτικών που σημάδεψαν την πορεία προς την κρίση και εμπόδισαν την έξοδο από αυτή! Και να μη ξεχνάμε: «Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μη μπορεί να γίνει χειρότερη».
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Κι έτσι, μ' αυτά και μ' αυτά, ορφάνεψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το μεγαλύτερο ίσως αν πάρουμε σαν ένδειξη το 62% του δημοψηφίσματος. 
(Εδώ, να ευχαριστήσουμε άλλη μιά φορά τον πρωθυπουργό που μας έβαλε και μετρηθήκαμε! Αυτό το 62% της 5ης Ιουλίου είναι η μεγάλη μας προίκα. Αλλά και η μόνη. Όλα τ' άλλα είναι εναντίον μας) 

Στον χώρο του μνημονιακού τόξου μπήκαν και τα κόμματα της παρούσας κυβέρνησης, έστω και με το μνημόνιο τού: ''δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς''! (λες κι οι προηγούμενοι λέγανε πως μπορούσανε!)

Προς το παρόν, και σε επίπεδο κομμάτων μέχρι να προκύψει (αν προκύψει) κάτι νέο στον χώρο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, παραμένουν σαν αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Βουλή το ακροδεξιό κόμμα, και το κόμμα των απολιθωμάτων ενός πολιτικού συστήματος που έπαψε να υπάρχει (τουλάχιστον εκεί απ' όπου ξεκίνησε), καθώς και κάποιες σκόρπιες φωνές. 

Φανερή πιά η δυσαρμονία μεταξύ λαού και Βουλής.
Πώς εκπροσωπείται αυτό το 62% του λαού;
Προβλέπει κάτι το Σύνταγμα;
Ξέρει κάτι επ' αυτού ο συνταγματολόγος Πρόεδρος Πάκης; Όχι; Προκόψαμε!

Θα κάνουν και θα γίνουν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν τις εκλογές;
Θα σκαρφιστούν νέα κυβέρνηση ''ειδικού σκοπού'' (!) και ''εθνικής ανάγκης'' (!!), γκρεμίζοντας ό,τι απέμεινε από το Σύνταγμα για χάρη της τετρα-τρόϊκας; 
(Αυτό πάλι, που δεν θα ξαναπάταγε η τρόϊκα στα υπουργεία μας, και εμφανίστηκε κουαρτέτο; Τί να πούμε; Τί να ευχηθούνε: Άντε, και συμφωνική ορχήστρα!) 

Είναι φανερό πιά: ο λαός ηττήθηκε κατά κράτος. 
Όχι! Δεν προδόθηκε. Ηττήθηκε!
Οι  άλλοι κάνουν την δουλειά τους!
Ο λαός δεν κάνει την δική του!

Πρέπει να ξαναγυρίσουμε εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε: τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Κι αν μας κατηγορήσουν για παράλυση του κράτους, θα τους απαντήσουμε με την αγαπημένη τους φράση:  
''δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς'', θα τους πούμε!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επειδή ζούμε σε χώρα λωτοφάγων καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε σε όσους βιάστηκαν να στήσουν στο απόσπασμα τον Γιάνη Βαρουφάκη για την περίφημη «υποκλοπή» των ΑΦΜ του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων, πως κάποιοι έχουν προλάβει τον πρώην υπουργό Οικονομικών εδώ και χρόνια και μάλιστα με το αζημίωτο χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Το 2012 αποκαλύφθηκε η διαρροή προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων προς εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, η οποία συνέβαινε επί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η διαρροή αφορούσε πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων για το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κτλ. που πέρασαν στην κατοχή εταιρειών εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, που έγιναν το 2012.

Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έντυπα Ε1 και Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά, για το ύψος των τελών κυκλοφορίας αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι έκαναν περαίωση το 2010.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αλλά τα στοιχεία όλων των φορολογουμένων βρίσκονται ήδη στα χέρια και στους υπολογιστές δεκάδων εταιρειών που δεν κλήθηκαν ποτέ να λογοδοτήσουν για την υφαρπαγή των προσωπικών μας δεδομένων.

Για όλους αυτούς τους «χάκερς» δεν βρέθηκε, βλέπεις, ούτε ένας πολιτικός ή δικηγόρος να προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Δεν βρέθηκε ούτε ένα κανάλι να ζητήσει τότε το κεφάλι τους για το ηλεκτρονικό ριφιφί και την αγοραπωλησία ενός «χρυσού» αρχείου έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων.

Αλλά είπαμε...

Ζούμε σε χώρα λωτοφάγων όπου κανείς δεν θυμάται ποιοί και πότε μας υπέκλεψαν τα ΑΦΜ.

Πηγή "Καφενείο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και μια κοινωνία που φτωχοποιείται υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας περιγράφουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ στη μελέτη τους που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων....

Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία 5ετία, τη στιγμή, μάλιστα, που οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, ζητώντας αλλαγές επί τα χείρω σε Ασφαλιστικό - εργασιακά και παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Είναι ενδεικτικό πως ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κάτοικους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009.

Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.

Μερική απασχόληση

Πιο σημαντική ήταν η επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012... Η μερική απασχόληση, άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΕ, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014. Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.

Άλλωστε οι κλαδικές/εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%...

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων τετραπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 364.000 το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε 1,342 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους, καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε από 34,8% το 2009 σε 65,5% το 2012. Αύξηση καταγράφεται και στα ποσοστά φτώχειας των συνταξιούχων, από 18,6% το 2009 σε 31,3% το 2012.

Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ προτείνει τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, την ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, κάτι που επιθυμεί και η κυβέρνηση αλλά θέλουν να βάλουν στον «πάγο» οι δανειστές.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου