Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Ιουλ 2015

Έως την Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα ATM των τραπεζών, υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Τα χρήματα στα ATM επαρκούν έως το βράδυ της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, συνέχισε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια των καταθέσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επί ποδός βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ​​​για την Ελλάδα. Μετά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, την Γερμανίδα Καγγελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις που τρέχουν στις Βρυξέλλες, ο Μπάρακ Ομπάμα συγκαλεί απόψε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζαν Λιου μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc, ο κ. Λιου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά και τους σχεδιασμούς της Ευρωζώνης για ένα Grexit στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ευωδοθούν μέχρι το χρονικό τελεσίγραφο της ερχόμενης Κυριακής. Παρά την πίεση που ασκεί η Αμερικανική Κυβέρνηση για να μην εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά θα είναι σε θέση να το αποτρέψει αν οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιηθούν από τις νέες ελληνικές προτάσεις. Γι' αυτό και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τζον Μπάιντε και για τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάσχεση των επιπτώσεων στην Αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που ένα Grexit καταστεί αναπόφευκτο.

Πάντως σήμερα ο Τζακ Λιου "έδωσε τα ρέστα" του σε μία ύστατη έκκληση προς τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα να βρουν λύση λέγοντας ότι για μερικά εκατομμύρια δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσουν μια ρήξη που θα κοστίσει δισ.. Είπε ότι μία έξοδος από το ευρώ δεν θα έχει μόνο συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ενώ το πιο σημαντικό των όσων είπε ήταν η αναγνώριση στην οποία προέβη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατανοώντας εμμέσως την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού να επιμένει στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Επισης, απόψε με ενδιαφέρον αναμένεται παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της.

Του Θάνου Δημάδη
Πηγή ThetocΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εν πρώτοις, να εκφράσουμε τον θαυμασμό -αλλά και την έκπληξή μας- για το γενναίο - «πατριωτικό» «όχι» των Ελλήνων αδελφών μας, προς τις προτάσεις των Ευρωπαίων. Ομολογώ, δεν ανέμενα ένα συντριπτικό 60,3% (σαν ομαδική παράκρουση μού φάνηκε μόλις άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα), να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος! Ανέμενα πως ο λαός θα αποφάσιζε με περισσότερη ωριμότητα και σύνεση. Ότι δεν θα παρασυρόταν από τα υπέροχα λόγια, που χάιδευαν τα αφτιά τους, που απευθύνονταν, όχι στην λογική, αλλά κυρίως στο θυμικό τους, στο συναίσθημα.

Εντάξει, κύριοι κυβερνώντες, ελάβατε την απαιτούμενη στήριξη που ζητούσατε για τους χειρισμούς σας, τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς σας, που, επί πέντε ολόκληρους μήνες, δεν μπορέσατε να καταλήξετε σε μιαν αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Δικαιωθήκατε σε κάποιο επίπεδο. Ο λαός σάς πίστεψε και σας στήριξε. Και τώρα, ΤΙ;

Και σας ερωτώ: Αν οι υπολογισμοί σας, ή η βεβαιότητά σας ότι, εντός 48 ωρών, οι δανειστές θα μετατραπούν εις αγγέλους με ροζ φτερά, θα ανοίξουν τις αγκάλες τους (και τις κάνουλες ρευστότητας), αν λέω, αυτές οι ελπίδες αποδειχθούν φρούδες και ανεδαφικές, τι θα πράξετε; Έχετε ένα σχέδιο Β, ένα εναλλακτικό πρόγραμμα στήριξης του Έλληνα που σας πίστεψε και αναμένει άφραγκος, πεινασμένος και απελπισμένος, το θαύμα που του υποσχεθήκατε; Αν ο κ. Ντράγκι δεν ανοίξει την κάνουλα παροχής χρήματος προς τις ελληνικές τράπεζες, τι έχετε κατά νουν να πράξετε;

Γιατί, ήδη βλέπουμε τις αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης: Ακούγονται φωνές του τύπου: «Άντε, φτάνει πια, καιρός να ξεμπερδεύουμε μια κι έξω με αυτούς!..». Λυπηρό, χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το αποτέλεσμα.

Ο Βαρουφάκης εγκατέλειψε το μισο-βυθισμένο καράβι, ως ένας ποντικός που πηδά από το πλοίο, όταν αντιληφθεί ότι αυτό οδεύει προς… τον πάτο! Αλλά ακούσαμε κάποιες δηλώσεις του περί εσωτερικής έκδοσης ενός εναλλακτικού-παράλληλου είδους νομίσματος. Το έγραφε η έγκυρη αγγλική Daily Telegraph. Ψάχνοντας από κανάλι σε κανάλι, μέχρι τις 4.00 π.μ., άκουσα ότι (αν ορθώς κατάλαβα-δεν είμαι οικονομολόγος), ονομάζεται IOU ή κάτι τέτοιο, και θα είναι απλώς ένα χαρτί που θα χρησιμοποιείται ως νόμισμα!.. Αργότερα, άκουσα ότι αυτή η λύση είναι απλώς μια μεταβατική κατάσταση-καθόλου μόνιμη, μέχρι να τα βρούμε με τους δανειστές. Αν τα βρούμε… Μάλιστα! Εκεί φτάσαμε! Να πληρώνουμε με κουπόνια!..

Αλλά, δεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Θέτω την Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Και απ' όλους. Ακόμη και πάνω από την ίδια τη φυσική μου υπόσταση. Τη ζωή μου την ίδια. Γιατί εκεί έζησα, εργάστηκα, εκεί έκανα οικογένεια, εκεί είναι θαμμένο το μονάκριβο παλληκάρι μου, ο Άκης μου. Και αναμένω, ελπίζοντας. Γιατί τους πονάω τους Συνέλληνες, παναθεμά με!..

ΑΝΤΩΝΗ ΣΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗΣ
Στοχαστής


Πηγή "Σημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δραματικές εξελίξεις που απειλούν την πολιτική σταθερότητα της χώρας

Με τη χώρα να βρίσκεται με το ένα πόδι στο γκρέμο ή καλύτερα με το ένα πόδι στο Grexit τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σημάνει συναγερμό, ενώ κάνουν δηλώσεις που προμηνύουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η μόνη λύση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση που θα υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους και θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη…

Ο Μεϊμαράκης έβαλε στο κάδρο και τον Προκόπη Παυλόπουλο
Την αρχή έκανε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ έβαλε στο κάδρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως είπε ο ίδιος μίλησε χθες το βράδυ με τον κ. Παυλόπουλο. «Τον ενημέρωσα για τις ευθύνες όλων μας. Να μην διανοηθεί να οδηγηθεί η χώρα μας σε έξοδο από το ευρώ, χωρίς νομιμοποίηση» είπε χαρακτηριστικά ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ θέτοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ των ευθυνών του…

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμμετέχει σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αντ” αυτού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει σήμερα τη Βουλή για όλη την κυβερνητική ατζέντα. «Από εδώ και πέρα ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση. Ας έρθει στη Βουλή. Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να δυσφημεί την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Βενιζέλος: Δεν θα περιμένω τον Τσίπρα μέχρι την Κυριακή
Σαφές μήνυμα έστειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδειξε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα. «Το να περιμένουμε τον Τσιπρα μέχρι την Κυριακή να φέρει συμφωνία με το ενδεχόμενο να μην φέρει συμφωνία, με τους καρχαρίες γύρω από την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μου αρκεί. Δεν με ενδιαφέρει ο εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποτροπή μιας εθνικής καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε συνεπώς ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνική καταστροφή». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος ότι δεν έχει εντολή ρήξης αλλά ούτε και εντολή αποδοχής όρων που καταψηφίστηκαν στο δημοψήφισμα . Και έτσι να οδηγήσει τη χώρα, λίγες ώρες πριν την λήξη του χρόνου, σε θεσμικό αδιέξοδο».

Ακυρώθηκε η σημερινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Στο μεταξύ, από το πρωί στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες θα συγκαλέσει άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς πολλοί από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η στάση που κράτησε στη Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης αλλά όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να συναντηθεί αύριο το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς ή με ορισμένους εξ αυτών (εφόσον κάποιος ζητήσει ενημέρωση).

Παραίτηση Τσίπρα ζητάει ο Γιώργος Παπανδρέου
«Αν δεν μπορούν να την διασφαλίσουν ας παραιτηθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ, και επισημαίνει ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί σοβαρότητα από όλους και επιβάλλει να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις που αφορούν την κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τα αίτια της σημερινής κατάστασης της χώρας».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


To 61% του ΟΧΙ δίνει μια δυναμική που φτάνει μέχρι τη νέα φέτα. Ο τρόπος που ο νέος επικυρίαρχος θα διαχειριστεί αυτή τη δυναμική όμως, θα καθορίσει σημαντικά και τα αποτελέσματά της. Από τα δείγματα που έχουμε δει 3 χρόνια τώρα (και δυστυχώς επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και έξη μήνες), τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Αλλά αυτό το άρθρο δεν έχει στόχο να γκρινιάξει. Έχει στόχο να φέρει στην επιφάνεια μία ακόμα απόδειξη, ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι στον πάτο των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης. Και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, είτε στη δραχμή, είτε στη φέτα, είτε στο διάολο πας, στα ίδια σκατά θα κολυμπάς.

Η αδυναμία επιβολής κοινωνικής δικαιοσύνης παίρνει πολλά σχήματα για να δικαιολογηθεί. Η δούρου ονομάζει τη συμφωνία με τη siemens συνέχεια του κράτους, η βαλαβάνη συνταγματικό περιορισμό τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών, ο σταθάκης και ο σπιρτζής μάλλον θα συμφωνήσουν με τη δούρου όταν προσφέρουν δωράκια στον μπόμπολα (από αυτά που κατάγγελλαν πριν γίνουν κυβέρνση) και στον σύριζα το λένε μη-ρεβανσιστική πολιτική. (Ο λαφαζάνης απλά αφήνει τους φίλους του να κάνουν μερικά δωράκια στον εαυτό τους, αλλά όχι και να παραιτηθούν)

Με λίγα λόγια οι αδικίες του παρελθόντος, ΑΝ και ΌΤΑΝ διορθωθούν, θα αφορούν το μέλλον. Το παρελθόν πέρασε και ο γέγονε γέγονε. Αν έβγαλες 50 απιθανοεκτομμύρια κλέβοντας, δεν πειράζει σε τιμώρησε ο λαός με την ψήφο του. Αν νόμιμα και ηθικά αγόρασες μερικές πολυκατοικίες, πάλι δεν πειράζει, η δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί μαζί σου. Άρα όποιος έφαγε έφαγε -λέει η αφήγηση- κι όποιος πεινάει θα συνεχίσει να πεινάει (λέω εγώ).

Αυτή η υποκρισία όμως έχει και όρια. Το παρακάτω σκανδαλάκι που θα περιγράψω δεν αφορά το κακό και φαύλο παρελθόν. Αφορά την αδικία σήμερα. Και πιθανότατα θα εξαγριώσει πολλές από αυτές που στήνονταν και στήνονται στις ουρές για 60 ευρώ την μέρα από το ΑΤΜ. Όλοι όμως ξέρουμε και φανταζόμαστε ότι τέτοια σκάνδαλα συμβαίνουν. Σχεδόν τα θεωρούμε δεδομένα. Κι όχι άδικα να προσθέσω.

Το σκάνδαλο που θα περιγράψω είναι από αυτά για τα οποία η κυβέρνηση θα πέσει από τα σύννεφα. Υπάρχει ήδη αποδιοπομπαίος τράγος και ονομάζεται βαρουφάκης. Ο οποίος είναι ο πιο υπεύθυνος και τον πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, αλλά αυτό δεν κάνει την κυβέρνηση ανεύθυνη. Όλοι θα δηλώσουν πως που να ήξεραν ότι συμβαίνει κάτι τόσο άδικο στη χώρα μας. Όλοι θα πουν ότι ο κακομοίρης ο σύριζα απλά κυβερνά, πως να ξέρει τι κάνει το “βαθύ κράτος”. Κι όλοι θα είναι εξίσου υποκριτές. Γιατί αυτά τα σύννεφα από τα οποία πέφτουμε είναι τόσα πολλά, που τελικά οι μόνοι αθώοι σε αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Που να φανταστούν άλλωστε ότι υπάρχουν λαμόγια.
Αλλά εμφανώς προτρέχω. Η πρώτη κυβερνητική απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια τεχνοκρατική απόφαση. Αν το σκάνδαλο γίνει ενοχλητικό και διαδοθεί, τότε είναι που θα πέσουν από τα σύνναεφα..

Τέτοια σκάνδαλα είμαι σίγουρη πως υπάρχουν δεκάδες τριγύρω μας. Και δυστυχώς συχνά ειλικρινείς άνθρωποι τα καλύπτουν υπό το πρόσχημα πως θα κάνουν κακό σε μια κυβέρνηση που τη θεωρούν το μικρότερο κακό. Αλλά σιωπώντας συμβάλουν στο ίδιο μεγάλο κακό το οποίο προσπαθούν να αποφύγουν.

Ε πες μας επιτέλους, μας έπρηξες!
Λοιπόν σε απλά και γρήγορα λόγια, αυτό που θα περιγράψω παρακάτω, επέτρεψε σε ορισμένους ανθρώπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που μπήκαν από δευτέρα. Και άρα μπόρεσαν να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να κουνήσουν το δακτυλάκι τους (νόμιμα και ηθικά πάντα). Για να μη χαίρεστε το παράθυρο αυτό έμεινε ανοικτό μόνο για 2 μέρες. Ίσα ίσα να μεταφέρουν χρήματα οι φίλοι και οι γνώστες (δεν το έμαθαν και πολλοί καθώς δεν δημοσιεύθηκε πουθενά). Θα το περιγράψω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ.
Το όλο ζήτημα αφορά την απόφαση 21 / ΕΞ / 2015 της επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών, του γενικού λογιστηρίου του κράτους με ημερομηνία 30/06/2015 (από την απόφαση έσβησα μόνο τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα)
Η απόφαση αυτή έχει 3 σκέλη. Από τα 3 το δεύτερο είναι εντελώς φωτογραφικό και αφορά πιθανότατα ελάχιστους ή και έναν. Το πρώτο και το τρίτο όμως ήταν ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας, να στείλεις χρήματα στο εξωτερικό, μέσα στις μέρες του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, φτάνει να ήξερες την απόφαση. Ακούγονται αλαμπουρνέζικα αλλά σας υπόσχομαι ότι σε λίγο θα καταλάβετε τι σημαίνουν. Ας ξεκινήσουμε από το 3 που είναι ο πιο απλός των μηχανισμών.

Cosa Nostra
Οι λογαριασμοί nostro-vostro, είναι στην ουσία τραπεζικοί λογαριασμοί που κρατάνε οι τράπεζες σε άλλες τράπεζες. Πχ η εθνική έχει έναν λογαριασμό στη eurobank στο όνομα της εθνικής τράπεζας.
Παλιά λοιπόν -πριν το σύστημα ΔΙΑΣ- αν ήθελες να μεταφέρεις χρήματα από την eurobank στην εθνική, έπρεπε να κάνεις ανάληψη από τη μία τράπεζα, να πάρεις μια τραπεζική επιταγή και να τα καταθέσεις στην άλλη. Αυτός ήταν ο επίσημος τρόπος.
Υπήρχε όμως κι ένας ανεπίσημος. Αυτός ήταν οι λογαριασμοί nostro-vostro. Αν ήξερες τον λογαριασμό που διατηρούσε η εθνική τράπεζα στη eurobank, τότε έκανες μια μεταφορά χρημάτων από το προσωπικό σου λογαριασμό στη eurobank στο λογαριασμό της εθνικής τράπεζας (πάλι στη eurobank). Έπαιρνες την απόδειξη της κατάθεσης και πήγαινες στη εθνική τράπεζα και τους έλεγες σας έβαλα 100.000 ευρώ στο λογαριασμό σας στην eurobank, πιστώστε μου τώρα τον λογαριασμό μου στη εθνική με το αντίστοιχο ποσό.
Αυτός ο τρόπος ήταν πολύ πιο γρήγορος και δεν είχε τα λεγόμενα valeur με λίγα λόγια δεν χρειαζόταν μερικές μέρες για να γίνει η μεταφορά.
Όμως τέτοιους λογαριασμούς έχουν και οι ξένες τράπεζες στην ελλάδα. Η απόφαση 3 της επιτροπής συναλλαγών λοιπόν, επέτρεπε να εκκαθαριστούν αυτές οι πράξεις παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί περιορισμοί. Με λίγα λόγια αν ήξερες εσύ τον λογαριασμό που διατηρούσε η BNP Paribas στην εθνική τράπεζα, μπορούσες να μεταφέρεις εκεί 1εκ ευρώ (διότι ήταν συναλλαγή από έναν λογαριασμό της εθνικής σε έναν άλλο τίποτα κακό), και μετά να στείλεις το αποδεικτικό στην BNP Paribas του παρισίου και να ζητήσεις να σου καταθέσουν το αντίστοιχο ποσό στο λογαριασμό σου εκεί.
Κι αυτή η συναλλαγή επιτρεπόταν χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς καμία ειδοποίηση, φτάνει βεβαίως βεβαίως “να μην επηρεάσουν ουσιωδώς τη ρευστότητα”. Με λίγα λόγια έκλεινε το μάτι και έλεγε κορίτσια κάντε τη δουλειά αλλά μην το παραχέσετε κιόλας
Ούτε ουρές, ούτε τίποτα.

Εδώ παπάς εκεί παπάς, να ο πορτοκαλοχυμός.
Ας πάμε όμως και στην απόφαση 1. Αυτή είναι λίγο πιο περίπλοκη και θέλει λίγη προσοχή. Τι λέει η απόφαση 1; Πως επιτρέπονται οι συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα εξωτερικού και το αντίστοιχο margin. Ακαταλαβίστικο; Δώστε βάση.
Ας δούμε πρώτα πως δουλεύει ένα παράγωγο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πορτοκαλοχυμό, λίγο εξωτικό προιόν αλλά πολύ γνωστό στους μεγαλύτερους από την ταινία Trading Places.
Όταν λοιπόν αγοράζεις ένα συμβόλαιο πορτοκαλοχυμού για το γενάρη του 2016, στην ουσία υπόσχεσαι να αγοράσεις 15.000 λίβρες (6.800 κιλά περίπου) πορτοκαλοχυμού που θα σου παραδοθούν το γενάρη του 2016. Αυτός ο πορτοκαλοχυμός κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια αυτή τη στιγμή. Αλλά καθώς η παράδοση του χυμού είναι το γενάρη, όταν αγοράζεις ένα συμβόλαιο πορτοκαλοχυμού, δεν καλείσαι να πληρώσεις το σύνολο της τιμής από τώρα. Αυτό που πληρώνεις τώρα είναι το λεγόμενο margin, με λίγα λόγια μια μικρή προκαταβολή που στόχο έχει να προστατεύσει τον πωλητή του συμβολαίου σε περίπτωση που γίνει κάποια στραβή. Στην περίπτωση του πορτοκαλοχυμού αυτό το margin είναι 1480 δολάρια.
Στην ουσία μόλις καταλάβατε ένα ικανό μέρος του καζίνο που ονομάζουμε αγορές. Πρακτικά μπορώ να αγοράσω πορτοκαλοχυμό αξίας USD18.000, έχοντας στην τσέπη μόλις 1500 δολάρια. Κι αν πουλήσω το συμβόλαιο πριν τη λήξη του, θα κερδίσω ή θα χάσω από τη διαφορά της τιμής χωρίς να χρειαστεί να πληρώσω ποτέ το σύνολο της αξίας των USD18.000 .
Όμως εδώ προσπαθούμε να περιγράψουμε μια κομπίνα κι όχι να κάνουμε κριτική στον καπιταλισμό. Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από την περιγραφή, είναι ότι για να αγοράσω ένα συμβόλαιο πορτοκαλοχυμού πρέπει να δώσω προκαταβολή 1500 δολάρια.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλω να φυγαδεύσω 150.000 ευρώ από την ελλάδα κι ενώ υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Η απόφαση 1 μας λέει ότι αν αγοράσεις 110 συμβόλαια πορτοκαλοχυμού θα πρέπει να πληρώσεις στον πωλητή ως περιθώριο ασφαλείας margin 1500δολάρια * 110 συμβόλαια = 165.000 δολάρια ΗΠΑ = 150.000 ευρώ. Και ότι αυτά τα χρήματα δεν περιορίζονται από τους ελέγχους κεφαλαίων. Άρα πας και αγοράζεις 110 συμβόλαια πορτοκαλοχυμού και πληρώνεις 150.000 ευρώ για περιθώριο ασφαλείας margin από τον ελληνικό σου λογαριασμό.
Όταν πουλήσεις αυτά τα συμβόλαια (όταν θέλεις), θα πάρεις πίσω το margin σε δολάρια ή σε ευρώ σε όποιον λογαριασμό θέλεις στον κόσμο.
Φυσικά όσοι έκαναν την κομπίνα δεν αγόρασαν πορτοκαλοχυμό, αλλά κάποιο άλλο παράγωγο, λιγότερο εξωτικό. Όμως η ουσία δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Cui Bono;
Φυσικά αυτοί που ήξεραν την απόφαση και την εκμεταλλεύθηκαν καταλλήλως (και οι φίλοι τους). Το ποιοι και πόσοι είναι αυτοί, είναι πολύ εύκολο να το μάθουμε σε 3-4 μέρες αν υπάρχει η αντίστοιχη κυβερνητική βούληση. Κάτι μου λέει πως αυτές τις δύο μέρες υπήρχε ένα εντονότερο ενδιαφέρον για παράγωγα την τρίτη και την τετάρτη. Για καθαρά τεχνοκρατικούς λόγους, αν με εννοείτε.
Πέρα από το αίσθημα δικαιοσύνης που φυσικά τσαλαπατάται για μια ακόμα φορά, τα πιο ίσα γουρούνια στράφηκαν ταυτόχρονα κατά των υπολοίπων καταθετών στην ελλάδα. Διότι οι περιορισμοί στις αναλήψεις τέθηκαν προκειμένου να μη στερέψει το μαξιλαράκι του ELA πού τη δευτέρα ήταν υποτίθεται γύρω στο 1δις. Ο λόγος που οι αναλήψεις ήταν 60ευρώ και οι συντάξεις 120ευρώ ήταν ακριβώς αυτό το μαξιλαράκι του ELA.
Κάθε μια που χρησιμοποιούσε αυτά τα δύο παράθυρα για να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, στην ουσία μείωνε αντίστοιχα το μαξιλαράκι του ELA από όλες τις υπόλοιπες. Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει μια αλητεία στο να ρίχνεις κροκοδείλια δάκρυα για τα μόλις 60ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που ανοίγεις ένα παράθυρο ΝΑ για τα φιλαράκια σου. Ξέρω ξέρω είμαι λαϊκιστής.
Υπεύθυνος είναι αυτός που έδωσε τις εντολές και διόρισε την επιτροπή, δηλαδή και ο βαρουφάκης μεταξύ άλλων. Εύκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, μόλις παραιτήθηκε. Αλλά ας μην ξεγελιόμαστε. Τέτοιου είδους σκάνδαλα έχουν γίνει δεκάδες τους τελευταίους μήνες. Αυτά που παρέθεσα παραπάνω είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που δεν έχουμε πάρει χαμπάρι και έγιναν στο όνομα του συντάγματος, της συνέχειας της κυβέρνησης, του ρεαλισμού (κυρίως αυτού) και της πολιτικής τιμωρίας των λαμόγιων.
Γιατί αν κάτι μπορούμε να βγάλουμε ως συμπέρασμα από 6 μήνες πρώτη φορά κυβέρνηση αριστεράς, αυτό είναι ότι η πρώτη φορά βρωμάει σχεδόν το ίδιο όπως όλες οι υπόλοιπες.
Και κάθε μία που σωπαίνει (και υπάρχουν πολλές) σε αυτά τα σκάνδαλα, για να μην τραυματίσει την κυβέρνηση, τραυματίζει πολλαπλάσια τα ιδανικά για τα οποία πολεμά.
Ο τσίπρας και ο κάθε τσίπρας θα προσπαθήσουν να κρυφτούν πίσω από ένα πολύ παλιό κόλπο. Τι φταίει ο λουδοβίκος αν στην λυόν οι φορο-εισπράκτορες κλέβουν τον κόσμο; Αν το ήξερε θα τους κρεμούσε, δεν υπαρχει αμφιβολία. Αλλά κι αυτός κλεισμένος είναι και τρέχει να κάνει μια διαπραγμάτευση για το καλό όλων μας, τη στιγμή που κάποιοι τον χτυπάνε πισώπλατα.
Ειλικρινά δεν θέλω να χαλάσω τη γιορτή, αλλά δεν είμαι αυτός που τη χαλάει. H απάντηση της κυβέρνησης (πως το λένε στα δημοσιογραφικα; κυβερνητικοί κύκλοι;) είναι πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι αυτή η απόφαση ήταν μια τεχνική απόφαση που αφορούσε μόνο τις τράπεζες και τις εκκαθαρίσεις συναλλαγών. Με λίγα λόγια move on, nothing to see here.
Αν η απάντηση των κυβερνητικών κύκλων σας θυμίζει την απάντησή παρόμοιων κύκλων όταν πρωτο-βγήκε στη φόρα το σκάνδαλο της ΤτΕ, μάλλον πρόκειται για απλή σύμπτωση. Άλλωστε οι τεχνοκράτες, μόνο με τεχνοκρατικά στοιχεία δρούν, έτσι δεν είναι;
Είμαι σίγουροι πως οι περισσότεροι που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα είχαν κανένα θέμα με τέτοιες “τεχνοκρατικές” αποφάσεις. Καταλαβαίνουν τις “απαραίτητες θυσίες” που θα γίνουν στους ίδιους την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι θα πίνουν στην υγειά των κορόιδων. Γιατί όπως μαθαίνουμε ξανά και ξανά και από αυτή την κυβέρνηση, η ισότητα στο πεπρωμένο είναι μόνο για τους χαζούς.


Για την αποκάλυψη του εγγράφου τα kudos ανήκουν αποκλειστικά στον michael και την διασταύρωση του κειμένου έκανε η κουμουνιστική οχιά GS_Wiper. Εγώ ευθύνομαι μόνο για τα ταληράκια, αλλά αναλαμβάνω (σαν τον τσίπρα φαντάζομαι) πλήρως την πολιτική ευθύνη, κι αν ο λαός θέλει να με τιμωρήσει ας το πράξει δια της ψήφου του.

Πηγή Techie chan

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ότι θα ήταν γεωπολιτικό λάθος η χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα. Και ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διότι απλά δεν είναι βιώσιμο.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι ορθή η προσέγγιση του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και πρόσθεσε ότι το Ταμείο υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο εδώ και πολύ καιρό. Είπε συγκεκριμένα:

“Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη θα αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο,” σημείωσε.

Με έμμεσο τρόπο, ο κ. Λιού πρότεινε στην Ελλάδα να κάνει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους να «δώσουν» την αναδιάρθρωση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πουλήσουν το πακέτο συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό και οι Ευρωπαίοι στους λαούς τους.

“Είναι λάθος για την ευρωπαϊκή οικονομία, για την παγκόσμια οικονομία, να αναλάβουν (οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι) τους κινδύνους που συνεπάγεται μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Ελλάδα».

Ο Αμερικανός υπουργός θύμισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με μια ελληνική κρίση χρέους και αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, οι περισσότεροι είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ

Τόνισε ότι η κρίση απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και αυτό θα αυξήσει τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό. «Θα είναι πορεία προς το άγνωστο η έξοδος από την Ευρωζώνη. Και αυτό το άγνωστο αποτελεί ρίσκο για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Θα είναι γεωπολιτικό λάθος», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την πιθανότητα αποσταθεροποίησης μίας ευρείας περιοχής από τα Βαλκάνια έως και την ανατολική Μεσόγειο. Και, παρά τις όποιες δηλώσεις της Μόσχας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις της Ρωσίας, που μέσα σε ένα πνεύμα "ανθρωπιστικής βοήθειας" θα επιχειρήσει την κάθοδό της στο Αιγαίο. Και αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που δεν θέλει καν να σκέφτεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανακοίνωσε ήδη την περαιτέρω μείωση του αμερικανικού στρατού λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Ποιοι νέοι φόροι έρχονται
  • Ναυτιλία και αγρότες τα νέα θύματα
Περιθώριο 48 ωρών έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης θα καταθέσουν σήμερα στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM και θα υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης τριετίας και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο προτάσεων που θα σταλεί στους θεσμούς πρέπει να αποκρυσταλλωθεί έως το πρωί της Παρασκευής, ώστε να εξετασθεί στο Euro Working Group. Εάν και εφόσον κριθεί επαρκές τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να συγκληθεί το Σάββατο το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως η ελληνική πρόταση θα αφορά σε πρόγραμμα δύο ετών με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις που δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια μέτρα. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, θα συνοδεύεται με αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και με πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.

Η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποδεχθεί ένα διετές μνημόνιο, το οποίο θα εμπεριέχει πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την «πρόταση Γιούνκερ». Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για ένα μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος και η ψήφιση ορισμένων μέτρων από τη Βουλή, ώστε εν συνεχεία να παρασχεθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Δεδομένου ότι το ελληνικό αίτημα για την χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτεί ειδικές διαδικασίες και χρόνο για να προχωρήσει και δεδομένης της μεγάλης έλλειψης εμπιστοσύνης της ζώνης του ευρώ προς την ελληνική πλευρά, Ελλάδα και ευρωζώνη συζητούν μια συμφωνία στην βάση της οποίας η Ελλάδα θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε αφενός να εξακολουθήσει να τυγχάνει της στήριξης της ΕΚΤ, αφετέρου να λάβει την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρουσίασε στους ομολόγους του νέα πρόταση, αλλά δεσμεύθηκε να το κάνει σήμερα ταυτόχρονα με την υποβολή αιτήματος για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τον ESM. Για την πρόταση αυτή θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της ημέρας με τηλεδιάσκεψη. Το Eurogroup, μόλις κατατεθεί το ελληνικό αίτημα, θα ζητήσει από τους θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν θα αφορά σε ποσό 29 δισ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει και πακέτο που θα στηρίζει τον τραπεζικό τομέα.

Σε σχέση με τις υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για 1% εφέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, ωστόσο ειδικά για το επόμενο 18μηνο ο λογαριασμός των μέτρων δεν θα είναι πλέον 8 δισ. ευρώ, αλλά θα αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Για να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπαναχωρεί και να αποδέχεται τις θέσεις των θεσμών για τη φορολόγηση των αγροτών, των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, με παράλληλη κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ εφέτος και κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, εναρμονιζόμενη με τις υποδείξεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τις πρόωρες συντάξεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται έως το πρωί της Παρασκευής και μετά από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις που θα αυξάνουν περαιτέρω το λογαριασμό. Στη βάση αυτή η προσοχή όλων στρέφεται στη Βουλή και ειδικά στο πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από εκείνα που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα, ενώ «παραβιάζουν» πολλές από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν στο παρελθόν θέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πηγή in.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τρέχουν να βγάλουν διαβατήρια υπό τον φόβο του Grexit

Τα capital controls προκάλεσαν ουρές σε ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο φόβος του Grexit έκανε πολλούς να σχηματίσουν ουρές και στα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων.

Σύμφωνα με την Espresso, τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις στα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων στα Αστυνομικά Τμήματα Κηφισιάς, Εκάλης, Φιλοθέης, Ψυχικού και Ελληνικού (που εξυπηρετεί τα νότια προάστια) έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση που ξεπερνά το 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Μάλιστα οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν στην έκδοση διαβατηρίων ανήλικων παιδιών εύπορων οικογενειών, τα οποία λόγω ηλικίας δεν έχουν ταυτότητα και κατά συνέπεια για να ταξιδέψουν ακόμα και σε χώρες τις ΕΕ χρειάζονται διαβατήριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο χθες σε Κηφισιά και Εκάλη κατατέθηκαν 1.800 αιτήσεις έκδοσης διαβατηρίων, οι περισσότερες για ανήλικα παιδιά, τη στιγμή που την ίδια εποχή το 2014 στα Γραφεία Έκδοσης Διαβατηρίων, στα βόρεια αλλά και στα νότια προάστια της Αττικής, οι αιτήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 800.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και «εξημερώνονται» πολύ δύσκολα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες επειδή, ίσως, τότε μόνο θα μπορούσαμε να τους υποχρεώσουμε να ενδώσουν, να πάψουν να αμύνονται και να υποταχθούν.
Με αυτό εννοώ φυσικά πως πρέπει να στοχεύσουμε στη γλώσσα τους, στη Θρησκεία τους, στις πολιτιστικές και ιστορικές ρεζέρβες τους, έτσι ώστε να εξουδετερώσουμε την ικανότητα τους να εξελίσσονται, να διαφοροποιούνται, να υπερισχύουν, καθώς επίσης να επιβάλλονται» (Henry Kissinger).
Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Ο παραπάνω Αμερικανός γερμανο-εβραϊκής καταγωγής (wiki) αρνήθηκε φυσικά πως αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες – αν και τα λόγια του ακούγονται αυθεντικά, ενώ δεν μπορεί να «ανασύρθηκαν» από το πουθενά. Πόσο μάλλον εάν τα συνδυάσει κανείς με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μετά το 2010, τα οποία έχουν αποσταθεροποιήσει τους Έλληνες, με κίνδυνο να χάσουν εντελώς την εθνική τους ταυτότητα.

Προφανώς οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες έως το 2010 – τόσο της πολιτικής μας ηγεσίας, όσο και των Πολιτών, με αποτέλεσμα να υπερχρεωθεί το δημόσιο. Όπως όμως τότε το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω κυρίως της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης των οφειλών της από τις κυβερνήσεις της, μετατράπηκε σκόπιμα σε πρόβλημα φερεγγυότητας, επειδή η Γερμανία αρνήθηκε την παροχή ενός δανείου που δεν θα ξεπερνούσε τα 20 δις € υποχρεώνοντας μας να υπαχθούμε στο ΔΝΤ, έτσι και σήμερα το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών μετατρέπεται σε πρόβλημα φερεγγυότητας – το οποίο εντάθηκε χθες, όπου η μοναδική μας κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ, αποφάσισε να «κουρέψει» τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών (ομόλογα του δημοσίου, δικά τους ομόλογα εγγυημένα από το δημόσιο, λοιπές εγγυήσεις των δανειοληπτών τους αν και δεν το παραδέχονται οι τράπεζες), κατά περίπου 10%.

Αφού λοιπόν προηγουμένως η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση, λόγω της επιβολής μίας (σκόπιμα;) λανθασμένης πολιτικής (ανάλυση), με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν όλες οι τιμές των παγίων περιουσιακών της στοιχείων (ομόλογα, ακίνητα, μετοχές κοκ.), οι νέες αυτές τιμές οδηγούν το δημόσιο, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στην πλήρη αδυναμία δανεισμού τους – οπότε στην αφερεγγυότητα και στη χρεοκοπία.

Εν τούτοις, οι πάσης φύσεως ελίτ της χώρας μας δεν κατηγορούν ούτε την ΕΚΤ για τη συμπεριφορά της, επειδή δήθεν ακολουθεί τους κανόνες, ούτε το ΔΝΤ, παρά το ότι το ίδιο αποδέχθηκε τα τεράστια λάθη του (άρθρο), ούτε τους εταίρους-δανειστές, ουσιαστικά τη Γερμανία, παρά το ότι ο λόγος που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 ήταν αποκλειστικά και μόνο η διάσωση των τραπεζών τους (άρθρο).

Κατηγορούν κυρίως όλους εμάς τους Έλληνες Πολίτες οι οποίοι, κατά τις ελίτ, είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, απείθαρχοι, σπάταλοι, οκνηροί κοκ. – ενώ όλοι οι ξένοι έχουν έντιμη φορολογική συνείδηση, είναι αδιάφθοροι, σέβονται τους νόμους, είναι συνετοί, εργατικοί, σοβαροί, δεν χρεώνονται και όλα τα υπόλοιπα!

Κανένας φυσικά δεν αναφέρει πως η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο συνολικό χρέος του πλανήτη, ότι η Ιταλία έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος από αυτό που οδήγησε την Ελλάδα το 2010 στο ΔΝΤ, πως το ιδιωτικό χρέος της Ολλανδίας είναι εκρηκτικό (ανάλυση), ότι η Ισπανία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, πως οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τεράστια ιδιωτικά χρέη, ότι ολόκληρος ο πλανήτης είναι βυθισμένος σε συνεχώς αυξανόμενα βουνά χρεών (άρθρο), για τα οποία δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο οι Έλληνες ή πως πολλές άλλες χώρες, όπως η Η.Π.Α. και η Ιαπωνία, επιβιώνουν μόνο επειδή έχουν το προνόμιο να τυπώνουν χρήματα, διαθέτοντας ισχυρά αποθεματικά νομίσματα.. 

Οι σωτήρες της Ελλάδας

Περαιτέρω, οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιούργησαν έως το 2009 ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 112,9% του ΑΕΠ (γράφημα) – έναντι του οποίου όμως υπήρχε μία πολύ σημαντική περιουσία του δημοσίου, καθώς επίσης ένας μη υπερχρεωμένος ιδιωτικός τομέας, με υγιέστατες τράπεζες. Με απλά λόγια, ο ισολογισμός του κράτους ήταν θετικός, ενώ τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επιχειρήσεις, καθώς επίσης οι ιδιώτες δεν ήταν σε καθόλου άσχημη οικονομική κατάσταση.


Μετά το 2010 τώρα, όπου τη διοίκηση της Ελλάδας ανέλαβε ο εφιαλτικός μηχανισμός με την ονομασία Τρόικα, επιβάλλοντας ένα καταστροφικό μνημόνιο, το δημόσιο χρέος έφτασε στο 177,1% του ΑΕΠ παρά τη διαγραφή σχεδόν 130 δις € το 2011, οι τράπεζες χρεοκόπησαν (λόγω του PSI), τα χρέη του ιδιωτικού τομέα εκτοξεύθηκαν στα 300 δις €, εκ των οποίων τα 200 δις € είναι ληξιπρόθεσμα, η ανεργία κορυφώθηκε, ο παραγωγικός μηχανισμός κατέρρευσε κοκ.

Μπορεί λοιπόν να κατηγορεί κανείς τους Έλληνες για όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι για μετά το 2010αφού έκτοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις εκτελούσαν τις εντολές της Τρόικας, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για την πιστή εφαρμογή τους, έχοντας το άλλωστε η ίδια παραδεχθεί.

Με δεδομένο δε το ότι η καταστροφή συντελέσθηκε μετά το 2010, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ποιός είναι ο πραγματικός ένοχος – ενώ η αυτοκριτική, την οποία οφείλουμε να κάνουμε στη «φυλή» μας είναι ασφαλώς σωστή, εάν κανείς δεν υπερβάλλει, ενοχοποιώντας τον εαυτό του ακόμη και για τα λάθη των άλλων. Έτσι το θύμα γίνεται απλά ο θήτης του ίδιου του εαυτού του, χάνοντας εντελώς την ταυτότητα του – γεγονός που σημαίνει πως «έχει πλέον χτυπηθεί βαθιά μέσα στις πολιτισμικές του ρίζες», όπως σχεδίαζε ο Kissinger (πρόλογος).. 

Η υπογραφή ενός νέου μνημονίου 

Σύμφωνα με την ελίτ της Ελλάδας, η αρνητική απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα ήταν ανάρμοστη, καταστροφική. Έπρεπε δηλαδή οι Πολίτες να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου μνημονίου, παρά το ότι πλήρωσαν πανάκριβα τα σφάλματα τους έως το 2010 με την πολιτική που τους επιβλήθηκε, κόστους για τη χώρα τους πάνω από 1 τρις € (άρθρο), χωρίς να αντιδράσουν καθόλου.

Όφειλαν λοιπόν στο τρομακτικό δίλημμα που τους τοποθετήθηκε, το οποίο δεν ήταν άλλο από το «Υποταγή ή θάνατος», να απαντήσουν πλειοψηφικά «Υποταγή» – όπως απαίτησαν άλλωστε από τον πρωθυπουργό οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στη χθεσινή σύσκεψη τους.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση οφείλει κατά την ελίτ να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, παρά το ότι θα διαιωνίζει τα προβλήματα της Ελλάδας, εάν δεν εμπεριέχει την ονομαστική διαγραφή του χρέους, σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα, καθώς επίσης την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έναντι πραγματικών μεταρρυθμίσεων – οι οποίες δεν είναι φυσικά η αύξηση των φόρων ή οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.

Θεώρησαν δε ως δευτερεύον θέμα το ότι, με το μνημόνιο αυτό θα ολοκληρωθεί η λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων – πρωτεύον να ανοίξουν οι τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν εκβιαστικά ακριβώς για να ηττηθεί κατά κράτος η ερασιτεχνική κυβέρνηση, την οποία επέλεξαν ως λύση ανάγκης οι Πολίτες, γνωρίζοντας προφανώς τα τεράστια μειονεκτήματα της.

Από την άλλη πλευρά η ευρωπαϊκή ελίτ, πουλώντας τη δικτατορία των τραπεζών μέσω της σκλαβιάς του χρέους ως Δημοκρατία, θεωρεί εύλογη την αποδοχή ενός ακόμη εκτρωματικού μνημονίου – ισχυριζόμενη αφοπλιστικά πως κανένας δεν δανείζει χρήματα, χωρίς πολλαπλάσιες δεσμεύσεις.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς αποφάσισε να πολεμήσει χωρίς να έχει κανένα όπλο, καταναλώνοντας ανόητα όλες τις ρεζέρβες της και παρασύροντας τους Έλληνες σε έναν εκ των προτέρων χαμένο πόλεμο, θα αναγκασθεί να υποταχθεί – ενώ αυτή τη φορά θα τοποθετηθεί μπροστά στο δίλημμα «GREXIT ή δρακόντειο μνημόνιο», ολοκληρώνοντας την καταστροφή της χώρας, η οποία δρομολογήθηκε το 2010.. 

Επίλογος 

Μπορεί να κάνω λάθος στις εκτιμήσεις μου, οπότε να είναι πράγματι λυτρωτικό για την Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο. Ενθυμούμενος όμως τη ρήση του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία είναι ανόητος αυτός που κάνει το ίδιο πείραμα, περιμένοντας ένα άλλο αποτέλεσμα, δεν είναι εύκολο να το παραδεχτώ.

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρώ ως μία λανθασμένη ενέργεια της κυβέρνησης, με την έννοια πως θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν, η άποψη μου είναι πως το 61% που συμφώνησε με τον πρωθυπουργό θεωρεί πως δεν έχει πια τίποτα άλλο να χάσει – ενώ το 39% δεν έχει ακόμη εξαθλιωθεί, προσπαθώντας να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στο κατάστρωμα ενός πλοίου που βουλιάζει. Το μέλλον θα δείξει ποιός έχει δίκιο, ελπίζοντας πως εγώ έχω άδικο.

Πηγή Analyst

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το όνομα του Πολ Μέισον, του βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, οικονομικού αρχισυντάκτη του Channel Four, δεν είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Παρακολουθώντας την οικονομική κρίση και στην Ελλάδα, κάλυψε τα κινήματα που ξέσπασαν στα χρόνια των μνημονίων όχι από τις ταράτσες των ακριβών ξενοδοχείων αλλά από τις πλατείες, με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Γνωρίζει όσο λίγοι από πρώτο χέρι την πορεία αναρρίχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αρκετές φορές δημοσίευσε πρώτος ντοκουμέντα από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει «έξω από τα δόντια» στους ευρωπαίους ηγέτες για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες, πριν και μετά το δημοψήφισμα, ο Πολ Μέισον έγινε κάτι περισσότερο από γνώριμος. Τα άρθρα και οι ανταποκρίσεις του έγιναν σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν πηγές ψύχραιμης ενημέρωσης και κριτικής ανάλυσης, σε έναν ορυμαγδό τρομολαγνείας και παραπληροφόρησης.

- Τι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα είναι ραγδαίες. Τι να περιμένουμε;

Εκτιμώ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί αυτό πρόσφεραν την προηγούμενη Πέμπτη. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τραπεζικό τομέα, θα παραβιάζει ξεκάθαρα τον θεσμικό της ρόλο. Η κρίσιμη υπαρξιακή στιγμή για την Ελλάδα ήταν το δημοψήφισμα. Και η Ελλάδα ψήφισε «όχι». Η κρίσιμη υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη είναι τώρα. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν μία ενωτική στάση προς μία ξεκάθαρη συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει απλώς ότι οδηγούν την Ελλάδα σε οικονομική κατάρρευση και πιθανόν τη σπρώχνουν εκτός ευρωζώνης, θα σημαίνει ότι δεν έχουν πλέον το κύρος μίας κεντρικής εξουσίας στην ευρωζώνη.

- Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός θα αποδεχτεί άλλο ένα πακέτο λιτότητας, απλώς αν του χρυσώσουν το χάπι με μία υπόσχεση για ανακούφιση του χρέους;

Θα θεωρούσα πολύ λογικό να υπάρχει μία υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, ώστε η κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία που έχει πέσει στο τραπέζι. Το βασικό δεν είναι τα ποσοστά του πλεονάσματος, αλλά η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι το 61% του λαού μόλις ψήφισε ενάντια σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν είσαι οικονομολόγος του ΔΝΤ και πιστεύεις ότι πρέπει να εφαρμοστούν δεν θα ήταν λογικό να τις επιβάλλεις. Η λογική υπαγορεύει ότι δεν θα γίνουν επειδή διαφωνεί το 61% του πληθυσμού. Γι αυτό το δημοψήφισμα δεν ήταν απλώς μία χειρονομία. Νομίζω ότι εξέπληξε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την κλίμακα της απόρριψης που αυτό εξέφρασε. Σημαίνει ότι το 61% της Ελλάδας απορρίπτει το δόγμα του ΔΝΤ. Αυτό πρέπει να το χωνέψουν οι δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση τους πρότεινε εναλλακτική λύση στη λιτότητα, μέτρα αναδιανομής. Αλλά αυτά θα πετύχουν μόνο αν συνδυαστούν με ένα τεράστιο αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, διαρθρωτικά ταμεία και νομισματική χαλάρωση. Αν όμως οι ευρωπαίοι εξωθήσουν την Ελλάδα σε οικονομική κατάρρευση, νομίζω ότι οι Έλληνες θα καταλήξουν στο εξής συμπέρασμα: Αυτό δεν είναι πλέον το ευρώ στο οποίο ενταχθήκαμε πριν από 13 χρόνια.

- Μετά το δημοψήφισμα ακούγονται πιο έντονα φωνές που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ελέγχου των τραπεζών, πιθανόν με εθνικοποίηση. Ποια είναι η άποψή σας;

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι είναι πολύ πιθανόν η ΕΚΤ να επιχειρεί ακόμη και τώρα αλλαγή καθεστώτος, επιδιώκοντας την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Αν συνειδητοποιήσει ότι όντως ισχύει αυτό, τονίζω το «αν», είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν είναι φίλος αλλά εχθρός. Αν η ΕΚΤ απαιτήσει κούρεμα καταθέσεων, δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να πυροδοτήσει εθνικοποίηση των τραπεζών. Αυτό όμως θα σηματοδοτούσε μία –ακούσια- στροφή από μία σοσιαλδημοκρατική πολιτική προς μία πραγματικά ριζοσπαστική αριστερή πολιτική για τις τράπεζες. Θα ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία που ένα κράτος θα εθνικοποιούσε προληπτικά τις τράπεζες. Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα. Προσωπικά ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί γιατί θα πυροδοτούσε κλιμάκωση αντιδράσεων, πιθανόν έξοδο από το ευρώ, πάγωμα των διευρωπαϊκών τραπεζικών συναλλαγών, καταστρέφοντας την τουριστική σεζόν. Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι έτοιμοι γι αυτό. Είναι έτοιμες οι αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μία ολοένα αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού. Όμως αν πρόκειται να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη, καλύτερα να το κάνεις με ελεγχόμενο τρόπο. Γι αυτό επιμένω ότι αν η συμφωνία προχωρήσει και υπάρξει υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, θα ήταν λογικό η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής, που θα εκπονήσει μία αντικειμενική μελέτη για το πώς μπορεί να γίνει μία συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ. Θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία, πιθανότατα και εκλογές.

- Να αποφευχθεί δηλαδή μία άτακτη έξοδος;

Το χειρότερο που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί τώρα είναι μία κλιμακούμενη αναμέτρηση. Χρειάζεται να ανοίξει ο δρόμος προς μία συμφωνία, που θα δώσει χρόνο σε όλους τους Έλληνες να σκεφτούν ποιο είναι το μέλλον της χώρας τους. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ευρωζώνη στην οποία εντάχθηκε η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά. Η Γερμανία αντιδρά στην ελληνική κρίση με στενά εθνικό συμφεροντολογικό τρόπο, όχι ως Ευρωπαίος εταίρος. Εκδικητική είναι και η στάση των κρατών της Βαλτικής, με μηδενική αλληλεγγύη. Το ευρώ στο οποίο εντάχθηκε η Ελλάδα δεν υπάρχει πια. Αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Το νούμερο δύο είναι ότι το διεθνές οικονομικό τοπίο έχει αλλάξει επίσης δραματικά. Το 2002 η Τουρκία ήταν μία μη ανεπτυγμένη χώρα, σήμερα αναπτύσσεται ραγδαία. Το ίδιο συμβαίνει με τη Ρωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία. Μία λογική κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά, θα έπρεπε να επανεξετάσει πολύ σοβαρά τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να συζητιούνται με όσο γίνεται μεγαλύτερη νηφαλιότητα.

- Πώς σας φάνηκε ο τρόπος που κάλυψαν τα ελληνικά ΜΜΕ το δημοψήφισμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο ότι παραπληροφορούν και τρομοκρατούν;

Κινούμαι με τηλεοπτικό συνεργείο και γνωρίζω την εχθρότητα που δείχνουν αρκετοί Έλληνες απέναντι στους δημοσιογράφους. Είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Σίγουρα κάποια τηλεοπτικά κανάλια παραβίασαν ευθέως τη δημοσιογραφική δεοντολογία υποστηρίζονται το «ναι». Ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να επιβιώσουν. Πιστεύω ότι τα αφεντικά τους έχουν καταλάβει ότι τα κανάλια τους δεν πρόκειται να επιβιώσουν με τη σημερινή τους μορφή, μετά το δημοψήφισμα. Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξει, εφαρμόζοντας ρυθμιστικά μέτρα για τα ΜΜΕ, χωρίς εκδικητικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μία ανεξάρτητη και έγκυρη ρυθμιστική αρχή. Κάθε πρωί σκέφτομαι πως θα κάνω τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος μπορεί να παραπονεθεί αν φανώ προκατειλημμένος. Αν αυτό αποδειχθεί πρέπει να απολογηθώ δημόσια και αν επαναληφθεί 2-3 φορές, απολύομαι. Αυτό είναι σωστό και πρέπει να επιβληθεί στα ελληνικά ΜΜΕ.

- Θεωρείτε ότι μετά και το ηχηρό «όχι» του 61,3% δημιουργείται ένα ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης, που πιθανόν να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μία συμβιβαστική συμφωνία πάνω στο σχέδιο Γιούνκερ;

Το ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα πρέπει να διοχετευτεί κάπου, δεν πρέπει όμως να βάλει εμπόδια στη συμφωνία. Αυτό θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιδιώκουν οι δανειστές. Ο νέος ριζοσπαστισμός μπορεί να μετουσιωθεί σε κίνημα, που θα ελέγχει την κυβέρνηση, θέτοντάς την ενώπιον των δεσμεύσεών της, ξεκινώντας να εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΔΕΘ από τα κάτω.

Πηγή Efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρωζώνη, προτιμά αυτή τη στιγμή να ρίχνει καθημερινά στην αγορά εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, για να μην καταρρεύσει το ευρώ, για να κρατήσει τα χρηματιστήρια και τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ, αλλά αρνείται πεισματικά να μειώσει τη διαφορά του 1,5 μόλις δις ευρώ μέτρων, που χωρίζουν τις προτάσεις της Ελλάδας από τις προτάσεις των δανειστών.

Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη έχει ρίξει 300 δις ευρώ!!! στην αγορά για να μην καταρρεύσει το ευρώ. Ενώ δηλαδή, με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να χαρίσει όλο το χρέος της Ελλάδας, εντούτοις δεν δέχεται ούτε καν συζήτηση για 1,5 δις ευρώ μέτρα!!!
Όχι δηλαδή να δώσει 1,5 δις χρήμα, αλλά να κάνει πίσω για 1,5 δις μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αυτό κάτι λέει, για να μην πω ότι φωνάζει δυνατά για τη συνέχεια.
Ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.
Και τα χειρότερα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από ένα φρικτό μνημόνιο από τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτρος Χασάπης

Σχόλιο ιστολογίου: Πιθανότατα, ευρωπαϊκό το παιχνίδι στο οποίο μπήκε η Ελλάδα ελέω πολιτικών νάνων "ηγετών", είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι μπορούμε να φανταστούμε. Η εμμονή του ιερατείου των Βρυξελλών, να εξαθλιώσει την Ελλάδα ενώ σκορπάει χρήμα για να διατηρήσει το ευρώ που απειλείται από την ελληνική αντίσταση, σίγουρα αποσκοπεί σε πολλά περισσότερα οφέλη από την είσπραξη του ελληνικού χρέους.
Πρώτον, δεν επιθυμεί η γερμανική Ευρώπη μία χαλάρωση προς την Ελλάδα, γιατί τότε θα κατέρρεε το γερμανικό μοντέλο λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ευρώπη.
Δεύτερον, μία τέτοια χαλάρωση θα δημιουργούσε ένα ντόμινο παρόμοιων απαιτήσεων από άλλα ευρωπαϊκά κράτη -ουκ ολίγα- που έχουν μείζονα οικονομικά προβλήματα.
Τρίτον, η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ηττηθεί από την μικρή και φτωχή Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εξαιτίας του γερμανικού κύρους.
Τέταρτον, είναι δεδομένο ότι η πάμφτωχη ενεργειακά Ευρώπη αποσκοπεί στην καταλήστευση των ελληνικών ενεργειακών πηγών (φυσικά και της Κύπρου, την οποία καθυπόταξε με την προεδρία Ανα(ν)στασιάδη) προκειμένου να εξασφαλίσει μία σχετική απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.
Πέμπτον, η μεταβολή της Ευρώπης, και συγκεκριμένα η στροφή της σε μία απολυταρχική (τυπικά και μόνο δημοκρατική) μορφή διακυβέρνησης, είναι ένα γεγονός που θα επιφέρει σειρά συγκρούσεων με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η πιθανότητα η Ελλάδα να μεταβληθεί σε πυροκροτητή αυτής της ευρωπαϊκής αντίστασης, επιτάσσει την παραδειγματική της τιμωρία και υποταγή.
Έκτον, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας δεν επιτρέπει στην γερμανική Ευρώπη να κάνει παιχνίδια που ενδεχομένως να δημιουργήσουν τέτοιες γεωπολιτικές αλλαγές σε συμμαχίες χωρών, που θα φέρουν σε δεινότατη θέση τόσο την Ευρώπη όσο και τον "μεγάλο αδελφό", τις ΗΠΑ, που ασκούν τεράστιες πιέσεις στο Βερολίνο για υποχωρήσεις, αφού όπως είπε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Λιού "είναι αδιανόητο να μπαίνουμε σε τέτοιες περιπέτειες για μισό δισ. ευρώ", εννοώντας την οικονομική διαφορά που υπήρξε στην τελευταία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Άλλη μία υπέρπτηση, αυτή τη φορά το μεσημέρι, πραγματοποίηση ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής ΑΒ-412, πάνω από το Κουνελονήσι, στις 14:51 στα 500 πόδια.

Νωρίτερα, αεροσκάφος τύπου CN-235 της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Κουνελονήσι και Αγαθονήσι στις 09:27 και 09:28 αντίστοιχα, στα 1.700 πόδια.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το ανωτέρω αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Πάντως και λίγο μετά τις 10.00 ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής ΑΒ-412, πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Κουνελονήσι στα 400 πόδια και στα 500 πόδια.

Τακτικές ψυχολογικού πολέμου
Η νέα τακτική παραβιάσεων του εναέριου χώρου του Αιγαίου από την πλευρά της Τουρκίας, δηλαδή με τη χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων της τουρκικής ακτοφυλακής, αποτελεί ένδειξη ενός νέου τύπου τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα.
Θεωρείται βέβαιο πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένου τύπου παραβιάσεις, μέσα στα πλαίσια ενός ψυχολογικού πολέμου, μετρώντας ανοχές και αντιδράσεις της Ελλάδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μετρά χρόνους αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.

Υψηλή ετοιμότητα σε Έβρο και νησιά Αν. Αιγαίου
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας το συμβούλιο κρίσεων συνεδριάζει καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ετοιμότητας, μία σειρά από συγκεκριμένες μονάδες του ελληνικού στρατού νησιώντου Ανατολικού Αιγαίου αλλά και του Έβρου, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής (περίπου ένα μήνα), ενώ σε υψηλή επιφυλακή βρίσκεται τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το ναυτικό.
Η ανησυχία που παρατηρείται στο Πεντάγωνο είναι σχετική με πιθανή αιφνίδια ενέργεια -πέραν των "καθιερωμένων"- της τουρκικής πλευράς, γι αυτό και υπάρχει σαφής εστίαση σε άμεσες αντιδράσεις των τουρκικών παραβιάσεων, με κεντρικό απαντητικό μήνυμα "όπου κι αν πάτε, θα μας βρείτε μπροστά σας"...

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πέσαμε στην παγίδα του Σόιμπλε! Η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου για να δοκιμαστούν νέες τεχνικές, όπως το διπλό νόμισμα και η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Την ώρα που εμείς πιστέψαμε ότι μπήκαμε στον μαγικό κόσμο της θεωρίας των παιγνίων, μέσω του καθηγητή Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε τελείωνε με τις λεπτομέρειες του δικού του σχεδίου. Σύντροφοι, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά την πατήσαμε την πεπονόφλουδα. Σπάει η φούσκα στην Κίνα και οι Γερμανοί έχουν μία καλή αφορμή για να αλλάξουν την Ευρώπη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη Νόμπελ βλακείας...

Η κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας θυμίζει έντονα την Wall Street του 1929. Η κομμουνιστική Κίνα που έδωσε ώθηση στην Παγκόσμια Οικονομία τα τελευταία χρόνια θα νιώσει για πρώτη φορά τι σημαίνει να σπάει μία χρηματιστηριακή φούσκα και να χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι υπάρχουν εταιρείες που αναστέλλουν με διάφορα προσχήματα την διαπραγμάτευση των μετοχών τους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διαφυλάξουν την μεγάλη τους χρηματιστηριακή αποτίμηση. Σας θυμίζει κάτι;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διολίσθησαν αισθητά οι τιμές των πρώτων υλών. Μόλις προχτές η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 7% σε μία μόλις ημέρα! Αυτό συμβαίνει επειδή το λεγόμενο έξυπνο χρήμα προβλέπει πτώση της ζήτησης. Η Κίνα ανέβασε τις τιμές των πρώτων υλών, η Κίνα θα τις ρίξει και πάλι.

Οι Γερμανοί είναι γαλουχημένοι στην λογική του ακριβού μάρκου. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι ιστορικού χαρακτήρα. Κάποιοι άλλοι είναι καθαρά οικονομικοί. Η Γερμανία ήταν και είναι μία βιομηχανική χώρα που δεν έχει δικές της όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζεται. Το ακριβό μάρκο, λοιπόν, της επέτρεπε να αγοράζει "φθηνά" τις αναγκαίες πρώτες ύλες. Σίγουρα φθηνότερα απ’ ό,τι θα τις αγόραζε με ένα χαμηλής αξίας μάρκο σε σχέση με το δολάριο. Τώρα όμως η άσκηση είναι διαφορετική. Η Ευρώπη χρειάζεται να πουλήσει πιο φθηνά προϊόντα για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική. Κι από την στιγμή που υποχωρούν οι τιμές των πρώτων υλών, δεν έχουν λόγο να θέλουν ένα ακριβό ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να το εξηγήσουν εύκολα ως στρατηγική επιλογή στους ίδιους τους Γερμανούς, επειδή τους έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι κάθε άλλο πέρα από το ακριβό μάρκο είναι κακό!

Από την άλλη ο Δόκτωρ Σόιμπλε δεν έχει κρύψει την επιδίωξή του να επανεξεταστούν οι κανόνες στην Ευρώπη. Το είπε και πρόσφατα, ότι κάθε κρίση έχει κι αυτή την πτυχή. Αλλά αυτό δεν γίνεται στα καλά του καθούμενα. Χρειάζεται να υπάρχει μία αφορμή και την αφορμή αυτή την έδωσε η Ελλάδα. Αν δεν ήταν η Ελλάδα θα ήταν κάποιος άλλος. Η ουσία είναι ότι οι κανόνες χρειάζεται να γραφτούν από την αρχή. Ή τουλάχιστον να διορθωθούν εκείνα που ενοχλούν τους Γερμανούς.

Ο δόκτωρ Σόιμπλε κερδάει σύντροφοι. Εμείς χάνουμε. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε. Δεν ξέρουμε αν μαζί με τον δόκτωρα κέρδισαν κι άλλοι. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι έχασε μία ολόκληρη χώρα. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή Capital
Επικοινωνία με τον συντάκτη

thanasis.mavridis@capital.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Άμεσα φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα

Πληροφορίες για το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της WSJ στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση αιτείται στον ESM τριετές πρόγραμμα και υπόσχεται να εφαρμόσει τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο η Αθήνα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες.

Ακόμη, αιτείται να βγει στις αγορές, μετά το τέλος του τριετούς προγράμματος.
Bild: Πιθανότητα ανανέωσης, πάνω από 51 δισ. ευρώ

H γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και ενδέχεται να παραταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας.

Εάν συμβεί αυτό το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια.
«Ελήφθη το αίτημα»

Λίγο νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ανακοίνωσε ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το αίτημα ήταν να εξετασθεί από το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται αξιωματούχο, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group.

«Το αίτημα στον ESM από την ελληνική κυβέρνηση που ελήφθη σήμερα, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ακυρώνεται», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτό είναι το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM (έγγραφο)

Την επιστολή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με το αίτημα για χρηματοδότηση, έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 8 Ιουλίου και αναφέρει:

Αγαπητέ πρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας παρουσιάζω ένα αίτημα για στήριξη σταθερότητας με βάση τις διατάξεις του Άρθρου 12 και 16 της Συνθήκης του ESM με δεδομένο τον κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως μέλους της και της Ευρωζώνης ως συνόλου.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ζητεί από τον ESM μία δανειακή διευκόλυνση («δάνειο» ή «πρόγραμμα») με μία διαθέσιμη περίοδο τριών ετών σύμφωνα με τους όρους του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 των Kανόνων των Δανείων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος η Δημοκρατία δεσμεύεται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, την χρηματοπιστωτική σταθερότητρα και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πακέτο μέτρων την αρχή της επόμενη εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

- Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- Μέτρων σχετικών με το Ασφαλιστικό

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να σεβαστεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως» τονίζει η ελληνική κυβέρνηση και τονίζει την εμπιστοσύνη της ότι τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν το επείγον του αιτήματος για δάνειο, καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι εύθραυστη, υπάρχει περιορισμένη επάρκεια ρευστότητας, επερχόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας και υπάρχει συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εσωτερικό. Τονίζει, επίσης, την εκπεφρασμένη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος μέλος. Ανυπομονούμε για την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Για την αποφυγή αμφιβολιών, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη με το αίτημά μας στις 30 Ιουνίου του 2015.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Υπουργός Οικονομικών.

Bild: Πιθανότητα ανανέωσης, πάνω από 51 δισ. ευρώ

Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και ενδέχεται να παραταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας.

Εάν συμβεί αυτό το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, πάντως δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τα 51 δισ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει ανακοινώσει ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το αίτημα ήταν να εξετασθεί από το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται αξιωματούχο, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group.

«Το αίτημα στον ESM από την ελληνική κυβέρνηση που ελήφθη σήμερα, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ακυρώνεται», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με την γνωστή για τις απόψεις και την ποιότητα ενημέρωσης που παρέχει γερμανική εφημερίδα Bild, να κυκλοφορεί με φωτογραφία Μέρκελ σε ρόλο …Κάϊζερ, έχει σημασία να δούμε πως βλέπουν την εξελισσόμενη σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της και ειδικά την Γερμανία,οι αμερικανοί. Ο Τζορτζ Φρίντμαν
επικεφαλής του αμερικανικού think tank Stratfor το οποίο πολλές φορές δίνει τον “τόνο” των απόψεων της Ουάσινγκτον, με εκτενές άρθρο του αναφέρεται στην σύγκρουση.

Πρώτα απ΄ όλα επισημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Φρίντμαν γράφει τα αυτονόητα τα οποία όμως σε Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι σαφές πλέον αδυνατούν να κατανοήσουν.

Τρεις οι λόγοι για το 61% σύμφωνα με την ανάλυση:

1.Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε το “λαϊκό αίσθημα” . Το οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την απαίτηση για νέα μέτρα, μετά από έξι χρόνια αναποτελεσματικών μέτρων!

2. Η απαξίωση και η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την “ευρωπαϊκή ηγεσία”, ερμηνεύθηκε από τους Έλληνες πολίτες ως περιφρόνηση και απαξίωση προς τους ίδιους.

3.Οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι κατόρθωσαν να φέρουν τουν Έλληνες στο σημείο μηδέν: δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν!
Οι Έλληνες, γράφει ο Φρίντμαν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο μορφών καταστροφής. Μια άμεση αλλά με δυνατότητα ανάκαμψης και μια μακροπρόθεση η οποία οδηγεί σε “στρατγγαλισμό χωρίς διέξοδο”. Η δεύτερη είναι η ευρωπαϊκή “συνταγή”.


Ο Φρίντμαν επικαλείται το ΔΝΤ, το οποίο αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επίσης ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στην καταστροφή. Και βέβαια στην μη αποπληρωμή των δανείων.

Οι Έλληνες, υποστηρίζει ο Φρίντμαν όλα αυτά τα έχουν πια κατανοήσει. Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπάρχει λύση. Επισημαίνει ότι “δεδομένου ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν είναι ηλίθιοι, είναι σημαντικό να κατανοήσουν το παιχνίδι που έπαιξαν. Ήξεραν πολύ καλά ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν άσχετα και επιζήμια για την αποπληρωμή του χρέους. Επέμειναν σε αυτή τη “λύση” αυτή τη στιγμή, επειδή πίστευαν ότι θα κερδίσουν, και ήταν σημαντικό για αυτούς να πείσουν την Ελλάδα να συνθηκολογήσει…


Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο στην Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως στη νότια Ευρώπη, έχουν μεγάλο βάρος χρέους που θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευθούν. Εμφανίζονται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, αλλά έχουν σταθερά υψηλή ανεργία . Παράδειγμα, το 22,5% στην Ισπανία το Μάιο”.

Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκονται αυτές οι χώρες τον επόμενο χρόνο. Ποιες κυβερνήσεις θα είναι στην εξουσία; 

Τι επισημαίνει η ανάλυση του Stratfor:

“Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ πιο σημαντικές. Το πρόβλημα του χρέους και η αναδιάρθρωση δεν μπορεί γίνεται για μία χώρα, αφού κι άλλοι θα τη θέλουν …Στην Ελλάδα, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν μια κρίση και μια εχθρική κυβέρνηση. Είναι το τέλειο μέρος για να εμφανιστούν άκαμπτοι σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, απαιτώντας αυξημένα μέτρα λιτότητας σε μια χώρα όπου η ανεργία ξεπέρασε το 25 % και η ανεργία των νέων είναι πάνω από 50 %. Η στρατηγική της ΕΕ επένδυσε στην ψυχολογία σπέρνοντας τον φόβο για το τι μπορεί να σημαίνει χρεοκοπία, σπέρνοντας τον φόβο για τις συνέπειες της αποχώρησης από την ευρωζώνη .Με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε παραχωρήσεις.

Στο παρελθόν, η στρατηγική της ΕΕ είχε να κάνει με συμφωνίες που ποτέ δεν πίστευαν ότι οι Έλληνες θα ήταν σε θέση να τηρήσουν για να “κρύψουν” το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι ηγέτες της Ευρώπης απαίτησαν μέτρα λιτότητας, που συνδέονταν με την αναβολή της αποπληρωμής. Περίμεναν την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει, για κάποιο λόγο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος στην εξουσία είχε δώσει την υπόσχεση να τελειώσει το παιχνίδι. Νόμιζαν ότι υπό πίεση, το κόμμα αυτί θα πάει υποχωρούσε.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να το κάνει, και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προδώσει την προεκλογική υπόσχεση του, όπως η ευρωπαϊκή ηγεσία ήταν βέβαιη ότι θα κάνεο, το κόμμα θα διασπαστεί και ένα νέο αντι-ευρωπαϊκό κόμμα θα σχηματιστεί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν είναι μακριά από το να πιστέψουν ότι μια χρεοκοπία αξίζει τον κόπο”!

Και οι διαπιστώσεις κόλαφος για τους Ευρωπαίους συνεχίζονται:

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπολόγισαν σωστά. Νόμιζαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη και ήθελαν να επιδείξουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα μπορούσε να εξετάσει ένα παρόμοιο ελιγμό στο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται το κίνδυνο να συμβιβαστούν με τους Έλληνες. Δημιούργησαν μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τον εαυτό τους”.

Ο Φρίντμαν επισημαίνει ότι ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει την ελληνκή κρίση απλά ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. Και ρίχνει την βόμβα περί των δανείων που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έδιναν στην Ελλάδα:

“Η άποψη ότι οι Έλληνες έριξαν στάχτη στα μάτια των τραπεζιτών και πήραν δάνεια είναι ανοησία. Οι τραπεζίτες ήθελαν να δώσουν τα δάνεια επειδή έβγαζαν χρήματα απ΄ αυτά. Γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως έχω πει η Ελλάδα δεν ήταν ανεύθυνη για τον δανεισμό αλλά και οι Ευρωπαίοι το ίδιο”!

Ο Φρίντμαν συνεχίζει το “σφυροκόπημα” κατά των Ευρωπαίων κατηγορώντας τους ότι πίστεψαν ανοήτως ότι οι Έλληνες μπλοφάρουν. Τους υπενθυμίζει λοιπόν ότι “οι Έλληνες απώθησαν μια ιταλική εισβολή, τον Οκτώβριο του 1940 και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την κατάκτησή τους μέχρι το Μάιο του 1941. Δεν έχω ιδέα για το αν θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογη συσπείρωση υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αλλά δεν θα ήμουν πρόθυμος να βάλω στοίχημα”.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση Grexit;

Ο Φρίντμαν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις στο ευρώ.
“Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα ήταν καταστροφικό για το ευρώ, αλλά δεν βλέπω γιατί”.
Αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα κατά τον αναλυτή;


“Η Ελλάδα έχει τρεις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι η Ρωσία. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι είχαν μια σχέση που πηγαίνει πίσω στο 1970 τουλάχιστον. Ήταν αρκετά ενοχλητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Τώρα οι Ρώσοι ψάχνουν για κάποια μόχλευση εναντίον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Οι Ρώσοι περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά όχι τόσο όσο πριν από μερικούς μήνες . Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα στρατηγικό βραβείο. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι έχουν μιλήσει και τα αποτελέσματα των συνομιλιών είναι σκοτεινά. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν Σύνοσο κορυφής στη Ρωσία, και οι Έλληνες συμμετέχουν ως παρατηρητές αναμένοντας κάποιου είδους συμφωνία. Δημοσίως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει άμεσα δάνειο προς την Ελλάδα, αλλά θα επωφεληθούν από την κρίση για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και μια δέσμευση για τον νέο αγωγό.

Μια άλλη, αν και λιγότερο πιθανή, πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα είναι η Κίνα και ορισμένοι από τους εταίρους της. Οι Κινέζοι προσπαθούν να γίνουν μια πραγματική παγκόσμια δύναμη. Εργάζονται μόνοι ή με άλλους για να βοηθήσουν τους Έλληνες, αποκτώντας σίγουρα περιφερειακή επιρροή σε σχετικά χαμηλό κόστος - απλώς δεκάδες δισεκατομμύρια. Ωστόσο, θα μπορούσε να έρθει με το πολιτικό κόστος …

Τέλος, υπάρχουν και αμερικανικά hedge funds και εταιρείες private equity. Είναι πλούσια σε μετρητά, λόγω κεφαλαίων ευρωπαϊκών, κινεζικών αλλά και από τη Μέση Ανατολή που “ψάχνουν τοποθέτηση”.

Ο Τζορτζ Φρίντμαν καταλήγει στην ανάλυση κόλαφο για τους Ευρωπαίους περιγράφοντας ότι οι ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να παγιωθεί η άποψη ότι “υπάρχει ζωή και εκτός ευρωζώνης”. Αλλά για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να κρατήσουν την Ελλάδα εντός και άρα να διαπραγματευτούν μαζί της.

Τελικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα στριμωγμένη!

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όταν η διπλωματία αποτυγχάνει, τότε «μιλούν» τα όπλα. Κάπως έτσι μάλλον σκέφτηκε η Ρωσία, την ώρα που το ΝΑΤΟ αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις του κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων της και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μυστικό ηλεκτρονικό υπερόπλο, το οποίο –ούτε λίγο ούτε πολύ- θα έχει τη δυνατότητα να καθιστά τα οπλικά και δορυφορικά συστήματα του εχθρού εντελώς άχρηστα!

Σύμφωνα με τους ρώσους κατασκευαστές του επαναστατικού υπερόπλου, πρόκειται «για ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου, ικανό να καταστείλει τα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων και άλλων υψηλής ακρίβειας οπλικών συστημάτων, καθώς επίσης και τη λειτουργία των δορυφορικών ηλεκτρονικών εξοπλισμών».

Το νέο αυτό υπερόπλο θα μπορεί να τοποθετηθείς σε χερσαίους, εναέριους ή θαλάσσιους φορείς, ώστε να μην παραβαίνει τη διεθνή νομοθεσία, που απαγορεύει ανάλογα συστήματα να τοποθετούνται σε δορυφόρους.
Οι δημιουργοί του όμως δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Ραδιοηλεκτρονικών Τεχνολογιών Γιούρι Μαγέφσκι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι «το σύστημα θα στοχεύει στα εχθρικά στρατηγικά αεροσκάφη, τα συμβατικά αεροπλανοφόρα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ θα καταστέλλει τη λειτουργία των στρατιωτικών δορυφόρων και των ραδιοηλεκτρονικών μηχανημάτων».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ρωσικού στρατού, το νέο σύστημα –που μάλλον θα φέρει την κωδική ονομασία Krasulha – 4, ήδη βρίσκεται σε δοκιμές στα εργαστήρια, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να δοκιμαστεί σε περιοχές στρατιωτικών δοκιμών.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νew York Times

Η ηχηρή επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα οδηγεί τους Ευρωπαίους ηγέτες όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ ενώπιον μιας σκληρής και σαφούς επιλογής. Μόνο αυτοί έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια - αν πρέπει να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ή να προτείνουν κάποια διέξοδο στην ελληνική οικονομία, αρχίζοντας με τη διαγραφή του τεράστιου και αδύνατο να εξοφληθεί χρέους της.

Η Ελλάδα δεινοπαθεί και θα εξακολουθήσει να δεινοπαθεί: το ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο από 25%. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2008. Αυτό που φάνηκε στη διάρκεια των προηγούμενων ετών είναι ότι η λιτότητα και τα δεινά της δεν βοήθησαν στο παραμικρό ούτε την Ελλάδα ούτε τους πιστωτές της. Περαιτέρω ηθικολογία και τιμωρία δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. Η κ. Μέρκελ, η πλέον ισχυρή πολιτική ηγέτις της Ευρώπης, πρέπει τώρα να αποφασίσει αν είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική ύφεση και να απειλήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ή αν θα ακολουθήσει τη λογική σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δράσουν γρήγορα διότι οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από ρευστό μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση τις έκλεισε και επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους. Από οικονομικής απόψεως είναι σαφές τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πρέπει να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος το οποίο ανέρχεται στα 317 δισ. ευρώ -περίπου 177% του ΑΕΠ- και να διατηρήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πλήξει φυσικά την Ελλάδα οδηγώντας τις τράπεζές της στη χρεοκοπία και «παγώνοντας» την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η κυβέρνηση θα εκδώσει πρόχειρα χαρτονομίσματα, κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιστροφή στη -σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη- δραχμή.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα σε αυτό το σενάριο. Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Τσίπρας και οι αρχηγοί των υπολοίπων ελληνικών κομμάτων δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προξενούσε ανείπωτη ζημιά στην αξιοπιστία του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθιστώντας σαφές ότι μπορεί να ανακληθεί η συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη μπορεί να μην προκαλεί αμέσως ανησυχία σε άλλες οικονομικά ασθενείς χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων τους δεν αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, το φάσμα περισσότερων αποχωρήσεων από την Ευρωζώνη ασφαλώς θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Οσοι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υποστηρίζουν ότι η διάσωση της Ελλάδας απλώς θα αποτελεί ανταμοιβή για μια κυβέρνηση που απέτυχε να μεταρρυθμίσει την αναποτελεσματική οικονομία της. Ωστόσο, αυτή είναι μια ιδιοτελής και λανθασμένη ερμηνεία όσων συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης. Ηταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ που διέπραξαν το μεγαλύτερο λάθος το 2012 όταν αναδιάρθρωσαν μόνο μερικώς το ελληνικό δημόσιο χρέος, μεγάλο μέρος του οποίου οφειλόταν σε τράπεζες στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιδείνωσαν το πρόβλημα απαιτώντας από την Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους. Οδήγησαν σε ύφεση μια αδύναμη οικονομία, αύξησαν την ανεργία καθιστώντας αδύνατη την ανάπτυξη και την αύξηση των φορολογικών εξόδων. Το ίδιο επιδίωξαν οι πιστωτές της Ελλάδας και με την τελευταία πρότασή τους. Οντως, οι Ελληνες πολιτικοί, σήμερα και στο παρελθόν, ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδείνωσαν την κρίση εξαιτίας της κακής διαχείρισής της. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να εξουδετερώσουν την απειλή προς την Ευρωζώνη διασώζοντας μια μικρή παραλυμένη χώρα.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου