Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Ιουν 2015

«Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικείας ημών αμαρτίας ή τας των εναντίον διανοίας».
(Διότι περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια των εχθρών μας)
Θουκυδίδου, Ιστορία, Α΄ 144
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός αναλυτής


Η ένταση που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία συνδέεται με τις φλέγουσες εξελίξεις λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την ορθή κρίση της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Εννοείται σαφέστατα ότι η ηγεσία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν το πλέον ψύχραιμο τμήμα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.), ούτε να αποτελέσει εργαλείο «ηρωϊκής εξόδου» με αφορμή κάποιο συμβάν στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το καλά οργανωμένο και άριστα εκπαιδευμένο στις προβοκάτσιες και τα στημένα επεισόδια (σ.σ. βλέπε σχετικές παραμέτρους του σχεδίου Balyoz), νέο-οθωμανικό καθεστώς, η κατάσταση στο ελληνικό εσωτερικό μέτωπο μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό πεδίο εφαρμογής αποσταθεροποιητικής σχεδίασης. Μια φάκα στήνεται εύκολα αρκεί να υπάρχει και το κατάλληλο τυρί για να προκαλέσει…

Η παρούσα κατάσταση στην χώρα δεν προοιωνίζεται ευοίωνη για τους επόμενους δύο θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο συν τον Σεπτέμβριο, χρονικό διάστημα κατάλληλο για την υλοποίηση ειδικών σχεδίων στη νησιωτική αιγιακή περιφέρεια. Στις επόμενες εβδομάδες η χώρα – ασχέτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος – θα οδηγηθεί σε μια δύσκολη πορεία, με πολλές άγνωστες μεταβλητές.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας, καθώς το κουρδικό HDP εισήλθε για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση καταλαμβάνοντας 80 έδρες. Η ηγεσία του AKP υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου καθοδηγούμενη από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με πιθανότερο – όχι όμως σίγουρο – εταίρο το εθνικιστικό κόμμα MHP των «Γκρίζων Λύκων» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η αστάθεια η οποία «κυβερνά» τις δύο ακτές του Αιγαίου επηρεάζει ένα γεωγραφικό σύμπλοκο από το Ιόνιο (Διαπόντιοι νήσοι) μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο, τα σύνορα με το Ιράν, το Ιράκ, την Συρία, έως την Μεσόγειο. Το πρώτο κοινό στοιχείο αυτής της προβληματικής περιόδου αφορά τον χρόνο που θα διαρκέσει, καθώς και στις δύο όμορες χώρες τα προβλήματα (με διαφορετικές αφετηρίες και σε άλλα επίπεδα) εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν κραδασμούς για τους τρεις επόμενους μήνες. Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε εκλογές (επαναληπτικές στην Τουρκία), ενώ είναι σαφές ότι και στις δύο χώρες αναζητούνται συμμαχίες που θα συγκροτήσουν εθνικά μέτωπα προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.

Η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας όπως ερμηνεύεται από τον Νταβούτογλου (συγγραφέα του «Στρατηγικού Βάθους») έχει οδηγήσει την εξωτερική της πολιτική σε αδιέξοδα και σφάλματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει στρατηγικό εκνευρισμό. Η πρόσφατη διπλή επιτυχία του κουρδικού στοιχείου στο εσωτερικό της χώρας και στο συριακό μέτωπο, χρησιμοποιείται ως μοχλός συνεννόησης προκειμένου να καταστεί πιο «εύπεπτη» η συνεργασία με τους εθνικιστές.

Όμως, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εκτέλεση στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδικού HDP, η μοναδική διέξοδος για την εφαρμογή προβοκάτσιας με άμεσα αποτελέσματα στο εσωτερικό (σ.σ. και εν όψει νέας εκλογικής αναμέτρησης) συνεχίζει να αποτελεί το δίπολο Ελλάδας-Κύπρου. Η Κύπρος εξαιρείται από ενδεχόμενες τουρκικές ενέργειες καθώς έχει τεθεί στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ-Ισραήλ και δε αποτελεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες «στόχο ευκαιρίας».

Η Ελλάδα αντίθετα συνιστά έναν ελκυστικό χώρο – και δια της εις άτοπον απαγωγής – τον μοναδικό για την ωμή προβολή ισχύος εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ερχόμενη σε ρήξη με τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και αποστασιοποιούμενη από τις ΗΠΑ (σ.σ. λόγω της στάσης της στο ενεργειακό και των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα) και εν όψει μιας εντελώς άκαιρης πρωτοβουλίας αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, δείχνει να έχει στερηθεί σημαντικά ερείσματα.

Η έντονη πόλωση που επικρατεί στο εσωτερικό ενισχύει την εικόνα μιας χώρας, η οποία μαστίζεται από μια διαρκώς μεγεθυνόμενη κρίση σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, η οποία αντανακλάται και στην ασφάλειά της, στέλνει σαφώς λάθος μηνύματα στο εξωτερικό. Η αλβανική στάση για παράδειγμα στο ζήτημα καθορισμού της ΑΟΖ και των ερευνών υδρογονανθράκων, συνιστά ένα ενδιαφέρον δείγμα του πως εκλαμβάνονται και αναλύονται από ορισμένους κύκλους (με επίκεντρο την Άγκυρα) οι τρέχουσες ελληνικές αρρυθμίες.

Συμπερασματικά, η εκδήλωση μιας τουρκικής προσχεδιασμένης ενέργειας στον χώρο της ΑΣΔΕΝ με επίκεντρο το νησιωτικό σύμπλεγμα από την Κω μέχρι και το Καστελόριζο, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, ούτε και βεβαίως να επιδιωχθεί εκ μέρους μας και να προκληθεί ως απόρροια εσφαλμένων εκτιμήσεων ή βεβιασμένων ενεργειών. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ούτε υπονοούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια ενδεχόμενα, καθώς απόδειξη αποτελούν οι συνεχείς ασκήσεις των τριών κλάδων και οι αιφνιδιαστικές τύπου «Πυρπολητής», οι οποίες διεκπεραιώνονται υπό την συνεχή επίβλεψη των επιτελών του ΓΕΕΘΑ και ιδιαιτέρως του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου.

Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε με ιδιαίτερη προσοχή είναι το «τυρί» που μπορεί να μας δείξουν οι Τούρκοι, οι οποίοι θα το έχουν εντάξει σε μια «φάκα», αναμένοντας να ενεργήσουν προβοκατόρικα και αποσταθεροποιητικά. Ένα τέτοιο δόλωμα στην παγίδα θα μπορούσε να είναι το ζήτημα έρευνας και διάσωσης εντός της ελληνικής περιοχής με αντικείμενο επιχείρηση σωτηρίας λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα έχουν ξεκινήσει από τουρκικό έδαφος. Το σκάφος ερευνών της TPAO (τουρκική εταιρεία πετρελαίου) «Barbaros» επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόκληση, ενώ στο όλο περιβάλλον εντάσσονται και οι μαζικές παραβιάσεις συν τις αβλαβείς διελεύσεις από μαχητικά αεροσκάφη και πλοία.

Η ελληνική πλευρά οφείλει να γνωρίζει και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εκτέλεση κατάλληλων χειρισμών, ενώ υπενθυμίζουμε (σ.σ. και θα συνεχίζουμε να το πράττουμε και στο μέλλον) ότι η συνεχιζόμενη απουσία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ) συνιστά σημαντικό μειονέκτημα στην χάραξη αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής και στο ζωτικής σημασίας επίπεδο του χειρισμού κρίσεων.

Ιδιαιτέρως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές εκτιμούμε ότι εάν διαπιστώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός στοχευμένου επεισοδίου με ευθύνη της γείτονος, να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γνωρίζοντας ότι οι φύλακες που έχουν γνώση δεν βρίσκονται μόνο στα πιλοτήρια των μαχητικών και των επιθετικών ελικοπτέρων, στα περισκόπια των υποβρυχίων, στα ΚΠΜ των ΤΠΚ και των φρεγατών, στα σκόπευτρα των πυροβολητών και των αρματιστών, πίσω από τους όλμους, τα πολυβόλα και τα τυφέκια των οπλιτών, αλλά και εκτός της Ελλάδας, εντός της Ανατολικής Μεσογείου…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος, την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, εάν εγκρίνει ή όχι το τελεσίγραφο των δανειστών – τοκογλύφων “εταίρων” μας στην ΕΕ, και το οποίο αφορά την αποδοχή από πλευράς της ελληνικής κυβερνήσεως, νέων δυσβάσταχτων οικονομικών υφεσιακών μέτρων, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η χρηματοδότηση προς το ελληνικό κράτος με βάσει το δεύτερο Μνημόνιο. Μια χρηματοδότηση που διακόπηκε παράτυπα από τον Αύγουστο του 2014, επί της προηγούμενης κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου!!

Αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι απόλυτα Συνταγματική αλλά και Δημοκρατική. Από την άλλη πλευρά, έχουν το δικαίωμα όλα τα κόμματα κοινοβουλευτικά και μη, να διατυπώσουν προς τον ελληνικό λαό το γιατί υποστηρίζουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ. Όπως, είναι απόλυτα ελεύθερο και δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών αυτής της χώρας, να αποφασίσουν υπέρ της μιας ή της άλλης θέσεως του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, δεν δίνεται από πουθενά το δικαίωμα στους “εταίρους” μας να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού. Δεν επιτρέπεται στους θεσμούς (EE, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν με ψευτο-διλλήματα και να καθορίσουν την απόφαση των Ελλήνων πολιτών.

Όμως, παρότι δεν παρήλθαν δυο 24ωρα από την κυβερνητική απόφαση περί δημοψηφίσματος, υπήρξε αήθης παρέμβαση στα εσωτερικά της Πατρίδος μας από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2015 στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Γιουνκέρ, χωρίς να κρατήσει ελαχίστως τα προσχήματα, προέτρεψε τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του ΝΑΙ. Δηλαδή, συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του “Ποταμιού”.
Και έχει αυτό, την ιδιαίτερη αξία του!!!
Είπε λοιπόν μεταξύ των άλλων, ο υπάλληλος των τραπεζών και των αγορών:
  • Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Να πει ΝΑΙ στις προτάσεις μας.
  • Οι Έλληνες δεν πρέπει να “αυτοκτονήσουν”, να πουν ΝΑΙ ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί. Ένα ΟΧΙ θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει ΟΧΙ στην Ευρώπη.
  • Περιμένω να συνεχίσει η ευρωζώνη να έχει 19 μέλη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν – λίγο αργότερα – και οι δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ καθώς και του Αντικαγκελαρίου Γκάμπριελ της κυβέρνησής της. Έτσι, αναλώθηκαν σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης και χειραγώγησης της ψήφου του λαού μας!! Δηλαδή, όλος ο ευρωπαϊκός θίασος των δανειστών- τοκογλύφων, ανέλαβε το ρόλο του. Αφού διαπίστωσαν πως οι εγχώριοι υποτακτικοί τους απέτυχαν στην τρομοκράτηση του λαού μας.

Θα πρέπει όμως, να δούμε, γιατί ανησύχησαν τόσο πολύ και άρχισαν από την αρχή μιας σκληρής για την Πατρίδα μας εβδομάδα, να κάνουν τέτοιες αήθεις και ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας.

Το πρωί της Δευτέρας, μόλις άνοιξαν τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, υπήρξε μια κάθετη πτώση από 3 έως 6%. Παράλληλα, παρουσίασε αυξητικές τάσεις το κόστος δανεισμού στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Δηλαδή, των χωρών του “φτωχού νότου” της ΕΕ των ισότιμων “εταίρων”. Έτσι γύρω στο μεσημέρι, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχανε 3,06%, το Παρίσι 3,18%, το Λονδίνο 1,57%, η Μαδρίτη 3,68% και το Μιλάνο 3,69%. Ενώ στο κόκκινο έκλεισαν και οι αγορές στην Ασία, με το δείκτη Nikkei 225 να χάνει 2% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Μεγάλες πιέσεις δε, δέχθηκε και το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Επίσης, η κρίση που δημιουργεί η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, που φοβάται την απόλυτη αποσταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι, γιατί τους έπιασε κρύος ιδρώτας, μόλις και μετά βίας αρχίζουν να πιστεύουν πως είναι δυνατόν να σπάσει ένας κρίκος από τους 19 της ευρωζώνης; Που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί όλη η αλυσίδα; Γιατί, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, της ευημερίας των Εθνών Κρατών την οποία οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το κέντρο της Παγκόσμιας Εξουσίας των αγορών. Επένδυσαν όλα τα τελευταία χρόνια στην κατατρομοκράτηση των ευρωπαϊκών λαών, υπαγορεύοντας υφεσιακά οικονομικά μέτρα που εξαθλίωσαν τα ισότιμα μέλη – κράτη της Ε.Ε. και τους λαούς της. Στην Πατρίδα μας, για μια 5ετία επέβαλαν και εφάρμοσαν μέσω των μνημονιακών ελληνικών κυβερνήσεων δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα κατά της Κοινωνίας. Μέτρα στραγγαλισμού του λαού, χωρίς καμιά αχτίδα ελπίδας για ανάπτυξη της χώρας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να διαπραγματευθεί τους τελευταίους 6 μήνες με σύνεση και φρόνηση. Στη λογική της ανάπτυξης της χώρας, για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Έδειξε αρκετή υποχωρητικότητα και παρέβη κόκκινες προεκλογικές γραμμές.
Αντ΄ αυτού, οι “εταίροι” μας επέδειξαν περιφρόνηση προς την εντολή που έδωσε στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήθελαν να εξακολουθεί η Ελλάδα να είναι το πειραματόζωό τους στα σκοτεινά υπόγεια σχέδιά τους.
Η Ελλάδα και κατά το παρελθόν δέχθηκε τέτοιου είδους τελεσίγραφα και αντιστάθηκε. Αντιστάθηκε και νίκησε.
Ένα ΟΧΙ θα δείξει πως η Ελλάδα είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Ένα ΟΧΙ θα ξεσηκώσει και άλλους λαούς της Ευρώπης, προς διαμόρφωση μιας άλλης Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αγγίζει τα οράματα των ιδρυτών της.
Το ΟΧΙ σημαίνει πως ο ελληνικός λαός θέλει μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας των λαών. Το ΟΧΙ σημαίνει πως ο λαός μας δεν θέλει μια ΕΕ των πιο σκληρών τοκογλύφων και των πιο στυγνών εκβιαστών!!

Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα αντέξει ο ελληνικός λαός, την παραπληροφόρηση, την τρομοκρατία, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας των ΜΜΕ και των Μνημονιακών κομμάτων.
Όμως, να θυμάστε, πως το ΝΑΙ θα εγκαθιδρύσει την Παγκόσμια Κυβέρνηση στον Πλανήτη και στην Ελλάδα μια υποτακτική-δουλική κυβέρνηση, πχ με τον Στουρνάρα Πρωθυπουργό. Το διακύβευμα δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι: ΝΑΙ στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ευημερίας. ΟΧΙ στην Ευρώπη των αγορών και της λιτότητας.

Άλλωστε, αξίζει να κρατήσετε τη μόνη αλήθεια που είπε στη συνέντευξη τύπου (29/6/2015) ο κ. Γιουνκέρ:
Τι διακυβεύεται; Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. 
Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει, όλοι κερδίζουμε, όλοι χάνουμε!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πέντε χρόνια αυτοκριτικής είναι πολλά. Μπορεί να είναι χρήσιμα και η αυτοκριτική απαραίτητη, αλλά κάπου εδώ, τώρα που το παιχνίδι αρχίζει να “χοντραίνει” πραγματικά πρέπει να κάνουμε και κριτική στους άλλους. Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα δέχεται μαζικά πυρά. Και για την επιλογή του χρόνου και για την χρησιμότητά της σ΄ ότι έχει να κάνει με τα εθνικά συμφέροντα.

Ποιες επιλογές είχε ο Τσίπρας και η Ελλάδα;

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά και ο καθένας με βάση τη λογική ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Όπως πολύ εύστοχα γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο mignatiou.com ο Νίκος Σταματάκης

“o αιφνιδιασμός και η έκπληξη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ήταν απόλυτος. Δεν θά 'πρεπε όμως να είναι έτσι, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πράγματι ηγέτες και όχι αλλοπρόσαλλοι έφηβοι και λογιστές χαμηλού επιπέδου. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν ανήκουν στο γράφοντα αλλά στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ο οποίος – ανάμεσα σε πολλούς άλλους διαπρεπείς σχολιαστές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού – κυριολεκτικά ξεφτιλίζει την τακτική των «θεσμών» – του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου”…
Έχουν ευθύνες οι δανειστές για το σημείο που έχουμε φθάσει; Τεράστιες! Να επιμένεις σε μια συνταγή που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει σημαίνει είτε ότι είσαι παρανοϊκός ,είτε έχεις άλλους στόχους. Παρανοϊκοί οι δανειστές δεν είναι. Είναι όμως άπληστοι από τη μία και από την άλλη είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στόχος είναι η απόλυτη υποταγή των εθνικών κυβερνήσεων ακόμη κι αν έχουν εκλεγεί από τους ψηφοφόρους τους για να διαφοροποιηθούν. Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι “θεσμοί” αν πράγματι το θέμα που τους ενδιέφερε ήταν το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας κι όχι το πολιτικό;
Θα επικαλεστούμε ξανά το άρθρο του κ.Σταματάκη:
“Εάν οι «θεσμοί» ήθελαν να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση θά ΄πρεπε να αποδεχτούν με μικρές τροποποιήσεις την «αιματηρή» πρότασή του για περίπου 8 δις περικοπών, την οποία οι ίδιοι υποδέχτηκαν τη Δευτέρα με πολύ θετικά σχόλια.  Και θά ‘πρεπε παράλληλα να κάνουν αυτό που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού του ζητούσε ως «καθήκον» τους ακόμα και χθες, να προσφέρουν δηλαδή στην Ελλάδα κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση για περικοπή του χρέους και ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα.  Αντί αυτού, συμπεριφερόμενοι απρεπέστατα και εκτός κάθε πολιτικής και οικονομικής λογικής, απαίτησαν με μορφή τελεσιγράφου περικοπές πλέον των 12 δις ευρώ. Η κα Μέρκελ μάλιστα επέμεινε επαναλαμβάνοντας ανερυθρίαστα τη λέξη «γενναιόδωρη» για την τελική πρόταση των θεσμών 5 φορές (!) στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής…   Έδειξαν με άλλα λόγια ότι σκοπός τους δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η ταπείνωση και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού.”
Και για να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσο “αγαθές” είναι οι προθέσεις των δανειστών και ειδικά των Γερμανών μερικά γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως τα παραθέτει στο άρθρο του ο κ.Σταματάκης:
1) Γνωρίζει κανείς, αγαπητοί αναγνώστες, που πήγαν τελικά τα πολλά δις που είχαν παρκάρει οι Ρώσοι και άλλοι μεγιστάνες σε κυπριακές τράπεζες πριν την στοχευμένη καταστροφή της μεγαλονήσου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;  Σωστά το μαντεύσατε, κυρίως στην Γερμανία.
2) Γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των περισσότερων ξενοδοχείων στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δήθεν «εταίροι» μας πρότειναν στην τελική τους πρόταση να βάλουν ΦΠΑ 23% στα ελληνικά ξενοδοχεία και την εστίαση;  Πολύ σωστά και πάλι, ανήκουν σε γερμανικά συμφέροντα…
3)  Γνωρίζει κανείς γιατί οι «θεσμοί» επιμένουν να βάλουν στην ελληνική ναυτιλία φορολογία μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει στην Ολλανδία και τη Γερμανία;  Μια πρόσφατη είδηση που πέρασε στα ψιλά το εξηγεί: Η μεγάλη ελληνική εφοπλιστική εταιρία Navios Maritime αγόρασε από γερμανική τράπεζα αντί χαμηλού τιμήματος 24 πλοία που ανήκαν σε χρεοκοπημένες γερμανικές εταιρείες…  Οι Γερμανοί πριν 10-15 χρόνια ξέχασαν ότι κατάγονται από τη Μογγολία και θέλησαν να γίνουν θαλασσινοί… Πήραν λοιπόν φτηνά δάνεια από τις τράπεζές τους και έφτιαξαν στα ναυπηγεία τους ολόκληρο στόλο για να «πετάξουν τους Έλληνες (και τους Νορβηγούς) από τη μέση»…  Βλέπετε, όντας οι αιώνιοι ρατσιστές, θεωρούν τους εαυτούς ανώτερους σε όλα…  Για 2-3 χρόνια κάτι πήγαν να καταφέρουν, αλλά μόλις η παγκόσμια οικονομία το 2008 βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση, οι Γερμανοί «εφοπλιστές του γλυκού νερού» άρχισαν να χρεοκοπούν – οδηγώντας μάλιστα μεγάλες γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία!!.. Τεράστια ποσά χάθηκαν…  Ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές, μαθημένοι στις φουρτούνες, έκαναν την κρίση ευκαιρία και τους αγόρασαν τα γερμανικά πλοία «μπιρ παρά»… Εκδίκηση λοιπόν επιδιώκουν οι Γερμανοί…
Εμείς δεν θα προσθέσουμε τι έχουν κάνει στο χώρο των ελληνικών εξοπλισμών οι Γερμανοί. Έχουν γραφτεί κατ΄ επανάληψη και είναι γνωστά.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν σβήνει τα λάθη και τις ανακολουθίες της ελληνικής κυβέρνησης. Στην οποία άπαντες οφείλουμε να ασκούμε κριτική και να της ζητάμε το λόγο. Διαμορφώνεται όμως τα τελευταία 24ωρα ένα κλίμα νοσηρό μέσα από το οποίο σχεδόν…θυματοποιούνται οι θύτες της καταστροφής του οράματος που λεγόταν Ενωμένη Ευρώπη. 
Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί δεν επιλέξαμε μόνοι μας να διορθώσουμε τα λάθη δεκαετιών.
Έχουμε τεράστιες ευθύνες που ακόμη κι όταν δεχθήκαμε να μπούμε υπό καθεστώς ομηρείας πάλι δεν κάναμε γρήγορα όσα έπρεπε να κάνουμε.
Αλλά μην φθάσουμε στο σημείο να πιστέψουμε ότι οι Ευρωπαίοι “ηγέτες” -εντός πολλών εισαγωγικών- θέλουν πράγματι “το καλό μας”. 
Πέντε ολόκληρα χρόνια ζούμε την “προσπάθειά” τους και τα “αποτελεσματά” της.

Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι, ρεαλιστές και πάνω απ΄ όλα ενωμένοι.
Γιατί ο διχασμός έχει βγει ήδη από τη γωνία και μας κλείνει το μάτι. Ξανά…

Πηυγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Όντως, το δημοψήφισμα συνιστά ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο. Ωστόσο, το αποτέλεσμά του θα μπορούσε να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθότι μια πιθανή πλειοψηφία του «ναι» θα έφερνε τους θεσμούς σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, και μάλιστα οριστικά.

Για τον λόγο αυτόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδίωξε με την παρέμβασή του να «συκοφαντήσει» την ελληνική κυβέρνηση, να δημιουργήσει επιπρόσθετους λόγους ανησυχίας και τελικά να επιδιώξει τη χειραγώγηση της βούλησης των Ελλήνων ψηφοφόρων. Καθόλου απίθανο οι αξιωματούχοι των θεσμών να αξιολογούν ως δεδομένη την επικράτηση του «ναι», γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούν ότι «θα απαλλαγούν οριστικά από την ενοχλητική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο κύριες επιλογές:

α. Να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (αίροντας ή όχι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος) προκειμένου να επιτύχει μια κατά το δυνατόν καλύτερη συμφωνία σε σχέση με την πρόταση της 25ης Ιουνίου.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να θεωρηθεί ότι απώλεσε τα διαπραγματευτικά της ατού, καθότι οι αξιωματούχοι των θεσμών δήλωσαν επίσημα και επανειλημμένα «ανοιχτοί» σε συνομιλίες, αλλά και διότι η πρόταση της 25ης Ιουνίου έχει ήδη αποσυρθεί. Μάλιστα, η απόσυρση της πρότασης συνιστά σοβαρό λόγο άρσης του δημοψηφίσματος, αν η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίσει.

β. Να επιμείνει μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Πολύ πιθανόν, η επικράτηση του «όχι» εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ η επικράτηση του «ναι» θα οδηγούσε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, η πρώτη επιλογή δίνει το πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί εκ νέου, να ελέγξει την κατάσταση στον βαθμό του δυνατού και όχι να παραμένει άπραγη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που εκ των πραγμάτων θα την οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες εξελίξεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Πηγή "Το Ποντίκι"
* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής, geostrategical@yahoo.gr , www.geostrategy.gr)

Πίτερ Σπίγκελ: Ο Γιούνκερ λέει ψέματα για τις περικοπές στις συντάξεις

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, διέψευσε την δημόσια δήλωση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για το Ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά ότι το πακέτο μέτρων που πρότειναν οι δανειστές στην Ελλάδα δεν προέβλεπε περικοπές μισθών και συνάξεων.

Συγκεκριμένα ο Πίτερ Σπίγκελ με ένα tweet «άδειασε» τον Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφοντας χαρακτηριστικά:

«“Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο”, λέει ο Γιούνκερ. Λυπάμαι, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάργηση του ΕΚΑΣ λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μείωση στις συντάξεις απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O Τζέφρι Σακς χτυπά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα με σκληρές αλήθειες που αποκαλύπτουν την υποκρισία των πιστωτών.
Ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, από τους αρχιτέκτονες του «δόγματος του σοκ» και της θεραπείας της βίαιης προσαρμογής, σε μια θεαματική μεταστροφή, βομβαρδίζει με ένα δριμύτατο κατηγορώ την Ευρώπη και του ΔΝΤ καταγγέλλοντας τους πιστωτές για τη «λάθος συνταγή» στην ελληνική κρίση και καλεί την Ελλάδα να αντισταθεί.

Μετά το σκληρό άρθρο του της περασμένης εβδομάδας στην ιστοσελίδα του Wolrd Economic Forum, με τίτλο «Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», ο Τζέφρι Σακς, νυν διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια επανέρχεται σήμερα κατακεραυνώνοντας με έναν βομβαρδισμό από tweets τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup και των πιστωτών και καταλογίζοντας την βαρύτερη ευθύνη, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα πιο χαρακτηριστικά του tweets είναι τα εξής:

«Οταν θα γραφτεί η ιστορία, θα είναι ο υπουργός Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε καν η Κομισιόν, εκείνος που απέτρεψε τη συμφωνία».

«Στην Πολωνία προσφέρθηκε ανακούφιση από το χρέος για να κάνει μια νέα αρχή. Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα έπρεπε να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους ηγέτες αυτό το βασικό γεγονός».

«Η Ελλάδα πρέπει απλώς να πει όχι στις απαράδεκτες απαιτήσεις των πιστωτών. Σταματήστε να πληρώνετε. Κρατήστε το ευρώ αλλά χωρίς το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους».

«Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολύ άνθρωποι συμπεραίνουν τυφλά ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι εκείνοι που έχουν το δίκιο απέναντι στην Ελλάδα. Η οικονομία ιστορία έχει άλλη άποψη».


«Οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν πραγματικοί τραπεζίτες. Πλήρωσε ή σε κλείνουμε. Κοντόφθαλμο φαρισαϊκό, αυτοκαταστροφικό». 

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με ένα άρθρο με τίτλο ‘Η Αθήνα εκβιάζεται’, το περιοδικό Foreign Policy υποστηρίζει πως οι δανειστές δημιουργώντας χάος, επιχειρούν να γονατίσουν τη χώρα, προκειμένου να επηρεάσουν το δημοψήφισμα αλλά και να επιδιώξουν μια αλλαγή κυβέρνησης.

«Αν και στις 11 Μαΐου ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Wolfgang Schäuble, δήλωνε υπέρμαχος ενός πιθανού ελληνικού δημοψηφίσματος, η αντίδρασή του ήταν τελείως διαφορετική όταν ο πρωθυπουργός τελικά ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, δίνοντας έτσι στο λαό το δικαίωμα να αποφασίσει αν δέχεται την τελευταία πρόταση των δανειστών. Οι θεσμοί σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σαμποτάρουν το δημοψήφισμα και θέτουν την Ελλάδα σε μια τροχιά ελέγχου ροής κεφαλαίου, πτώχευση και πιθανώς ακόμα και έξοδο από την ευρωζώνη. Δημοκρατία; Τι είναι αυτό;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Foreign Policy.

Προσθέτει ακόμα ότι «Οι δανειστές προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον Τσίπρα για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Αλλά ήταν, ωστόσο, η επίμονη άρνησή τους να δώσουν στην Ελλάδα τη βοήθεια, που η καταπιεσμένη οικονομία της έχει τόσο ανάγκη, που έφερε τον Τσίπρα σε αδιέξοδο. Για μία βραχυχρόνια ένεση ρευστότητας, επέμεναν για χρόνια αυστηρής λιτότητας μεταμφιεσμένα ως ‘μεταρρυθμίσεις’».

«Η κινδυνολογία του GREXIT και η συναισθηματική συσχέτιση του να είσαι μέλος της μοντέρνας Ευρώπης και μέλος της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να οδηγήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ στους άδικους όρους των πιστωτών. Ωστόσο, οι θεσμοί τρέμοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προσπάθησαν να αρνηθούν στους Έλληνες το δικαίωμα του λόγου. Απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος το οποίο λήγει την Τρίτη 30 Ιούνη. Έτσι, όταν και αν οι Έλληνες ψηφίσουν στις 5 Ιουλίου, το πρόγραμμα θα έχει λήξει και με αυτό και η πρόταση των δανειστών, στην οποία βασίζεται άλλωστε και η ψηφοφορία.

Εμμένοντας στην πολιτική της πίεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 28 Ιουνίου αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ώστε να καλύψουν τη διαρροή κεφαλαίων που πλήθυνε από τις αναλήψεις μες το Σαββατοκύριακο. Η κίνηση αυτή ώθησε την κυβέρνηση να κλείσει τις τράπεζες από τη Δευτέρα και να επιβάλλει έλεγχο κεφαλαίων προκειμένου να προλάβει μια μεγαλύτερη διαρροή που θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

«Ο σκοπός των πιστωτών είναι ξεκάθαρος: να γονατίσουν τους Έλληνες» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. «Μία βδομάδα χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και με την πιθανότητα ενός GREXIT, ο λαός μπορεί να ωθηθεί να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Σε αυτήν την περίπτωση ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει τη βούληση του λαού και να υπογράψει. Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν πως δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Στην πραγματικότητα η ατζέντα τους πιέζει για αλλαγή κυβέρνησης».

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να καμφθούν από αυτές τις πρακτικές. Μες την επόμενη βδομάδα, ο Τσίπρας και η ομάδα του πρέπει να προετοιμάσουν προγράμματα που θα αντιμετωπίζουν τόσο μια πιθανή χρεοκοπία, όσο και την ανάγκη εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος. Υπάρχει περίπτωση ένα επικείμενο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα να επαναφέρει τους πιστωτές στα λογικά τους. Αν όχι, η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ - λόγω της αδυνατότητας να αποπληρωθούν τα 3,5 δις ευρώ στις 20 Ιουλίου στην ΕΚΤ - φαίνεται καλύτερη επιλογή από τη δουλεία του χρέους. Το GREXIT θα είναι επίπονο στην αρχή. Αλλά αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τις τραπεζικές αναλήψεις και να ελέγξει τις εκροές κεφαλαίων τώρα, οι πιστωτές προετοιμάζουν το έδαφος για μία πιο ομαλή απομάκρυνση από το ευρώ. Απελευθερωμένη από χρέη, με ένα πιο φτηνό νόμισμα και με μία μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικών κινήσεων, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σύντομα».

Τέλος, κλείνοντας τονίζει: «Το βασικό κίνητρο δημιουργίας του ευρώ ήταν η διασφάλιση πολιτικού ελέγχου πάνω στην τυραννία των αγορών. Αλλά η κατάληψη των θεσμών της ευρωζώνης από στενόμυαλους πιστωτές, αποδεικνύεται πολύ πιο τυραννική από οποιαδήποτε νομισματική κρίση. Τα όμορφα Ευρωπαϊκά ιδανικά της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας αντικαταστάθηκαν από βάρβαρες πολιτικές ισχύος»...

Πηγή tvxs


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιώργου Καραμπελιά  

Ένα ερώτημα που απασχολεί πάρα πολλούς είναι εάν ο Τσίπρας προχώρησε στο κοινοβουλευτικό του πραξικόπημα, που αποκαλεί δημοψήφισμα, με μοναδικό στήριγμα τον Μιχαλολιάκο και την Χ.Α., προσχεδιασμένα ή όχι. Εάν, δηλαδή, από την αρχή είχε ένα σχέδιο το οποίο, από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και από αποτυχία σε αποτυχία, θα οδηγούσε στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η έξοδος από την ευρωζώνη και το ευρώ αν πραγματοποιηθεί οδηγεί και σε αυτόματη έξοδο από την ευρωπαϊκή ένωση, και όχι απλώς σε αλλαγή νομίσματος, όπως νομίζουν μερικοί, δεδομένου πως, μετά από πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση για εισδοχή στην Ε.Ε.

Ωστόσο, πιστεύω πως τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Οι τύποι αυτοί, που συνωθούνται γύρω από τον Τσίπρα, όπως έχουμε επαναλάβει αναρίθμητες φορές, έχουν ένα και μοναδικό μέλημα, τη διατήρηση της εξουσίας, την οποία υφάρπαξαν με ψεύδη στις 25 Ιανουαρίου από τον ελληνικό λαό, και τίποτε άλλο. Έτσι έστησαν ένα σχέδιο που πάταγε σε μία γκάμα που αρχίζει από τους Αμερικάνους (πάνω από δέκα υπουργοί ανήκουν στο αμερικάνικο λόμπι, με πρώτον απ’ όλους τον Βαρουφάκη) και τη Γιάννα Αγγελοπούλου και φτάνει μέχρι τα Εξάρχεια, τη Ζωή Κωσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη. Και η στρατηγική ήταν μία και μόνη. Το «παίζουμε» προς όλες τις κατευθύνσεις και με όποιες συμμαχίες, και ό,τι βγει. Το ήθος της παρέας και οι σχεδιασμοί της διαγράφηκαν ήδη στην επιχείρηση Κουβέλης και Χαϊκάλης, τις οποίες έστησαν συνωμοτικά, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές και στο αδιέξοδο και να υφαρπάξουν από τους απελπισμένους, από πέντε χρόνια μνημόνια, μειώσεις και λιτότητα, Έλληνες την ψήφο τους. Το μοναδικό μέλημα ήταν η εξουσία.

Γι’ αυτό και, αμέσως μετά τις 25 Ιανουαρίου, άρχισαν να παίζουν σε όλα τα ταμπλό. Από τη μία ο Τσίπρας επιχειρούσε «να εξαπατήσει» (τρομάρα του!) τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ, ότι είναι ο καλός και πειθήνιος μικρός Αλέξης, και από την άλλη, να χτίζει στο εσωτερικό ένα δήθεν σκληρό μέτωπο διαπραγμάτευσης, με Κατρούγκαλο, Κωνσταντοπούλου και άλλους Λεουτσάκους.

Σε αυτό το παιγνίδι της εξαπάτησης εντάσσεται και η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρία, ώστε να εξουδετερώσει και τον «πανέξυπνο» (!) Καραμανλή, τον οποίο επίσης είχε βάλει στην κωλότσεπη, και ο οποίος περιμένει «νηφάλιος» πότε ο Αλέξης θα έχει ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας για να εμφανιστεί –όπως νομίζει– ως ο νέος σωτήρας της.

Όλα αυτά, όμως, ήταν στην πραγματικότητα κινήσεις χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, διότι το μεγάλο πρόβλημα αυτών των ψευδομπολσεβίκων βορείων προαστίων ήταν πως απεδείχθησαν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν. Και αυτό είναι τελικώς το οποίο έκρινε την επιλογή τους. Μπροστά στη θεμελιώδη και δομική ανικανότητα διαχείρισης, ακόμα και των λιγότερο επώδυνων μέτρων, δεν έμενε τίποτε άλλο παρά η φυγή προς τα εμπρός, έστω κι αν πρόκειται για φυγή προς τον γκρεμό, με την τελευταία ελπίδα ότι κάτι καλό θα βγει και θα διατηρήσουν, έστω για λίγους μήνες ακόμα, την εξουσία.

Γιατί, βέβαια, δεν έχουν περισσότερες δυνατότητες και κατά βάθος το γνωρίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πιθανότητες. Η πρώτη είναι να βρεθεί, την ύστατη στιγμή, μία πολύ απίθανη συμφωνία με τους «Εταίρους» και να υπογράψουν ένα μνημόνιο που θα κινείται στο επίπεδο της πρότασης που οι ίδιοι είχαν καταθέσει μία βδομάδα πριν. Σε αυτή την περίπτωση, θα παγιδευτούν εκ νέου ολοκληρωτικά, όχι μόνο γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόμματός τους θα αρνηθεί να ψηφίσει αυτά τα μέτρα αλλά και γιατί δεν θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν και θα καταρρεύσουν μέσα σε λίγους μήνες, για να μην πω εβδομάδες.

Στη δεύτερη περίπτωση, που ο ελληνικός λαός απορρίψει τον εκβιασμό του Τσίπρα και, στην απελπισία του, φτάσει να αποδεχθεί να ψηφίσει ναι στις προτάσεις των δανειστών, θεωρώντας πως απαντάει όχι στη δραχμή, θα υποχρεωθεί να διαχειριστεί αυτός την ανοικτή απόρριψη της πολιτικής του. Και είτε το δεχθεί είτε όχι, οι μέρες της κυβέρνησής του θα είναι μετρημένες και πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, με τις οποίες και θα ξεκουμπιστεί από την εξουσία.

Στην τρίτη περίπτωση, που οι Έλληνες στην απελπισία τους ψηφίσουν όχι, σύμφωνα δηλαδή με τις προτάσεις του Τσίπρα, είναι προφανές πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν εν τέλει με νέο νόμισμα, ή με ομόλογα έναντι μελλοντικής πληρωμής, διότι οι Ευρωπαίοι δανειστές/τοκογλύφοι θα αφαιρέσουν τη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες και, επειδή δεν θα υπάρχει καμία ρευστότητα, αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί στην έκδοση νέου νομίσματος. Και έτσι θα περάσουμε σε ένα απέραντο αλαλούμ διπλού νομίσματος και γενικευμένου χάους.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και παράλληλα με την καταστροφή της χώρας θα χάσουν πολύ σύντομα και την εξουσία, διότι, βέβαια, ούτε η αστυνομία ούτε ο στρατός θα τους στηρίξουν σε κάποιο κλασικό πραξικόπημα, ούτε διαθέτουν τη λαϊκή στήριξη για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η βίαιη εκπτώχευση των Ελλήνων, ο περιορισμός στις εισαγωγές και η ανθρωπιστική κρίση, που θα ακολουθήσει, θα οδηγήσουν στην κατάρρευσή τους.

Δηλαδή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και στις τρεις περιπτώσεις, το ρεσάλτο προς την εξουσία θα έχει αποδειχθεί θανάσιμο για τους ίδιους, αλλά βέβαια και για τη χώρα.

Σε όλα αυτά διέθεταν ως βασικό «κρυφό» τους σύμμαχο τον Σόιμπλε και όλους εκείνους στην Ευρώπη που επιθυμούν τη λεγόμενη «εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την οποία μάλιστα και ψήφισαν στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής, η οποία οδηγεί τη λεγόμενη ενιαιοποίηση της Ευρώπης. Και στην οποία οι Σόϊμπλε και Σία θεωρούν ότι δεν πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα, όχι μόνο γιατί δεν τηρεί τις οικονομικές προϋποθέσεις αλλά επειδή βρίσκεται σε μια ζώνη αστάθειας. Ο Σόιμπλε και η παρέα του, από το 2010, κάνουν ό,τι μπορούν για να βγούμε από την Ε.Ε. και να αποτελέσουμε μια χώρα-χώρο, ταμπόν ανάμεσα στην ενιαία Ευρώπη και την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έτσι θα έχει ακυρωθεί τελεσίδικα η προσπάθεια της Ελλάδας να μη βρεθεί απομονωμένη, σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανατροπών.

Είναι προφανές πως, αν θέλουν να σώσουν το τομάρι τους, μία και μόνη λύση διαθέτουν έστω κι αν είναι επώδυνη, το πέρασμα σε μια νέα κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, και στήριξη από το μάξιμουμ τον κομμάτων, για να διαπραγματευθεί τουλάχιστον τη σωτηρία της χώρας.

Πάντως, από τις κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την περιπόθητη εξουσία. Και προτιμούν το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Και τι άλλο θα ήταν δυνατόν να συμβαίνει με μία κυβέρνηση εθνομηδενιστών και αριβιστών τύπου Κατρούγκαλου; Άνθρωποι που δεν αγαπάνε την πατρίδα τους και το μόνο τους μέλημα ήταν να περάσουν στη ζούλα το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, είναι δυνατόν να σκεφτούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η παραμονή τους στην εξουσία;

Θα πρέπει λοιπόν να είναι σαφές σε όλους τους ψευδοπατριώτες που ξιφουλκούν μόνον εναντίον των ευρωπαίων «τοκογλύφων», σύμφωνα με τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία, πως είναι και αυτοί υπεύθυνοι για το ότι, μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τους ναζί, οδηγούν τη χώρα κυριολεκτικώς στην καταστροφή. Μια καταστροφή που εμπεριέχει στο τέλος της και εθνικό ακρωτηριασμό και επιστροφή σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Από τις επιλογές τους χαίρονται μόνον οι Τούρκοι, ο Σόιμπλε, που βλέπει να πραγματοποιείται το σχέδιο του, και οι ναζί που περιμένουν πώς και πώς την καταστροφή της χώρας για να επανέλθουν πλησίστιοι.

Ας είναι σαφές σε όλους τους ψευδοπατριώτες πως αυτή η πολιτική οδηγεί σε εθνική αποδυνάμωση της χώρας και σε ολοκλήρωση της απομάκρυνσης από την Κύπρο, η οποία θα παραδοθεί έρμαιο στα χέρια των Τούρκων που καραδοκούν. Αυτό θα ψηφίσουν με το δήθεν υπερήφανο όχι τους και μάλιστα με καλπονοθευτικά και παράνομα ψηφοδέλτια που ετοιμάζουν. Στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, το ΟΧΙ ήταν σύνθημα υπερηφάνειας και αντίστασης, τώρα θυμίζει μάλλον το 1920 και τον τελεσίδικο ακρωτηριασμό του ελληνισμού.

Ας γίνει σαφές πως ανοίγουν τον δρόμο στη γενικευμένη φυγή των νέων Ελλήνων –σε λίγο και των λιγότερο νέων– και την αντικατάστασή τους από τις εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες, ψωμί στο βούτυρο του εμφυλίου που απεργάζονται χρυσαυγίτες και ανεγκέφαλοι τρομοκράτες.

Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αγωνιστικές μπαρούφες της Ζωής και του νεαρού ψευδολόγου.

ΥΓ 1. Τέλος, θα πρέπει να μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι ψευδοπατριώτες, πώς άραγε ερμηνεύουν τη σιγή ιχθύος των Αμερικανών, που κινητοποιούνται μόνο για τα μάτια, ενώ πυροδοτούν τη σύγκρουση μέσω του ΔΝΤ, καθώς και για τον ρόλο του ενεργούμενού τους, του Βαρουφάκη, του παλιού συμβούλου του ΓΑΠ, στην πτώχευση της χώρας;

ΥΓ 2. Όσο για την αγωνία πολλών τι πρόκειται να πράξουμε στο ψευδο-δημοψήφισμα των Τσίπρα-Μιχαλολιάκου, έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Αρχικό μας μέλημα είναι να μη νομιμοποιήσουμε μια πραξικοπηματική ενέργεια και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη πραγματοποιηθεί και να μην μπούμε στο εμφυλιοπολεμικό παιγνίδι του όχι και του ναι. Γι’ αυτό και, για την ώρα, η αγωνία και προσπάθειά μας είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια τέτοια επιλογή. Και μόνο αν αυτή καταστεί τελεσίδικη, τότε θα πάρουμε θέση ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη, που μάλιστα θα έχει συζητηθεί από το Άρδην, το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου.

ΥΓ 3. Σήμερα, 29 Ιουνίου, στον Ιανό, στις 8.30 μ.μ., οργανώνω μια συζήτηση με τον Θεόδωρο Ζιάκα για τα πενήντα χρόνια από τα Ιουλιανά του 1965 και το πέρασμα από τον ενδογενή εκσυγχρονισμό στον παρασιτικό εκσυγχρονισμό. Πώς μπορούσα να φανταστώ πως, μετά από πενήντα χρόνια, τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα δεν θα γίνονταν από το Παλάτι και τους Αμερικάνους αλλά από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με τη συνέργεια των φασιστών! (χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή ρόλο των Αμερικανών).

Πηγή ardin-rixi.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε... αχαρτογράφητα νερά η κοινωνία μετά από τις απάνθρωπες πιέσεις των οικονομικών δολοφόνων

Γράφει ο Ανδρέας Καψαμπέλης

Τις πιο κρίσιμες και ταυτόχρονα δραματικές στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της διανύει η χώρα μας. Εν μέσω ορυμαγδού από αντικρουόμενες πληροφορίες, φήμες, γκρίζες εκτιμήσεις και απειλές, οι Ελληνες πολίτες οδηγούνται την Κυριακή σε ένα δημοψήφισμα που ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα φέρει είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση. Ηδη από χθες το βράδυ, ύστερα από την απόφαση για «κλείσιμο» των τραπεζών και το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, το κλίμα έχει βαρύνει κι άλλο. Τα λάθη της κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειστές ως άλλοθι για να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μπορεί οι οικονομικοί δολοφόνοι να εμφανίζονται με χαμόγελα και αγγελικές προθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν να εκτελούν το σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα περίσσεψαν η υποκρισία και οι κινήσεις τακτικής που, όπως αποδεικνύεται, είχαν στόχο να δημιουργήσουν ένα παραπλανητικό σκηνικό -στο οποίο συνήργησε για τους δικούς της λόγους και η ελληνική κυβέρνηση- για την εύρεση λύσης.

Οι σκληροί

Ομως, τον τελευταίο λόγο είχαν, όπως φάνηκε, οι σκληροί -και ιδιαίτερα ο Β. Σόιμπλε, η Κ. Λαγκάρντ και το ιερατείο του ΔΝΤ- που επιμένουν ακόμη και τώρα στη λογική της ισοπέδωσης προκειμένου να καταδείξουν αφενός ότι αυτοί έχουν τον πλήρη έλεγχο και αφετέρου να αποτελέσει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα...

Ακόμη και αν, στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, αποδώσουν κάποιες ύστατες προσπάθειες -όπως η νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής- για να μη βρεθεί πλήρως η Ελλάδα από την Τετάρτη εν κενώ, το ερώτημα είναι με ποιους (και πόσο δυσβάστακτους) όρους θα συμβεί αυτό. Το νέο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος που υπέβαλε χθες, στριμωγμένη από τις εξελίξεις, η κυβέρνηση αποκτά πλέον δραματικό χαρακτήρα, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί παράγοντες (αλλά και οι ΗΠΑ) κινητοποιούνται είτε γιατί αντιλαμβάνονται έστω και αργά τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης είτε γιατί απλώς θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες από μια οριστική ρήξη.

Στο εσωτερικό της χώρας, η αγωνία ανεβαίνει κατακόρυφα σε όλους τους τομείς. Η οικονομία νεκρώνει πλήρως, οι πολίτες υπό το βάρος πρωτόγνωρων καταστάσεων κυριαρχούνται από διλήμματα και οι πολιτικές διεργασίες πυκνώνουν. Η μάχη για το δημοψήφισμα της Κυριακής (αν δεν μεσολαβήσουν άλλες εξελίξεις) προβλέπεται πολύ σκληρή, αλλά η επόμενη μέρα παραμένει -παρά τα όσα λέγονται- άγνωστη. Με τα έως σήμερα δεδομένα, η κυβέρνηση, που έχει ταχθεί υπέρ του «όχι», ελπίζει ότι αν το αποτέλεσμα τη δικαιώσει, θα μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου τη διαπραγμάτευση για μια «καλύτερη συμφωνία» και να μην επιβεβαιώσει τους φόβους της αντιπολίτευσης για τη θέση της χώρας στο ευρώ. Αν και αυτό μένει να αποδειχθεί, στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, αν όχι πολιτικά ανέφικτο, να παραμείνει στην εξουσία. Ηδη οι δανειστές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν «εμπιστεύονται» άλλο την παρούσα κυβέρνηση. Αν επομένως υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν ραγδαίες εξελίξεις, είτε με τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα και υπό άλλον πρωθυπουργό είτε με την προκήρυξη εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, που τοποθετούνται μάλλον για τις 2 Αυγούστου. Ούτως ή άλλως, η χώρα και η ελληνική κοινωνία μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά...

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ για τη μείωση του χρέους

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να προχωρήσει τις διαδικασίες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα της Ελλάδας και παράλληλα της είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος για να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη.
O Ομπάμα είπε στη Μέρκελ πως γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν Ελλάδα και δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν κοινό τόπο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, από τη μεριά του, μίλησε με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Σαπέν, και ζήτησε να αποδεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να αποδεχτεί η Ελλάδα τα δύσκολα μέτρα. Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Πήρς στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Επιτρέψτε στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», γράφει.

Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη πριν υπάρξει έκρηξη

Γράφει ο Ν. Ελευθερόγλου

Την πόρτα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων δανειστών, που είχε κλείσει με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ανοίγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την παρέμβαση και του Λευκού Οίκου . Εκτός απροόπτου την Τετάρτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής και αφού μια μέρα πριν θα έχει λήξει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που συγκαλεί σήμερα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, (2.30 μ.μ.), ακολούθησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση των κορυφαίων υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης προκειμένου να αποτιμηθούν οι ελληνικές εξελίξεις.

Στη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 ώρα Ελλάδος, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φάμπιους και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ακόμη και η σκληρή επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε τις απειλές και υποστήριξε τώρα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες κοντινές χώρες, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, όπως απαιτείται. Παράλληλα υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ μιας ισορροπημένης προσέγγισης που θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθούν η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, με κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζονται από κατάλληλα μέτρα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του χρέους. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας» ανέφερε, ανοίγοντας χαραμάδα επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ακόμη και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (ο οποίος είχε πει την περιβόητη φράση «the game is over» στον Αλέξη Τσίπρα) κινήθηκε σε εντελώς άλλο μήκος κύματος στον λογαριασμό του στο twitter δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών-μελών» (δηλαδή και της Ελλάδας) και έπαιξε ρόλο για να συγκληθεί πιθανότα την Τετάρτη Σύνοδος Κορυφής.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις πάνω στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν.

Από τη μεριά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απηύθυνε έκκληση προς όλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί μια τελευταία προσέγγιση. Συγχρόνως ο καγκελάριος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάκλ Νούναν υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ενώ «πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την Ελλάδα και να βρούμε μια συμφωνία» δήλωσε ο γερουσιαστής Στέφανο Πέντικα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι.

Εν τω μεταξύ, τρίμηνη παράταση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ζητά από τους ηγέτες της ευρωζώνης ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη «Ελλάδα» μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε» (…) «όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε», επειδή, «αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις «κοινές αξίες» της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις» και έπλεξε το εγκώμιο τουυπουργού Οικονομικών της.

«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε«, υπογράμμισε.

Ζάιμπερτ: Απολύτως θεμιτή η απόφαση για δημοψήφισμα

Απολύτως θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί σωστό να τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο θέμα. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δίναμε κάποια συμβουλή για το πως θα ψηφίσει ο κόσμος. Ούτε σε εμάς θα άρεσε αν παρενέβαινε κάποιος από το εξωτερικό, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι εξίσου θεμιτό είναι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους, συλλογικά αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η Καγκελάριος είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εφόσον εκείνος το επιθυμεί, τόνισε ωστόσο ότι ήταν η ελληνική πλευρά, η οποία μονομερώς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. «Εμείς θα είχαμε καλωσορίσει ιδιαιτέρως μια συμφωνία στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Εργαστήκαμε για αυτό. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά διέκοψε μονομερώς τις προσπάθειες. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από κοινού», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πάντα να διασφαλίσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ χαρακτήρισε ανοησίες τις πληροφορίες που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εκδιώχθηκε από το Eurogroup του περασμένου Σαββάτου προκειμένου οι ομόλογοί του να συνεδριάσουν ερήμην του και εξήγησε ότι η συνάντηση των 18 υπουργών ήταν άτυπη και πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της κανονικής συνεδρίασης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης ιστορίας μας, Πύρρος Δήμας, έκανε αυτήν την ανάρτηση στο Facebook!!!

Κάποιοι τον συγχαίρουν και πολύ καλά κάνουν.

Κάποιοι άλλοι, όμως, μετά από τα εύλογα συγχαρητήρια προς τον Πύρρο Δήμα, αναρωτιούνται:
«τα ίδια σκεφτόταν, άραγε, όταν ψήφιζε μνημόνια, προσαρμοστικούς και όλα τα υπόλοιπα θλιβερά που έφερε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στη χώρα;»

Τα συμπεράσματα δικά σας...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Καννελάκης 

Τις τελευταίες ημέρες όλοι διερωτώνται: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δημοψήφισμα; Γιατί επέλεξε τώρα το δημοψήφισμα και τι θα κάνει μετά από αυτό το δημοψήφισμα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα; Γιατί, δεν ενημερώνει τους Έλληνες για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει την επόμενη ημέρα, αλλά επιλέγει να διατηρεί σιγή ιχθύος δίνοντας λαβή για την δημιουργία διαφόρων ευφάνταστων και μη σεναρίων; Και πως είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να ζητάει από τον ελληνικό λαό μία «λευκή επιταγή» που κανένας δεν ξέρει με ποιόν τρόπο, υπέρ τίνος και πότε θα την εξαργυρώσει…;

Τα λογικά ερωτήματα που έχουν προκύψει από την ώρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος είναι πάρα πολλά. Και συνεχώς αυξάνονται, ενώ από την «αντίπερα όχθη», ο συναισθηματισμός, ο «τυφλός πατριωτισμός», η ανάγκη επαναφοράς στην αξιοπρέπεια και στα αυτονόητα, δίνουν την εντύπωση της επιλογής «καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή», χωρίς κανείς να αναρωτιέται μήπως η «ελεύθερη ζωή» θα είναι στην κυριολεξία μίας ώρας…

Γιατί, λοιπόν, έκανε όσα έκανε ο κ. Τσίπρας;

Η εξήγηση είναι εύκολη για όποιον γνωρίζει πως λειτουργούν τα αριστερά κόμματα, όπου στην Κεντρική Επιτροπή –σε αντίθεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα- δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου (λούμπεν)Πασόκοι. Αντίθετα, η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από κάποιους νέο-αριστερούς και κάποιους παλαιοκομμουνιστές σταλινικού τύπου.
Γι αυτό, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για έγκριση την πρότασή του, των 8 δισ., παρ’ ολίγο να χάσει το κόμμα από τα χέρια του. Την πέρασε μεν οριακά με ψήφους 95-75, αλλά στην ουσία οι ψήφοι της διαφοράς ήταν μόλις… δέκα (10)!

Αυτή η συνεδρίαση ήταν το «Πεντελικόν» του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν το σημείο που αντιλήφθηκε ότι αν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους των ελάχιστων του κόμματος, τότε θα βρεθεί ο ίδιος εκτός…
Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε πίσω, γενικώς, και δεν έκλεισε συμφωνία. Φοβήθηκε ότι θα χάσει το ίδιο του το κόμμα, ενώ ταυτόχρονα θα είχε τεράστιο πρόβλημα και μέσα στη Βουλή τόσο ο ίδιος όσο και ο Πάνος Καμμένος, με αποτέλεσμα ενώ θα έχανε την δεδηλωμένη, ταυτόχρονα θα πέρναγε το νόμο με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είχε καμία άλλη επιλογή, λοιπόν, πέρα από αυτή του δημοψηφίσματος, με το θολό ερώτημα και το όλο σκηνικό της πατριωτικής ανάταξης και σύγκρουσης (ποιος είπε ότι η πατρίδα δεν πουλάει καλά και ποιος είπε ότι οι πατριδέμποροι έχουν τελειώσει;).
Τώρα, αν θελήσουμε να απλοποιήσουμε το όλο θέμα, θα αντιληφθούμε ότι το 2%-3% του ελληνικού λαού συνεπικουρούμενο από τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επέβαλε την άποψή του.

Μήπως είπε κανείς ότι η Δημοκρατία δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους; Ή μήπως υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η έννοια της Δημοκρατίας βιάζεται κατάφορα από ερασιτέχνες σαλταδόρους της πολιτικής που μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν είναι σε θέση να δημιουργούν καν τις προϋποθέσεις των όσων με περισσή ελαφρότητα υπόσχονται (αλά Γκρούεζα).

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι επαφές του με τους υπόπτους και τον «μεσάζοντα» της Πέτρου Ράλλη, η «λίστα Ράιχενμπαχ» και οι μηχανορραφίες

Ένας 69χρονος κατασκευαστής κατοικιών και σουπερμάρκετ στην Κηφισιά, στο Πόρτο Ράφτη, στη Μύκονο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2014 για χρέη προς το Δημόσιο και το όνομά του περιεχόταν το 2013 στην περιώνυμη «λίστα Ράιχενμπαχ», ατόμων δηλαδή με αδικαιολόγητο πλουτισμό, είναι το νέο πρόσωπο που εισέρχεται αιφνιδιαστικά στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για τις αναφερόμενες ύποπτες σχέσεις ιδιωτών με ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη «διαχείριση αλλοδαπών».

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «σημαντικά ευρήματα από τα οποία μπορεί να ανιχνευθεί πλέον τι συνέβαινε μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ αλλά και ορισμένων άλλων μεσαζόντων σε υποθέσεις μεταναστών αλλά και τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν προσβάσεις σε πολιτικά πρόσωπα».

Ο κατασκευαστής, το όνομα του οποίου δεν είχε μνημονευθεί ξανά στον φάκελο της υπόθεσης, φέρεται να είναι μέλος παρέας στην οποία συμμετείχαν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες οι οποίοι μετέβαιναν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να «εξυπηρετήσουν» για αμφιλεγόμενους λόγους εκατοντάδες αλλοδαπούς.

Μεταθέσεις αξιωματικών

Η έρευνα για τις σχέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ με κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών είχε ξεκινήσει προ διετίας ύστερα από πληροφοριακά δελτία που είχαν δοθεί στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Ακολούθησε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από την οποία προέκυψε ότι ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών - έχει απομακρυνθεί πλέον από τη θέση του - που ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων ερχόταν σε επαφές με τούρκους δουλεμπόρους για να «εξυπηρετούνται» τα αιτήματα αλλοδαπών. Επαιρνε μάλιστα αμοιβή, όπως προέκυψε από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές επαφές, από 1.000 ως 2.000 ευρώ είτε για τις παράνομες ενέργειες είτε για τα «γρηγορόσημα».

Από καταθέσεις άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι όταν είχαν υπάρξει προσπάθειες να ελεγχθεί ο προαναφερόμενος ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, «είχε τη στήριξη ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.». Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε η παρουσία του 67χρονου ιδιώτη που είχε φυλακισθεί την περίοδο 2002-08 για 82 περιπτώσεις απάτης και άλλες παράνομες ενέργειες. Το πρόσωπο αυτό επισκεπτόταν τον προαναφερόμενο αξιωματικό που έκρινε τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών και «συνεργαζόταν» μαζί του σε εκατοντάδες νέα αιτήματα αλλοδαπών. Ο 67χρονος εμφανιζόταν ως «απεσταλμένος» του ίδιου ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος στήριζε και τον συνομιλητή του στο κτίριο της Πέτρου Ράλλη.
Κατεγράφησαν και συνομιλίες στις οποίες ο απομακρυνθείς αξιωματικός μιλούσε με τον ιδιώτη για μεταθέσεις αξιωματικών -τελικώς πραγματοποιήθηκαν -, για αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση αλλά και για τη βοήθεια που είχαν στα σχέδιά τους από κάποιον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος μνημονευόταν ως ο «ψηλός».

Ο ρόλος του κατασκευαστή

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα από τα ζητούμενα που κλήθηκαν να ερευνήσουν οι κρατικοί λειτουργοί - στην ΕΛ.ΑΣ. και στη Δικαιοσύνη - ήταν η αναφορά του 67χρονου ιδιώτη, πρώην κρατουμένου, ο οποίος συστηνόταν ως «κατασκευαστής από την Κηφισιά», χωρίς βεβαίως να προκύπτει οποιαδήποτε τέτοια επαγγελματική δραστηριότητα. Από έναν συνδυασμό στοιχείων προέκυψε ότι «ο κατασκευαστής από την Κηφισιά είναι ένα άλλο πρόσωπο από την ίδια παρέα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτών».

Ετσι προσδιορίστηκε η ταυτότητα του προαναφερόμενου 69χρονου επιχειρηματία που είχε παλαιότερα εμπορικό κατάστημα στα δυτικά προάστια - καταστράφηκε σε πυρκαϊά - και εμφανιζόταν ως κατασκευαστής και ιδιοκτήτης πολυτελών κατοικιών στην Κηφισιά και σε παραλιακές περιοχές της Αττικής. Σε αυτές τις κατοικίες εμφανίζονταν ιδιαίτερα συχνά οι ερευνώμενοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ αλλά και ο 67χρονος «μεσάζων» στο Αλλοδαπών. Ο τελευταίος φέρεται ακόμη να είχε γραφείο στην εταιρεία του 69χρονου στην Κηφισιά.

Στο στόχαστρο των ερευνητών της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμη αναφορές για θέματα «τακτοποίησης» αλλοδαπών και από αστυνομικούς - χωρίς καμία σχετική αρμοδιότητα και μετά τις ίδιες άνωθεν εντολές - που υπηρετούν σε άλλη σημαντική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Κηφισιά - Προεκλογικές συγκεντρώσεις στη βίλα

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν παραμέτρους της υπόθεσης αναφέρουν: «Φαίνεται να έχουμε μια καλή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε. Ο 67χρονος διαφήμιζε σε όλους τις πολιτικές γνωριμίες του και είχε γίνει περιζήτητος. Γνώρισε τον εργολάβο από την Κηφισιά πριν από λίγα χρόνια και τον στήριξε - ό,τι και αν σημαίνει αυτό - τόσο στην υπόθεση της "λίστας Ράιχενμπαχ" όσο και όταν αυτός και μέλη της οικογένειάς του είχαν συλληφθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2014 για συνολικά χρέη ύψους 1.053.000 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη ο ιδιώτης είχε ασχοληθεί με δικαστική εκκρεμότητα που είχε ο 69χρονος στη Θεσσαλονίκη για θέματα μη καταβολής αποζημίωσης για ανέγερση κτιρίων αλυσίδας σουπερμάρκετ. Σε αυτήν την παρέα στην Κηφισιά αλλά και στο Πόρτο Ράφτη παρόντα ήταν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, τα οποία με κοινό γνωστό τον πρώην κρατούμενο έβρισκαν στο πρόσωπο του εργολάβου έναν ισχυρό οικονομικά άνθρωπο. Δεν είναι βεβαίως γνωστό αν ο εν λόγω επιχειρηματίας γνώριζε τις καταγγελλόμενες σκοπιμότητες που μπορεί να υπέκρυπταν οι φίλοι του».

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «στη βίλα του 69χρονου στην Κηφισιά στεγάστηκαν και οι τρεις συγκεντρώσεις που οργάνωσε ο 67χρονος με την παρουσία αξιωματικών και πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής. Οι τελευταίοι προφανώς κρίθηκε ότι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες των αξιωματούχων από διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες να καταλάβουν επίζηλα πόστα και να εκτοπίσουν συναδέλφους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην ίδια παρέα είχε επίσης συζητηθεί το θέμα της αντικατάστασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και προσδιοριζόταν - σύμφωνα με τις μαρτυρίες - ο αντικαταστάτης του στο πρόσωπο του νυν αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Κώστα Ησυχου. Παραμένει βέβαια εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Ησυχος είχε οποιαδήποτε ιδέα για αυτές τις προθέσεις ιδιωτών και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.».
Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Είναι σίγουρο ότι σε πολλές ιστορικές περιπτώσεις αυτά που είναι ορατά στην επιφάνεια των γεγονότων δεν είναι η πραγματική αλήθεια και πίσω από το παρασκήνιο κρύβονται πολλά στοιχεία που σκοπίμως αποκρύπτονται για να μην μπορεί ο πολύς λαός να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και έτσι να σέρνεται εν είδος αμνού, σύμφωνα με τα σχέδια, (απάνθρωπα), της παγκόσμιας ελίτ.

Σε μια εκτεταμένη με πολλά στοιχεία ανάλυση του ο πολύ γνωστός Καναδός, (γεννημένος την Ζυρίχη της Ελβετίας), συγγραφέας και αναλυτής διεθνών εξελίξεων, Henry Makow, αναφέρει ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα ήταν προσχεδιασμένα εδώ και πολλά χρόνια βάση ενός καλά διαμορφωμένου σχεδίου που έχει στόχο την πλήρη υποδούλωση της Ευρώπης σε ένα σκληροπυρηνικό κέντρο που θα κατευθύνεται άμεσα από την παγκόσμια ελίτ.
Greece was chosen to play the role of the European Union bankrupt member state in order to «create» the big problem to which the European Union is going to «find» the «solution,» a European superstate .
Το Κέντρο αυτό αφού θα έχει συγκεντρώσει όλη την δύναμη της ευρωπαϊκής ηπείρου εξοντώνοντας τους λαούς, ιδιαιτέρα τους λαούς της νότιας Ευρώπης, θα μπορεί να κινηθεί εναντίον άλλων ανεξέλεγκτων χωρών, (;;;) οι οποίες με την γιγάντια οικονομική τους ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την παγκόσμια κυριαρχία της ελίτ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Καναδού συγγραφέα, η Ελλάδα επιλέχτηκε επίτηδες για το μεγάλο αυτό δειγματολογικό «πείραμα», γιατί η Ελλάδα συμβολίζει την ίδια την Ευρώπη. Για την παγκόσμια κοινότητα η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, Λιθουανία ακόμα και η Γαλλία και Ιρλανδία.

Η κρυφή ελίτ επέλεξε την Ελλάδα για να αποδείξει ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να συνεχίζεται η «ανεξάρτητη πορεία» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο ευρώ γιατί αυτό θα καταλήγει σε… «αναπόφευκτη» πτώχευση με υποτίθεται πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις χώρες αυτές και τους λαούς τους.

Η δημιουργία του ευρώ ακριβώς αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. Δηλαδή να αποδειχτεί ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να σταθούν μέσα στο σκληρό αυτό νόμισμα. Έτσι θα καθίστατο απαραίτητη η αυστηρή συγκεντρωτική λειτουργία ενός σκληρού οικονομικού Κέντρου που θα συγκέντρωνε και θα έλεγχε τους προϋπολογισμούς όλων αυτών των χωρών σύμφωνα με τα συμφέροντα της ελίτ.

Έτσι η ευρωπαϊκή ελίτ θα γίνει πιο ισχυρή ακόμα και από την αμερικανική ελίτ, αποδεικνύοντας την ανάγκη ύπαρξης αυτού του ισχυρού της Κέντρου που θα χει καθαρά νεοταξικές προδιαγραφές και θα κατευθύνει την δύναμη του εναντίον των μη ελεγχόμενων χωρών, (άλλων υπερδυνάμεων).

Το όλο παιχνίδι δηλαδή πάλι επικεντρώνεται στην φοβερή διαμάχη μεταξύ της ιλλουμινατικής ελίτ και της ομάδας εκείνων των χωρών (Ρωσία κλπ), που είναι σήμερα το αντίπαλο δέος που θα πρέπει να καταστραφεί. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε σαν ένα από τα βασικά «δείγματα»- οχήματα επίτευξης αυτών των στόχων.

Τώρα όλα τα άλλα, το θέατρο και οι… κλάψες του αλκοολικού θεατρίνου, κ. Γιούνγκερ, για την μεγάλη του «θλίψη» για την δυστυχία της Ελλάδας αν θα φύγει τελικά από το ασφυκτικό τους έλεγχο, καθώς και τα… ουρλιαχτά των εδώ συνοδοιπόρων του, είναι για φτηνή κατανάλωση ατόμων μειωμένης αντιληπτικότητας.

Η δυστυχία του ελληνικού λαού που του επέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν εξαγοράζονται με ψεύτικα δραματικά διλλήματα και με κατευθυνόμενες αυταπάτες, πολύ δε περισσότερο από τις κούφιες απειλές τους καθώς αυτοί είναι που φοβούνται περισσότερο από όλους το τι θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουλίου, όπου ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απάντηση αν θέλει να είναι κυρίαρχος στον τόπο του κάτι που ίσως δεν το υπολόγισαν ακόμα και οι κυβερνώντες της Ελλάδας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι απεχθής εκβιαστής και κάποιοι άλλοι ότι είναι πολύ γενναιόδωρη

«Θα προτιμούσε να μείνει στο παρασκήνιο, αλλά κατέληξε πρωταγωνιστής στο ελληνικό δράμα», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ανάλυση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πυροσβέστης ή Πυρομανής;»

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Στο δράμα που παίζεται ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, η ΕΚΤ διαδραματίζει βασικό ρόλο. Για κάποιους συμπεριφέρεται σαν απεχθής εκβιαστής, που απειλεί να περικόψει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αλλοι, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, πιστεύουν αντίθετα ότι είναι πάρα πολύ γενναιόδωρη για την χώρα του Αλέξη Τσίπρα, κρατώντας στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες.

Οπως συμβαίνει συχνά, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. «Στη μέση της αρένας, η ΕΚΤ είναι σε άβολη θέση, και προσπαθεί να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, για να σεβαστεί τους όρους της εντολής της και να διατηρήσει την αξιοπιστία της», λέει ο Τιμπό Μερσιέ, της τράπεζας BNP Paribas.

Η ΕΚΤ ακολουθεί παγίως την ίδια τακτική: αφήνει τους πολιτικούς να κάνουν τις επιλογές που τους αναλογούν.

Επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι ο ELA θα συνεχιστεί για όσο διάστημα υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα. Δηλαδή οπωσδήποτε μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Αλλά είναι γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι πιο διαλλακτική από ό,τι ήταν με την Ιρλανδία ή την Κύπρο», λέει ο Φρεντερίκ Ντικροζέ της Credit Agricole CIB.

Τον Μάρτιο του 2013, η ΕΚΤ ζήτησε τα ίδια από την Κύπρο, που ήταν τότε στο χείλος της οικονομικής έκρηξης: ρευστότητα έκτακτης ανάγκης έναντι μεταρρυθμίσεων. Και οι δύο κυβερνήσεις (σσ Ιρλανδία και Κύπρος) ενέδωσαν, όχι χωρίς πικρία.

Ο,τι κι αν κάνει η ΕΚΤ, θα καταλήξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Μετά το πάγωμα της ρευστότητας, η Αθήνα αναγκάστηκε να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων. Και καταγγέλλει την ΕΚΤ ότι βυθίζει την χώρα σε αναταραχή.

Αν, αντίθετα, επιλέξει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες πέραν της 30ής Ιουνίου χωρίς συμφωνία στον ορίζοντα, η Γερμανία και ένα μέρος των αγορών θα την κατηγορήσουν σφόδρα ότι δείχνει χαλαρότητα. Και πάνω απ' όλα, ότι δεν τηρεί την εντολή της. Στην πραγματικότητα, η αποστολή της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί αφερέγγυες τράπεζες. Ετσι θα θέσει σε κίνδυνο την δική της οικονομική υγεία.

Είτε την κρίνουμε πάρα πολύ σκληρή, όπως στην Αθήνα, ή πολύ διαλλακτική, όπως στο Βερολίνο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: «Ο κυρίαρχος και άβολος ρόλος που έχει λάβει η ΕΚΤ αντανακλά πρωτίστως την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών», λέει ο Μερσιέ.

Το μόνο υπερεθνικό όργανο της ευρωζώνης, αναγκάζεται, παρά την θέλησή του, να πάρει αποφάσεις που πρωτίστως αναλογούν στις 19 κυβερνήσεις των χωρών-μελών, όπως και στους άλλους πιστωτές της Αθήνας».

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αν έχετε απορία γιατί η αντίδραση των Γερμανών ήταν τόσο ακραία, ορίστε μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες:
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα, έχει έκθεση σε τοξικά παράγωγα (κρατήστε την αναπνοή σας) 54,7 τρισεκατομμύρια €!
Ναι, καλά το διαβάσατε: τρισεκατομμύρια!
Αν το κάνετε δολάρια, είναι 74,7 τρισ. $!
Για να καταλάβετε το μέγεθος, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας είναι 2,74 τρισ. € και ολόκληρης της Ευρωζώνης 9,6 τρισ. €.

Με άλλα λόγια, λίγο να τη σκουντήσει κάποιος, μπορεί να κάνει μεγάλο, μα πολύ μεγάλο θόρυβο πέφτοντας.
Και εξακολουθεί να έχει έκθεση σε παράγωγα που περιέχουν Ελληνικά ομόλογα…
Και εξακολουθεί να απειλεί άλλες χώρες με χρεοκοπία και να τις αποστραγγίζει οικονομικά με κάθε τρόπο...

Προσπαθούνε δηλαδή να καλύψουνε τη δική τους κόπρο του Αυγείου και να καθυστερήσουνε την αναπόφευκτη δική τους καταστροφή, πιέζοντας και σκοτώνοντας Έλληνες. Δηλαδή, δίνουν ένα αιματηρό θέαμα στον πλανήτη για να μην κοιτάξει κανένας την δική τους μη αναστρέψιμη θανατηφόρα πτώση…
Θυμάστε τη Lehman Brothers; Πήγε να αναποδογυρίσει τον κόσμο με υποπολλαπλάσια έκθεση σε τοξικά παράγωγα από αυτά της Deutsche Bank.

Αν φοβηθούμε, εκτός από τουρισμό, φυσικό αέριο, λιγνίτη κι όλα τα άλλα, χάνουμε την αξιοπρέπειά μας, εκείνη τη λίγη που μας έχει αφήσει η καλοπέραση με δανεικά…

Καλημέρα και καλή δύναμη, αδέρφια!

Αναγνώστης

ΥΓ: Και για των λόγων το αληθές κοιτάξτε εδώ κι εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα της λιτότητας απέτυχε, είναι η άποψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την Ελλάδα.

Η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αναγκάζει επιτέλους να υπάρξει μια λύση του δράματος», επισημαίνει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η άποψη της Guardian για την Ελλάδα και το ευρώ: δεν έχουν μείνει χρήματα».

Σε αυτό αναφέρεται στην περίοδο των έξι ετών κατά την οποία οι δουλειές χάθηκαν, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και ακυρώθηκε μια γενιά προόδου όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο.

«Οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν και η συλλογική αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας συρρικνώθηκε. Το έθνος σταυρώθηκε στον σταυρό ενός νομίσματος στο οποίο δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί ποτέ να μπει», προσθέτει.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, σχολιάζει, παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες και δεν προειδοποίησε τους εταίρους του για το δημοψήφισμά του προτού το εξαγγείλει, στερώντας ίσως τον εαυτό του από ένα τελευταίο κομμάτι μόχλευσης στη διαπραγμάτευση για τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης. Επίσης γράφει ότι δεν έχει νόημα το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους –αν αποδέχονται τους όρους των πιστωτών για την επέκταση ενός σχεδίου διάσωσης, το οποίο έχει οριστεί τώρα ότι τελειώνει πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, επισημαίνει, πως η αρχική απάντηση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ήταν να επιμείνουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει πράγματι την Τρίτη, καθώς είχε αρχίσει να υπάρχει μια διάθεση «ας αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει».

Ωστόσο ήδη από χθες το βράδυ υπάρχουν ενδείξεις δεύτερων σκέψεων, σημειώνει, καθώς η ΕΚΤ αποσαφήνισε ότι η προϋπάρχουσα βοήθεια δεν σταματάει. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την προηγούμενη πρόταση τελεσίγραφο των πιστωτών, «αλλά επιμένοντας τώρα ότι το σχέδιο ήταν πάντα το πάντρεμα αυτού του αυστηρού βραχυπρόθεσμου σχεδίου με ελάφρυνση του χρέους στην πορεία. Σύντομα η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνηγορούσε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και περαιτέρω συνομιλιών».

Μπορεί η δεύτερη σκέψη των πιστωτών «να είναι ένα τρικ για την αποσταθεροποίηση του κ. Τσίπρα» ενόψει του δημοψηφίσματος, επισημαίνει επίσης η Guardian, αλλά «ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι ειλικρινής», σχολιάζει.

Οι πιστωτές πρέπει να ξανασκεφτούν μια αποτυχημένη πολιτική λιτότητας και το πολιτικό ρίσκο να παρουσιαστούν ως οι εχθροί του ελληνικού λαού, υπογραμμίζει.

Αν οι αγορές δουν μια γωνιά της ευρωζώνης να διασπάται, θα υπάρχει διαρκής και δαπανηρή κερδοσκοπία όσον αφορά το που θα γίνει η επόμενη ρωγμή, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα. «Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμά τους λιτότητας έχει αποτύχει. Καμία από τις στερήσεις δεν κατέστησε το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο και όμως συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα», προσθέτει.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει συγκριτικά την απώλεια περίπου 5% του εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας το 2008 το οποίο αντιμετωπίστηκε με μια δημοσιονομική ένεση 1% του ΑΕΠ, ενώ από την Ελλάδα, στην οποία έχει εξαφανιστεί το 25% της οικονομίας, ζητείται αντιθέτως να προσφέρει «μια δημοσιονομική δωρεά αίματος, ο άμεσος αντίκτυπος της οποίας είναι μια απώλεια 1% της ζήτησης».

Το θεμελιώδες ζήτημα είναι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ότι η ΕΕ, τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της οποίας δέχονται μια λαϊκίστικη επίθεση από την Βρετανία ως την Βουδαπέστη, χρειάζεται να αποφύγει μια επιζήμια διακωμώδηση. Συνέβαλε στο τέλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου αφού πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τους όρους διάσωσης το 2011.

«Ο εξαναγκασμός μιας δεύτερης κυβέρνησης να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να συμβουλευτεί έναν πληθυσμό που υποφέρει θα μπορούσε να φανεί επικίνδυνα ως μια αλαζονική περιφρόνηση. Ένα κλαμπ δημοκρατιών δεν μπορεί να αντέξει να σταθεί απέναντι ούτε καν σε μία δημοκρατία», καταλήγει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όλοι γίναμε μάρτυρες των εξελίξεων με το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο κεφαλαίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και τα ΑΤΜ θα παραμείνουν ανενεργά μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη τουλάχιστον. Οι κυβερνώντες διατείνονταν, μήνες τώρα, πως δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Άμυνας, μόλις χθες, απέκλειε το ενδεχόμενο, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, δήλωσε πως δεν θα επηρεαστούν οι μη έχοντες. Είναι πράγματι έτσι όμως; Όχι βέβαια.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν πάρει τις συντάξεις τους και δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων (δεν δίνουν πάνω από κάποια ηλικία) για να μπορούν, έστω ταλαιπωρούμενοι, σχεδόν καθημερινά, να εισπράττουν μέρος της πενιχρής τους σύνταξης, βάσει του πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση.

Και αυτοί πως θα ζήσουν αγαπητοί φωστήρες της «κυβέρνησης»; Τι θα φάνε επί οκτώ ημέρες κ. Φίλη; Ούτε καν… μακαρόνια. Στην επαρχία που πρέπει να ταξιδέψουν 20-40 χιλιόμετρα για να φτάσουν σε ATM τι θα κάνουν; Κι αν πάνε και δεν βρουν; Μυαλό κανείς τους δεν διαθέτει, ή οι ιδεοληψίες τους και η ανικανότητα οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που δεν μπορούσαν να αποφύγουν;

Όλη αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάντια της Ελλάδας, εν έτει 2015. Φαίνεται πως σωστά ο κ. πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως εντός έξι μηνών δεν θα αναγνωρίζαμε την Ελλάδα. Όντως αυτό το χάλι, που είναι δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, μόνο η αρχή, έχει πολλές δεκαετίες να συμβεί. Η Ελλάδα άλλαξε εντός έξι μηνών, τραγικά προς το χειρότερο, χωρίς αυτό ασφαλώς να σημαίνει πως βάδιζε καλά πριν.

Ωστόσο, σήμερα, με μια ανίερη, επιτρέψτε τον όρο στον συντάκτη, συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, η βουλή πέρασε μια πρόταση για ένα άνευ ουσίας και σκοπού δημοψήφισμα που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών. Κι όμως, το κλείσιμο των τραπεζών είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια πορεία καταστροφής που έρχεται, σε πολιτικό, οικονομικό και κυρίως εθνικό επίπεδο.

Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς εκτός σταθερών που την κράτησαν όρθια εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γιατί δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Τυχόν έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει σοβαρές αλυσιδωτές αντιδράσεις που δύσκολα θα επιτρέψουν την παραμονή της και στους άλλους δύο αυτούς οργανισμούς.

Και οι ηλιθιότητες «ο μόνος φόβος μας είναι ο… φόβος», είναι φληναφήματα αίσχιστου είδους, ανθρώπων που είτε δε ζορίστηκαν ποτέ στη ζωή τους και είναι εξασφαλισμένοι, είτε άλλων που στερούνται για οποιονδήποτε λόγο, συναίσθησης όσων συμβαίνουν. Ο Αλέξης είναι λογικό να το λέει, αν κάναμε τέτοια σαχλαμάρα σαν το δημοψήφισμα κι εμείς, προφανώς τα ίδια θα λέγαμε.

Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα όρια ενός νέου εθνικού διχασμού. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή των Ενωτικών και των Ανθενωτικών, των Βασιλικών και των Βενιζελικών, σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι βαθύτατα διχασμένη, ξεχνώντας που οδήγησε τούτη την Πατρίδα, αυτό το Έθνος, ο διχασμός.

Αυτή την στιγμή, η υπεύθυνη – θέλουμε να ελπίζουμε – κυβέρνηση, οφείλει να σταματήσει την κατρακύλα προς τον διχασμό που ως αντιπολίτευση καλλιέργησε συστηματικά. Το οφείλει διότι μπορεί, διότι αυτή κυβερνά και έχει την ευθύνη να αποφασίζει, έστω κι αν με την απόφαση για το δημοψήφισμα φορτώνει στις πλάτες των πολιτών όσα θα ακολουθήσουν.

Δεν το θέλει να αποφασίζει και κακοποιεί αναίσχυντα την έννοια της Δημοκρατίας, ενώ μέμφεται εμμέσως και τον μέσο Έλληνα οικογενειάρχη που σπεύδει να εξασφαλίσει μια ανεκτή επιβίωση στα αγαπημένα του πρόσωπα, έως ότου αποφασίσει η παρέα του δεκαπενταμελούς να σταματήσει τους ηλίθιους πειραματισμούς.

Μήπως όμως την εξυπηρετεί; Ποντάρει σε αυτόν τον διχασμό που είναι πλέον εμφανής, για να κερδίσει το μικροπολιτικό της όφελος. Την ίδια ώρα οι χιλιάδες γέροντες, άνευ κάρτας αναλήψεων συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να μην έχουν χρήματα.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αλλάζουμε την Ευρώπη. Από Ευρώπη των δεινοσαύρων και των απολιθωμάτων της πολιτικής, από Ευρώπη των πολιτικών απατεώνων που την λυμαίνονται κυβερνώντας την ως τσιφλίκι τους

Του Γιάννη Μακριδάκη

Αλλάζουμε την Ευρώπη. Από Ευρώπη των δεινοσαύρων και των απολιθωμάτων της πολιτικής, από Ευρώπη των πολιτικών απατεώνων που την λυμαίνονται κυβερνώντας την ως τσιφλίκι τους, εξαπατώντας, εξευτελίζοντας, καταληστεύοντας, δολοφονώντας, εξαθλιώνοντας τους πολίτες της, από Ευρώπη των τόσο αδίστακτων όσο και ανόητων πολιτικών πρακτικών εκποίησης και εκπόρνευσης του πλούτου των φυσικών της πόρων και των αθρώπων της, την μετατρέπουμε σε Ευρώπη – ένωση των πολιτών, την οδηγούμε στον δρόμο της εκδημοκράτησης, του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη και βούληση, της συνειδητοποίησης των αξιών και της ζωής απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Δεν υποκύπτουμε στον φόβο που είναι το μόνο όπλο των καταπιεστών για να συνεχίσουν να καταπιέζουν.

Στεκόμαστε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι προς τους τριγύρω μας.
Ελαχιστοποιούμε το εγώ μας.
Πριν από κάθε μας κίνηση σκεφτόμαστε πρώτα τον Άλλον.

Προχωρούμε αποφασιστικά με στόχο να αποδείξουμε αυτό που εδώ και χρόνια κάποιες στιγμές όλοι σκεφτήκαμε, όλοι φωνάξαμε, όλοι γράψαμε, όλοι απαιτήσαμε: ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κεφάλαια και τις Αγορές.
Ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι (και άλλα πλάσματα).
Ότι οι πολιτικές πρέπει να έχουν στόχο την ευημερία των ανθρώπων και των άλων πλασμάτων και όχι την υποδούλωση, την εξαθλίωση, την εξόντωσή τους.

Δεν τους κάνουμε τη χάρη να φοβηθούμε.
Ήρθε η ώρα να μας δουν και να τους σηκωθεί η τρίχα κάγκελο από τον τρόμο και το αίσθημα του τέλους τους.
Ήρθε η ώρα μετά από τόσα χρόνια και τόσον εξευτελσμό να πούμε επιτέλους για πρώτη φορά όχι σε όλα.

Η προσωπική και η συλλογική αξιοπρέπεια χτίζεται μονάχα με τα όχι μας στις προσφορές των αναξιοπρεπών.

Πηγή Τhepressproject


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου