Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Ιουν 2015

Η κυβέρνηση προτείνει μείωση μισθών και συντάξεων

Γράφει ο Παναγιώτης Μαυροειδής 
 
Οι υπογραφές δεν έχουν μπει, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη. Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη επιδοθεί σε επιχείρηση διαστροφής της αλήθειας και αυτό είναι ακόμη πιο βαρύ και εγκληματικό από τα ίδια τα αντεργατικά μέτρα που προαλείφονται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Παρά όσα λένε τα διάφορα  non papers, η βασική είδηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ακριβώς η  άμεση μείωση μισθών και συντάξεων.
Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για την (κουτσή) διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μνημονιακά μέτρα 7,9 δις, δηλαδή όσο είχε θέσει εξ αρχής ο Γιουνκέρ για λογαριασμό των «θεσμών». Ισχυρίζεται ωστόσο, ότι κάνει «ανακατανομή των κοινωνικών βαρών».
Τίποτα ψευδέστερο!

Θα κάνουμε  μια ομαδοποίηση της κυβερνητικής πρότασης μέτρων, που έχουν καλωσορίσει οι «θεσμοί»,  ανάλογα με το ποιος θα πληρώσει. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα. Περιλαμβάνονται κατηγορίες (3) κατηγορίες ΜΟΝΙΜΩΝ αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα:

Α1: Μειώσεις μισθών
 1. Εισφορές εργαζομένων: Αυξάνονται κατά 1% εισφορές των εργαζομένων. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 294 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργατικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
 2. Εισφορά υπέρ επικουρικών: Αυξάνεται η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 370 εκ.
 3. «Εισφορά αλληλεγγύης» στους μισθούς: Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 470 εκ.
Α2: Μειώσεις συντάξεων
 1. Εισφορές στις επικουρικές συντάξεις: Επιβάλλεται εισφορά 5% (από 0%) στις επικουρικές. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 240 εκ.
 2. Εισφορές ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις. Αυξάνονται από 4% σε 5% Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 405 εκ.
 3. Πρόωρες συντάξεις: Καταργούνται σταδιακά – σε ορίζοντα τριετίας – από την 1η Ιανουαρίου 2016. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 360 εκ.
Α3: Αύξηση έμμεσων οριζόντιων φόρων
 1. ΦΠΑ: ως έμμεσος οριζόντιος φόρος επί της κατανάλωσης, πλήττει συντριπτικά τα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον είσπραξη για τη διετία 2,04 δις.
Β. Πληρωμές από τις επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, τα περισσότερα  ΕΚΤΑΚΤΟΥ και όχι μόνιμου χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:
 1. Αύξηση εργοδοτική εισφοράς: Αυξάνονται κατά 2,9% εισφορές των εργαζομένων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 855 εκ. (υπολογίστηκε η αναλογία της εργοδοτικής εισφοράς στη συνολική αύξηση)
 2. Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις: Με κλιμακωτούς συντελεστές έως και 12%, θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2014, σε δύο ετήσιες δόσεις φέτος και του χρόνου για καθαρά κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 350 εκ.
 3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Για 14.930 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αυξάνεται από το 26% στο 29%. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 410 εκ.
Ας συμπεριλάβουμε σε αυτή την κατηγορία και τα παρακάτω μέτρα, που θίγουν κυρίως μεσοαστικά και αστικά στρώματα και  κατηγορίες επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών:
 1. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης: Αυξάνεται από 10% σε 13% (επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης) για ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών καθώς και για ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και δεξαμενών κολύμβησης. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 94 εκ.
 2. Φόρος διαφημίσεων: Θα ξεκινήσει άμεσα η είσπραξη φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Πρόσθετα έσοδα για τη διετία 2015-2016 200 εκ.
Γ. Κατηγορία λοιπών μέτρων. Περιλαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, που δεν έχουν μόνιμο και διαρθρωτικό  χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:
 1. Αδειες κινητής τηλεφωνίας(έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2016)
 2. Αδειες για ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια VLTs( έσοδα 35 εκατ. ευρώ φέτος και 225 εκατ. ευρώ το 2016)
 3. Περικοπές αμυντικών δαπανώνκατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα παραπάνω συνοψίζονται στον σχετικό Πίνακα:
Κατηγορία Συνολικό ποσό Ποσοστό
Α. Πληρωμές από εργατικά και λαϊκά στρώματα 4,5 δις 57%
Β. Πληρωμές από επιχειρήσεις 2,8 δις 35,4%
Γ. Λοιπά μέτρα 0,6 δις 7,6%

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κατά τα φαινόμενα προβλέπεται να μείνει απείραχτος, δηλαδή θα υπάρξουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν αθροίζονται στα μέτρα της πρότασης.
Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω καίσαρι:

Πρώτο: Η Ευρωζώνη και η ΕΕ σε ρόλο σταυρωτών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα (και γενικά), έχουν ακριβώς το ρόλο να εξασφαλίζουν τη μακροημέρευση της λιτότητας και της αντεργατικής πολιτικής, δρώντας ως ληστρικός ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Ας τους χαίρονται οι απολογητές τους και όσοι επιμένουν να τους βλέπουν ως «εταίρους»!

Δεύτερο: Η τρόικα εσωτερικού, απόλυτα ταυτισμένη με τους ληστές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας, βρέθηκε με νύχια και με δόντια, ακόμη και δια του «πεζοδρομίου» – που κατά τα άλλα απεχθάνεται – στην πλευρά του μεγάλου στρατοπέδου «ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Τρίτο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας επιλέξει την παραμονή στο ευρώ και τον ατιμωτικό συμβιβασμό λόγω ακριβώς του χαρακτήρα της ΕΕ, χρεώνεται άμεσα την εγκληματική πολιτική ευθύνη της συνέχισης της μνημονιακής κόλασης.

Τέταρτο: Οι αριστερές διαφοροποιήσεις  μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα γίνουν το αριστερό άλλοθι μιας δεξιάς αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της «αριστερής κυβέρνησης» που εμφανίζεται ως αυτοσκοπός και αποσυνδεδεμένη από την αριστερή πολιτική, είτε θα κάνουν το γενναίο βήμα της ειλικρινούς, βαθιάς και έμπρακτης ρήξης.

Εννοείται, πως τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελικά, που σημαίνει ότι μόνο χειρότερα μπορεί να είναι.

Η αποτροπή αυτής της «καταστροφής που μας απειλεί», απαιτεί ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό: Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο, να ζήσει ο λαός όχι οι τοκογλύφοι του κεφαλαίου, δουλειά για όλους και με όλα τα δικαιώματα και όχι νέα κέρδη σε όσους κατέχουν χίλιες φορές το περιττό, ρήξη και έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ, ήττα του αστικού ευρώδουλου πολιτικού στρατοπέδου και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής υποταγής!

Να ανατρέψουμε τώρα το συφερτό και την επιχείρηση "ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ".

Πηγή Παντιέρα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μηδενική επαφή με την πραγματικότητα, μεγάλη δόση χαλαρότητας ή προετοιμασία των Ελλήνων για εξελίξεις που καλύπτουν τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σκόπια και είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων;
"Δεν πιστεύω ότι εγώ ή ο ομόλογός μου έχουμε αλυτρωτισμό. Δεν αναφέρομαι σε αυτό το επίπεδο... Η κυβέρνηση της φίλης χώρας είναι σαφής. Δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Και στις δύο πλευρές και οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν αμφισβητούν την άλλη πλευρά"
Κοινές δηλώσεις Κοτζιά - Popovski μετά τη συνάντησή τους

N. POPOSKI: Σήμερα από κοινού κάναμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία προσέγγιση και παρότρυνση πρακτικής συνεργασίας για να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Αναμένω μια τέτοια πρακτική διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο να συνεχιστεί και στο μέλλον, κάτι για το οποίο υπάρχει κοινή θέληση και ετοιμότητα. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Κι όμως σήμερα κάναμε ένα βήμα για την ενίσχυση του πλέον αδύναμου κρίκου μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο ο πιο ισχυρός κρίκος, που ακούει στο όνομα επιχειρηματικότητα και συνεργασία να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί απόδειξη ότι θα βελτιώσουμε την αμοιβαία συνεργασία και θα δημιουργήσουμε κλίμα σύγκλισης των θέσεων μας αναφορικά με την επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα. Οι δύο χώρες, πέραν της διαφοράς αυτής, έχουν μεγάλο κοινό συμφέρον τόσο από διμερή, όσο και από διεθνή άποψη. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερχόμενος στη γείτονά μας χώρα, παρατήρησα ότι το όνομα που έχουν οι περισσότερες εκκλησίες είναι του Νίκου, του Αγίου Νικολάου. Και καθήμενος δίπλα στον ομόλογο μου Νίκολα απέκτησα την αίσθηση ότι έχω το σωστό όνομα για να έρθω εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή από τον συνάδελφό μου Νίκολα Πόποσκι, για τις συζητήσεις που είχαμε.

Είναι η τέταρτη φορά που συναντιόμαστε για να κουβεντιάσουμε για τις καλές σχέσεις που πρέπει να αναπτύξουμε ανάμεσα στις χώρες μας και αυτό στο οποίο από την πρώτη στιγμή συμφωνήσαμε ήταν ότι μας χρειάζεται να πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα, να αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο κράτη, ανάμεσα στα δύο Υπουργεία ειδικότερα. Ανάμεσά μας νομίζω το έχουμε κατακτήσει ήδη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλλει με όλους τους τρόπους και τα μέσα στην σταθεροποίηση και στην ασφάλεια της περιοχής – και έχουμε κοινά συμφέροντα με τη γείτονά μας χώρα, την οποία θέλουμε να την δούμε να οδεύει στον ευρωπαϊκό της δρόμο με ακόμα πιο ταχύ τρόπο. Να υπάρξουν όλα τα δυνατά μέτρα και εργαλεία που να κάνουν τη χώρα, μια χώρα, από όλες τις πλευρές, ευρωπαϊκού τύπου. Και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αυτό και η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, με την πείρα που έχει, να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ, να έχουν κράτος δικαίου, να έχουν οικονομική ανάπτυξη, γιατί και η δική μου χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια συνολικά.

Στο πλαίσιο του δρόμου εμπιστοσύνης – πώς λένε οι Κινέζοι τον δρόμο του μεταξιού, εμείς θα τον πούμε δρόμο εμπιστοσύνης, Νίκολα – συμφωνήσαμε 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον.

Πιστεύω ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, το ζήτημα του ονόματος. Νομίζω ότι και ο Νίκολα και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να το διερευνήσουμε, να το ψάξουμε, να το προωθήσουμε και, ταυτόχρονα, πιστεύω, και νομίζω ότι πιστεύουμε με το συνάδελφό μου τον Νίκολα, ότι πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να αναπτυχθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, η συνεργασία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια και ο πολιτισμός. Για μένα προσωπικά είναι γνωστό ότι θεωρώ ότι ο πολιτισμός έχει μεγάλη αξία και ήπια ισχύ, αλλά και οικονομική σημασία – και βοηθάει στην αλληλοκατανόηση των λαών διότι, όπως συνηθίζω να λέω, η πολιτική χρειάζεται και σήματα. Είμαστε λαοί εδώ της Βαλκανικής, με πολλά συναισθήματα, κοινές παραδόσεις, τρόπους χορού, τραγούδια.

Επίσης συμφωνήσαμε με τον Υπουργό τον κ. Πόποσκι ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία στους τομείς της εσωτερικής ασφάλειας, της ασφάλειας δηλαδή των συνόρων, της δικαιοσύνης. Και νομίζω ότι οι Γενικοί μας Γραμματείς και οι Πολιτικοί Διευθυντές, από αύριο, αφού εδώ δημόσια δηλώσαμε τη συμφωνία μας στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα εργασθούν για την υλοποίηση της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς και για τη δημιουργία νέων τομέων συνεργασίας.

Θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου, τον Νίκολα Πόποσκι, για την ευγένεια που πάντα είχε στις διμερείς μας συναντήσεις, την κατανόηση του τι εγώ πιστεύω, όπως και εγώ κατανοώ το τι εκείνος πιστεύει και, παρά τη διαφορά ηλικίας, τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι όταν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον μπορούν να παλέψουν, να λύσουν μεγάλα προβλήματα και να μετακινήσουν, όπως λέμε, και βουνά.

Ευχαριστώ πολύ, για άλλη μία φορά, Νίκολα.

Απάντηση σε ερωτήσεις εκπροσώπων του τύπου:

ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ τον Νίκολα Πόποσκι για τις απαντήσεις του και ιδιαίτερα για την περιγραφή των ΜΟΕ. Θέλω να σας πω πως σκεφτόμαστε ότι τα Βαλκάνια έχουν μια περίεργη ιστορία, το ξέρετε. Έχουν δύο κινδύνους. Ο ένας είναι να μας φυλακίσει η ιστορία και ο άλλος να παράγουμε περισσότερη ιστορία απ’ ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε.

Η ιστορία μάς είναι απαραίτητη. Αλλά η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για μας, όχι φυλακή, να μαθαίνουμε, να διδασκόμαστε. Και αυτό που εμείς έχουμε διδαχθεί είναι ότι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια χρειάζεται όλους μας και τη συνεργασία μας. Η δημιουργία, παραδείγματος χάριν, αγωγών, η δημιουργία σιδηροδρομικών γραμμών, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο Πειραιάς-Βουδαπέστη, αποτελεί τρόπο να δημιουργήσουμε δίκτυα και αυτά να βοηθάνε στη σχέση μας και στη σταθεροποίηση.

Αυτό που συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου από την αρχή, από τη συνάντησή μας στη Βουδαπέστη, είναι ότι χρειαζόμαστε τέτοιου είδους δίκτυα και όχι απλώς το ένα ή το άλλο project, όπως είναι το Turkish Stream, χρειαζόμαστε συνολικά δίκτυα. Το δεύτερο, χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση φέρνει καινούρια προβλήματα, που η ευρωπαϊκή ενοποίηση δείχνει να δυσκολεύεται, πρέπει να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις ανάμεσα σε εμάς, είμαστε γειτονικές χώρες με φίλους λαούς. Αυτό το νόημα έχουν τα ΜΟΕ, όχι μόνο εμπιστοσύνη αλλά να εντείνουμε τις σχέσεις μας, να τις κάνουμε πιο πυκνές.

Τώρα, για τη Χάγη. Επειδή τυχαίνει να είμαι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, θα απαντήσω ως καθηγητής – είμαι και Υπουργός, βέβαια. Η Χάγη στην απόφασή της λέει, κήρυξε εαυτόν, όσον αφορά την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αναρμόδια για το όνομα. Η απόφαση λέει ότι "δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε στο θέμα του ονόματος". Άρα, δεν υπάρχει θέμα παραβίασης διεθνούς δικαίου. Εγώ θα σύστηνα να τη διαβάσετε πολύ προσεκτικά ο ίδιος – υπάρχει, σε όλες τις γλώσσες.

Για το επόμενο ερώτημα, το όνομα. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η ελληνική εξωτερική πολιτική πιστεύει ότι είναι αγαθό, είναι καλό πράγμα για την Ελλάδα η ύπαρξη, η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτής της χώρας. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βοηθήσουμε για τον δρόμο της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς – και θέλουμε και να βοηθήσουμε με την πείρα μας την ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε ότι η ενότητα και η σταθερότητα αυτής της χώρας είναι δώρο για τα Βαλκάνια. Υπάρχει μια διαφορά γύρω από το όνομα. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση.

Το τελευταίο ερώτημα, ως προς τον αλυτρωτισμό. Δεν πιστεύω ότι εγώ ή ο ομόλογός μου έχουμε αλυτρωτισμό. Δεν αναφέρομαι σε αυτό το επίπεδο. Αναφέρομαι στο εξής – και θέλω, παρακαλώ, και στη μετάφραση μια προσοχή. Μου είπε ένας πολύ καλός μας διπλωμάτης το πρωί, στην Αίγυπτο υπάρχει μια πόλη που λέγεται Αλεξάνδρεια. Όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά καμαρώνουμε. Είχα πάει μια φορά στην Ινδία και μου λέγανε οι Ινδοί ότι "είμαστε διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου" – ή στο Αφγανιστάν, που ήταν ο πολιτικός μας διευθυντής. Πολύ ωραία, ο καθείς έχει το δικαίωμα να έχει την ταυτότητά του. Απλώς δεν πρέπει ο τρόπος που την χρησιμοποιεί να δημιουργεί σε τρίτους την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει και κατάχρηση. Δηλαδή, εάν πρώην πολιτικός της αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι, σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός, ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός. Δεν είναι δουλειά μου τώρα να σας δώσω κατάλογο περιπτώσεων ή μη, είστε εξαιρετικοί δημοσιογράφοι, κάντε και εσείς ένα ρεπορτάζ για ό,τι δυσκολεύει τη συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Εγώ θα σας το πω με ειλικρίνεια και ευθέως. Πολλοί σε αυτή τη χώρα νιώθουν ότι μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να μην θέλουν να υπάρχει η χώρα σας. Διαβεβαιώνω ότι εμείς θέλουμε, είμαστε ευχαριστημένοι που υπάρχει. Και πολλοί εδώ μπορεί να έχουν διάθεση να συμπεριλάβουν κομμάτια τρίτων και να δημιουργείται στην Αθήνα η εντύπωση ότι θεωρούν ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδος που θέλουν.

Η κυβέρνηση της φίλης χώρας είναι σαφής. Δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Και στις δύο πλευρές και οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν αμφισβητούν την άλλη πλευρά. Αλλά στα Βαλκάνια των εθνικισμών, και ορισμένοι έχουν επιθετικό εθνικισμό, μπορούμε να καταγράψουμε και την παρουσία επιθετικών εθνικισμών που έχουν και το στοιχείο του αλυτρωτισμού που δεν βοηθάει την κατανόηση, τη συνεννόηση, την συνύπαρξη των δύο κρατών. Αυτά τα παλεύουμε. Όπως παλεύουμε τον αλυτρωτισμό τρίτων, παλεύουμε και όποιον δεν σέβεται την ύπαρξη τρίτης χώρας. Είμαστε ενάντια στους ακραίους εθνικισμούς, σεβόμαστε όλους όσους αισθάνονται και έχουν πατριωτικά αισθήματα.

Ευχαριστώ.

Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως κάτι πολύ λάθος συμβαίνει στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Μήπως έχει χαθεί ο θεσμικός - συνταγματικός του ρόλος; Μήπως κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν, επιτέλους, και να εργαστούν προς την κατεύθυνση υπεράσπισης και προώθησης των Ελληνικών συμφερόντων;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων

Θεολόγος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του TRT Diyanet, ανέφερε πως σύμφωνα με το Ισλάμ η βία σε βάρος της γυναίκας δεν έχει ως σκοπό τον βασανισμό της αλλά το να φύγει το στρες από τον άντρα.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες η γυναίκα δέρνεται ως εξής:
¨Σχετικά με τον ξυλοδαρμό θα δείτε τον σχετικό κανονισμό. Έτσι εκεί αναφέρεται πως ένας άντρας μπορεί να δέρνει την γυναίκα. Μετά τι λέει στο Hadis-i Şerif ; Λέει πως δεν θα την χτυπάς στο πρόσωπο, τα χτυπήματα από τον λαιμό και πάνω απαγορεύονται, ενώ δεν μπορείς να την χτυπάς στο στήθος και στην μέση. Δεν μπορείς επίσης να την χτυπήσεις με ξύλο μακρύτερο από χάρακα, δεν μπορείς να την χτυπήσεις με μπουνιά, ούτε και με το εσωτερικό της παλάμης σου. Ο Αλλάχ λέει να την χτυπάμε όχι για να την βασανίσουμε ή για να της προκαλέσουμε πόνο αλλά για αποφόρτιση¨.
¨ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥΣ¨

Ο ομιλητής αυτός ανέφερε πως σε περίπτωση που αποτραπεί η αποφόρτιση μέσω του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον άντρα, τότε ο άντρας θα κατευθυνθεί σε άλλους δρόμους αποφόρτισης, κάτι που θα τρελάνει την γυναίκα.
Γι αυτό τον λόγο είπε αν οι γυναίκες δεν θέλουν μια δεύτερη σύζυγο θα πρέπει αν είναι απόλυτα ευγνώμονες προς τους άντρες τους για τον ξυλοδαρμό τους.

Εφ. Μπιργκιούν
Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Από το… Δόξα το Θεό στο Βοήθα Παναγία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει απανωτά «σκοτσέζικα ντους». Ενώ από τη Δευτέρα είχε διαφανεί φως στο τούνελ και είχαν «κλειδώσει» σημαντικά σημεία της συμφωνίας, αίφνης προέκυψε εμφύλιος εντός των Θεσμών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέτει όρους προκειμένου να συμμετέχει, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση.

Σύμφωνα με την Ημερησία και άλλα μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα σημάδια της διαφοροποίησης άρχισαν να φαίνεται στο Eurogroup της Δευτέρας όταν η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένη και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Η επιβεβαίωση ήρθε την Τρίτη όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αντίθετο στο μείγμα της συμφωνίας που προβλέπει μόνο αύξηση εισφορών και επιπλέν φόρους κι όχι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την αντίθεση του ΔΝΤ που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα επιβεβαίωσε και ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega, λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αιφνιδίως στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ προκειμένου να λειανθούν οι διαφορές και να κλείσει αύριο η συμφωνία. Η «Μεγάλη Τετάρτη» θα είναι αυτή για την Αθήνα καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. 

Ο Ν. Παππάς

Ο Ν. Παππάς είπε στη συνέντευξή του ότι η ατζέντα του Ταμείου είναι σε πολλές πτυχές της
“εντελώς ασύμβατη με αυτό που η Ευρώπη γνωρίζει ως άσκηση πολιτικής που έχει τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους, της επιδίωξης κοινωνικής συνοχής ή τουλάχιστον αυτό που γνώριζε πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού”.
“Γι’ αυτό -επισημαίνει ο Νίκος Παππάς- και δεν είναι πολύ ικανοποιημένο αυτή τη στιγμή με το κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και το οποίο έχει και την άρση της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν γίνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δεν ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν γίνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα πακέτο θέσεων το οποίο ενδεχομένως μερικούς να τους κάνει να νιώθουν άβολα”.
Ο υπουργός τονίζει πως “αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις”, συμπληρώνοντας:
“Ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σοκ, αλλά εδώ πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το ΔΝΤ έχει να καταβάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, το οποίο γίνεται με τις δικές μας τις προτεραιότητες, αλλά για το πώς η Ευρώπη πορεύεται από δω και μπρος”. 
Οι διαφορές

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.

Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.

Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters που κάνει λόγο για ανοικτή κόντρα του Ταμείου με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Το πρακτορείο MNI, μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός στο ΔΝΤ, καθώς, επέλεξε στις τεχνικές συζητήσεις να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε εντολή να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ενστάσεις για τη συμφωνία υπάρχουν και από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» με την ελληνική διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το κλίμα έρχεται την ίδια στιγμή που στην Αθήνα επικρατεί έντονη ανησυχία αφού δυναμώνει το κύμα αντίδρασης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κορυφαία στελέχη έχουν προειδοποιήσει ότι η ψηφοφορία θα πάρει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Επί ένα εξάμηνο που κυβερνάει αυτόν τον τόπο η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, διαπραγματεύεται με τους τοκογλύφους κερδοσκόπους “εταίρους” μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζών και των αγορών, την αποδέσμευση της χρηματοδότησης του μνημονιακού προγράμματος στην Πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ακόμη γιατί, οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι στη μη αποδοχή των νέων υφεσιακών μέτρων που θέλουν εκ νέου να επιβάλουν, από την πλευρά της ελληνικής κυβερνήσεως. Επιμένουν να αποδεχτούμε την ίδια οικονομική συνταγή, η οποία εκ των πραγμάτων έχει αποτύχει και για την οποία πολλοί αξιωματούχοι των θεσμών έχουν παραδεχτεί πως όλη αυτή την πενταετία των Μνημονίων, δόθηκε στον ασθενή, λάθος φάρμακο!

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό προκειμένου να υπερασπιστεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική από αυτή που επί 5 χρόνια εφάρμοσαν οι Μνημονιακές κυβερνήσεις. Υποσχέθηκε πως δεν θα υπερβεί τις “κόκκινες γραμμές” επιβολής νέων υφεσιακών μέτρων, νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, νέων φόρων στα μικρά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ, κα.

Ωστόσο, ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως οι αιμοσταγείς “εταίροι μας”, οι οποίοι με τη λάθος συνταγή τους όλα αυτά τα χρόνια εξαθλίωσαν μια ολόκληρη κοινωνία, έναν ολόκληρο λαό, δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα προσπαθούσαν να της φορέσουν το υποζύγιο, όπως έκαναν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα έδειχναν πως η ελληνική κυβέρνηση άντεχε στις αφόρητες πιέσεις των τοκογλύφων δανειστών μας για την αποδοχή των νέων υφεσιακών μέτρων που δεν δίνουν καμιά προοπτική ανάπτυξης στην Πατρίδα μας. Τα μηνύματα όμως, που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τα καλύτερα. Ήδη υπάρχουν έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Όπως, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της Τρίτης 23ης Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, δήλωσε: “Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές συνιστούν έμμεση, αλλά σαφή μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Δυστυχώς η Ευρώπη προσέγγισε την όλη κατάσταση με καθαρά λογιστική διάθεση”.

Από πλευράς μας, δεν πιστεύαμε πως τελικά ο γλοιώδης και ανεπαρκής Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα φορέσει τελικά στον Αλέξη Τσίπρα γραβάτα, αυξάνοντας την εκατόμβη των νεκρών, των ανέργων, των υποσιτιζόμενων, των λουκέτων στην αγορά κλπ.

Πάρα ταύτα, έστω και την τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, ας αναλογισθεί πως εκπροσωπεί ένα θανάσιμα λαβωμένο λαό και δεν πρέπει να του δώσει την χαριστική βολή. Ας πει ένα περήφανο ΟΧΙ στις εγκληματικές φυσιογνωμίες των Βρυξελλών. Ας εκμεταλλευτεί τα υπερόπλα που διαθέτει και τα οποία του παρέχονται εκ του τρόμου των Ευρωπαίων για τη διάλυση της ΕΕ από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδος. Από την γεωστρατηγική θέση που κατέχει στο πλανήτη η Ελλάδα και που ο Πούτιν επιζητά μετά μανίας το άνοιγμα της Ελλάδος προς τη Ρωσία.

Άλλωστε, ένα βροντερό ΟΧΙ στην αποδοχή νέων υφεσιακών μέτρων δεν συνιστά καταστροφή για την Ελλάδα. Ένα ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ που θα συνοδεύεται από μια κυβερνητική απόφαση για Στάση Πληρωμών Εξωτερικού Χρέους. “Στάση πληρωμών” ή “χρεοκοπία” κράτους στο Διεθνές Δίκαιο δεν σημαίνει ντε και καλά ότι, το κράτος δεν έχει καθόλου χρήματα, αλλά ότι το κράτος παύει να εξυπηρετεί τα δάνειά του.
Αναγνωρίζεται, πως όταν βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικής αδυναμίας, μπροστά στον κίνδυνο να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις, του παρέχεται το αναφαίρετο δικαίωμα να αναστείλει την πληρωμή των δανείων του. Κάτι που έγινε πράξη το 1938 επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά, όταν διατυπώθηκε η αδυναμία εκπλήρωσης δανείου από την Ελλάδα προς την Εμπορική Τράπεζα του Βελγίου. Και η προσφυγή της τράπεζας στην Κοινωνία των Εθνών (σήμερα Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) κατά της Ελλάδος κατέπεσε. Δηλαδή, θεσπίσθηκε το: “θα πάρετε τα οφειλόμενα χρήματά σας όταν θα έχουμε να σας τα δώσουμε”!
Επιπλέον, απόλυτα χρήσιμο είναι πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας το 2005 είχε αναγνωρίσει ότι η Αργεντινή δικαιούταν να αναστείλει τις πληρωμές των δανείων της προς τους ιδιώτες πιστωτές της, ακόμη και αν αυτά υπάγονταν στο Αγγλικό Δίκαιο ή άλλως Δίκαιο των Δανειστών (όπου ΠΡΟΔΟΤΕΣ Βουλευτές ψήφισαν την υπαγωγή μας στο Αγγλικό Δίκαιο κατά το Δεύτερο Μνημόνιο).

Έχει λοιπόν, ιερή υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να μην συναινέσει στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησής του που αποτελούν την εντολή του ελληνικού λαού. Ας μην υποταχθεί στους τρομοκράτες “εταίρους μας”, που μια μη συμφωνία με την Ελλάδα θα τους υποχρεώσει να σκάσει η βόμβα διάλυσης της ΕΕ των τραπεζών και των αγορών στα χέρια τους!

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή περάσει μια τέτοια συμφωνία, όπως αυτή που βλέπει ετούτη τη στιγμή το φως της δημοσιότητας, θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδος με απρόβλεπτες συνέπειες για το Έθνος,. Γιατί, θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι οι ξένες και εγχώριες υπηρεσίες των πεμπτοφαλαγγιτών που καθημερινά τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό προς αυτή την κατεύθυνση!

Οσονούπω, αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση υποδηλώνει και τον πολιτικό θάνατο του Αλέξη Τσίπρα. Ας επενδύσει λοιπόν, στον τρόμο που έχει προκαλέσει στους πολιτικούς αντιπάλους του, φερέφωνα των δανειστών. Και ο τρόμος αυτός εκδηλώθηκε και στην βραδινή συγκέντρωση της 22ας Ιουνίου στο Σύνταγμα που διοργάνωσε η Μνημονιακή ΝΔ, όταν επιστράτευσαν τον 96χρονο Επίτιμο Πρόεδρό τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να διατρανώσουν το “Μένουμε Ευρώπη”. Δηλαδή, μένουμε Ευρώπη με όποιο κόστος; Μένουμε Ευρώπη με όποια συμφωνία;

Ε όχι Αλέξη!! Μην πεις και εσύ το “ουδείς αναμάρτητος”. Γιατί, η Ελλάδα μας και άλλες φορές άντεξε τους κλυδωνισμούς και τις καταστροφές. Θα αντέξει και τώρα!! Εσένα όμως, την επομένη μιας επώδυνης συμφωνίας, θα σε περιφέρουν οι ντόπιοι και οι ξένοι, όπως οι πλανόδιοι γύφτοι στις γειτονιές του ΄50 και του ΄60 περιέφεραν τις αρκούδες χτυπώντας το ντέφι, και στο ρυθμό του οποίου χόρευε η αρκούδα!!


Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ισχυρά ρήγματα που οδηγούν σε διάσπαση το κόμμα του Πάνου Καμμένου  
Καίει το κόμμα του με την μνημονιακή του στροφή ο Πάνος Καμμένος 

Πλήρους εντάσεως μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα για τους "Ανεξάρτητους Έλληνες", αφού κάποια μερίδα των βουλευτών τους δεν φαίνεται να ασπάζεται τις θέσεις (και πως να το κάνουν άραγε, όταν αυτές αλλάζουν κάθε 24 ώρες;) του Προέδρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος γνωρίζει την μεγαλύτερη κυβερνητική και κομματική κρίση με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα και να κερδίσει στις εντυπώσεις για να εξασφαλίσει την συνέχεια της πολιτικής του ύπαρξης, ενδεχομένως της υπουργικής του θέσης, πιθανότατα του συγκυβερνώντος κόμματος και (στο βάθος του ορίζοντα) την ψήφο ελλήνων πολιτών.

Μια ανάρτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου στο Facebook όπου υπήρχε η φωτογραφία της πύλης του κολαστηρίου του Άουσβιτς και στην θέση του φρικτού συνθήματος «Η εργασία απελευθερώνει» αναγραφόταν «Μένουμε Ευρώπη» προκάλεσε τον άγριο καβγά μεταξύ του Δ. Καμμένου και της εκπροσώπου του κόμματός του Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Η ανακοίνωση της κυρίας Χρυσοβελώνη που εξόργισε τον βουλευτή ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Δημήτρη Καμμένου να αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία από την είσοδο του Άουσβιτς με παραλλαγμένη την επιγραφή, είναι αμιγώς προσωπική ενέργεια».

Και δήλωνε ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν απηχεί τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Μάλιστα κάτω από την φωτογραφία που ανήρτησε ο κ. Δ. Καμμένος υπήρχε η λεζάντα:
«Μένουμε Ευρώπη, λένε, πάσει θυσία, λένε, φέρτε να υπογράψουμε τα πάντα όλα, λένε. Λέω ναι, αφού πληρώσουν το κόστος».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κόντρα έφτασε στα άκρα όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ συνάντησε στα σκαλιά της Βουλής την εκπρόσωπο του κόμματός του και σύμφωνα με την ίδια την έπιασε από το πέτο λέγοντάς της με απειλητικό ύφος: «Άκου εδώ κοριτσάκι μου, δεν θα βγάζεις εσύ το όνομά μου έτσι».

Η ίδια έλεγε σε βουλευτές πως ό,τι έκανε έγινε κατ’ εντολή του προέδρου του κόμματος Π. Καμμένου και ότι ο θερμόαιμος βουλευτής την περίμενε και με βίαιο τρόπο άρχισε να της φωνάζει για την ανακοίνωση που εξέδωσε αποδοκιμάζοντας την ανάρτησή του. «Ποια νομίζεις ότι είσαι;», φέρεται να της είπε προσθέτοντας «άντε από δω πέρα που σ’ έχουμε και σε ταίζουμε…», ενώ την προειδοποίησε να μην ξαναπιάσει το όνομά του σε ανακοίνωσή της.

Όπως ισχυρίστηκε η Χρυσοβελώνη όταν την έπιασε από το πέτο εκείνη αντέδρασε λέγοντάς του ότι θα φωνάξει τον Φρούραρχο της Βουλής, ενώ έσπευσαν δυο αστυνομικοί και το επεισόδιο έληξε εκεί. Όμως, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ενδέχεται οι επόμενες ημέρες να είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τις επίσημες θέσεις τόσο των βουλευτών όσο και στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζονται μέσα από τις "κινητικότατες" θέσεις του Πάνου Καμμένου.

Οργή στο Ισραηλιτικό Συμβούλιο για ανάρτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ, με το Άουσβιτς

Την οργισμένη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) προκάλεσε η ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένο μιας φωτογραφίας.
Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΣ ήταν το γεγονός ότι ο κ. Δ. Καμμένος χρησιμοποίησε μια φωτογραφία από την είσοδο του Άουσβιτς στην οποία η επιγραφή με τίτλο «Arbeit Macht Frei» έχει αντικατασταθεί από το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη».

«Μένουμε Ευρώπη, λένε, πάση θυσία λένε, φέρτε να υπογράψουμε τα πάντα όλα λένε. Λέω ναι, αφού πληρώσουν το κόστος» έγραψε στη λεζάντα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Καλούμε την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους εκπροσώπους όλων των δημοκρατικών κομμάτων να αποδοκιμάσουν τον κακόβουλο ευτελισμό του Ολοκαυτώματος 6.000.000 Εβραίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΚΙΣ.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου
“Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού από την επαίσχυντη ανάρτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Δημήτρη Καμμένου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ευτελίζει με τον πλέον χυδαίο τρόπο τη γνωστή επιγραφή στην πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς που «υποδέχθηκε» 1.500.000 Εβραίους που βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων.
Καλούμε την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους εκπροσώπους όλων των δημοκρατικών κομμάτων να αποδοκιμάσουν τον κακόβουλο ευτελισμό του Ολοκαυτώματος 6.000.000 Εβραίων και των άλλων θυμάτων αυτής της βαρβαρότητας, που υποβαθμίζει ταυτόχρονα τον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας”.

Δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς, διότι -εάν ως κοινωνία επιτρέψουμε την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος- θα είναι σαν να ανοίγουμε ξανά την πύλη του Άουσβιτς για να τελεσθούν νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Καμμένος με ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε:
"Σχετικά με παρεξήγηση του ΚΙΣ για ανάδημοσίευση μου: Ίσως ατυχής η σύγκριση, αλλά συμβαίνει οικονομικο ολοκαύτωμα στην πατριδα μου!"


Ακολούθησε όμως και Δελτίο Τύπου, που απέστειλε ο κ. Δημήτρης Καμμένος σε όλα τα ΜΜΕ:
Αναφορικά με την ανάρτηση παραποιημένης φωτογραφίας του Άουσβιτς και των σχετικών δημοσιευμάτων
Αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν την ανάρτηση παραποιημένης φωτογραφίας του Άουσβιτς καθώς και επεισόδιο με την εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:
α. Η χρήση της φωτογραφίας του Άουσβιτς με αντικατάσταση της επιγραφής «arbeit macht frei» από τη φράση «Μένουμε Ευρώπη» υποδηλώνει αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό και κοινωνικό ‘ολοκαύτωμα’ που ζει ο ελληνικός λαός στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονίων από το 2010 μέχρι σήμερα. Ουδόλως η ανάρτηση αυτή σχετίζεται με οιαδήποτε απόπειρα ευτελισμού του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε αναγνώστης.
β. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιγραφών των δημοσιευμάτων στο αναφερόμενο μάλιστα ως ‘πρωτοφανές επεισόδιο’ μεταξύ εμού και της κας Χρυσοβελώνη ανήκουν σε μέγιστο βαθμό στη σφαίρα της φαντασίας και μόνο. Μια έντονη συζήτηση που ατυχώς έγινε δημόσια μεταφέρθηκε δυστυχώς πολλαπλώς παραποιημένη στα ΜΜΕ για λόγους προφανώς δημοσιότητας και μόνο. Σε κάθε περίπτωση καλούνται τα ΜΜΕ που παραποίησαν τα σχετικά πραγματικά γεγονότα να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια τιμώντας τη δημοσιογραφία και το ρόλο τους. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να προασπίσω το κύρος και την αξιοπρέπεια μου καθώς και το κόμμα μου, προβαίνοντας σε όλες τις προσήκουσες νόμιμες ενέργειες ανά περίπτωση.

ΥΓ: Εμείς, πάντως, σε μία έρευνα που κάναμε στους λογαριασμούς που διατηρεί στο Facebook o κ. Δημήτρης Καμμένος, διαπιστώσαμε πως η συγκεκριμένη ανάρτηση περί Άουσβιτς δεν υφίσταται πλέον. Γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Δ. Καμμένος επέλεξε να κατεβάσει τους τόνους ή μήπως του επιβλήθηκε από τα ανώτατα κλιμακια των ΑΝ.ΕΛ. η διαγραφή της συγκεκριμένης φωτογραφίας;
Σε επικοινωνία μας με κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, διαπιστώσαμε πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία και αμηχανία, ενώ δύο από αυτούς μας είπαν πως από τις εξελίξεις νιώθουν έντονα εκτεθειμένοι πολιτικά αλλά και ηθικά...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το περιβόητο πλέον ​σχέδιο «Πυθία» αποκαλύπτει επικίνδυνα παιχνίδια Ελλήνων πρακτόρων και πολιτικών κατά της Ελλάδας​

Η υπόθεση αφορά την ύπαρξη επικίνδυνου παρακρατικού κυκλώματος πρακτόρων τόσο της ΕΥΠ όσο και ξένων υπηρεσιών, οι οποίοι υπό την κάλυψη πολιτικών φέρονται να εμπλέκονται σε «δράσεις» που ικανοποιούσαν ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας (επί κυβερνήσεως Καραμανλή), του οποίου η έναρξη έγινε μετά την άρνηση Καραμανλή να δεχτεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια αλλά και το σχέδιο "Ανάν" για το "Κυπριακό"​, αλλά και μετά σειρά επαφών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσα στα πλαίσια μίας ενεργειακής ​και όχι μόνο ​σχέσης των δύο χωρών, που δεν ήταν όμως αρεστή και δεν συμβάδιζε με τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Έχουν ήδη υπάρξει σχετικά δημοσιεύματα, ενώ έχουν γίνει και σχετικές επώνυμες αναφορές (με τα ονοματεπώνυμα των εμπλεκομένων) κατά τη διάρκεια μίας σειράς υποθέσεων που απασχόλησαν αναίτια την Ελληνική Δικαιοσύνη (η οποία τις εκδίκασε παραδόξως με δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες), αλλά έδωσαν την δυνατότητα – μοναδική ευκαιρία σε πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών να συγκεντρώσουν σημαντικές πληροφορίες για την εσωτερική λειτουργία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα να διαπιστώσουν το τρομερό σημείο κατάπτωσης στο οποίο τις οδήγησαν συγκεκριμένες (πολιτικά τοποθετημένες) ηγεσίες και ιδιαίτερα η περίοδος της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

​Αν κι εμείς έχουμε γράψει επανειλημμένα για τα γεγονότα αυτά, τα οποία έπληξαν το κύρος της χώρας και κατέστρεψαν αναίτια δίκτυα συλλογής πληροφοριών επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας​, σήμερα κι ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για διεφθαρμένα κυκλώματα κρατικών μηχανισμών, επανερχόμαστε, προκειμένου να θυμίσουμε σε εκείνους που γνωρίζουν, αλλά και να ενημερώσουμε εκείνους που δεν γνωρίζουν, πως λαμπροί δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται για να αποκαλύψουν γεγονότα και πρόσωπα των οποίων οι πράξεις μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως «εσχάτη προδοσία».

Από τη στήλη "ΕΔΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ" της σελίδας "ΚΟΝΤΡΑΡΙΣΜΑΤΑ" της καλής εφημερίδας "Kontranews" διαβάζουμε:

Ότι δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να κάνει για να αποκαλύψει τα σκοτεινά μυστικά στην ΕΥΠ την περίοδο 2009-2012, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι θα πράξει η Δικαιοσύνη μέσω της δικογραφίας για την περίφημη υπόθεση των υποκλοπών, την οποία ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες ο Ανακριτής Δημήτρης Φούκας, με δήλωση πολιτικής αγωγής μάλιστα εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Το μυστικό είναι ότι στην υπόθεση αυτή έχουν ενσωματωθεί δύο ακόμη υποθέσεις. Το περιβόητο σχέδιο «Πυθία» για την αποσταθεροποίηση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μια μία άλλη υπόθεση, εσωτερική της ΕΥΠ, με διαρροές εγγράφων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στημένες διώξεις κατά στελεχών της υπηρεσίας αυτής, τα οποία η τότε διοίκηση θέλησε να «εξουδετερώσει» αφ ενός για να έχει τον έλεγχο των τεράστιων δυνατοτήτων της ΕΥΠ, αφ ετέρου γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο όμως στηριζόταν σε ρωσικής κατασκευής λογισμικό, κάτι που είχε ενοχλήσει την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Έτσι, μέσα στην τεράστια αυτή δικογραφία βλέπουμε ως κατηγορούμενους δύο στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην δίωξη του πρώην Τμηματάρχη Κατασκοπίας και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων της ΕΥΠ, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τύλιξαν με συνοπτικές διαδικασίες σε μία κόλα χαρτί, με την κατηγορία της… κατασκοπίας! Το βασικό μάλιστα στοιχείο για τη δικογραφία που σχηματίστηκε τότε ήταν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών είχε στο γραφείο του τους φακέλους με τα ονόματα των πηγών που ο ίδιος χρησιμοποιούσε.

​Όπως ήταν αναμε​νόμενο από έγκυρους νομικούς κύκλους, ο κατηγορούμενος πρώην Τμηματάρχης της ΕΥΠ αθωώθηκε τελεσίδικα για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Τώρα, στη δικογραφία Φούκα τα ονόματα αυτών που έπαιξαν κομβικό ρόλο στη δίωξή του, παίρνουν το ρόλο του κατηγορουμένου για διαρροές απόρρητων εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη δικογραφία αυτή υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα και για άλλες υποθέσεις που ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ένας από τους βασικούς μάρτυρες που κάλεσε ο Ανακριτής Δημήτρης Φούκας, ήταν ο συγκεκριμένος πρώην Τμηματάρχης Κατασκοπίας της ΕΥΠ, ο οποίος σε δύο καταθέσεις «ποταμούς» περιέγραψε πως απονευρώθηκε από όλα τα στελέχη της η κορυφαία υπηρεσία ασφάλειας της χώρας τη διετία 2010-2012, αφ ενός γιατί υπήρχε πολιτική εντολή να ακολουθηθούν οι εντολές και οι επιθυμίες των αμερικανών της CIA που έχουν έδρα την αμερικανική πρεσβεία, αφ ετέρου για να υπάρχει πλήρης και αποκλειστικός έλεγχος του υπερκοριού παρακολούθησης της ΕΥΠ από τη συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων που ανελίχθηκε εκείνη την περίοδο και ουσιαστικά διοικούσε το ευαγές ίδρυμα της λεωφόρου Κατεχάκη.

Στη δίκη που θα γίνει σίγουρα θα αποκαλυφθούν πολλές λεπτομέρειες που θα κάνουν τους πάντες να «τρίβουν τα μάτια τους»!

Επίσης στη σημερινή "Δημοκρατία" διαβάζουμε και τα παρακάτω:

«Παρών» στη δίκη για τις υποκλοπές ο Κ. Καραμανλής!
Δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, εάν η πολύκροτη υπόθεση οδηγηθεί (τελικά) στο ακροατήριο

«Παρών» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έτοιμος να «σπάσει» τη σιωπή του και προχωρώντας σε πολιτική κίνηση υψίστης σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε, πριν από περίπου 20 ημέρες, παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των υποκλοπών που ερευνάται από τον ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος μάλιστα εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων πρόκειται να ολοκληρώσει την πολυετή έρευνα του. Ειδικότερα, η παράσταση πολιτικής αγωγής δηλώθηκε από τον νομικό και πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αργύρη Καρρά, ο οποίος εκπροσωπεί ως συνήγορος τον κ. Καραμανλή. Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από δικαστικούς κύκλους, καθώς επιβεβαιώνει τα σημαντικά πορίσματα της δικαστικής έρευνας, ενώ σε ενδεχόμενη δίκη που θα διεξαχθεί για την υπόθεση ο κ. Καραμανλής θα δώσει το «παρών» ως πολιτικώς ενάγων.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το άρθρο 370A της Ποινικής Δικονομίας επιτρέπει στον πρώην πρωθυπουργό να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, αφού και ο ίδιος υπήρξε θύμα των γνωστών υποκλοπών μέσω της εταιρίας Vodafone, η οποία παρακολουθούσε 107 παρόχους, πρώην υπουργούς, αλλά και απλούς πολίτες. Επισημαίνεται ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει συνενωθεί -εδώ και περίπου δύο χρόνια- με την υπόθεση του περίφημου «σχεδίου Πυθία», το οποίο φέρεται ότι είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ακόμα και με τη φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Τα επόμενα 24ωρα, ο ανακριτής κ. Φούκας αναμένεται να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης και να αποστείλει τη δικογραφία της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για το αν θα πραγματοποιηθεί δίκη για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποκλοπών είναι ο πράκτορας της CIA και καταζητούμενος για το έγκλημα της διακεκριμένης κατασκοπίας Γουίλιαμ Μπέιζιλ (William Basil). Ποινική δίωξη από τον κ. Φούκα έχει ασκηθεί και σε βάρος δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη (η κατηγορία σε βάρος του έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα) για διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ. Παράλληλα, για το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ασκήθηκε δίωξη κατ' αγνώστων για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας.

Ειδικότερα για το «σχέδιο Πυθία» έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής πορίσματα της Δικαιοσύνης ότι αφορούσε τον σχεδιασμό ενεργειών για την άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με σκοπό να διακοπούν η πολιτική και η οικονομική προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οσο η γενναία συγκυβέρνησή μας προσπαθεί να μας πείσει ότι οκτώ δισ. ευρώ είναι λιγότερα από 900.000.000 ευρώ, η πλημμυρίδα απρόσκλητων μουσαφιραίων στα νησιά συνεχίζεται.

Ο μεγαλύτερος trafficker στον κόσμο, το Σώμα Υλικού Πολέμου του ISIS, το κράτος-συμμορία της Αγκυρας, ως άμεσος συνεργός των μακελάρηδων, συντελεί στη «δημιουργία» των προσφύγων και ύστερα, αγκαλιά με τη μαφία, τους γδέρνει και τους αρμέγει μερικές χιλιάδες δολάρια κατά κεφαλή και τους περνάει στο κράτος της αφασιακής Τασίας, που έχει συνέταιρο τον αγέρωχο Πάνο.

Οι πελάτες του δουλεμπόρου Ερντογάν και των πασάδων του ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η μία είναι δυστυχείς Σύριοι και Ιρακινοί, αληθινοί πρόσφυγες πολέμου. Χριστιανοί, αλαουίτες φεύγουν τρέχοντας, μαζεύοντας τα παιδιά τους, όλες τις οικονομίες και τα τιμαλφή τους, αφού έχουν δει να κόβονται κεφάλια σαν ραπανάκια, κάθε είδους βαρβαρότητα, λεηλασία και ταπείνωση.

Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική κατάσταση ανάγκης, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις από τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και τον ανθρωποκεντρισμό του Ελληνισμού και, τάχα, όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού για προστασία και άσυλο. Αυτοί δε οι αληθινοί πρόσφυγες συνήθως έχουν διαβατήριο κι εν γένει φυλάνε ως κόρη οφθαλμού τα ταξιδιωτικά έγγραφα τους, διότι έχουν ισχυρούς νομικούς λόγους να αποδεικνύουν ποιοι είναι και ότι όντως έρχονται διωκόμενοι από τόπους σφαγής και μαρτυρίου.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ορισμένοι χριστιανοί, όπως εμείς, είναι αυτονόητη η συνδρομή μας. Το μέγεθος όμως της ροής είναι ευθέως αντίστροφο της μικρής χώρας μας και των οικονομικών πόρων μας. Αρα κατεπείγουσα η πανευρωπαϊκή συνδρομή σε χρήμα και άλλα υλικά μέσα και, επίσης, η διεκδίκηση της κατανομής αυτών των ανθρώπων ανά χώρα της Ε.Ε. με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική ευρωστία.

Δεν μπορούμε να τους περιθάλψουμε όλους εμείς.

Εκτός όμως από αυτούς, υπάρχει και η ροή του γνωστού πλήθους Πακιστανών, Μπανγκλαντεσιανών, Αφρικανών κ.λπ., κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, που απλώς αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, και μια μειοψηφία τους πεδίο εγκληματικής δράσης. Είναι οικονομικοί μετανάστες, κάποιοι λίγοι «τουρίστες» του εγκλήματος, δεν διώκονται από κανέναν, κινούμενοι από τη φτώχεια και την ελπίδα καλύτερης ζωής ή απλώς παράνομου κέρδους.

Αυτοί συνήθως καταστρέφουν τα έγγραφά τους, για να επικαλεστούν ψευδή στοιχεία ονόματος, καταγωγής, ηλικίας.

Στους εκατοντάδες που περνάνε με το αζημίωτο κάθε μέρα οι Τούρκοι στα νησιά μας κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι μπορεί ενδεχομένως να είναι τζιχαντιστές, δουλέμποροι, ναρκέμποροι, νταβατζήδες, πράκτορες ή οτιδήποτε άλλο.

Πάντως, όλους μα όλους, απελπισμένους πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες, τους οδηγούν σαν κοπάδια στις ακτές και τους διεκπεραιώνουν απέναντι έναντι κέρδους οι συμμορίες δουλεμπόρων, με την εποπτεία και διευκόλυνση που τους παρέχει το κράτος-συμμορία.

Η ζημιά στον τουρισμό, στην κοινωνική συνοχή και γαλήνη, η καταπόνηση του προσωπικού και η εξάντληση πόρων και υποδομών δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο πόλεμος υπήρχε και πριν, αυτό όμως που προκάλεσε το ανθρώπινο τσουνάμι ήταν το μήνυμα ανομίας και αφασίας που εξέπεμπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του και ως κυβέρνηση με τις πράξεις του, με τη συναυτουργία των ΑΝ.ΕΛ. Διότι δεν μπορεί να κόπτεσαι για τον ΦΠΑ στα νησιά και να σφυρίζεις κλέφτικα για την… απόβαση της Νορμανδίας που γίνεται καθημερινά στις ακτές μας. Η συγκυβέρνηση τους έγνεφε και τους γνέφει, οπότε ειδικά οι λαθρομετανάστες διαλέγουν τον εύκολο δρόμο. Το κλείσιμο των κέντρων κράτησης ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα και συνεχίζεται με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Και η κοινωνία, απορροφημένη στην αγωνία της οικονομίας, παρατηρεί το θέμα ως μόνιμο πλέον κομμάτι των δελτίων ειδήσεων. Σε λίγο θα το θεωρούμε και αυτονόητο.

Υπάρχουν αρκετοί παλαβοί και ιδεοληπτικοί ψυχάκηδες στην κυβέρνηση, σε κόμματα, ΜΚΟ, βαρεμένοι «αντιρατσιστές», που θεωρούν καλό να γίνουμε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και λαθρομεταναστών, μια πολυπολιτισμική κουρελού. Ετσι θα ξεσκίσουν, νομίζουν, το μισητό έθνος και την ταυτότητά του, θα γίνουμε όλοι «αδέρφια» και διεθνιστές βεριτάμπλ. Είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι των δουλεμπόρων και του τουρκικού ισλαμοφασισμού και ορισμένοι βγάζουν και μεροκάματο από τον επαγγελματικό αντιρατσισμό, ενίοτε γίνονται υποκινητές και συνεργοί σε παράνομες συμπεριφορές των μουσαφιραίων. Κι όλο αυτό καταλήγει ρατσιστικά σε βάρος των αληθινών προσφύγων, που περιμένουν στην ουρά πίσω από πρόσφυγες «μαϊμού».

Είναι όμως καιρός, μαζί με την απαίτηση υλικής συνδρομής και κατανομής ανά χώρα των αληθινών προσφύγων, να θέσουμε σε κάθε διεθνές βήμα και όργανο το αληθινό ζήτημα: την τιμωρία, τις κυρώσεις σε βάρος του μεγαλύτερου δουλεμπόρου, της Τουρκίας, και την πανστρατιά της Δύσης και κάθε άλλης δύναμης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και κάθε συμμάχου του. Αν η Ευρώπη, η Δύση, καθεύδει και θέλει να βγάλει τα μάτια της, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στον αργό θάνατο της κοινωνίας μας, στην ταχεία υπονόμευση της εθνικής ασφάλειάς μας. Το ζήτημα αυτό, ας το καταλάβουμε, είναι απείρως σημαντικότερο από τον ΦΠΑ και την όποια συμφωνία.  

Οσο η γενναία συγκυβέρνησή μας προσπαθεί να μας πείσει ότι οκτώ δισ. ευρώ είναι λιγότερα από 900.000.000 ευρώ, η πλημμυρίδα απρόσκλητων μουσαφιραίων στα νησιά συνεχίζεται.

Ο μεγαλύτερος trafficker στον κόσμο, το Σώμα Υλικού Πολέμου του ISIS, το κράτος-συμμορία της Αγκυρας, ως άμεσος συνεργός των μακελάρηδων, συντελεί στη «δημιουργία» των προσφύγων και ύστερα, αγκαλιά με τη μαφία, τους γδέρνει και τους αρμέγει μερικές χιλιάδες δολάρια κατά κεφαλή και τους περνάει στο κράτος της αφασιακής Τασίας, που έχει συνέταιρο τον αγέρωχο Πάνο.

Οι πελάτες του δουλεμπόρου Ερντογάν και των πασάδων του ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η μία είναι δυστυχείς Σύριοι και Ιρακινοί, αληθινοί πρόσφυγες πολέμου. Χριστιανοί, αλαουίτες φεύγουν τρέχοντας, μαζεύοντας τα παιδιά τους, όλες τις οικονομίες και τα τιμαλφή τους, αφού έχουν δει να κόβονται κεφάλια σαν ραπανάκια, κάθε είδους βαρβαρότητα, λεηλασία και ταπείνωση.

Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική κατάσταση ανάγκης, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις από τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και τον ανθρωποκεντρισμό του Ελληνισμού και, τάχα, όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού για προστασία και άσυλο. Αυτοί δε οι αληθινοί πρόσφυγες συνήθως έχουν διαβατήριο κι εν γένει φυλάνε ως κόρη οφθαλμού τα ταξιδιωτικά έγγραφα τους, διότι έχουν ισχυρούς νομικούς λόγους να αποδεικνύουν ποιοι είναι και ότι όντως έρχονται διωκόμενοι από τόπους σφαγής και μαρτυρίου.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ορισμένοι χριστιανοί, όπως εμείς, είναι αυτονόητη η συνδρομή μας. Το μέγεθος όμως της ροής είναι ευθέως αντίστροφο της μικρής χώρας μας και των οικονομικών πόρων μας. Αρα κατεπείγουσα η πανευρωπαϊκή συνδρομή σε χρήμα και άλλα υλικά μέσα και, επίσης, η διεκδίκηση της κατανομής αυτών των ανθρώπων ανά χώρα της Ε.Ε. με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική ευρωστία.

Δεν μπορούμε να τους περιθάλψουμε όλους εμείς.

Εκτός όμως από αυτούς, υπάρχει και η ροή του γνωστού πλήθους Πακιστανών, Μπανγκλαντεσιανών, Αφρικανών κ.λπ., κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, που απλώς αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, και μια μειοψηφία τους πεδίο εγκληματικής δράσης. Είναι οικονομικοί μετανάστες, κάποιοι λίγοι «τουρίστες» του εγκλήματος, δεν διώκονται από κανέναν, κινούμενοι από τη φτώχεια και την ελπίδα καλύτερης ζωής ή απλώς παράνομου κέρδους.

Αυτοί συνήθως καταστρέφουν τα έγγραφά τους, για να επικαλεστούν ψευδή στοιχεία ονόματος, καταγωγής, ηλικίας.

Στους εκατοντάδες που περνάνε με το αζημίωτο κάθε μέρα οι Τούρκοι στα νησιά μας κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι μπορεί ενδεχομένως να είναι τζιχαντιστές, δουλέμποροι, ναρκέμποροι, νταβατζήδες, πράκτορες ή οτιδήποτε άλλο.

Πάντως, όλους μα όλους, απελπισμένους πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες, τους οδηγούν σαν κοπάδια στις ακτές και τους διεκπεραιώνουν απέναντι έναντι κέρδους οι συμμορίες δουλεμπόρων, με την εποπτεία και διευκόλυνση που τους παρέχει το κράτος-συμμορία.

Η ζημιά στον τουρισμό, στην κοινωνική συνοχή και γαλήνη, η καταπόνηση του προσωπικού και η εξάντληση πόρων και υποδομών δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο πόλεμος υπήρχε και πριν, αυτό όμως που προκάλεσε το ανθρώπινο τσουνάμι ήταν το μήνυμα ανομίας και αφασίας που εξέπεμπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του και ως κυβέρνηση με τις πράξεις του, με τη συναυτουργία των ΑΝ.ΕΛ. Διότι δεν μπορεί να κόπτεσαι για τον ΦΠΑ στα νησιά και να σφυρίζεις κλέφτικα για την… απόβαση της Νορμανδίας που γίνεται καθημερινά στις ακτές μας. Η συγκυβέρνηση τους έγνεφε και τους γνέφει, οπότε ειδικά οι λαθρομετανάστες διαλέγουν τον εύκολο δρόμο. Το κλείσιμο των κέντρων κράτησης ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα και συνεχίζεται με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Και η κοινωνία, απορροφημένη στην αγωνία της οικονομίας, παρατηρεί το θέμα ως μόνιμο πλέον κομμάτι των δελτίων ειδήσεων. Σε λίγο θα το θεωρούμε και αυτονόητο.

Υπάρχουν αρκετοί παλαβοί και ιδεοληπτικοί ψυχάκηδες στην κυβέρνηση, σε κόμματα, ΜΚΟ, βαρεμένοι «αντιρατσιστές», που θεωρούν καλό να γίνουμε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και λαθρομεταναστών, μια πολυπολιτισμική κουρελού. Ετσι θα ξεσκίσουν, νομίζουν, το μισητό έθνος και την ταυτότητά του, θα γίνουμε όλοι «αδέρφια» και διεθνιστές βεριτάμπλ. Είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι των δουλεμπόρων και του τουρκικού ισλαμοφασισμού και ορισμένοι βγάζουν και μεροκάματο από τον επαγγελματικό αντιρατσισμό, ενίοτε γίνονται υποκινητές και συνεργοί σε παράνομες συμπεριφορές των μουσαφιραίων. Κι όλο αυτό καταλήγει ρατσιστικά σε βάρος των αληθινών προσφύγων, που περιμένουν στην ουρά πίσω από πρόσφυγες «μαϊμού».

Είναι όμως καιρός, μαζί με την απαίτηση υλικής συνδρομής και κατανομής ανά χώρα των αληθινών προσφύγων, να θέσουμε σε κάθε διεθνές βήμα και όργανο το αληθινό ζήτημα: την τιμωρία, τις κυρώσεις σε βάρος του μεγαλύτερου δουλεμπόρου, της Τουρκίας, και την πανστρατιά της Δύσης και κάθε άλλης δύναμης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και κάθε συμμάχου του. Αν η Ευρώπη, η Δύση, καθεύδει και θέλει να βγάλει τα μάτια της, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στον αργό θάνατο της κοινωνίας μας, στην ταχεία υπονόμευση της εθνικής ασφάλειάς μας. Το ζήτημα αυτό, ας το καταλάβουμε, είναι απείρως σημαντικότερο από τον ΦΠΑ και την όποια συμφωνία.  

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Δικηγόρος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ξεχωριστό κείμενο με δικές του προτάσεις, έχει καταθέσει το ΔΝΤ. Τις απορρίπτει η Αθήνα. Σκληροί τόνοι από Αλ. Τσίπρα προ της αναχώρησης για τις Βρυξέλλες: Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ έχει καταθέσει δικό του γραπτό κείμενο με αντιπροτάσεις στην ελληνική πρόταση, αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προτάσεις-φωτιά» που δεν  αφήνουν ως έχουν, ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.
Ωστόσο,  η κίνηση αυτή του ΔΝΤ να καταθέσει γραπτές προτάσεις, φαίνεται ότι βαθαίνει και το ρήγμα στις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, καθώς καταργεί defacto την «ενιαία» γραμμή και καταδεικνύει πλέον διαφωνία μεταξύ τους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει δραματική τροπή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών με τους τελευταίους να μην έχουν κοινή γραμμή για κομβικά θέματα της ελληνικής πρότασης.

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup συναντά τους επικεφαλής των θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι παρουσία των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί) σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι διαφορές.

Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε συνεργάτες του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα: «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», υποστήριξε. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η νύχτα αναμένεται μακριά καθώς οι ηγέτες θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, ακόμα και αν απαιτηθεί ολονύκτια εργασία. Ο λόγος είναι ότι δεν επιθυμούν να χρειαστεί νέος γύρος διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής που έχει ήδη πολύ βαριά ατζέντα.

Τι μέτρα απαιτεί η πρόταση

Για επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ ύψους 1% του ΑΕΠ κάνει λόγο η πρόταση των δανειστών που δεν γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα. Συγκεκριμένα:
* Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών 

Συντάξεις
* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Λαζάρου

Μακάρι να ήταν απλά ένας πόλεμος. Να είχαμε λόγο φόβου.
Μακάρι να ήταν απλά μία σφαγή δύο γενεών. Να είχαμε λόγo εκδίκησης.
Μακάρι να ήταν μια Μικρασιατική Καταστροφή. Να είχαμε Πατρίδα να θυμόμαστε.
Μακάρι να μάς έπαιρναν σοβαρά οι εχθροί και να μην αυτοβαπτιζόνταν εταίροι και σύμμαχοι.
Μακάρι να ήμαστε τόσο επικίνδυνοι.
Τόσο τρελοί για το ιδανικό της Ελευθερίας, τόσο ανένδοτοι στην όποια διαπραγμάτευση μας πρόσφεραν.

Μακάρι να ήμαστε αλλιώς, αλλά δυστυχώς είμαστε εμείς.
Διαλυμένες προσωπικότητες, αλωμένες από τις ριπές των προδοτικών χτυπημάτων "Πατριωτών" πολιτικών και Απάτριδων ψηφοφόρων.

Δεν χαλάλησαν ούτε μια σφαίρα για το σαρκίο μας αποδεικνύοντας ότι η σφαίρα αξίζει μόνο σε αυτούς που χαλάνε την σούπα των εχθρών και των "πατριωτών". Αξίζει μόνο σε αυτούς που έχουν τα αρχίδια να κατεβάζουν την σημαία του εχθρού βάζοντας στην άκρη την ασφάλεια της ζωούλα τους και όχι σε αυτούς που πίνουν καφέ απλωμένοι σε πλατείες έχοντας την σημαία του εχθρού σε περίοπτη θέση πάνω από τα κεφάλια τους. Να τους φαίνεται τόσο φυσικό που η σημαία του εχθρού στέκεται δεξιά της σημαίας της χώρας τους.

Γίναμε μια απέραντη πεδιάδα με τις μεραρχίες να έρχονται καταπάνω μας, αλλά πνευμόνια δεν έχουμε ούτε να ανέβουμε στα βουνά, αλλά ούτε τον ανθρώπινο αυθορμητισμό να στραφούμε για τελευταία φορά ενάντια στα στρατεύματα που δεν κρατούν όπλα, αλλά βαμβάκι με κρυμμένες λεπίδες.
Η συμφορά είναι ότι εμείς είμαστε αριστερά, δεξιά, κέντρο, μπροστά και πίσω. Ο λόχος μας είναι στημένος έτσι που είναι διάτρητος από τον οποιονδήποτε. Ο εχθρός δεν μπήκε από ένα μόνο ρήγμα και μας τσάκισε. Τα ρήγματα ήταν έτοιμα από όλες τις πλευρές. Μπήκαν από παντού και κυκλωθήκαμε. Επιλέξαμε Συμφορά και μας την έδωσαν απλόχερα.

Ένας λαός που λέει πολλά και δεν έμαθε να ακούει τίποτε. Ούτε καν τις προδοτικές δηλώσεις των μέσω εκλογών εκπροσώπων τους. Ένας λαός με τόσο φως στον ουρανό και εκπαιδευμένος να είναι τυφλός στα σημαντικά. Δεν βλέπει τι ήρθε και τι έρχεται.

Εγωκεντρικοί πολίτες που θεωρούν ότι είναι τόσο σημαντικοί για την εξέλιξη του Ολοκληρωτισμού που οι αρχιτέκτονες του δεν θα τους κάνουν χαλάκι για την πόρτα του καλοκαιρινού θερέτρου των χιτλερίσκων της Ε.Ε.

Τώρα που χόρτασε η ματαιοδοξία μας να μείνουμε σκλαβωμένοι, τώρα που η ακροδεξιά ψηφίζει αριστερά και η αριστερά ψηφίζει ακροδεξιά, τώρα που όλοι γίνανε Ένα, τώρα η Συμφορά εμφανίζει σε δημόσια θέα το πραγματικό της πρόσωπο.
Ο διπλανός, ο γείτονας, ο γνωστός, ο εργάτης, ο άνεργος, ο συγγενής, ο σύζυγος, ο φίλος, ο χαροκαμένος των μνημονίων, ο δημόσιος υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο κρίμα και ο ελίτ: Όλοι είναι Συμφορά. Αυτοί είναι η Συμφορά που βρήκε την χώρα και η Ελπίδα βλέποντας την Αλήθεια κρεμάστηκε στον ίδιο ιστό με τη σημαία του εχθρού, αλλάζοντας το όνομά της σε Παγίδα.

Ο σύμμαχος-φίλος-εταίρος εχθρός έγινε ο ίδιος ο λαός. Έτοιμος όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ελλάδας να αποδεχθεί την αυτοκρατορία που κάνει την πρώτη της τιμητική εμφάνιση στα χαρακώματα του Μπιζανίου, στα οχυρά του Ρούπελ, στο Ύψωμα 731, στον Γοργοπόταμο, στις Θερμοπύλες, στις Πλαταιές, στα Δερβενάκια, στον Μαραθώνα. Στους Τοίχους της Καισαριανής και της Κοκκινιάς θα υψωθούν οι πλάκες με τα Παραδείγματα Πεσόντων προς Αποφυγή.

Και εκεί στον Άγνωστο Στρατιώτη η πλάκα αναγραφής Μαχών να αντικατασταθεί με Μνημείο Ημερομηνιών Υπογραφών Συμβιβασμών, Συμφωνιών, Συνθηκών, Συνθηκολογήσεων, Παραδόσεων.

Μακάρι να ήμαστε αλλιώς, αλλά είμαστε εμείς.

Μάς αξίζει, λοιπόν, μια επαρχία και όχι μια χώρα.
Μάς αξίζουν τα παράσημα ως Λεγεώνα των Ξεπουλημένων με χαραγμένο πάνω τους: "Η Ευρώπη Ευγνωμονούσα".
Στους τάφους του μέλλοντός τα καλοζωισμένα μας γέρικα σαρκία θα κείτονται κάτω από τύμβους με σκαλισμένο το "Δεν "έπεσαν" για Τίποτα".
Ο Στρατός της Συμφοράς δεν είχε ούτε έναν ένδοξο νεκρό.
Δεν είχε όμως ούτε έναν Έλληνα.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Διάβασα με προσοχή το τελευταίο άρθρο για την Ελλάδα του διακεκριμένου αναλυτή Βόλφανγκ Μουνχάου στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς.
Ο Μουνχάου αναλύει το σχέδιο συμφωνίας των εταίρων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια συμφωνία θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία καταστροφή χωρίς προηγούμενο και θα αυξήσει το χρέος σε 200%.

Πλήθος Ευρωπαίων και Αμερικανών οικονομολόγων, ακόμη και νομπελίστες, έχουν την ίδια γνώμη. Ότι δηλαδή η ασκηθείσα την τελευταία πενταετία μνημονιακή πολιτική ήταν κάτι χειρότερο από κοινωνικά εγκληματική, ήταν οικονομικά εσφαλμένη.

Τεχνοκρατικά, επαναλαμβάνω: τεχνοκρατικά, ο ΦΠΑ στο 23%, η προκαταβολή φόρου στο 100%, η φορολογία των αγροτών στο 33%, ο ΕΝΦΙΑ κλπ. αποκλείουν οποιαδήποτε προοπτική εξόδου από την ύφεση και οποιαδήποτε ανάπτυξη. Αυτά τα αυτονόητα αντιλαμβάνονται και εκφράζουν όλοι οι σοβαροί ξένοι και ημέτεροι οικονομολόγοι.

Φαίνεται, όμως, ότι όλοι αυτοί είναι… αντιευρωπαίοι, αντιδυτικοί, τριτοκοσμικοί, ανεύθυνοι, οπαδοί της ρήξης, της δραχμής και του χάους. Διότι έτσι χαρακτηρίζουν συλλήβδην οι μνημονιακοί πολιτευτές, αναλυτές, αρθρογράφοι κλπ. όλους όσους υποστηρίζουν την απόρριψη των όρων που θέτουν οι δανειστές για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Όλους όσους βλέπουν καθαρά ότι μία παράταση του μνημονίου εις το διηκενές είναι ατελέσφορη, υφεσιογόνα και καταστρεπτική για την οικονομία και την κοινωνία.

Η πιο χονδροειδής και δόλια αυθαιρεσία των μνημονιακών είναι ότι ταυτίζουν την άρνηση του ευρώ, υπό τους όρους που τίθενται, με άρνηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Όσοι δηλαδή εισηγούνται την επιστροφή στην Εθνική Νομισματική Κυριαρχία (εφ’όσον η ευρωζώνη επιβάλλει διαρκή ύφεση, περικοπές και φόρους), όσοι αρνούνται τη λογική του Σόιμπλε, είναι ταυτόχρονα… αντιευρωπαίοι και επιθυμούν να σπρώξουν την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της κεντρώας Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής!

Εγώ θα ισχυριστώ ότι, αντιθέτως, οι μνημονιακοί και οι οπαδοί του ευρώ είναι αυτοί που επιζητούν την απομάκρυνση της Ελλάδας από τη Δύση. Η Ευρωζώνη εξελίχθηκε σε ζωτικό χώρο ηγεμονίας μίας κατ’εξοχήν αντιδυτικής χώρας, της Γερμανίας, που προκάλεσε δύο παγκοσμίους πολέμους εναντίον της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, βυθίζοντας την Ευρώπη στο χάος και στο αίμα. Η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους της Γερμανίας δεν συνιστά εγγύηση παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη, αυτό τουλάχιστον που υπήρξε η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ανάπτυξης.

Επίσης ισχυρίζομαι ότι η πολιτική συμμαχία που προβάλλει ως κύριο σύνθημα την «πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» αποτελείται από τις κατ’ εξοχήν τριτοκοσμικές πολιτικές δυνάμεις της οικογενειοκρατίας, της ολιγαρχίας, της φαυλοκρατίας, του πελατειακού συστήματος, των διορισμών, των ΔΕΚΟ και της διαπλοκής. Και έχουν το θράσος να εμφανίζονται τώρα ως υπερασπιστές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας!

Το ηττημένο στις εκλογές μνημονιακό μπλοκ αυτήν τη στιγμή επιχειρεί πόλωση και εθνικό διχασμό γύρω από το τεχνικό ζήτημα του νομίσματος. Κανείς, κύριοι, δεν θα πέσει στην παγίδα σας. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους δυτικούς θεσμούς, θέλουμε μία Ελλάδα δημοκρατική και ελεύθερη, και αυτά δεν αποδυναμώνονται αλλά αντιθέτως ενισχύονται με την άρνηση μίας επαίσχυντης συμφωνίας.

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τα επίπεδα της τραγωδίας έχει φτάσει η οικονομική κρίση, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη χώρα ολόκληρη, με διαδοχικές τις πολιτικές ηγεσίες να αποδεικνύονται τραγικά ανίκανες να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις νοοτροπίες κρατικοδίαιτου παρασιτισμού που εξέθρεψε εδώ και δεκαετίες, μηδενός πολιτικού κόμματος εξαιρουμένου, με αποτέλεσμα πλέον να αντιμετωπίζει μια μη ορθολογική κατάσταση, όπου όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα, κανείς όμως δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης, αφού η κοινωνία δείχνει να συνεχίζει να πιστεύει ότι ένα «αόρατο χέρι» θα έρθει και θα το λύσει, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε υψηλό τίμημα.

Ως αποτέλεσμα, κάθε μέρα που περνά, η χώρα βυθίζεται ακόμα περισσότερο, ο λογαριασμός αυξάνεται και ο γκρεμός είναι πιο κοντά από ποτέ. Στην πραγματικότητα, όσο και να μη θέλουν πολλοί να το παραδεχτούν, η Ελλάδα είναι προ πολλού χρεοκοπημένη και μόνο η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη έχει αποτρέψει την επισημοποίηση της κατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προσιδιάζοντας στο προηγούμενο της Αργεντινής.

Πολλά από τα επιχειρήματα που ακούγονται από ελληνικής πλευράς έχουν βάση, όπως για παράδειγμα, το να δανείζεσαι για να εξοφλείς άλλα δανεικά, αυξάνοντας το χρέος που ήδη βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, δεδομένο είναι, ότι η Τρόικα (οι «θεσμοί» όπως μάθαμε να λέμε τελευταία σε μια τελευταία απόπειρα να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας), έχει πραγματοποιήσει πλήθος σφαλμάτων, ορισμένα εκ των οποίων παιδαριώδη, αποκαλυπτικά της άγνοιας που έχει για την πραγματική κατάσταση ένας «χαρτογιακάς γραφειοκράτης» που κάθεται πίσω από ένα γραφείο, βλέποντας μόνο νούμερα και αγνοώντας την ψυχολογία κάθε επιμέρους αγοράς.

Την ίδια στιγμή στη χώρα, το κρατικοδίαιτο παρασιτικό μοντέλο αντιστέκεται σθεναρά, αφού ο πολιτικός κόσμος εξαρτά την πολιτική του επιβίωση από αυτό. Αποτέλεσμα είναι να μην παρεμβαίνει κανείς δραστικά στην «ιερή αγελάδα» του δημοσίου, καλυπτόμενοι πίσω από άνευ οικονομικής σημασίας επιχειρήματα του είδους «κάναμε περικοπές», ενώ από μόνο του το Δημόσιο αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε σκέψη οικονομικής ανάπτυξης, με τον τρόπο που δουλεύει.

Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει όποιος δεν έχει διοικήσει ποτέ στη ζωή του, ή έχοντας συνηθίσει να αντιμετωπίζει τις αποδοχές του σαν κάτι δεδομένο. Αυτό όμως ίσχυε όταν δεν υπήρχε ευρώ, όταν το πολιτικό σύστημα με μια «γενναία» υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αποκαθιστούσε σε κάποιον βαθμό την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Μετά από μια μικρή αναταραχή, ξεκινούσε εκ νέου η παροχολογία και η πλειοδοσία, στην οποία πρωταγωνιστούσαν τα κόμματα της Αριστεράς, που μεταχειρίζονται το γελοίο επιχείρημα «άλλοι κυβερνούσαν», επιχειρώντας να αποσείσουν από επάνω τους κάθε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό, αδυνατίζουν το ορθότατο επιχείρημα του καταστροφικού χαρακτήρα της διαπλοκής…

Τούτων λεχθέντων, είναι απόλυτα λογικό η κυβέρνηση Τσίπρα να αποφασίζει μέτρα, τα οποία μόνο μια απλή ανάγνωσή τους αρκεί για να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο τραγική ύφεση, σε χιλιάδες νέα λουκέτα και στρατιές ανέργων, φέρνοντας την τελική πράξη του δράματος ένα βήμα πιο κοντά. Πως θα συντηρήσεις έτσι τον στρατό των δημοσίων υπαλλήλων; Ποιος θα πληρώσει; Έτσι κι αλλιώς θα μείνουν άνεργοι, σύντομα.

Πόσο ανεγκέφαλος πρέπει να είσαι για να αυξάνεις την… προκαταβολή φόρου στο 100% στις επιχειρήσεις τη στιγμή που έχει πόσα δισεκατομμύρια ανείσπρακτα έσοδα; Παιδί του Δημοτικού να βάλεις να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα καταλάβει ότι η σύλληψη είναι βλακώδης. Είναι βλάκες δηλαδή; ΟΧΙ είναι η απάντηση.

Απλά ανακοινώνουν μέτρα που ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, με σκοπό να «τριπλάρουν» τη σημερινή κατάσταση, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση να πορευόμαστε στοιχειωδώς και μετά «βλέποντας και κάνοντας», ενώ το πόπολο θα τους έχει πιστώσει ότι «αντιστέκονται» και «διαπραγματεύονται», χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον λογαριασμό.

Όποιος θέλει να φέρει επενδύσεις στη χώρα και να ξεκινήσει μια δραστική αντιμετώπιση της κατάστασης, δημιουργώντας μια χωρίς προηγούμενο δυναμική στην οικονομία, η λύση είναι η ακόλουθη: Να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια των εταίρων, οι οποίοι μαζί με Έλληνες εμπειρογνώμονες θα σχεδιάσουν το ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για δαπάνη στη λειτουργία του.

Ένα ευέλικτο σύστημα που στόχο θα έχει να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα και θα στηριχτεί στην ό,ποια επένδυση απαιτείται για την πραγματική μηχανοργάνωση, ώστε να φύγει ο κόσμος από τα γκισέ, που οδηγούν σε ατελείωτες εργατοώρες χαμένες, για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται στην Ελλάδα.

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένα κόμμα. Όλα μαζί όμως μπορούν, καθότι δεν θα χρεωθεί κάποιος το κόστος των ανέργων δημοσίων υπαλλήλων που θα προκύψουν. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση όμως, αφού δεν θέλει καν ερώτημα ότι οι άνθρωποι αυτοί κάτι πρέπει να γίνουν;

Αυτό το μέτρο του «νέου Δημοσίου» θα πρέπει να συνδυαστεί με άμεση μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 15%, ή το πολύ στο 20% και την απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση μιας επένδυσης. Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι για παράδειγμα, τριετής απαλλαγή από τη φορολογία, προσφορά – δανεισμός εκτάσεων για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, συν σοβαρά κίνητρα για την απορρόφηση εργαζομένων του δημοσίου τομέα που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Όσο ριζοσπαστικό και να φαίνεται στα μάτια πολλών, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο με αντισυμβατικές ενέργειες, που αλλάζουν εκ βάθρων το τοπίο, μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, ενώ κάποιο σχέδιο που έχει επιχειρηματική λογική δημιουργίας πλούτου και αύξησης της «πίτας» με δραστικά μέτρα, θα μπορούσε να προσελκύσει υποστηρικτές στους «θεσμούς», που θα δεχθούν να στηρίξουν το κόστος για να στηθεί το νέο σύστημα.

Και φυσικά, να δοθεί ένα τέλος στην υποτιμητική κερδοσκοπία του ίδιου του κράτους, που βγάζει «στο σφυρί» 72.000 ακίνητα, θέτοντας τιμή στόχο 25 δισεκατομμύρια ευρώ! Ένα ποσό εντελώς αυθαίρετο και εγκληματικά χαμηλό, αφού κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή να αποτιμήσει την αξία αυτής της περιουσίας…

Φυσικά, δεν τρέφουμε φρούδες ελπίδες ότι θα συγκινηθεί κανείς τους. Άλλωστε, για να αντιληφθείς το αδιέξοδο, πρέπει να έχεις δουλέψει παραγωγικά στη ζωή σου, κάτι για το οποίο πάρα πολλοί «εθνοσωτήρες» δεν μπορούν να το καυχηθούν.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε υψηλούς τόνους αντιδρά επισήμως το Παρίσι στις αναφορές πως τρεις γάλλοι πρόεδροι -Ολάντ, Σαρκοζί και Σιράκ- είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης από την αμερικανική NSA: Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Ηλυσίων, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί καμία απειλή στην εθνική της ασφάλεια».
Παράλληλα, η πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι κλήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να τηρηθούν αυστηρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας.

Η ανακοίνωση καταδίκασε ως «απαραδέκτη» την παρακολούθηση «μεταξύ συμμάχων».

Στο Παρίσι έχει πέσει σαν βόμβα η αναφορά, βάσει εγγράφων του Wikileaks, πως οι γάλλοι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αντιδράσει, λέγοντας πως «δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ» -περιοριζόμενος δηλαδή μόνο στον νυν πρόεδρο, «παράλειψη» οπυ στα γαλλικά ΜΜΕ ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση (τουλάχιστον) για Σαρκοζί και Σιράκ.

Στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης για τις αποκαλύψεις WikiLeaks

Στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks περί παρακολούθησης από τις ΗΠΑ των τριών τελευταίων προέδρων της Γαλλίας και κυβερνητικών συναντήσεων, ακόμη και μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της χώρας.

Όπως αποκαλύφθηκε από την πλατφόρμα την οποία λάνσαρε ο Τζουλιάν Ασάνζ, λίγο μετά την εκλογή του κ. Ολάντ, το 2012, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη με θέμα ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές για να κλείσει η διαπραγμάτευση αποτελούν υπέρβαση τόσο για τον ίδιο όσο και για το κομματικό του ακροατήριο. Πρότεινε μέτρα της τάξης των 8 δις. ευρώ για τον επόμενο 1,5 χρόνο, τα οποία υπολείπονται κατά 1 περίπου δισεκατομμυρίου των όσων χρειάζονται για να υπάρξει συμφωνία. Και είναι μέτρα τα οποία δεν θα γίνουν αποδεκτά στο σύνολο τους από τους δανειστές καθώς υπάρχουν ήδη φωνές που λένε ότι κάποια εκ των μέτρων, ύψους 2 δις. ευρώ είναι βαθιά αντιπαραγωγικά! Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έκανε την μεγάλη υπέρβαση, τώρα όμως του απομένει μια ακόμα πολύ μικρότερη αλλά απολύτως αναγκαία..

Ίσως και να το έκανε για λόγους τακτικής. Το σενάριο που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε όσα έπρεπε αλλά λίγο λιγότερα για να έχει την πρόφαση να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «εγώ έκανα ό,τι μπορούσα» είναι ισχυρό. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την τεράστια απόκλιση Κυβέρνησης-δανειστών στο ζήτημα του χρέους, η άρνηση Τσίπρα να δεχθεί επιπλέον μέτρα πέραν των 8 δις. είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για τον ίδιο να έλθει σε ρήξη και να αναζητήσει την λύση μέσω δημοψηφίσματος. Και να περάσει στο τέλος μια επίπονη συμφωνία στηριζόμενος στην λαϊκή ετυμηγορία.

Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι τα μέτρα που πρότεινε δύσκολα θα εφαρμοστούν από την παρούσα σύνθεση της Κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Για αυτό και θα επιδιώξει την λύση να την δώσει ο λαός. Όλα αυτά υπο την προϋπόθεση ότι θέλει πραγματικά λύση και όχι επιστροφή στη δραχμή και καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων.

Το άλλο σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να αναλάβει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων είναι εξίσου ρεαλιστικό. Καλό σενάριο για τη χώρα, κακό σενάριο για τον Τσίπρα. Για να πετύχει όμως μια τέτοια πολιτική Κυβέρνηση χρειάζεται Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πέρα από τεχνοκρατικές επιλογές τύπου Παπαδήμου. Χρειάζεται πολιτικό πρόσωπο που θα ενώνει και θα μπορεί να συγκρατήσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες στις οποίες θα βασίζεται. Μεταξύ αυτών φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από απόλυτος κυρίαρχος θα μετατραπεί σε πυλώνα μιας πολυκομματικής Κυβέρνησης.

Οι δυο παραπάνω λύσεις είναι ισχυρές γιατί τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είναι τόσο αντιαναπτυξιακά που ακόμα και οι υπέρμαχοι για συμφωνία εντός της ΝΔ το σκέφτονται αν θα πρέπει να τα ψηφίσουν. Οι μόνοι που αναφανδόν τάσσονται υπέρ της συμφωνίας είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Το ΠΑΣΟΚ κατακρίνει τα υφεσιακά μέτρα, ενώ η ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε εχθές ότι αν δεν υπάρξει ρητή αναφορά για την διευθέτηση του χρέους δεν θα ψηφίσουν τις διατάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Όλα αυτά, με δεδομένη την άρνηση τουλάχιστον 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν οποιοδήποτε μέτρο οδηγεί σε παράταση του Μνημονίου και της λιτότητας, δημιουργούν πολλαπλά ζητήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Τα υφεσιακά μέτρα που πρότεινε απλά επιδεινώνουν την θέση του εντός του κόμματος του γιατί τον μετατρέπουν σε ακολούθημα της πολιτικής των προκατόχων του.

Ένα θετικό δημοψήφισμα λύνει τα χέρια του Τσίπρα εντός του κόμματος και με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Η επιλογή της οικουμενικής κυβέρνησης καθιστά πιο εφικτή την υλοποίηση των μέτρων και δημιουργεί ισχυρή διαπραγματευτική δυναμική για την χώρα μας στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Και στις δυο περιπτώσεις απαιτείται η μεγάλη πολιτική κίνηση που θα καταστήσει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων ρεαλιστική. Πολιτική κίνηση με πολιτικό κόστος αλλά με γνώμονα το εθνικό όφελος.

Πηγή Rizopoulos Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επανέρχεται το σενάριο της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος που είχε πέσει στο τραπέζι της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το βράδυ τους ευρωβουλευτές τονίζοντας ότι στην Ελλάδα και τους θεσμούς προτάθηκε η παράταση μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει απορρίψει η Αθήνα καθώς επιτείνει την αβεβαιότητα και δεν δίνει λύσεις στο βασικό πρόβλημα που είναι το χρέος. Θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ενιαία λύση ου θα περιλαμβάνει και το χρέος.
Κατά τον κύριο Μοσκοβισί, στο επόμενο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, θα υπάρχει όμως αναφορά στο πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Και πάλι, επεσήμανε ο Επίτροπος, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές, υπάρχει μια βάση συζήτησης μετά τις ελληνικές προτάσεις για να λυθεί και το φορολογικό αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα. «Μπορεί να μην είμαστε σοσιαλδημοκράτες αλλά σεβόμαστε και προσπαθούμε για όλους τους Έλληνες» φέρεται να είπε ο Γάλλος επίτροπος.
Ο κύριος Μοσκοβισί είπε χαρακτηριστικά πως οι υψηλόβαθμα στελέχη των εταίρων υπέστησαν «σοκ» από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πρόκειται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση - μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνων του ΔΝΤ!

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμα πως οι θεσμοί θέλησαν να δώσουν κάποιες ανάσες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, κάτι που όμως απέρριψε η κυβέρνηση, επιλέγοντας την συγκεκριμένη κατεύθυνση των μέτρων.
Παρόντες στην ενημέρωση του κυρίου Μοσκοβισί, που έγινε με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες, ήταν μεταξύ άλλων και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλτος Κύρκος και άλλοι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου