Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιουλ 2015

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους θεσμούς, τα κόμματα βρίσκεται η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση (με σχέδιο νόμου το οποίο υποβάλλεται στην αγγλική γλώσσα) προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου: 

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση
Σημαντικές αλλαγές στο ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει το ελληνικό πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την πρόταση οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

ΦΠΑ: Στον συντελεστή 6% μένουν μόνο φάρμακα και τα βιβλία
Στο συντελεστή 13% θα μείνουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου) και τα ξενοδοχεία
Στο συντελεστή 23% ανεβαίνει η εστίαση
Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές σε τέσσερα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ρόδο με κριτήριο το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα.
Στα άλλα νησιά του Αιγαίου διατηρείται η έκπτωση 30%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης
Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%
Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας..

ΦΟΡΟΙ:

Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων - απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.

ΜΙΣΘΟΙ: Θα θεσπισθεί νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Θα προχωρήσουν άμεσα η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Θα προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σαφείς αιχμές του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κατά των τελευταίων κινήσεων του Πρωθυπουργού

Ιδιαίτερα επιθετικός και διχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη συμφωνία που προετοιμάζει (;) η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως “δε θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε συμφωνία που στην ουσία του θα είναι τρίτο μνημόνιο.”

Στο ίδιο πλαίσιο επικαλέστηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί το "όχι" να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “ναι”.

Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που κινείται ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες και κυρίως μετά το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι "το όχι του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε πραγματικό ναι και σε καινούργια μνημονικά κρεματόρια”.

Έχουμε πολλές επιλογές, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι "εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές είναι δύσκολες, αλλά η πιο ανυπόφορη θα είναι μία επιλογή λεηλασίας του λαού μας. Γιατί θα φέρει περισσότερα δάκρυα και πόνο στους πολίτες".

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι όραμα της κυβέρνηση μία Ελλάδα που θα αναπτύσσεται σε μία παραγωγική και κοινωνική κατεύθυνση", ενώ παραδέχθηκε ότι αυτούς τους 6 μήνες έγιναν λάθη, τονίζοντας ότι "παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της για να παίξει ένα ενεργητικό ρόλο στην περιοχή μας”.

Όπως τόνισε "θέλουμε όμως μία συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για έξοδο από τη σημερινή κρίση, δεν θέλουμε στα 2 πρώτα Μνημόνιο να προστεθεί ακόμα ένα τρίτο σκληρής λιτότητας, βασάνων, χωρίς να δίνεται προοπτική στον τόπο". Προειδοποίησε τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία από κανέναν και λάθος όσοι τη θεωρούν όμηρο, η Ελλάδα δεν βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο ούτε υπό εκτέλεση να δεχθεί όσα τετελεσμένα της προσφέρουν" και συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης "οι Ευρωπαϊκοί κύκλοι που σκέφτονται έτσι είναι εκείνοι που ετοιμάζουν να γράψουν την πιο βάρβαρη σελίδα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο”.

Δήλωσε, επίσης, ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δε έχουν καμία άλλη επιλογή από το να συνυπρογράψουν τη θανατική τους καταδίκη. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο μία επιλογή για το μέλλον της για να δεχθεί μία απαράδεκτη συμφωνία.

To λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί ο κ. Λαφαζάνης και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν μαζί του, συνεχίζει να παραμένει σε ένα κόμμα με το οποίο δεν τον συνδέει σχεδόν τίποτε...; Μήπως επιλέγει την λεκτική του επανάσταση (για να έχει ήσυχη την "αριστερή" συνείδησή του) και συνεχίζει να υπουργεύει στην κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή -πολύ απλά- είναι ωραία η καρέκλα της εξουσίας;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την κρισιμότητα των στιγμών μαρτυρά η εντολή που έλαβαν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα.

Αυτό ακριβώς καταδικνύει και την μεγάλη πιθανότητα μέσα στο Σαβατοκύριακο να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί το νέο 3ετές πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες.

Εκτός και εάν υπάρχουν άλλου είδους σχέδια και Plan B από την συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, για την περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ράπισμα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι από την Μέρκελ

Χαστούκι και διόλου τυχαία κίνηση χαρακτηρίζουν τα Σκόπια την επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να μην συμπεριλάβει την ΠΓΔΜ στην περιοδεία της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, σε συνθήκες πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και συνεχών επικρίσεων από τη διεθνή κοινότητα για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της χώρας στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, η επιλογή της Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί σαφές και ανησυχητικό μήνυμα για την ίδια τη χώρα.
"Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακάμπτει την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σίγουρα ένα κακό σημάδι για τη χώρα. Δεν είναι τυχαία μία τέτοια επιλογή και ασφαλώς εκπέμπει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η αγνόηση αυτή της “Μακεδονίας” είναι ό,τι χειρότερο γι΄αυτήν επί του παρόντος, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την ισχυρότερη χώρα της ΕΕ.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με την επιμονή της Γερμανίας να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η “ευρωπαϊκή προοπτική” της χώρας. Μετά από αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο να ρίξει γέφυρες προς τη Γερμανία, η οποία έτσι κι αλλιώς εμφανίζεται αποστασιοποιημένη όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της “Μακεδονίας” προς την ΕΕ"
δήλωσε στη Deutsche Welle (εκπομπή στη γλώσσα της ΠΓΔΜ) η Μαλίνκα Γιορντάνοβα-Ρίστεφσκα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στο Βερολίνο, Γκόραν Ραφαϊλόφσκι, το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, επισκέπτεται, στο πλαίσιο της περιοδείας της αυτής, τα Τίρανα, το Βελιγράδι το Σαράγεβο και αφήνει «εκτός» τα Σκόπια, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα υποχωρούν, ότι υπάρχει έλλειψη όχι μόνο δημοκρατίας, με την πολιτική έννοια του όρου, αλλά και έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όλων των άλλων διαδικασιών που ρυθμίζονται και ελέγχονται από τα κυβερνώντα κόμματα. Συμπερασματικά, η επιλογή της κ. Μέρκελ να μην επισκεφθεί τα Σκόπια αποτελεί ένα διπλωματικό χαστούκι για τη σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι και τον Αλί Αχμέτι», 
σημείωσε ο Γκόραν Ραφαϊλόφσκι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Φαίης Καραβίτη  

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως. Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.

Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(…) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο έλληνα ομόλογό του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν πει ότι αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος για το αν η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Γι 'αυτό το λόγο είναι περίεργο που δόθηκαν στην Ελλάδα πέντε ακόμη ημέρες για να καταλήξει σε ένα αξιόπιστο σχέδιο και να λάβει άλλο ένα πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης απολύτως επικίνδυνο για τη μελλοντική ακεραιότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τη "ρωγμή" πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να παραδεχτεί το αναπόφευκτο: το ευρώ θα είναι καλύτερα χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερα χωρίς το ευρώ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έφερε μαζί του ούτε καν "μαχαίρι" στη "συμπλοκή" της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπουργοί Οικονομικών έσυραν τους κουρασμένους εαυτούς τους στο Βέλγιο, εν αναμονή των νέων, μετα - δημοψηφίσματος, προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο ο Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπήκαν καν στον κόπο να τις γράψουν σε ένα χαρτί ή να τις πληκτρολογήσουν. Αντ 'αυτού, έγινε μια προφορική παρουσίαση που δεν μπόρεσε να αποτελέσει τη βάση για συζητήσεις και ανάγκασε την Merkel να δηλώσει πως "δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη" για την επίτευξη συμφωνίας.

Πού είχαμε μείνει; Τον Απρίλιο, η Citigroup συνένωσε τις λέξεις Greece (=Ελλάδα) και limbo (=εκκρεμότητα) για να πλάσει τον όρο "Grimbo". Δυστυχώς, ο όρος φαίνεται να συνοψίζει εύστοχα την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και έως την Παρασκευή, ο Τσίπρας θα πρέπει να περιγράψει αναλυτικά τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο. Ο Paul Donovan, επικεφαλής τομέα παγκόσμιας οικονομίας της UBS στο Λονδίνο, συνόψισε χθες τον παραλογισμό της κατάστασης ως εξής: 
Μετά από δύο έκτακτες Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης, έχουμε ένα Σαββατοκύριακο έκτακτων Συνόδων, μία έκτακτη Σύνοδο την Κυριακή και άλλη μία έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει κάτι έκτακτο.
Φαίνεται σχεδόν ανούσιο να μιλάμε για προθεσμίες εάν ληφθεί υπόψιν πόσες έχουν "καεί" χωρίς κανένα αξιόπιστο σημάδι προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης λύσης και χωρίς καμία συνέπεια. Σε αυτό το σημείο, φαίνεται, ότι κανείς δεν θα εκπλαγεί  -ή ακόμη και ανησυχήσει - εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει την οφειλή των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου. Θυμηθείτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει την πληρωμή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού την προηγούμενη εβδομάδα έληξε οφειλή ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ένα δισεκατομμύριο εδώ και ένα δισεκατομμύριο εκεί δεν φαίνεται να ισοδυναμούν με πραγματικό χρήμα σε αυτό τον ολοένα και πιο σουρεαλιστικό διάλογο.

Όσο περισσότερο κρατήσει η μάχη, με τις ελληνικές τράπεζες κλειστές και στεγνωμένες από ρευστότητα, τόσο θα βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση. Ελπίζω ότι το πρόσφατο ράλι που ώθησε την αξία των bitcoins κατά 20% τον περασμένο μήνα δεν οφείλεται σε απελπισμένους Έλληνες που προσπαθούν να βρουν κάπου να κρύψουν τα χρήματά τους από το "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον οικονομικά αρκετά ισχυρή για να παραμείνει στο ευρώ (αν ήταν και ποτέ). Καλύτερα να παραδεχτούν τώρα ότι η ένταξή της μπορεί να ανακληθεί. Όσες περισσότερες "τελευταίες ευκαιρίες" δίνονται στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προκύψει ένα πολιτικό σχίσμα μεταξύ των υπόλοιπων 18 κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης.

"Έχουμε ένα σενάριο Grexit που έχει ήδη ετοιμαστεί λεπτομερώς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Είναι πραγματικά καιρός η ΕΕ να μειώσει τη ζημία και να κάνει μια συμφωνία που να επιτρέπει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ με αξιοπρέπεια και με ένα ίχνος ελπίδας για το οικονομικό της μέλλον.
Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης χρησιμοποίησε τον όρο "κάθαρσις" για να περιγράψει πώς ο θεατής μιας τραγωδίας εξαγνίζεται από το έλεος και το φόβο. Αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα το ευρώ.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Carnegie Europe 

Caroline de Gruyter 
Ανταποκρίτρια της NRC Handelsblad στην Βιέννη
Όχι, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα σκοτώνει την Ευρώπη. Αλλά η ελληνική ιστορία χρησιμεύει ως μια δοκιμασία. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η κρίση έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την Ευρώπη. Αν και αρκετοί από αυτούς -αν μη τι άλλο η Γερμανίδα Καγκελάριος- βρίσκονται υπό πίεση για να αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν να συμβεί. Οι συνέπειες μετάδοσης και το γεωπολιτικό ρίσκο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, θα ήταν σοβαρές και θα υπονόμευαν την ίδια την ΕΕ.
Αντιθέτως, οι ηγέτες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους συμβιβασμό. Ασφαλώς, ένας συμβιβασμός φαίνεται απίθανος τώρα. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών. Αλλά η εξεύρεση συμβιβασμών, ακόμη και άσχημων, είναι αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι μία σύγκρουση μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα ανέβασε τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά της θέματα σε διεθνές επίπεδο: οι αγορές, οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ συναποφασίζουν τις πτυχές της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να το περάσει όλο αυτό. ΤΟ κοινοβούλιό της ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ευρωζώνη.
Για χρόνια, αυτή η ρύθμιση ωφέλησε την Ελλάδα. Τώρα, η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας βαθιές ρωγμές τόσο στην εγχώρια όσο και στην διακυβέρνηση σε επίπεδο ευρωζώνης. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να εργαστούν και να βρουν μια νέα ισορροπία, διαφορετικά η χώρα θα βρεθεί αποκλεισμένη από το διεθνές εμπόριο και χρηματοδότηση. Στη συνέχεια παρόμοιες συζητήσεις στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο επίσης.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είναι η τεράστια συμπάθεια που επιδεικνύουν οι απλοί Ευρωπαίοι για τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ή κακώς, αν δεν υπάρξει ελληνική συμφωνία, θα κλιμακωθούν οι πολιτικές διαμάχες παντού στην Ευρώπη. 

Francois Hesbourg 
Ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας
Ίσως ένας καλύτερος τρόπος για να τεθεί το ερώτημα είναι το ¨Η Ευρώπη σκοτώνει την Ευρώπη;”. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα σημαντικά -οικονομικά- μέρη στον κόσμο, η ΕΕ μόλις τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανάκαμψης του ΑΕΠ της εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ δημιουργείται μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών της.
Η Ελλάδα είναι μια ακραία εκδήλωση αυτής της ευρύτερης πραγματικότητας. Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης σε ένα πλαίσιο οικονομικού χάους, είναι απίθανο η χώρα να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή ακόμη και του ΝΑΤΟ.
Όπως και με την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η απλή πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη θα έχει μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Μέχρι τώρα, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ατλαντική συμμαχία έχουν προϋπόθεση την μη αναστρεψιμότητα. Εάν αυτή η προϋπόθεση αποδειχθεί ψευδής, τότε όλη η ευρωπαϊκή τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θα απειληθεί, με το ρίσκο της Μόσχας να είναι πιθανό να αυξηθεί. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία. Και τα δύο τώρα κρέμονται από μια κλωστή.
Αυτά είναι τα διακυβεύματα ενός Grexit. Η Γερμανία και άλλα διστακτικά μέλη της ευρωζώνης, έχουν λίγο χρόνο για να αποφασίσουν ότι αξίζει να προσέξουν τις συστάσεις του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί για το τι θα βγάλει η ιστορία. 

Denis MacShane 
πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Ελλάδα προξενεί σοβαρή ζημιά στην Ευρώπη -ή τουλάχιστον στις ελπίδες για μια συνεκτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασισμένη σε μια ενιαία αγορά, σε ένα ενιαίο νόμισμα και σε μια ενιαία οικονομική πολιτική.
Μια παράπλευρη επίδραση είναι η ενίσχυση των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, που ζητωκραυγάζουν με την ελληνική καταστροφή ως αποδεικτικό στοιχείο ότι η ευρωζώνη και ακόμη και όλη η ΕΕ είναι τόσο φτωχά σχεδιασμένες που όσο περισσότερο η Βρετανία κρατάει απόσταση από την ένωση, τόσο το καλύτερο.
Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης και ο Γερμανός Wolfgang Schaeuble, δεν θα μπορούσαν να είχαν επινοηθεί από το ευρωσκεπτικιστικό UKIP. Τόσο τέλεια έχουν παίξει τους ρόλους τους, αποδεικνύοντας γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να παραμείνει μακριά.
Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να διαγραφεί, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ από το 2010 -ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel BArrolo, ο διάδοχός του Jean Claude Juncker, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣΥμβουλίου Donald Tusk και άλλοι- έχουν έλλειψη πολιτικής φαντασίας που απαιτείται για τον έλεγχο των γεγονότων και όχι να ελέγχονται από αυτά.
Η άρνηση της Ελλάδας υπό τις πρώην και την τωρινή κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε βασική μεταρρύθμιση, έχει δώσει την ιδέα μιας ΕΕ ως μια ενοποιητική δύναμη που θα δίνει καλύτερες επιδόσεις σε λιγότερο προηγμένα κράτη-μέλη. Το Βερολίνο έχει εκτεθεί καθώς θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η ΕΕ έχει πληγεί σημαντικά αλλά ίσως η Ελλάδα υποχρεώσει επιτέλους τους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν ηγετικό ρόλο. 

Alexander Privitera 
Διευθυντής του Business Economics Program στο American Institute for Contemporary German Studies
Η Ελλάδα έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την διαχείριση κρίσης των τελευταίων ετών. Έναν μηχανισμό τυλιγμένο σε μια σφιχτή, βασισμένη σε κανόνες προσέγγιση και επικεντρωμένη σε μια έννοια της μερικής και παροδικής μεταβίβασης κυριαρχίας από τις οφειλέτριες, στις πιστώτριες χώρες. Ανεβάζοντας τους κανόνες πάνω από την πολιτική, η ΕΕ ήλπιζε να αφαιρέσει ή τουλάχιστον να μετριάσει το πολιτικό παιχνίδι ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών. Το αντίθετο συνέβη Στο πλαίσιο αυτό, η αμφισβήτηση της Ελλάδας έχει παράσχει κάποια σαφήνεια.
Η Ελλάδα μπορεί να καταστρέψει την Ευρώπη -ή την Ευρώπη που ξέρουμε- αλλά μόνο εάν εγκαταλείψει την ευρωζώνη και εάν η αποτυχία των τελευταίων ετών γίνει απροκάλυπτα σαφής σε όλους. Ας μην μασάμε τα λόγια μας: μόλις η νομισματική ένωση πάψει να είναι μια κοινότητα πεπρωμένου, κάθε πολιτική και οικονομική πρόκληση μπορεί να γίνει υπαρξιακή. Η υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσει το κοινό νόμισμα, θα ακουστεί κενή και θα δοκιμαστεί.
Ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν τα κράτη-μέλη συμφωνούσαν σε τολμηρές περαιτέρω μεταβιβάσεις κυριαρχίας από όλα τα κράτη-μέλη, σε κεντρικά, δημοκρατικά εκλεγμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Από τη στιγμή που οι εθνικές κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή δεν έχουν διάθεση να προχωρήσουν σε αυτή την πορεία, φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Ulrich Speck 
Visiting scholar στο Carnegie Europe
Η ελληνική κρίση τοποθετεί τα φώτα της δημοσιότητας στη φύση της διακυβέρνησης στην ΕΕ. Η ΕΕ παραμένει μια λέσχη που στηρίζεται στην εποικοδομητική δέσμευση των κρατών-μελών της. Η ΕΕ έχει μηχανισμούς να αντιμετωπίσει την εχθρική, τύπου αντάρτικη, κωλυσιεργία που επιδεικνύει η υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ελληνική κυβέρνηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να παίξει μπάλα. Φαίνεται να εκτιμά πως έχει ένα οικονομικό και γεωπολιτικό πυρηνικό όπλο στα χέρια του: το γεγονός ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, κυριαρχούνται από τον φόβο ότι το Grexit θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη και να δώσει στο Κρεμλίνο ένα άνοιγμα στην ευρωπαϊκή νοτιοανατολική πλευρά. Την ημέρα μετά την 5η Ιουλίου του δημοψηφίσματος, ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, για να φέρει το μήνυμα.
Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει προφανώς, είναι να ξεφορτωθεί τους όρους: να πάρει ελάφρυνση του χρέους και νέα κεφάλαια χωρίς να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες, διαρθρωτικές αιτίες για την κρίση. Με άλλα λόγια χωρίς να προβεί σε ριζική μεταρρύθμιση των αδύναμων κρατικών θεσμών στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι ένα no-go για τις περισσότερες υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αρκετές από αυτές τις χώρες υποβλήθηκαν με επιτυχία στην θεραπεία λιτότητας και έχουν επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη, και ορισμένες από αυτές είναι ακόμη φτωχότερες από την Ελλάδα.
Τώρα, η ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσει μεταξύ δύο πολύ κακών επιλογών: να διατηρήσει την Ελλάδα εντός, με το ρίσκο αποσταθεροποίησης της ένωσης από το εσωτερικό, και να ψηφίσει υπέρ του Grexit, με το ρίσκο της αποσταθεροποίησης από έξω. Η μόχλευση της ευρωζώνης και στις δύο περιπτώσεις, είναι χαμηλή. 

Costanze Stelzenmuller 
senior fellow στο Brookings Institution
Όχι, η Ελλάδα δεν σκοτώνει την Ευρώπη. Αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί θα μπορούσαν να καταλήξουν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό project -η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας βασισμένη στην υπόσχεση της αμοιβαίας αλληλεγγύης- εάν δεν βρουν μια διέξοδο για την ελληνική κρίση.
Μπορεί κανείς να φανταστεί μια λύση εάν όλα τα κόμματα κάνουν επώδυνες θυσίες. Αντιθέτως, μια συμφωνία δεν πρόκειται να συμβεί εάν οι δύο πλευρές συνεχίσουν να επιμένουν, όπως κάνουν τώρα, ότι η άλλη πλευρά πρέπει να αναλάβει όλη τη ζημιά. Οι Έλληνες θέλουν αξιοπρέπεια, σταθερότητα και ευημερία, και τα θέλουν στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι (οι περισσότεροι Ευρωπαίοι) θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό απλώς δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και κάποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους και πρόγραμμα ανάπτυξης. Δεδομένου του θυμού, της διάβρωσης της εμπιστοσύνης και απλώς της αθλιότητας από όλα γύρω, αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατο.
Αλλά σκεφτείτε την εναλλακτική. Η Ελλάδα θα πεταγόταν σχεδόν εκτός ευρωζώνης, με τρομακτικό κόστος για τους πολίτες της, και θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτό θα αύξανε τα λαϊκιστικά, εξτρεμιστικά και αυτονομιστικά κινήματα και κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Θα αύξανε το ρίσκο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και πιθανώς και άλλες εξόδους. Θα ήταν το τέλος οποιασδήποτε περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα δημιουργούσε μια εσωστρεφή Ευρώπη που επιδιώκει να οχυρωθεί ενάντια στον υπόλοιπο κόστος, αντί να ασχοληθεί με αυτόν. Η ΕΕ θα γινόταν αντικείμενο του παιχνιδιού εξουσίας παγκοσμίως, παρά ένας παράγοντας.
Εάν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τίποτα από αυτό, πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό τώρα. 

Ben Tobra 
επικεφαλής της Σχολής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων στο Κολλεγιακό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου
Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται ομολογουμένως σε ένα αμοιβαίο αδιέξοδο θανάτου. Από την πλευρά της, η ΕΕ απαιτεί την τήρηση των νομισματικών και δημοσιονομικών δογμάτων που στηρίζουν το ευρώ. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες πολίτες και πολλούς οικονομολόγους, αυτή η απαίτηση επιβάλει αβάστακτο κόστος -χωρίς καμία μεγάλη επίδραση- στην ελληνική κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές απαιτήσεις για μονομερή αλληλεγγύη και σεβασμό για τα κυρίαρχα δημοκρατικά δικαιώματα της χώρας, έχουν αποσταθεροποιήσει το νομισματικό πυρήνα της ένωσης. Η ευρωζώνη απειλείται με ένα μαζικό και ενδεχομένως υπαρξιακό πολιτικό και νομισματικό σοκ.
Από αυτή την εξίσωση μηδενικού αθροίσματος, μόνο δύο εξίσου καταστροφικά μονοπάτια φαινονται ορατά: είτε μια ελεγχόμενη και συμφωνημένο έξοδος από το ευρώ, είτε όροι για μια νέα διάσωση που αντιμετωπίζει το βασικό ζήτημα της βιωσιμότητας χρέους. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική για την ένωση και την Ελλάδα.
Οι επιλογές που είναι διαθέσιμες δεν είναι ελκυστικές για καμία από τις δύο πλευρές. Το μεγαλύτερο αμοιβαίο όφελος μπορεί να βρεθεί σε ένα σοβαρό, ουσιαστικό και οριστικό πρόγραμμα διάσωσης. Η ευθύνη για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση ή απρόθυμη να επιδιώξει αυτόν τον στόχο, τότε μόνο ένα Grexit θα αποφύγει ένα αμοιβαίως καταστροφικό σπιράλ.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όταν η αγωνία αντικατασταθεί από την απελπισία, τότε... 

Μετρώντας μερικές ημέρες με τις τράπεζες της χώρας να παραμένουν κλειστές και να λειτουργούν μόνο για πληρωμή συντάξεων, ενώ τα ΑΤΜ θα λειτουργούν (όπως ανακοίνωσε η κυρία Κατσέλη) μέχρι τη Δευτέρα, το πλέον σημαντικό στοιχείο που επιλεκτικά δεν φαίνεται να αγγίζει κανείς, είναι η εμπιστοσύνη…

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Και δεν αναφερόμαστε στην όποια διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, αλλά για την εμπιστοσύνη που καταρρακώθηκε μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Για την ακρίβεια, ο λόγος γίνεται την ρωγμή που συνεχώς διευρύνεται, μεταξύ των Ελλήνων καταθετών και της ανύπαρκτης τραπεζικής ασφάλειας των χρημάτων που βρίσκονται (ακόμη) στις τράπεζες.

Τι θα γίνει, λοιπόν, την επόμενη ημέρα του ανοίγματος των τραπεζών; Η απάντηση, όσο ακραία και αν μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι μονολεκτική: χάος! Θα παρατηρηθεί μία άνευ προηγουμένου προσέλευση των καταθετών που θα αιτούνται αναλήψεων ολόκληρων των καταθέσεων τους. Κι αυτό, επειδή δεν έχουν καμία διάθεση να άγονται και να φέρονται, να σύρονται κυριολεκτικά από τις πολιτικές της Ευρώπης αλλά και της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και να νιώθουν έντονο τον κίνδυνο ενός κουρέματος των καταθέσεων ή της επιβολής ορίου αναλήψεων, με κυβερνητικό στόχο να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.

Η δική μας πρόβλεψη είναι πως η ημέρα ανοίγματος των τραπεζών θα είναι εφιαλτική για τις τράπεζες και θα οδηγηθούν –πιθανότατα- σε νέο κλείσιμο με σκοπό την αυτοπροστασία τους, που όμως θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από εξαγριωμένους πολίτες – καταθέτες. Κι αυτό, επειδή, η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών (καταθετών – τραπεζών ή πολιτών – κυβέρνησης) είναι πλέον σε μηδενικά επίπεδα.

Το μόνο καλό της τραγικής αυτής εξέλιξης είναι πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποκαλύψει τις τραπεζικές απάτες, αφού είναι πλέον γνωστό ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών «έχουν κάνει φτερά». Που και πως μεταφέρθηκαν τα χρήματα των ελλήνων καταθετών, αλλά και ποιοί συμμετείχαν σε αυτή την κλοπή, ίσως είναι ένα αντικείμενο έρευνας που θα έπρεπε ήδη να απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη…

ΥΓ: Δεν έχει καμία σημασία το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες. Όταν ανοίξουν, απλά, θα στερέψουν από ρευστό, γιατί δεν υπάρχει πια καμία εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης. Καμία απολύτως... Και όσοι πρόθυμα θα "τρέξουν" να χαρακτηρίσουν αυτή την άποψη ως... "προβοκατόρικη" και "επικίνδυνη" για το τραπεζικό σύστημα, ψεύδονται ενώ ξέρουν πάρα πολύ καλά πως αυτή είναι η σκληρή, ωμή αλήθεια...

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Διαβάστε επίσης: Τα capital controls είναι μόνο για τους χαζούς (σε ταληράκια)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας πέρα από ενδιαφέρουσες έως επικίνδυνες, αν μη τι άλλο είναι και λίαν πρωτοποριακές. Μετά την εντολή του λαού στο «όχι» του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση συζήτησε με την αντιπολίτευση και αποφάσισε να παρακάμψει την «λαϊκή εντολή» (η οποία επιδέχεται πολλές ερμηνείες) και να προχωρήσει στο Στρασβούργο με ένα μεγάλο «ναι»! Αν αυτό δεν συνιστά παραβίαση του δημοψηφίσματος, και ασέβειας της πολιτικής προς τον λαό, τότε είναι απορίας το πως προσδιορίζεται ή πρόκειται να προσδιορισθεί η πολιτική ασέβεια – απρέπεια.

Γράφει ο Κώστας Κανελλάκης

Οι τελευταίες ημέρες, όμως, είχαν και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Πέρα από την παραίτηση Σαμαρά, διαπιστώνουμε μία προφανή τάση της κυβέρνησης να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ευρώπη, προτείνοντας (στην πραγματικότητα αιτούμενη) νέο μνημόνιο, αποδεχόμενη όλα τα προηγούμενα και επιπλέον παρατηρούμε την ελληνική αντιπροσωπεία «διαπραγμάτευσης» να συζητά νέα βοήθεια (ύψους 52 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων) τριετούς διάρκειας η οποία θα συνοδεύεται από μέτρα ύψους 11-15 δισ. ευρώ, κάνοντας έτσι μία εντυπωσιακή πλήρη αναστροφή κυβίσθηση (κωλοτούμπα) προς την αντίθετη κατεύθυνση της εντολής που πήρε από τον ελληνικό λαό, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Ιούλιο!!!

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στις διαπραγματεύσεις και έπρεπε να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών (αφού το ουσιαστικό προεκλογικό του σύνθημα τον Ιανουάριο ήταν «τέλος στα μνημόνια, διαγραφή του χρέους»), προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα (κενού περιεχομένου) αιτούμενος από τον λαό μίας λευκής επιταγής (μέσω του «όχι) για περαιτέρω πολιτική διαχείριση έναντι των δανειστών.
Παραβιάζοντας όμως και αυτή την «λευκή επιταγή» και συνεργαζόμενος με τις «αντίπαλες δυνάμεις» (γερμανοτσολιάδες, υπηρέτες και υποτακτικούς των μνημονίων σύμφωνα με την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ) δημιούργησε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, της οποίας το μέγεθος πρόκειται να αποκαλυφθεί όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα μεταφέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την «πρόταση» των δανειστών, δηλαδή μέτρα που κάποιοι ήδη έχουν χαρακτηρίσει ως «Αρμαγεδδώνα».

Τι πρόκειται να συμβεί, άραγε, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, μαζί με τους αρχηγούς της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού θα προχωρήσουν σε μία κοινή γραμμή αποδοχής και ψήφισης μίας σειράς μέτρων που –εκ των πραγμάτων- είναι αδύνατον να αποπληρωθούν από τον Ελληνικό λαό;
Με δεδομένη την αντίδραση της «αριστερής πλατφόρμας» και κάποιων εκ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., διαπιστώνουμε πως η σύμπραξη του υπολοίπου (ΠΑΣΟΚογενούς) ΣΥΡΙΖΑ με τις κλασσικές μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, θα έχουμε το παγκόσμιο πρωτοφανές: Η κυβέρνηση να περνά μέτρα από τη Βουλή, υποστηριζόμενη από την αντιπολίτευση, ενώ θα έχει απολέσει την δεδηλωμένη!

Αυτό το πολιτικό έκτρωμα (κάποιοι θα προστρέξουν να το χαρακτηρίσουν ως «απαύγασμα της δημοκρατίας») καθιστά με απόλυτη σαφήνεια πολιτική εκτροπή, σαφέστατη ανωμαλία και επί της ουσίας θα πρόκειται για μία κυβέρνηση που δεν θα είναι κυβέρνηση, αλλά διεκπεραιωτής μίας συμφωνίας στην οποία έχει ήδη (προ)εκφράσει την αντίθεσή του ο λαός μέσω δημοψηφίσματος
Και, φυσικά, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να διαταράξει την κυβερνητική πορεία, αφού θα ψηφίζει όλα όσα η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα κατεβάζει προς ψήφιση, ευελπιστώντας πως οι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση πολίτες θα οδηγούνται στα κομματικά «μαντριά» της… αντιπολίτευσης που στην πράξη θα λειτουργεί ως συμπολίτευση!

Η έκδηλη αδυναμία της πολιτικής (όλων των ιδεολογικών χώρων) να λειτουργήσει Συνταγματικά δημιουργεί εύλογες απορίες για τις αντιδράσεις των πολιτών. Κάποιοι, ξεπερνώντας την επιτηδευμένη απόπειρα να εισαχθεί μία εμφυλιοπολεμική διάθεση μεταξύ των πολιτών, ήδη διακρίνουν έντονες τάσεις εμφάνισης παρακρατικών ομάδων (οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι των Εξαρχείων και όχι μόνο), αλλά κυρίως αντιδράσεις των πολιτών που ενδέχεται να «πάρουν τις πέτρες»…

Διαβάστε επίσης: Μετά τα capital controls έρχεται το… χάος;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου…
Έκρυθμη η κατάσταση τον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά-Τεπέ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα εξέγερση μεταναστών στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ.

4.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες της διαβίωσής τους εκεί και για τη μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης του πολυπόθητου εγγράφου που τους επιτρέπει να ταξιδέψουν προς Πειραιά.

Σήμερα οι περίπου 4.000 φιλοξενούμενοι κατέλαβαν την κεντρική οδό που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια Λέσβο, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη τουαλετών (οι τουαλέτες που είχαν κατασκευασθεί πριν από ενάμιση μήνα -όταν και λειτούργησε ο καταυλισμός από τον δήμο Λέσβου- καταστράφηκαν).

Βασικό αίτημά τους ήταν η άμεση καταγραφή τους και η αποχώρησή τους από το νησί όπου, όπως λένε, μένουν πολλές μέρες. Σύμφωνα με τις Αρχές που διαχειρίζονται τη ροή μεταναστών από τη Λέσβο στην Αθήνα, η έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών με τα οποία μπορούν να αποχωρήσουν από το νησί έχει το τελευταίο διάστημα καλυτερεύσει μετά την ενίσχυση Λιμενικού Σώματος και Αστυνομίας με προσωπικό και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Τελικά, περίπου στις 13:00 οι μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που είχαν εξεγερθεί αποχώρησαν αφού πολλοί από αυτούς οδηγούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και απελευθέρωσής τους.

Στο σημείο επικρατούσε μποτιλιάρισμα ενώ είχαν φτάσει ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια και στον Καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ υπερβαίνει τους 4.500.

Να τονίσουμε ότι το πρωί σας είχαμε ενημερώσει για τους καυγάδες χτες μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι Μυτιλήνης.

Σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι Μυτιλήνης μεταξύ Σύριων και Αφγανων
Βγήκαν τα μαχαίρια και από τις δυο πλευρές


Ένταση και αναστάτωση επικράτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης περι τις 01:00 τα μεσάνυχτα στη Μυτιλήνη, όταν διαδραματίστηκαν συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων!


Σύριοι και Αφγανοί πιάστηκαν στα χέρια μέσα στο λιμάνι Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς σοβαρά τραυματίες και από τις δυο πλευρές οι οποίοι και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης..

Να τονίσουμε ότι πολλοί από αυτούς κυριολεκτικά οπλοφορούσαν καθώς πάνω τους βρέθηκαν πολλά μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος για να αποκαταστήσει την τάξη.

Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου σε όλη την Λέσβο, το λιμάνι Μυτιλήνης έχει γεμίσει ξανά από μετανάστες που με σκηνές έχουν κατασκηνώσει στο κλειστό χώρο του λιμανιού, μέσα στο κολυμβητήριο αλλά και πίσω από αυτό…

Στον καταυλισμό του Δήμου στον Καρα-Τεπε η κατάσταση είναι τεταμένη με συνεχόμενες εξεγέρσεις και καυγάδες καθώς εκεί προσπαθούν να ζήσουν πάνω από 4000 μετανάστες..

Αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι δεν ναυλώσουν πλοία με σκοπό να μεταφέρουν τον μεγάλο όγκο των μεταναστών στον Πειραιά σύντομα θα θρηνήσουμε και τα πρώτα θύματα…

Πηγή LesvosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Δυο γνωστοί Ευρωπαίοι στον χώρο της τέχνης και της δημοσιογραφίας, η Ιταλίδα σκηνοθέτρια, Annalisa Piras και ο βρετανός δημοσιογράφος, Bill Emmott’s, παρουσίασαν πρόσφατα μια κινηματογραφική παραγωγή με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «The Great European Disaster», που προβλέπει την καταστροφή της Ευρώπης με την μορφή ενός ευρωπαϊκού ολοκαυτώματος, αν συνεχιστεί αυτή η αυτοκτονική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσίαση αυτή που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, γίνεται επίκαιρη μετά τις ομιλίες που παρακολουθήσαμε την Τρίτη 7 Ιουλίου στο ευρωκοινοβούλιο επί τη ευκαιρία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού κ Τσίπρα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της πανευρωπαϊκής συνεδρίασης, ήταν οι παρουσίες και οι ομιλίες της Γαλλίδας, Marine le Pen, επίδοξη μελλοντική προεδρίνα της Γαλλίας, όπως προφητεύει το «The Great European Disaster» και του Βρετανού, Nigel Farage, επιδόξου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας η οποία ετοιμάζεται για ένα ηχηρό Brexit.

Όσοι παρακολουθήσαν τις ομιλίες αυτών των δυο, θα παρατήρησαν τις άμεσες και ηχηρές προτροπές τους προς τον κ Τσίπρα να εγκαταλείψει το δυνατόν γρηγορότερα το ευρώ και σε προέκταση αυτή την σημερινή θνησιγενής Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πραγματικά θέλει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να βρει ξανά η χώρα του τον ρυθμό της ανάπτυξης.

Το μεγάλο και αμείλικτο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι ποιο είναι το μέλλον αυτής της Ευρώπης, με μια καταστροφική πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από κάποιους γερμανικούς οικονομικούς παράγοντες που διέπονται από ιδεοληπτικές εμμονές και η οποία οδηγεί πολλές χώρες σε τραγικά αδιέξοδα, με υπέρογκα χρέη, τα οποία ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν καθώς η οικονομία τους ή θα συρρικνώνεται, ή θα πελαγοδρομεί.

Η κατάσταση αυτή, όπως το τονίζει η κινηματογραφική παρουσίαση, ευνοεί την άνοδο του εθνικισμού, μια παρόμοια κατάσταση με το μεσοδιάστημα των δυο παγκοσμίων πολέμων που οδήγησαν την Ευρώπη σε ένα τραγικό ολοκαύτωμα με εκατομμύρια θύματα.

Αυτή την άνοδο του εθνικισμού ευνοεί και το προφανές και ανεπανάληπτο κύμα λαθρομεταναστών από την βόριο Αφρική, που η ίδια η Ευρώπη φρόντισε να την αποσταθεροποιήσει με την ανατροπή του καθεστώτος της Λιβύης και κυρίως από την Ασία, όπου πάλι η ίδια η Ευρώπη με την συνεργασία των ΗΠΑ προκάλεσε τον αιματηρό εμφύλιο της Συρίας, την τραγωδία του Ιράκ και τον αδιέξοδο πόλεμο του Αφγανιστάν. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα εκατομμυρίων, κυρίως μουσουλμάνων, που εισβάλουν καθημερινά στην Ευρώπη με πρώτους σταθμούς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην παρουσίαση γίνεται λόγος και για τα δυο «εξτρεμιστικά» πολιτικά κινήματα, όπως χαρακτηρίζονται, ο Σύριζα στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία, τα οποία είναι και αυτά όπως υποστηριζει το «The Great European Disaster», αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών αδιεξόδων και συντείνουν στις διαλυτικές τάσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμπερασματικά το όραμα του Ουίνστων Τσόρτσιλ, στη συνέχεια των Ντε Γκολ και Αντενάουερ, η δημιουργία της ΕΟΚ και η συμβολή των Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ για την ευρωπαϊκή ένωση, σήμερα καταρρέει την ίδια ώρα που εκατομμύρια εκτός Ευρώπης ονειρεύονται να εισρεύσουν στην «χώρα της ευτυχίας», όπως νομίζουν πως είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος, ενώ στην ανατολική Ευρώπη ακονίζουν τα «μαχαίρια» και ονειρεύονται το ολοκαύτωμα της Ρωσίας.

Το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης αν δεν γίνει κάτι να αναστραφεί αυτή η πορεία, θα είναι πολύ πιο τραγικό από αυτό που είχε γίνει μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Οι καμπάνες ήδη χτυπούν, αλλά ποιοι πραγματικά της ακούνε;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Ή μην είν' ο νέος Άξονας;
Οι τράπεζες, το χρήμα;

Όχι, δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές.
Το blog μάλιστα θαύμαζε και θαυμάζει ακόμη πολλές απ' τις εκφάνσεις της ευρωπαϊκής κουλτούρας και του τρόπου ζωής.
Θαυμάζει την Δυτική τέχνη του ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.  Την κλασσική μουσική.  Τα πανεπιστήμια.  Τις βιβλιοθήκες.
Τον λιτό (όχι φτωχό) τρόπο ζωής απαλλαγμένο σε μεγάλο βαθμό απ' την νεοπλουτίστικη σκλαβιά της μόδας και του life style.
Την ορθολογιστική προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Όλα αυτά όμως και άλλα τόσα καλά και θαυμάσια, δεν είναι η Ευρώπη του σήμερα έτσι όπως έχει μεταλλαχθεί μέσα απ' αυτό το μόρφωμα που λέγεται ''Ενωμένη Ευρώπη''.
Θα μπορούσε να είναι μιά ένωση που θα μπορούσε να οσμώσει, να ανακατέψει  στους πληθυσμούς  κάτι απ' τον λελογισμένο ορθολογισμό των βορείων με τον συναισθηματικό ψυχισμό των νοτίων.
Την ανεμελιά με την υποχόνδρια υπευθυνότητα.
Το κέφι για ζωή με την πλήξη της συνήθειας.
Την ομορφιά του καλοκαιριού με την ομορφιά του χειμώνα.

Όμως δεν είναι έτσι.
Σήμερα η Ευρώπαϊκή  '' Ένωση''  ζει και κινείται μόνον απ' το ευρώ και για το ευρώ.
Υπάρχει η νέα θρησκεία του χρήματος και της αποθησαύρισής του.
Το χρήμα δεν αντιμετωπίζεται ως μέσον, αλλά ως οντότητα αυτή καθ' εαυτή. Σαν κάτι ζωντανό που μπορείς και πρέπει να μιλήσεις μαζί του, να το χαϊδέψεις, να το προστατέψεις. Ένα ''πρέπει'' θεολογικού τύπου, ανερμήνευτο και επιτακτικό.
Υπάρχει μιά προτεσταντικού, και μάλιστα γερμανικού τύπου ηθική: Είναι ανήθικο να ξοδεύεις! Το χρήμα είναι εκεί για να είναι! Για να υπάρχει. Για να το έχουν κάποιοι. Όχι για να το χρησιμοποιούν (ξοδεύουν) οι λαοί!
Και οι λαοί πρέπει να είναι εκεί για να δουλεύουν συνεχώς, να παράγουν, να επιβιώνουν, και να καταναλώνουν όχι χρησιμοποιώντας πραγματικό χρήμα (αυτό παραμένει σε κάποια κλιματιζόμενα υπόγεια), παρά πλαστικές λογιστικές εγγραφές, σαν και, αν το πιάσει το χρήμα ο φτωχός ή ο απλός λαος θα το μολύνει, θα του μεταδώσει κάτι απ΄την αίσθηση ζωής, που όμως στα κλιματιζόμενα υπόγεια θεωρείται ιός θανατηφόρος!

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη, η Ευρώπη που θέλαμε και θέλουμε.
Δεν είμαστε εμείς αντιευρωπαϊστές! 
Η  ''Ενωμένη'' Ευρώπη είναι αντιανθρώπινη!
Έχει βυθιστεί στην ανήθικη ''ηθική'' της προστασίας του χρήματος, και έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας για τους πολίτες. 
Έννοιες και όροι σαν το Ειδική Οικονομική Ζώνη, δεν θάπρεπε καν να υπάρχουν!
Ούτε καν ''ζώνη του Ευρώ''!
Ούτε -πλούσιος- ''βορράς'', και -φτωχός- ''νότος''.
Οι ζώνες σφίγγουν, κι οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί καταντούν ρατσισμός!

Έτσι, κι απαντώντας στον σημερινό τίτλο, πράγματι, η Ευρώπη μας δεν είναι παρά οι κάμποι και τα βουνά. Και τα ποτάμια και οι λίμνες. 
Δεν είναι παρά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Τίποτε άλλο!

Σ' αυτόν τον γεωγραφικά προσδιορισμένο τόπο έτσι κι αλλοιώς ανήκουμε. 
Στην ''Ενωμένη'' Ευρώπη των φετιχιστών του χρήματος, όχι!
Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;  
Θα μας μάλωνε ο παππούς Αισχύλος, κι ο παππούς Σοφοκλής, κι ο Ευρυπίδης. Κι ο Δημόκριτος. Κι ο Ηράκλειτος.
Τώρα μας μαλώνουν κάτι Γιούνκερ και Ντάϊσελκάπως, και Σούλτς, και κάτι άλλα υβρίδια ανθρώπου.

Το προτιμούμε!.. 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γόρδιος Δεσμός

Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Δεν αμφισβητούμε την χρησιμότητα του να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Ας επιδιώξει αυτό τον συμβιβασμό η κυβέρνηση μερικές μέρες, γιατί δεν αντέχει περισσότερο ούτε η χώρα, ούτε η οικονομία. Αρκεί βέβαια να είναι ένας ικανοποιητικός και οριστικός συμβιβασμός. ‘Όχι πάλι υποσχέσεις για να συζητήσουμε το χρέος κάποτε στο μέλλον, όπως αυτές που δόθηκαν στον Σαμαρά και δεν τηρήθηκαν ποτέ. Και μέχρι να λυθεί το ζήτημα, καμία πληρωμή εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, αρέσει ή δεν αρέσει στους πιστωτές.

Δεν είμαστε και τυφλοί όμως να μην βλέπουμε ότι τέτοιος «συμβιβασμός» είναι πλέον απίθανο να βρεθεί, αν μη τι άλλο λόγω και της γερμανικής νοοτροπίας. Παρά μόνον αν η κυβέρνηση συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη την κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας και την αυτοχειρία του ελληνικού λαού και του κράτους του (και αυτό ακόμα δεν το ξέρουμε, γιατί δεν είμαστε βέβαιοι ότι διεξάγεται πλέον κάποιου είδους διαπραγμάτευση και όχι ένα blame game, με σκοπό να αποδώσει στους ‘Ελληνες την ευθύνη της επερχόμενης κρίσης).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκβιάζουν την Ελλάδα με σταδιακή χρηματοδοτική ασφυξία και αρνούνται στην ελληνική κυβέρνηση τα στοιχειώδη μέσα να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά προβλήματα πείνας και ασθενειών που προκάλεσαν στην Ελλάδα με την πολιτική τους. Ζητάνε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές από ένα καταρρέον κοινωνικό σύστημα. Ζητάνε από την Ελλάδα, μια χώρα που κατέστρεψαν «διασώζοντάς» την, μια χώρα που έχει υποστεί την τελευταία πενταετία, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που της επέβαλαν, μεγαλύτερες απώλειες εθνικού εισοδήματος από ότι η Γαλλία ή η Γερμανία στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, να πάρει νέα υφεσιακά μέτρα!

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ μεταχειρίζονται, για λογαριασμό των «Αγορών», μια χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης όπως μεταχειρίστηκαν το Ιράκ και τη Λιβύη. Μόνο τα μέσα είναι διαφορετικά, οικονομικά στην Ελλάδα, στρατιωτικά στον αραβικό κόσμο.

Αποδοχή του νέου τελεσιγράφου των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σημαίνει τρία πράγματα:

α) προοπτική πλήρους παράδοσης της εξουσίας στην Αθήνα στους Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντράγκι και Λαγκάρντ

β) καταπάτηση της εντολής του ελληνικού λαού να μην αποδεχθεί συμφωνία όπως αυτή που απερρίφθη, εντολή που είναι συνταγματικά ισχυρότερη από οποιαδήποτε απόφαση πολιτικών κομμάτων ή της Βουλής και μπορεί να αλλάξει μόνο με νέο δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο. Η εντολή του ελληνικού λαού είναι η απάντηση στο απλό ερώτημα αν αποδέχεται το τελεσίγραφο των πιστωτών και, προφανώς, κάθε άλλη παραπλήσια, ανάλογης φιλοσοφίας πρόταση, πολύ περισσότερο μια χειρότερη πρόταση. Και είναι μια σαφής και αρνητική απάντηση. Δεν ψηφίσαμε ούτε αν θέλουμε ή όχι ρήξη, ούτε αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ, ούτε αν μας αρέσει ο ένας ή ο άλλος, γιατί, απλούστατα, δεν ρωτηθήκαμε για αυτά.

Συνιστά προφανώς εξωφρενική, τερατώδη ερμηνεία του συντριπτικού ‘Όχι του ελληνικού λαού, η άποψη που ακούμε εξ επισήμων χειλέων και υποτίθεται «έγκυρων» και «σοβαρών» προσώπων , ότι ο ελληνικός λαός ζήτησε από την κυβέρνησή του να αποδεχθεί ένα τελεσίγραφο χειρότερο από αυτό που του τέθηκε, ώστε να αποφύγει τη ρήξη και να μείνει πάση θυσία στο ευρώ και την ΕΕ. ‘Οσοι είχαν τέτοια άποψη ψήφισαν προφανώς Ναι, δεν ψήφισαν ‘Όχι! Πριν από το δημοψήφισμα έλεγαν ότι το ‘Όχι σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Τώρα, οι ίδιοι λένε ότι σημαίνει παραμονή στο ευρώ!!! Υποστηρίζουν ότι η «ισχυροποίηση» του Τσίπρα σημαίνει όχι εντολή αντίστασης, αλλά μεγαλύτερη δυνατότητα παραχωρήσεων!!! (1)

γ) την προοπτική συντεταγμένης, «εντός ευρώ και ΕΕ», μετατροπής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό Μπαγκλαντές, χωρίς όμως το βαθμό ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του Μπαγκλαντές και με πολύ μεγαλύτερο, μη βιώσιμο χρέος!

Κανένας Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν μπορεί - και δεν δικαιούται - να υπογράψει τέτοια συμφωνία, πολύ περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να αυτοκτονήσει πολιτικά και χωρίς να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος λόγος ύπαρξης του οποίου είναι η υπόσχεση διακοπής της μνημονιακής πορείας καταστροφής και αποικιοποίησης.

Ακόμα και στην τελείως υποθετική περίπτωση που καταφέρει να περάσει μια τέτοια συμφωνία από το κόμμα του και από τη Βουλή, η συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει, η Ελλάδα θα παραμείνει σε «σπείρα Θανάτου» και το «ελληνικό» θα εκραγεί πάλι, σε έναν ή σε έξη μήνες.

Ελπίζουμε ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν τα αναγκαία συμπεράσματα από το τεράστιο ποσοστό του ‘Όχι. Σήμερα, ο ελληνικός λαός, ιδίως η νεολαία του, που εισέρχεται μαζικά και απότομα στην πολιτική, είναι πολύ πιο μπροστά από όλες τις πολιτικές ηγεσίες, που ενίοτε θυμίζουν, όπως και οι πολιτικοί στο Βερολίνο και σε όλη την Ευρώπη κάτι μεταξύ Μαρίας Αντουανέττας και Βουρβώνων (που τίποτα δεν έμαθαν και τίποτα δεν ξέχασαν). Για να είμαστε ακριβείς, μάλλον τα πράγματα είναι χειρότερα στη σημερινή Ευρώπη, από ότι ήταν στις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης!

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό εκτιμά σκόπιμο η κυβέρνηση της Αθήνας να προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό ή να τηρεί την πολιτική γραμμή του «ενός, καλού σεναρίου και μόνον». ‘Ηδη φοβόμαστε ότι έχει συρθεί σε μια διαπραγμάτευση εκτός της δεσμευτικής για όλους, και για την ίδια, εντολής του ελληνικού λαού (όπως και των δεσμεύσεων στη βάση των οποίων εξελέγη), επιχειρώντας να βρει λύση με κακόπιστους εταίρους, που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα και στα πλαίσια ενός προγράμματος που δεν επιδέχεται ουσιαστικές διορθώσεις.

Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι η χώρα δεν έχει πια περιθώρια αναμονής. Αν δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε εμείς οι ίδιοι τις βασικότερες, τις πιο στοιχειώδεις ηθικές και υλικές προϋποθέσεις της εθνικής μας ύπαρξης, οφείλουμε επιτέλους να ετοιμαστούμε με «γερμανική πειθαρχία και γερμανική σοβαρότητα» για να απαντήσουμε με πόλεμο στον πόλεμο. Προετοιμασία σε νομικό, πολιτικό, οικονομικό, διεθνές και στο επίπεδο της στρατιωτικής ασφάλειας. Χρειάζεται μεταξύ πολλών άλλων η άμεση συγκρότηση ενός νομικού επιτελείου υψηλού επιπέδου, χρειάζεται ένας πολιτικός λόγος που κινητοποιεί και δεν καθησυχάζει, χρειάζεται όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Χρειάζεται νομική και διοικητική προετοιμασία για την διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους, την εισαγωγή εθνικού μέσου πληρωμής και την εκτεταμένη χρήση των διοικητικών μεθόδων που ταιριάζουν σε οικονομία πολεμικής περιόδου. Χρειαζόμαστε έναν διεθνή πολιτικό λόγο ανώτερο από αυτόν των εχθρών μας. Χρειάζεται η άμεση δημιουργία ενός ευρύτατου λαϊκού κινήματος, του ισοδύναμου του ΕΑΜ στις σημερινές συνθήκες, γιατί είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του να βγάλει πέρα μια τέτοια υπόθεση. Χρειάζεται ανελέητη πάλη εναντίον της εγχώριας ολιγαρχίας και να υπάρξει επιτέλους εφαρμογή των νόμων στις ιδιωτικές τηλεοράσεις που κάνουν πολιτική υπέρ των ξένων, χωρίς να πληρώνουν αυτά που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο! Χρειάζεται αποτελεσματικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. (‘Ισως μάλιστα αν αυτά είχαν γίνει πιο νωρίς και πιο ικανοποητικά, θα ήταν διαφορετική και η στάση των Πιστωτών, που μπορεί να μην μπορούν να φανταστούν πως θα αντιδράσει στο τέλος ο ελληνικός λαός σε αυτά που του κάνουν).

Περαιτέρω αυταπάτες πάντως και ψευδαισθήσεις κινδυνεύουν να αποδειχθούν θανάσιμες.

Ακόμα κι αν θέλουμε να περιμένουμε, η οικονομία της χώρας δεν μπορεί άλλο. Με κλειστές τράπεζες, λόγω του αργού θανάτου με ασφυξία που εξαπέλυσε ο Ντράγκι, με θέματα σχετικά με τα φάρμακα και τις λειτουργίες κάθε επιχείρησης που συναλλάσσεται με το εξωτερικό, έχουμε τώρα όλο και περισσότερο τα μειονεκτήματα, χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματα της σύγκρουσης με τους πιστωτές. Ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να αντέξει άλλο να παρακολουθεί τον εξευτελισμό της χώρας του από τους εκπροσώπους φορολογικών παραδείσων του Λουξεμβούργου, τραπεζιτών των Ρότσιλντ σε θέση Υπουργών Οικονομικών μεγάλων χωρών, νεοχιτλερικών του Βερολίνου και βετεράνων της Goldman Sachs, στη θέση κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης!

Αυτοί μας βάζουν το θέμα «μένετε ή φεύγετε από το ευρώ». Εμείς πρέπει να τους απαντήσουμε πειστικά και με πλήρη θεμελίωση για το χρέος, γιατί αυτή είναι η αιχμή της επίθεσης κατά της Ελλάδας και να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ποιος και γιατί δημιούργησε αυτό το χρέος. Δεν θα πάμε σε εθνικό νόμισμα, για να εξυπηρετούμε κανονικά το χρέος στο ευρώ. Αν θα πάμε σε εθνικό νόμισμα θα πάμε μαζί με το χρέος μας! Και θα το εξυπηρετήσουμε μόνο όταν οι στοιχειώδεις ανάγκες εθνικής επιβίωσης μπορέσουν να καλυφθούν.

Είναι κρίμα που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του πολέμου των αγορών και της Γερμανίας κατά των ευρωπαϊκών λαών. Φτάνουμε όμως τώρα στο σημείο που δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο από το να πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε, με αυτή ή με μία άλλη κυβέρνηση, όπως τόσες φορές κάναμε στο παρελθόν. Η Ελλάδα θα νικήσει και θα επιβιώσει!

Πηγή

Σημείωση
(1) Ειρήσθω εν παρόδω, η αποδοχή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου δεν θα συνιστούσε μόνο ωμή παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και του πυρήνα του πολιτεύματος, παραβίαση που δημιουργεί μία από τις προϋποθέσεις να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλια σύρραξη. Συνιστά επίσης συνέχιση της μαζικής καταπάτησης των προβλέψεων του ελληνικού συντάγματος, των ευρωπαϊκών συνθηκών και άλλων κειμένων του διεθνούς δικαίου, από το πρόγραμμα Δανειακών-Μνημονίων, που επεβλήθη στην Ελλάδα με εκβιασμό, διεθνή συνωμοσία και κατά παράβαση της εντολής των Ελλήνων εκλογέων προς τις κυβερνήσεις του το 2010 και ανανεώθηκε έκτοτε. Προφανής επιδίωξη, αποδεδειγμένη πια, αυτού του προγράμματος, ήταν όχι φυσικά να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά να φορτωθεί ο ελληνικός λαός τις υποχρεώσεις και τις ζημιές που δημιούργησαν μεγάλες διεθνείς τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η Deutsche Bank, η BNP-Paribas, η Goldman Sachs και πολλοί άλλοι, με τη συνενοχή των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, διαδοχικών ελληνικών και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Ένα νέο ερώτημα θα έπρεπε ίσως να αρχίσει πλέον να απασχολεί τη δημόσια ζωή αυτού του τόπου: ποιος δουλεύει ποιον; Πάμε λίγες μέρες πριν, για να γίνει κατανοητό.

Επειτα από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου είχε ουσιαστικά αναγγείλει επίτευξη συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε νέες πιέσεις από τους δανειστές, με αποτέλεσμα όχι απλώς να καταφύγει, ξαφνικά, σε δημοψήφισμα, αλλά και να λάβει ο ίδιος τη μαχητική ηγεσία του «Όχι» στα μέτρα που απαιτούσαν οι «Θεσμοί» - πρώην Τρόικα..

Οι δανειστές ακούν «δημοψήφισμα» και βγάζουν καντίλες. Η απάντησή τους είναι μία και ομόφωνη: αν βγει «όχι», τότε Grexit. Οσο του το λένε αυτό, τόσο ο Τσίπρας επιμένει… Το βλέπουν αυτοί, σταματούν τα λεφτά, κλείνουν οι τράπεζες.

Με τους Ελληνες για πρώτη φορά στις ουρές των ΑΤΜ, το «Όχι» παίρνει τελικά το συντριπτικό 61,31%.

Το επόμενο πρωί, ο Τσίπρας, μέγας νικητής, φωνάζει τους πολιτικούς αρχηγούς και καταλήγουν σε ένα κοινό κείμενο που, ουσιαστικά, το «Όχι» του λαού της Κυριακής, το οποίο ο πρωθυπουργός προκάλεσε και επέτυχε, το κάνει «Ναι» των αρχηγών των κομμάτων τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαίοι δανειστές ξανατσαντίζονται αγρίως – οι άλλοι δεν μιλάνε και πολύ. Στέλνουν στην Ελλάδα τελεσίγραφο, υπό το κράτος του οποίου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου υπερασπίζεται τις σκληρές γραμμές της. Η καταστροφή απέχει πλέον μια ανάσα.

Όμως, ξαφνικά, να που η γερμανική εφημερίδα Bild έχει το σχέδιο συμφωνίας, την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης: πρόκειται για τρίτο μνημόνιο ύψους – αν πάνε όλα «καλά», 51 δις ευρώ!...

Συμπέρασμα: ο Τσίπρας (που εν τω μεταξύ όλο γελάει στις κάμερες προκαλώντας διεθνή απορία και καυστικά σχόλια την ώρα που «καίγεται ο κόσμος»), δια του δημοψηφίσματος και του μεγάλου περήφανου «Όχι» του 61% και πλέον, (φαίνεται να) οδηγείται τελικά ξαφνικά, πλην λίαν μεθοδικά, στο πιο μνημονιακό, το πιο σκληρό μέχρι σήμερα, «Ναι» και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, χωρίς ουσιαστικά κουβέντα περί χρέους.

Τουλάχιστον όμως, κράτησε την υπόσχεσή του: «έσκισε» πράγματι το δεύτερο μνημόνιο καθώς όπως φαίνεται τώρα να πηγαίνει κατευθείαν για τρίτο, μακροχρόνιο και ακριβό – αλλά, πράγματι, αλλιώς δεν γίνεται. Οπότε αν όντως τα πράγματα πάνε έτσι, δεν μπορεί παρά να εγερθούν δύο ερώτηματα:

Προς τι τόσος χαμός, τόσες απώλειες, τόση αγωνία;

Και, κυρίως, τελικά, ποιος δουλεύει ποιόν σε αυτόν τον τόπο;

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 


Πρώτο: Χτες την ώρα που η ειδησιογραφία κατακλυζόταν από τις πληροφορίες για το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα για την επιβολή ενός τρίτου Μνημονίου με νέα αβάσταχτα μέτρα εναντίον του λαού που έχει ήδη γονατίσει υπό το βάρος των δυο προηγούμενων Μνημονίων, ο κ.Τσίπρας επιδιδόταν στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια ρητορική βγαλμένη από την προεκλογική περίοδο. 

Το βλέπουμε, λοιπόν, να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας: «Άλλαξε ο Μανολιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς». Που σημαίνει ότι μέχρι τώρα είχαμε «δεξιά» Μνημόνια που συνοδεύονταν από δηλώσεις εθελοδουλείας. Τώρα αιτούμαστε τα ίδια και χειρότερα Μνημόνια, αλλά – και  εφόσον υπογραφούν – αυτά τα Μνημόνια θα είναι… «αριστερά». Η απόδειξη για το «αριστερόν» του πράγματος είναι ότι αυτά τα – ίδια και χειρότερα – Μνημόνια, συνοδεύονται, πλέον, από δηλώσεις «λεβεντιάς»… 

Δεύτερο: Η κυβερνητική προπαγάνδα οδηγεί πολλούς καλόπιστους να μας επισημαίνουν: «Μα δεν βλέπετε ότι η σημερινή κυβέρνηση λέει “όχι”  στις απαιτήσεις των εταίρων, πώς μπορείτε να την τσουβαλιάζετε με την προηγούμενη κυβέρνηση;».
Απαντάμε:Μα δεν βλέπετε ότι η τακτική της ΕΕ τσουβαλιάζει τον ελληνικό λαό ανεξαρτήτως κυβερνήσεων; Μα δεν βλέπετε ότι ανεξαρτήτως των «ναι» των προηγούμενων και των «όχι» των σημερινών, το θυσιαστήριο των Βρυξελλών συνεχίζει να εμφανίζεται σαν «μονόδρομος»; Δεν βλέπετε ότι το «Όχι» του λαού στην λιτότητα και στους εκβιασμούς, το μετατρέπουν σε «ναι»; Δεν βλέπετε ότι ζούμε σε ριμέικ το πάλαι ποτέ «φεύγουν οι βάσεις που μένουν» και ότι προσπαθούν να ντύσουν τα «ναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» με τα απομεινάρια εκείνου του παπατζίδικου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»;

Τρίτο: «Η EE αλλάζει». Αυτό το παραμύθι τέλειωσε. «Η ΕΕ είναι το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι». Κι αυτό το παραμύθι τέλειωσε. «Η ΕΕ είναι οικοδομημένη στην αρχή της Δημοκρατίας». Αυτό κι αν είναι ένα παραμύθι που τέλειωσε. «Η ΕΕ μπορεί να υπάρξει χωρίς μνημόνια και λιτότητα». Στο άκουσμα αυτού του παραμυθιού (θα έπρεπε να) γελάνε ακόμα και οι παραμυθάδες που το σερβίρουν. 

Τέταρτο: Η Μέρκελ, ο Ντράγκι, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ, ο Σουλτς και όλα αυτά τα κύμβαλα των πολυεθνικών που μετά από 5 χρόνια μνημονιακών «Νταχάου» έφτασαν να αλαλάζουν τελεσίγραφα χρεοκοπίας, αφανισμού και υποταγής στον ελληνικό λαό, φιλοτεχνούνται από τους κάθε λογής εγχώριους μακιγιέρ, δεξιούς και «αριστερούς», σαν «φίλοι», σαν «εταίροι», σαν «σύμμαχοι». Αλλά εφόσον αυτοί είναι εκβιαστές, τι να πει κανείς για τους ντόπιους μακιγιέρ τους, που άλλοτε ποζάρουν δίπλα τους σαν «σωτήρες» κι άλλοτε σαν «διαπραγματευτές»; 

Πέμπτο: Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων το αποκαλύπτουν περίτρανα: Το «Όχι» του ελληνικού λαού αποτελεί μεν την αναγκαία συνθήκη για την σωτηρία αλλά με μια προϋπόθεση που χωρίς αυτήν το αναγκαίο δεν μπορεί να καταστεί και ικανό για να φέρει τη λύτρωση. Προϋπόθεση είναι: Οι διαχειριστές του «Όχι» να μην το εντάσσουν στο πλαίσιο και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί τότε το μετατρέπουν σε «Ναι» που οδηγεί σε ενίσχυση των εκβιασμών σε βάρος του λαού. Εκβιασμοί που είτε με την όψη του ευρώ είτε με την όψη της δραχμής συνιστούν το ίδιο νόμισμα με το ίδιο αποτέλεσμα: Λαϊκός αποδεκατισμός.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών «φωνάζουν» για το αυτονόητο. Το έχουμε γράψει και το επαναλαμβάνουμε:
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα είναι το Διοικητήριο όπου στεγάζεται μια στυγνή «κομαντατούρ» της διεθνούς, της ευρωπαϊκής και της εγχώριας πλουτοκρατίας.
Καμία διαπραγμάτευση εντός του «Άουσβιτς» δεν πρόκειται να αναιρέσει τους κανόνες λειτουργίας του «Άουσβιτς» – το «σύμφωνο του ευρώ», τους κανόνες «επιτήρησης και εποπτείας», το «σύμφωνο σταθερότητας» και λιτότητας, τα τετελεσμένα του Μάαστριχτ.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστών, είναι η ένωση των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης που στο εσωτερικό της δεν βασιλεύει η «ισοτιμία» και η «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά η ανισομετρία και το «δίκαιο» του ισχυρού.
Αυτό το θυσιαστήριο δικαιωμάτων, η ΕΕ, είναι καραμπινάτη απάτη να εμφανίζεται σαν «μονόδρομος» και πολύ περισσότερο σαν εν δυνάμει «απάνεμο λιμάνι» των λαών!
 • Στο Κολοσσαίο της ΕΕ τα όρια της διαπραγμάτευσης δεν τα ορίζουν οι καλές προθέσεις του διαπραγματευτή. Τα ορίζουν οι τίγρεις του Κολοσσαίου. Είναι ψευδαίσθηση, αυταπάτη και απάτη ότι στο Κολοσσαίο υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση.
Στο Κολοσσαίο το ερώτημα ποτέ δεν ήταν τι θα κερδίσεις. Στο Κολοσσαίο το πολύ – πολύ που μπορείς να ελπίζεις είναι να αγωνιστείς για το ποια κομμάτια από τη σάρκα σου θα περισώσεις.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών βοούν: Άλλη οδός για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ένα λαό με προκοπή και με ολόκληρη αξιοπρέπεια δεν υπάρχει από την οδό της εξόδου από την ΕΕ. 

Προσοχή: Αυτή η προοπτική σημαίνει τέτοια συθέμελη ανατροπή που είναι ανόητο να προσπαθούν κάποιοι να την περιγράψουν με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Είναι μια προοπτική που ή θα την πορευτεί ο λαός με όρους ανατροπής όλου του συστήματος της κυριαρχίας των μονοπωλίων ή θα επιβληθεί στον λαό «από τα πάνω» με όρους όπου η ευρωχρεοκοπία του θα παραδώσει τη σκυτάλη στην δραχμοχρεοκοπία του. 

Μετά από την εμπειρία σχεδόν 35 χρόνων παραμονής στην ΕΕ, η έξοδος από την ΕΕ προκύπτει ως αναγκαία προϋπόθεση αναδημιουργίας της Ελλάδας προς όφελος του λαού της. 

Δεν εννοούμε, βέβαια, μια έξοδο σαν την «έξοδο από το ΝΑΤΟ», όπως την πλάσαρε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως αναγκαστική επιλογή του κατεστημένου και ως «τρίπλα» ανασύνθεσης του συστήματος. 

Μιλάμε για έξοδο από την ΕΕ με προοπτική να πάρει στα χέρια του την εξουσία ο λαός. Μιλάμε για την «ιχνηλάτηση» της πορείας αποδέσμευσης από την ευρω-αρένα με πρώτο βήμα την αφαίρεση των κλειδιών της οικονομίας από τα μονοπώλια. 

Μιλάμε για μια έξοδο που δεν θα διευκολύνει την διατήρηση των προνομίων της εγχώριας ολιγαρχίας, αλλά θα σημάνει την ασυνέχεια του καθεστώτος της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού, αφού χωρίς αυτή την ασυνέχεια είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ οι κανόνες της ΕΕ θα συνεχίσουν να ισχύουν. 

Μια τέτοια πορεία, που θα συγκρουστεί με τον καπιταλιστικό κανόνα που λέει ότι ή με ευρώ ή με δραχμή «η πλουτοκρατία κερδίζει, ο λαός πληρώνει», συνεπάγεται:
 • Τον σχεδιασμό μιας οικονομίας στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας που δεν θα επιτρέπει τον πλούτο που παράγεται σε αυτόν τον τόπο να τον οικειοποιούνται τρίτοι.
 • Την διαμόρφωση ενός οικονομικού προγράμματος που θα αξιοποιεί όλο το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας στο πλαίσιο της παραγωγικής αναγέννησης του τόπου.
 • Την ένταξη της παραγωγικής βάσης, από τον ορυκτό πλούτο και τις βιομηχανικές δυνατότητες μέχρι τον τραπεζικό τομέα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε ένα σχεδιασμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και με πολιτική πυξίδα οι παραγόμενες αξίες να μην γίνονται κέρδη ή τοκοχρεολύσια για τους λίγους αλλά κοινωνικό όφελος που θα διανέμεται στους πολλούς.
 • Την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων όπου ο δανεισμός και οι κάθε λογής σχέσεις της χώρας στο «παγκόσμιο χωριό» θα αποφασίζονται στη βάση του κοινού οφέλους και όχι στη βάση της υποταγής στο δίκιο του εκμεταλλευτή.
 • Και κυρίως: Την οργάνωση του λαϊκού παράγοντα που με την μορφή ενός εσωτερικού αρραγούς και ακατάβλητου μετώπου, απέναντι στους εκβιασμούς θα αντιτάξει με αποφασιστικότητα την δύναμη της ενότητάς του.
Πίσω από την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και την καταστροφολογία, τα γεγονότα βοούν. Κάθε άλλο «δεξιό ή αριστερό αφήγημα» σημαίνει αποδοχή της «θηλιάς» που οι «Σόιμπλε» θα τη σφίγγουν ή θα την χαλαρώνουν κατά το δοκούν. 

Οτιδήποτε άλλο θα σημάνει ότι ο λαός που νίκησε τις εικόνες με τις ουρές στα ΑΤΜ θα κληθεί πια να αναμετρηθεί με ένα άλλο ΑΤΜ που αυτή τη φορά θα μεταφράζεται έτσι: «Αριστερό Τρίτο Μνημόνιο».

Η διατήρηση του λαού στην ευρω-αρένα προσδοκώντας την συνεννόηση με τον Κύκλωπα, παίζοντας με τους κανόνες του Κύκλωπα και ζώντας μέσα στη σπηλιά του Κύκλωπα, σημαίνει ότι αφοπλίζεις, ακινητοποιείς και αποδυναμώνεις τον μόνο παράγοντα που μπορεί να διασώσει τον τόπο από τον Κύκλωπα: Τον λαϊκό παράγοντα. 

Ορισμένοι θα μας κατηγορήσουν ότι όλα αυτά που προτείνουμε είναι αδιανόητα διότι θα επιφέρουν τη σύγκρουση με την ΕΕ και με τα πολιτικοοικονομικά τους στηρίγματα εντός και εκτός Ελλάδας. 

Είναι μια καλοδεχούμενη «κατηγορία». Ναι, το ομολογούμε: Αυτό ακριβώς είναι που προτείνουμε! Και το προτείνουμε κόντρα στην τρομοκρατία, έχοντας ως εφόδιο το «Όχι» του ελληνικού λαού. Αλλά το «Όχι» όπως ο ίδιος το εννοεί και όχι όπως το διαστρέφουν - από την επομένη κιόλας του δημοψηφίσματος - οι συνυπογράφοντες το κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλά και πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος

Βελτιωμένο και ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων ύψους 10-12 δισ. ευρώ, ουσιαστικότερες και αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι αύριο το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους θεσμούς, με στόχο να ανάψουν το πράσινο φως στους 28 ηγέτες την Κυριακή για να κρατήσουν την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσει πλαίσιο προτάσεων με σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλά και πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος, που θα πείσουν τους εταίρους για τη σαφή στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να οικοδομηθεί, μέσω της παραδοχής ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αρθούν οι στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.

Η νέα πρόταση που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα λαμβάνει ως βάση το αρχικό σχέδιο που είχε κατατεθεί στους θεσμούς, των 47 σελίδων, σε συνδυασμό με το τελευταίο «πακέτο» Γιούνκερ και τις βελτιώσεις που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο «πακέτο» θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Α. Νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% ξενοδοχεία, ενέργεια, 23% εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, αλλά και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Με το εν λόγω καθεστώς επέρχονται φυσικά οι εξής αλλαγές στην αγορά:
 • αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:
 • όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)
 • τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί),
 • τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης,
 • τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών,
 • τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια,
 • τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.
 • αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.
 • Τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο 13%.
 • για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου ο συντελεστής θα μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%.
Το φορολογικό «πακέτο» βέβαια περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα, τα οποία προβλέπουν:
 • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
 • Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.
 • Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά την έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
 • Επιβολή ΕΝΦΙΑ και φέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 • Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής.
 • Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
 • Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.
 • Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
 • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.
 • Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.
 • Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
 • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.
Β. Ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι τελικά θα προτείνει την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Από την άλλη πλευρά θα ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει και το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που έχει συμφωνηθεί μαζί με την αυξημένη ποινή - μείωση 16% για κάθε χρόνο νωρίτερης εξόδου σε σχέση με τα έτη τα οποία θα προστίθενται έτσι ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

Η ατζέντα του ΟΟΣΑ

Το νέο «πακέτο» προβλέπει επίσης: Αμεση εφαρμογή της ατζέντας του ΟΟΣΑ και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ εξάλλου αναμένεται να στηριχθεί η κυβέρνηση για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως:

η δημιουργία One Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις,
συνολική αξιολόγηση του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές,
νέα στρατηγική ενάντια σε πρακτικές επιχειρηματικής διαφθοράς, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

Σενάρια για το τρίτο πρόγραμμα

Τις βασικές παραμέτρους του τρίτου οικονομικού προγράμματος προς την Ελλάδα παρουσιάζει η «Bild».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχει στεφθεί με επιτυχία.

Τα χρήματα που θα δοθούν ανέρχονται στο ποσό που είχε υπολογίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, στα 51 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως αν παραταθεί το πρόγραμμα τότε θα χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση, που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο μεγαλύτερο μέρος της θα πρέπει να καλυφθεί από τους φορολογουμένους.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες... Η Bundestag θα πρέπει αρχικά να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας προκειμένου να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU- CSU) υπάρχει ήδη σημαντική αντίσταση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σημαντική θα είναι η παρουσία της ΕΚΤ για να δώσει τον τόνο, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για χρηματοδότηση-γέφυρα, ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Ιουλίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου